Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
  • [02] Κανονικά την Δευτέρα τα ιδιωτικά σχολεία
  • [03] Θεσσαλονίκη-Νεολαία ΠΑΣΟΚ-Τσοχατζόπουλος
  • [04] Περιοδεία Καραμανλή στη Κρήτη
  • [05] Θανατηφόρο τροχαίο στην Καβάλα
  • [06] Αγνωστοι διέρρηξαν εκκλησία στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Ενθρόνιση μητροπολίτη Χρυσόστομου
  • [08] Δημοσίευμα: παραγραφή 4 δολοφονιών της 17Ν;
  • [09] Αριστερά και οικολογία
  • [10] Στην Κούβα οι πρώτοι αιχμάλωτοι Ταλιμπάν
  • [11] Αυστηρό μήνυμα Μουσάραφ προς Ινδία
  • [12] Εκρηξη στη Χώρα των Βάσκων: ένας τραυματίας
  • [13] Κασμίρ: 13 νεκροί από μάχες και έκρηξη ναρκοπεδίου
  • [14] Αιματηρές διαδηλώσεις στον Ισημερινό
  • [15] Στην Τουρκία ο Ρώσος αρχηγός γ. επιτελείου δυνάμεων
  • [16] Στη Βουλγαρία ο τέως βασιλιάς της Ρουμανίας
  • [17] Βόρεια Ιρλανδία-βία
  • [18] Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στη Βαρβάκειο
  • [19] Ποιοί καταναλωτές ΕΥΔΑΠ δεν θα πάρουν λογαριασμό
  • [20] ΗΠΑ: πολιτικές διαστάσεις πήρε το σκάνδαλο Ενρον
  • [21] Οικονομική συρρίκνωση στις ΗΠΑ
  • [22] Με 6000 οπαδούς ο Ολυμπιακός στη Ν.Φιλαδέλφεια
  • [23] Ρεκόρ εσόδων για τη ΔΟΕ

    [01] Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 6:44:00 μμ

    Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 10 πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος "κατόπιν της εξαιρετικά τιμητικής προσκλήσεως της ελληνικής κυβερνήσεως και πολιτείας", όπως δήλωσε ο ίδιος στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και συγκίνησή του για το ότι μια ακόμη φορά πατά "το ιερό χώμα της γενέτειρας".

    Συναντήσεις με Χριστόδουλο, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Ο κ. Δημήτριος συναντήθηκε στις 6 το απόγευμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ενώ θα έχει επαφές αύριο με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    O Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι συναντήσεις αυτές θα συμβάλουν στη σύσφιγξη των σχέσεων ομογένειας και εθνικού κέντρου.

    Τον κ. Δημήτριο συνοδεύουν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής Ομογένειας. Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, καθώς και οι Επίσκοποι Αχελώου και Ευρίπου.

    [02] Κανονικά την Δευτέρα τα ιδιωτικά σχολεία

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 6:11:00 μμ

    Στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων ανέθεσε η γενική συνέλευση τις πρωτοβουλίες για περαιτέρω κινητοποιήσεις ανάλογα με την εξέλιξη του ζητήματος της τροπολογίας για τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά τη συζήτησή της στην ολομέλεια της Βουλής. Οι ιδιοκτήτες των σχολείων δεν απέκλεισαν για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία των σχολείων τους, αλλά και να προσφύγουν στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη εάν το υπουργείο Παιδείας εμμείνει στην τροπολογία για τον αριθμό των απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    Ωστόσο, μιλώντας στο τακτικό συνέδριο της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Τσουροπλής τόνισε ότι η τροπολογία θα προχωρήσει.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος εξέφρασε τη στήριξη της συνομοσπονδίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αλλά και στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου.

    Κινητοποιήσεις σε δημόσια δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια

    Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη οι καθηγητές των δημοσίων γυμνασίων και Λυκείων διεκδικώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους και απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση.

    Για την ίδια μέρα, οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    [03] Θεσσαλονίκη-Νεολαία ΠΑΣΟΚ-Τσοχατζόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:48:00 μμ

    Αναγκαία χαρακτήρισε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνδιάσκεψη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και έχει ως θέμα της επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αντίστοιχα και παράλληλα με τις πρωτοβουλίες μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, όπως είπε, τα θέματα που μας απασχολούν, είτε είναι η επίλυση του κυπριακού σε συνδυασμό με την οριστική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για την αίσθηση της ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και ενόψει των επερχόμενων δεδομένων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, είναι ανάγκη να συνεχίσουμε και να βρούμε όρους αποτελεσματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

    Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι σ αυτές τις συναντήσεις δίνεται η δυνατότητα να διαμορφωθεί το απαραίτητο κλίμα που θα βοηθήσει τη συνεργασία και τόνισε ότι η συνάντηση ήταν σημαντική, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τις απόψεις της κυβέρνησης για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, την Ευρώπη, αλλά και τον ελληνικό λαό.

    Για νομαρχιακές εκλογές και ''17 Ν''

    Αναφερόμενος στης επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι νέοι άνθρωποι θα παραταχθούν μαζικά στη μάχη των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί για συγκεκριμένες υποψηφιότητες λέγοντας ότι οι αποφάσεις για τα ονόματα δεν είναι δουλειά των κομμάτων, αλλά είναι θέμα που αφορά τους πολίτες, τους νέους, την κάθε ελληνίδα και έλληνα, που στην καθημερινή του ζωή βιώνει τις συνέπειες καθυστέρησης ανάπτυξης της πόλης και της περιφέρειας.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι στην εφημερίδα "Καρφί" αύριο δημοσιεύεται κατάλογος ονομάτων μελών της 17Ν, στην οποία αναφέρεται και το όνομα του υπουργού Ανάπτυξης, ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την έκπληξή του καθώς, όπως είπε, πρώτη φορά ακούει κάτι τέτοιο. Παράλληλα τόνισε ότι: "έχει τραβήξει αυτή η ιστορία ονομάτων φανταστικών, τα οποία υπάρχουν και δήθεν δεν επιδιώκεται να αποκαλυφθούν από την ελληνική αστυνομία ή από την ελληνική διοίκηση ή από την ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστήριξαν κάποιοι. Καλό είναι να ξεκαθαριστεί οριστικά αυτή η υπόθεση να μη πλανιέται, διότι είναι ένα κακόγουστο αστείο".

    [04] Περιοδεία Καραμανλή στη Κρήτη

    Πηγή: ΕΡΑ 12/1/2002 6:14:00 μμ

    φώτο αρχείου

    Τα Χανιά επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη κακοκαιρία. Θα συναντηθεί με δημάρχους και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και θα μιλήσει στο Επιμελητήριο Χανίων. Αύριο θα επισκεφτεί τους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    [05] Θανατηφόρο τροχαίο στην Καβάλα

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:39:00 μμ

    Σκοτώθηκε ο Αθανάσιος Αρχοντίδης 34 χρόνων από το Ζυγό Καβάλας όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε με αριθμό κυκλοφορίας ΡΜΠ 6269 ξέφυγε από την πορεία του, προσέκρουσε σε δένδρο και ανατράπηκε. Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα στον εθνικό δρόμο Δράμας-Καβάλας. Ο Αρχοντίδης επέστρεφε στο σπίτι του στο Ζυγό. Διερχόμενος οδηγός τον μετέφερε στο νοσοκομείο Καβάλας όπου οι γιατροί περιορίστηκαν απλώς να επιβεβαιώσουν το θάνατό του.

    [06] Αγνωστοι διέρρηξαν εκκλησία στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:26:00 μμ

    Το γραφείο εκκλησίας της Αγίας Κυριακής στη Θεσσαλονίκη διέρρηξαν άγνωστοι και έκλεψαν τσάντα που είχε μέσα τέσσερις σταυρούς Αρχιμανδρίτη αξίας 4.420 ευρώ (περίπου 1,5 εκατ. δρχ.).

    Στη συνέχεια με κλειδιά που βρήκαν στην τσάντα άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο της εκκλησίας και πήραν 309.000 δρχ. Ανακρίσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διενεργεί το ΙΒ τμήμα ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    [07] Ενθρόνιση μητροπολίτη Χρυσόστομου

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:14:00 μμ

    Με κάθε επισημότητα έγινε το μεσημέρι στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη κ.Χρυσοστόμου. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απευθυνόμενος στο νέο ιεράρχη του είπε: Οι ποιμένες της Εκκλησίας οφείλουμε να είμαστε όρθιοι στις επάλξεις επισκοπούντες την πραγματικότητα και όχι καιροσκοπούντες, να λέμε την αλήθεια του Θεού προς πάσα κατεύθυνση για την οποία ο λαός μας διψά και δεν ακούει συχνά από επίσημα στόματα".

    Του ζήτησε ακόμη να αναδειχθεί "τίμιος υπηρέτης των ιδανικών του έθνους αυτού, της ελληνοορθοδοξίας μας που πάντα αποτέλεσαν και αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο όλος ο λαός μας στηρίζεται και από του οποίου εφορμάται για τις επιδόσεις των ειρηνικών του επιδιώξεων".

    Στην τελετή παρέστησαν ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κονιδάρης και οι τοπικές Αρχές.

    [08] Δημοσίευμα: παραγραφή 4 δολοφονιών της 17Ν;

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:03:00 μμ

    Στο αρχείο, λόγω παραγραφής, έχουν καταλήξει οι τέσσερις πρώτες δολοφονίες της 17 Νοέμβρη αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" και το ένθετο περιοδικό της "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ". Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το περιοδικό από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό, λόγω της συμπλήρωσης 20ετίας, έχουν παραγραφεί:

    η δολοφονία του σταθμάρχη της ΣΙΑ στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς (Ψυχικό 23/12/1975), η δολοφονία του ανυπότακτου αστυνομικού Ευάγγελου Μάλλιου (Παλαιό Ψυχικό 14/12/1976), καθώς και οι δολοφονίες του υποδιευθυντή των ΜΑΤ Παντελή Πέτρου και του οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη (Παγκράτι, 16/1/1980).

    Η συμπλήρωση της 20ετίας, σημειώνεται στο άρθρο, σημαίνει ότι ακόμη και αν συλληφθούν οι δράστες δεν πρόκειται να δικαστούν με τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

    Τονίζεται, επίσης, ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος δεν καλύπτει το νομικό κενό της παραγραφής, αλλά ακόμα και εάν είχε συμπεριληφθεί σχετική διάταξη για αναστολή της παραγραφής, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ.

    [09] Αριστερά και οικολογία

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:01:00 μμ

    Την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την κοινή δράση της Αριστεράς και των δυνάμεων της οικολογίας σηματοδοτεί το θεματικό συνέδριο που οργανώνει σήμερα και αύριο ο Συνασπισμός με θέμα "Αριστερά και Οικολογία". Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συνασπισμού ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από 12-14 Απριλίου.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στόχος μας είναι να μελετήσουμε όλες τις όψεις των σύγχρονων - σύνθετων προβλημάτων και να αποσαφηνίσουμε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της σύγχρονης αριστεράς δεδομένου ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο την τελευταία 15ετία είναι συγκλονιστικές ενώ οι αρχές του 21-ου αιώνα σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου. Σ' αυτές τις ριζικά νέες συνθήκες, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, θεωρούμε ότι η Αριστερά οφείλει να διαμορφώσει τις δικές της νέες και ρεαλιστικές προγραμματικές προτάσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η Αριστερά έχει ανάγκη να επαναπροσεγγίσει τα ρεύματα της δημιουργικής διανόησης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο φυσικό περιβάλλον από την υπεράντληση των φυσικών πόρων και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ελληνική και ευρωπαϊκή αριστερά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναζητούν και θέλουν να διαμορφώσουν και να προβάλλουν ένα νέο όραμα για τον κόσμο. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τόσο οι αριστερές δυνάμεις, όσο και τα κινήματα της οικολογίας, δεδομένου, όπως είπε, ότι η οικολογία και τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποτελούν πλέον κρίσιμο και ζωτικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί συναρτώνται άμεσα με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και του πλανήτη.

    Κατά συνέπεια η σύζευξη και συμπόρευση της πολιτικής αριστεράς με τη ριζοσπαστική οικολογία αποτελεί τον αναγκαίο όρο προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τον αυτόνομο και ανεξάρτητο φορέα της αριστεράς και της οικολογίας που θα συσπειρώσει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που αγωνίζονται για ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που μας ετοιμάζουν τα παγκόσμια κέντρα της κυριαρχίας της αγοράς και της επικράτησης του κέρδους ως μοναδικής αξίας.

    [10] Στην Κούβα οι πρώτοι αιχμάλωτοι Ταλιμπάν

    12/1/2002 5:36:00 μμ

    Τακτικές αφίξεις αιχμάλωτων Ταλιμπάν στη βάση Γκουντανάμο της Κούβας περιμένουν οι Αμερικανικές Αρχές, οι οποίες απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι η επιχείρηση μεταφοράς τους παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Χθες, σ αυτή την Αμερικανική βάση έφθασαν οι πρώτοι 20 από τους συλληφθέντες στο Αφγανιστάν μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάϊντα, οι οποίοι σύμφωνα με Αμερικανό στρατηγό θεωρούνται οι χειρότεροι όλων.

    Κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί για τους κρατουμένους

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δώσει ακόμη κανένα στοιχείο για την ταυτότητα και την εθνικότητα των κρατουμένων, ούτε διευκρίνισαν αν ήταν στελέχη των Ταλιμπάν ή της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Αμέσως μετά την άφιξη τους χθες στο Γκουαντανάμο οι στρατιωτικές Αρχές της Αμερικανικής βάσης πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα των κρατουμένων, τους φωτογράφισαν και τους ανέκριναν.

    Πολλοί κρατούμενοι κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο που τους μετέφερε, έχοντας στα χέρια και ορισμένες φορές και τα πόδια αλυσίδες φάνηκε να προβάλουν αντίσταση, αλλά όπως είπε Αμερικανός αντισυνταγματάρχης ίσως ήταν "ζαλισμένοι" από το ταξίδι.

    Η προσωρινή φυλακή στρατοπέδου, στην οποία θα κρατηθούν οι μεταφερόμενοι αιχμάλωτοι, βρίσκεται σε μία περιοχή που περιβάλλεται από τη μία πλευρά από θάλασσα γεμάτη με καρχαρίες και από την άλλη από ένα ναρκοπέδιο, ενώ τα μικρά κελιά περιβάλλονται από φράχτες με αγκαθωτό συρματόπλεγμα.

    Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, απαντώντας στις επικρίσεις για την επιχείρηση μεταγωγής των αιχμαλώτων Αφγανών στη Κούβα, δήλωσε ότι οι Αφγανοί κρατούμενοι είναι παράνομοι μαχητές και κατ αρχήν χωρίς τα δικαιώματα που προβλέπονται από τις Συνθήκες της Γενεύης.

    Κούβα: πρόθυμη να προσφέρει ιατρική βοήθεια

    Το καθεστώς της Κούβας, με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να παρεμποδίσει την μεταφορά των αιχμαλώτων Ταλιμπάν, ενώ πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει ιατρική βοήθεια για την περίοδο που οι αιχμάλωτοι θα κρατούνται στη βάση.

    Ο Πάουελ σε Ασιατική περιοδεία την ερχόμενη βδομάδα

    Κι ενώ η Αμερικανική αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη περιοχή του Ζαουάρ Κίλι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα μία Ασιατική περιοδεία, με σταθμούς το Πακιστάν, την Ινδία και την Ιαπωνία, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί και στη Καμπούλ για συνομιλίες με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για τις προοπτικές ανασυγκρότησης της χώρας, που θα απαιτήσει τουλάχιστον 45 δις δολάρια.

    Οι επισκέψεις του επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ στην Ινδία και το Πακιστάν αποσκοπούν στην εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις των δυο χωρών για το Κασμίρ, όπου το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής 10 Πακιστανοί στρατιώτες και 14 αυτονομιστές μαχητές.

    [11] Αυστηρό μήνυμα Μουσάραφ προς Ινδία

    12/1/2002 7:41:00 μμ

    Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβάζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι θα απαγορεύσει δύο οργανώσεις του Κασμίρ που κατηγορούνται για την επίθεση στο Ινδικό Κοινοβούλιο και τρεις αποσχιστικές οργανώσεις. Την ίδια ώρα, η αστυνομία του Πακιστάν ανακοίνωνε την σύλληψη 200 στελεχών ακραίων οργανώσεων, ενώ συνεχίζονται τα ένοπλα μεθοριακά επεισόδια με τη γειτονική Ινδία.

    Προληπτικές συλλήψεις μουσουλμάνων εξτρεμιστών

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει "το σύνολο των δυνάμεών της" σε περίπτωση ινδικής επίθεσης.

    "Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και ως διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του Πακιστάν", τόνισε ο πρόεδρος Μουσάραφ. "Οι Πακιστανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί πλήρως για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Θα θυσιάσουν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για να υπερασπίσουν την πατρίδα", επισήμανε.

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, πρόσθεσε: "Μην προσπαθήσετε να περάσετε τα σύνορα από οποιαδήποτε περιοχή, γιατί θα σας απαντήσουμε με το σύνολο των δυνάμεών μας".

    Λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Μουσάραφ, στο Πακιστάν συνέλαβαν μαχητικά στελέχη των ακραίων οργανώσεων, της σουνιτικής Σιπάχ-ι-Σαχάμπα και της σιϊτικής Ταχρίκ-ι-Τζαφερία, ως προληπτικό μέτρο, ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις στην περίπτωση που ο πρόεδρος αποφασίσει να θέσει τις ομάδες αυτές υπό απαγόρευση.

    [12] Εκρηξη στη Χώρα των Βάσκων: ένας τραυματίας

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:07:00 μμ

    Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στο κέντρο του Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων (βόρεια), με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να τραυματιστεί ελαφρά, ανακοίνωσε η περιφερειακή αστυνομία των Βάσκων. Λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη, η αστυνομία είχε εκκενώσει την περιοχή, έπειτα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα εκ μέρους της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA. Η έκρηξη έγινε στις 13.45 τοπική ώρα (14.45 ώρα Ελλάδας) στη λεωφόρο Γκραν Βία του Μπιλμπάο, κοντά στο πολυκατάστημα Ελ Κόρτε Ινγκλές το οποίο εκκενώθηκε.

    [13] Κασμίρ: 13 νεκροί από μάχες και έκρηξη ναρκοπεδίου

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:06:00 μμ

    Έντεκα αντάρτες και δύο μέλη του ινδικού προσωπικού ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα σε ανταλλαγές πυρών και σε μια έκρηξη ναρκοπεδίου στο Κασμίρ, τη μοιρασμένη περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ινδίας-Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ινδικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι αντάρτες σε άλλες μάχες στην περιοχή Αναντάνγκ, νότια του Σριναγκάρ, της θερινής πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, ανέφερε η ινδική αστυνομία. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε επίσης κατά τις μάχες με πυροβόλα όπλα.

    Δύο μαχητές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε μάχες με πυροβόλα όπλα στην κοιλάδα και τρεις αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχη με πυροβόλα όπλα κοντά στην Μπανιχάλ στην επαρχία Ντόντα, 173 χλμ ανατολικά του Τζαμού, ανέφερε η αστυνομία. Ένα μέλος του ινδικού παραστρατιωτικού προσωπικού σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, αφού έπεσαν σε ναρκοπέδιο κοντά στη Ραμ Ναγκάρ στην επαρχία Ουνταμπούρ, 66 χλμ ανατολικά του Τζαμού, χειμερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ.

    Η ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό Κοινοβούλιο για την οποία το Νέο Δελχί κατηγορεί τους αντάρτες οι οποίοι ορμώμενοι από το Πακιστάν μάχονται στο Κασμίρ.

    [14] Αιματηρές διαδηλώσεις στον Ισημερινό

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 12:53:00 μμ

    Η αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού για αύξηση στην τιμή των καυσίμων που οι φοιτητικές και εργατικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι πλήττει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Επί μία εβδομάδα, μαθητές και φοιτητές από όλο τον Ισημερινό συγκρούονται πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς που απαντούν με δακρυγόνα.

    Ενας μαθητής θύμα των διαδηλώσεων

    Χθες στην πόλη στην Κουένκα, την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ισημερινου που απέχει 338 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας ένας μαθητής Λυκείου σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διαδηλώσεων.

    Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι ο 16χρονος μαθητής πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία πυρπολήθηκε ένα λεωφορείο έξω από το πανεπιστήμιο.

    Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε τον Δεκέμβριο στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10 σεντς του δολαρίου ανά γαλόνι με αποτέλεσμα σήμερα να κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 1,12 δολάρια ΗΠΑ το γαλόνι.

    Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής ήταν οι έμποροι να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων υποστηρίζοντας ότι αναμένουν να αυξηθεί και το κόστος μεταφοράς τους μολονότι οι οδηγοί φορτηγών υποσχέθηκαν να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές.

    [15] Στην Τουρκία ο Ρώσος αρχηγός γ. επιτελείου δυνάμεων

    Πηγή: ΕΡΑ 12/1/2002 5:07:00 μμ

    Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγός Ανατόλι Κβασνίν, θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα 48ωρη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα θιγούν ζητήματα όπως η διμερής συνεργασία, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η στρατηγική ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης.

    [16] Στη Βουλγαρία ο τέως βασιλιάς της Ρουμανίας

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:24:00 μμ

    Ο τέως βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ πέρασε σήμερα τα σύνορα της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία και έφθασε στην πόλη Ρούσε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ΒΤΑ. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, ο κ. Μιχαήλ, που ταξιδεύει οδικώς με την οικογένειά του, θα συναντηθεί με τον τέως βασιλιά και νυν Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Συμεών κατά τη διήμερη ιδιωτική επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

    [17] Βόρεια Ιρλανδία-βία

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:08:00 μμ

    Μία ένοπλη προτεσταντική οργάνωση, οι "Υπερασπιστές του Κόκκινου Χεριού", ανέλαβε σήμερα με ανακοίνωσή της την ευθύνη για τη δολοφονία ενός καθολικού ταχυδρομικού υπαλλήλου, μερικές ώρες νωρίτερα, σε μία προτεσταντική συνοικία στα βόρεια προάστια του Μπέλφαστ. Οι Υπερασπιστές του Κόκκινου Χεριού, που θεωρούνται κάλυμμα του UDA-UFF και του LVF, δύο ένοπλων οργανώσεων ενωτικών που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία, σκότωσαν τον 20άχρονο Ντάνιελ ΜακΚόλγκαν στην είσοδο ενός ταχυδρομικού γραφείου στο Ράθκουλ όπου εργαζόταν.

    Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Ντέιβιντ Τριμπλ και ο αναπληρωτής του καθολικός Μαρκ Ντέρκαν καταδίκασαν αμέσως τη δολοφονία, που απειλεί να αναμοχλεύσει εντάσεις ανάμεσα στους καθολικούς και τους προτεστάντες στις βόρειες συνοικίες της πόλης, όπου η ηρεμία επανήλθε την Παρασκευή ύστερα από δύο νύκτες ταραχών. "Ο καθένας στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα στην ειρήνη και στο μίσος", δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Ρέιντ, ο βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας.

    "Είναι μια μάχη που οι άνθρωποι με καλή θέληση και από τις δύο κοινότητες πρέπει να κερδίσουν και θα κερδίσουν", είπε. Ο Aλμπαν Μαγκίνες, υπεύθυνος του μετριοπαθούς SDLP δήλωσε ότι "αυτή η δολοφονία είναι το αποτέλεσμα της υπερχείλισης του μίσους που έχουμε δει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες στα βόρεια του Μπελφαστ". "Αυτό το φτωχό αγόρι ήταν στόχος μόνον και μόνο γιατί ήταν καθολικός και εργαζόταν σε συνοικία ενωτικών και για κανένα άλλο λόγο", υποστήριξε από την πλευρά του ο υπεύθυνος της έρευνας, επίτροπος Ρόι Σούτερς.

    Δύο άνδρες με κουκούλες πλησίασαν το νεαρό άνδρα ενώ ετοιμαζόταν να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στις 04.45 τοπική ώρα (06.45 ώρα Ελλάδας) και τον πυροβόλησαν πολλές φορές. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι δράστες και άλλοι δύο άνδρες τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο το οποίο βρέθηκε φλεγόμενο κοντά στο σημείο της δολοφονίας.

    [18] Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στη Βαρβάκειο

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 5:01:00 μμ

    Την κεντρική αγορά της Αθήνας επισκέφθηκε το πρωί κλιμάκιο της ΝΔ , προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο και τις δυσκολίες με τη χρήση του ευρώ στις καθημερινές συναλλαγές εμπόρων-καταναλωτών αλλά και τις τιμές των προϊόντων. Ο συντονιστής του οικονομικού κλιμακίου της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την διάρκεια της επίσκεψης δήλωσε ότι είναι ζήτημα χρόνου η ομαλοποίηση της αγοράς μετά τις αναταράξεις, που προκάλεσαν στις τιμές τόσο η εισαγωγή του νέου νομίσματος, όσο και η πρόσφατη κακοκαιρία.

    Αλογοσκούφης:'' Καμία ανησυχία για το ευρώ''

    Σε ό,τι αφορά το ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε την προσοχή των καταναλωτών και την προσαρμογή τους στη σκέψη του ευρώ, αφού, όπως είπε "τέλος Φεβρουαρίου η δραχμή θα μας αποχαιρετήσει". Το κυριότερο πρόβλημα σήμερα, πρόσθεσε, είναι για τους εμπόρους, οι οποίοι έχουν δύο ταμεία (σε δραχμές και σε ευρώ) και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τους πελάτες.

    Για τις πρόσφατες ανατιμήσεις που παρατηρήθηκαν στα λαχανικά εκτίμησε ότι η Βαρβάκειος αγορά λόγω του ανταγωνισμού, δεν επηρεάστηκε τόσο όσο οι συνοικίες.

    Την ίδια εκτίμηση για τις τιμές εξέφρασε και ο κ. Λυκουρέζος, ενώ ο αντιπρόεδρος των οπωροπωλών της Αγοράς Κώστας Τσουπάνης δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί πλέον αφού "εντός μικρού διαστήματος θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση που προκλήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα".

    Κατά την περιοδεία τους στην αγορά τα μέλη του κλιμακίου της ΝΔ μίλησαν με τους επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές ανταλλάσσοντας μαζί τους απόψεις για τις εισαγωγές, τις τιμές και τον τιμάριθμο.

    [19] Ποιοί καταναλωτές ΕΥΔΑΠ δεν θα πάρουν λογαριασμό

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:54:00 μμ

    Οι καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκονται στις περιοχές Μενιδίου, Δάσους Χαϊδαρίου και Νέας Κηφισιάς δεν θα πάρουν λογαριασμούς αυτό το τρίμηνο, επειδή οι υπάλληλοι της καταμέτρησης δεν μπόρεσαν να πάρουν ενδείξεις λόγω της κακοκαιρίας. Οι λογαριασμοί θα σταλούν το επόμενο τρίμηνο και θα περιλαμβάνουν κατανάλωση εξαμήνου με υπολογισμό δύο τριμήνων.

    [20] ΗΠΑ: πολιτικές διαστάσεις πήρε το σκάνδαλο Ενρον

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 5:02:00 μμ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει η αιφνίδια πτώχευση του ενεργειακού κολοσσού Ενρον, που άφησε χωρίς δουλειά 30.000 άτομα και κατεστραμμένους εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές. Η εταιρεία είχε συνεισφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Τζωρτζ Μπους και του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Πολ Ο Νιλ, αποδέχθηκε δημόσια ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον αμερικανό πρόεδρο. Σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική έρευνα για την υπόθεση.

    [21] Οικονομική συρρίκνωση στις ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 4:09:00 μμ

    Περίπου 1.640.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν μέσα στο 2002 στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και κυρίως στον τουριστικό τομέα, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει μελέτη του ινστιτούτου οικονομικών αναλύσεων Μίλκεν. Οι τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι αεροπορικές μεταφορές, τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και τα εστιατόρια.

    [22] Με 6000 οπαδούς ο Ολυμπιακός στη Ν.Φιλαδέλφεια

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 1:05:00 μμ

    Με περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά θα πάει ο Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι ερυθρόλευκοι οπαδοί θα είναι πάνω από 6.000 καθώς έχει σημάνει πραγματικό συλλαλητήριο στους οργανωμένους οπαδούς των πρωταθλητών Ελλάδας. Συνολικά η ομάδα του Ολυμπιακού, θα πάρει περίπου 6.200 και φυσικά θα τα δώσει όλα αφού υπάρχει τεράστια ζήτηση από τους συνδέσμους. Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 5.000 δραχμές. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα μεταβούν στο γήπεδο με τον Ηλεκτρικό μέχρι τα Πευκάκια, με τέσσερις συρμούς που θα ναυλώσει η ΠΑΕ.

    Αισιοδοξία Λεμονή για τον αγώνα με την Παναχαϊκή

    Στο μεταξύ ο Τάκης Λεμονής καταλήγει στην ενδεκάδα που θα παρατάξει στον αγώνα με την ομάδα της Πάτρας και θα αποτελείται από τους Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Μπερμούδες, Κωστούλα, Βενετίδη, Ζε Ελίας, Νινιάδη, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι, Αλεξανδρή.

    Ο Ελληνας τεχνικός ζητά από τους παίκτες του να παίξουν καλή μπάλα για τη νίκη και το θέαμα χωρίς να υποτιμήσουν την ούτως ή άλλως ενισχυμένη από τις μεταγραφές Παναχαϊκή.

    Ο Λεμονής είναι πολύ ικανοποιημένος από την διάθεση των παικτών στις προπονήσεις και τους τόνισε ότι "αν έχετε και στους αγώνες τη μισή όρεξη από αυτή που δείξατε στη μίνι προετοιμασία, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο".

    Ο Καρεμπέ είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού (αιμάτωμα) και δεν πήρε μέρος στη σημερινή προπόνηση αλλά θα παίξει κανονικά.

    Ο Ελευθερόπουλος έκανε και πάλι ατομικό πρόγραμμα, μπορεί από αύριο να μπει στο πρόγραμμα της ομάδας και αν περάσει κάποια τεστ με ειδικές ασκήσεις θα ξεκινήσει φουλ πρόγραμμα και με συμμετοχή στο δίτερμα από Δευτέρα.

    Για την Κυριακή είναι εκτός αποστολής, όπως και οι Πουρσανίδης, Τζιωρτζιόπουλος, Οφορίκουε, Ρόμπερτς, Σηφάκης, Χούτος, Καστίγιο.

    [23] Ρεκόρ εσόδων για τη ΔΟΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 12:58:00 μμ

    Ρεκόρ εσόδων εκτιμά ότι θα έχει ως το 2004 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, στα ταμεία της οποίας αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 4.5 δισ. δολάρια, από τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι και από το μάρκετινγκ των Αγώνων της Αθήνας.

    Κατά την προηγούμενη τετραετία, που περιλάμβανε τους Χειμερινούς Αγώνες του Ναγκάνο το 1998 και του Θερινούς του Σίδνεϊ το 2000, τα έσοδα της ΔΟΕ είχαν ανέλθει στα 3.6 δισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό, στη ΔΟΕ μένει περίπου το 7%.

    Το μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας" επιστρέφει στην Οργανωτική Επιτροπή των εκάστοτε Αγώνων, ενώ χρήματα προορίζονται και για τις 199 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, αλλά και τις 35 διεθνείς ομοσπονδίες-μέλη της ΔΟΕ.

    Οι Αγώνες που θα διεξαχθούν το επόμενο μήνα στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ έχουν ήδη καταρρίψει δύο ρεκόρ, καθώς τα τηλεοπτικά έσοδα θα ανέλθουν στα 738 εκ. δολάρια, ενώ το εθνικό μάρκετινγκ θα αποφέρει στην Οργανωτική Επιτροπή περίπου 840 εκ. δολάρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 January 2002 - 17:54:18 UTC