Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφει από ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός
  • [02] Καταστροφική πυρκαγιά στον Πειραιά
  • [03] Πράξεις αντεκδίκησης στη Μ. Ανατολή
  • [04] Συναίνεση Κούβας στο θέμα των κρατουμένων
  • [05] Συνάντηση Κληρίδη-Επιτροπής Αγνοουμένων
  • [06] Ευρώ-εκπτώσεις από την Δευτέρα

    [01] Επιστρέφει από ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 10:26:00 πμ

    Oλοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ o Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και αναχώρησε από την Ουάσιγκτον στις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, για την Αθήνα, όπου αναμένεται να φθάσει το μεσημέρι. Η χθεσινή τελευταία ημέρα της παραμονής του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα περιλάμβανε ενημέρωση Αμερικανών δημοσιογράφων και γεύμα με ηγετικά στελέχη του εβραϊκού λόμπι και συνάντηση με το Δημοκρατικό Γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι.

    Ικανοποίηση κυβέρνησης από τις επαφές Σημίτη

    Η κυβέρνηση για τις συνομιλίες, που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, εξέφρασε την ικανοποίησή της.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις συναντήσεις αυτές, έθεσε τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας όπως, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και την πάταξη της τρομοκρατίας για την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα έχει ενεργό συμβολή. Σε ό,τι αφορά την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι αναμένονται θετικά αποτελέσματα.

    Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, διαπίστωσε και αυτός βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Σε στάση αναμονής η αντιπολίτευση

    Στην Αθήνα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, υπογράμμισε ότι από τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον διαφάνηκε ότι σε ορισμένα θέματα υπήρξε πλήρης συμφωνία, άλλα ζητήματα αποσαφηνίστηκαν και σε άλλα υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι νωρίς να γίνει οριστική αποτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά "για όσα έγιναν ή δεν έγιναν".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για άσκηση πιέσεων στον Πρωθυπουργό και τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά επιμένει σε θέσεις, που είναι διαφορετικές από τα ελληνικά συμφέροντα σε κρίσιμα θέματα.

    [02] Καταστροφική πυρκαγιά στον Πειραιά

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 10:39:00 πμ

    Κατασβέστηκε μετά από αρκετές ώρες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, αργά χθες βράδυ σε κατάστημα του Εμπορικού Κέντρου του Πειραιά. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 22 οχήματα της Πυροσβεστικής με 70 πυροσβέστες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς τρια ισόγεια καταστήματα και ένα διόροφο κτίριο.

    [03] Πράξεις αντεκδίκησης στη Μ. Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 11:40:00 πμ

    Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μια αποβάθρα της παλαιστινιακής λιμενικής αστυνομίας όπου ήταν αγκυροβολημένο το σκάφος του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας. Το σκάφος του Αραφάτ δεν υπέστη ζημιές, όμως από τις εκρήξεις καταστράφηκε ένα κτίριο που στέγαζε τη λιμενική αστυνομία και δύο πλοία.

    Σύνδεση Παλαιστινιακού λιμενικού με τρομοκράτες

    Το παλαιστινιακό λιμενικό απετέλεσε στόχο γιατί ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ισραήλ, και κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες, ανήκε σε αυτό το σώμα, υπογραμμίζει στο κείμενο ο εκπρόσωπος του στρατού.

    Το ισραηλινό ναυτικό κατέστρεψε επίσης το αλιευτικό "Τζιντάλα" που ανήκει στο παλαιστινιακό λιμενικό, γιατί στο εν λόγω πλοίο είχε υπηρετήσει ο πλωτάρχης Ομάρ Ακάουι, κυβερνήτης του φορτηγού πλοίου "Καρίν Α", που στα αμπάρια του κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, στις 3 Ιανουαρίου, ένα σημαντικό φορτίο από όπλα που προορίζονταν για τους Παλαιστινίους. Στο "Τζιντάλα" είχε υπηρετήσει κι ο πρώτος μηχανικός του "Καρίν Α", Ριγιάντ Αμπντάλα.

    Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Επίσης, χθες το βράδυ, μπουλντόζες, βοηθούμενες από ισραηλινά άρματα μάχης, εισήλθαν στο αεροδρόμιο της Γάζας και άρχισαν να κατεδαφίζουν τις εγκαταστάσεις, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

    [04] Συναίνεση Κούβας στο θέμα των κρατουμένων

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 11:17:00 πμ

    Η κυβέρνηση της Κούβας διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρεμποδίσει τη μεταφορά κρατουμένων Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο που βρίσκεται στο νησί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρότεινε επίσης να προσφέρει ιατρική βοήθεια για την περίοδο που θα κρατούνται στη βάση οι αιχμάλωτοι. Οι πρώτοι είκοσι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στην αμερικανική βάση την Παρασκευή.

    Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν καμία πληροφορία για την ταυτότητα και την εθνικότητα τους. Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναμένουν "τακτικές αφίξεις" αιχμαλώτων από το Αφγανιστάν στη ναυτική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα, διαβεβαιώνοντας πως οι πρώτοι από τους κρατούμενους αυτούς ήταν "οι χειρότεροι" όλων.

    Πολλοί κρατούμενοι κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο που τους μετέφερε, με τα χέρια και ορισμένες φορές και τα πόδια σε αλυσίδες, φάνηκε σαν να πρόβαλαν αντίσταση. Ο αντισυνταγματάρχης Μπιλ Κοστέλο είπε όμως ότι ίσως να ήταν "ζαλισμένοι" από το ταξίδι. Η φυλακή τους βρίσκεται σε μία περιοχή που περιβάλλεται από τη μία πλευρά από θάλασσα γεμάτη με καρχαρίες και από την άλλη από ένα ναρκοπέδιο.

    [05] Συνάντηση Κληρίδη-Επιτροπής Αγνοουμένων

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 11:12:00 πμ

    Συνάντηση με την Επιτροπή των Συγγενών των Αγνοουμένων θα έχει αύριο Κυριακή Ο πρόεδρος της Κύπρου Γ. Κληρίδης μετά την εξέλιξη που σημειώθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Ντενκτάς για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, η συζήτηση εξελίχθηκε επί της ουσίας του θέματος, με αναζήτηση τρόπων προώθησης της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων

    [06] Ευρώ-εκπτώσεις από την Δευτέρα

    Πηγή: ΑΠΕ 12/1/2002 10:55:00 πμ

    Μεθαύριο Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, σε όλα τα προϊόντα πρέπει να αναγράφονται οι τιμές τους σε ευρώ και δραχμές προ των εκπτώσεων, οι νέες τιμές μετά την έκπτωση και το ποσοστό της έκπτωσης.

    Αυστηρές ποινές και συστάσεις του εμπορικού συλλόγου

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωση του, προκειμένου να διευκολύνει τις συναλλαγές και να προστατεύσει τους καταναλωτές, όπως αναφέρει, προτείνει στις επιχειρήσεις μέλη του την αναγραφή σε όλα τα είδη τετραπλών τιμών. Παράλληλα προτείνει τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων με ευρώ ώστε τα ρέστα να δίδονται μόνο σε αυτό.

    Σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων (παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναγραφόμενη τιμή προ των εκπτώσεων υψηλότερη της πραγματικής, απόκρυψη αποθεμάτων και πώλησημικρής εκ τούτων ποσότητας κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πώληση ειδών β' διαλογής ειδικά αγορασθέντων για τον σκοπό αυτό κλπ), οι επιτροπές ελέγχου επιβάλλουν πρόστιμο από 0,5% έως 3% (σε περίπτωση υποτροπής) των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους του παραβάτη εντός μηνός από τη διαπίστωση της παράβασης.

    Φέτος οι εκπτώσεις ξεκινούν με περίπου δύο εβδομάδες καθυστέρηση, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την ταυτόχρονη έλευση του ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 January 2002 - 9:55:29 UTC