ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΜΑΡΤΙΟΣ
[Ιανουάριος]
[Φεβρουάριος]
[Μάρτιος]
[Απρίλιος]
[Μάιος]
[Ιούνιος]
[Ιούλιος]
[Αύγουστος]
[Σεπτέμβριος]
[Οκτώβριος]
[Νοέμβριος]
[Δεκέμβριος]
1/3: Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας, Κέρκυρας και Χαλκίδας μετά τις εξεγέρσεις των κρατουμένων που ζητούν αποσυμφόρηση των φυλακών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπραγματεύεται με τις επιτροπές κρατουμένων των φυλακών ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ε.Βενιζέλος ανακοινώνει την κατάρτιση νομοσχεδίου - προγράμματος για την ανέγερση νέων φυλακών.
- Το Γ.Ε.Ν. επιβεβαιώνει επεισόδιο στις 30.2. όταν τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατευθυνόμενη προς τα Ιμια και συγκρούστηκε ελαφρά με ελληνική κανονιοφόρο.
3/3: Υπό κατάληψη είναι οι φυλακές Κομοτηνής, Χανίων, Λάρισας & ο 1ος όροφος των φυλακών Διαβατών.
4/3: Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης και η επικεφαλής της ομάδας του σοσιαλιστικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολίν Γκρίν ζητούν την παραπομπή του Ραούφ Ντενκτάς σε διεθνές δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου μετά την κυνική του ομολογία ότι εκτελέστηκαν όλοι οι αγνοούμενοι της Κυπριακής τραγωδίας.
5/3: Στον έλεγχο των κρατουμένων περνούν οι φυλακές Χίου, Τρικάλων, Αλικαρνασσού και Λασιθίου.
- Υπέρ της παραπομπής του θέματος των Ιμια σε διεθνές δικαστήριο τάσσονται οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.
- Κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη τη χώρα δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες.
6/3: Τερματίζεται η στάση των κρατουμένων στις φυλακές Χίου και Χανίων ενώ υπό τον έλεγχο των κρατουμένων παραμένουν φυλακές Αλικαρνασσού και Κέρκυρας.
7/3: Η Ε.Ε. αποφασίζει την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης του τυριού "φέτα" στην Ελλάδα.
8/3: Σταματούν οι εξεγέρσεις κρατουμένων στις φυλακές Αλικαρνασσού, Πάτρας, Κέρκυρας και Διαβατών.
- Το ΥΜΑΘ πολιορκούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που εμπλέκονται σε μικροεπεισόδια με αστυνομικούς. Οι κινητοποιήσεις αποκλιμακώνονται όταν η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξαγγείλει ως τις 19.3. μέτρα για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας.
9/3: Παραδίνονται και οι φυλακές Λάρισας και λήγουν όλες οι εξεγέρσεις των κρατουμένων.
10/3: Ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Κοινότητας στο Παλέρμο της Ιταλίας, ζητά τη συνδρομή των χωρών μελών της Ε.Ε. ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία των Σκοπίων και να υπάρξει συμφωνία για ονομασία του γειτονικού κρατιδίου στην οποία να μην περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία" ή παράγωγά του.
12/3: Το Χρηματιστήριο Αξιών της Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός μετά από ομιλία του στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκανική - Επιχειρηματική Συνεργασία".
15/3: Αύξηση κατά 1140 άτομα του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για το 1996-97 ανακοινώνει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.
18/3: Η Ελλάδα θρηνεί τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, του υπερρεαλιστή ποιητή, δημιουργού του "Αξιον Εστί" ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.
- Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προετοιμασία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον συζητά ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς.
19/3: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνοντας τη χώρα μας επικυρώνει την οριστική του απόφαση για τη διαγραφή της υπόθεσης της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά αντίμετρα κατά της ΠΓΔΜ που επιβλήθηκαν στις 16.2.1994.
21/3: Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράφει σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών. Την Ιταλία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός που αναπτύσσοντας τα εθνικά μας θέματα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε.
- Μετά από τέσσερις μήνες νοσηλείας βγαίνει από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ο Ανδρέας Παπανδρέου και θα υποβάλλεται ανά δύο μέρες σε αιμοκάθαρση, στο σπίτι του.
22/3: Εντολή για την απαγόρευση εισαγωγής βοοειδών κρεάτων από την Αγγλία δίδει ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας λόγω των κρουσμάτων της "ασθένειας των τρελών αγελάδων".
24/3: Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκαλεί η άτυπη ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ που κάνει λόγο για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας του Αεροδρομίου του Ελληνικού.
25./3: Η Τουρκία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αρνείται να δεχτεί σχέδιο κειμένου που προτείνουν οι 15 και καλεί τη γειτονική χώρα να δεσμευτεί για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες. Αναβάλλεται το συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε.
27/3: Η κυβέρνηση εκφράζει δυσφορία για την ακύρωση εκ μέρους του Βρετανού πρέσβη της απόφασης του υπουργού της Μ. Βρετανίας να ταχθεί υπέρ του σχεδίου της Ε.Ε. για την ελληνοτουρκική κρίση.
Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι Ελληνοσκοπιανές συνομιλίες.
28/3: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
29/3: Στο Τορίνο, ο πρωθυπουργός συμμετέχει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο κ.Σημίτης θέτει τα ζητήματα της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της κοινότητας και εμφανίζεται ικανοποιημένος καθώς η κοινότητα συμπεριλαμβάνει σε επίσημο κείμενό της την έννοια του απαραβίαστου των συνόρων.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|