Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

2/4: Επεισόδια ξεσπούν σε συγκέντρωση των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

- Τη μετοχοποίηση του ομίλου της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου αποφασίζει η κυβέρνηση.

- Ελέγχους διεξάγουν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας για να αποτραπεί η διοχέτευση στην αγορά κρέατος προέλευσης Μ. Βρετανίας, μολυσμένου από τη "νόσο των τρελών αγελάδων".

4/4: Με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών συναντάται διαδοχικά στην Αθήνα ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι με αντικείμενο την οριστικοποίηση των διμερών συμφωνιών για τη διάνοιξη μεθοριακών σταθμών και την απορροή των υδάτων του Νέστου.

8/4: Αναπτυξιακό πρόγραμμα 80 δισ. δραχμών για τους σεισμόπληκτους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών ανακοινώνει στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Κ. Λαλιώτη.

- Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε το 9,1%.

- Η κυβέρνηση δυσφορεί για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" από την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

9/4: Τις βασικές ελληνικές θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, την αποφυγή χρήσης βίας και την παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων Ιμια στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης αποδέχεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

12/4: Το Σκοπιανό και το Κυπριακό συζητούν στη Ν.Υόρκη ο πρωθυπουργός και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

14/4: Έκρηξη από αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό σημειώνεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης σε σταθμευμένο βαγόνι αμαξοστοιχίας που είχε εκτελέσει το δρομολόγιο Σόφια - Θεσσαλονίκη. Το συμβάν αποδίδεται στη βουλγαρική μαφία.

17/4: Επαναλαμβάνονται οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

18/4: Δεκαοκτώ Έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο "Europa" στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση "Γκάμα αλ Ισλαμίγια" που σημειώνει ότι στόχος της ήταν ισραηλινοί τουρίστες.

22/4: Η χώρα μας θέτει βέτο στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα "Meda" ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος τονίζει ότι η Ελλάδα θα άρει τις επιφυλάξεις της αν η Τουρκία δηλώσει ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα επιλυθούν ειρηνικά και ότι θα προσφύγει στη Χάγη για το θέμα των βραχονησίδων.

- Το 6ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά στην κατοχύρωση της βαθμολογίας κατά τις Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

23/4: Ο πρωθυπουργός συναντάται στο Λονδίνο με τον βρετανό ομόλογό του Τζων Μέητζορ που τάσσεται υπέρ της παραπομπής του θέματος των Ιμια στη Χάγη και της άρσης του ελληνικού βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

- Η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά διάβημα της Τουρκίας για το επεισόδιο της 22.4.

- Το συμπέρασμα του πορίσματος του ΓΕΝ για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου στις βραχονησίδες Ιμια στις 31.1. αναφέρει ότι η πτώση δεν οφείλετο σε μηχανική βλάβη. Το πόρισμα είναι απόρρητο και γίνεται λόγος για ανθρώπινο λάθος και άσχημες καιρικές συνθήκες.

24/4: Με τον Ιρλανδό ομόλογό του Τζων Μπρούτον συναντάται στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός ο οποίος τον ενημερώνει για τις ελληνικές θέσεις στις τουρκικές διεκδικήσεις και το Κυπριακό.

25/4: Με τον πρωθυπουργό συναντάται στην Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κορνμπλουμ ο οποίος στη συνέχεια μεταβαίνει στη Λευκωσία και συναντάται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με αντικείμενο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

26/4: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος δηλώνει ότι το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων εξετάζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας.

27/4: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Θεόδωρος Πάγκαλος και Εμρέ Γκιονένσαϊ συναντώνται στο Βουκουρέστι στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Ο Θ. Πάγκαλος χαρακτηρίζει "νέα επιχειρηματολογία και ενέργεια μή φιλική" τη στάση της Τουρκίας που εξέφρασε ο Εμρέ Γκιονένσαϊ ότι η προσφυγή στη Χάγη για τα Ιμια δεν είναι δυνατή πριν προηγηθούν διαπραγματεύσεις για το σύνολο των προβλημάτων στο Αιγαίο.

29/4: Την εμμονή της Ελλάδας στην αποφυγή χρήσης βίας για την επίλυση των όποιων διαφορών και την παραπομπή στη Χάγη εκ μέρους της Τουρκίας του θέματος των Ιμίων τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνάντησή του στην Αθήνα με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Σακερ.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency