ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
[Ιανουάριος]
[Φεβρουάριος]
[Μάρτιος]
[Απρίλιος]
[Μάιος]
[Ιούνιος]
[Ιούλιος]
[Αύγουστος]
[Σεπτέμβριος]
[Οκτώβριος]
[Νοέμβριος]
[Δεκέμβριος]
4/1: Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διασώζουν Τούρκους πιλότους αεροσκάφους τύπου F-4 που κατέπεσε δυτικά της Λέσβου. Οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για "τεχνική βλάβη" ενώ το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ευχαριστεί την Ελλάδα για την διάσωση των πιλότων.
- Υπέρ της έναρξης των διαδικασιών για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων πάνω στο θέμα της αντικατάστασης του πρωθυπουργού τάσσονται ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής.
8/1: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης καταθέτει η Ν.Δ., διαπιστώνοντας πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα από την απουσία, λόγω παρατεταμένης νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου από την ενεργό πολιτική δράση.
11/1: Απορρίπτεται με 168 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
- Τις πληροφορίες για την ολοκλήρωση της προανάκρισης στην υπόθεση της συνεργασίας του τρομοκράτη Κάρλος με Έλληνες τρομοκράτες σε δύο επιθέσεις στη χώρα μας δίδει στη δημοσιότητα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Σήφης Βαλυράκης.
14/1: Κρίση εκδηλώνεται στις φυλακές Βόλου, λόγω εξέγερσης κρατουμένων αλλά εκτονώνεται την επομένη.
15./1: Επιστολή παραίτησης που υπογράφει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρώτος τη τάξει Υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής από τον Υπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη. Με την επιστολή ο Ανδρέας Παπανδρέου ζητά από τα αρμόδια, κατά το καταστατικό του κόμματος και το σύνταγμα, όργανα να προχωρήσουν στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.
- Σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα διεξάγεται στη Νέα Υόρκη υπό τον μεσολαβητή Σάιρους Βανς, ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ.
16/1: Οι Κ.Σημίτης, Α.Τσοχατζόπουλος, Γ.Αρσένης & Γ.Χαραλαμπόπουλος ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους για την πρωθυπουργία. Ο κ.Παπανδρέου υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα της παραίτησής του.
17/1: Ξεκινά η επίσημη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων σύνδεσης Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
18/1: Με ψήφους 86 υπέρ του, έναντι 75 υπέρ του Α.Τσοχατζόπουλου, ο Κ. Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.
19/1: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο νέος πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
22/1: Ορκίζεται, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η νέα κυβέρνηση που αποτελείται από 41 μέλη. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν 17 νέα μέλη ενώ 28 μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης απομακρύνονται.
23/1: Με τους Υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα συναντάται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας σημειώνει ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν "ένα εθνικό θέμα", χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
25/1: "Κανένα θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ιμια", δηλώνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας με αφορμή το επεισόδιο της προσάραξης στη βραχονησίδα τουρκικού φορτηγού πλοίου, το οποίο ρυμούλκησε στη συνέχεια Ελληνικό πλοίο.
26/1: Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει το επεισόδιο της προσάραξης του τουρκικού φορτηγού πλοίου στη βραχονησίδα "Ιμια" ως τυχαίο περιστατικό.
29/1: Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απευθύνει ο πρωθυπουργός ο οποίος, κατά την παρουσίαση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τονίζει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό. Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ.Αρσένης ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ υποστηρίζει ότι η βραχονησίδα Ιμια ανήκει στην Τουρκία και προτείνει διάλογο με την Ελλάδα.
31/1: Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη μία από τις δύο βραχονησίδες Ιμια τη νύχτα της 30ης προς την 31η Ιανουαρίου. Ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που σπεύδει για τον εντοπισμό των Τούρκων κομάντος συντρίβεται τις πρώτες πρωινές ώρες, δύο μίλια βόρεια των βραχονησίδων. Νεκροί είναι οι υποπλοίαρχοι Καραθανάσης και Βλαχάκης και ο Αρχικελευστής Γιαλοψός. Η πτώση του ελικοπτέρου αποδίδεται σε απώλεια προσανατολισμού των πιλότων εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Την αποκλιμάκωση της έντασης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την αποχώρηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή των βραχονησίδων Ιμια ανακοινώνει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης μετά από σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ανάλογη τηλεφωνική επαφή είχαν και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουώρεν Κρίστοφερ και τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καθώς και ο κ. Αρσένης με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι και τον αρχηγό του αμερικανικού επιτελείου Τζον Σαλικασβίλι.
- Ο πρωθυπουργός εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελληνική κυβέρνηση το θέμα των βραχονησίδων Ιμια, λίγο πριν συνεχιστεί για τρίτη μέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Τονίζει ότι ήταν απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης ο τερματισμός της κρίσης, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να μην εμπλακεί η χώρα μας σε μία αναμέτρηση που θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη σύρραξη της οποίας τα όρια δεν θα ήταν δυνατόν να καθοριστούν. Αποχωρούν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της Ν.Δ. και της Πολιτικής Ανοιξης που κατηγορούν την κυβέρνηση για εθνική ταπείνωση και προδοσία.
- Η κυβέρνηση Σημίτη, με 166 ψήφους υπέρ λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης.
- Υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας επί των βραχονησίδων Ιμια τάσσονται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκρην και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|