ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
[Ιανουάριος]
[Φεβρουάριος]
[Μάρτιος]
[Απρίλιος]
[Μάιος]
[Ιούνιος]
[Ιούλιος]
[Αύγουστος]
[Σεπτέμβριος]
[Οκτώβριος]
[Νοέμβριος]
[Δεκέμβριος]
1/12: Βιβλικές καταστροφές προκαλούν οι πλημμύρες στην Ξάνθη. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους καθώς παρασύρονται από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων ενώ ο νομός τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζεται το σχέδιο "Ξενοκράτης". Η κυβέρνηση χορηγεί άμεσα στις πληγείσες οικογένειες το ποσό των 200 χιλιάδων δραχμών.
- Σε πανελλαδικό επίπεδο επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που αποκλείουν σταδιακά τις οδικές αρτηρίες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.
3/12: Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου,διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και ειρηνικής επίλυσης των όποιων προβλημάτων υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα. Οι ελληνικές θέσεις γίνονται σεβαστές και αποδεκτές.
- Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση διαψεύδουν ότι ελήφθη απόφαση για την αναστολή των πτήσεων τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, που αποτελεί πρόταση των ΗΠΑ.
5/12: Ο πρωθυπουργός αποστέλλει επιστολή στους ηγέτες των χωρών της Κοινότητας επισημαίνοντας ότι λόγο των επιπρόσθετων αμυντικών δαπανών ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας είναι σχεδόν ανέφικτη για την Ελλάδα η έγκαιρη επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ.
- Σε διάγγελμά του ο Κ. Σημίτης τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών για τους αγρότες.
- Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της για τη δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα δέκα μίλια στον ελληνικό εναέριο χώρο.
6/12: Το νέο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζει στην ΑΔΕΔΥ το υπουργείο Οικονομικών.
- Στο 7,7% κυμάνθηκε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός.
- Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα εντός της ζώνης των 6 μιλίων και πέταξαν ανατολικά της Σκύρου χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να δεσμεύσεις για τις ασκήσεις της και περιοχές κάτω από τα 6 μίλια που είναι το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων. Έντονα αντιδρά η Ελλάδα.
7/12: Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος αποστέλλει επιστολή στην υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ και επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας αλλά απαιτεί την αποδοχή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
9/12: Την πορεία εφαρμογής του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου συζητούν στην Αθήνα εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών.
10/12: Πρόταση εθνικού θεσμικού διαλόγου με την προϋπόθεση να ανοίξουν οι δρόμοι απευθύνει στους αγρότες ο πρωθυπουργός. Σε δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίζονται οι ζημίες από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.
11/12: Με τον Ολλανδό ομόλογό του Βιμ Κόκ συναντάται στη Χάγη ο πρωθυπουργός και τον ενημερώνει για τα εθνικά μας ζητήματα και την πορεία της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση.
- Ο Πρόεδρος της Βουλής, στην 8η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στην Τιφλίδα, παραλαμβάνει την προεδρία της συνέλευσης από 1.1.1997.
13/12: Στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ε.Ε., στο Δουβλίνο, όπου παραβρίσκεται ο πρωθυπουργός, υιοθετείται κείμενο της Ιρλανδικής Προεδρίας για την ανάγκη σεβασμού των εξωτερικών συνόρων και της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Κοινότητας. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της. Στη Σύνοδο παρουσιάζεται το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα euro που θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 31.12.1997.
- 15 οδοφράγματα στην Βόρεια Ελλάδα απελευθερώνουν οι αγρότες.
16/12: Ο Υπουργός Γεωργίας θέτει στον αρμόδιο για αγροτικά ζητήματα Κοινοτικό Επίτροπο Φραντς Βίχλερ το αίτημα των αγροτών για αποζημιώσεις από θεομηνίες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
- Θετικός κρίνεται ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του ΣΑΕ κατά την τρίτη, κατά σειρά, συνεδρίαση του προεδρείου του, στη Θεσσαλονίκη.
17/12: Αρχίζει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 1997.
Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες.
18/12: Ο Υπουργός Γεωργίας γνωστοποιεί ότι θα δοθούν 10 δισ. δραχμές από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από θεομηνίες.
- Μέτρα συνολικού κόστους 5,68 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στην Ξάνθη ανακοινώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.
- Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Περού Αλκιβιάδης Καρόκης συγκαταλέγεται μεταξύ των 200 ομήρων που κρατούν 30 αντάρτες που κατέλαβαν την κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα.
19/12: Συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποιούν οι αγρότες της χώρας.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Περού μαζί με άλλους τέσσερις πρεσβευτές αφήνονται ελεύθεροι.
20/12: Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας σταματούν τις κινητοποιήσεις μετά από 23 συνεχόμενες μέρες.
21/12: Πρωτοβουλία μεσολάβησης στα ελληνοτουρκικά δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει, αν του ζητηθεί, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μπουμπάρακ με τον οποίο συναντάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο.
22/12: Με 160 ψήφους υπέρ έναντι 136 κατά εγκρίνεται από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1997.
Οι αγρότες αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους μετά από 25 μέρες κινητοποιήσεων.
23/12: Αρχίζει ο εθνικός θεσμικός διάλογος κυβέρνησης - αγροτών με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Μακεδονίας και Θράκης.
26/12: Κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Η Θεσσαλονίκη ντύνεται στα άσπρα, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|