Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίντον: Το Ιράν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο
  • [02] H Σ. Σοτομαγιόρ αντικρούει ερωτήματα για μεροληπτική στάση
  • [03] Στο διάστημα το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ
  • [04] Γκέιτς: Δεν αναμένεται αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν
  • [05] Πραγματοποιήθηκε στη Τσετσενία η κηδεία της Νατάλια Εστεμίροβα.

  • [01] Κλίντον: Το Ιράν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο

    16-07-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες για διάλογο με το Ιράν, αλλά προειδοποίησε ότι η ευκαιρία αυτή δεν θα 'ισχύσει επ' άπειρον'.

    Σε βαρυσήμαντη ομιλία της, εδώ στην Ουάσιγκτον, για θέματα εξωτερικής πολιτικής η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι το Ιράν πρέπει να ενεργήσει τώρα και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν με θαυμασμό την ενέργεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Ιράν, αλλά 'απογοητεύτηκαν πλήρως' από την βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης σε βάρος των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το επίμαχο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν προσπάθησε να κρύψει τις πράξεις της συλλαμβάνοντας ξένους υπηκόους, διώχνοντας δημοσιογράφους και διακόπτοντας κάθε είδους πρόσβαση με μέσα μαζικής επικοινωνίας. Οι ενέργειες αυτές είναι 'απαράδεκτες και καταδικαστέες', επεσήμανε η κ. Κλίντον, και έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα κρίνει το Ιράν.

    Στην ομιλία της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να επικοινωνήσουν με το Ιράν κατά το παρελθόν, δεν έχει πετύχει να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν έχει βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το Ιρανικό καθεστώς αντιμετωπίζει τους πολίτες της χώρας.

    Το Ιράν θα μπορούσε να γίνει 'εποικοδομητικός παράγων' στη περιοχή, τόνισε η κ. Κλίντον, αν η Τεχεράνη σταματήσει να απειλεί τους γείτονες της και να υποστηρίζει τη τρομοκρατία.

    [02] H Σ. Σοτομαγιόρ αντικρούει ερωτήματα για μεροληπτική στάση

    16-07-2009

    Συνεχίστηκαν για τρίτη κατά σειρά μέρα την Τετάρτη οι έντονες ερωτήσεις Γερουσιαστών προς την υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Σόνια Σοτομαγιόρ.

    Στις ακροάσεις που διεξάγονται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού της, η κ. Σοτομαγιόρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κρίνει τις υποθέσεις που θα κληθεί να εξετάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο με βάση τις εμπειρίες της, αλλά με βάση το Νόμο. Απαντώντας σε ερωτήσεις Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών που εκφράζουν ανησυχίες για τις 'υπερ- φιλελεύθερες ιδέες' της, η κ. Σοτομαγιόρ τόνισε ότι πάντα έπαιρνε αποφάσεις με βάση το Νόμο, συμπεριλαμβανομένων και υποθέσεων που σχετίζονταν με το δικαίωμα μιας γυναίκας για άμβλωση.

    [03] Στο διάστημα το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ

    16-07-2009

    Μετά από πέντε καθυστερήσεις το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ εκτοξεύτηκε τελικά την Τετάρτη το απόγευμα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ στη Φλόριντα με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Αποστολή του επταμελούς πληρώματος του Εντέβορ θα είναι η εγκατάσταση άλλου ενός εξαρτήματος στο Ιαπωνικό εργαστήριο του Σταθμού το γνωστό ως Κίμπο. Οι αστροναύτες του Εντέβορ θα πραγματοποιήσουν σειρά διαστημικών περιπάτων μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

    [04] Γκέιτς: Δεν αναμένεται αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

    16-07-2009

    Ρομπερτ Γκειτς

    MC. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι δεν νομίζει πως θα χρειαστεί και άλλη αύξηση του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, πέραν των 68 χιλιάδων στρατιωτών που έχουν ήδη εγκριθεί. Πάντως ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι θα περιμένει σχετική έκθεση του νέου διοικητή των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Στάνλυ Μακρίσταλ, για να λάβει τελικές αποφάσεις για το θέμα.

    Στο μεταξύ, διοικητής των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν δηλώνει ότι θα σκοτώσει αιχμάλωτο Αμερικανό στρατιώτη εκτός και εάν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

    Ο Μαουλάβι Σανγκίν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανός στρατιώτης είναι καλά στη υγεία του, αλλά θα εκτελεστεί αν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στις επαρχίες Πακτίκα και Γκάζνι.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο στρατιώτης συνελήφθη τον περασμένο μήνα όταν απομακρύνθηκε από το στρατόπεδο του στην Πακτίκα μαζί με τρεις Αφγανούς.

    [05] Πραγματοποιήθηκε στη Τσετσενία η κηδεία της Νατάλια Εστεμίροβα.

    16-07-2009

    Ναταλια Εστεμιροβα

    Υποστηρικτές της δολοφονημένης Ρωσίδας ακτιβίστριας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νατάλια Εστεμίροβα, πραγματοποίησαν την κηδεία της στη Τσετσενία.Η νεκρώσιμη πομπή πέρασε από το κέντρο του Γκρόζνυ, ενώ η ταφή της έγινε σε μικρό χωριό της ανατολικής Τσετσενίας.

    Η ηλικίας 50 ετών Εστεμίροβα απήχθει την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, από ομάδα ανδρών. Οι αρχές βρήκαν το πτώμα της μερικές ώρες αργότερα στην γειτονική Ινγουσέτια. Είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος.

    Ακτιβιστές εκφράζουν τεράστια θλίψη και οργή για τον θάνατο της Νατάλια Εστεμίροβαεπιρρίπτοντας ευθύνες στον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντύρωφ, ο οποίος πρόσκειται στο Κρεμλίνο.Επίσης επικρίνουν τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για το, όπως το χαρακτηρίζουν, 'κλίμα ανοχής και ατιμωρησίας' στην Τσετσενία. Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο Ραμζάν Καντύρωφ μισούσε την Εστεμίροβα για την αφοσίωση της στην αποκάλυψη των απαγωγών, δολοφονιών, και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    Πάντως ο ίδιος ο Καντύρωφ εξέφρασε αγανάκτηση για τη δολοφονία και δήλωσε ότι προσωπικά θα επιβλέψει την διερεύνηση του φόνου της ακτιβίστριας.

    Παράλληλα στο Μόναχο, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επισκέπτεται την Βαυαρία, να διαλευκάνει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε ο φόνος. Ο κύριος Μεντβέντεφ υποσχέθηκε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί πλήρως.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 July 2009 - 1:18:19 UTC