Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ομογένεια καμαρώνει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης -- Εντυπώσεις της Dina Titus
  • [02] Ένας πεζοναύτης νεκρός από τις νέες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • [03] Τετραπλή πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας
  • [04] Στο Ιράκ ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν
  • [05] Σημαντικό πρόβλημα η ανεργία σε ΗΠΑ και Ευρώπη
  • [06] Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ανταγωνισμό αλλά συνεργασία

  • [01] Η ομογένεια καμαρώνει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης -- Εντυπώσεις της Dina Titus

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    03-07-2009

    Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει δημιουργήσει μεγάλο ενθουσιασμό όχι μόνο στον Ελληνικό λαό αλλά και μεταξύ πολλών Αμερικανών. Ανάμεσα σε εκείνους που ταξίδεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα για να δουν το νέο Μουσείο είναι η Βουλευτής Dina Titus, την οποία και συναντήσαμε στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον αμέσως μόλις επέστρεψε από την Αθήνα.

    Η Dina Titus παρέστη στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης ως προσωπική απεσταλμένη του Προέδρου Barack Obama. Ήταν ένα ταξίδι αστραπή το οποίο όμως δεν θα ξεχάσει ποτέ. Όπως μας είπε: 'Ήταν κάτι εκπληκτικό. Από τα πράγματα που θυμάσαι όσο ζεις. Ήταν μεγάλη τιμή που εκπροσώπησα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Αμερικανικό λαό. Επειδή, όπως ξέρετε, έχω ρίζεςΕλληνικές, χάρηκα ιδιαίτερα που ήμουνα στα εγκαίνια'.

    Η είσοδος του μουσείου με τα ευρήματα των ανασκαφών

    Ως καθηγήτρια πανεπιστημίου, που ήταν πριν εκλεγεί στο Κογκρέσο, η Dina Titus δίδασκε στους φοιτητές της την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.Για τον λόγο αυτό είχε επισκεφθεί στο παρελθόν το παλιό μουσείο πάνω στον ιερό βράχο, το οποίο όμως διαπιστώνει τώρα ότι ωχριά σε σύγκριση με το καινούργιο Μουσείο της Ακρόπολης.Είπε χαρακτηριστικά: 'Στο παλιό μουσείο, που θυμάμαι ότι βρίσκονταν σε μια γωνιά πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, όλα αυτά τα αριστουργήματα ήταν συνωστισμένα και δεν μπορούσες να τα εκτιμήσεις.Το νέο μουσείο είναι φανταστικό. Είναι ανοιχτό στο φυσικό φως, έχει απλές γραμμές όπως ο Παρθενώνας καιπίσω από το κάθε έκθεμα βλέπεις τον χώρο από τον οποίο αυτό έχει προέλθει'.

    Πως φάνηκε όμως στην Dina Titus η έντονη αντίθεση ανάμεσα στο υπερσύγχρονο κτίσμα και τον κλασσικό χαρακτήρα της περιοχής; 'Γνωρίζω ότι ήταν επίμαχο το χτίσιμο ενός τόσο σύγχρονου μουσείου δίπλα σε θαυμαστά κλασσικά μνημεία.Αλλά η ενσωμάτωση του μοντέρνου αυτού κτίσματος στις πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης ήταν αριστουργηματική κι έκανε τις αρχαιότητες πιο οικείες στον επισκέπτη' επισήμανε η ειδική απεσταλμένος του Λευκού.

    Dina Titus και Δημήτρης Χριστόφιας

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην Αμερικανίδα βουλευτή ο τρόπος με τον οποίον εκτίθενται τα νέα ευρήματα που έφεραν στο φώς οι ανασκαφές για την ανέγερση του καινούργιου μουσείου. Σύμφωνα με την βουλευτή από την Πολιτεία Νεβάδα: 'Όπως με τα έργα του Μετρό της Αθήνας έτσι και στις ανασκαφές για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης ανακαλύφθηκαν νέες αρχαιότητες. Τα ευρήματα αυτά αφέθηκαν άθικτα εκεί που εντοπίστηκαν. Οι επισκέπτες τα βλέπουμε κάτω από γυάλινο πάτωμα στο οποίο περπατάμε'.

    Στο 48ωρο που έμεινε στην Αθήνα η Dina Titus είχε παράλληλα επαφές με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά οι συνομιλίεςτης με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο επικεντρώθηκαν στην σπουδαιότητα του νέου μουσείου. Κατά την έκφρασή της: 'Πρόκειται για ένα έργο που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Επίσημοι από όλο τον κόσμο ήρθαν στα εγκαίνιά του. Το νέο μουσείο θα γίνει διεθνής προορισμός.Θα φέρει περισσότερους τουρίστες, μελετητές, ιστορικούς κι άλλους επισκέπτες στην Αθήνα'.

    Κώστας Μαρκόπουλος, Dina Titus και Daniel Speckhard

    Η Dina Titus πιστεύει πως δεν υπάρχει πια λόγος να μην επιστραφούν στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα που πριν δύο αιώνες μεταφέρθηκαν στην Βρετανία από τον Κόμη του Έλγιν, από τον οποίο και τους δόθηκε το όνομα Ελγίνεια Μάρμαρα.Είναι της γνώμης πως 'το νέο Μουσείο αφαιρεί το επιχείρημα των Άγγλων ότι τα έργα που πήραν, αν παρέμεναν στην Αθήνα δεν θα είχαν την δέουσα προβολή ή προστασία'. Υποστηρίζει ότι 'η Ελλάδα έχει τώρα μια υπέροχη στέγη γι αυτά και πρέπει να γυρίσουν εκεί γιατί εκεί ανήκουν, κάτω απ' τον Αττικό ουρανό, όχι στο φως του Λονδίνου ή του Βρετανικού Μουσείου'.

    Υπάρχει τίποτα στο Μουσείο της Ακρόπολης που δεν άρεσε στην DinaTitus; Να τι μας απάντησε η ίδια: 'Στα εκθέματα βλέπουμε κενά όπου λείπουν γλυπτά όπως τα αετώματα και η ζωφόρος του Παρθενώνα.Το Ερέχθειο έχει 5 Καρυάτιδες και κενό στη θέση της 6ης.Σε πληγώνει η απουσία της 6ης Καρυάτιδας.Αυτή και τα άλλα γλυπτά που λείπουν κακώς λέγονται Ελγίνεια Μάρμαρα. Είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα'.

    Πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και κι ακόμα περισσότερα κανάλια του κυβερνοχώρου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τον ενθουσιασμό της Dinas Titus για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα Αμερικανικά μίντια εκτός από κολακευτικά σχόλια πρόσφεραν στο κοινό τους φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουνε ξεκάθαρα γιατί το Μουσείο αυτό θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά έργα που έχουνε γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

    [02] Ένας πεζοναύτης νεκρός από τις νέες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

    03-07-2009

    Ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν από τις νέες επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια των Ταλεμπάν στο Νότιο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

    Χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί στην επαρχία Χελμάντ.

    Πληροφορίες από την ζώνη των εχθροπραξιών αναφέρουν ότι τα στρατεύματα αντιμετώπισαν σποραδική μόνο αντίσταση από τους αντάρτες μετά από ολονύχτιους βομβαρδισμούς από αέρος και εδάφους. Αρμόδιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες και οι Αφγανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους στην κοιλάδα του ποταμού Χελμάντ.

    Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επίθεση που έχουν αναλάβει πεζοναύτες από την εποχή του πολέμου στην Φαλούτζα το 2004. Παράλληλα είναι και η πρώτη μείζονος κλίμακας επιχείρηση που αναλαμβάνεται στα πλαίσια της νέας στρατηγικής του Προέδρου Ομπάμα για την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

    Η επιχείρηση της Πέμπτης προκάλεσε ανησυχία και στο γειτονικό Πακιστάν. Ο Πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι ανέπτυξε δυνάμεις του για να αποτρέψει την είσοδο εξτρεμιστών που θα εγκαταλείπουν την επαρχία Χελμάντ.

    [03] Τετραπλή πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

    03-07-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν την ευκαιρία στη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της, παρά τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ τη Πέμπτη.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι δύο πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν σε διάστημα 40 λεπτών ο ένας απ' τον άλλο από την παραθαλάσσια πόλη Γουονσάν και κατέληξαν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την Θάλασσα της Ιαπωνίας. Λίγες ώρες αργότερα εκτοξεύτηκαν άλλοι δύο ανάλογοι πύραυλοι.

    Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει απ' την Πιονγιάνγκ να τερματίσει τέτοιες προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό της. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

    [04] Στο Ιράκ ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν

    03-07-2009

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται στη Βαγδάτη στα πλαίσια επίσκεψης που, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, στοχεύει στην επαναβεβαίωση της Αμερικανικής δέσμευσης για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι και τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο κ. Μπάιντεν θα τονίσει την σπουδαιότητα της επίτευξης πολιτικής σταθερότητας στο Ιράκ.

    Να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά την απόσυρση των Αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων απ' τα αστικά κέντρα του Ιράκ τη Τρίτη, ο Λευκός Οίκος διόρισε τον κ. Μπάιντεν επικεφαλής της χάραξης πολιτικής για Ιράκ.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, δήλωσε ότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες σε θέματα ασφάλειας, μετά την πλήρη απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2011. Πάντως τη Πέμπτη άλλα τρία άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή της Βαγδάτης.

    [05] Σημαντικό πρόβλημα η ανεργία σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    03-07-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει πως θα χρειαστούν ακόμη μήνες για την επιδιωκόμενη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, ύστερα από την κοινοποίηση των νέων στατιστικών στοιχείων που δείχνουν ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στον υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 χρόνων. Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε την αύξηση του αριθμού των ανέργων θλιβερή.

    Νωρίτερα την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας στην Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει ότι κατά τον μήνα Ιούνιο χάθηκαν 467,000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 9.5 τοις εκατό που αντιστοιχεί σε 14.7 εκατομμύρια ανέργους. Το ένα τρίτο από αυτούς βρίσκεται δίχως εργασία για πάνω από 6 μήνες.

    Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη κατά τον μήνα Μάϊο έφθασε και αυτό σε ποσοστό 9.5 τοις εκατό που είναι το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

    Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών Ευρωπαϊκών κρατών έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της οικονομίας τους σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την επικρατούσα τάση.

    [06] Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ανταγωνισμό αλλά συνεργασία

    03-07-2009

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, λέει πως ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να έχει το ένα πόδι μέσα στον, όπως τον χαρακτήρισε, τρόπο με τον οποίον η χώρα του συναλλάσσονταν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε την δήλωση αυτή σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο AssociatedPress τρείς μέρες πριν την σχεδιαζόμενη μετάβασή του στην Μόσχα για σύνοδο κορυφής με τους δύο κορυφαίους ηγέτες της Ρωσίας.

    Ερωτηθείς γιατί θέλει να συναντηθεί με τον κύριο Πούτιν, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στην χώρα του. Όμως πρόσθεσε πως, κατά τη γνώμη του, ο Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αντιλαμβάνεται πως η ψυχροπολεμική προσέγγιση στις Αμερικανορωσικές σχέσεις είναι ξεπερασμένη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ανταγωνισμό, αλλά επιδιώκουν συνεργασία.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξήρε επίσης την Ρωσία για τις προσπάθειές της να πείσει το Ιράν και την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά προγράμματά τους.

    Ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν, διότι κάτι τέτοιο, κατά την έκφρασή του, θα ήταν συνταγή για καταστροφή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 July 2009 - 1:18:22 UTC