Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας
  • [02] Νίκη της κεντροδεξιάς στις Βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές
  • [03] Ελεύθερος ο Ιάσωνας Αθανασιάδης
  • [04] Μπάιντεν: Η κυβέρνηση Ομπάμα "υποτίμησε το εύρος της οικονομικής κρίσης"
  • [05] Αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου Ζελάγια να επιστρέψει στην Ονδούρα
  • [06] Η ΑΧΕΠΑ ανταποκρίνεται σε κάλεσμα του Λευκού Οίκου

  • [01] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας

    06-07-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Μόσχα δηλώνοντας ότι κατά τις διήμερες συνομιλίες του με την Ρωσική ηγεσία θα επιδιώξει πλαίσιο για μια νέα Συνθήκη Περιορισμού των Εξοπλισμών. Ο κ. Ομπάμα θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον Ρώσο ομόλογο του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στο Κρεμλίνο. Η Συνθήκη για την Μείωση των Στρατηγικών Εξοπλισμών που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών το 1991 εκπνέει το Δεκέμβριο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στην Ρωσική τηλεόραση ότι στόχος του είναι ο περιορισμός του πυρηνικού οπλοστασίου με τρόπο που να μην δίνει πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία σε βάρος της άλλης πλευράς και επεσήμανε ότι η νέα συνθήκη θα αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και θα μειώσει το κόστος της διατήρησης ενός μεγάλου πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο δεν είναι απαραίτητο για την άμυνα των ΗΠΑ, όπως είπε.

    Από τη πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε 'μέτρια αισιόδοξος' για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβιβαστούν στο θέμα των σχεδίων τους για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη.

    Μετά τις σημερινές συνομιλίες του με τον κ. Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί τη Τρίτη με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην κατοικία του έξω από την Μόσχα.

    [02] Νίκη της κεντροδεξιάς στις Βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές

    06-07-2009

    Μπόικο Μπορίσωφ

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία και δήμαρχος της Σόφιας, Μπόικο Μπορίσωφ, διακήρυξε την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές. Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν στο κεντροδεξιό κόμμα GERB του κ. Μπορίσωφ, σημαντική πρωτιά. Συγκεκριμένα με καταμετρημένο το ένα-τρίτο περίπου των ψηφοδελτίων το κόμμα GERB προηγείται με ποσοστό 44% έναντι ποσοστού 18% που παίρνουν οι Σοσιαλιστές.

    Πάντως αναμένεται ότι η κεντροδεξιά δεν θα πάρει το απαιτούμενο ποσοστό για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα κληθεί να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

    [03] Ελεύθερος ο Ιάσωνας Αθανασιάδης

    06-07-2009

    Οι Ιρανικές αρχές άφησαν ελεύθερο τον δημοσιογράφο Ιάσωνα Αθανασιάδη, ο οποίο είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα καθώς κάλυπτε τις μετεκλογικές βιαιότητες στο Ιράν.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την απελευθέρωση του δημοσιογράφου λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα στενών διαβουλεύσεων με την Ιρανική κυβέρνηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα δήλωσε την Κυριακή ότι ανέμενε πως ο Αθανασιάδης θα αναχωρούσε από την Τεχεράνη εντός της ημέρας.

    Ο Βρετανο-Ελληνας δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στην Ιρανική πρωτεύουσα στις 19 Ιουνίου λόγω υποψιών πως διενεργούσε παράνομες δραστηριότητες συνδεόμενες με τις μετεκλογικές ταραχές. Την ίδια ημέρα οι Ιρανικές αρχές του είχαν αφαιρέσει και τα δημοσιογραφικά του διαπιστευτήρια. Ο Ιάσωνας Αθανασιάδης ήταν έκτακτος συνεργάτης της Αμερικανικής εφημερίδας Ουάσιγκτον Τάϊμς.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε τον Αθανασιάδη ότι παραβίασε τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αλλά, όπως μεταδίδεται, ένας Ιρανός διπλωμάτης στην Αθήνα διευθέτησε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου για ανθρωπιστικούς λόγους.

    [04] Μπάιντεν: Η κυβέρνηση Ομπάμα "υποτίμησε το εύρος της οικονομικής κρίσης"

    06-07-2009

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι κυβέρνηση Ομπάμα υποτίμησε το εύρος της οικονομικής κρίσης κατά την προετοιμασία του πακέτου της αναθέρμανσης της οικονομίας πριν μερικούς μήνες.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι η κυβέρνηση 'υποτίμησε τα προβλήματα της οικονομίας'. 787 δισεκατομμύρια δολάρια προωθούνται στην Αμερικανική οικονομία για την αντιστροφή της χειρότερης οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες, ενώ το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 9,5%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 χρόνων στις ΗΠΑ.

    Πάντως ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας χορηγείται επί 4 μόνο μήνες, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα χρειαστεί και νέο πακέτο προώθησης της οικονομίας, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επεσήμανε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιου είδους αποφάσεις.

    [05] Αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου Ζελάγια να επιστρέψει στην Ονδούρα

    06-07-2009

    Μανουέλ Ζελάγια

    Ο εκδιωχθής πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια, βρίσκεται στο Ελ Σαλβαδόρ, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια του αεροσκάφους του να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ονδούρας αργά τη Κυριακή το βράδυ. Πριν το Ελ Σαλβαδόρ ο κ. Ζελάγια σταμάτησε για λίγο και στη Νικαράγουα.

    Στο Ελ Σαλβαδόρ ο κ. Ζελάγια θα συναντηθεί με τους ομολόγους του απ' την Αργεντινή, τον Ισημερινό και την Παραγουάη, καθώς και τον γ.γ. του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Ζελάγια δήλωσε ότι στρατιώτες παρεμπόδισαν την πρόσβαση στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Ονδούρας, αλλά επεσήμανε ότι θα ξαναπροσπαθήσει να επιστρέψει στη χώρα του το συντομότερο δυνατόν.

    Νωρίτερα τη Κυριακή, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και πολλά άλλα τραυματίστηκαν από βίαιες διαδηλώσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ονδούρας. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ δυνάμεων ασφάλειας και χιλιάδων υποστηρικτών του κ. Ζελάγια που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο.

    Το αεροσκάφος του Μανουέλ Ζελάγια προσπάθησε να προσγειωθεί στην Ονδούρα, παρά την προειδοποίηση της μεταβατικής κυβέρνησης ότι ο κ. Ζελάγια θα συλληφθεί αν επιστρέψει στη χώρα.

    [06] Η ΑΧΕΠΑ ανταποκρίνεται σε κάλεσμα του Λευκού Οίκου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-07-2009

    Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ (www.AHEPA.org) ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Λευκού Οίκου για συμμετοχή σε μια καινούργια πρωτοβουλία που έχει γίνει γνωστή με το χαρακτηριστικό όνομα 'Ενωμένοι υπηρετούμε'. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόγραμμα που ζητά από τους πολίτες κάθε γωνιάς της Αμερικής να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν δημόσιο έργο με στόχο την αντιμετώπιση των δίχως προηγούμενο προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα τέθηκε ήδη σε εφαρμογή στις 22 Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο Διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Basil Mossaidis που έκανε την σχετική ανακοίνωση στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 4ης Ιουλίου για τον εορτασμό της επετείου Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η οργάνωσή του ενθαρρύνει τους Έλληνες της Αμερικής να σηκώσουν τα μανίκια των πουκαμίσων τους και στρωθούν σε δουλειά, θέτοντας τις φημισμένες διανοητικές ικανότητες της ομογένειας, και τον τεράστιο δυναμισμό που αυτή διαθέτει, στην υπηρεσία του κοινού οφέλους.

    O κ. Mossaidis μας υπενθύμισε ότι από την εποχή της ιδρύσεώς της η ΑΧΕΠΑ πάντοτε στηρίζονταν στις αξίες του Ελληνισμού, ιδιαίτερα το θάρρος, την συμμετοχή στα κοινά, την δικαιοσύνη και την φιλανθρωπία. Οι πατέρες της οργάνωσης την ίδρυσαν πριν από 87 χρόνια στην Ατλάντα της Πολιτείας Τζώρτζια για να προστατεύσουν τους Έλληνες μετανάστες από τις διακρίσεις και τις επιθέσεις των διαβόητων Ku Klux Klan. Αλλά αν και πρωταρχικός σκοπός της ήτανε η προστασία της ζωής και της περιουσίας του Ελληνοαμερικανικού στοιχείου, με την πάροδο του χρόνου η ΑΧΕΠΑ εξελίχθηκε σε μια από τις κυριότερες οργανώσεις φιλανθρωπικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής δράσης.

    Basil Mossaidis

    Για παράδειγμα, στην περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η ΑΧΕΠΑ πούλησε κρατικά ομόλογα ύψους 253 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των μάχιμων Αμερικανικών δυνάμεων. Πιο πρόσφατα πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση του Αγάλματος της Ελευθερίας και της νησίδας Elis Island, από τις εγκαταστάσεις του οποίου πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες των παλιών καιρών. Σήμερα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου και της Μεσογειακής Αναιμίας κι έχει ανεγείρει 88 συγκροτήματα, με συνολικό αριθμό 4,600 διαμερισμάτων, που διατίθενται ως κατοικίες υπερηλίκων.

    Οι Ελληνοαμερικανοί έχουνε μακρά και πλούσια παράδοση επιδόσεων στον κοινωνικό τομέα η οποία, σύμφωνα με τον Basil Mossaidis, συνεχίζεται έντονα και σήμερα από ομογενείς όπως για παράδειγμα η Maria Foscarinis, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Νομικής Βοήθειας σε Αστέγους και Φτωχούς (www.NLCHP.org) και τον καθηγητή Peter Diamandis, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος XPrize (www.xprize.org). Όσο για τον κατάλογο των Ελληνοαμερικανών φιλανθρώπων είναι εξαιρετικά μεγάλος για να χωρέσει σε ένα άρθρο σαν αυτό.

    John Sarbanes

    Ιδιαίτερη υπερηφάνεια πάντως νοιώθει η ΑΧΕΠΑ για τον ρόλο της στο έργο του δημοσίου. Μάλιστα ένα εξέχον μέλος της οργάνωσης, ο Βουλευτής John Sarbanes, από την Πολιτεία Μέρυλαντ, έχει αρχίσει πρόσφατα μια πρωτοβουλία για την προώθηση του Ελληνισμού στο Αμερικανικό Δημόσιο. (http://www.facebook.com/people/John-Sarbanes/500068639). Αυτό που επιδιώκει ο ομογενής βουλευτής είναι να επισύρει μεγαλύτερη προσοχή στην συμβολή που κάνουν καθημερινά οι Ελληνοαμερικανοί στις κοινότητες στις οποίες ζούνε από άκρου σε άκρο των ΗΠΑ. Παράλληλα η πρωτοβουλία προώθησης του Ελληνισμού στο Αμερικανικό Δημόσιο είναι και ένα βήμα για τους Έλληνες της Αμερικής να καταδείξουν ότι η κοινότητά τους εργάζεται για το κοινωνικό όφελος ανταποδίδοντας στην κοινωνία τα όσα εκείνη πρόσφερε στους μετανάστες γονείς και παππούδες τους από την Ελλάδα, σε προηγούμενες εποχές.

    Από τον Διευθυντή της ΑΧΕΠΑ μαθαίνουμε επίσης ότι αν και δεν έχουν ακόμα κλείσει καλά-καλά δύο εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου 'Ενωμένοι υπηρετούμε' εν τούτοις έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν πολλοί νέοι ομογενείς, μέλη του λεγόμενου Ελληνοαμερικανικού Προοδευτικού Δικτύου.

    Ο Basil Mossaidis κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει να δει όλες τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, από ομοσπονδίες μέχρι κοινωνικές λέσχες να ανταποκριθούν κι αυτές στο κάλεσμα του Λευκού Οίκου για συμμετοχή στο δημόσιο έργο, είτε απ ευθείας αναλαμβάνοντας κάποιο αξιόλογο πρόγραμμα είτε μέσω άλλων κοινοτικών φορέων που ήδη έχουν σε εφαρμογή τέτοια προγράμματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 July 2009 - 1:18:23 UTC