Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν
  • [02] Χαταμί: "Πραξικόπημα" το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν
  • [03] Δημοσκόπηση: Το 80% των Πακιστανών θεωρεί τους Ταλεμπάν απειλή
  • [04] Ο ΟΑΚ απειλεί την Ονδούρα με διαγραφή
  • [05] Δεν βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που συνετρίβη στα νησιά Κομόρες

  • [01] Νέα μεγάλη επιχείρηση των Αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν

    02-07-2009

    Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι χιλιάδες πεζοναύτες, που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο καιρό στη χώρα, ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση νωρίς σήμερα το πρωί κατά προπυργίων των Ταλεμπάν στην νότια επαρχία Χελμάντ. Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 4 χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και 650 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί.

    Ο ταξίαρχος Λάρρυ Νίκολσον, δήλωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη και ταχύτερη επιχείρηση μέχρι στιγμής και πραγματοποιείται στα πλαίσια της νέας στρατηγικής που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν. Ο ταξίαρχος Νίκολσον δήλωσε ότι μόλις οι μονάδες των πεζοναυτών φτάσουν στον τελικό προορισμό τους θα δημιουργήσουν μικρές βάσεις μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού και θα παραμείνουν εκεί και επεσήμανε ότι στόχος των πεζοναυτών είναι η προστασία των αμάχων από τους Ταλεμπάν ενόψει των εκλογών της 20ης Αυγούστου.

    Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Χελμάντ βρίσκονται οι μεγαλύτερες φυτείες οπίου, που παράγουν το 90% της ηρωίνης που διακινείται διεθνώς.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική εφημερίδα WashingtonPost φέρει τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Τζόουνς, να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για αποστολή επιπρόσθετων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

    [02] Χαταμί: "Πραξικόπημα" το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν

    02-07-2009

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν μεταρρυθμιστής, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών αποτελεί 'πραξικόπημα', όπως είπε, σε βάρος της δημοκρατίας και κατηγόρησε την Ιρανική κυβέρνηση ότι καταπιέζει το δικαίωμα του λαού να διαμαρτυρηθεί για τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο κ. Χαταμί προέβη στο εν λόγω σχόλιο, δύο μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών του συντάγματος στο Ιράν, να επαναβεβαιώσουν την εκλογική νίκη του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Παράλληλα οι ηττημένοι προεδρικοί υποψήφιοι Μιρ Χοσσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί επέκριναν για άλλη μια φορά το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ 'παράνομη'.

    Σε ανακοίνωση του μέσω της ιστοσελίδας του, ο κ. Μουσαβί παροτρύνει τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα του λαού.

    Επίσης τη Τετάρτη το Ιράν διέταξε την διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών που υποστήριζε τον κ. Καρουμπί και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ιράν δήλωσε ότι από τις μετεκλογικές διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 20 άτομα και συνελήφθησαν πάνω από χίλια. Πάντως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών απ' την μετεκλογική βία στο Ιράν είναι πολύ υψηλότερος.

    [03] Δημοσκόπηση: Το 80% των Πακιστανών θεωρεί τους Ταλεμπάν απειλή

    02-07-2009

    Νέα δημοσκόπηση στο Πακιστάν δείχνει ότι πάνω από το 80% των Πακιστανών θεωρούν τους Ταλεμπάν σημαντική απειλή για τη χώρα τους. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει τεράστια αλλαγή στάσης των Πακιστανών. Το αντίστοιχο ποσοστό δυσαρέσκειας προς τους Ταλεμπάν σε σφυγμομέτρηση του 2007, ήταν μόλις 34%.

    Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Διεθνής Κοινή Γνώμη, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το 69% των Πακιστανών έχουν αρνητική άποψη για την Αμερικανική κυβέρνηση και δεν εμπιστεύονται τον πρόεδρο Ομπάμα.

    Πάντως αρνητική άποψη και για τον δικό του πρόεδρο, τον Ασίφ Ζαρντάρι, έχει το 68% των Πακιστανών, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Πακιστανών, ένα 69%, συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και το στρατό για την αντιμετώπιση των Ταλεμπάν στην κοιλάδα Σουάτ. Επίσης το 79% των Πακιστανών θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στην Νατοϊκή αποστολή στο γειτονικό τους Αφγανιστάν.

    [04] Ο ΟΑΚ απειλεί την Ονδούρα με διαγραφή

    02-07-2009

    Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια, βρίσκεται στον Παναμά μετά την απόφασή του να καθυστερήσει την επιστροφή στην χώρα του, όπου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συλληφθεί. Ο κύριος Ζελάγια μετέβη στην Κεντρική Αμερική από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι.

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών απείλησε την Τετάρτη ότι θα διαγράψει την Ονδούρα σε περίπτωση που οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν τον Πρόεδρο Ζελάγια στην εξουσία εντός τριών ημερών.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Επίσης επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συναντήθηκαν με τον κύριο Σελάγια την Τρίτη στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον.

    Ο κύριος Ζελάγια σχεδίαζε να επιστρέψει στην Ονδούρα την Πέμπτη αλλά ανέβαλε το ταξίδι του για να συμπέσει με τις πρόνοιες του χρονοδιαγράμματος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

    Οι αρχές της προσωρινής κυβέρνησης της Ονδούρας, υπό την ηγεσία του Ρομπέρτο Μεσελέτι, έχουν δηλώσει ότι θα συλλάβουν την κύριο Ζελάγια εάν επιστρέψει στη χώρα.

    [05] Δεν βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που συνετρίβη στα νησιά Κομόρες

    02-07-2009

    Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν εντοπιστεί τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου που συνετρίβη στα ανοιχτά των νήσων Κομόρων, αντίθετα με πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα.

    Παράγοντες από την Υεμένη και την Γαλλία είχαν δηλώσει την Τετάρτη ότι κατέγραψαν σήμα από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Αλλά τώρα το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας λέει τώρα ότι το σήμα είχε ληφθεί από άλλο τμήμα του αεροσκάφους που προειδοποιούσε για επικείμενο κίνδυνο.

    Το αεροπλάνο της τραγωδίας ανήκε στην εταιρία Γιεμένια Αίρ και εκτελούσε δρομολόγιο από το Παρίσι στις νήσους Κομόρες, όταν συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό με 153 επιβαίνοντες.

    Σωστικά συνεργεία έχουν βρει μόνον έναν επιζήσαντα της τραγωδίας. Πρόκειται για την 14χρονη Μπαχία Μπακάρι, η οποία πήγαινε με την μητέρα της να επισκεφθούν την οικογένειά τους στις νήσους Κομόρες.

    Αξιωματούχος της Αιρ Φρανς δήλωσε ότι η 14χρονη κρατιόταν από ένα κομμάτι του αεροπλάνου που επέπλεε στην θάλασσα επί 12 ολόκληρες ώρες μέχρι που εντοπίστηκε από τα συνεργεία διάσωσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 July 2009 - 1:18:26 UTC