Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [02] Ο Πρόεδρος του Ιράν τίθεται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ
  • [03] Κρίσιμη η Συρία για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [04] Ένωση για τη Μεσόγειο
  • [05] Μεγάλη επιχείρηση στο Ιράκ
  • [06] Το ακάθαρτο νερό ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των ασθενειών

  • [01] Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    14-07-2008

    Δυτικοί παράγοντες στην Καμπούλ λένε ότι σφοδρές συγκρούσεις στα βουνά του βορειοανατολικού Αφγανιστάν είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Αμερικανοί στρατιώτες και μεγάλος αριθμός ανταρτών Ταλιμπάν.

    Κατά τις ίδιες πηγές τα χαράματα της Κυριακής ομάδες εξτρεμιστών εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον μικρής Αμερικανικής βάσης στην επαρχεία Κουνάρ, κοντά στην μεθόριο του Αφγανιστάν με το Πακιστάν και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις που διήρκεσαν ολόκληρη την ημέρα.

    Ανεπιβεβαίωτη πληροφορία αναφέρει ότι δεκάδες Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, αλλά δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων από την μία ή την άλλη πλευρά λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Σύμφωνα πάντως με τα όσα μεταδίδονται πρόκειται για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων από τότε που αυτές αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν, στα τέλη του 2001.

    Στην επαρχεία Χελμάντ στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του υπό Αμερικανική διοίκηση συνασπισμού σκότωσαν τουλάχιστον 40 αντάρτες και οι αρχές του Αφγανιστάν είπαν ότι πάνω από 24 άτομα σκοτώθηκαν, από τα οποία τα περισσότερα ήταν απλοί πολίτες, συνεπεία επίθεσης αυτοκτονίας στα νότια διαμερίσματα της χώρας.

    [02] Ο Πρόεδρος του Ιράν τίθεται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ

    14-07-2008

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ λέει πως ευνοεί την διεύρυνση των σχέσεων ανάμεσα στον λαό της χώρας του και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά προειδοποιεί πως η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει μέχρι και όπλα για να αποκρούσει οποιονδήποτε εχθρό της.

    O Ιρανός ηγέτης, μιλώντας την Κυριακή, ανέφερε επίσης ότι θα ήταν διατεθειμένος να εξετάσει την εγκατάσταση Αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τεχεράνη παρά το ότι δεν έχει λάβει επίσημη αίτηση για κάτι τέτοιο από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές του σχέσεις το 1980 μετά την κατάληψη από Ιρανούς εξτρεμιστές της Αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει κάποιο γραφείο στην Τεχεράνη.

    Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεταμένες λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο η Ουάσιγκτον υποψιάζεται ότι αποβλέπει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης περιλαμβάνεται στις επιλογές της Ουάσιγκτον εάν το Ιράν αρνηθεί να υπακούσει στις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό των υπόπτων δραστηριοτήτων του στον πυρηνικό τομέα.

    Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε την Κυριακή ότι πριν οι εχθροί του Ιράν αγγίξουν την σκανδάλη των όπλων τους, η Τεχεράνη θα τους κόψει τα χέρια.

    [03] Κρίσιμη η Συρία για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    14-07-2008

    Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-΄Ασαντ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ.

    Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-΄Ασαντ λέει πως οποιαδήποτε χώρα θέλει να επιλύσει το μεσανατολικό πρέπει να διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνησή του. Ο Πρόεδρος Άσαντ, μιλώντας στην Γαλλική τηλεόραση την Κυριακή, είπε επίσης ότι η Συρία διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στην προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

    Πρόσθεσε όμως ότι δεν πιστεύει πως θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί οποιοσδήποτε ειρηνικός διακανονισμός του Μεσοανατολικού φέτος, όσο εξακολουθεί να ισχύει η θητεία του Προέδρου Μπους στον Λευκό Οίκο.

    Ο Σύρος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία της επιστροφής του στην διεθνή σκηνή χθες, οπότε παρέστη στις εκδηλώσεις για την δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης που έγιναν στο Παρίσι.

    Στα πλαίσια της διάσκεψη η Συρία και ο Λίβανος ανήγγειλαν ιστορική συμφωνία για την ενίσχυση των διπλωματικών τους σχέσεων. Εκάστη των δύο χωρών υποσχέθηκε να ανοίξει πρεσβεία στην πρωτεύουσα της άλλης για πρώτη φορά από τότε που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την Γαλλία πριν από εξήντα και πλέον χρόνια.

    [04] Ένωση για τη Μεσόγειο

    14-07-2008

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ με τον Αιγυπτιο ομόλογό τους Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ ανακοίνωσε η σύνοδος για την ίδρυση της Ένωσης για τη Μεσόγειο ήταν επιτυχής. Ηγέτες από 43 χώρες της Μεσόγειου συναντήθηκαν την Κυριακή στο Παρίσι για την ενίσχυση των οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών δεσμών.

    Η ιδέα για τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο προήλθε από τον κ. Σαρκοζύ και ο ίδιος ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επικράτηση ειρήνης όπως έκανε η Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στο τελικό ανακοινωθέν οι ηγέτες των 43 μεσογειακών χωρών δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τον καθαρισμό της Μεσογείου.

    [05] Μεγάλη επιχείρηση στο Ιράκ

    14-07-2008

    Στο Ιράκ οι δυνάμεις ασφάλειας ετοιμάζονται για μεγάλη επιχείρηση κατά ανταρτών στο επαρχία Ντιγιάλλα στα ανατολικά της χώρας.

    Εκπρόσωπος των Ιρακινών δήλωσε ότι η επιχείρηση αυτή θα είναι παρεμφερής μετά αυτές που διενεργήθηκαν στη Μοσούλη, τη Βασόρα και της Μαϋσάν.

    Ο σύμβουλος της Ιρακινή κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας Μουαφάκ αλ Ρουμπαΐγιε δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν ηγετικό ρόλο σε πάνω από το 75% των επιχειρήσεων ασφάλειας.

    Σε άλλες εξελίξεις, αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εξετάζουν την απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ τον ερχόμενο χρόνο στα πλαίσια ενίσχυσης των δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρει ότι μέχρι την λήξη της θητείας του Πρόεδρου Μπους το Ιανουάριο του 2009 μπορούν να αποσυρθούν από το Ιράκ 3 από τις 15 ταξιαρχίες. Το ίδιο δημοσίευμα φέρει αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους να λένε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορεί ν' αρχίσουν την απόσυρση από το Ιράκ το Σεπτέμβριο.

    [06] Το ακάθαρτο νερό ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των ασθενειών

    14-07-2008

    Το ακάθαρτο νερό ευθύνεται για το ένα δέκατο όλων των ασθενειών στον κόσμο αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Έκθεση του διεθνούς οργανισμού επεσήμανε ότι τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από το ακάθαρτο νερό, το οποίο επιφέρει θανάτους από διάρροια, ελονοσία, και άλλες ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

    Πρόσφατη έκθεση της Οργάνωσης για τη Διεθνή Διαφάνεια επίσης αναφέρει ότι η διαφθορά σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης αυξάνει το κόστος και μερικές φορές εμποδίζει τις προσπάθειες παροχής πόσιμου νερού σε φτωχές περιοχές.

    Σύμφωνα με τη έκθεση πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ 2 δισεκατομμύρια δεν ζουν κάτω από επαρκείς συνθήκες υγιεινής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 15 July 2008 - 1:18:22 UTC