Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματική η αμερικανική οικονομία
  • [02] Το Διεθνές Δικαστήριο κατηγορεί τον Πρόεδρο του Σουδάν
  • [03] 86 άτομα κατηγορούνται για συνομωσία
  • [04] Απόσυρση από το Ιράκ ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα
  • [05] Η Ράις στη συνάντηση χωρών της Νοτίου Ασίας
  • [06] Με επιτυχία ξεκίνησε η 39η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Ουάσιγκτον

  • [01] Προβληματική η αμερικανική οικονομία

    15-07-2008

    Εκατοντάδες πελάτες της τράπεζας IndyMac παρέμειναν επί ώρες σε ουρά έξω από τα υποκαταστήματά της στην Καλιφόρνια σε μια προσπάθεια να αποσύρουν οτιδήποτε έχει απομείνει από τις αποταμιεύσεις τους.

    Η IndyMac, της οποίας η πόροι ανέρχονται σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια, άνοιξε τις πόρτες της την Δευτέρα κάτω από τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφαλίσεως των Καταθέσεων μετά από συνεχείς μαζικές αναλήψεις χρημάτων από ιδιωτικούς λογαριασμούς της, που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιφέρουν την κατάρρευση της.

    Παράλληλα επενδυτές και οικονομολόγοι λένε ότι ανησυχούν πως η Αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

    Οι τιμές των χρεογράφων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέβηκαν ελαφρά την Δευτέρα σε κάποια στιγμή των συναλλαγών αλλά η άνοδος αυτή εξουδετερώθηκαν κατά το κλείσιμο της ημέρας μετά την πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν πως κάπου 90 ακόμη τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

    Πολλοί επενδυτές εκφράζουν επίσης αμφιβολίες ότι θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει δύο από τους μεγαλύτερους δανειοδοτικούς οργανισμούς, που ειδικεύονται στα στεγαστικά δάνεια, τον Freddie Mac και την Fanny May.

    [02] Το Διεθνές Δικαστήριο κατηγορεί τον Πρόεδρο του Σουδάν

    15-07-2008

    Ομάρ Αλ Μπασίρ

    Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου στην Χάγη κατηγορεί τον Πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ για δολοφονίες, βιασμούς και καταναγκαστικές απελάσεις κατά του λαού του Νταρφούρ. Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο, σε σχετική προσφυγή του, κατηγορεί τον Πρόεδρο Μπασίρ για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε από το τριμελές δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα για την σύλληψη του Προέδρου Μπασίρ αναμένεται όμως ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρις ότου το δικαστήριο αποφανθεί για έκδοση εντάλματος σύλληψης.

    Το Χαρτούμ απορρίπτει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου αλλά εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν λέει πως η χώρα του θα συνεχίσει την διαδικασία για ειρήνευση στο Νταρφούρ.

    Η αναταραχή στην περιοχή του Νταρφούρ, στην οποία συμμετέχουν αντάρτες, κυβερνητικά στρατεύματα και παραστρατιωτικές ομάδες Τζατζαουήντ έχει οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από το 2003.

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Σουδάν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ Σων Μακόρμακ δήλωσε ότι αν και η Ουάσιγκτον δεν συμμετέχει στο Διεθνές Δικαστήριο υποστηρίζει ότι πρέπει οι υπεύθυνοι να καταστούν υπόλογοι για των πράξεων τους για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ.

    [03] 86 άτομα κατηγορούνται για συνομωσία

    15-07-2008

    Στην Κωνσταντινούπολη, οι εισαγγελικές αρχές απάγγειλαν κατηγορίες σε 86 άτομα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι αναμεμιγμένα σε συνομωσίες για την ανατροπή της φιλο-Ισλαμικής κυβέρνησης.

    Το απαρτιζόμενο από σχεδόν διόμισυ χιλιάδες σελίδες κατηγορητήριο στοχεύει στην διάλυση ενός σκληροπυρηνικού κοσμικού δικτύου που φέρει την ονομασία Εργκενεκόν, η οποία είναι ένας φανταστικός τόπος όπου οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον μύθο, έβρισκαν πάντοτε καταφύγιο.

    Οι κατηγορούμενοι λέγεται ότι είτε συγκρότησαν είτε πήρανε μέρος σε τρομοκρατική οργάνωση και επίσης ότι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν δια της βίας την κυβέρνηση της χώρας. Κατά τον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι επεχείρησαν να προκαλέσουν χάος στην Τουρκία.

    Η αστυνομία διερευνούσε την υπόθεση Εργκενεκόν από τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, οπότε ανακάλυψε σημαντικό αριθμό όπλων και πυρομαχικών σε σπίτι κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

    Σαράντα οκτώ από τους 86 υπόπτους για συμμετοχή στην υπόθεση βρίσκονται ήδη υπό αστυνομική κράτηση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δύο στρατηγοί εν αποστρατεία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμεμιγμένοι στην υπόθεση είναι και δημοσιογράφοι.

    [04] Απόσυρση από το Ιράκ ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα

    15-07-2008

    Ο Προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα ζητά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι τα μέσα του 2010.

    Σε άρθρο του στη εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ο Ομπάμα αναφέρει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος δεν θα κρατήσει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ 'ομήρους' για τη διατήρησης μόνιμων βάσεων στο Ιράκ.

    Ο Ομπάμα επεσήμανε ότι μερικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για τη διεξαγωγή συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως την καταδίωξη ανταρτών της αλ Κάιντα και την προστασία προσωπικού του αμερικανικού στρατού.

    Ο Ομπάμα όμως τόνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένα λάθος στο όποίο τώρα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Ο Προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος πρόσθεσε επίσης ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

    Σε άλλες εξελίξεις, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αναφέρουν ότι από αυτοσχέδια βόμβα που εξερράγη στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και τραυματίσθηκαν άλλοι 9. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού χαρακτήρισε τη επίθεση 'απεχθή πράξη' και πρόσθεσε ότι η υπόθεση διερευνάται,.

    Εξάλλου, οι ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας ετοιμάζονται για μεγάλη επιχείρηση πάταξης ανταρτών στην επαρχία Ντιγιάλλα στα ανατολικά της χώρας.

    [05] Η Ράις στη συνάντηση χωρών της Νοτίου Ασίας

    15-07-2008

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Νοτίου Ασίας στη Σιγκαπούρη στις 23 με 24 Ιουλίου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σων Μακόρμακ δήλωσε ότι η κ. Ράις πρόκειται επίσης να επισκεφτεί την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σαμόα και τη Χαβάη.

    [06] Με επιτυχία ξεκίνησε η 39η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    15-07-2008

    O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος.

    Η Πρόοδος την οποία έχει επιτελέσει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των Ηνωμένων Πολιτειών στα τελευταία δύο χρόνια αλλά και οι ανάγκες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, παράλληλα με τις διάφορες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαγράφονται γι αυτήν στον ορίζοντα, ήταν τα θέματα στα οποία επικέντρωσε την προσοχή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της 39ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον.

    Απευθυνόμενος στους 1.468 οπαδούς της Ορθοδοξίας, κληρικούς και λαϊκούς, που ήρθανε από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να πάρουν μέρος στις εργασίες της επταήμερης συνέλευσης ο Σεβασμιότατος έκανε έκκληση στο ποίμνιο της Εκκλησίας του να διαδώσει τον Θείο Λόγο παντού όπου μπορεί έτσι ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να μοιραστούν με τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς την χαρά της συμμετοχής στην εκκλησιαστική κοινότητα μας και να απολαύσουν τις ευλογίες του Θεού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επεσήμανε ότι έξω από την Εκκλησία μας υπάρχουν πολλοί, γνωστοί και άγνωστοι σε εμάς, που περιμένουνε να ακούσουνε την φωνή του Χριστού, να τους καλεί να έρθουνε στον οίκο του και να προστεθούν στο ποίμνιό του. Κατά τον Σεβασμιότατα εναπόκειται στον καθένα από εμάς να μεταφέρουμε την φωνή του Χριστού στα αυτιά τους.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Πάνω στο ίδιο θέμα ήτανε στηριγμένο και μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κυρίου Βαρθολομαίου το οποίο ανέγνωσε στην έναρξη της Κληρικολαικής Συνέλευσης ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Γρηγόριος. Το μήνυμα εκτός του ότι εκφράζει την αγάπη και την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Εκκλησία της Αμερικής επιβεβαιώνει και την μοναδικότητα που παρέχει η Αμερικανική κοινωνία για την προώθηση του έργου της Εκκλησίας αυτής. Σύμφωνα με την Πατριαρχική έκφραση, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην Αμερική 'ζείτε σε μια ελεύθερη κοινωνία που επιτρέπει να αναπτύξετε χωρίς εμπόδια την πνευματική κληρονομιά σας και να προωθήσετε τις αξίες των παραδόσεών σας, όχι μόνον προς όφελος δικό σας και των παιδιών σας αλλά και προς όφελος των συμπολιτών σας'.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με μήνυμα που απέστειλε χαιρέτισε και αυτή την 39η Κληρικολαική Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κι εξέφρασε λύπη που οι από καιρό προγραμματισμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις της δεν της επέτρεψαν να παρευρεθεί προσωπικά στην εκδήλωση της Ουάσιγκτον. Η κυρία Μπακογιάννη, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπίσκοπου Δημητρίου, τον οποίο χαρακτήρισε 'άξιο ιεράρχη με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία που πραγματικά κοσμεί με την παρουσία και το έργο του την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό', επανέλαβε το ενδιαφέρον της για την ομογένεια και τον απόδημο ελληνισμό και τόνισε ότι 'πίσω στην πατρίδα όλοι μας είμαστε περήφανοι για εσάς και για τα επιτεύγματα σας στην Αμερικανική ήπειρο β¦.και μας χαροποιεί το γεγονός ότι διατηρείτε άσβεστη την αγάπη για την γενέθλια πατρίδα σας, για τις παραδόσεις μας και την Ορθοδοξία'.

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Με παρόμοιο πνεύμα μίλησε στην τελετή έναρξη της Συνέλευσης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος εκτός από την ομογένεια εξήρε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί, όπως είπε, βοήθησαν τους ομογενείς μετανάστες να φτιάξουνε στο Αμερικανικό έδαφος μια άλλη Ελλάδα και παράλληλα 'οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας σε δύσκολους καιρούς, σε όλους τους αγώνες μας για την δημοκρατία, για την ελευθερία και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια'.

    Την συνέλευση χαιρέτισε επίσης ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής John Sarbanes, Γιάννης Σαρμπάνης, που εκπροσωπεί στον Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Μαίρυλαντ, στην οποίαν περιλαμβάνεται η φημισμένη για την Ελληνική γειτονιά της πόλη της Βαλτιμόρης. Άλλοι ομιλητές στην εναρκτήρια σύνοδο ήταν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Ανδρέας Μανάτος, ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Μιχάλης Τζαχάρης, η Πρόεδρος της Φιλόπτωχου Οργανώσεως Γεωργία Σκεαδά, ο άλλοτε διευθυντής της CIA Τζωρτζ Τένετ, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανδρέας Κακουρής και άλλες προσωπικότητες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 16 July 2008 - 1:18:25 UTC