Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ και Ισραήλ προειδοποιούν το Ιράν
  • [02] Το Ιράκ υποστηρίζει την Τουρκία
  • [03] Και η Ράις στην τελετή ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [04] Η Τσεχία καταγγέλλει τη Ρωσία για παρεμβατισμό
  • [05] Συμφωνία με τη Βόρειο Κορέα

  • [01] Οι ΗΠΑ και Ισραήλ προειδοποιούν το Ιράν

    11-07-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Μετά την διεξαγωγή από το Ιράν πυραυλικών δοκιμών οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ προειδοποίησαν την Τεχεράνη ότι θα υπεραμυνθούν σε περίπτωση απειλής.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι το Ισραήλ θεωρεί την διπλωματία ως το ενδεδειγμένο μέσο χειρισμού των σχέσεών του με το Ιράν αλλά δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση σε περίπτωση που απειληθούν ζωτικά συμφέροντά του.

    Παρόμοια προειδοποίηση έκανε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στην Τιφλίδα όπου συναντήθηκε την Πέμπτη με Γεωργιανούς επισήμους. Σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι έχει την δυνατότητα να καταστρέψει το Ισραήλ η κυρία Ράις απήντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξημένη από άποψη ασφάλειας παρουσία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου η οποία και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι της Αμερικής θα μπορούν να αμύνονται αποτελεσματικά.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον όμως, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέητς δήλωσε ότι οι πυραυλικές δοκιμές της Τεχεράνης δεν έχουν φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιέστερα σε στρατιωτική διαμάχη με το Ιράν.

    [02] Το Ιράκ υποστηρίζει την Τουρκία

    11-07-2008

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει πως τόσο η Βαγδάτη όσο και η περιφερειακή διοίκηση των Κούρδων στο Ιράκ υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν την Άγκυρα στον αγώνα της εναντίον Κούρδων ανταρτών που δρουν από το βόρειο Ιράκ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Βαγδάτη, είπε ότι οι αντάρτες που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της χώρας του από βάσεις μέσα στα Ιράκ, απειλούν όχι μόνον τις δύο αυτές χώρες αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Οι ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράκ, συνέχισε ο κύριος Ερντογάν, δεν θα επιτρέψουν στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Βαγδάτη.

    Σε δημοσιογραφική συνέντευξη που παρεχώρησε από κοινού με τον Ιρακινό ομόλογό του Νουρι Αλ-Μαλίκι, ο Τούρκος ηγέτης υποσχέθηκε επίσης ότι θα εργαστεί για την προώθηση των οικονομικών και των πολιτικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράκ.

    Από δικής του πλευράς, ο κύριος Μαλίκι είπε ότι η επιτυχία που είχαν οι πρόσφατες επιχειρήσεις ασφαλείας στο Ιράκ επιτρέπει τώρα στην Βαγδάτη να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ο κύριος Μαλίκι παρότρυνε Τούρκους επιχειρηματίες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    [03] Και η Ράις στην τελετή ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων

    11-07-2008

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράης θα παραστεί στην τελετή ολοκληρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον ερχόμενο μήνα.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Σων Μακόρμακ είπε επίσης ότι η κυρία Ράης θα μεταβεί στην Κινεζική πρωτεύουσα μία ή δύο ημέρες πριν την τελετή κλεισίματος των Αγώνων, στις 24 Αυγούστου.

    Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Αμερικανίδα υπουργός προσβλέπει ανυπόμονα να παραστεί στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου κι ελπίζει ότι θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μερικούς από τους τελικούς αγώνες στίβου ή μπάσκετ μπολ.

    Η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου έχει γίνει επίμαχο θέμα μετά τις εκκλήσεις ακτιβιστών προς τους ηγέτες του κόσμου να μποϋκοτάρουν τις Ολυμπιακές τελετές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μητρώο της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο έναντι του Θιβέτ και της περιοχής Νταρφούρ του Σουδάν.

    [04] Η Τσεχία καταγγέλλει τη Ρωσία για παρεμβατισμό

    11-07-2008

    Τσέχοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν την Ρωσία για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους απειλώντας να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης Αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας σε Τσεχικό έδαφος.

    Το Τσεχικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την Ρωσική αντίδραση στην συμφωνία αμυντικής θωράκισης της χώρας του ως απαράδεκτη ρητορική.

    Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταστήσουν ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας στην Τσεχία και πυραύλους εξουδετέρωσης επιθετικών βλημάτων στην Πολωνία.

    Η Ουάσιγκτον και η Πράγα υπέγραψαν σχετική συμφωνία την εβδομάδα αυτή. Οι συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών και την Πολωνία για το ίδιο θέμα συνεχίζονται.

    [05] Συμφωνία με τη Βόρειο Κορέα

    11-07-2008

    Κρίστοφελ Χιλ

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας Κρίστοφελ Χιλ αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τις αρχές που θα διέπουν την επαλήθευση του αφοπλισμού της Πιονγιάνγκ.

    O υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ Χιλ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν στον μηχανισμό επαλήθευσης του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας αλλά πρόσθεσαν ότι ακόμη πρέπει να γίνει πολύ δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Χιλ επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποτελεί βήμα κλειδί στη διαδικασία επαλήθευσης η οποία θα συζητηθεί σήμερα. Επίσης πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα θα είναι η ενέργεια καθώς και η αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στη Βόρειο Κορέα.

    Η Πιονγιάνγκ συμφώνησε στην αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων με αντάλλαγμα βοήθεια σε θέματα ενέργειας και σιτισμού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 July 2008 - 1:18:12 UTC