Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απ' τη φυλακή ο Σαντάμ Χουσεΐν ζητά απ' τους Ιρακινούς να αντισταθούν στην αμερικανική παρουσία στη χώρα τους.
  • [02] ΤΙΜΕ: Ο πρόεδρος Μπούς "Πρόσωπο της Χρονιάς"
  • [03] Άγνωστη εταιρεία αγοράζει τον "επιχειρηματικό κορμό" της Ρωσικής Γιούκος.
  • [04] 11 νεκροί από 36ωρη Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.
  • [05] Από πτώση μετεωρίτη η έκρηξη στη Τζακάρτα.
  • [06] Από την Κωνσταντινούπολη στην Ισταμπούλ
  • [07] Βρυξέλλες: Επετεύχθη συμβιβασμός με την Τουρκία
  • [08] Κ. Καραμανλής: «Επετεύχθησαν οι ελληνικοί στόχοι»
  • [09] Μπους: Διεξοδικές αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

  • [01] Απ' τη φυλακή ο Σαντάμ Χουσεΐν ζητά απ' τους Ιρακινούς να αντισταθούν στην αμερικανική παρουσία στη χώρα τους.

    20 Dec 2004, 00:51 UTC

    Οι δικηγόροι του Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνουν ότι απ την φυλακή ο πρώην ηγέτης του Ιράκ ζητά απ τους Ιρακινούς να ενωθούν κατά της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα τους. Σε δηλώσεις του χθες στη Ιορδανία, ένας απ τους συνηγόρους υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχαν στη φυλακή μαζί με άλλο ένα μέλος της ομάδας νομικών συμβούλων του πρώην ηγέτη του Ιράκ, ο Σαντάμ τους ζήτησε να διαβιβάσουν αυτό το μήνυμα. Εκπρόσωπος της ομάδας συνηγόρων υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ διαμένει σε κελί φυλακής μεγέθους τριών-επί-πέντε μέτρων και τόνισε ότι δεν έρχεται σε επαφή με τον έξω κόσμο και γι αυτό δεν γνώριζε για την διοργάνωση εκλογών στις 30 Ιανουαρίου, μέχρι που τον ενημέρωσαν σχετικά οι δικηγόροι του.

    [02] ΤΙΜΕ: Ο πρόεδρος Μπούς "Πρόσωπο της Χρονιάς"

    20 Dec 2004, 01:01 UTC

    Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, το αμερικανικό περιοδικό TIME επέλεξε τον πρόεδρο Μπούς σαν το «Πρόσωπο της Χρονιάς». Ο κ. Μπούς είχε επιλεγεί «Πρόσωπο της χρονιάς» και το 2000. Ο αρχισυντάκτης του TIME δήλωσε ότι ο τίτλος δόθηκε στον αμερικανό πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο επέμεινε στις αρχές του, «επαναπροσδιορίζοντας τους κανόνες της πολιτικής» και προσαρμόζοντας τους στον δικό του τρόπο ηγεσίας και πείθοντας την πλειοψηφία των αμερικανών ψηφοφόρων ότι θα πρέπει να επανεκλεγεί πρόεδρος. Ο κ. Μπούς δήλωσε στο περιοδικό TIME ότι στις εκλογές αυτές διακυβευόταν η αμερικανική επιρροή στην διεθνή πολιτική πραγματικότητα.

    Για πάνω από 75 χρόνια το περιοδικό ΤΙΜΕ επιλέγει κάθε χρόνο ένα άτομο για τον τίτλο της προσωπικότητας της χρονιάς. Ο τίτλος αυτός έχει επιδοθεί σε πολύμορφο κατάλογο διεθνών προσωπικοτήτων, που κρίνονται για την θετική ή την αρνητική επιρροή τους στα πεπραγμένα της χρονιάς.

    [03] Άγνωστη εταιρεία αγοράζει τον "επιχειρηματικό κορμό" της Ρωσικής Γιούκος.

    20 Dec 2004, 01:04 UTC

    Στη Ρωσία, μια άγνωστη μέχρι τώρα εταιρεία, η Μπαϊκάλ Finance Group, αγόρασε σε δημοπρασία στη Μόσχα το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της γιγαντιαίας Ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Γιούκος, έναντι 9 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εδώ να σημειωθεί ότι η μοναδική άλλη εταιρεία που συμμετείχε στην δημοπρασία ήταν η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Γκάζπρομ, η οποία αναμενόταν πως θα κέρδισε τον πλειστηριασμό. Πολλοί ρώσοι αναλυτές πιστεύουν πως η Μπαϊκάλ μπορεί να αποτελεί καινούργια «βιτρίνα» της Γκάζπρομ, ή να πρόκειται για ομάδα που οργανώθηκε τη τελευταία στιγμή από επενδυτές με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο. Πάντως αξιωματούχοι της Γιούκος αμφισβητούν την πώληση, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

    [04] 11 νεκροί από 36ωρη Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

    20 Dec 2004, 01:09 UTC

    Τα ΗΕ δηλώνουν ότι περίπου 40 κατοικίες Παλαιστινίων καταστράφηκαν και 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 36 ωρών στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η Ισραηλινή επιχείρηση ακολούθησε επιθέσεις Παλαιστινίων εξτρεμιστών με ρουκέτες και βλήματα όλμων εναντίον Εβραϊκών οικισμών της περιοχής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός και να τραυματιστούν 15 άλλοι. Στο μεταξύ, το Ισραήλ συμφώνησε να αφήσει ελεύθερους 170 Παλαιστίνιους κρατούμενους στα πλαίσια συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα με την Αίγυπτο.

    [05] Από πτώση μετεωρίτη η έκρηξη στη Τζακάρτα.

    20 Dec 2004, 01:12 UTC

    Στην Ινδονησία, αστρονόμοι δηλώνουν ότι την έκρηξη που ακούστηκε χθες στη Τζακάρτα προκάλεσε μάλλον η πτώση μεγάλου μετεωρίτη. Το ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας επεσήμανε άγνωστης προέλευσης αντικείμενο να πέφτει στη γη με τεράστια ταχύτητα, την ώρα περίπου που ακούστηκε και ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης. Επίσης αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν αντικείμενο με πύρινη ουρά να πέφτει απ τον ουρανό. Οι αρχές δήλωσαν πάντως ότι συνεχίζουν να διερευνούν το θέμα.

    [06] Από την Κωνσταντινούπολη στην Ισταμπούλ

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    17 Dec 2004, 21:34 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την παράσταση του συγκροτήματος «Ρωμαίικο»

    (RealVideo)

    Γιώργος Μπιλάλης

    Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ματθαίου στη Ουάσιγκτον πλημμύρισε την εβδομάδα αυτή από Βυζαντινούς ύμνους και κλασσική Οθωμανική μουσική που παρουσίασαν από κοινού Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί και τραγουδιστές, μέλη του χορωδιακού συγκροτήματος «Ρωμαίικο», στα πλαίσια συναυλίας με τον πρωτότυπο τίτλο «Ιερό ψαλμωδικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Ισταμπούλ».

    Η συναυλία διοργανώθηκε, για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, από το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής, μια γνωστή δεξαμενή σκέψης στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Ελληνικής καταγωγής πολιτικός επιστήμονας και διευθυντής του Κέντρου, Γιάννης Συτιλίδης, μας είπε ότι με μεγάλη χαρά φιλοξένησε ξανά στη Ουάσιγκτον το «Ρωμαίικο» συγκρότημα «που, κατά τρόπο απόλυτα ταιριαστό στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, ένωσε οπαδούς κάθε θρησκείας στην χώρα αυτή, την Αμερική, η οποία σέβεται και τιμά την θρησκευτική ελευθερία». Κατά τον ίδιο, το συγκρότημα «μας πρόσφερε μια βραδιά γεμάτη με υπέροχη μαγεία».

    Ιδρυτής του Ρωμαίικου είναι ο μουσικολόγος Γιώργος Μπιλάλης, που ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1989, από την Αθήνα, τελειωμένος πρωτοψάλτης, με στόχο να κάνει ανώτερες σπουδές και όνειρο να μεταλαμπαδεύσει την Βυζαντινή μουσική στην Αμερική. Η νέα καινοτομία στις συναυλίες που δίνει φέτος το συγκρότημά του, κατά τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εστιάζεται στα κοστούμια τους, ιδιαίτερα στα Βυζαντινά άμφια των ψαλτών.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπιλάλης σε σχετικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, που παρήγαγε η Φωνή της Αμερικής και το οποίο παρουσιάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο συνεργαζόμενοι σταθμοί στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, «από χειρόγραφα και τοιχογραφίες τόσο Βυζαντινές όσο και υστερο-βυζαντινές, βρήκαμε ότι οι ψάλτες ήταν ντυμένοι με ειδικά καπέλα που λεγόντουσαν «σκιάδια», ή «σκαράνικα», ειδικά άμφια, τα «καμίσια» και μια ζώνη, το «σφηνιτούριο». Ο Γιώργος Μπιλάλης συνεργάστηκε με τη ενδυματολόγο της Όπερας του Ντελαγουέαρ η οποία και σχεδίασε τα κοστούμια αυτά σύμφωνα με τα χειρόγραφα και τις τοιχογραφίες πού ανακάλυψαν οι ερευνητές του Ρωμαίικου. Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά από τη Βυζαντινή εποχή που ψάλτες χορωδίας εμφανίστηκαν με τέτοιες ενδυμασίες. Κατά τον κ. Μπιλάλη, η μεγάλη καινοτομία του συγκροτήματός του φέτος είναι ότι «παρουσιάζουμε την εικόνα, δηλαδή τους ψάλτες του Ρωμαίικου ντυμένους με τα άμφια» σε μια συναυλία που πρόβαλε «παλαιο-βυζαντινές συνθέσεις για τη γιορτή των Θεοφανίων σε ειρμούς και σε πολυέλαιο για τη γιορτή αυτή».

    Άλλη καινοτομία του συγκροτήματος έγκειται στο ότι ανάμεσα στους ψάλτες των Βυζαντινών ύμνων περιλαμβάνονται και γυναίκες, όπως η Μαρία Μπούρδη, που είναι συνδεδεμένη μαζί του επί μια δεκαετία. Η κυρία Μπούρδη παραδέχθηκε πως «η μουσική αυτή έχει περισσότερο γίνει για άνδρες» αλλά πρόσθεσε πως «επειδή όμως αρέσει και σε εμάς τις γυναίκες, είμαστε και εμείς μέσα και εάν μπορέσουμε θα συνεχίσουμε και θα τραβήξουμε και άλλες γυναίκες σε αυτό το είδος της μουσικής».

    Η πιο μεγάλη καινοτομία του Ρωμαίικου είναι ότι οι συναυλίες του στη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη εκτός από Βυζαντινούς ψαλμούς προβάλουν και κλασσική Οθωμανική μουσική- τη λεγόμενη μουσική των Σούφι, μιας τάξης μυστικοπαθών μουσουλμάνων ασκητών της Ανατολής. Η μουσική των οπαδών του σουφισμού, βασισμένη σε βυζαντινές μελωδικές δομές του 4ου αιώνα και μετέπειτα, αναπτύχθηκε από το Τάγμα των Περιφερόμενων Δερβίσηδων, που ίδρυσε ο διάσημος σοφός και ποιητής Ρουμί στον 13ο αιώνα.

    Ένας από τους ερμηνευτές της Οθωμανικής μουσικής στη συναυλία του Ρωμαίικου ήταν ο Τζένγκιζ Ονουράλ πού έκανε και την εξής δήλωση στο τηλεοπτικό πρόγραμμά μας: «Έλληνες και Τούρκοι ενώνονται από πολλές κοινές παραδώσεις και αξίες. Οι θεατές μας βλέπουν στη σκηνή σαν κλωνάρια του ίδιου δέντρου».

    Το Ρωμαίικο συγκρότημα χειροκροτήθηκε θερμά από το πολύμορφο κοινό της παράστασης, που απαρτίζονταν όχι μόνο από Ορθόδοξους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους αλλά επίσης από πολλούς εβραίους και οπαδούς άλλων θρησκειών που ζούνε στην αμερικανική αυτή μεγαλούπολη, την οποία και θεωρούν ως πρωτεύουσα της θρησκευτικής ελευθερίας.

    Μετά την επιτυχία της παράστασής του στη Ουάσιγκτον, το Ρωμαίικο αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου έδωσε παρόμοια συναυλία στον φημισμένο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βαρθολομαίου.

    [07] Βρυξέλλες: Επετεύχθη συμβιβασμός με την Τουρκία

    17 Dec 2004, 21:02 UTC

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμβιβασμός με την Τουρκία, σε σχέση με την απαίτηση της ΕΕ να αναγνωρίσει η Αγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την επίσημη έναρξη των ενταξιακών της συνομιλιών με την κοινότητα.

    Ο κ. Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου έχει την περίοδο αυτή την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προέβη σε σχετική ανακοίνωση με την ολοκλήρωση της διάσκεψης κορυφής της κοινότητας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε να υποσχεθεί γραπτώς πώς πριν από την έναρξη των ενταξιακών της συνομιλιών, τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα μονογράψει το Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τις 10 νέες χώρες της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος. Η μονογραφή του πρωτοκόλλου ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

     

    Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε την αναγνώριση της Κύπρου και ο κ. Μπαλκενέντε παραδέχθηκε ότι νομικά δεν αποτελεί αναγνώριση, αλλά είπε ότι αυτό θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    [08] Κ. Καραμανλής: «Επετεύχθησαν οι ελληνικοί στόχοι»

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    17 Dec 2004, 20:57 UTC

    Η 3η Οκτωβρίου του 2005 είναι τελικά η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν ν αρχίσουν αν η Τουρκία δεν υπογράψει, μέχρι τότε, την προέκταση του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως με την Κύπρο .αναγνωρίζοντας πλέον, «ντε φάκτο» την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο όρος αυτός που ικανοποιεί την ελληνική και κυπριακή πλευρά, μπήκε τελικά στην παράγραφο 19 των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

    Βέβαια, κανείς δεν περίμενε ότι μετά την συμφωνία των 25 το βράδυ της Πέμπτης, να δώσουν στην Τουρκία το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθούσε ένας διπλωματικός μαραθώνιος, με ασταμάτητες διαβουλεύσεις και απίστευτες διακυμάνσεις. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν δεν συμφωνούσε με την πρόταση της Προεδρίας να υπάρξει μια μονογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας που θα αποτελούσε μια δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για την τελική υπογραφή. Μέχρι την τελευταία στιγμή ζητούσε μόνο προφορική πολιτική δέσμευση, την οποία όπως ήταν φυσικό δεν αποδεχόταν η Κυπριακή πλευρά, η οποία και παρέμενε επιφυλακτική, έως ότου οριστικοποιηθεί τελικά το πακέτο που θα αποδεχόταν η Τουρκία.

    Τελικά στο επίσημο κείμενο .συμπερασμάτων, αφού αφαιρέθηκε το παράρτημα για την μονογραφή , αναφέρεται ότι η ΕΕ χαιρετίζει την γραπτή δήλωση της Τουρκίας ότι «η Τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής στην συνθήκη της Άγκυρας, πριν από την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων, και αφού επιτευχθεί συμφωνία πάνω στην οριστικοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών λαμβάνοντας υπ όψιν τα σημερινά μέλη της Ένωσης.»

    Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση έδωσε και η αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων στην παράγραφο 20 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει τις διερευνητικές επαφές που γίνονται για την επίλυση των διμερών προβλημάτων, ενώ για τις συνοριακές διαφορές, αν δεν επιλύονται μπορούν να οδηγούνται στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ικανοποιημένος πλήρως στην συνέντευξη τύπου που έδωσε είπε μεταξύ άλλων ότι καλύφθηκαν οι ευαισθησίες μας και ότι πιστεύει στην προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    «Σ αυτό Συμβούλιο επετεύχθησαν,» είπε ο κ. Καραμανλής «και οι 5 ελληνικοί στόχοι που είχαμε θέσει. Ο τελευταίος και ιδιαίτερα σημαντικός αφορούσε τη Κύπρο. Ύστερα από μια πολύ σκληρή και πολύπλοκη διαπραγματευτική προσπάθεια η Τουρκία δεσμεύτηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωση- δέσμευση μιας τρίτης χώρας, ενσωματώνεται, λέξη προς λέξη, μέσα στο κείμενο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, πράγμα το οποίο δίνει και το μέτρο της δέσμευσης που αναλαμβάνει η Τουρκία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παραδοχή της Τουρκίας, αδιανόητη στο παρελθόν, ότι αναγνωρίζει ,ότι από δω και πέρα, θα πρέπει να αναπτύξει λειτουργικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, που ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μαζί με τα άλλα 24 κράτη-μέλη, κριτής, της τουλάχιστον δεκαετούς ευρωπαικής πορείας της Τουρκίας. Στις δύσκολες αυτές διαβουλεύσεις συνεργαζόμαστε όπως πάντα με την πολιτική κυπριακή ηγεσία και τον Προεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.» Κεντρικός ήρωας του σημερινού αποτελέσματος ανεδείχθη ο προεδρεύων του Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Μπαλκενέντε, ο οποίος είχε κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και όλη την ημέρα, κατ ιδίαν συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας κ. Καραμανλή, της Αγγλίας κ. Μπλέρ, τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ και τους Προέδρους Σιράκ και Παπαδόπουλο καθώς αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν ,ο οποίος ζητούσε αναδιατύπωση των συμπερασμάτων, προσπαθώντας να κερδίσει ένα συμβιβασμό, που θα περνούσε καλύτερα στην χώρα του ...Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αργήσει το πρωί η επανέναρξη του Συμβουλίου και να καθυστερήσει πολύ η λήξη της Συνόδου που έγινε τελικά στις 4 το απόγευμα με χειροκροτήματα και μετά από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ότι αποδέχεται το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

    Στο κείμενο αυτό, που συμφωνήθηκε, καθορίστηκε , ο οδικός χάρτης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005 με ανοιχτή κατάληξη, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα, αλλά με στόχο την πλήρη ένταξη, εφ όσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν και επιτύχουν. Αλλιώς, θα επιδιωχθεί μια ειδική προνομιακή σχέση, καθώς η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Τουρκία προσδεμένη στις ευρωπαϊκές δομές.

    Και γι αυτές τις συγκεκριμένες αναφορές υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση που ο κ. Ερντογάν έκανε με την ολλανδική προεδρία, ζητώντας βελτιώσεις ότι στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων αυτή η εναλλακτική σχέση να προέρχεται από πρωτοβουλία της Τουρκίας, κι ακόμη στο θέμα των μονίμων εξαιρέσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, των μεγάλων μεταβατικών περιόδων στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, και τις διαπραγματεύσεις για σημαντικές κοινοτικές πολιτικές όπως είναι η γεωργία. ..

    [09] Μπους: Διεξοδικές αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

    17 Dec 2004, 21:12 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους έβαλε την υπογραφή του σε νομοσχέδιο-ορόσημο, που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Πριν από την υπογραφή του νομοσχεδίου, την Παρασκευή, ο κ. Μπους δήλωσε πως βάσει του μέτρου θα γίνουν οι πιο διεξοδικές αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια. Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε το κογκρέσο για την έγκριση του νομοσχεδίου στις αρχές του μήνα, προσθέτοντας πως ο νέος νόμος θα βοηθήσει στην προστασία των Αμερικανών από τον απειλή της τρομοκρατίας.

    Το μέτρο αποσκοπεί στη βελτίωση της επικοινωνίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των 15 μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Επίσης προβλέπει τη δημιουργία ενός εθνικού αντιτρομοκρατικού κέντρου και τη θέση ενός γενικού διευθυντή, ο οποίος θα επιβλέπει όλες τις μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενης και της CIA.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 21 December 2004 - 2:18:11 UTC