Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 06/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Προϋπολογισμός
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Σκοπιανό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Προϋπολογισμός 1998

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο "Καποδίστριας" και η οικονομική πολιτική, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το νέο Λύκειο. Τι αλλάζει - όλο το πρόγραμμα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μισθοί-μαμούθ και μισθοί-κοροϊδία.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αντίο Κώστα! Ο Χθεσινοβραδινός διάλογος Σκανδαλίδη - Δήμητρας.

    Η ΑΥΓΗ: Ανοιχτοί λογαριασμοί για τον πρωθυπουργό σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εταιρία εκβιασμών έστησε η Μιμή.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Χορεύει ο Εγκέλαδος. Εντονότατη σεισμική διέγερση σε όλη τη χώρα.

    ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις στο Δημόσιο: Ολόκληρη η προκήρυξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Εφέντη 'μ Γιλμάζ οι ουρανοί μας είναι δικοί σου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επέλαση των διαπλεκομένων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το πρόγραμμα για τα Λύκεια. Οι δέσμες ξανάρχονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε κλοιό ρηγμάτων. Η Αθήνα ταρακουνιέται από τα Ρίχτερ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υποπτο παιχνίδι κατά της δραχμής.

    ΕΣΤΙΑ: Είναι επαρκής η θωράκισις των κτιρίων;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναιρούνται οι αυξήσεις μισθών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αφορολόγητο 1,5 εκατ. για μισθωτούς - συνταξιούχους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγωνία για τη σεισμική έξαρση. Επιφυλάξεις σεισμολόγων μετά τους 5 σεισμούς.

    ΝΙΚΗ: Με τρία πρόσωπα ο νέος προϋπολογισμός. Καλός, κακός και... άσχημος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νομοσχέδιο αναγκαστικών συνενώσεων: Πρόκληση στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η συνάντηση της Κρήτης συνεχίζει να απασχολεί τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική κυβέρνηση, λόγω της ασάφειας των αποτελεσμάτων της και ειδικά λόγω της πρότασης Γιλμάζ ν οριστούν ειδικοί εκπρόσωποι των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι θα επικοινωνούν σε μόνιμη βάση έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "αφού η ελληνική κυβέρνηση -για λόγους που μόνον εκείνη γνωρίζει- δεν κοιτάζει ψηλά, οι ελληνικοί ουρανοί "οργώνονται" από τα μαχητικά αεροσκάφη του... εφέντη Γιλμάζ! Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο χθες οι στρατοκράτες της Αγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το πνεύμα της Αγίας Πελαγίας δεν του άγγιξε".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "στο κενό η προσπάθεια που κατεβλήθη, ώστε να δοθή η εντύπωση έστω και βήματος προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ της Κρήτης. Τούτο διαπιστώνεται αφενός από χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, και αφετέρου από την εκ νέου κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "ΩΣΤΕ ο "κακός δαίμων" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών... ΚΑΙ αν δεν υπήρχε, η κρίση θα έβαινε προς διευθέτηση; ΚΑΙ καλά να το υποστηρίζει -ακόμη και με γραφικά εφευρήματα, όπως αυτό της... μη χειραψίας- ο Τούρκος πρωθυπουργός.... ΑΛΛΑ πάει πολύ να το υιοθετούν κάποιοι εμβριθείς σχολιαστές της από εδώ πλευράς...".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "πάρα πολύ θετικό και ωφέλιμο για την Ελλάδα" θεωρεί η κυβέρνηση το διάλογο... 'αλά Τούρκα', που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Μεσούτ Γιλμάζ στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ παράλληλα περιορίζεται να χαρακτηρίσει (απλώς) "σκιά" το μπαράζ παραβιάσεων από τα F-16 της Αγκυρας, που το τελευταίο 48ωρο σάρωσαν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "σκηνικό πολέμου έστησε χθες στον ουρανό του Αιγαίου και σε όλο το φάσμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου η τουρκική πολεμική αεροπορία. Με σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας συνέχισε και χθες να παίζει με τη φωτιά, μια ανάσα μόλις από το θερμό επεισόδιο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "πρωτοφανής ήτο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου, αι οποίαι εσημειώθησαν χθες εις όλον το μήκος του Ανατολικού Αιγαίου και την Δωδεκάνησον, ενώ η τουρκική Αεροπορία ανενόχλητος διεξήγαγεν επιχειρήσεις εις την κατεχόμενην βόρειον Κύπρον".

    [3] Προϋπολογισμός

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "δεκαπέντε νέα φορολογικά μέτρα που θα κοστίσουν στους φορογολούμενους περίπου 300 δισ. δρχ. και μικρές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις κατά μέσον όρο 3% για το 1998, περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "υπό την πίεση της νομισματικής αναταραχής η κυβέρνηση κατευθύνεται σε ριζοσπαστικά μέτρα, τόσο στον εισοδηματικό, όσο και στον φορολογικό τομέα, σε μια προσπάθεια να "θωρακίσει" τη δραχμή και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5,7% και αύξηση των αφορολόγητων ορίων κατά 200.000 δρχ. αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση για τη φορολογία των φετινών εισοδημάτων. Μια τέτοια απόφαση θα σημάνει ελάχιστα οφέλη για την πλειοψηφία των φορολογουμένων, καθώς οι φόροι που θα γλιτώσουν το 1998 όσοι θα δηλώσουν για φέτος εισοδήματα μέχρι 4.000.000 δρχ. δεν θα υπερβούν τις 27.000 δρχ.!"

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "δεν είναι βεβαίως ό,τι καλύτερο θα περίμεναν οι εργαζόμενοι ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού και των φορολογικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά ειδικά για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους μόνο ασήμαντη δεν είναι η φερόμενη πλέων ως βέβαιη αύξηση του αφορολογήτου κατά 200.000 δρχ. και η κατά 5,7 τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "τις τελευταίες "πινελιές" στο δημοσιονομικό τοπίο του 1998 έβαλε χθες ο πρωθυπουργός στην τελευταία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για τον κρίσιμο προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Ο κ. Σημίτης έδωσε το "πράσινο φως" για νέα φορολογική επιδρομή με τη μορφή ειδικών φορολογιών και αύξηση των υφιστάμενων".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000. Ετσι τιτλοφορείται η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, ΓΣΕΕ και εργοδοτών που ολοκληρώθηκε χθες και θα υπογραφεί από τις τρεις πλευρές την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τα επόμενα δύο χρόνια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ο επί χάρτου "ενταφιασμός" των εργατικών δικαιωμάτων και η τορπίλη των συλλογικών συμβάσεων επισφραγίστηκαν χτες με το λεγόμενο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" που συνυπογράφουν κυβέρνηση, ΣΕΒ και κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σαν αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "συμφωνία για τους μισθούς της διετίας 1998-99, θεσμοθέτηση στο Δημόσιο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, εισαγωγή του θεσμού της μερικής απασχόλησης στις ΔΕΚΟ και πακέτο μέτρο για τους ανέργους, είναι τα κυριότερα σημεία του Κοινωνικού Διαλόγου που μετά από προσπάθειες έξι μηνών, έφθασε στο τέλος τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "σε "πάγωμα" των μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια, καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, τορπιλισμό της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υποβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος και απαγόρευση της εργασίας, οδήγησε τους συνταξιούχους, ο πολυδιαφημισμένος κοινωνικός διάλογος".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "με τρεις νόμους και δεκάδες υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, που επιτεύχθηκε μέσα από τον κοινωνικό διάλογο για το τρίπτυχο Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση, που ολοκληρώνεται επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα".

    [5] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε κινδυνολογίες κατέφυγε χθες ο Κίρο Γκλιγκόροφ, δηλώνοντας ότι "η επίμονη άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί την ονομασία "Μακεδονία" μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση σε βαλκανική κλίμακα". Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος ζήτησε από την Αθήνα "να λάβει σοβαρά υπ' όψιν αυτήν την πραγματικότητα στο πλαίσιο της ενοποίησης της Ευρώπης".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η οριστικοποίηση των μεγεθών του νέου προϋπολογισμού, οι εξελίξεις στο χώρο των επιτοκίων μετά την κρίση, η πτώση κατά 2,07% του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου και ο κοινωνικός διάλογος για το εισοδηματικό είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μετασεισμοί στις αγορές - Νέες εκροές, άνοδος επιτοκίων, ισχυρή πτώση στο ΧΑΑ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα τείχη χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος: Επιτόκια αλεξικέραυνα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι κερδίζουν από την κρίση - Δημοπρασίες τίτλων σε συνάλλαγμα το Νοέμβριο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε ανοδική πορεία τα επιτόκια των ομολόγων - Η αγορά μέσω των δημοπρασιών θα διαμορφώσει τις τιμές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα των επιτοκίων από τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών".

    [7] Προϋπολογισμός 1998

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Αύριο θα τεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο ο νέος προϋπολογισμός, ενώ την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή. Το 'τυποθήτω' για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1998 έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 6 November 1997 - 15:34:27 UTC