Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 07/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Συζήτηση στη Βουλή
  • [4] Προϋπολογισμός
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Πληθωρισμός - Υποχώρηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα και οι συνενώσεις των ΟΤΑ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολοι οι "δήμαρχοι" και οι "νομάρχες" της ΝΔ. Δημοτικές: Ποιοι θα είναι υποψήφιοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απαγωγή της Αθηνούλας Ωνάση σχεδίαζαν ξένοι πράκτορες. Απίστευτο θρίλερ με το χρυσό κορίτσι.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το "θείο βρέφος" ο επόμενος στόχος.

    Η ΑΥΓΗ: Νέα προβλήματα στη συμφωνία για τον κοινωνικό διάλογο.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Καραμανλής στηρίζει Πάγκαλο.

    ΕΘΝΟΣ: Θέσεις για 60.000 φέτος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Νοέμβριος λέει... Yes στους σεισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εχασε το χρώμα του ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Η ύλη για το διαγωνισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γουλιά και 10 χιλιάρικο. Αλκοτέστ: Αυστηρό το ποινολόγιο Ρωμαίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θύελλα κατά Πάγκαλου. Σάλος για τη χυδαία επίθεση στην "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Προσπάθεια αλώσεως του επιχειρηματικού χώρου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα ομόλογα για τη δραχμή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αποκλείουν υποτίμηση ξένες τράπεζες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παράθυρο για αλλαγές στον "Καποδίστρια".

    ΝΙΚΗ: Σκληρή γλώσσα κατά της Αγκυρας. "Ξέσπασμα" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 80 χρόνια από την Οχτωβριανή επανάσταση. Φωτίζει το δρόμο...

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "έωλο καθιστά η κυβέρνηση το 'σύμφωνο εμπιστοσύνης' (που μόλις προχθές συνομολόγησε στον κοινωνικό διάλογο) με τη διαμόρφωση ακόμη πιο σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής που επιβεβαιώνει όσους θεωρούσαν ότι η συμφωνία θα γίνεται 'λάστιχο' ανάλογα με τις ανάγκες της κυβερνητικές πολιτικής".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ικανοποίηση στην κυβέρνηση και τριγμούς στις συνδικαλιστικές παρατάξεις προκαλεί η τελική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα λήξει την ερχόμενη Δευτέρα με την υπογραφή του σχετικού κειμένου στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "την ύπαρξη διαφορών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τις λύσεις και τις ιεραρχήσεις του περιεχομένου του κοινωνικού διαλόγου για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, παραδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της μεικτής επιτροπής κόμματος-κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο".

    Τα ΝΕΑ σημειώνει ότι "ο κοινωνικός διάλογος για την Αγροτική Πολιτική, την Παιδεία και το Ασφαλιστικό είναι οι επόμενες προτεραιότητες της κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη για το συνεχιζόμενο κοινωνικό διάλογο για την οικονομία".

    [3] Συζήτηση στη Βουλή

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η βήμα-βήμα προσέγγιση, τόνισε χθες στη βουλή ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Επανέλαβε δε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, με τους γνωστούς όρους προς την τουρκική πλευρά, ως πρώτο βήμα, την παραπομπή του θέματος των Ιμίων στο Δικαστήριο της Χάγης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "θα συνεχίσει τις επαφές με την Τουρκία, τόνισε μεταξύ άλλων χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησι για τα εθνικά θέματα. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε την κυβερνητική πολιτική στα εξωτερικά θέματα και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόησι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "χλώμιασε, χθες, ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα, αφού ο Κώστας Καραμανλής, έκανε... σκόνη τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον για ανεπάρκεια, υποχωρητικότητα, ατολμία και παθητικότητα".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "εις δεινήν θέσιν περιήλθε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης εις την Βουλήν διά τους χειρισμούς του εις τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικώτερον εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις, μετά την εμπεριστατωμένην ομιλίαν του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος, με τας τοποθετήσεις του εξέθεσεν ως επιζήμιον την κυβερνητικήν πολιτικήν".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "δύο διαφορετικές πολιτικές σχολές είχε χθες την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βουλή. Και έχει, φυσικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον η καταγραφή της συγκεκριμένης συμπεριφοράς ενός εκάστου και η αξιολόγηση των προβληθέντων επιχειρημάτων, πέρα και πάνω από τις όποιες εντυπώσεις, δημιουργούν στοιχεία και γνωρίσματα που δεν παράγουν πολιτική και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "τους ατυχείς χειρισμούς του κατά την πρόσφατη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης και την πεισματική επιμονή του στην εθνικά επιζήμια πολιτική της "βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία", προσπάθησε να δικαιολογήσει στην απολογητικού τύπου ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "εφτά ώρες χρειάστηκε η Βουλή των Ελλήνων για να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι διαφωνούν στους χειρισμούς των εθνικών μας θεμάτων και δη στα ελληνοτουρκικά, που όπως αναμενόταν αποτέλεσαν και το κομβικό σημείο της χθεσινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που προκάλεσε η Ν.Δ.".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "άχρωμος, άτολμος και απολογητικός ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, υπεραμύνθηκε των κινήσεών του και είπε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρονται σε ρητορική για εντυπωσιασμό και έθεσε τους γενικούς στόχους για ισχυρή Ελλάδα, με κύρος, συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων".

    [4] Προϋπολογισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε πλήρη ανατροπή βασικών υποθέσεων του νέου προϋπολογισμού για το 1998, κατευθύνεται η κυβέρνηση, θέλοντας να σηματοδοτήσει στις αγορές ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στην προοπτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής των νέων συνθηκών που διαμόρφωσε η νομισματική αναταραχή, όλες οι επιμέρους πλευρές της οικονομικής πολιτικής τελούν υπό αίρεση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "με ρυθμό μόλις 13,7% αυξήθηκαν τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα στο δεκάμηνο η αύξηση να περιορισθεί στο 12,31%. Ετσι, με δεδομένη πλέον τη σημαντική υστέρηση, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε πρόσθετες περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να μειώσει τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "πολλά ερωτηματικά δημιούργησε η απρόσμενη και αιφνιδιαστική απόφαση του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ να έρθει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα. Κατά τη διήμερη παραμονή του στη Λευκωσία ο Χόλμπρουκ θα έχει τη Δευτέρα, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντεντκάς και κοινή συνάντηση μαζί τους την επόμενη μέρα Τρίτη".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "μήνυμα σε Αγκυρα με... αποδέκτη την Αθήνα" γράφει ότι "δεύτερο "μήνυμα" μέσα σε διάστημα τριών ημερών, με ουσιαστικό αποδέκτη την κυβέρνηση, έστειλε χθες για τα εθνικά θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καυτηριάζοντας τις απόψεις που τάσσονται κατά της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας και της Κύπρου, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για 'παραδοξολογίες' που "εγγίζουν τα όρια της γελοιότητας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "ίσως η φράση 'οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους' να εμπεριέχει σε επτά μόνο λέξεις το μήνυμα που απέστειλε χθες βράδυ προς τους εξ ανατολών γείτονες και συμμάχους μας, από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, με αντικείμενο την πορεία των εθνικών θεμάτων που είχε ζητήσει η ΝΔ".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,7% τον Οκτώβριο, Η πτώση κατά 4,23% του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, Η έκδοση των ευρώ-ομολόγων, οι επικείμενες εκλογές στα Επιμελητήρια.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επιτόκια-Οδόφραγματα" πνίγουν τη Σοφοκλέους - Νέα δραματική υποχώρηση των τιμών των μετοχών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κινήσεις με μηνύματα αποφασίστηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Με εισήγηση του Ν. Χριστοδουλάκη αποφασίσθηκε αντεπίθεση με ευρώ-ομόλογα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μακροπρόθεσμο ομόλογο με ρήτρα ECU και Ευρώ - Κίνηση 'πυγμής' του Δημοσίου στην αγορά της δραχμής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευρωομόλογο απάντηση στους κερδοσκόπους - Προσφορές από τράπεζες στους "καλούς πελάτες" τους".

    [8] Πληθωρισμός - Υποχώρηση

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "Η αισιοδοξία είναι εμφανής στο υπ. Εθνικής Οικονομίας έπειτα από την υποχώρηση του τιμαρίθμου στο 4,7% τον Οκτώβριο από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Η θετική αυτή εξέλιξη σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οφείλεται στο γεγονός ότι ο τιμάριθμος τον εφετινό Οκτώβριο σημείωσε αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης κατά Ο,8% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 7 November 1997 - 14:57:04 UTC