Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 05/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαβαλκανική Σύνοδος
  • [3] Προϋπολογισμός '98
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 05/11/1997
  • [6] Επιτόκια - Εκτιμήσεις για αύξηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής στην Κρήτη, η διαμόρφωση του Προϋπολογισμού του 1998 και η συζήτηση στη Βουλή του "Καποδίστρια", είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 14 φόροι για όλους. Τι θα πληρώσουμε το '98.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέοι βαθμοί στο Δημόσιο. Ολος ο υπαλληλικός κώδικας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κ. Σκανδαλίδης προς Α. Παπανδρέου: "Υπονομευτής ο Κ. Σημίτης".

    Η ΑΥΓΗ: Ανεμος συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κάρφωνε υπουργούς στη Μιμή ο Σκανδαλίδης.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετωπική σύγκρουση Σημίτη - Πάγκαλου μετά το φιάσκο της Διαβαλκανικής.

    ΕΘΝΟΣ: 11 "Μαφίες" μοίρασαν Αθήνα-Πειραιά. Τρομοκρατούν καταστηματάρχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τι κρύβουν Γιλμάζ - Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει σε απασχόληση - συντάξεις. Η πρόταση της κυβέρνησης στον κοινωνικό διάλογο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκάκι (Γιλμάζ) με κορόνες και 26 "αερομαχίες".Το διαψεύδει η Αθήνα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σοβαρή διάσταση Σημίτη - Πάγκαλου.

    ΕΣΤΙΑ: Με νέους φόρους αντιμετωπίζεται η κρίσις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γιλμάζ: ναι στον Σημίτη, αλλά όχι στον Πάγκαλο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοικτή γραμμή Σημίτη - Γιλμάζ, μέσω δύο "προσωπικοτήτων εμπιστοσύνης".

    ΤΑ ΝΕΑ: Δύο φάουλ τελευταία ώρα από Γιλμάζ για "έμπιστους" και Πάγκαλο.

    ΝΙΚΗ: Δυο και δυο κάνουν... 4% για τους εργαζόμενους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαβαλκανική Διάσκεψη Κρήτης: Στο ρυθμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    [2] Διαβαλκανική Σύνοδος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η πρώτη ουσιαστικά βαλκανική διάσκεψη έλαβε τέλος. Η σημασία της είναι μεγάλη, ακόμη και κι αν ένα μέρος της κοινής γνώμης περίμενε αποτελέσματα κραυγαλέου εντυπωσιασμού. Ομως η συνάντηση αυτή είναι ιστορική για όλους τους βαλκάνιους λαούς, για τη χώρα μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια, σε μια περιοχή όπου ο χαρακτηρισμός της πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης αποδίδει παραστατικά τις εύθραστες και εύφλεκτες σχέσεις τόσο των κρατών, όσο και των εθνικών ομάδων που είναι σε αυτή διάσπαρτες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "το εντυπωσιακό του κατορθώματος συνίσταται ίσως σε αυτήν καθ' εαυτήν την συνεύρεση των Προέδρων και Πρωθυπουργών της περιοχής σε ένα φόρουμ και σε διμερείς συναντήσεις που δεν οδηγούν βεβαίως απ' ευθείας στη μορφοποίηση ενός νέου οργανισμού, αλλά ήδη ένα νέος θεσμός δημιουργήθηκε και η επανάληψη των δραστηριοτήτων του έχει οριστεί για το επόμενο έτος στην Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ικανοποιημένος από το γεγονός και μόνο της πραγματοποίησης της Διαβαλκανικής Διάσκεψης εμφανίστηκε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός. Την ικανοποίησή του αυτή στήριξε στο γεγονός ότι "από τις συζητήσεις προέκυψε η κοινή πεποίθηση ότι χρειάζεται οπωσδήποτε περιφερειακή συνεργασία" κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή αν δεν προωθήσουμε όλοι μαζί τη συνεργασία αυτή".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "και πρόοδος μεν δεν επετεύχθη -πώς άλλωστε;- στα ελληνοτουρκικά... Ποιός όμως θα αμφισβητήσει τη σημασία και τη χρησιμότητα που έχει... Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πρωτοβουλία για τη Διαβαλκανική ως ένα πρώτο βήμα για την προσέγγιση των χωρών της περιοχής;"

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "γενικόλογο και αόριστο ήταν το τελικό ανακοινωθέν της Βαλκανικής Διασκέψεως της Κρήτης. Τα κράτη των Βαλκανίων συμφώνησαν σε κάποιες τελείως γενικές αρχές, οι οποίες δεν δείχνουν να είναι δεσμευτικές".

    [3] Προϋπολογισμός '98

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με στόχον την είσπραξιν άνω των 300 δισεκατομμυρίων δραχμών, από νέους φόρους επισημοποιείται σήμερα εις ευρείαν σύσκεψιν εις του 'Μαξίμου', υπό τον πρωθυπουργόν η νέα φορολογική επιδρομή της Κυβερνήσεως. Συμφώνως προς πληροφορίας, η Κυβέρνησις έχει θορυβηθή ιδιαιτέρως από την συναλλαγματικήν και χρηματιστηριακήν κρίσιν".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "άλλη μια πληγή άνοιξε στην ελληνική οικονομία η αναταραχή με τη δραχμή. Η κρίση εκτονώνεται σιγά-σιγά, αλλά το κόστος για την αντιμετώπισή της μπορεί να φθάσει και τα 150 δισεκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό θα επιβαρύνει τον νέο προϋπολογισμός και θα κληθούν να το πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "τις τελευταίες 'πινελιές' στο νέο προϋπολογισμό βάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ξεκαθάρισε ότι τα περιθώρια για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και για φορολογικές ελαφρύνσεις, είναι περιορισμένα...".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση της δραχμής και τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να επιβάλει πρόσθετα, εισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα δια του κρατικού προϋπολογισμού. Μέτρα, τα οποία ήθελε να λάβει, αλλά δεν τολμούσε, η κυβέρνηση τώρα τα προωθεί και εκμεταλλευόμενη την επίθεση κατά της δραχμής ολοκληρώνει τη δική της επίθεση κατά της τσέπης του ήδη βαρύτατα φορολογούμενου Ελληνα".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "φοροληστεία άνευ προηγουμένου συνιστούν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης που οριστικοποιούνται σήμερα σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Τα μέτρα, θα αφαιρέσουν από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών πάν από 1 τρισ. δρχ., ποσό κατά το οποίο στοχεύει η κυβέρνηση να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 1998".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "διαφορετική φορολογική μεταχείριση για χαμηλόμισθους και υψηλόμισθους θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και οριστικοποιείται σήμερα σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σημερινή σύσκεψη θα συμπληρωθεί η δέσμη των μέτρων στήριξης του νέου προϋπολογισμού και με τα αναγκαία μέτρα για την αντιστάθμιση των ζημιών από την πρόσφατη νομισματική κρίση".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με αλλεπάλληλες δηλώσεις ο Μεσούτ Γιλμάζ έπαιξε χθες διπλωματικό σκάκι (και όχι μόνο στον κήπο του ξενοδοχείου 'Καψής') για να δείξει ότι κέρδισε 'πιόνια' από την Ελλάδα. Η Αθήνα τον διέψευσε. Την ίδια ώρα, τα γεράκια της Αγκυρας έστελαν το μήνυμά τους με 80 παραβάσεις και παραβιάσεις στον ουρανό του Αιγαίου και 26 εμπλοκές με την Αεροπορία μας. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά της 'φιλοπόλεμης' Ελλάδας".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "χωρίς πειστική αντιπολίτευση, με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκαν σε Αθήνα και Αγκυρα τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ, που η ουσιαστική συνέχειά της αναμένεται στο ΝΑΤΟ, όπου ο Χ. Σολάνα ετοιμάζει νέες προτάσεις για το Αιγαίο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της περιβόητης Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κρήτη στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε με... πανηγυρικό τρόπο, η αμερικανο-ΝΑΤΟική 'υψηλή εποπτεία', ενώ η αποδοχή και προώθηση από την ελληνική κυβέρνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οδηγούν στη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Τουρκία προσπαθεί να ενσπείρει ζιζάνια -ή έστω να εκμεταλλευθεί υφιστάμενες διχογνωμίες- μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Η τουρκική προσπάθεια να παραμερίσει τον κ. Πάγκαλο και να μετατοπίσει τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο επίπεδο των δύο πρωθυπουργών, κατέστη εμφανής από τα όσο είπε ο κ. Γιλμάζ για τη συνομιλία του με τον κ. Σημίτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "παρά τους χαμηλούς τόνους τους οποίους -για ευνόητους λόγους- προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση, χωρίς να διευκολύνεται πάντοτε από τη στάση της τουρκικής πλευράς, η προχθεσινή ωριαία συνάντηση ανάμεσα στους κ.κ. Σημίτη και Γιλμάζ είχε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πολύ μεγαλύτερη σημασία από εκείνη που επισήμως και δημοσίως της αποδόθηκε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την ουσία της πολιτικής της έναντι της Τουρκίας με μία συστηματική προπαγάνδα που έχει σαν στόχο να περιορίσει τις εθνικές αντιστάσεις των Ελλήνων. Υποτίθεται ότι αν δεν κάνουμε διάλογο με την Τουρκία θα οδηγηθούμε σε διεθνή απομόνωση. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ΕΕ και δεν κρίνεται η θέση της στο διεθνές σύστημα από τις σχέσεις της με την Τουρκία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "η άρνηση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Σημίτη να συζητήσει σε πολιτικό διάλογο 'εφ' όλης της ύλης' με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Γιλμάζ στάθηκε τελικά 'μοιραία' για τον κυοφορούμενο (εδώ και καιρό) ελληνοτουρκικό διάλογο υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των ΗΠΑ".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 05/11/1997

    Οι εκτιμήσεις για αύξηση επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων, η άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ομαλοποίηση της χρηματαγοράς και η συνάντηση Παπαντωνίου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Η κρίση ροκανίζει τις αυξήσεις - Μήνυμα στους εργαζομένους έστειλε χθες ο Γιάννος για συγκράτηση των αιτημάτων τους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αύξηση επιτοκίων ενόψει - Από μισή έως μια μονάδα για τις καταθέσεις και τουλάχιστον κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα για τις χορηγήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διετές συμβόλαιο για τους μισθούς, όχι σε ελαστικό 8ωρο, μερική απασχόληση - Αυξήσεις ίσες με τον πληθωρισμό συν παραγωγικότητα μέχρι το 2000".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο κενό οι ρυθμίσεις για φορολογικές παραβάσεις - Το νέο ποινολόγια αφήνει ανοικτά πολλά θέματα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επιτόκια: Και οι τράπεζες στο χώρο των αυξήσεων - Αποφάσεις σε σύσκεψη πέντε τραπεζιτών, υπό τον κ. Παπαδήμο, για χορηγήσεις και καταθέσεις".

    [6] Επιτόκια - Εκτιμήσεις για αύξηση

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων θα κυμανθεί από μισή έως μια μονάδα, ανάλογα με τη ρευστότητα κάθε τράπεζας και τις ειδικές κατηγορίες καταθέσεων που προσφέρει, με αποτέλεσμα τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1,50 εκατοστιαία μονάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 5 November 1997 - 15:09:31 UTC