Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιάδα 2004
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνέντευξη Β. Παπανδρέου
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εντοκα Γραμμάτια Δημοσίου - Ζήτηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/09/1997 (ΑΠΕ)

    Το παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την Ολυμπιάδα 2004, οι αλλαγές στο χώρο της Παιδείας και οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών, καθώς και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λουκέτο σε 1000 δημόσιες υπηρεσίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλείνουν πριν ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αυτοί πριόνισαν τον υπουργό Μεταφορών.

    Η ΑΥΓΗ: Μετά τις προμήθειες... τα μεγάλα έργα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να μιλήσει ο Καστανίδης για να τελειώνει το παραμύθι με τα... διαπλεκόμενα.

    ΕΘΝΟΣ: Φαύλο παζάρι. Κίτρινη κάρτα της ΔΟΕ σε Στοκχόλμη-Κεϊπ Τάουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από τη ΔΕΘ ο Κ. Σημίτης θα εξαγγείλει τη νέα λιτότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τους έκαψε όλους ο Καστανίδης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολυμπιάδα: μπροστά η Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανοιχτό και κλειστό πανεπιστήμιο. Ο Αρσένης ιδρύει νέο, οι καθηγητές κλείνουν τα παλιά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 40.000 επιπλέον άνεργοι το '96 και το '97.

    Η ΕΣΤΙΑ: Υπό κηδεμονίαν θέτει την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προϋπολογισμός καρτερίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απόπειρα εξαγοράς "αθανάτων".

    ΤΑ ΝΕΑ: Αρκετά φορολογήθηκε ο πολίτης. Η Βάσω Παπανδρέου στα "ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: Σαρώνει η ανεργία. 446.379 Ελληνες χωρίς δουλειά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μπαράζ κινητοποιήσεων για το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα.

    [2] Ολυμπιάδα 2004

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "προβάδισμα στην Αθήνα δίνουν ακόμη και οι Ιταλοί: 30 "αθάνατοι" θεωρούνται σίγουροι στην πρώτη από τις κρίσιμες ψηφοφορίες της Παρασκευής".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με προσφορά επίπλων και αεροπορικών εισιτηρίων στις συζύγους των 'αθανάτων', Στοκχόλμη και Κέιπ Τάουν προσπάθησαν να εξαγοράσουν τις ψήφους τους για τους Ολυμπιακούς του 2004. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες Ιταλού ευρωβουλευτή για σκάνδαλα στη 'Ρώμη 2004' όσο και του αντιπροέδρου της ΔΟΕ για εταιρεία που ασχολείται με 'λαδώματα' αγγίζουν το Νεμπιόλο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση κρύβει από τον ελληνικό λαό την αλήθεια για την αποικιοκρατική σύμβαση που έχει ετοιμάσει η ΔΟΕ και υποχρεώνεται να υπογράψει η Αθήνα εάν τελικώς αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στο "κυνήγι" 1 τρισ. δρχ. θα αφοσιωθεί το υπουργείο Οικονομικών εν όψει του 1998, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης. Μελετούνται οι περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου και η αναπροσαρμογή ορισμένων τεκμηρίων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "μήνυμα δημοσιονομικής αυστηρότητας, αυτοπεριορισμού και αυτοσυγκράτησης, ώστε να εκτελεστεί τα επόμενα χρόνια - και όχι μόνο το 1998 - ένα 'εκτεταμένο δύσκολο και πολυμέτωπο πρόγραμμα' που θα επιτρέψει την έγκαιρη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα απευθύνει το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, κηρύσσοντας ουσιαστικά τη μάχη του "ευρώ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "τα νέα μέτρα, που θα μας κάτσουν στο στομάχι σαν πέτρα, θα εξαγγείλει (και) επισήμως από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Περί αυτού και μόνον πρόκειται. Ολα τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν το περιτύλιγμα του πακέτου της (νέας) λιτότητας που αναμένει τον ελληνικό λαό, στον βωμό της ΟΝΕ και της Συγκλίσεως".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "λιτότητα χωρίς τέλος, ακόμα και μετά το 1998, θα αναγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ χθες σε μήνυμά του έδωσε εμφανώς το στίγμα της ομιλίας του, αλλά και των... προθέσεών του".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "μετά την παραίτησιν του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χ. Καστανίδη την οποίαν αντιπαρήλθεν η κυβέρνησις κατά τρόπον μάλλον ανώδυνον, νέοι κραδασμοί αναμένεται ότι θα ταράξουν τας λεπτάς ισορροπίας που έχουν διαμορφωθή εις τους κόλπους του του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόκειται δια την προσπάθειαν του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να κηδεμονεύση την κυβερνητικήν πολιτικήν εις όλα τα ζητήματα μισθοδοτικού χαρακτήρος, η οποία προκαλεί ευλόγους αντιδράσεις εκ μέρους των συναδέλφων του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με λογιστικά τρικ προσπαθούν να κλείσουν το φετινό προϋπολογισμό, την ίδια ώρα που η κατάρτιση του νέου δημιουργεί τις συνθήκες για συνέχιση επ' αόριστον της λιτότητας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο μελετά την περικοπή των δαπανών του φετινού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων" (ΠΔΕ) προκειμένου να "μειώσει" τεχνητά τις δαπάνες και κατ' επέκταση το δημόσιο έλλειμμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "αισιόδοξος αλλά όχι και εφησυχασμένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε μήνυμά του για την 62η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία και θα εγκαινιάσει το ερχόμενο Σάββατο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ραντεβού για την επόμενη Τρίτη έδωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που συνεδρίασε χθες υπό την ηγεσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, προκειμένου να θέσει εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1998. Η χθεσινή συζήτηση, η οποία περιστράφηκε γύρω από τη διαμόρφωση των μεγεθών του νέου προϋπολογισμού, κινήθηκε στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής του 2% συν 2% για τον επόμενο χρόνο".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "σύσσωμος ο κυπριακός λαός και ο πολιτικός κόσμος του νησιού απορρίπτει με αγανάκτηση τη νέα βρετανική αγανάκτηση τη νέα βρετανική πρόκληση, που τη φορά αυτή προήλθε από το διοικητή των βρετανικών βάσεων αντιστράτηγο Μίλερ, ο οποίος σε ενυπόγραφο έγγραφό του αποκαλεί το κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα της Βόρειας Κύπρου "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "η Αγκυρα παρά τις παραινέσεις Πόος, παραμένει άκαμπτη στις θέσεις της για το Κυπριακό, οι οποίες εξέφρασε και πάλι από το Παρίσι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Κοράκια" τα... "γεράκια" υποστηρίζει ότι "Αμερικανοί αξιωματούχοι - των Διπλωματικών και Στρατιωτικών Υπηρεσιών - θα αρχίσουν 'μπαράζ επισκέψεων' στη Λευκωσία, με βασικό στόχο την επέμβασή τους στο στρατιωτικό τομέα".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "επικίνδυνα κλιμακώνει και πάλι η Αγκυρα την ένταση για το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, φέρεται να υποστηρίζει τώρα ότι οι τουρκικές αρχές ανακάλυψαν τμήματα πυραύλων S-300 στην έρευνα που έκαναν την περασμένη εβδομάδα στο αιγυπτιακό φορτηγό 'Αλ Κουσίρ', ενώ ο τουρκικός τύπος προσπαθεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα κρίσης γύρω από τη φημολογούμενη μεταφορά ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "με στόχο ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Κύπρο και με απειλητικές τάσεις επανήλθε η Τουρκία στο θέμα της μεταφοράς πυραυλικών εξαρτημάτων από τη Ρωσία στη νήσο, συνεχίζοντας την τακτική των "υψηλών τόνων".

    [5] Συνέντευξη Β. Παπανδρέου

    Στα όριά της αρχίζει να φθάνει η φοροδοτική ικανότητας της πλειονότητας των πολιτών, επισημαίνει στη συνέντευξή της στα "ΝΕΑ" η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί πλέον βάρος μαζί με την περιστολή της φοροδιαφυγής και σε μη φορολογικούς τρόπους κάλυψης του ελλείμματος. Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των προηγούμενων ετών, προτείνει η κ. Βάσω Παπανδρέου. Η υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι "αν αποτύχει ο Σημίτης θα έχουμε αποτύχει όλοι μας" και συμπληρώνει ότι οι ευθύνες ανήκουν σε όλους. Ανηφορική πορεία, "στην οποία άλλοι αντέχουν με τις δικές τους δυνάμεις, αλλά όλοι πρέπει να στηριχθούν για να φθάσουμε όλοι μαζί στο τέρμα", χαρακτηρίζει την υπόθεση της σύγκλισης που οδηγεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση η κ. Βάσω Παπανδρέου. Αναφέρει ότι ήταν μεταξύ εκείνων των υπουργών και στελεχών που επικοινώνησαν με τον κ. Χάρη Καστανίδη, ελάχιστες ώρες μετά την υποβολή παραίτησης: "ζήτησαν από τον υπουργό να μην επιμείνει, ώστε να κλείσει το θέμα - κάτι που δεν συνέβη".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι πωλήσεις της νέας σειράς Εντόκων Γραμματίων, ο προϋπολογισμός του 1998, οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αιχμές Καστανίδη κατά Βάσως - "Τον πρωθυπουργό τον ήξερα πριν τον μάθουν οι τέσσερις"".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ευκαιρία για αποκλίσεις το Π.Δ.Ε - Τα υπουργεία αναζητούν διέξοδο από τους 'σφικτούς' προϋπολογισμούς".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρόσθετοι φόροι 950 δισ. το '98 - Στον νέο προϋπολογισμό 2 τρισ. για δημόσιες επενδύσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προϋπολογισμός: Αύξηση 11% στα έσοδα και 7% στις δαπάνες - Στα 2 τρισ. θα φθάσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων '98".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θέμα επιτοκίων και κρατικού δανεισμού από 360 καυτά δισ. - Απροθυμία από τους επενδυτές στην ανανέωση εντόκων γραμματίων".

    [7] Εντοκα Γραμμάτια Δημοσίου - Ζήτηση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπ. Οικονομικών, κατά την χθεσινή έκδοση διατέθηκαν τίτλοι αξίας 300 δισ. δρχ., ενώ οι λήξεις, παλαιοτέρων τίτλων ήταν 660 δισ. δρχ. Από τα έντοκα γραμμάτια που έληξαν χθες, δεν ανανεώθηκαν και ρευστοποιήθηκαν τίτλοι ύψους 360 δισ. δρχ. Η αντίδραση της αγοράς οφείλεται στο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων (9,5%), το οποίο θεωρείται χαμηλό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε ρευστοποιήσεις των τίτλων προχώρησαν κυρίως ξένοι επενδυτές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 3 September 1997 - 14:39:01 UTC