Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ε.Γ. - 23 χρόνια ΠΑΣΟΚ
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] Οικονομική πολιτική
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Επιτόκια - Μείωση στη διατραπεζική αγορά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/09/1997 (ΑΠΕ)

    Το παρασκήνιο στη Λοζάννη για την Ολυμπιάδα του 2004, το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο χακί και τα κορίτσια. Πρόταση Μητσοτάκη στη Βουλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αίσχη με τους "αθανάτους". Το Κεϊπ Τάουν ομολογεί ότι "λάδωσε" 4.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στόχος η Γιάννα Δασκαλάκη. Δεύτερο χτύπημα από την "Αντιεξουσιαστική Πάλη".

    Η ΑΥΓΗ: Προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τους ξεφώνισε ο Γιαννόπουλος. Μεγαλοδικηγόροι 'προστάτες' των εμπόρων ναρκωτικών.

    ΕΘΝΟΣ: Κερδίζουμε τη Ρώμη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο εκπαιδευτικός κόσμος λέγει 'όχι' στην 'μεταρρύθμιση'.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναψε πόλεμος Γιαννόπουλου-κυκλωμάτων ναρκωτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κηδεία υπερθέαμα. Η μισή υφήλιος σε... ρόλο παπαράτσι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κλειδιά δύο "αθάνατοι". Η διαδοχή Σάμαραγκ βαραίνει στο αποτέλεσμα για την Ολυμπιάδα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αθήνα και Ρώμη οι πιθανότερες φιναλίστ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ολα παίζονται κατά την ψηφοφορίαν είς την Λοζάννην.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οργιάζει το παρασκήνιο για την Ολυμπιάδα 2004.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στήθος με στήθος" Αθήνα Ρώμη για το 2004.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι ομολογίες δωροδοκιών ευνοούν την Αθήνα.

    ΝΙΚΗ: Νέο ΠΑΣΟΚ... με πυροτεχνήματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο απόσπασμα στήνουν τη δημόσια παιδεία.

    [2] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η Αθήνα παρουσιάζεται ευνοημένη από τα σοβαρά λάθη των αντιπάλων της, στην προσπάθεια για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004. Το Κέϊπ Τάουν δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και χθες ομολόγησε τη δωροδοκία, με την οποία παραβίασε τους κανόνες της ΔΟΕ".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "ποτέ άλλοτε εις την ιστορίαν της επιλογής μιας πόλεως δια την ανάθεσιν εις αυτήν της τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων δεν εσημειώθη τοιαύτης εκτάσεως παρασκήνιον αλλά και ουδέποτε άλλοτε ουδείς ήτο εις θέσιν να προβλέψη το τελικόν αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ως σήμερον".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε κλίμα έντονου παρασκηνίου, καταγγελιών για απόπειρες χρηματισμού ή επηρεασμού των 'αθανάτων', αλληλοϋπονομεύσεων και πολιτικών πιέσεων, διεξάγεται αύριο στη Λοζάννη η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2004".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "στήθος με στήθος" δίδεται η μάχη για την Ολυμπιάδα του 2004 μεταξύ της Αθήνας και της Ρώμης. Η χώρα μας κερδίζει πόντους ώρα με την ώρα καθώς η δυσοσμία των σκανδάλων και των δωροδοκιών ευνοούν την υποψηφιότητα της Αθήνας που έρχεται σε απόσταση αναπνοής από το μέχρι χθες φαβορί τη Ρώμη".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι "άναυδη η οικουμένη παρακολουθεί το φτηνό αλισβερίσι των διεθνών και διαπλεκόμενων συμφερόντων κάτω από το 'γυάλινο' και 'διαφανές' τραπέζι: Το έπαθλο της Ολυμπιάδας του 2004 σίγουρα για κάποιους δεν μοιάζει με στεφάνι αγριελιάς αλλά έχει την όψη και τον όγκο μιας 'γερής μπάζας'. Για ψηφίζοντες και ψηφιζομένους".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η τουρκική διπλωματία κατάφερε να προκαλέσει έναν ακόμη "πονοκέφαλο" στην κυπριακή κυβέρνηση, μέσα σε λίγες μέρες. Ετσι, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρ. Ντίνι, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο χωριστά κράτη με δυο οντότητες, ο Γάλλος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιερ Κοσκοβιού δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι η επίλυση του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "σειρά ενεργειών με στόχο την αποτροπή της ματαίωσης εγκατάστασης των S-300 δρομολογούν οι Τούρκοι. Φαίνεται, πάντως, ότι με ένα διαρκώς εντεινόμενο θόρυβο η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας, ώστε να δικαιολογήσει διεθνείς και ιδίως αμερικανικές παρεμβάσεις για την εγκατάσταση των πυραύλων".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "με ελεγχόμενους αλλά υψηλότερους τόνους απευθύνεται πλέον η Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό, καθώς συνεχίζει τις έρευνες στα πλοία προκειμένου να εντοπίσει μια ενδεχόμενη μεταφορά των ρωσικών πυραύλων στη Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνει δηλώσεις τύπου Ντίνι".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "έντονη ανησυχία προκαλούν στην Αθήνα και τη Λευκωσία οι πληροφορίες περί ενδεχομένου να ξεσπάσει 'μέγιστη κρίση' στην Κύπρο με στόχο να επιτευχθεί μετακίνηση των δυο πλευρών από τις θέσεις τους, εν όψει της κορύφωσης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "οι διαδοχικές προκλήσεις της Τουρκίας και η συνεχώς διογκούμενη 'φιλολογία' περί προληπτικού χτυπήματος της Αγκυρας στην Κύπρο εντείνουν τις φήμες για δημιουργία τεχνητής κρίσης στο νησί, με στόχο την επέμβαση του αμερικανικού παράγοντα και την επιβολή 'λύσεων' υπό τη μορφή τετελεσμένων από το 'μάγο' Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει ότι "η περιρρέουσα φημολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στο διπλωματικό παρασκήνιο, για σοβαρή κλιμάκωση της εντάσεως στο Κυπριακό, με στόχο τον εξαναγκασμό των δυο πλευρών να αποδεχθούν την επίλυση του προβλήματος της Μεγαλονήσου, καλεί σε εθνική επαγρύπνηση, εγρήγορση και ετοιμότητα την Αθήνα και την Λευκωσία".

    [4] Ε.Γ. - 23 χρόνια ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε χθες - ημέρα των 23ων γενεθλίων του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στη δήλωσή του για τα 23 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ (αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ε.Γ.) ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε χαρακτηριστικά: "έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "μουντή" σαν να ήταν για το ΠΑΣΟΚ Μεγ. Παρασκευή, η χθεσινή επέτειος "εορτασμού" των 23 χρόνων από την ίδρυσή του. Ο νυν Πρόεδρος (και πρωθυπουργός) Κ. Σημίτης με τη δήλωσή του (αργά το βράδυ) απλά έβαλε την "ταφόπλακα" στο "ηρωικό παρελθόν" οριοθετώντας το ΠΑΣΟΚ της "Νέας Εποχής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "σέρβις" στον κομματικό μηχανισμό του αποφάσισε να κάνει από τώρα το ΠΑΣΟΚ ενόψει της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του φθινοπώρου του 1998. Και χθες ημέρα της 23ης επετείου της ίδρυσής του, όρισε την επιτροπή εκλογικού αγώνα".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "η Αγκυρα άνοιξε τον κύκλο των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, όπως κάθε χρόνο μετά τη λήξη των δυο - άτυπων για φέτος - καλοκαιρινών μορατόριουμ, με την αεροναυτική άσκηση "Τσεδίκ Πενς". Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ελληνική άσκηση με ταχύπλοα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, κυρίως κοντά στο ακριτικό Καστελόριζο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων φαίνεται πως συμβαδίζουν με τις προκλητικές παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από μαχητικά των Τούρκων στρατοκρατών. Ετσι χθες την ώρα που τουρκικά αεροσκάφη 'αλώνιζαν' το Αιγαίο, αξιωματούχοι της 'φίλης και συμμάχου' χώρας χαρακτήριζαν τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλο ως 'γεράκι' επισημαίνοντας παράλληλα ότι επηρέασε τον αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. πτέραρχο Αθ. Τζογάνη να μην παρευρεθή στην δεξίωσι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου ημέρα επετείου της "Εορτής της νίκης".

    [6] Οικονομική πολιτική

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει ότι "το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταρτίζει τον προϋπολογισμό του 1998 (τον πιο δύσκολο και αντιλαϊκό από καταβολής νεοελληνικού κράτους) και - παρά τα τεράστια προβλήματα που αναφύονται κατά την κατάρτισή του - ο κ. Παπαντωνίου επιμένει να παρουσιάζεται χαμογελαστός και αισιόδοξος. Δεν θέλει - ο φέρελπις αυτός πολιτικός προϊστάμενος της οικονομίας - να εννοήσει τα αυτονόητα και αυταπόδεικτα: ότι, δηλαδή, όσα θετικά βήματα σημείωσε η κυβέρνηση στην οικονομία (αποκλιμάκωση πληθωρισμού, συγκράτηση ελλειμμάτων, περικοπές δαπανών, διαρθρωτικές μικροαλλαγές κλπ) τα πραγματοποίησε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί και άρα ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπεί η σκοινοβασία - χωρίς, δυστυχώς, να υπάρχει από κάτω "δίχτυ ασφαλείας"...".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, η συζήτηση του Νομοσχεδίου για την αγορά παραγώγων, η άνοδος τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και η ανακοίνωση των διεκδικήσεων της Γ.Σ.Ε.Ε..

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σε εξωτερικό δανεισμό 2 δισ. δολ. προχωρά η κυβέρνηση για να 'κρατήσει' τα επιτόκια των κρατικών τίτλων - Αντιδρά η ΤτΕ"

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Θερμό φθινόπωρο" από τη Γ.Σ.Ε.Ε. όπως προανήγγειλε χθες η Ομοσπονδία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η επόμενη ημέρα στη Σοφοκλέους - Ερευνα της "Η" για την Ολυμπιάδα - Δηλώσεις 5 ειδικών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η ρευστότητα έριξε τα επιτόκια στη διατραπεζική - Η μείωση στο επιτόκιο overnight ξεπέρασε τη μία μονάδα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το καυτό χρήμα οδήγησε σε νέο κύκλο κάμψης των επιτοκίων - Ευνοείται η κάλυψη δανειακών αναγκών του Δημοσίου".

    [8] Επιτόκια - Μείωση στη διατραπεζική αγορά

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "ευνοϊκό κλίμα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, διαμορφώνεται στη διατραπεζική αγορά καθώς χθες τα επιτόκια στις βραχυχρόνιες περιόδους σημείωσαν πτώση μέχρι και κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος με 300 δισ. δρχ. περίπου, όσο δηλαδή ήταν το ποσό των εντόκων γραμματίων που έληγαν στις 2 Σεπτεμβρίου και δεν ανανεώθηκαν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 4 September 1997 - 14:06:12 UTC