Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παραίτηση Καστανίδη
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοκυπριακό
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] Θάνατος Νταϊάνας
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/09/1997
  • [8] Χρηματιστήριο - Πορεία Γενικού Δείκτη Τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η παραίτηση του Χάρη Καστανίδη από υπουργό Μεταφορών, η ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι διεθνείς αντιδράσεις για το θάνατο της πριγκήπισσας Νταϊάνα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντ'αυτού στις προμήθειες. Ο "κολλητός" του πρωθυπουργού στη θέση του Καστανίδη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νίκησαν κορίτσια, επαρχία και δημόσια σχολεία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λεφτά από τη μίζα της ΑΓΕΤ η δωρεά.

    Η ΑΥΓΗ: Εσωκομματικά παίγνια και δημόσιες προμήθειες το σκηνικό μιας απομάκρυνσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώνει τα παράσιτα ο Μαντέλης.

    ΕΘΝΟΣ: "Κόπηκαν" οι ... εξετάσεις. Σήμα για "μεταρρύθμιση τώρα" στέλνουν τα αποτελέσματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εβαλε τον Μαντέλη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο νόμος της σιωπής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λάδωμα αθανάτων για την Ολυμπιάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θύμα παιγνίων ο Καστανίδης αλλά ποιών;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο διάλογος της ρήξης Σημίτη-Καστανίδη.

    Η ΕΣΤΙΑ: Συντροφικά μαχαιρώματα υπαινίσσεται ο παραιτηθείς υπουργός κ. Χ. Καστανίδης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφάσεις για έργα τρις πίσω από την παραίτηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σκληρή απάντηση από Κώστα Σημίτη στις αιχμές του Καστανίδη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκπλήξεις και στις 4 δέσμες.

    ΝΙΚΗ: Στο καλό ... Χάρη μου. Δεκτή χωρίς δισταγμό από τον πρωθυπουργό η παραίτηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέοι αγώνες για δημόσια-δωρεάν παιδεία.

    [2] Παραίτηση Καστανίδη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που δεν κατονομάζει, καταγγέλλει ο Χ. Καστανίδης, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του στο υπουργείο ήταν "εμπόδιο στην άσκηση των παιγνίων τους". Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται μόνο στο "παίγνιο των δημοσίων σχέσεων", αλλά συνεργάτες του μιλούσαν υπαινικτικά και για άλλα, που συνδέονται με τις υπό διαπραγμάτευση προμήθειες και έργα οργανισμών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "από την μια πλευρά η Ολυμπιακή και από την άλλη τα προβλήματα που σοβούν στον χώρο των Αστικών Συγκοινωνιών, "έφαγαν" τον κ. Χάρη Καστανίδη από την θέση του υπουργού Μεταφορών. Θέση την οποία από τούδε αναλαμβάνει ο κ. Αναστ. Μαντέλης που καλείται "να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά" και σε ό,τι αφορά τις προαναφερθείσες δυο ΔΕΚΟ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "το βάρος προμηθειών και ανάθεσης έργων, συνολικού ύψους 3 τρισ. δρχ. εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, στον ευρύτερο τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών αλλά και οι γενικότερες δυσκολίες στην άσκηση του κυβερνητικού έργου, ανεδείχθησαν με την υποβολή παραίτησης του κ. Χ. Καστανίδη και την αποδοχή της από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "σε ύψος αρκετών τρισεκατομμυρίων δρχ. ανέρχεται το "φιλέτο" των προμηθειών και έργων που υπάγονται στον τομέα του υπουργείου Μεταφορών και για τα οποία μαίνεται ο παρασκηνιακός πόλεμος πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Στο σχετικό κατάλογο ξεχωρίζουν ο ΟΤΕ και ο ΟΣΕ, οργανισμοί για τους οποίους οι αποφάσεις περνούν στα χέρια του κ. Τ. Μαντέλη που είναι μέλος του "συστήματος Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Εσωκομματικά παίγνια και δημόσιες προμήθειες υπογραμμίζει ότι "η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη και η αποδοχή της από τον πρωθυπουργό δεν συνιστά μια τυπική "οικογενειακή υπόθεση". Ο κ. Καστανίδης προϊστατο ενός πολυδαίδαλου υπουργείου με αρμοδιότητες που αφορούν την προώθηση γιγαντιαίων δημόσιων προμηθειών και επανειλημμένα είχε ζητήσει την ίδρυση θεσμών διαφάνειας".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "ανασχηματισμός της κυβέρνησης μπορεί να μην έγινε, ούτε πρόκειται να γίνει άμεσα, ωστόσο ο Χάρης Καστανίδης αποτελεί ήδη παρελθόν για την κυβέρνηση αφού ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έκανε τελικά αποδεκτή την παραίτησή του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "η παραίτηση Καστανίδη φέρνει στο προσκήνιο τόσο το ζήτημα της διαπλοκής και διαπάλης συμφερόντων σε τομείς, όπως οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, όσο και το πρόβλημα συνοχής του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ" στο εσωτερικό της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "σαφείς αιχμάς περί ανόμων συμφερόντων και συντροφικών μαχαιρωμάτων διετύπωσεν ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών κ. Χ. Καστανίδης εις την επιστολήν του προς τον πρωθυπουργόν ο οποίος και έκαμε χθες αποδεκτήν την παραίτησίν του κατόπιν της συναντήσεώς των εις το Μέγαρον Μαξίμου".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "πολλά ερωτήματα άφησαν μετέωρα οι επιστολές που αντηλλάγησαν χθες μεταξύ του πρωθυπουργού και του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ερωτήματα τα οποία δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες για κυβερνητικά ή κομματικά κυκλώματα που "δρουν" την ανοχή ή κατ' εντολήν του Μαξίμου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει ότι "υποτιμημένες στο "χρηματιστήριο των υπουργείων" είναι οι μετοχές του υπουργείου Μεταφορών και αυτό με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Τοποθετείται ιεραρχικά στο τέλος του καταλόγου των υπουργείων και δεν είναι λίγες οι φορές που τα άτομα επιλέχθηκαν ως επικεφαλής για αυτό προέκυψαν από τις γνωστές πολιτικές "καραμπόλες" των κυβερνητικών ανασχηματισμών".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η Ουάσιγκτον "ετοιμάζει μεθοδεύσεις" που θα καταστήσουν αδύνατη τη μεταφορά και παραλαβή των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 την οποία θεωρούν "βήμα των Ελληνοκυπρίων προς λανθασμένη κατεύθυνση" και γι αυτό το σκοπό ασκούν πολύπλευρες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να ακυρωθεί η παραγγελία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "πυρετώδεις προετοιμασίες αρχίζει η Κύπρος προκειμένου να καθορίσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις εν όψει των ενταξιακών συνομιλιών για την ΕΕ ενώ σύντομα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση".

    [4] Ελληνοκυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "στη στήριξη της Ελλάδας και την πλήρη υιοθέτηση των θέσεων της Αθήνας προχώρησε χθες ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών, Ζακ Πόος, μετά τη συνάντησή του με την τουρκική πολιτική ηγεσία στην Αγκυρα. Η τουρκική πλευρά ωστόσο, επέμεινε στις προκλητικές της θέσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ να υποστηρίζει ότι η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση της χώρας του θα αντιμετωπίσει δυσχέρειες διότι ... η Ενωση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "αυστηρές περικοπές στις δαπάνες που εισηγήθηκαν τα 4 μεγάλα υπουργεία - Αμυνας, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - αποφάσισε η κυβέρνηση εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Ετσι, θα πάρουν τελικά λιγότερα από εκείνα που ζήτησαν. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 350 δισεκατομμύρια δραχμές που θα ελαφρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του 1998".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "συσκέψεις για τα "μάτια του κόσμου" πραγματοποιεί η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με άλλους υπουργούς σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει ότι θα υπάρξουν δραστικές περικοπές δαπανών, τη στιγμή που αποτελούν κοινό μυστικό οι προσλήψεις - ακόμα και από ... τα "παράθυρα" - που γίνονται στο δημόσιο τομέα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "αθεράπευτα αισιόδοξος για την πορεία των μεγεθών της οικονομίας, εμφανίζεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 750 δισ. δρχ. στο τέλος του '97 και σε "κόλλημα" του πληθωρισμού στο 5,5% αντί του προβλεπόμενου 4,5%".

    [6] Θάνατος Νταϊάνας

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "το ερχόμενο Σάββατο πέφτει η "αυλαία" μιας σύγχρονης βρετανικής τραγωδίας με πρωταγωνίστρια την πριγκίπισα Νταϊάνα. Εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες, θαυμαστές και φίλοι της σε ολόκληρο τον κόσμο θα αποχαιρετήσουν την γυναίκα με το λαμπερό χαμόγελο αλλά και την γυναίκα που αρνήθηκε να εξαγοράσει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου με τίμημα το διασυρμό της προσωπικότητάς της".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/09/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η πορεία τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, οι συναντήσεις του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι προτεραιότητες του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 1998.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Κόντρες και συμφέροντα "παραίτησαν" τον Καστανίδη - Δεκτή η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σκληρό "παζάρι" για τις δαπάνες - Τα υπουργεία πιέζουν το υπ. Οικονομικών για αύξηση των πιστώσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμο τετραήμερο στη Σοφοκλέους - Αναμονή για την Ολυμπιάδα - Κινήσεις σταθεροποίησης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αγώνας δρόμου για την περικοπή δαπανών 350 δισ. - Φιλόδοξος ο στόχος του προϋπολογισμού 1998".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι 5 προτεραιότητες του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης - Σε μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, τηλεπικοινωνίες και παιδεία θα διοχετευθούν τα κονδύλια".

    [8] Χρηματιστήριο - Πορεία Γενικού Δείκτη Τιμών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "χθες μετά από διακύμανση περίπου 3% και ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι απώλειες υπήρξαν σημαντικές, κρατικά χαρτοφυλάκια με παρέμβαση τους άλλαξαν την τάση στην αγορά με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με κέρδη 0,77%. Η διελκυστίνδα αυτή με αιχμή την έκβαση της ψηφοφορίας της 5ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ενταθεί, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό αναμένεται να δώσει την πραγματική κατεύθυνση στην αγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 2 September 1997 - 15:03:48 UTC