Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] S-300
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Τουρκία - ΗΠΑ - ΕΕ
  • [5] ΔΕΕ
  • [6] Ελλάδα - Βαλκανική κρίση
  • [7] Ρωσική πρωτοβουλία
  • [8] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [9] "Πράσινη κάρτα"
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Μείωση επιτοκίου στα έντοκα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 30/01/1997 (ΑΠΕ)

    Οι κινητοποιήσεις αγροτών και καθηγητών, οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη ρύθμιση για τους πολύτεκνους και οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και η επίσκεψη ρώσων αξιωματούχων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ζόμπι" ...στο ΠΑΣΟΚ. Εκπληκτική δήλωση Ρέππα. Κατά μέτωπον επίθεση στη Δήμητρα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πόλεμος Σημίτη-Δήμητρας. Οι πάντες κατά πάντων στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κυβέρνηση βρήκε το... δάσκαλό της. Μαζική η χθεσινή πορεία των καθηγητών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μεγάλο φιάσκο οι συγκεντρώσεις. Οι αγρότες εγκατέλειψαν τους αγροτοπατέρες και τα κομματικά φερέφωνα".

    ΕΘΝΟΣ: "ΙΧ: τα νέα ασφάλιστρα. Τι θα πληρώσουμε για το 1997".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αν και χοντρός και Τζουμάκας εισήλθεν δια της στενής πύλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "30.000 εξώσεις με συνοπτικές διαδικασίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκρηξη για τους πολύτεκνους. Ομαδική ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανταρσία 30 του ΠΑΣΟΚ. Διέκοψε η Βουλή μετά την αντίδραση βουλευτών για τους πολύτεκνους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Η '17Ν' λήστεψε τα ΕΛΤΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κλειστά σχολεία επ'αόριστον. Ανοιχτές οι εθνικές οδοί απο τους αγρότες μέχρι στιγμής".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ρωγμές στην παιδεία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πιο μικρή θητεία για 18άρηδες".

    ΝΙΚΗ: "Θερμό επεισόδιο Μαξίμου-Εκάλης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οι αγρότες αταλάντευτοι στο δίκιο του αγώνα τους".

    [2] S-300

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "εκπρόσωπος της εταιρίας που κατασκευάζει τους πυραύλους S-300 ανακοίνωσε χθες οτι το αντιαεροπορικό σύστημα θα παραδοθεί στην Κύπρο μέσα σε 16 μήνες, όπως ακριβώς προβλέπει το σχετικό συμβόλαιο που υπεγράφη στις 4 Ιανουαρίου. Διευκρίνισε ωστόσο οτι το σύστημα θα παραδοθεί πλήρως και θα περιλαμβάνει το διοικητικό κέντρο, το σταθμό ραντάρ και απο 8-12 τετραπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων S-300. Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη οτι η εταιρία του είναι έτοιμη να διασυνδέσει το σύστημά της με τα δυτικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας που είναι ήδη εγκαταστημένα στην Κύπρο, ώστε "να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "επιβεβαιώνοντας οτι μεταφέρει προσωπικές επιστολές του νέου ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και με 'κάποιες ιδέες' για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού μέσα στο 1997 έφθασε χθες στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ Χουάν Σούνγκ Τζού ο οποίος θα παραμείνει στο νησί για περίπου μια εβδομάδα πριν μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι ο Χάν υποστήριξε οτι "βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού μέσα στο 1997, και ειδικότερα τους πρώτους έξι μήνες του έτους".

    [4] Τουρκία - ΗΠΑ - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "αδιάλλακτοι εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μεγάλων της ΕΕ στις χθεσινές συνομιλίες τους με την Τανσού Τσιλέρ σε ο,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δεν πραγματοποιήσει πρώτα αποφασιστικά, θετικά και εποικοδομητικά βήματα στα θέματα των Κούρδων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την δημοκρατικών διαδικασιών. Οι 'πέντε' (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) τόνισαν στην Τσιλέρ οτι προϋπόθεση για να υποστηρίξουν στην προσεχή σύνοδο 'κορυφής' του Αμστερνταμ το αίτημα της Τουρκίας να περιληφθεί μεταξύ των άλλων έντεκα χωρών που έχουν ζητήσει την ένταξή τους στην ΕΕ είναι η ικανοποίηση των όρων που η ΕΕ έχει ήδη θέσει απο καιρό στην κυβέρνηση της Αγκυρας".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η Τανσού Τσιλέρ υποσχέθηκε κάποιο άνοιγμα στο θέμα της παραπομπής της διένεξης για τα Ιμια στο δικαστήριο της Χάγης. Το δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι μετά τη λήξη της συνάντησης των πέντε Ευρωπαίων ομολόγων του με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Η παραπομπή της διένεξης στο δικαστήριο της Χάγης αποτελεί, ως γνωστόν, το τρίτο σημείο του ντοκουμέντου που υπέβαλε στην Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Ενωση στις 15 Ιουλίου 1996. Χθες η Τσιλέρ υποσχέθηκε πως η χώρα της θα δώσει 'πληρέστερη απάντηση' στην ολλανδική προεδρία".

    Ομως, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ αλλά και άλλων εφημερίδων "μέσα στις τελευταίες 48 ώρες είκοσι έξι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν κατά προκλητικό τρόπο το FIR Αθηνών στο τρίγωνο Χίο -Λέσβο και Λήμνο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει την ανακοίνωση της κυρίας Τσιλέρ οτι "η Τουρκία θα υποβάλει και πάλι υποψηφιότητα στην επόμενη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ιούνιο στο Αμστερνταμ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "την ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση προωθούν παρασκηνιακά οι ΗΠΑ και αποδέχονται πλέον 'επί της αρχής' οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι, όπως προέκυψε χθες απο τη συνάντηση της Τανσού Τσιλέρ στη Ρώμη".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "πρωτοφανή στήριξη στην Αγκυρα προσέφερε χθες η Ουάσιγκτον σε αντίθεση με τις 5 ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες εκτός απο αόριστες υποσχέσεις, έθεσαν σαφείς προϋποθέσεις στο προκλητικό αίτημα της Τανσού Τσιλέρ για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς αγνοώντας επιδεικτικά την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα στο Αιγαίο και την Κύπρο, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την εξόντωση των Κούρδων, δήλωσε οτι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη θέση αυτή για πλήρη ένταξη της Τουρκίας ανέπτυξε μάλιστα η κ. Ολμπράϊτ χθες σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφερόμενη στις δηλώσεις Μπέρνς κάνει λόγο για "αμερικανικό εκβιασμό".

    "Την επίλυση των διαφορών Ελλάδος και Τουρκίας δι της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, πρότεινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Μάλκολμ Ρίφκιντ, κατά τον οποίο η κατάσταση στο Αιγαίο αποτελεί πηγή μεγάλης εντάσεως, σημειώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αναφορικώς με το Κυπριακό ο κ. Ρίφκιντ χαρακτήρισε 'άστοχη' την απόφαση της Λευκωσίας να προμηθευθεί αμυντικούς ρωσικούς πυραύλους και πρόσθεσε οτι η αντίδραση της Τουρκίας 'ήταν υπερβολική'."

    [5] ΔΕΕ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η Γαλλία αναλαμβάνοντας την προεδρία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης προωθεί 'φόρμουλα' για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στο δυτικοευρωπαϊκό οργανισμό, πιστεύοντας οτι θα καταφέρει να παρακάμψει τις ελληνικές αντιρρήσεις".

    [6] Ελλάδα - Βαλκανική κρίση

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι η Αθήνα "διατηρώντας βάσιμες ελπίδες οτι η ένταση θα εκτονωθεί (αν και αυτή είναι μόνο μια άποψη στην ηγεσία του ΥΠΕΞ που δεν συμμερίζονται πολλοί άλλοι διπλωμάτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου), παίρνονται ορισμένες παράλληλες πρωτοβουλίες: δίνεται οικονομική ενίσχυση, διόλου ευκαταφρόνητη, προς αρκετές περιοχές, για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων, κυρίως στη Βουλγαρία. Χρησιμοποιείται όλη η πολιτική-διπλωματική επιρροή της Αθήνας για να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση. Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης των συνόρων προληπτικά. Προωθείται σημαντική ελληνική πρωτοβουλία για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων".

    [7] Ρωσική πρωτοβουλία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ουσιαστική παρέμβαση στο Κυπριακό - με αργά, αλλά σταθερά βήματα- επιχειρεί η Ρωσία, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προχωρούν σε απολογισμό της 'κρίσης των πυραύλων' και διερευνούν το έδαφος των πολυδιαφημισμένων πρωτοβουλιών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος δέχθηκε χθες τους απεσταλμένους του Ρώσου ομολόγου του κ.κ. Βλ. Τσιζόφ και Αλ. Ορλόφ, οι οποίοι επιβεβαίωσαν και επίσημα τη βούληση της Μόσχας σε δύο μέτωπα: αφενός να αναμιχθεί ενεργά στην αναζήτηση λύσης στη Μεγαλόνησο και αφετέρου να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στη μεγάλη αγορά εξοπλισμών της Αθήνας και της Λευκωσίας".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "ο Θ. Πάγκαλος και οι ρώσοι διπλωμάτες συμφώνησαν οτι :το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές. Οι προσπάθειες επίλυσής του πρέπει να βασιστούν στις αποφάσεις και στον ρόλο του ΟΗΕ. Οι αρχές του ΟΗΕ αποτελούν τη βάση και για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αύριο επίσης φτάνουν στην Αθήνα εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που θα συναντηθούν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ενα απο τα θέματα της συζήτησης είναι η αγορά οπλικών συστημάτων απο τη Ρωσία. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό θα συζητηθούν με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα στις 5 Φεβρουαρίου και την Αθήνα στο τέλος του Φεβρουαρίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πρωτοβουλίας της Ρωσίας για το Κυπριακό έγινε με την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν σε Αγκυρα και Αθήνα δύο απεσταλμένοι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών".

    [8] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "οι αγρότες προχωρούν απαρέγκλιτα στο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, που έχουν αποφασίσει, αποκλείοντας σήμερα τη σιδηροδρομική γραμμή και αύριο τα διόδια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "χωρίς εντάσεις και με μέτρια συμμετοχή (δεν ήταν πάνω απο 500) πραγματοποιήθηκε το χθεσινό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα. Ηταν μάλιστα διάχυτο ένα κλίμα απογοήτευσης, λόγω της πέραν των προσδοκιών μικρής συμμετοχής στις δύο πρώτες μέρες των κινητοποιήσεων. Κλίμα το οποίο αποδεικνύεται απο τις ελάχιστες δηλώσεις των στελεχών της ΣΕ και ως ένα σημείο προδικάζει και το μέλλον αυτών των κινητοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό οτι οι συνδικαλιστές παραπέμπουν τώρα στην... 4η Φεβρουαρίου θεωρώντας οτι οι αγρότες θα βγουν τελικά με τα τρακτέρ στους δρόμους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται ήδη απο τη δεύτερη κιόλας μέρα, ο 'δεύτερος γύρος' των κινητοποιήσεων των αγροτοπατέρων. Οι 'Πατάκηδες' δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν χθες ούτε καν τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του ΚΚΕ. Το οτι απότυχαν και οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη - στα εγκαίνια της AGROTICA - αποτελεί σαφή ένδειξη, οτι οι αγρότες όλης της Ελλάδας δεν δέχονται να γίνουν τα 'εκτελεστικά όργανα' των σκοπών του Περισσού".

    [9] "Πράσινη κάρτα"

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "εξάμηνη προσωρινή παραμονή για 400.000 και πλέον αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας, η οποία θα ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες θεσπίζει το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ταυτόχρονα ορίζει αυστηρά κριτήρια για τη νομιμοποίηση τους. Το Προεδρικό Διάταγμα θα παραδοθεί σήμερα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή".

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/01/1997 (ΑΠΕ)

    Η μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, η επέκταση των φορολογικών κινήτρων σε όλα τα μικρά νησιά είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών" "Με αλχημείες έκλεισε ο προϋπολογισμός. Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων 'μείωσαν' το έλλειμμα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προσοχή στα δάνεια σε συνάλλαγμα. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα ασφάλιστρα Ι.Χ όλων των εταιριών. Μέτρα για την κρίση στις ασφαλιστικές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εσπασε και το 'φράγμα' του 11% στα έντοκα. Το επιτόκιο στα ετήσιας διάρκειας διαμορφώνεται στο 10,9%"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Για ποια έργα προορίζονται τα κοινοτικά κονδύλια του '97. Επεκτείνονται σε όλα τα μικρά νησιά τα φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη".

    [11] Μείωση επιτοκίου στα έντοκα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "Οπως ανακοινώθηκε χθες το επιτόκιο ανανέωσης για τα ετήσιας διαρκείας έντοκα γραμμάτια διαμορφώνεται από τις 30 Ιανουαρίου στο 10,9%. Αντίστοιχα , το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας διαμορφώνεται στο 9,8% και των εντόκων εξάμηνης διάρκειας στο 10,1%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02a run on Thursday, 30 January 1997 - 15:56:06 UTC