Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Τουρκία - ΕΕ
  • [7] Εξοπλισμοί
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/01/1997 (ΑΠΕ)

    Οι κινητοποιήσεις αγροτών και εκπαιδευτικών, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι προσυνεδριακές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία και η υιοθέτηση απο την κυβέρνηση των αιτημάτων των πολυτέκνων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέος.... πύρρος ηθικής. Μάθημα εντιμότητας σε μια Ελλάδα της παρακμής".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζωολογία στην κυβέρνηση. Κλεφτοπόλεμος με τους αγρότες".

    Η ΑΥΓΗ :"Πολύτεκνη ήττα για την κυβέρνηση. Υποχώρηση μετά το μήνυμα 44 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πέμπτη φάλαγγα κατά Σημίτη. Ανταρσία στη βουλή, πλαστά έγγραφα και απο το Λιβάνη".

    ΕΘΝΟΣ: "Πρόστιμο σ'όποιον δεν λύσει το... κουίζ. Μέχρι 1 εκατομμύριο η τιμή του λάθους στις φορολογικές δηλώσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κακλαμάνης: Ελληνες γρηγορείτε. Ο πρόεδρος της Βουλής διαπιστώνει σοβαρούς κινδύνους κατά του έθνους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στο σκαμνί ο Ανδρέας. ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο ρόλος του γαϊδάρου στον... εκσυγχρονισμό. Ο Γικόνογλου απειλείται με διαγραφή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το κλειστό σκολειό. Επ'αόριστον λουκέτο και οι συνέπειες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Πως θα δίνεται το πριμ απόδοσης στους δημοσίους υπαλλήλους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στα 'αζήτητα' 500 δις της ΕΕ για την παιδεία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι αυξήσεις δεν έπεισαν. Κατατέθηκε χθες το νέο μισθολόγιο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πρόστιμα-φωτιά για τα ακίνητα σε λάθος δηλώσεις ΦΑΠ".

    ΝΙΚΗ: "Φραγγέλιο Γιαννόπουλου κατά διαφωνούντων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πέταξε τη μάσκα η κυβέρνηση Σημίτη".

    [2] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "χωρίς τις ακραία προκλητικές αναφορές παλαιοτέρων ετών σε ανύπαρκτες μειονότητες, αλλά με περίεργες διατυπώσεις για τους δίγλωσσους της ανατολικής Μακεδονίας και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η ετήσια "Εκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρμεντ"."

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία καταγγέλλει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην εκτενή αναφορά (41 σελίδες) στην Τουρκία τονίζεται οτι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο συνεχίζεται αλλά σε πολλές περιπτώσεις επεκτείνεται. Η έκθεση, που είναι σαφώς αυστηρότερη απο την περυσινή αναφέρει σε δολοφονίες στις φυλακές απο τις αρχές ασφαλείας, μυστήριους εξαφανισμούς και βασανιστήρια πολιτών που σημειώνονται ευρύτατα και με ανησυχητική συχνότητα, όπως και στη βίαιη απομάκρυνση κατοίκων απο τα χωριά τους. Επισημαίνεται επίσης η συνεχιζόμενη απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρά τις εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προτίθεται μάλιστα οτι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει μερικά απο τα κτίριά της".

    "Οπως πάντα, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, οι αμερικανοί αποφεύγουν κάθε αναφορά στην παράνομη τουρκική κατοχή, περιορίζονται να επισημάνουν μόνο "την παρουσία σημαντικού αριθμού τουρκικών στρατευμάτων και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους μόνο απο την Τουρκία" ενώ κάνουν ουδέτερη αναφορά και στις δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων απο τον Αττίλα το καλοκαίρι".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπως έχουμε μάθει, άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη. Αλλο είναι η ευαισθησία και η ηθική και άλλο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος. Ο διπλωματικός ρεαλισμός υπαγορεύει να μένει η ηθική στο σπίτι. Γι αυτό η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρ'όλο που λέει αλήθειες δεν έχει καμιά πρακτική αξία. Απλώς επιβεβαιώνει την υποκρισία του Στέιτ Ντιπάρμεντ, για μια ακόμη φορά".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "η Βρετανία απορρίπτει την τουρκική ερμηνεία παραγράφου της συμφωνίας της Ζυρίχης οτι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μέλος διεθνούς οργανισμού ή συνασπισμού στον οποίο δεν ανήκουν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, μάλιστα, υποστήριξε οτι την άποψη της Τουρκίας που αφορά κυρίως στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν συμμερίζεται κανένας στην υπόλοιπη διεθνή Κοινότητα. Οσον αφορά δε το θέμα των ρωσικών πυραύλων, διευκρίνισε οτι "δεν αμφισβητείται η νομιμότητα αυτής της ενέργειας αλλά κατά πόσον ήταν ορθή στην παρούσα χρονική στιγμή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η δήλωση του βρετανού διπλωμάτη διατυπώνεται μόλις τρεις μέρες μετά την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Κ. Κίνκελ, που είχε υιοθετήσει την τουρκική άποψη οτι είναι παράνομη η μονομερής ένταξη χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "την πρώτη του συνάντηση με το νέο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει σήμερα στο Νταβός ο Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης συναντήθηκε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ κ. Χάν Σού Τζιού, ενόψει των πρωτοβουλιών επίλυσης του Κυπριακού καθώς και το θέμα των αγνοουμένων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ως γνωστόν επιμένει ο ΟΗΕ να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο του στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και στη συνεργασία του οργανισμού με τις χώρες που πιθανόν να εκδηλώσουν πρωτοβουλίες. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο της παγκόσμιας οικονομικής συνάντησης του Νταβός".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Χάν Σούγκ Τζού "το παράθυρο ευκαιρίας δεν είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην μπλοκάρει. Αυτή τη στιγμή η Γενική Γραμματεία αυτό που αναζητεί είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΑΥΓΗ χαρακτηρίζει τις χθεσινές αγροτικές κινητοποιήσεις ως τις "πιο 'πολιτισμένες' των τελευταίων ετών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "με ενότητα αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις όπως ακριβώς έχουν αποφασιστεί απο την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "απέτυχε η αγροτική κινητοποίηση και το ΚΚΕ ψάχνει άλλοθι για το 'φιάσκο' των πατάκηδων".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη οτι "η αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Βαλκανικής σε συνδυασμό με την τουρκική απειλή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και γενικότερα των συμφερόντων του ελληνικού λαού, επιβάλλει να βρισκόμασθε όλοι σε εγρήγορση. Το χρέος της εγρήγορσης πρέπει να το υπηρετεί ο καθένας μας στο ακέραιο, εκεί που έχει ταχθεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ οτι "τα γεγονότα των Ιμια δεν αποτελούσε τουρκική διεκδίκηση μιας μεμονωμένης βραχονησίδας στη συνέχεια ακολούθησε η διεκδίκηση 100 νησίδων και βραχονησίδων. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας η οποία εξελίσσεται πλέον σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 'είναι δυσαρεστημένη' απο το γεγονός οτι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της άτυπης ομάδας επαφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσιλέρ στη Ρώμη ανέφερε πηγή της Κομισιόν στο 'Ασσοσιέιτεντ Πρές' που επεσήμανε επίσης οτι προσπάθειες για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να γίνονται εν αγνοία ορισμένων εταίρων της Κοινότητος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Werner Hoyer εξέφρασε την πεποίθηση οτι η Κύπρος θα ενταχθεί πολύ νωρίτερα απο την Τουρκία στην ΕΕ αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πέντε χωρών μελών της ΕΕ με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε τη διαμόρφωση των σχέσεων με την Τουρκία ως "την μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ μέσα στο 1997" και αποσαφήνισε οτι "φυσικά δεν υπάρχει θέμα εντάξεως της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "το διπλό ρόλο που ακολουθεί η Βόννη στις σχέσεις της με την Τουρκία αποκαλύπτουν κατά ένα μέρος και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες απειλές της κ. Τσιλέρ στη Ρώμη για βέτο στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση μη ένταξης στην ΕΕ. Απο τη μια πλευρά, κύρια το υπουργείο Εξωτερικών 'κανακεύουν' την Αγκυρα απο την άλλη όμως φαίνεται οτι οι Γερμανοί είναι αυτοί που δεν θέλουν με κανένα τρόπο μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ξεκάθαρες απειλές, χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις Τσιλέρ ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Κάρστεν Φόκτ".

    [7] Εξοπλισμοί

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος υπέγραψε την αγορά μιας ολλανδικής φρεγάτας κλάσης "Ελλη". Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αγορά στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο ο πρωθυπουργός. Η φρεγάτα θα ενταχθεί στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού το δεύτερο τρίμηνο του 1997 ".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/01/1997 (ΑΠΕ)

    Η ανακοίνωση του νομισματοπιστωτικού προγράμματος και τα νέα υπό σχεδιασμό μέτρα για το Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "'Βέτο'... στη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Μηχανισμοί του υπ. Οικ. 'μπλοκάρουν' αλλαγές στο λογιστήριο του κράτους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φόβοι για αποκλίσεις... Με αφορμή τις αναπροσαρμογές σε επιδόματα δημ. υπαλλήλων"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "3 μέτρα για το Χρηματιστήριο. Στη Βουλή η τροπολογία για το 'πόθεν έσχες'."

    ΚΕΡΔΟΣ: "'Ευρωπαϊκό' πρόστιμο 48 δισ. για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το Δημόσιο καλείται να πληρώσει τα τελωνεία Βελγίου και Ολλανδίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τι σημαίνει για την αγορά η νομιμοποίηση αλλοδαπών. Αδειες εργασίας για όλους, χωρίς άμεση ασφαλιστική κάλυψη".

    [9] Νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθ. Λουκάς Παπαδήμος, αναμένεται, ανακοινώνοντας σήμερα το ετήσιο νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα , να τονίσει την ανάγκη για μια συνεπή αντιπληθωριστική πολιτική, που στην περίπτωση του νομισματικού προγράμματος θα έχει ως βάση την πολιτική της σταθερής δραχμής και τον έλεγχο της ρευστότητας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02a run on Friday, 31 January 1997 - 15:48:31 UTC