Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Οι αλλαγές στην εκπαίδευση
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [6] Συνέντευξη Τζουμάκα
  • [7] Συνέντευξη Τσουκάτου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/01/1997 (ΑΠΕ)

    Οι προτεινόμενες αλλαγές στην εκπαίδευση, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η στάση της κυβέρνησης, η σύλληψη των απαγωγέων της μικρής Ελένης και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ούτε βουλευτής ο Εβερτ. Χάνει στο εκλογοδικείο και την έδρα του".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θρίλερ με την Ελένη. Βρέθηκε σώα. Πιάστηκαν οι απαγωγείς".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ράπισμα Σημίτη στους Πατάκηδες. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να διαλύσουν τη χώρα".

    ΕΘΝΟΣ: "Εξι τομές στα Λύκεια. Τι αλλάζει απο το Σεπτέμβριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λεκανοχύστρες σε... πολεμική ετοιμότητα ετοιμάζει η κυβέρνηση εάν πει 'ναι' στους 'αντιρρησίες συνειδήσεως'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συγχωνεύσεις υπουργείων. Επίδειξη δυνάμεως απο τον Κώστα Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σπείρα υπεράνω υποψίας. Οικογενειακοί φίλοι οι απαγωγείς της Ελενίτσας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το ΠΑΣΟΚ μας δίδαξε τα μπλόκα". Αγρότες: απο αύριο ο δεύτερος γύρος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Το σχέδιο της Αστυνομίας κατά των αγροτών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πτυχία τριών ταχυτήτων στα ΑΕΙ. Εύκολα θα μπαίνουν, δύσκολα θα βγαίνουν".

    ΝΙΚΗ: "Κλειδί το Λύκειο για το άνοιγμα των ΑΕΙ".

    [2] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση στην Κύπρο, λόγω των συνεχών προκλήσεων, που οργανώνουν το καθεστώς Ντενκτάς και η Αγκυρα. Προχθές έγινε η άφιξη στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου τριών πολεμικών πλοίων - μιας φρεγάτας και δύο πυραυλακάτων - που θα παραμείνουν εκεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Οι αξιωματούχοι των ειρηνευτικών δυνάμεων στην Κύπρο ανησυχούν ιδιαίτερα απο την καμπάνια που οργάνωσε η τρομοκρατική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι" για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Η οργάνωση αυτή προγραμματίζει συγκέντρωση και πορεία στην κατεχόμενη πόλη και υποστηρίζει οτι "αποτελεί έγκλημα που το Βαρόσι παραμένει τόσα χρόνια κλειστό".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, τα τρία πολεμικά σκάφη "βρίσκονται υπο τη 'στενή ηλεκτρονική παρακολούθηση' του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου "Φραγκλίνος Ρούζβελτ" και άλλων βοηθητικών πολεμικών σκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου. Ξένοι διπλωμάτες δήλωναν στη Λευκωσία οτι η άφιξη των τριών πολεμικών σκαφών ήταν μια "κίνηση εντυπωσιασμού" και η υποδοχή των μελών των πληρωμάτων τους, παρ'όλη την προετοιμασία εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος, ήταν χλιαρή και σε αυτή συμμετείχαν οργανωμένες ομάδες εποίκων και "Γκρίζων Λύκων" επικεφαλής των οποίων ήταν ο αρχηγός τους στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αρσλάν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "φτάνει μεθαύριο στη Λευκωσία με μηνύματα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός αντιπρόσωπος Σούγκ Τζού Χάν ο οποίος θα παραμείνει για πέντε μέρες και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα, μεταφέροντας επίσης μηνύματα του Ανάν προς τις δύο κυβερνήσεις. Στόχος της αποστολή είναι η συζήτηση της ουσίας και όχι μερικών πτυχών αν και πιστεύεται οτι θα προσπαθήσει και αυτός να μειωθεί περαιτέρω η ένταση, λόγω των πυραύλων και να αποδώσει ο στρατιωτικός διάλογος, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ατμόσφαιρα στο Κυπριακό. Στο μεταξύ, η πρόταση για κοινή συνάντηση των Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων ηγετών στο "Λήδρα Πάλας" υπο την προεδρία του Χάν ματαιώνεται. Αντ'αυτής ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Γούσταβ Φεϊσέλ θα παραθέσει γεύμα στο σπίτι του, στο οποίο εκτός απο τον Χάν θα προκληθούν οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο πλευρών. Το Κυπριακό θα συζητήσουν στο Νταβός στις 30 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Κληρίδης και ο νέος ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "κατά την πρώτη συνέντευξη (ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ) ως υπουργός Εξωτερικών η Μαντλίν Ολμπράϊτ δήλωσε "ανησυχούμε πολύ για την Κύπρο και όλα τα σχετικά με αυτή θέματα (ελληνοτουρκικά) και πιστεύουμε οτι έχουμε φέτος κάποια ευκαιρία για να βελτιώσουμε αυτή τη δυστυχώς μακρόχρονη διαφορά".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "μήνυμα ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, εξάλλου φθάνει στη Λευκωσία την ερχόμενη Πέμπτη, απο το Κρεμλίνο. Προσωπικός απεσταλμένος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ, φθάνει στην Κύπρο την ημέρα αυτή, για συνομιλίες επί του κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κρεμλίνο αποστέλλει μήνυμα απόφασης να έχει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για λύση και να προωθηθεί η πρότασή του για επεξεργασία κοινού σχεδίου δράσης των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Σε ωμό εκβιασμό κατά της Κύπρου προχώρησε, κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, για μια ακόμη φορά, ο Γερμανός υπουργός ΕΞωτερικών Κλ. Κίνκελ ο οποίος σε συνέντευξή του στην 'Καθημερινή' ισχυρίζεται πως η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτού λυθεί το Κυπριακό".

    [3] Οι αλλαγές στην εκπαίδευση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων απο το 2000 με παράλληλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, η καθιέρωση ελεύθερων κύκλων σπουδών, η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου, η εφαρμογή του θεσμού του Εθνικού Απολυτηρίου και η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών στο Λύκειο είναι τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "έξι σημαντικές αλλαγές θα εφαρμοστούν στην Α' τάξη των Λυκείων απο τη νέα σχολική χρονιά. Οι μαθητές της Α' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις εθνικού περιφερειακού επιπέδου και ο βαθμός θα προσμετρηθεί στο Εθνικό Απολυτήριο. Τα γραπτά θα βαθμολογηθούν απο καθηγητές άλλων Λυκείων. Αλλάζουν τα βιβλία. Μεταβάλλεται ο τρόπος διδασκαλίας. Δίνεται έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ενισχύεται ο ρόλος του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "καθοριστικός είναι ο ρόλος του Λυκείου για την πρόσβαση των νέων στα ΑΕΙ. Η διαβαθμισμένη βαθμολογία των υποψηφίων στις τρεις τάξεις του Λυκείου, με μεγαλύτερη έμφαση στο βαθμό της Γ' Λυκείου, είναι αυτή που θα κρίνει, όπως προτείνεται, την είσοδό του ή όχι στη σχολή της επιλογής του. Τα βαθμολογικά κριτήρια θα είναι διαφορετικά για κάθε σχολή".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρεται στις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχι Γκιούλ, αρμόδιου για θέματα της Κύπρου, ο οποίος είπε "κολυμπώντας μπορούν να φτάσουν στα Δωδεκάνησα οι κάτοικοι της Τουρκίας. Οι Ελληνες απο την άλλη πλευρά πρέπει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Το θέμα της Δωδεκανήσου το χειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο η τουρκική κυβέρνηση το 1940. Σήμερα η διεκδίκηση δικαιωμάτων στην περιοχή είναι άκαιρη και ενάντια στους διεθνείς νόμους. Τα νησιά αυτά μπορεί να βρίσκονται "κάτω απο τη μύτη μας" αλλά εξαιτίας ενός ιστορικού λάθους είναι ελληνικά νησιά. Βέβαια το να εξοπλίζεις τα Δωδεκάνησα και να παραγγέλνεις πυραύλους για την Κύπρο αποτελεί πρόκληση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή την ενέργεια. Υπάρχει μυστική υποστήριξη και προέρχεται απο τη Δύση".

    [5] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων ξαναμπαίνουν απο αύριο οι Θεσσαλοί αγρότες - και όχι μόνο - με συγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Στη συνέχεια συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και τη Λάρισα, κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στο Σηκούριο, καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών και αποκλεισμό εθνικών δρόμων στις 4 Φεβρουαρίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Ενα βήμα πριν απο τη σύγκρουση. Κυβέρνηση και αγρότες ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη" αναφέρει οτι "η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις έχοντας ξεκαθαρίσει οτι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αιτήματα που ανατρέπουν την πολιτική της και προειδοποίησε οτι θα λάβει όλα τα μέτρα ακόμη και αστυνομικά για να αποτρέψει τον αποκλεισμό των εθνικών οδών".

    [6] Συνέντευξη Τζουμάκα

    "Το ΚΚΕ οργανώνει τις κινητοποιήσεις των αγροτών με στόχο να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα προβλήματα, καταγγέλλει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας. Και προσθέτει: "επειδή δεν έχουν δύναμη ανθρώπων καταφεύγουν στη δύναμη των μηχανών. Τα τρακτέρ δεν εκφράζουν συνειδήσεις. Ο υπουργός Γεωργίας είναι ιδιαίτερα δηκτικός για τη στάση του κ. Εβερτ στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Τζουμάκας επιβεβαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την κατάληψη των εθνικών οδών. Τονίζει δε οτι απο το υπουργείο επισπεύθηκαν όλες οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των αγροτών, ιδιαίτερα της Καρδίτσας για τους οποίους όπως λέει, αν κάποιος υποβάλει σήμερα τα δικαιολογητικά σε δύο - τρεις μέρες παίρνει την αποζημίωση. Τέλος, επισημαίνει οτι με τις πρόσφατες απεργίες των ναυτεργατών χάσαμε αρκετές σημαντικές αγορές αγροτικών προϊόντων.

    [7] Συνέντευξη Τσουκάτου

    Στην αντεπίθεση πέρασε το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θεόδωρος Τσουκάτος. Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ διευκρινίζει οτι ο πρωινός καφές δεν είναι πολιτικό όργανο, δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις και οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού. Πολλοί, καταγγέλλει, επειδή ίσως είχαν συνηθίσει στο παρελθόν οτι πάντα λειτουργούσαν με όρους περιβάλλοντος ανησυχούν. Αυτή τη φορά όμως έχασαν, τονίζει. Αυτά που ξέρανε τελειώσανε. Επίσης, αφήνει να εννοηθεί οτι η κριτική που ασκείται εναντίον του έχει τελικό στόχο τον πρωθυπουργό. Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου επισημαίνει ακόμη οτι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ το 1996 "στεναχώρησαν" πολλούς. Ολοι αυτοί, συνεχίζει, ονειρεύονται προβλήματα σήμερα.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02a run on Monday, 27 January 1997 - 15:13:29 UTC