Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικός διάλογος
  • [3] Τουρκία - ΕΕ
  • [4] ελληνοκυπριακή άσκηση
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Κυπριακό
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/10/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Βουλή για το νέο προεδρείο της Βουλής είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φύγε... Μίλτο! Ο Σουφλιάς το ζήτησε ευθέως".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μαχαίρι στο εφάπαξ εκτός από την άγρια φορολογική επιδρομή".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι συνήθεις... φορολογούμενοι πλήρωσαν το 56,5% των συνολικών εσόδων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξηλώνουν τον Εβερτ. Μεταβατικό πρόεδρο τον χαρακτήρισε ο Σουφλιάς".

    ΕΘΝΟΣ: "Στον αέρα χιλιάδες οικοδομές. Βόμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Γιώργος δεν είναι... πονηρός. Δεν κατάλαβε ότι το Συνέδριο δεν θα παίξει το δικό του χαρτί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διάλογο εφ'όλης της ύλης με την Τουρκία προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γδέρνουν μισθωτούς-συνταξιούχους. 8% αύξηση αποδοχών-28% αύξηση φόρων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φόροι: Ιδού η αφαίμαξη. Εισοδήματα +10%- φορολογία +30%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αμφίρροπες οι καίριες οικονομικές επιλογές. Ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει επί αντιφατικών εισηγήσεων των υπουργών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σφίγγουν τα λουριά. Εργα και όχι λόγια απαιτεί ο Κ. Σημίτης από τους υπουργούς".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παραπάνω φόρος σε 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους. αντίδραση για κατάργηση της απαλλαγής".

    ΝΙΚΗ: "Δημόσιος κίνδυνος ο Γιαννόπουλος. Σάλος για την 'Επιχείρηση Αρετής' κατά του Σκάϊ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δρόμο στο μέλλον με τη νεολαία ανοίγει το ΚΚΕ. Την Κυριακή το βράδυ η μεγάλη συγκέντρωση-συναυλία".

    [2] Ελληνοτουρκικός διάλογος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον αυτός δεν θίγει τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος από τη Φινλανδία".

    Ωστόσο, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "το 'δρόμο' που οδηγεί Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών, προετοιμάζει, με μεθοδικό τρόπο, η αμερικανική διπλωματία, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, μετά τις αμερικανικές εκλογές. Οι συγκεκριμένες αμερικανικές προτάσεις αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997, ως διαπραγματευτική βάση, επάνω στην οποία Αθήνα και Αγκυρα θα κληθούν να συζητήσουν".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "ολοένα σαφέστερη γίνεται η διαμόρφωση κλίματος προσέγγισης Αθήνας και Αγκυρας μέσω στρατιωτικού διαλόγου σε υπηρεσιακό καταρχήν επίπεδο, ο οποίος θα οδηγήσει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το Πεντάγωνο στην εφαρμογή μορατόριουμ κατά τα πρότυπα εκείνου των θερινών μηνών. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της επέμεινε στην αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών εκ μέρους της Τουρκίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέγγιση των δύο χωρών στο πλαίσιο της προταθείσας από την Αθήνα "βήμα προς βήμα "πολιτικής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ο κύβος ερρίφθη!... Η αφορμή που εδώ και καιρό περίμεναν οι ΗΠΑ για να επιβάλουν Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, δόθηκε. Και δεν είναι άλλη από την προχθεσινή πτώση του τουρκικού μαχητικού μετά απο αερομαχία με ελληνικά την τρίτη μέσα στους τελευταίους 16 μήνες. Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο υπουργός Αμύνης κάνει λόγο για τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλισθεί η ειρήνη στην περιοχή, ο υφυπουργός αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ ανταλλάσσει επιστολές με τον Τούρκο ομόλογό του".

    "Ερωτηματικά δημιουργούν, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας για το ενδεχόμενο αναζήτησης πρακτικών μέτρων που θα μειώσουν την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι 'τούτη την ώρα' δεν προσανατολίζεται να ξεκινήσει συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο για το Αιγαίο. Οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας έρχονται λίγες μέρες μετά τις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνη με τον Αμερικανό ομόλογό του Σαλικασβίλι στην Ουάσιγκτον. την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος δηλώνει από την Φινλανδία ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν προβλήματα στο Αιγαίο είναι να σταματήσουν τις παραβιάσεις οι Τούρκοι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "οι Τούρκοι παρά το τραγικό περιστατικό της Χίου που σημαδεύτηκε με την πτώση αεροσκάφους F-16D, μπορεί να κρατούν χαμηλούς τόνους αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εγκατέλειψαν το "παιχνίδι με τη φωτιά". Χθες, έξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας κοντά στο Καστελόριζο. Τα ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισαν τα τουρκικά και κατόρθωσαν πολλές φορές να τα 'εγκλωβίσουν' κατά τη διάρκεια των εικονικών αερομαχιών που έγιναν".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,"παρέμβαση του ΝΑΤΟ χρειάσθηκε χθες η Τουρκία για να δεχθεί τελικά να θέσει κάτω από τον έλεγχο και τον συντονισμό των ελληνικών ραντάρ και της φρεγάτας 'Ελλη' τα σωστικά της μέσα που παίρνουν μέρος στις έρευνες για τον εντοπισμό του δεύτερου Τούρκου πιλότου του F-16. Την ίδια στιγμή η Αθήνα απέρριψε με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου την πρόταση των ΗΠΑ για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα εκκρεμή θέματα στο Αιγαίο εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία της για τη στάση Ποντίου Πιλάτου που κρατά η αμερικανική κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει τίτλο "'Μη διάλογος' με την Τουρκία όσο οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Αγκυρα είναι εμφανείς".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "Μας σέρνουν σε διάλογο. Κρύβουν σκοπιμότητες οι χαμηλοί τόνοι της Αγκυρας για την πτώση του F-16. Ανοιχτή σε παρερμηνείες η επιστολή Τζογάνη στον Τούρκο ομόλογό του".

    [3] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την έλλειψη προόδου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίδειξη μιας συμπεριφοράς που δεν αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο καταλογίζει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της που συζητήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Παρά ταύτα, ο αρμόδιος εισηγητής Χ. βαν ντε Μπρούκ φέρεται να υποστήριξε πως οι σχετικές προς την Τουρκία πιστώσεις του προγράμματος MEDA από τον προϋπολογισμό του 1996 δεν μπορούν να "παγώσουν" ενώ για τα αντίστοιχα κονδύλια του 1997 παρέπεμψε στην κρίση της Ευρωβουλής, διατυπώνοντας την άποψη πως δεν θα'πρεπε να ανασταλούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "μια αρνητική και μια θετική έκβαση για τα ελληνικά συμφέροντα είχε χθες η συζήτηση της Ε. Επιτροπής για την Τουρκία. Αρνητική, γιατί σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητάει το 'πάγωμα' των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, η Κομισιόν επικαλούμενη 'θεσμικές δυσκολίες' απελευθερώνει τα κονδύλια του ευρωμεσογειακού Προγράμματος MEDA για το 1996 (10,1 εκατ. ECU). Θετική γιατί στην έκθεση για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης που θα υποβάλει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ισχυροποιήθηκε μια χαλαρή διατύπωση περί ανάγκης ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών διαφορών με την προσθήκη "στη βάση του Διεθνούς Δικαίου".

    Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ "Καλό το ψήφισμα, αλλά καλύτερη η Τουρκία" και σημειώνει ότι "η ΚΟΜΙΣΙΟΝ δέχεται τον καταπέλτη της Ευρωβουλής για την Αγκυρα αλλά δηλώνει αναρμόδια να παγώσει τα κονδύλια".

    [4] ελληνοκυπριακή άσκηση

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με δίωρη εντυπωσιακή παρέλαση 8.500 εφέδρων, δεκάδων αρμάτων μάχης και σύγχρονων οπλικών συστημάτων που συμμετείχαν στην άσκηση ολοκληρώθηκε η άσκηση της Εθνικής Φρουράς 'Νικηφόρος' στην Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή υπερίπταντο 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ελληνικής αεροπορίας. Η άσκηση που ήταν πρωτοφανής σε ποιότητα και ποσότητα εξοπλισμών, είχε αρχίσει στις 4 Οκτωβρίου με την αναβαθμισμένη συμμετοχή και των τριών ελληνικών όπλων κι αποτέλεσε ουσιαστικά μια απόλυτα πετυχημένη γενική δοκιμή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου καθώς σχεδιάστηκε κι εκτελέστηκε κατά τρόπου που ν' ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικότητες που επικρατούν στην Κύπρο και των πιθανών σεναρίων που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση πολέμου".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "επισημοποιήθηκε και τυπικά η ύπαρξη δύο πόλων μέσα στη ΝΔ μετά τη χθεσινή άρνηση του Γ. Σουφλιά να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κομματικό όργανο και τη δήλωσή του ότι ο Μ. Εβερτ είναι ένας μεταβατικός πρόεδρος".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι είναι πλέον "οριστική η ρήξη των σχέσεων του Σουφλιά με τον Εβερτ, τον οποίο θεωρεί υπό προθεσμία αρχηγό", ενώ ο ΛΟΓΟΣ χαρακτηρίζει τη χθεσινή συζήτηση Σουφλιά - Εβερτ 'διάλογο κωφών' και προσθέτει ότι 'επισημοποιήθηκε η ύπαρξη δύο κομμάτων μέσα στη ΝΔ'."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει χαρακτηριστικά "ο Γιώργος Σουφλιάς έδειξε στο Μιλτιάδη Εβερτ το δρόμο της άμεσης αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "διάλογο εφ'όλης της ύλης προανήγγειλε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Θα ξεκινήσει από τα 'χαμηλά' και θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο. Ορατός ο κίνδυνος επιβολής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ο Σουφλιάς τραβάει τώρα το σχοινί. Εκπληξη η στάση του" στις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ και "η ενδοκομματική κρίση προσέλαβε νέες διαστάσεις".

    [6] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ ΕΕ και τουρκοκυπριακής πλευράς στον προενταξιακό διάλογο για την είσοδο της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη φαίνεται να παίζει αυτές τις ημέρες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψη Ντενκτάς στη Βόννη που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες διοργανώθηκε εξ ολοκλήρου από τη γερμανική πλευρά, είχε ως στόχο της την ανίχνευση των προθέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύεται ότι του έγιναν παραινέσεις, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και να πεισθεί οτι θα είναι και προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητα η είσοδός τους στην Ενωμένη Ευρώπη. Διπλωμάτες στη Βόννη εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο και κάποιος έπρεπε να αναλάβει τη "βρώμικη δουλειά" των συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Γερμανική προειδοποίηση για το Κυπριακό" αναφέρεται στις δηλώσεις του εκ των αντιπροέδρων της γερμανικής βουλής Μπουργκχαρντ Χιρς ο οποίος ουσιαστικά πήρε υπό την προστασία του αυτές τις ημέρες το Ραούφ Ντενκτάς κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία. Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν πρόκειται να γίνει και καμιά καταστροφή και αν δεν ευοδωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πάθει τίποτα".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    "Απόλυτη αδιαλλαξία, που 'υποσκάπτει την πρόοδο του εν εξελίξει διαλόγου της Νέας Υόρκης' επέρριψε στη σκοπιανή πλευρά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλος, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Φινλανδία", γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 10 October 1996 - 10:28:34