Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Φινλανδία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [5] Πτώση τουρκικού αεροσκάφους
  • [6] Εκλογή προέδρου βουλής
  • [7] Νέα Δημοκρατία
  • [8] Ασκηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 09/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος, η πτώση τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους στο Αιγαίο και οι τουρκικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των ασκήσεων "Τοξότης" και "Νικηφόρος" είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανταρσία στη Βουλή. Βολές - μηνύματα στις ηγεσίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ρήγμα και στο ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτό μέτωπο στη ΝΔ".

    Η ΑΥΓΗ: "Βουλή εκπλήξεων. 10+9 βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν υπάκουσαν στη γραμμή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οργή λαού για τους αντάρτες. Καταψήφισαν τον Κακλαμάνη γιατί δεν τους έδωσε υπουργείο ο Σημίτης".

    ΕΘΝΟΣ: "Αυτογκόλ στην πρεμιέρα. Δέκα 'πικραμένοι' πίσω από την κουρτίνα του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μια βόλτα στο Αιγαίο ήταν απλά. Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με χλιαρή ελληνική αντίδραση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το πρώτο 'όχι'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καίνε τσέπες βενζίνη, πετρέλαιο. Νέο άλμα ακρίβειας απόψε τα μεσάνυχτα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρώτο τραύμα για Σημίτη. Τι σημαίνουν οι 5-10 διαρροές για Κακλαμάνη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μοιραία πρόκληση. Η Αγκυρα υποβαθμίζει την απώλεια του αεροσκάφους της ενώ οι ΗΠΑ σπεύδουν να αξιοποιήσουν το 'ατύχημα'."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι έχοντες θα πληρώσουν. Σημίτης: δεν υπάρχουν δικαιολογίες, πρέπει να πετύχουμε".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τρεις παγίδες για τους 'κατέχοντες'. Θα πληρώσουν, λέει ο Σημίτης".

    ΝΙΚΗ: "Τα πρώτα 'όχι' στον Σημίτη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μεγάλες ευθύνες για καθυστερήσεις και 'πανωπροίκια' στο έργο του Μετρό".

    [2] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Φινλανδία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η Φινλανδία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση των νέων δημοκρατιών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία). Το δε γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων εκτιμά ότι Φινλανδία και Ελλάδα έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον στην εξισορρόπηση των συμφερόντων ανάμεσα στα μεγάλα και στα μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο Φιλανδός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τάχθηκε υπέρ της έναρξης των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική. Ο Μ. Αχτισάρι είπε ότι ο διαμελισμός της Κύπρου έχει διαρκέσει πολλά χρόνια και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και οι προοπτικές ανάπτυξής τους καθώς και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης των Προέδρων Ελλάδας και Φινλανδίας Κωστή Στεφανόπουλου και Μάρτι Αχτισάρι, στο Ελσίνκι χθες. Ο Ελληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο μετά απο πρόσκληση του Φιλανδού ομολόγου του. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά Ελληνας πρόεδρος επισκέπτεται τη "χώρα των χιλίων λιμνών".

    [3] Κυπριακό

    "Το γεγονός ότι υπήρξαν 'δύσκολες και περιττές διαμάχες' μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπως στην περίπτωση των Ιμια σε συνδυασμό με το ότι "ουδέποτε υπήρξε μια καλή στιγμή στο εσωτερικό Ελλάδας και Τουρκίας από πολιτικής σκοπιάς για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα (στο Κυπριακό) συνέβαλαν στη διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Κλίντον". Η διαπίστωση αυτή έγινε χθες το απόγευμα από τον κ. Αντονι Λέικ Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Κλίντον στο πανεπιστήμιο Τζόρτζ Τάουν". Ο κ Λέικ πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Κλίντον έχει αναλάβει τη "δέσμευση" για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και "δεν έχω αμφιβολία ότι θα το κάνει αν επανεκλεγεί", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "Ανθρακες η επίσκεψη Ντενκτάς στη Γερμανία" γράφει ότι "δεν προέκυψε τίποτε νεότερο, ούτε υπήρξε κάποια κίνηση στην επιθυμητή κατεύθυνση, δήλωσαν χθες Γερμανοί βουλευτές αποχωρώντας μετά το γεύμα που παρέθεσε ο εκ των αντιπροέδρων του γερμανικού κοινοβουλίου, Μπούργκχαρντ Χίρς, στον Ραούφ Ντενκτάς".

    "Αποτυχημένη", χαρακτηρίζει "τη χθεσινή μέρα για τον Ντενκτάς στη Γερμανία" ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και προσθέτει ότι "το γεύμα που διοργανώθηκε 'προς τιμήν' του ηγέτη του ψευδοκράτους από τον εκ των αντιπροέδρων του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μπούργκαρντ Χίρς, κατέληξε σε φιάσκο, καθώς από τους 20 προσκεκλημένους βουλευτές τελικώς μόνο έξι αποδέχθηκαν την πρόσκληση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος ο Ντενκτάς".

    [4] Συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στη Γενεύη την ερχόμενη Δευτέρα συνεχίζονται οι συνομιλίες Ελλάδας-Σκοπίων για την ονομασία υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Σ. Βάνς. Εκτιμάται ότι για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο δρομολογείται μια σαφής πορεία συμβιβασμού. Ο κ Ζαχαράκις θα ενημερώσει μάλλον αύριο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο για τις θέσεις των Σκοπίων, ώστε να χαραχθεί η μελλοντική τακτική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "ο κ. Ζαχαράκις ζήτησε προχθές την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας".

    [5] Πτώση τουρκικού αεροσκάφους

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "σε βλάβη του κινητήρα κατά τη διάρκεια 'κλειστού' ελιγμού διαφυγής ή σε ξαφνική πυρκαγιά στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου, αποδίδεται η πτώση του τουρκικού διθέσιου F-16 χθες νοτίως της Χίου κατά τη διάρκεια αναχαίτισής του από ελληνικό μιράζ 2000. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν οι Ελληνες επιτελείς τόσο από τα (μικρά) εγκαύματα που έφερε ο διασωθείς πιλότος όσο και από την τελευταία αναφορά που έδωσε ο ίδιος δευτερόλεπτα πριν εγκαταλείψει το διθέσιο αεροσκάφος του. Την ίδια ώρα παρέμβαση για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκαναν οι ΗΠΑ, αποφεύγοντας όμως να πάρουν θέση για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη".

    "Διπλωματικοί κύκλοι, που επικαλείται η ΝΙΚΗ, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ, δεδομένου ότι το περιστατικό προσφέρεται για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος "ζητεί αιφνιδίως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με δηλώσεις τόσο του προκατόχου του, Γεράσιμου Αρσένη όσο και του πρωθυπουργού. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει το δρόμο για εφ'όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Εύσημα από τις ΗΠΑ για τη σωτηρία του πιλότου" γράφει ότι "η πτώση του τουρκικού αεροσκάφους κοντά στη Χίο ήταν απόρροια μηχανικής βλάβης, εκτίμησε χθες η Ουάσιγκτον αντιδρώντας στο συμβάν. Ο κ. Μπέρνς απέφυγε να πάρει θέση σε ο,τι αφορά τις καταγγελίες της Αθήνας για συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τις τελευταίες ημέρες λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τέτοιων παραβιάσεων διότι δεν είναι παρούσες στην περιοχή. "Αυτό θα πρέπει να το λύσουν οι Ελληνες και οι Τούρκοι στις συζητήσεις τους για τα θέματα του Αιγαίου και άλλα ζητήματα".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "αμερικανός αξιωματούχος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος σχολίασε ότι το χθεσινό επεισόδιο 'επιβεβαιώνει' τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον και την ανάγκη να προωθηθούν οι αμερικανικές προτάσεις, ώστε να μειωθεί η ένταση στην Κύπρο και το Αιγαίο". Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ετοίμασε εισηγήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία ίσως και προεκλογικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "προ του γεγονότος η Αγκυρα αντέδρασε σε χαμηλούς τόνους - μη έχοντας βεβαίως τη δυνατότητα να πράξει και διαφορετικά με τον Τούρκο αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών να μας ευχαριστεί για τη διάσωση του Τούρκου πιλότου επισημαίνοντας ότι επρόκειτο 'για ένα ατύχημα'. Το σπουδαίο της υποθέσεως είναι οτι και η ελληνική πλευρά ακολούθησε την ίδια τακτική" και διερωτάται "μήπως επρόκειτο για ..."μία βόλτα στο Αιγαίο" των Τούρκων, έτσι..."απλά";

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "η πτώση του τουρκικού αεροσκάφους αναμένεται να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των λεγομένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, νομιμοποιούν τις τουρκικές διεκδικήσεις και την αμερικανική επικυριαρχία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η χθεσινή πτώση του τουρκικού F-16 στο Αιγαίο ανοίγει το δρόμο για την άσκηση νέων πιέσεων προς τη χώρα μας προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος εφ'όλης της ύλης και να θεσπισθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πράγμα που ευνοεί σαφώς τις θέσεις της Αγκυρας. Αυτό εκτιμούν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι εξαιτίας του περιστατικού αλλά και των μαζικών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο ουσιαστικά διεκόπη η άσκηση 'Τοξότης' των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων".

    Την πρόθεση των ΗΠΑ "να αξιοποιήσουν το 'ατύχημα' επισημαίνει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ενώ αποκαλύπτει ότι "το τελευταίο τριήμερο ανήλθαν σε 134 οι εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια 75 συνολικώς παραβάσεων ή παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Αθήνας και της Λευκωσίας από την Αγκυρα. Η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητα σημειώθηκε ως 'απάντηση' στην κοινή στρατιωτική άσκηση 'Νικηφόρος-Τοξότης' Ελλάδας και Κύπρου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "η τουρκική αεροπορία έχει προκαλέσει με δική της αποκλειστική ευθύνη συνθήκες για ανάλογο επεισόδιο τουλάχιστον τέσσερις φορές τον τελευταίο ενάμιση μήνα".

    [6] Εκλογή προέδρου βουλής

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Νάρκη" στα θεμέλια του δικομματισμού" σημειώνει ότι "η χθεσινή άρνηση βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων να ψηφίσουν τους υποψηφίους που πρότειναν οι ηγεσίες τους για την προεδρία της βουλής αποτελεί πρελούδιο για το νέο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "επισημοποιήθηκε η κρίση και στα δύο κόμματα".

    "Το τέλος των μεγάλων συμπαγών κοινοβουλευτικών ομάδων φαίνεται, κατά την ΑΥΓΗ, να σηματοδοτούν οι σημαντικές διαρροές που σημειώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή για την ανάδειξη του προέδρου της. Η κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία και καταγράφηκε στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλάται πλέον και στο Κοινοβούλιο, καθιστώντας ιδιαίτερα ρευστούς τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις εξελίξεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ θεωρεί ότι αποτελεί "μείζον ηθικό και πολιτικό πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ η διαφοροποίηση δέκα τουλάχιστον βουλευτών στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου Βουλής. Επίπλαστη, η συνοχή του ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστεί σύντομα, διότι πολλοί βουλευτές του Κινήματος εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από αυτές της ηγετικής ομάδος γύρω απο την οικονομική και εξωτερική πολιτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτέλεσε "το πρώτο τραύμα στη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προειδοποιεί ότι "την οργή του λαού θα αντιμετωπίσουν οι δέκα επίδοξοι υπονομευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία του παραβάν καταψήφισαν τον Απόστολο Κακλαμάνη. Οι δειλοί σύγχρονοι Τσιριμώκοι, είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να δημοσιεύουμε τα ονόματά τους. Η πισώπλατη μαχαιριά που επιχείρησαν να δώσουν ορισμένοι στην αναγεννησιακή προσπάθεια της χώρας θα γίνει μπούμερανγκ για τους ίδιους".

    Ο ΛΟΓΟΣ θεωρεί ότι "αν το αποτέλεσμα αυτό αποτέλεσε πλήγμα για την κυβερνητική παράταξη σήμανε σήμα κινδύνου όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου διαπιστώθηκε το ίδιο περίπου επίπεδο διαρροών".

    [7] Νέα Δημοκρατία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η ΝΔ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης ενώ είναι διάχυτη η απογοήτευση και η αγωνία των βουλευτών για την πορεία και το μέλλον του κόμματός τους. Στελέχη της ΝΔ στο Λασίθι 'κήρυξαν' πρόσωπο ανεπιθύμητο τον Μιλτιάδη Εβερτ. Χθες στη Βουλή συνεχίστηκε ο κλεφτοπόλεμος εναντίον του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η λύση για τη ΝΔ είναι η σύγκληση ενός ανοιχτού δημοκρατικού συνεδρίου. Το μήνυμα αυτό, επρόκειτο να μεταφέρει στον Μ. Εβερτ ο Γιώργος Σουφλιάς κατά τη συνάντηση που είχαν συμφωνήσει να έχουν σήμερα το πρωί. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διεργασίες και οι επαφές στα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα".

    [8] Ασκηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "έληξε χθες με μεγάλη επιτυχία η άσκηση της Εθνικής Φρουράς 'Νικηφόρος' με νέα εντυπωσιακή παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η χθεσινή παρουσία της Ελλάδας έχει επισφραγίσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα που αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα αφού και ξένοι διπλωμάτες το θεωρούν δεδομένο και το οποίο με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να ανατραπεί ή αχρηστευτεί. Το ενιαίοι αμυντικό δόγμα, υπογραμμίζεται από κυβερνητικές πηγές, μπορεί μόνο να αχρηστευτεί ύστερα από συμφωνία για πλήρη αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων απο το νησί".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 9 October 1996 - 10:24:06