Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προγραμματικές δηλώσεις
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Τουρκία-ΕΕ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/10/1996 (ΑΠΕ)

    Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το παζάρι για την αρχηγία. Αποκαλύψεις Βαρβιτσιώτη. Τι συζήτησε με Σουφλιά-Μητσοτάκη. Ολο το παρασκήνιο πριν από τη στημένη εκλογή".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ποιοι και πόσα θα πληρώσουν. Ιδού οι κρυφοί φόροι που μπαίνουν".

    Η ΑΥΓΗ: "Ιδια γεύση οι προγραμματικές της νέας κυβέρνησης Σημίτη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τ'αλλάζει όλα ο Σημίτης. Εκσυγχρονιστικές τομές και κοινωνικό κράτος".

    ΕΘΝΟΣ: "6 άξονες για ισχυρή Ελλάδα. Κ. Σημίτης: η τελευταία ευκαιρία για να πετύχουμε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το χόντρυνε τώρα η Ντόρα, ενώ μπήκαν στο παιχνίδι και οι Ανδριανόπουλος-Παπακωνσταντίνου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λιτότητα και υποχωρήσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τέλος το Εθνικό Απολυτήριο. Ο πρωθυπουργός άδειασε εν ψυχρώ τον Γιωργάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πάση θυσία ισότιμοι στην Ευρώπη. Προγραμματικές: καμπανάκι χτύπησε ο Σημίτης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ατολμία και ασάφεια. Στις προγραμματικές δηλώσεις διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ οδυνηρών συμπερασμάτων και ανώδυνων εξαγγελιών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βαθιές τομές με συναίνεση. Σημίτης: για μια Ελλάδα με κύρος και φωνή στα κέντρα αποφάσεων. Δικαιότερη κατανομή εθνικού εισοδήματος και πλούτου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τετραετία με μεγάλες δυσκολίες, προαναγγέλλουν οι προγραμματικές δηλώσεις. Ισότιμη μεταχείριση διεκδικούν τα "μικρά" κόμματα".

    ΝΙΚΗ: "Τώρα τα κεφάλια μέσα. Λιτότητα χωρίς τέλος εξήγγειλε ο Σημίτης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χειρότερες μέρες εξάγγειλε ο Κ. Σημίτης".

    [2] Προγραμματικές δηλώσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το μεγάλο στόχο που καλείται να πετύχει η χώρα ως το 2000 περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός . Και αυτός είναι η πάση θυσία ισότιμη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ο Κ. Σημίτης "χτύπησε καμπανάκι" για τους κινδύνους που θα απειλήσουν την Ελλάδα αν δεν καταφέρει να παρακολουθήσει τις προηγμένες χώρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "μια "άλλη Ελλάδα" υποσχέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εξαγγέλλοντας την πραγματοποίηση ρηξικέλευθων τομών στην οικονομία και στη δημόσια διοίκηση, ενώ δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου. Κύρια επιδίωξη του κ. Σημίτη είναι η κυβερνητική πολιτική τομών που θα ακολουθήσει να τύχει της μέγιστης δυνατής συναίνεσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ανέμελο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έκανε χθες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του. Κύριο χαρακτηριστικό το άνοιγμα που έκανε ο κ. Σημίτης προς όλες τις κατευθύνσεις, για τη διαμόρφωση της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης που απαιτεί η κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "τετραετία με μεγάλες δυσκολίες τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στα εθνικά θέματα προήγγειλε με τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τους "Εξι άξονες για ισχυρή Ελλάδα" που περιέγραψε ο πρωθυπουργός: Εξωτερική πολιτική με ολοκληρωμένη στρατηγική. Οικονομία και ανάπτυξη με ίσα βάρη για όλους. Δημόσιο: γροθιά σε γραφειοκρατία-μετριοκρατία. Παιδεία: ποιοτική αναβάθμιση και αποτελεσματικότητα. Κοινωνικό κράτος με ιστό ασφαλείας χωρίς ... ελεημοσύνες. Ποιότητα ζωής: ο άνθρωπος σε πρώτο πλάνο".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ως καθηγητής και όχι ως πρωθυπουργός μίλησε και πάλι χθες ο Κ. Σημίτης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. Αποκρυπτογράφηση της ομιλίας του όπου προαναγγέλλει λιτότητα και υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Κόβονται φοροαπαλλαγές, προνόμια, ενώ συγχωνεύονται ομοειδή ταμεία και ασφαλιστικοί φορείς. Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε ως ανεύθυνος για τα χάλια της οικονομίας, αν και υπήρξε υπουργός σπουδαίων οικονομικών υπουργείων επί δώδεκα συναπτά έτη στα δεκαπέντε τελευταία χρόνια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "το κύριο χαρακτηριστικό της πρωθυπουργικής ομιλίας επί των προγραμματικών δηλώσεων ήταν η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης Σημίτη στο περιεχόμενο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο πλαίσιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η σαφήνεια των δεσμεύσεων απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία και η αοριστολογία των δεσμεύσεων απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "σκόπιμα γενικόλογες οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προμηνύουν ακόμη δυσκολότερες ημέρες για ...τους μη έχοντες. Μια υπερφίαλη και νεφελώδης "έκθεση ιδεών" ανέλαβε να κρύψει ή -σε μερικές περιπτώσεις- να αφήσει να διαφανούν διακριτικά τα επίμαχα σημεία: ουσιαστική προαναγγελία νέας λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, ανυπαρξία προστατευτικών μέτρων για το εισόδημα των μισθωτών, "μαχαίρι" στις δημόσιες δαπάνες".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σαν να μην έγιναν εκλογές (τις οποίες μάλιστα ο ίδιος προκάλεσε για να αντιμετωπίσει η χώρα τις μεγάλες προκλήσεις, όπως δικαιολογήθηκε) ο πρωθυπουργός με το γνωστό "ακαδημαϊκό" ύφος του, ανέγνωσε χθες στη Βουλή τις προγραμματικές αποφάσεις και μέτρα, γενικόλογος και υπαινικτικός. Η αοριστολογία όμως υποκρύπτει τη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης και συντηρητικής πολιτικής".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "φως στο άγριο παζάρι που έγινε για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας πριν από την στημένη εκλογή, έριξε με χθεσινή συνέντευξή του στον κ. Ι. Πρετεντέρη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Ι. Βαρβιτσιώτης. Μιλώντας για το δικό του ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην επανεκλογή του κ. Μ. Εβερτ, ο αντιπρόεδρος είπε ότι αν ανέκυψε το θέμα ηγεσίας και πριν ο κ. Γ. Σουφλιάς ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, είχε προτείνει στον Θεσσαλό πολιτικό να αποτελέσουν από κοινού το ηγετικό δίδυμο. Κατά την πρόταση πρόεδρος θα ήταν ο ίδιος και αντιπρόεδρος ο κ. Σουφλιάς. Ομως ο κ. Σουφλιάς απέρριψε την πρόταση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ άφησε χθες ανοιχτό ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΑ εμμέσως αναγνώρισε το μεταβατικό ρόλο του Μ. Εβερτ και δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή στην παράταξη των στελεχών που έχουν αποχωρήσει".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "μια μέρα μετά την άρνηση του Γιώργου Σουφλιά να αποδεχθεί τα κομματικά αξιώματα που του πρότεινε ο Μιλτιάδης Εβερτ, βουλευτές προσκείμενοι στην ηγεσία του κόμματος κάνουν λόγο για διαγραφές, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο. Την ίδια ώρα όμως ο Μιλτιάδης Εβερτ δέχεται νέες βολές από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία σιγά-σιγά θα είναι πραγματικός "πονοκέφαλος" για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του".

    [4] Τουρκία-ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "υπέκυψε στις πιέσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απέρριψε χθες την πρόταση παγώματος των κονδυλίων του προγράμματος MEDA που προορίζονται για την Τουρκία για το 1997, αναιρώντας έτσι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου. Η απόφαση ελήφθη βάσει προφορικής δέσμευσης του επιτρόπου Χάνς βαν ντεν Μπρουκ ότι τα κονδύλια θα διατεθούν για την ενίσχυση των διαδικασιών εκδημοκρατισμού της γείτονος. Στο μεταξύ, σε έκθεση του επιτρόπου Βαν ντεν Μπρουκ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι "παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες η ΕΕ πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις διόδους διαλόγου και συνεργασίας με την Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε χθες να εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος (21-25 Οκτωβρίου) το "πάγωμα" των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία από τον προϋπολογισμό του 1997. Η εισήγηση αφορά όλα τα ποσά που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης (6 Μαρτίου 1996) μεταξύ της Κοινότητας και της Αγκυρας εκτός από τις πιστώσεις του προγράμματος ευρωμεσογειακής συνεργασίας (MEDA). Ειδικότερα, για το MEDA ο προεδρεύων της Επιτροπής Προϋπολογισμού, Γερμανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής κ. Ζαμλάντ ανέφερε στους συναδέλφους του ότι είχε επικοινωνία με τον αρμόδιο επίτροπο Χάνς βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή δεν πρόκειται να παρουσιάσει για έγκριση τουρκικά προγράμματα το 1997 εκτός από εκείνα που προβλέπονται από το ψήφισμα της Ευρωβουλής (19 Σεπτεμβρίου)".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "δεν πέρασε γερμανικό πραξικόπημα για ξεπάγωμα των πιστώσεων προς Τουρκία".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πολεμοχαρής εμφανίστηκε χθες στη Βόννη, ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε με σύρραξη σε περίπτωση που η ΕΕ δεχθεί στους κόλπους της την Κύπρο. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αρχηγός των Τουρκοκυπρίων επέμεινε στην αναγκαιότητα να αναγνωρίσει η ΕΕ ότι υπάρχουν δύο κυβερνήσεις στο νησί και ότι την αίτηση ένταξης στην ΕΕ υπέβαλε μόνον η μία μη έχοντας κανένα δικαίωμα να εκπροσωπεί και τις δύο εθνότητες".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "απάντηση στις τουρκικές απειλές έδωσε χθες η Αθήνα δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπίκα ο οποίος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Αγκυρας "προκλητική και παράνομη". Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε "απειλητικές" τις ελληνικές και κυπριακές στρατιωτικές ασκήσεις και κάλεσε την Αθήνα και την Κύπρο να σταματήσουν την πραγματοποίηση ασκήσεων διαφορετικά η Τουρκία θα απαντήσει δυναμικά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διαβεβαίωναν πως υπό τις παρούσες συνθήκες και τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία δεν είναι δυνατόν να αρχίσει σε καμία περίπτωση διάλογος με τη γείτονα χώρα για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Επισημαίνεται, τέλος ότι το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα προς την Αγκυρα για τις πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση προχθές του τουρκικού F-16".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 11 October 1996 - 11:02:25