Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ασκηση
  • [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [4] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης", οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για την ονομασία των Σκοπίων και οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Είμαι ισόβιος". Εκπληκτική δήλωση Εβερτ. Δυσφορούν και όσοι τον ψήφισαν. Απίστευτοι διάλογοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θα μείνω αρχηγός. Εβερτ: δεν είμαι μεταβατικός. Μέτωπο των τριών και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    Η ΑΥΓΗ: "Πλημμυρίσαμε από αρμόδιους. Τα πρωτοβρόχια έπνιξαν και πάλι τον Πειραιά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανατροπή Εβερτ πριν το Συνέδριο. Ετοιμάζονται να τον 'αδειάσουν' και οι Καραμανλικοί".

    ΕΘΝΟΣ: "Μενού Σημίτη. Αυστηρή δίαιτα στο κράτος. Μέτρα με συναίνεση για τους εργαζομένους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στον χορό της άδειας κοιλιάς μας προσκάλεσε όλους χθες η κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δυναμικό ξεκίνημα από τα μικρά κόμματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τετρακόσιες χιλιάδες έξτρα χαράτσι. Λυπητερή Γιάννου για κάθε οικογένεια το 1997".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εβερτ κατά Εβερτικών. 'Θα μείνω' δηλώνει αδειάζοντας Κώστα Καραμανλή και άλλους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Χοάνη σπατάλης στο δημόσιο. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι ανεξέλεγκτες οι κρατικές δαπάνες και υπόσχεται άμεση περιστολή τους κατά 400 δισεκατομμύρια δραχμές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προκαλούν οι Τούρκοι. 50 παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου. Κορυφώνεται η άσκηση 'Τοξότης- Νικηφόρος'".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στον αέρα 2.850.000 ασφαλισμένοι σε 17 ταμεία".

    ΝΙΚΗ: "Παγώνουν όλα στο δημόσιο. Προσλήψεις, μισθολόγιο, υπερωρίες τέλος. Ο νόμος Πεπονή και στις τράπεζες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής δράσης του ΚΚΕ".

    [2] Ασκηση

    Η ΑΥΓΗ όπως και ο υπόλοιπος τύπος αναφέρονται εκτενώς στις "εκτεταμένες τουρκικές παραβάσεις των FIR Αθηνών και Λευκωσίας χθες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, στην οποία διεξάγεται η άσκηση "Τοξότης". Κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας επισημαίνουν ότι οι τουρκικές παραβάσεις αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά και οτι τέτοια περιστατικά είναι συνήθη σ'αυτού του είδους τις ασκήσεις και δεν δικαιολογείται το πολεμικό κλίμα που δημιουργεί μερίδα των ΜΜΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το ελληνικό υπουργείο Αμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση για την ομαλή εξέλιξη της άσκησης με την οποία επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Μάθημα στον Αττίλα από 'Νικηφόρο' και 'Τοξότη', σημειώνει ότι "οι Τούρκοι δεν πέτυχαν να παρεμποδίσουν την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "τα φτερά της πολεμικής αεροπορίας 'σκέπασαν' τη Μεγαλόνησο. Αεροπλάνα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν και πάλι χθες το πρωί στους κυπριακούς ουρανούς, στο πλαίσιο της άσκησης 'Νικηφόρος' της Εθνικής Φρουράς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε ανηλεή πόλεμο νεύρων έχουν επιδοθεί οι στρατοκράτορες της Αγκυρας στην προσπάθειά τους να ναρκοθετήσουν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου. Με προκλήσεις από αέρα και θάλασσα και εμπρηστικά πρωτοσέλιδα - πολεμικές κραυγές των φερέφωνων του στρατιωτικού κατεστημένου, η Αγκυρα καταβάλλει ανέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα έντασης, στη μαρτυρική Μεγαλόνησο".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι η Αγκυρα "ανεβάζει επικίνδυνα το 'θερμόμετρο' της έντασης στο Αιγαίο μπροστά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την περαιτέρω υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, όπως εκφράστηκε και με την επιτυχημένη πορεία των ασκήσεων "Τοξότης - Νικηφόρος".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "με 20 εικονικές αερομαχίες στο διεθνή εναέριο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επιχείρησαν χθες οι Τούρκοι να αναχαιτίσουν τα κύματα των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς επίγειων 'εχθρικών' στόχων στην ελεύθερη Κύπρο. Ενθουσιασμός στην Κύπρο για τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών στην άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι από τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει και της αναμενόμενης πρωτοβουλίας απο την Ουάσιγκτον. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών προβληματίζεται για το πως θα αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Ο υφυπουργός Χρήστος Ροζάκης μαζί με τον ευρωβουλευτή Γιάννο Κρανιδιώτη και τον ΓΓ του υπουργείου Στ. Περράκη θα επισκεφθούν τον Νοέμβριο την Κύπρο για να συζητήσουν με την κυπριακή ηγεσία σε λεπτομέρειες την πολιτική που θ'ακολουθήσει η Λευκωσία".

    [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ο νέος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, που ξεκίνησε χτες στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα του Σ. Βάνς καταγράφει για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει πια ένα κράτος το οποίο ντε φάκτο τείνει να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει και την ντε γιούρε αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, 'πιέζει' για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης υπό τη διαμεσολάβηση του Σ. Βάνς υιοθετώντας - όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές - μια πιο 'ευέλικτη' στάση".

    Αντίθετα, η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι βρίσκονται "Αθήνα και Σκόπια πιο κοντά στη λύση. Στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης αναμένεται επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίλυση της διαφοράς. Εντός της σημερινής μέρας ο Ελληνας εκπρόσωπος στις συνομιλίες πρέσβης Ζαχαράκις αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα όπου και θα έχει διαβουλεύσεις για την ελληνική στάση στη συνέχεια του διαλόγου της Νέας Υόρκης. Θεωρείται βέβαιο ότι η Αθήνα έχει καταλήξει πλέον στη θέση να ζητήσει την 'επιτάχυνση' κάτι που φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνα και τα Σκόπια".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, θα επαναληφθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο όνομα των Σκοπίων, καθώς η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ.κ. Ζαχαράκι και Τοσέφσκι στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Σ. Βάνς δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Ο κ. Ζαχαράκις ζήτησε από την πλευρά του την επίσπευση της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα βοηθούσε την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χώρων".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "κατάλογο με 140 πιθανά ονόματα για τα Σκόπια έχουν στην κατοχή τους τα ενδιαφερόμενα μέρη παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν τόλμησαν να τον αγγίξουν, κατά την έκφραση ενημερωμένης διπλωματικής πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ενας εκ των πρωταγωνιστών του ελληνοσκοπιανού διαλόγου παραδέχθηκε ότι υπάρχει πληθώρα ονομασιών και τόνισε οτι για να συμπληρωθεί ο κατάλογος συνεισέφεραν αρκετές χώρες, ανάμεσά τους φυσικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "διεύρυνση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας επιδιώκουν τα Σκόπια, με το επιχείρημα ότι 'πρέπει να ενδυναμωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη' αλλά με το θέμα της ονομασίας σε εκκρεμότητα. Ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας κ. Μπ. Χαντζίνσκι μετέφερε στον επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου πρέσβη Αλ. Μαλλιά την επιθυμία της κυβέρνησής του για την έναρξη διμερών επαφών και σε στρατιωτικό επίπεδο. Χωρίς να διευκρινίσει αν επιθυμεί οι επαφές να γίνονται σε επίπεδο διπλωματικών αντιπροσωπειών ή Γενικών Επιτελείων ο κ. Χαντζίνσκι έθεσε ως τελικό στόχο την υπογραφή διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ως "μήνυμα με πολλούς αποδέκτες" θεωρεί η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τον χαρακτηρισμό από το Μιλτιάδη Εβερτ "ανοησίες" για "όσα λέγονται περί προσωρινότητάς του στην ηγεσία της ΝΔ".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "ο κ Εβερτ επιχειρεί τώρα να αμβλύνει τις αντιθέσεις που κορυφώθηκαν μετά τις πρόσφατες εκλογές και ιδίως κατά τη διαδικασία επιλογής του νέου αρχηγού. Προχωρεί άμεσα σε δύο κινήσεις: επιλεκτικό άνοιγμα προς το μέτωπο των "3", ενώ υπέδειξε τη συναινετική υποψηφιότητα Ψαρούδα-Μπενάκη για την προεδρία της Βουλής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ετοιμότητα της ΝΔ να απαντήσει από σήμερα με υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στις παλινωδίες και στην ατολμία της κυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη διατράνωσαν χθες ο πρόεδρος και όλα τα στελέχη της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος. Ο κ. Εβερτ απέρριψε με κατηγορηματικό τόνο τα όσα έχουν ειπωθεί από στελέχη του κόμματος περί "μεταβατικότητας και προσωρινότητας του προέδρου" και τα περί "αναβολής του συνεδρίου", ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς εμφανίσθηκε ενωτικός ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να στηρίζονται οι επιλογές του κόμματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "κρύβονται πολλοί βουλευτές από εκείνους που αγνόησαν την αξίωση της εκλογικής βάσης για ανανεωτική και ενωτική πορεία του κόμματος και ψήφισαν (στο πρόσωπο του κ. Εβερτ) την αναπαλαίωση, την πόλωση ή και τη διάσπαση της φιλελεύθερης παράταξης. Ψήφισαν συρρίκνωση προδίδοντας την εντολή της βάσης. Γι αυτό και η αναγέννηση της παράταξης θα έρθει από τη βάση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της αναφερόμενη σε τυχόν "διαφοροποιήσεις δυσαρεστημένων ή διαφωνούντων βουλευτών της ΝΔ στις μυστικές ψηφοφορίες για το νέο προεδρείο της Βουλής" σημειώνει ότι πρόκειται "για εντελώς απαράδεκτη τακτική και η ΝΔ με αιχμή του δόρατος την κοινοβουλευτική ομάδα της οφείλει να δώσει τη μάχη με απόλυτη ενότητα και ομοψυχία".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 8 October 1996 - 10:04:31