Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Συνέντευξη Κωνσταντόπουλου
  • [5] Ελλάδα - Τουρκία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "1,5% έφυγε μπροστά η ΝΔ. Και νέο γκάλοπ της ALCO για τον ΑΝΤΕΝΑ 'τελειώνει' το ΠΑΣΟΚ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πόλωση γιατί χανόμαστε. ΠΑΣΟΚ: δεν τους βγήκε το ήπιο κλίμα - πάνε σε όξυνση".

    Η ΑΥΓΗ: "Διορίζουν φοιτητές. Κυβερνητική ψηφοθηρία - δόλωμα για τους νέους".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σαμαράς του ΠΑΣΟΚ είναι ο Τσοβόλας. Τον ξεσκέπασε ακόμα και ο Μητσοτάκης".

    ΕΘΝΟΣ: "Τον έσφαξε με το... βαμβάκι. Μητσοτάκης άδειασε Εβερτ, πρόβλεψε πολιτική ρευστότητα μετά τις εκλογές και δήλωσε μοναδικός εγγυητής της ενότητας της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ολα τα βόλια πάνω στον Τσοβόλα. Ομοβροντία εναντίον του από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βιομηχανία ψεύδους και λάσπης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ξεθάβουν τον Ανδρέα. Επιστροφή στο παρελθόν με βρώμικο πόλεμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δεν αντέχει 'θα' η οικονομία. Στρογγυλό τραπέζι της 'Ελευθεροτυπίας' με όλα τα κόμματα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νέοι ελιγμοί τακτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με πεδίο ανταγωνισμού τα μικρά κόμματα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο λαός πρέπει να συγκρίνει. Σημίτης: το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί, η ΝΔ καταστρέφει".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φροντιστήριο και τριβές για τη μάχη στην τηλεόραση. Σημίτης - Εβερτ ετοιμάζονται για μεθαύριο".

    ΝΙΚΗ: "Βουλιάζουμε με τον Εβερτ. Εμμεση ομολογία του επίτιμου της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επιστροφή του στην ηγεσία του κόμματος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μπαράζ μέτρων απαιτούν οι βιομήχανοι".

    [2] Εκλογές

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "μήνυμα νίκης του ΠΑΣΟΚ έστειλε χθες βράδυ η Αχαϊα. Μιλώντας σε μια ενθουσιώδη συγκέντρωση που διακρινόταν για τον παλμό της - μολονότι δεν υπήρξε η παραμικρή κινητοποίηση από τη γύρω περιοχή - ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του αρχηγού της ΝΔ Μιλτ. Εβερτ τόσο για τις θέσεις του στην εξωτερική πολιτική όσο και για το πρόβλημα της ανεργίας. Στο μεταξύ, σε μονομέτωπο αγώνα εναντίον της ΝΔ μετατρέπει πλέον την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις διαρροές προς τα αριστερά του ενώ θα συνεχίζει να προβάλλει τόσο το κυβερνητικό του έργο όσο και το πρόγραμμά του για τη νέα τετραετία".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ο λαός πρέπει να συγκρίνει. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν στην Ελλάδα, ενώ οι κυβερνήσεις της Δεξιάς κατέστρεψαν. Η Νέα Δημοκρατία ήθελε μακρά προεκλογική περίοδο για να μπορεί να κάνει ανέξοδη κριτική. Αυτά τόνισε στη λαοθάλασσα της Πάτρας (πλατεία Γεωργίου) ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάνοντας ειδική αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Χρειάζεται μια νέα εντολή του ελληνικού λαού γιατί το μέλλον του τόπου δεν μπορεί να περιμένει. Χρειάζεται μια υπεύθυνη κυβέρνηση σε θέση μάχης υπογράμμισε ο Κ. Σημίτης. Προανήγγειλε εξάλλου βαθιές τομές στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά και ανελέητο χτύπημα στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία. Τα έργα που γίνονται - και θα γίνουν στη Δυτική Ελλάδα- θα σφραγίσουν μια νέα εποχή. Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (207 δις) θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 1999 και θα ολοκληρωθεί το 2004. Προχωρούν, επίσης ταχύτατα τα έργα στο λιμάνι και στην παρακαμπτήριο της Πάτρας, η αναβάθμιση της Εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων και το φράγμα Πείρου. Στον Αραξο θα λειτουργήσει πολιτικό αεροδρόμιο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της ΝΔ διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής δημοσκόπησης της PRC που δημοσίευσαν χθες τα ΝΕΑ. Η ποσότητα και η ποιότητα των 'ατού' του ΠΑΣΟΚ ενισχύουν την εκτίμηση ότι η αμφίρροπή μάχη για την εξουσία που δείχνουν τα γκάλοπ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα εξελιχθεί σε σαφές προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "στο νεοαποστάτη Τσοβόλα στηρίζει όλες τις ελπίδες της ΝΔ προκειμένου να ανακόψει την πορεία νίκης του ΠΑΣΟΚ. Το ομολόγησε χθες και δημοσίως ο Κώστας Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον Δημήτρη Τσοβόλα, Σαμαρά του ΠΑΣΟΚ. Επλεξε μάλιστα και το εγκώμιο στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτός τον οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΔΗΚΚΙ θα κόψει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ συμβάλλοντας καθοριστικά σε ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάθει από τον Τσοβόλα ο,τι έπαθε η Νέα Δημοκρατία από το Σαμαρά".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με προσεκτικές διατυπώσεις και χαμόγελα γεμάτα υπονοούμενα ο Κων. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο MEGA προέβλεψε εκλογική ήττα της ΝΔ αφού η τακτική της στηρίζεται στην προσωπική αντιπαράθεση Εβερτ-Σημίτη. Η ήττα ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή των σχεδίων του. Μπορεί να μην τα αποκάλυψε, αλλά άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και της διάσπασης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και οι μονομερείς 'συνταγές' της προεκλογικής αντιπαράθεσης αποκρύπτουν το σύνολο των επεμβάσεων που απαιτεί η οικονομία. Ανώτατοι τραπεζικοί παράγοντες, χωρίς καμία διάθεση να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία - για τούτο και αποφεύγουν τις επίσημες τοποθετήσεις - παρατηρούν ότι η μέχρι τώρα προεκλογική συζήτηση δεν έχει αναδείξει την πραγματική διάσταση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "διαφοροποιούνται ουσιαστικά οι τοποθετήσεις των κομμάτων στα κρίσιμα και επίμαχα θέματα της οικονομίας όταν εκπρόσωποί τους τα συζητούν σε στρογγυλό τραπέζι νηφάλια και όχι σε φορτισμένα μπαλκόνια και σε αντιπαραθέσεις εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Παίζει η ΝΔ με τα 7 'μέτρα' του κ. Εβερτ τα οποία οι τεχνοκράτες του κόμματος τα 'μαζεύουν' αλλά μένουν κάποια άλλα σκληρά μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις και τα μισθολόγια που παραμένουν ασαφή. Εχει το ΠΑΣΟΚ το πλεονέκτημα να προτείνει τη συνέχιση της πολιτικής την οποία ήδη ακολουθεί και τη γνωρίζει το εκλογικό σώμα ώστε να μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα τι μπορεί να συμβεί την επόμενη μέρα. Η ρευστότητα στο εκλογικό σώμα δείχνει ότι ο ψηφοφόρος έχει ακόμη επιφυλάξεις και μετράει την αξιοπιστία των κομμάτων ιδίως στα θέματα που έχουν σχέση με το πορτοφόλι του. Και φαίνεται πως τελικά θα τους κερδίσει ο σοβαρός, νηφάλιο και αξιόπιστος λόγος τις προσεχείς μέρες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "τις μετεκλογικές αντιλαϊκές εξελίξεις, εάν ο δικομματισός αναδειχτεί ενισχυμένος στις εκλογές, αποκαλύπτει ουσιαστικά η προεκλογική παρέμβαση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ωμή προεκλογική παρέμβαση υπέρ του δικομματισμού έκαναν χτες οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ και με επιστολή τους προς τους αρχηγούς των κομμάτων ξεκαθαρίζουν ότι απαιτούν από 'τη νέα κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, ανθιστάμενη στις πιέσεις ομάδων και κεκτημένων συμφερόντων'."

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "δεύτερη δημοσκόπηση μετά απο εκείνη του MEGA της περασμένης Κυριακής, που θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤΕΝΝΑ δίνει μια ως μιάμιση μονάδα προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η νέα σφυγμομέτρηση είναι της ALCO και θα μεταδοθεί μάλλον σήμερα ή το αργότερο αύριο το βράδυ. Πάντως, οι αναλυτές τόνισαν ότι το κρίσιμο σημείο είναι η συμπεριφορά των αναποφάσιστων που φθάνουν το 30% και άλλων κατηγοριών που δεν έχουν καταλήξει και που θα κρίνουν τις εκλογές. Το πρόβλημα είναι ότι η συμπεριφορά των αναποφάσιστων είναι απρόβλεπτη οπότε ή θα επιστρέψουν στα κόμματα που είχαν ψηφίσει το 1993 είτε θα διαχυθούν σε άλλα κόμματα. Αλλά διαβεβαίωσαν ότι ο εκλογικός νόμος επιτρέπει την πλειοψηφία στη Βουλή ακόμα και όταν το πρώτο κόμμα είναι μπροστά μόνο 1.400 ψήφους και έχει πάρει πάνω από 40%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "μια πραγματική βιομηχανία ψεύδους και λάσπης έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να ανακόψει τη ροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το νεότευκτο κόμμα του Δ. Τσοβόλα, το ΔΗΚΚΙ".

    "Τις μεθόδους του Α. Παπανδρέου 'ξεθάβει', κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, το ΠΑΣΟΚ στην απόγνωσή του, μετά τα άσχημα προγνωστικά για τις εκλογές. Ο Κ. Λαλιώτης 'καπέλωσε' από χθες τον Κ. Σημίτη - που συνεχίζει να μιλάει σε πενιχρές συγκεντρώσεις - και άρχισε τον βρώμικο πόλεμο κατά της ΝΔ και της ηγεσίας της".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "πανικόβλητο το ΠΑΣΟΚ από την άνοδο της ΝΔ εγκαταλείπει την τακτική των ήπιων τόνων και επαναφέρει τις γνωστές διχαστικές πολιτικές του '81 επιζητώντας την όξυνση του πολιτικού κλίματος και το μάντρωμα των οπαδών του, για να μη διαρρεύσουν σε άλλα κόμματα και ιδιαίτερα στο ΔΗΚΚΙ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "θορυβημένος από την διαπιστούμενη απήχησι του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Σημίτης προσπαθεί να εκφοβίσει ή και να εκβιάσει πολιτικώς όσους δηλώνουν πως θα ψηφίσουν το κόμμα του Τσοβόλα".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "φοβάται ο Γιάννος το θεριό και το θεριό το Γιάννο". Αυτή η λαϊκή ρήση μπορεί να αποδώσει το άγχος των δύο 'μονομάχων' Σημίτη και Εβερτ για την κοινή τους τηλεοπτική εμφάνιση το βράδυ της Παρασκευής που θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο. Στα επιτελεία των δύο κομμάτων πάντως έως αυτή την ώρα υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τον δημοσιογράφου που θα συντονίσει τη συζήτηση αλλά και για τους τρεις συναδέλφους του που θα θέτουν τα ερωτήματα στους δύο αρχηγούς. Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ προετοιμάζουν νυχθημερόν το 'οπλοστάσιό' τους ενώ 'παρακολουθούν' με εντατικούς ρυθμούς ιδιαίτερα μαθήματα προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να απαντήσουν σε όποια ερώτηση τους τεθεί από του δημοσιογράφους στη συνέντευξη που θα διαρκέσει μιάμιση ώρα".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει "την προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Αγκυρα ότι 'κάθε απόφαση κλιμακώσεως της εντάσεως" στην Κύπρο εξ αφορμής της δολοφονίας στρατιώτου των δυνάμεων κατοχής "θα οδηγήσει σε άμεση ελληνική αντίδραση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "οργανωμένη προβοκάτσια του ψευδοκράτους ήταν η δολοφονία του Τουρκοκύπριου καταγγέλλουν οι συγγενείς του υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι 'επελέγη' από το καθεστώς Ντενκτάς διότι ήταν κουρδικής καταγωγής. Χθες μάλιστα επιβεβαιώθηκαν οι συνταρακτικές πληροφορίες ότι ένας εκ των δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού ήταν 'ψευδοϋπουργός' του Ντενκτάς. Σε μια νέα επίδειξη αδιαλλαξίας ο 'Αττίλας' επιχείρησε χθες να προωθήσει τις θέσεις του στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών στη Λευκωσία, αλλά η Διεθνής Ειρηνευτική Δύναμη παρενέβη και απέτρεψε την προσπάθειά του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την ίδια στιγμή, ο Ντενκτάς αντί να απολογηθεί για το δολοφόνο 'υπουργό' Γεωργίας ζητεί διακοινοτικό διάλογο γιατί 'είναι η μόνη οδός εκτόνωσης'. Χθες, η ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε πλήρεις αποδείξεις για τη συμμετοχή του 'υπουργού' Ακίν στη δολοφονία του ήρωα Σολωμού αλλά ο Ντενκτάς είπε ότι 'αν τις προσεχείς μέρες, εβδομάδα ή μήνα ο κ. Κληρίδης δεν αποδεχτεί τη συνάντηση και δεν εκτονωθεί η ένταση όλα δείχνουν ότι οδηγούμεθα στην καταστροφή'."

    Οπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ "ήδη η κυπριακή κυβέρνηση προχωράει στις διαδικασίες για την έκδοση εντάλματος κατά του Κενάν Ακίν ενώ ο ψευδοϋπουργός σε δηλώσεις του στο πρακτορείο 'Ανατολή' διαψεύδει τις κατηγορίες χωρίς όμως να προβάλει οποιοδήποτε πειστικό επιχείρημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "εμπρηστική υπήρξε η εμφάνιση της Τανσού Τσιλέρ στα κατεχόμενα όπου παραβρέθηκε στην κηδεία του Τούρκου στρατιώτη Αλαχβέρντι Κίλιτς, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι ήταν κουρδικής καταγωγής και δολοφονήθηκε από συναδέλφους του όταν εκφράστηκε αρνητικά για την προοπτική εισβολής του τουρκικού στρατού στο Β. Ιράκ (νότιο Κουρδιστάν). Την κουρδική καταγωγή του στρατιώτη επιβεβαίωσαν τρεις συγγενείς του στο ΡΙΚ καταγγέλλοντας το καθεστώς Ντενκτάς για τη δολοφονία του. Το θύμα είπαν δολοφονήθηκε από τους Τούρκους γιατί είναι εξάδελφος ηγετικού στελέχους του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος που διεξάγει ένοπλο αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "είναι μοναδική η ευκαιρία για την ελληνική και κυπριακή εξωτερική πολιτική ν'αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα τελευταία γεγονότα. Ως τώρα το έχει επιτύχει σε άριστο βαθμό με την προβολή σε παγκόσμια κλίμακα της δολοφονίας των δύο Ελληνοκυπρίων πατριωτών και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στο πλαίσιο της ΕΕ και της σαφούς μεταστροφής του άλλοτε ευμενούς για την Τουρκία κλίματος. Το ίδιο - και με μεγαλύτερη ένταση - πρέπει να γίνει στην περίπτωση της άθλιας προβοκάτσιας που έστησε η ψευδοκυβέρνηση του Ντενκτάς σε συνεργασία με την Αγκυρα στην προσπάθειά της να μεταβάλει το διεθνές κλίμα αποδοκιμασίας. Διότι τώρα είναι η ευκαιρία. Και δεν πρέπει να χαθεί".

    [4] Συνέντευξη Κωνσταντόπουλου

    Κάθε ψήφος στο Συνασπισμό είναι καθοριστική για τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, που πρέπει να υπάρχει στη Βουλή του 2.000, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο πρόεδρός του, Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Αυτοδυναμίες και κυβερνήσεις συνεργασίας, προσθέτει, δεν συμβιβάζονται. Ενδεχόμενη μη αυτοδυναμία, συνέχιση της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής και συνεργασίες επίσης δεν συμβιβάζονται". Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι για όλα αυτά τα θέματα έχει καλέσει σε δημόσιο διάλογο τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, ο οποίος, όμως, τον αρνείται. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση σε ριζοσπαστικές τομές στην εξωτερική πολιτική, στα κοινωνικά και οικονομικά θέματα και στη λειτουργία του κράτους.

    [5] Ελλάδα - Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "κύκλωμα σε συνεργασία με την τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ) επιχείρησε να προκαλέσει ζημιά σε ελληνικές τράπεζες αποκάλυψαν σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας 'Χουριέτ' οι κατηγορούμενοι υπόθεσης απάτης με πιστωτικές κάρτες που απασχολεί εδώ και λίγο καιρό την τουρκική κοινή γνώμη. Το ενδιαφέρον είναι ότι ένας από τους κατηγορούμενους ο Χαϊρετίν Ερτεκίν ήταν ο χρυσοχόος με τον οποίο συναλλασσόταν και ο αποθανών πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ. Οι υπόλοιποι δύο κατηγορούμενοι οι Εϊλέμ Τζουλτζούογλου και Αλί Μουράτ Σαχίνμπας σύμφωνα με τη Χουριέτ υποστήριξαν ότι ο πρώτος ήταν στέλεχος της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου μ'άλλα λόγια της τουρκικής εκδοχής της γκλάντιο. Οι Τζουλτζούογλου και Σαχίνμπας υποστήριξαν επίσης ότι ο Ερτεκίν τους είχε δώσει εντολή να προκαλέσουν ζημιά σε ελληνικές τράπεζες με πλαστές πιστωτικές κάρτες. Ετσι, λοιπόν οι κωδικοί αυτοί μεταφέρθηκαν με ειδικό μηχάνημα στην πιστωτική κάρτα του Ερτεκίν με την οποία αφαιρέθηκαν τελικά 300 χιλιάδες δολάρια από λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Εμπορικής Τράπεζας. Τέλος, σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Ερτεκίν στην κατάθεσή του ερωτηθείς για το που έστειλε τελικά το ειδικό μηχάνημα απάντησε ότι το παρέδωσε μέσω του βοηθού γενικού διευθυντή της ΜΙΤ Τζεμάλ Κότς, στον αντιπρόεδρο της περιφέρειας Κωνσταντινούπολης της ΜΙΤ Ερκάλ Ερντέμ".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 11 September 1996 - 10:46:43