Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] EΚΛΟΓΕΣ
  • [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [5] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • [6] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [7] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ
  • [8] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [9] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων και η εκλογική τους τακτική, η επιστολή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τον αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην ευρύτερη περιοχή, οι ενέργειες της Τουρκίας και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λάσπη το τελευταίο όπλο! Ο πανικός τους οδηγεί στην αθλιότητα. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει βρόμικο πόλεμο σε Εβερτ - ΝΔ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αρσένης κατακεραυνώνει Σημίτη: Εκανες τραγικά λάθη".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι πολίτες αντιστέκονται. Δοκιμασία του δικομματισμού δείχνουν οι δημοσκοπήσεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δουλεύει για τη Δεξιά ο Τσοβόλας. Το κατήγγειλε ο Σημίτης σε ομιλία του στην Αρτα".

    ΕΘΝΟΣ: "Εξόρμηση διαρκείας. Ο Σημίτης καλεί το ΠΑΣΟΚ του '93 σε πανστρατιά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εχει νύχια να ξυστεί ο Εβερτ. Σύμφωνα με όσα είπε χθες στο Ζάππειο..."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ανω-κάτω το ΠΑΣΟΚ. Τριγμοί και γκρίνιες στη Χαριλάου Τρικούπη, μπροστά στο φάσμα της ήττας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κατέβα από το μπαλκόνι. Νέα πρόκληση Εβερτ για τριπλό διάλογο στη TV".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σηκώνεται από τον καναπέ το ΠΑΣΟΚ. Αφύπνιση μετά τα πρώτα γκάλοπ για Τσοβόλα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Απειλή" τα μικρά κόμματα. Ανησυχεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Απολύσεις στο φουλ με Εβερτ. Δεν είχε τίποτα να πει στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ψήφος εμπιστοσύνης σε Σημίτη, σύμφωνα με γκάλοπ της PRC".

    ΝΙΚΗ: "Πανικός από Σημίτη. Τρέμει την άνοδο του ΔΗΚΚΙ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κάλπικο δίλημμα το 'Μάαστριχτ ή απομόνωση'."

    [2] EΚΛΟΓΕΣ

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "με ξεκάθαρο τρόπο θέτει πλέον το δίλημμα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ, μετά και τις πρώτες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι διαθέσεις των ψηφοφόρων παραμένουν ρευστές, λίγες μόνον ημέρες πριν από τις εκλογές. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Δεξιά ή πρόοδος. Συντήρηση ή εκσυγχρονισμός", τόνισε με έμφαση - και μέσα σε θερμά χειροκροτήματα - ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτης που μίλησε χθες σε ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις οπαδών του ΠΑΣΟΚ, στα Γιάννενα και στην Αρτα. Τα διλήμματα αυτά τα έθεσε με πιο άμεσο τρόπο στη Φιλιππιάδα και τη Φιλοθέη Αρτας όπου μίλησε ευθέως, για δυο τύπους διακυβέρνησης, αυτόν της Δεξιάς, και αυτόν της προόδου. Και υπογράμμισε ότι κάθε ψήφος που διασπά τη δημοκρατική παράταξη, βγάζει κυβέρνηση τη Δεξιά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η δημόσια καταγγελία του ΠΑΣΟΚ κατά του Τσοβόλα αναμένεται να έχει και συνέχεια, μέχρι να ξεσκεπαστεί ο βρόμικος ρόλος που παίζουν οι αποστάτες του ΔΗΚΚΙ που έχουν εξελιχθεί σε πεμπτοφαλαγγίτες για τη δημοκρατική παράταξη. Οι αγωγιάτες του Εβερτ είναι σίγουρο ότι θα απομονωθούν από το λαό παρά τη θερμή προπαγάνδα που έχουν εξασφαλίσει από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τη Ρηγίλλης, η οποία και τους χρησιμοποιεί απροκάλυπτα στην προσπάθειά της να ανακόψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τη νίκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "οι σφυγμομετρήσεις με τις οριακές διαφορές αφυπνίζουν το ΠΑΣΟΚ και αλλάζουν το προεκλογικό κλίμα της εκστρατείας με στόχο τον επαναπατρισμό όλων των ψηφοφόρων του '93 στις τάξεις του". Χθες, ο Κώστας Σημίτης επιτέθηκε από την Ηπειρο στον κ. Τσοβόλα χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας τον ότι ουσιαστικά διασπά τη δημοκρατική παράταξη και ενισχύει τη δεξιά, με στόχο να αποτρέψει διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και να συσπειρώσει όλους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 1993.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "η άνοδος των μικρών κομμάτων και το ενδεχόμενο να εισέλθουν στη Βουλή εκτός της ΠΟΛΑΝ και του ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ του κ. Τσοβόλα και ο Συνασπισμός, μεταβάλλει - ερήμην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - τους 'πάγιους' συσχετισμούς του διπολισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα, εμφανίζουν αθροιστικώς τη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων στο 60% ενώ σε όλες τις βουλευτικές εκλογές μετά το 1981 το 'διπολικό ποσοστό' κυμάνθηκε από 83 έως 87%. Η άνοδος των μικρών κομμάτων είναι φυσικό να ανησυχεί ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί ως 'απειλή' για την εκλογική του επικράτηση κυρίως την εμφάνιση του ΔΗΚΚΙ και την ενδυνάμωση του Συνασπισμού".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι " αξιοσημείωτη αντοχή των μικρότερων κομμάτων στο πολωτικό κλίμα που καλλιεργούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα φανερώνουν οι δύο πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας της MRB και της PRC. Παράλληλα, οι πολίτες διατηρούν αποστάσεις από τους δύο μονομάχους του δικομματισμού και για πρώτη φορά από το 74 διαμορφώνονται τάσεις εκπροσώπησης στη Βουλή τεσσάρων κομμάτων εκτός του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Το συνολικό ποσοστό των διεκδικητών της εξουσίας είναι, εν αντιθέσει με το αντίστοιχο προηγούμενων εκλογών, αισθητά κάτω από το 65% με τα δύο κόμματα να εμφανίζονται στο ίδιο σημείο εκκίνησης (0,9% μπροστά το ΠΑΣΟΚ στη μια δημοσκόπηση, 0,4% η ΝΔ στην άλλη). Το ΠΑΣΟΚ πάντως διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα για την τελική επικράτηση".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "το μήνυμα των δημοσκοπήσεων είναι σαφές: Μόνο εύκολες δεν είναι οι εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής. Και αν κάποιοι είχαν πιστέψει το αντίθετο, εκείνο που τώρα διαπιστώνουν είναι την πλάνη τους. Και την ανάγκη να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να διευρύνουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα. Για όλους τους μετέχοντες στην εκλογική αναμέτρηση ισχύει η διαπίστωση αυτή. Περισσότερο, όμως για το ΠΑΣΟΚ. Διότι αν είναι κάτι εκείνο το οποίο, πέραν του ασαφούς τοπίου, κατέγραψαν οι δύο δημοσκοπήσεις, είναι τη δυνατότητά του να προσελκύσει κι άλλες δυνάμεις, επιτυγχάνοντας έτσι ν'αναδειχθεί στο μεγάλο νικητή της εκλογικής αναμέτρησης".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "πραγματικό μήνυμα νίκης το γκάλοπ, γιατί καταγράφει τη ραγδαία φθορά του κ. Σημίτη και το υ ΠΑΣΟΚ από την ημέρα προκηρύξεως των εκλογών. Φθορά που, βεβαιότατα, οφείλεται στην κατά κράτος επιβολή του Μιλτιάδη Εβερτ και έναντι του κ. Σημίτη προσωπικά, αλλά και έναντι ενός ολόκληρου επιτελείου που υποτίθεται ότι είχε καταρτίσει μια άνετη καμπάνια για την... νίκη - περίπατο του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του, επισημαίνει ότι "η προϊούσα μετάπτωση του 'εκλογικού περιπάτου' των 'Εκσυγχρονιστών' αρχικά σε 'σκληρή αναμέτρηση', ύστερα σε 'αβέβαιη νίκη' και από χθες σε 'ενδεχόμενη ήττα' αποτελεί την πρώτη απομυθοποίηση της 'παντοδυναμίας' των ΜΜΕ και των 'διαπλοκών'."

    "Θεέ μου πόσο χαμηλά έπεσε.... Ετσι θα σκέφτονταν, γράφει η ΝΙΚΗ, όσοι θα έβλεπαν χθες τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, να 'σέρνει' ο ίδιος το 'χορό' του 'βρόμικου πολέμου' σε βάρος του Δημήτρη Τσοβόλα. Αδυνατώντας πια να κρύψει τον πανικό του, ο κ. Σημίτης ενθυμήθηκε ακόμη ως και το σύνθημα 'Δεξιά και Πρόοδος' που είχε κυριαρχήσει στη δεκαετία του '80 χωρίς ο ίδιος βέβαια να το έχει υιοθετήσει ποτέ. Τώρα, όμως, ανάγκα και θεοί πείθονται και καθώς το ρεύμα υπέρ του ΔΗΚΚΙ αρχίζει πλέον να προκαλεί 'νευρική κρίση' επιστρατεύθηκαν τα 'μεγάλα συνθήματα'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με σπασμωδικές κινήσεις επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ τα δυσοίωνα μηνύματα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης της 22ας Σεπτεμβρίου, αλλάζοντας για τρίτη φορά και στην τελική ευθεία προς τις κάλπες την προεκλογική τακτική του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει τη δήλωση της Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα: "Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι πάντοτε ένθερμος υποστηρικτής των συνεργασιών, με τον όρο ότι γίνονται για να δώσουν ώθηση στον αγώνα για αλλαγές σε βάρος της δύναμης και της εξουσίας των μονοπωλίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις, κάποιες εφημερίδες θα κινδύνευαν να εκδοθούν.... με λευκές σελίδες, κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μείωναν κατά 10-15 λεπτά τα δελτία ειδήσεων και κάποια κόμματα θα είχαν αποσυρθεί πολύ πριν την διεξαγωγή εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις εξυπηρετούν καταστάσεις και -γιατί όχι- συμφέροντα. Ελάχιστες οι σοβαρές εταιρίες δημοσκοπήσεων οι 'θεωρητικοί' της... αστολογίας, επιχειρούν μέσα απ'ένα δείγμα 900-2.000 ανθρώπων να προδιαθέσουν το εκλογικό σώμα για τα αποτελέσματα και να προειδοποιήσουν τα πολιτικά κόμματα για το τι... τα περιμένει".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "σκληρή κούρσα, της οποίας ο νικητής θα φανεί στο νήμα της 22ας Σεπτεμβρίου, είναι οι βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Κύριο συμπέρασμα από τα δυο αυτά γκάλοπ είναι ότι -αν και έγιναν τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές- το πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να είναι τόσο ρευστό ώστε να μην είναι βέβαιο ακόμη ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα προηγείται".

    [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ακολουθώντας την πάγια πολιτική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάννης, όπου αυτό μπορεί να περάσει, αλλά και εισάγοντας νέες παραμέτρους όπως η προστασία της μειονότητας των Τουρκομανών που ζουν στο βόρειο Ιράκ, η Τουρκία εγκαθιδρύει τη νεκρή ζώνη μέσα στο ιρακινό έδαφος, εκμεταλλευόμενη την ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "πολεμικό κλίμα" προσπαθεί να καλλιεργήσει εκ νέου η Τουρκία με αφορμή τη δολοφονία ενός τουρκοκύπριου στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου στην κατεχόμενη Αχερίτου (κοντά στην Αμμόχωστο) καθώς η Αγκυρα και ο Ντενκτάς ισχυρίζονται δίχως να προβάλλουν αποδείξεις, ότι οι δολοφόνοι είναι άνδρες της Εθνικής Φρουράς. Την ίδια ώρα, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση συνιστούν ψυχραιμία υπογραμμίζοντας ότι το όλο επεισόδιο είναι 'προβοκάτσια' που έχει ως στόχο να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία".

    Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, που επικαλείται η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "ο Ρ. Ντενκτάς δήλωσε ότι αν συνεχιστούν οι δολοφονίες αυτό θα αποτελεί αιτία πολέμου. Λίγες ώρες νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ τόνιζε, αναφερόμενη στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι "το επεισόδιο δεν μπορεί να διασκεδαστεί με επιπόλαιες εξηγήσεις" και χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού "μη σοβαρή και μη πειστική". Πάντως, από το Λονδίνο όπου διαμένει, συγγενής του νεκρού στρατιώτη αποκάλυψε χθες ότι πυροβολήθηκε διότι ήταν Κούρδος και είχε μιλήσει κατά της σχεδιαζόμενης τουρκικής εισβολής στο νότιο Κουρδιστάν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι κυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις μετά από τη δολοφονία-προβοκάτσια που έγινε σε φυλάκια της κατεχόμενης Αχερίτου τα ξημερώματα της Κυριακής. Με ιδιαίτερη ανησυχία 'παρακολουθούνται' από προχθές οι μετακινήσεις των τουρκοκυπριακών στρατευμάτων και η ανάπτυξη τους κατά μήκος της νεκρής ζώνης. Παράλληλα, παρατηρείται και αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από τα κατεχόμενα. Οι δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό από την Αγκυρα δημιουργούν ένταση που κανείς, όμως, στην ελεύθερη Κύπρο δεν μπορεί να την ερμηνεύσει με απόλυτη αναφορά. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους της Λευκωσίας ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους Ντενκτάς πιέζει υπό την απειλή όπλων να γίνει συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Κληρίδη".

    Στο σχόλιό του ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται η εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για την 'επίλυση' του Κυπριακού. Το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου είναι σε γενικές γραμμές γνωστό. Αντικατάσταση των δυνάμεων του ΟΗΕ, από στρατεύματα του ΝΑΤΟ, αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού και μετατροπή του σε πρόβλημα των δύο κοινοτήτων και τέλος, η διχοτόμηση και η δημιουργία ενός ελληνοκυπριακού και ενός τουρκοκυπριακού κράτους, υπό την κηδεμονία φυσικά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Από τους εμπνευστές και τους υποστηρικτές αυτού του σχεδίου θεωρείται αναγκαίο να καταδειχτεί ότι είκοσι δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή είναι πλέον αδύνατο να ζήσουν μαζί σε ένα ενιαίο κράτος οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους. Σ'αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται γεγονότα όπως το προχθεσινό, με το θάνατο ενός Τουρκοκύπριου στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου. Πρόκειται για μια κλασσική εφαρμογή του δόγματος "διαίρει και βασίλευε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ωμή πρόκληση εις βάρος των Ελληνοκυπρίων θεωρείται η σημερινή επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στα κατεχόμενα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Τουρκοκύπριου στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός στη σκοπιά του από σφαίρα. Τόσο η Αγκυρα, όσο και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, εξακολούθησαν χθες τους ισχυρισμούς περί δήθεν 'δολοφονίας' του στρατιώτη από Ελληνοκύπριους, σε πράξη αντεκδίκησης για τις εκτελέσεις των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Η ίδια η Τανσού Τσιλέρ σε νέα γραπτή δήλωσή της χθες ισχυρίστηκε, πως υπάρχουν αποδείξεις για την (ελληνοκυπριακή) ταυτότητα των δραστών και ζήτησε την άμεση σύλληψή τους με στόχο να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Για το θέμα απέφυγε να πάρει θέσει το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Την ίδια ώρα πάντως πληθαίνουν οι διεθνείς πιέσεις για απαρχή ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντενκτάς".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "σοκ για την κυπριακή και τη διεθνή κοινή γνώμη αποτέλεσε η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, που μετά από ανάλυση του φωτογραφικού υλικού αποκάλυψε ότι εκτελεστής του νεαρού Ελληνοκυπρίου Σ. Σολωμού είναι ο 'υπουργός' Γεωργίας του Ντενκτάς. Η αποκάλυψη δίνει νέα διάσταση στα τραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών και τίθεται πλέον ζήτημα πολιτικής αλλά και ποινικής καταδίκης των ηθικών και των φυσικών αυτουργών".

    [5] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "έκτακτα μέτρα ασφάλειας έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, έλαβαν χθες οι τουρκικές αρχές καθώς στην Τουρκία, συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε το ένοπλο επεισόδιο στην Κύπρο και ο θάνατος του Τουρκοκύπριου στρατιώτη. Περίπου τριάντα διαδηλωτές εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης με σημαίες και συνθήματα πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον Πατριαρχικό Οίκο, ενώ στην Τουρκία οι πάντες είναι πεπεισμένοι ότι υπεύθυνοι για το χθεσινό επεισόδιο είναι η ελληνική πλευρά. Το Φανάρι γίνεται έτσι και πάλι ο στόχος εθνικιστικών ομάδων που προσπαθούν να αναβιώσουν το κλίμα μιας άλλης εποχής. Το περιοδικό 'Μέση Ανατολή' 'προειδοποιεί' έτσι τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι αν δεν συμμορφωθεί θα συρθεί στην Πύλη του Πατριαρχείου όπως ο προκάτοχός του Γρηγόριος ο Ε".

    [6] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η απόφαση της Τουρκίας να εισβάλει στο Ιράκ και να δημιουργήσει μια 'ζώνη ασφαλείας' έχει άμεσο αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην περιοχή και παραβιάζει αρχές του Διαίου, τονίζει σε επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στην επιστολή του κ. Σημίτη αναφέρεται επιπλέον ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάννης εκ μέρους της Τουρκίας δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για την περιοχή και αλλού. Ειδικότερα, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να επιλυθεί η κατάσταση στο Ιράκ σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και να διαφυλαχθεί ο πλήρης σεβασμός του υφιστάμενου εδαφικού καθεστώτος στην περιοχή, καθώς μάλιστα η Ελλάδα έχει πρόσφατα αντιμετωπίσει εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Τουρκία αμφισβητεί τη συνθήκη της ειρήνης της Λοζάννης, η οποία ορίζει τα σύνορα της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αν. Μεσόγειο μέχρι το Ιράκ και το Ιράν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Αλλά και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν χθες ότι η επιστολή του πρωθυπουργού αποσκοπούσε ακριβώς να δείξει στην Αμερική ότι ενδεχόμενη επέμβαση της Τουρκίας, συνιστά πρόβλημα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς για πρώτη φορά η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά πλέον τον συνοριακό καθεστώς όπως καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάννης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει ότι "η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί σοβαρά και να αντιδρά στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία προβάλλει αξιώσεις και στο Αιγαίο. Ορθώς, αντέδρασε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Είναι γνωστή η βουλιμία της Τουρκίας, η οποία προθυμοποιείται να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή με το αζημίωτο. Τώρα δεν της αρκεί το μπαξίς που κάθε τόσο απαιτεί, δήθεν για τις ζημιές που υφίσταται, αλλά επιδιώκει και εδαφικά ανταλλάγματα σε βάρος των γειτόνων της, για τις "υπηρεσίες" που προσφέρει στην Ουάσιγκτον. Και γιαυτό αντιδρούν όλες οι αραβικές χώρες και οι άλλοι γείτονές της. Η Ουάσιγκτον, στηρίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι της Τουρκίας και επωμίζεται την ευθύνη για όποια δυσάρεστη εξέλιξη στην περιοχή. Οφείλουν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα να αντιδράσουν αποφασιστικά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας".

    [7] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ

    * Η άλλη Ελλάδα, που προτείνει στον ελληνικό λαό η Πολιτική Ανοιξη δεν έχει τη λογική να είναι κάτω από το 10%. Εχει την ορμή και την πρόθεση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εκλογικού άλματος, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση για τον εκλογικό στόχο του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείει εκπλήξεις τη νύχτα των εκλογών και αναφέρει ότι αν κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν πετύχει την αυτοδυναμία η Πολιτική Ανοιξη είναι έτοιμη να συζητήσει δημόσια και με τα δυο για την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας. Ως αδιαπραγμάτευτο πλαίσιο θέτει τις θέσεις του κόμματος στα εθνικά θέματα, την ανάπτυξη χωρίς λιτότητα, νέο Σύνταγμα και την δημιουργία κοινωνίας αλληλεγγύης και δίκαιου κράτους. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης ασκεί δριμεία κριτική στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

    [8] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΟΒΟΛΑ

    * Χαμένη ψήφος αποτελεί η ψήφος προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη, δηλώνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Ο κ. Τσοβόλας εκτιμά ότι κανένα κόμμα δεν θα πάρει αυτοδυναμία και θα έχουμε ολοκληρωτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Επίσης, τονίζει ότι αποτελούσε θέμα ηθικού χρέους απέναντι στο λαό και τη χώρα να φύγει από το ΠΑΣΟΚ και μαζί με άλλα στελέχη να ιδρύσει το ΔΗΚΚΙ για μια οργανωμένη αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και την πολιτική του κ. Σημίτη.

    [9] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ. Σημίτη αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, δίνει το γκάλοπ της PRC, το δεύτερο μέρος του οποίου δημοσιεύουν σήμερα". Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για Πρωθυπουργός της χώρας, το 50,7% των ερωτηθέντων δήλωσε Σημίτη, το 27,2% επιλέγει τον Εβερτ και το 22,1% δεν θεωρεί κανέναν κατάλληλο. Σε άλλη ερώτηση για το ποιο κόμμα μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, για την πορεία στην Ευρώπη το 37,8% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και το 27,9% τη Νέα Δημοκρατία. Για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι ερωτηθέντες επέλεξαν κατά 32,1% το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία κατά 28,4%. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας το 29% θεωρεί ικανό το ΠΑΣΟΚ και το 21,6% τη Νέα Δημοκρατία. Τέλος, για την παιδεία το 39,5% εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και το 25% τη Νέα Δημοκρατία.
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 10 September 1996 - 10:01:44