Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη Σκανδαλίδη
  • [3] Εκλογές
  • [4] Επιστολή Σημίτη προς Κλίντον
  • [5] Κύπρος - Επεισόδια
  • [6] Τουρκία - Ιράκ
  • [7] ΕΕ - Τουρκία - Πάγκαλος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα πανελλαδικών δημοσκοπήσεων, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, το επεισόδιο στην 'πράσινη ζώνη' στην Κύπρο και η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πανικός στο ΠΑΣΟΚ. Προηγείται στα γκάλοπ η ΝΔ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εγειρε η πλάστιγγα. Σε καθοδική πορεία το ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ MRB. Πρώτη πανελλαδικά η ΝΔ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Συνεταιράκια Εβερτ-Τσοβόλας. Και οι δύο δουλεύουν με το ίδιο πάθος, για τον ίδιο στόχο, να φάνε τον Σημίτη!".

    ΕΘΝΟΣ: "Ζημιά Τσοβόλα. Τελική επικράτηση ΠΑΣΟΚ δείχνει το γκάλοπ, αγκάθι η σφήνα ΔΗΚΚΙ, στα όριά της η ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μπροστά η ΝΔ, πατώνει ο Σαμαράς, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της MRB".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μπροστά η ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρόμος ο Τσοβόλας για το Σημίτη. Γκάλοπ MRB: 6% το ΔΗΚΚΙ και συνεχίζει ακόμη να ανεβαίνει. Προηγείται πάντα η ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι κρύβει το γκάλοπ της MRB. Οριακή πρωτιά της ΝΔ, αλλά στο ΠΑΣΟΚ η δυναμική".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θρίλερ βγάζουν δύο γκάλοπ. 0,9% δίνει μπροστά το ένα γκάλοπ, 0,4% μπροστά δίνει το άλλο".

    ΝΙΚΗ: "Τρίτο κόμμα το ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 6%. Ντέρμπι η αναμέτρηση των δύο μεγάλων".

    [2] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό ΕΘΝΟΣ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης εκφράζει τη βεβαιότητά του για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές επισημαίνοντας ότι "εκείνο που 'παίζεται' ακόμη είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία". Ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι ο κ. Εβερτ έχει στόχο ποσοστό που θα του επιτρέψει να επιμείνει στη διατήρηση της θέσης του στην ηγεσία της ΝΔ και είναι ορατό το ενδεχόμενο για άλλη μια φορά μετά τη δημιουργία της Πολιτικής Ανοιξης, διάσπασης της συντηρητικής παράταξης. Αναφερόμενος στο ΔΗΚΚΙ του κ. Τσοβόλα επισημαίνει ότι "το ποσοστό που θα συγκεντρώσει θα κρίνει σε ένα σημαντικό βαθμό το μέγεθος της νίκης του ΠΑΣΟΚ και των προοδευτικών δυνάμεων". Κατά τον κ. Σκανδαλίδη δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ και δια του Τύπου και σε τοπικό επίπεδο 'πριμοδοτεί' το ΔΗΚΚΙ σε επίπεδο εντυπώσεων και ο κ. Εβερτ το θεωρεί ως 'σανίδα σωτηρίας' για τη μετεκλογική του επιβίωση στο τιμόνι της ΝΔ αν η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ μειωθεί κάτω από 3 περίπου μονάδες.

    [3] Εκλογές

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η βεβαιότητά του για τη νίκη και την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο εναντίον του Μ. Εβερτ, τον οποίο κατηγόρησε για 'θράσος' και 'τσαμπουκά' όσο και εναντίον του Δ. Τσοβόλα, που τον κατηγόρησε για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και στήριξη -ανεξαρτήτως προθέσεων- της ΝΔ. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε σκεπτικός για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά υπέρ του διαλόγου μαζί της, ώστε να έχει τη στήριξη που απαιτείται για να προσχωρήσει η προοδευτική παράταξη - όπως είπε- την υλοποίηση της πολιτικής της".

    Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας "Πι-Αρ-Σι", που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας τα ΝΕΑ και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 32,8% έναντι 31,9% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται ο Συνασπισμός με 5,3%, ακολουθεί το ΔΗΚΚΙ με 5,2% και με 4,1% η Πολιτική Ανοιξη και το ΚΚΕ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 31 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου με δείγμα 1.624 άτομα και με στατιστικό σφάλμα συν πλην 2 τοις εκατό.

    Αλλη πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την "Εμ-Αρ-Μπι" και έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "Μέγα Τσάνελ" από 1η έως τις 6 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες προκύπτει ελαφρό προβάδισμα της Ν.Δ. κατά 0,4 % έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά ως προς την πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 30,6%, Ν.Δ. 31,0%, ΠΟΛ.ΑΝ. 3,0%, Κ.Κ.Ε 4,9%, ΣΥΝ. 4,2%, ΔΗΚΚΙ 6,0%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4,0%, ΑΚΥΡΟ ΛΕΥΚΟ 7,0% και ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9,4 τοις εκατό. Σε ο,τι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έχει 48,9% θετικές κρίσεις, ο Μιλτιάδης Εβερτ 36,5%, ο Αντώνης Σαμαράς 32,4%, η Αλέκα Παπαρήγα 22,4%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος 51,9% και ο Δημήτρης Τσοβόλας 49,4 τοις εκατό.

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, το 46,8% απαντάει ότι πιστεύει πως νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ, το 28,1% η Ν.Δ., το 0,5% πιστεύει πως θα κερδίσει άλλο κόμμα, ενώ το 14% απαντάει 'κανένα από αυτά'. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δημοσκόπηση εμφανίζεται το 27% των ψηφοφόρων να μην ενδιαφέρεται καθόλου για τις εκλογές, ενώ πολύ ενδιαφέρεται το 20,8% , αρκετά το 26,3% και λίγο 25,2 τοις εκατό.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι από τη δημοσκόπηση αυτή "η ΝΔ δεν εισπράττει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει μεν την ψαλίδα προς τη ΝΔ που παρουσιάζουν προηγούμενες δημοσκοπήσεις, έχει δε σημαντική απώλεια προς το ΔΗΚΚΙ, αλλά έχει και μεγάλα περιθώρια να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του 1993".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "το στοιχείο που ισχυροποιεί την υπέρ της Νέας Δημοκρατίας τάση και δημιουργούμενη δυναμική είναι η ουσιαστική υπεροχή της έναντι του ΠΑΣΟΚ στο κρίσιμο στοιχείο του βαθμού συσπείρωσης των οπαδών. Η ΝΔ κινείται σε ποσοστό πάνω από 80% (και μόνο το ΚΚΕ την ξεπερνά), ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται δέκα, τουλάχιστον, μονάδες κάτω".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνουν δημοσκοπήσεις που μένουν στα συρτάρια. Στην Πολιτική Ανοιξη εδώ και αρκετές μέρες επικρατεί κλίμα πανικού, ενώ αρκετά στελέχη σε φιλικές συζητήσεις τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της Πολιτικής Ανοιξης: "δύσκολα θα δούμε Βουλή", δήλωσε χθες επιτελικό της στέλεχος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "κάθε άλλο παρά αισιόδοξα για τον κ. Σημίτη φαίνεται να είναι τα συμπεράσματα της μυστικής δημοσκόπηση που, όπως κάθε φορά, διενεργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "τρέμει τώρα τις εκλογές ο Κ. Σημίτης, καθώς γνωρίζει, πλέον ότι στις 22 Σεπτεμβρίου δεν θα είναι μόνο ηττημένος αλλά θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη φοβισμένος και ανήσυχος για τις εξελίξεις. Η προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του τις 15 πρώτες μέρες δεν πάει καλά και η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που οδήγησε τον Κ. Σημίτη σε μετωπική επίθεση στον Δ. Τσοβόλα σε νέες υποσχέσεις αλλά και σε σκέψεις για παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, αφού ξέρει ότι δεν θα ελέγχει μετά τις εκλογές την Κοινοβουλευτική του Ομάδα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "απροκάλυπτα πλέον ο Δ. Τσοβόλας εμφανίζεται ως πολιτικός συνέταιρος του Μιλτιάδη Εβερτ και αβανταδόρος της Δεξιάς. Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και το αληθινό προσωπείο του νεοαποστάτη εμφανίζεται στο λαού που αντιλαμβάνεται το βρόμικο ρόλο που θέλει να παίξει καλυπτόμενος πίσω από την 'προβιά' του λαϊκού αγωνιστή. Χαριστική βολή στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του αγωγιάτη του Εβερτ έδωσε χθες απ'τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης που τσάκισε στην κυριολεξία τα ψεύτικα επιχειρήματά του".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "οι εκλογές αναδεικνύονται σε ντέρμπι και όχι περίπατο για μικρούς και μεγάλους" και γράφει οτι "υπήρξε σοκ στα δύο μεγάλα κόμματα από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης MRB".

    [4] Επιστολή Σημίτη προς Κλίντον

    Την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ενδεχόμενη επέμβαση της Τουρκίας στο Ιράκ για τη δημιουργία 'ζώνης ασφαλείας' στο εσωτερικό της χώρας αυτής, διατυπώνει ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον. Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι πρέπει να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Το ενδιαφέρον της Ελλάδος για την τήρηση των συνθηκών απορρέει και από το γεγονός ότι η Συνθήκη, που καθορίζει τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ είναι η συνθήκη της Λοζάννης καθοριστική και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Σημίτης αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία δεν παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή αλλά αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ πρέπει να εκτιμήσουν την κατάσταση με άλλο μάτι. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει όποτε κρίνει σκόπιμο τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Τέλος, για το θέμα των Σκοπίων είπε ότι υπάρχει χαραγμένη πολιτική με βάση την ενδιάμεση συμφωνία και αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα περιμένει την πορεία των επόμενων μηνών και "θα δούμε ανάλογα πως θα πράξουμε".

    [5] Κύπρος - Επεισόδια

    "Το ενδεχόμενο το χθεσινό επεισόδιο στην Κύπρο να πρόκειται και για προβοκάτσια, ώστε να πετύχουν οι Τούρκοι τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, γράφει το ΕΘΝΟΣ, μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση στις Σέρρες. Ο κ. Σημίτης έδωσε σκληρή απάντηση στην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσιλέρ. "Σήμερα η κ. Τσιλέρ έκανε πάλι δηλώσεις. Είπε ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα στην Κύπρο επειδή υπάρχει η ελληνική επιθετικότητα", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε με έμφαση: "υπάρχει τουρκική βαρβαρότητα στην Κύπρο. Ολοι ξέρουμε ότι οι Τούρκοι δολοφόνησαν δύο Ελληνοκύπριους και το σημερινό επεισόδιο μπορεί να είναι μέσα σε μια σειρά προβοκάτσιες τις οποίες έστησαν οι Τούρκοι για να πετύχουν αυτή τη διαπραγμάτευση για να πετύχουν αυτό το διάλογο. Αλλά εμείς έχουμε μια πολιτική ξεκάθαρη. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με τα νησιά. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να κάνει ένα βήμα να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και αν έχει απαιτήσεις να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα αποφασίσει. Εμείς θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας και τα δικαιώματά μας με κάθε μέσο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ποτέ. Εμείς έχουμε πει ότι η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι θέσεις μας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτες και αυτή θα είναι η πορεία μας στο μέλλον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση, η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά είναι πεπεισμένες ότι το επεισόδιο στην κατεχόμενη Αχερίτου (επαρχία Αμμοχώστου, που βρίσκεται μέσα στις βάσεις Δεκελείας) κατά το οποίο σκοτώθηκε Τουρκοκύπριος στρατιώτης και τραυματίστηκε άλλος, χθες είναι καθαρή τουρκική προβοκάτσια για να επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία απολύτως ανάμιξη στο επεισόδιο που χαρακτηρίζεται ως εσωτερική υπόθεση των Τούρκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Τούρκοι στρατιώτες πυροβολήθηκαν στις 4 τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή, από άλλους στρατιώτες και στρατιωτικό αυτοκίνητο που θεάθηκε να φεύγει από την περιοχή με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο στρατιώτες πυροβολήθηκαν σε άλλη περιοχή και στη συνέχεια βρέθηκαν στο φυλάκιο, κοντά στις Βρυσούλες. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι το αίμα που βρέθηκε στο τουρκικό φυλάκιο είναι λίγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν την ειρηνευτική δύναμης και τις αρχές της βάσης Δεκέλειας δυόμισι ώρες αργότερα, δηλαδή στις 6.30 το πρωί".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι πρόκειται για "καλοσκηνοθετημένη προβοκατόρικη ενέργεια των Τούρκων. Ερευνα των βρετανικών βάσεων που γειτονεύουν με το τουρκικό φυλάκιο απέδειξαν ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από την κατεύθυνση των κατεχομένων. Δεν σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών και κανένας δεν άκουσε οτιδήποτε παρά το γεγονός ότι όπως μετέδωσε ο παράνομος τουρκοκυπριακός σταθμός ΜΠΑΙΡΑΚ στο σημείο βρέθηκαν 14 κάλυκες σφαιρών ΚΑΛΑΖΝΙΚΟΦ. Τέτοια όπλα δεν διαθέτει η Εθνοφρουρά, αλλά οι κατοχικές δυνάμεις και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Υπάρχουν αρκετά προηγούμενα με εκτελέσεις Τούρκων στον κατοχικό στρατό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σκοτώνουν Τουρκοκυπρίους και τις δολοφονίες τις χρεώνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό ακριβώς έκαναν και χθες τα ξημερώματα οι Τούρκοι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ύπουλο σχέδιο των επιγόνων του 'Αττίλα' για αποσταθεροποίηση στην Κύπρο και αναστροφή του αρνητικού κλίματος σε βάρος της Τουρκίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βυθισμένη στη μακαριότητά της, τυρβάζει περί άλλα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει από πλευράς της Ελλάδας" σθεναρή αντίδραση στην προβοκάτσια", ενώ επισημαίνει ότι "δεν έχει παρέλθει δεκαήμερο απ τη διατύπωση των υπονοιών ότι η Αγκυρα δια των μυστικών της υπηρεσιών θα προέβαινε σε προβοκάτσια στα κατεχόμενα φθάνοντας μέχρι και σε δολοφονίες Τουρκοκυπρίων για να προκαλέσει αναζωπύρωση της έντασης στην Κύπρο, αλλά και για να αμβλύνει τις εντυπώσεις διεθνώς από την εναντίον της κατακραυγή που ξεσήκωσε η δολοφονία των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολομώντα Σολωμού. Οι πληροφορίες για τουρκική προβοκάτσια είχαν περιέλθει σε γνώση των υπηρεσιών Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ευτυχώς είχαν εγκαίρως δημοσιοποιηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη".

    [6] Τουρκία - Ιράκ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αγνοώντας προκλητικά για άλλη μια φορά τις αντιδράσεις, τόσο της Δύσης, όσο και της Ανατολής, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ προχωρά κανονικά το σχέδιο δημιουργίας νεκρής ζώνης μέσα στο Ιράκ. Η επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αφού έλαβε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ σκέφτεται τώρα να απομονώσει πολλά χωριά στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο, για να διευκολύνει, όπως είπε, την παρεμπόδιση διείσδυσης Κούρδων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος. Ενα άλλο μέτρο, που πρόκειται να λάβει η Τσιλέρ, είναι η εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου των κινήσεων των κουρδικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, ώστε να μπορούν τα τουρκικά στρατεύματα να παρακολουθούν οποιαδήποτε εχθρική στρατιωτική ενέργεια".

    [7] ΕΕ - Τουρκία - Πάγκαλος

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βλέπει ο Θ. Πάγκαλος, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των "15" το Σαββατοκύριακο στο Τράλι της Ιρλανδίας. Ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τους εταίρους για την τουρκική στάση σε όλους τους τομείς. Τόνισε ότι η Αγκυρα επιδιώκει την αλλαγή της Συνθήκης της Λοζάννης, απειλεί στο Αιγαίο, στη Θράκη και δημιουργεί προβλήματα στην Κύπρο. Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στο Ιράκ, τονίζοντας ότι και εδώ η Τουρκία επιδιώκει βίαιη ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η συμπεριφορά της Τουρκίας καθώς φαίνεται ότι αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάννης, στο σύνολό της. Η Συνθήκη της Λοζάννης, υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος, καθορίζει όλα τα σύνορα της Τουρκίας, η οποία όμως, με τη συμπεριφορά της στο Ιράκ, θέτοντας πλέον εδαφικές διεκδικήσεις στην περιοχή της φαίνεται να την αμφισβητεί και να την αγνοεί. "Τόνισα στους συναδέλφους μου, πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στην εστία κινδύνου και πιθανών πολεμικών συγκρούσεων που δημιουργεί η συμπεριφορά της Τουρκίας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 9 September 1996 - 15:27:55