Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-02-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/2/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εκκλησία της Ελλάδος-Διαφθορά
  • [04] Νομοσχέδιο περί προσλήψεων στη Βουλή
  • [05] Συμβασιούχοι
  • [06] Προσλήψεις-Μετατάξεις
  • [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [08] Αγορά ακινήτων
  • [09] Επενδυτική πολιτική
  • [10] Άνοδος του πληθωρισμού
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΕΕ - Δημοσιονομικό χρέος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/2/2005

    Η οικονομία της χώρας, η διαφθορά στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου περί προσλήψεων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φαρμάκι για τον Χριστόδουλο. Και στο Βατικανό έφθασε η χάρη του Βαβύλη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: 40.000 θέσεις. Πώς θα καλυφθούν. Με συνδυασμό προσλήψεων και μετατάξεων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η απόρρητη κατάθεση Νικόδημου. Τι δήλωσε στους Ισραηλινούς και ο αρχιμανδρίτης της "Χρυσοπηγής".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φθηνά σπίτια για αγορά-ενοικίαση. "Μήλον της έριδος" δυάρια και γκαρσονιέρες.

    Η ΑΥΓΗ: Σκληρότερη λιτότητα φέρνει η κοινοτική εποπτεία. Η κυβέρνηση επιχαίρει: "Τα μέτρα είναι συμβατά"!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξάδελφος της ιδιαιτέρας του Σημίτη ο Βαβύλης. Το γραφείο του τέως Πρωθυπουργού προσέφερε κάλυψη στον δραπέτη πρεζέμπορο, τον δικτύωσε με τα υψηλά κλιμάκια της Ασφάλειας και της ΕΥΠ, φθάνοντας σε σημείο να του δώσουν ακόμα και κρατικές προμήθειες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Άλμα του πληθωρισμού εξαφανίζει τις αυξήσεις μισθών. Στο 4% εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.458 προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία. Αναλυτικά οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν.

    ΕΘΝΟΣ: Σε τούνελ λιτότητας. Μετά το ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής: Αναζητούν συναίνεση για σκληρά μέτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι δύο αντίπαλοι τα είπαν χθες και έδωσαν τα χέρια, ο Ιερώνυμος στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο και η επτάπυλη Θήβα συμμαχεί με το κλεινόν άστυ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βατερλώ του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Εμφανίστηκε μοιρασμένο στη συζήτηση για τους συμβασιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επενδύσεις: Έρχονται οι ξένοι, αλλάζει το κλίμα. Κυβερνητική Επιτροπή: Απόφαση να ξεμπλοκάρουν 9 μεγάλα σχέδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κακά μαντάτα για την οικονομία. Αλμούνια: Ίσως κάτω από το 3,3% η ανάπτυξη για Ελλάδα το 2005.

    ΕΣΤΙΑ: Προάγγελος υψηλής ανεργίας. Η μείωσις του αριθμού των επιχειρηματιών.

    ESPRESSO: Η άγνωστη δράση του Βαβύλη. Αυτός είναι ο άνθρωπος που αναστατώνει Εκκλησία και Αστυνομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ανάπτυξη, όμηρος του κράτους. Η γραφειοκρατία παγώνει επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Έκτακτη σύγκληση της ιεραρχίας. Προσέγγιση Χριστόδουλου-Ιερώνυμου "για το κύρος της Εκκλησίας".

    ΤΑ ΝΕΑ: Συνταγή ήπιας... φτώχειας. Επισήμως υπό κηδεμονία η Ελλάδα.

    Η ΝΙΚΗ: "Ψαλίδι" στα κονδύλια. Αυστηροί οι όροι της επιτήρησης από Κομισιόν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αισιοδοξία και απαιτητικότητα. Ξεκίνησε το 17ο Συνέδριο.

    TRAFFIC NEWS: Πού οδηγούν τώρα τα ίχνη του Βαβύλη. Στο φως όλο το σκοτεινό παρασκήνιο.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιούνται σε Δημόσιο, Οργανισμούς. Όλη η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    City Press: Ευρωπαϊκός κεραυνός για την οικονομία. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει το δρόμο για διετή δημοσιονομική προσαρμογή.

    METRO: Ιερή συμμαχία. Κύκλος συναντήσεων του Αρχιεπισκόπου με μητροπολίτες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι περιπέτειες του Παπαφίγκου. Εκκλησία: Υπόθεση απάτης από ιερωμένο και συγκάλυψής της.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αδιέξοδα Αριστερής "Ορθοδοξίας". Άρχισε το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ στον Περισσό.

    [03] Εκκλησία της Ελλάδος-Διαφθορά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "το τρίτο πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο είναι ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης. Κατέθεσε κι αυτός στο Ισραήλ, αναφερόμενος στο διαβόητο "κύριο Απόστολο".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "για τα σημεία και τα τέρατα που έρχονται καθημερινώς στην δημοσιότητα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Για μεν τα αμιγώς εκκλησιαστικά οι ευθύνες βαρύνουν την ίδια την Εκκλησία που τα ανέχθηκε. Αλλά όλα τα άλλα που άπτονται σκοτεινών δραστηριοτήτων, στις οποίες πιθανώτατα εμπλέκονται και δημόσιες υπηρεσίες, αποτελούν κατάλοιπα της σήψεως που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ".

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "συμμαχίες και συνεργασίες με μητροπολίτες αναζητεί ο Αρχιεπίσκοπος εν όψει της σύγκλησης της Ιεραρχίας, με στόχο να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ενώ η κάθαρση έχει ξεκινήσει. Οι πρώτες επαφές του Αρχιεπισκόπου απέδωσαν καρπούς και μάλιστα σημαντικούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστόδουλος θα προτείνει στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τη Δευτέρα, τη σύγκληση της Ιεραρχίας, καθώς πληθαίνουν οι απόψεις των ιεραρχών πως τη σημαντική αυτή κρίση θα πρέπει να διαχειριστεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Εκκλησίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "άμεση πρόσβαση στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είχε ο διαβόητος πρεζέμπορος και δραπέτης Απόστολος Βαβύλης, που αποκαλύπτεται σήμερα ότι η χάρη του είχε φτάσει μέχρι το Ισραήλ όπου την περίοδο της διαδοχής ανέλαβε την φύλαξη και τον προεκλογικό αγώνα του σημερινού Πατριάρχη Ειρηναίου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "τις σκιές από το "θέατρο του παραλόγου" των τελευταίων ημερών επιχειρεί να σβήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος αναζητά τώρα συμμάχους μέσα από τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε χθες με τους μητροπολίτες για να βρεθεί λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, ενώ υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων αναμένεται να ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στο τέλος του μήνα".

    Η METRO αναφέρει ότι "αγώνα δρόμου κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για να κλείσει τα μεγάλα εσωτερικά μέτωπα στην Εκκλησία, που μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις έχουν φθάσει μέχρι την προσωπική του αμφισβήτηση".

    [04] Νομοσχέδιο περί προσλήψεων στη Βουλή

    Traffic News σημειώνει ότι "αμφισβητώντας την κρίση του προεδρείου και υποστηρίζοντας πως ήταν "απολύτως βέβαιο" ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν την πλειοψηφία στην αίθουσα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ζήτησε να προβεί ο προεδρεύων Γιώργος Σούρλας σε επιμέτρηση των βουλευτών των δύο παρατάξεων, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε Βατερλώ για το ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε κομμένο στα δύο, κατέληξε η χθεσινή παράσταση που έδωσε στη Βουλή, αποχωρώντας από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων".

    [05] Συμβασιούχοι

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "απόφαση-καταπέλτης του ελεγκτικού συνεδρίου για τα νομοθετικά διατάγματα του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των συμβασιούχων. Σύμφωνα με αυτήν δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν όσοι προσελήφθησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βάσει των διατάξεων των Β. Παπανδρέου και Κ. Σκανδαλίδη, αν και προβλέπονται ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις".

    [06] Προσλήψεις-Μετατάξεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σε 1.458 ανέρχονται οι προσλήψεις προσωπικού, τακτικού, μερικής απασχόλησης και εποχικού που είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "σε άμεση σύνδεση των προσλήψεων που θα γίνουν την επόμενη τριετία στο Δημόσιο με το "ξεπάγωμα" των μετατάξεων προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Οι μετακινήσεις θα διενεργηθούν σε υπηρεσίες εκτός νομού Αττικής και θα αφορούν περίπου 40.000 υπαλλήλους που ήδη το έχουν ζητήσει με αίτησή τους".

    [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "συνταγή φτώχειας συνθέτουν τα μέτρα λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως τις 21 Μαρτίου και οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ανάπτυξη το 2005 κάτω από 3,3% προβλέπει ο επίτροπος Αλμούνια έναντι 3,9% της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ανεργία και μεγαλύτερο έλλειμμα. Σε αυστηρή επιτήρηση η Ελλάδα, με 6 μηνιαίους ελέγχους ως το 2006".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "το θέατρο του παράλογου που είχε στηθεί στη χώρα με τη μαγική εικόνα της ισχυρής και ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας, κατέρρευσε δραματικά με όσα συνέβησαν χθες στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα "μόνιμου " χαρακτήρα αξιώνει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών από την ελληνική κυβέρνηση, για να επιτευχθούν οι συνομολογημένοι στόχοι".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία μετά τη δημοσιονομική απογραφή, η οποία δημιούργησε συνθήκες επιτήρησής της από τις Βρυξέλλες".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "την αποτυχία της ενδεκάμηνης διαχείρισης της οικονομίας από την κυβέρνηση "σφραγίζει " η έκθεση της Κομισιόν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "υπό την άμεση εποπτεία της αποφάσισε χθες να θέσει η Κομισιόν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με κείμενο συστάσεώς της προς το ECOFIN σύμφωνα με το άρθρο 104,9 της Συνθήκης επιβάλλεται στην Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβολικών δημοσίων ελλειμμάτων".

    H CITY PRESS υποστηρίζει ότι "οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι το 2006 πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα διαρθρωτικά ζητήματα ( ασφαλιστικό, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, απελευθέρωσης τηλεπικοινωνιών και ενέργειας κλπ) . Σε παρελθόν μετατρέπεται με κάθε επισημότητα η πολιτικής της λεγόμενης ήπιας προσαρμογής".

    [08] Αγορά ακινήτων

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σεισμικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. "Μήλον της έριδος" τώρα αποτελούν μικρά, φθηνά διαμερίσματα (δυάρια και γκαρσονιέρες) αλλά και μονοκατοικίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως".

    [09] Επενδυτική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "επισπεύδονται οι εγκρίσεις των μεγάλων επενδύσεων, που θα δίνονται πλέον μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής με στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρονοβόρες διαδικασίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών υπουργείων και φορέα. Ήδη χθες ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να προχωρήσουν άμεσα εννέα μεγάλες επενδύσεις".

    [10] Άνοδος του πληθωρισμού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "στο 4% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δικαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 3,1%. Η άνοδος του πληθωρισμού κατά σχεδόν 1% οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς λόγους επειδή πέρυσι οι χειμερινές εκπτώσεις είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο ενώ φέτος άρχισαν την 1η Φεβρουαρίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "προτού ακόμη δοθούν οι αυξήσεις του 2005, με ένα εντυπωσιακό άλμα ο πληθωρισμός τις έχει ήδη εξανεμίσει. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 4% τον Ιανουάριο από 3,1% τον Δεκέμβριο και ο "σκληρός" του πυρήνας που αφορά το καλάθι της νοικοκυράς ανέβηκε κατά 4,8%".

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Απαρέγκλιτη πειθαρχία. Η Κομισιόν ζητεί από την κυβέρνηση διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καθίζηση της οικονομίας. Έρχονται σκληρά μέτρα λιτότητας σε 40 ημέρες. Σοκ από την Κομισιόν: Πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2,7%".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πράσινο φως" σε 6 τουριστικές επενδύσεις. Σημαντικές αποφάσεις από την κυβέρνηση επιτροπή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκληρά διαρθρωτικά μέτρα ζητεί η Κομισιόν. Ανέφικτη η υλοποίηση του φετινού Προϋπολογισμού".

    [12] ΕΕ - Δημοσιονομικό χρέος

    Η ΝΑΤΕΥΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "σκληρά μέτρα για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ οπωσδήποτε μέχρι το 2006 ζητεί από την κυβέρνηση η Κομισιόν, με εισήγηση στο Ecofin και θεωρεί ανέφικτη την υποχώρησή του κάτω από το 3,6% εφέτος, ενώ ο Προϋπολογισμός προβλέπει 2,8%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 10 February 2005 - 21:40:39 UTC