Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κρίση στην ΠΓΔΜ
  • [04] ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Επίσκεψη Πάπα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/05/2001

    Το Ασφαλιστικό, οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ο απόηχος της επίσκεψης του Πάπα και η κρίση στην ΠΓΔΜ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5.000 προσλήψεις μέσα στον Ιούλιο. Μισθοφόροι στον Ελληνικό Στρατό, ο Γιάννος παίρνει τ΄ όπλο του.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κτήνη βίαζαν οκτάχρονο κοριτσάκι! Φρίκη! Το εξέδιδαν οι ... γονείς του!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ακυβερνησία και αγωνία στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης έχασε τον έλεγχο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλάζουν τα κριτήρια για διορισμό στο Δημόσιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απόφαση για ρήξη με τους βαρόνους του Κινήματος. Το δίλημμα των "καθαρών λύσεων" επαναφέρει τώρα ο Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 12μηνη η θητεία. Ετοιμο το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις 5.000 μονίμων οπλιτών.

    ΕΘΝΟΣ: Λίστα θανάτου από μανιακό. Κουκουλοφόρος τρομοκρατεί ένα μικρό χωριό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εχασε το "αλάθητο" αλλά παραμένει ... Πάπας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα Γιάννου στο Ασφαλιστικό. Θέατρο του παραλόγου η κυβερνητική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πώς θα κερδίσετε το οικογενειακό επίδομα με αγωγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ηφαίστειο τα Σκόπια. Κατάσταση πολέμου εν όψει μάχες και στο Τέτοβο.

    Espresso: Το δράμα ενός αγοριού που έγινε γυναίκα και το μετάνιωσε.

    ΕΣΤΙΑ: Πληρώνουν τα "κορόϊδα". Το 5% καταβάλλει το 60% των φόρων!

    ΤΑ ΝΕΑ: Γεννηθήτω .. από έναν πατέρα και δύο μητέρες! Διχάζει η νέα μέθοδος γονιμοποίησης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η βάση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί από Σημίτη: Χτύπα τη Δεξιά! για το ασφαλιστικό.

    Η ΧΩΡΑ: Η γυναίκα βόμβα δούλευε από το '80 για τις μυστικές υπηρεσίες των Αγγλων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κοινό το Πάσχα. "Αντεπίθεση" του Πάπα από τη Δαμασκό, μετά τη "συγνώμη".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπάτε αλέστε πετρέλαιο στο Αιγαίο. Τα "Ελληνικά Πετρέλαια" βάζουν τέλος στην έρευνα.

    [03] Κρίση στην ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται η ΠΓΔ της Μακεδονίας, που έχει μεταβληθεί σε ηφαίστειο. Αλβανοί εξτρεμιστές άνοιξαν νέο μέτωπο στο Τέτοβο. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι μελετά την κήρυξη της χώρα σε "κατάσταση πολέμου". Οι δυνάμεις των Σκοπίων έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά των εξτρεμιστών".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ενώ στην ΠΓΔΜ σε ευρύτατες ζώνες στο Κουμάνοβο και το Τέτοβο κροταλίζουν τα όπλα, η κυβέρνηση θεωρεί τη χώρα εμπόλεμη και ο "μίστερ ΚΕΠΠΑ" της ΕΕ Χ. Σολάνα έσπευδε στα Σκόπια, αυτές ακριβώς οι εξελίξεις και η διαδικασία διεύρυνσης της Κοινότητας ήταν τα βασικά θέματα ατζέντας της άτυπης συνόδου των "15" ΥΠΕΞ στο Νουσόπιγκ της Σουηδίας".

    Η Espresso προσθέτει ότι "με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία παρακολουθεί το ελληνικό Πεντάγωνο την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, μετά την έξαρση του νέου κύκλου συγκρούσεων μεταξύ των Σκοπιανών δυνάμεων και των αλβανόφωνων της ΠΓΔΜ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "νέα πυρκαγιά απειλεί τα Βαλκάνια. Η ανεξέλεγκτη δράση των Αλβανόφωνων ανταρτών στα Σκόπια θα υποχρεώσει την κυβέρνηση του κρατιδίου να κηρύξει τον πόλεμο στον UCK, παρά την έκκληση της ΕΕ να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάσταση, που θα πλήξει όλη την περιοχή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "στο χείλος μιας γενικευμένης σύρραξης βρίσκονται στα Σκόπια, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις των σκοπιανών δυνάμεων με τους Αλβανούς αντάρτες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "στιγμές πολέμου ζει η ΠΓΔΜ από προχθές. Ισχυρές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από το Κουμάνοβο, για να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική δράση των Αλβανών εξτρεμιστών".

    [04] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "αντιμέτωπος με πολλαπλά διλήμματα, που συνδέονται άμεσα με την προσωπική πολιτική του παρουσία, την εκλογική προοπτική του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, τη συνοχή του κόμματός του, βρίσκεται ο πρωθυπουργός μετά και τη δεινή ήττα που υπέστη στην προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "αποφασισμένος για ρήξη με τους βαρόνους του Κινήματος που υπονομεύουν στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επαναφέροντας για μια ακόμα φορά το δίλημμα των καθαρών λύσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 24ωρα, ύστερα από την αρνητική εξέλιξη που είχε για το Μαξίμου και ειδικότερα για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, οδηγεί και πάλι στην αυτονόμηση των κορυφαίων στελεχών".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στη διαδικασία αναζήτησης νέου αρχηγού τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση έχουν εισέλθει πλέον αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τις αλλεπάλληλες προσωπικές ήττες που γνώρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξαιτίας του Ασφαλιστικού και της αδυναμίας του να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το Κίνημα".

    [05] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "απεγνωσμένες προσπάθειες οι οποίες αποβλέπουν στη διάσωση των όποιων κοινωνικών ερεισμάτων έχει ακόμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον αποπροσανατολισμό των συνδικάτων καταβάλλουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας".

    [06] Επίσκεψη Πάπα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "σε περσόνα νον γκράτα για τη Ρωσία κήρυξε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος, τον Πάπα, λίγε μόλις μέρες, πριν από την κοσμοϊστορική δήλωση συγγνώμης του Ρωμαιοκαθολικού ηγέτη προς τους Ορθόδοξους, στην Αθήνα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Ρώσος Πατριάρχης Αλέξιος ΙΙ τη "συγγνώμη" του Πάπα. "Πρέπει να εξετάσουμε αυτή τη δήλωση μέσα στο πλαίσιό της. Κατ΄ αρχάς, απ΄ όσο γνωρίζω, αφορούσε ουσιαστικά τις σταυροφορίες και πρέπει να δούμε πως αυτή η συγγνώμη ερμηνεύεται, σύμφωνα με τα γεγονότα ...".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ο θετικός απόηχος της επισκέψεως του Πάπα κατέρριψε και τις πλέον ευοίωνες προβλέψεις παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ. Αλέξιος Β΄, υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την εκφρασθείσα "συγγνώμη" εκ μέρους του Ρωμαιοκαθολικού Ποντίφηκα".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "καθόλου δεν άρεσε στους πιο ανένδοτους τομείς της ρωμαϊκής κουρίας η "ταπείνωση" του Πάπα στην Αθήνα. Σε πολλές "ποντιφικιανές επιτροπές" στο Βατικανό, αρχής γενομένης από την περιβόητη Επιτροπή για το Δόγμα της Πίστεως του καρδινάλιου Ράτζινγκερ, το σαββατοκύριακο η ανησυχία ήταν διάχυτη".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "όσοι, αψηφώντας αντιδράσεις και παρακάμπτοντας τεχνητά ή πραγματικά, τυπικά ή ουσιαστικά- εμπόδια ... ΕΙΤΕ είχαν την πρωτοβουλία για την εδώ επίσκεψη του Πάπα είτε εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της είτε υποστήριξαν τη χρησιμότητά της ... ΕΧΟΥΝ τώρα πλέον κάθε λόγο να αισθάνονται και ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 7 May 2001 - 13:09:34 UTC