Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [05] Επίσκεψη Πάπα
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Επιτόκια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/05/2001

    Η σημερινή επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σχέδιο ξενοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ. Κόντυναν τον Σημίτη στο εκτελεστικό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εξετάσεις: Ολο το πρόγραμμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στη γωνία Σημίτης και περιβάλλον. "Ιστορικό" ΟΧΙ του Εκτελεστικού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Να ζητήσεις συγγνώμη από τους Ελληνες. Με σκληρή γλώσσα σήμερα ο Χριστόδουλος προς τον Πάπα.

    Η ΑΥΓΗ: Στη διελκυστίνδα του ΠΑΣΟΚ το Ασφαλιστικό. Ούτε χθες υπήρξε απάντηση για τη χρηματοδότηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προβοκάτσια της "Ρηγίλλης" οι διαρροές για δήθεν συνεργασία της ΝΔ με Αβραμόπουλο. Τρέμει το δήμαρχο ο Καραμανλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μόνον 31.780 φορολογούμενοι δηλώνουν άνω των 20 εκ. δρχ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κίνδυνος από μεταλλαγμένα κουνούπια. Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου φέρνει πιο κοντά τα έντομα της Αφρικής.

    ΕΘΝΟΣ: Εξάψαλμος Χριστόδουλου στον Πάπα. Σκληρή προσφώνηση χωρίς διπλωματικό ένδυμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μέρα είναι θα περάσει...Ο Αρχιαιρεσιάρχης της Ρώμης στην Αθήνα της Ορθοδοξίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα κόλπα του Ανδρέα μιμείται ο Σημίτης. Στην προσπάθειά του να διασωθεί στο ΠΑΣΟΚ και στην εξουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πιο δύσκολες οι Πανελλαδικές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετά 10 αιώνες. από το Σχίσμα του 1054, πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα σήμερα.

    Espresso: Το ένοχο μυστικό της νεκρής εκτελέστριας.

    ΕΣΤΙΑ: Το "αλάθητον" του πρωθυπουργού. Βατικανό – Μαξίμου: Ταυτόσημες αντιλήψεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αρνούνται συνυπευθυνότητα. Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ απέρριψε το σχέδιο των Δολιανών για "τρόϊκα" που θα διαχειριζόταν το Ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον "χορό" οι μαθητές από 19 Μαΐου. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι εξετάσεις για ΑΕΙ – ΤΕΙ: όλο το πρόγραμμα.

    ΝΙΚΗ: 947 χρόνια μετά το Σχίσμα. Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση να μην κατατεθεί το τρομο-νομοσχέδιο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οι στόχοι της Αγγλίδας Πάπας και Ολυμπιάδα. Επείγοντα σήματα σε Σκότλαντ Γιάρντ και Ιντερπόλ.

    Η ΧΩΡΑ: Παρασκήνιο με τον Πάπα. Τι θα του πει σήμερα ο Χριστόδουλος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΙΚΑ: εμπαίζει πάλι τους συνταξιούχους, ενώ άρχισε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, πολλοί υπόχρεοι δεν έχουν λάβει βεβαιώσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μάνατζερ στα νοσοκομεία. Στις 15 Μαΐου προκηρύσσονται οι θέσεις διοικητών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ηττα Σημίτη στο Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ. Απέρριψαν την πρόταση για τρόϊκα (ΛΑΒ) βαρόνων στο ασφαλιστικό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Πάπας στην Αθήνα ενδυναμώνει τον καθολικισμό στα Βαλκάνια.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "ο κ. Κ. Σημίτης συνάντηση χθες γενική απροθυμία συμμετοχής από την πλευρά του συνόλου σχεδόν των μελών του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και παρά τις τετράωρες προσπάθειές του τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του για τη δημιουργία επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η προσπάθεια του Κώστα Σημίτη να βρει σωσίβιο, μετά την οδυνηρή ήττα που υπέστη στο ασφαλιστικό, στα πρόσωπα των πρωτοκλασάτων στελεχών του Κινήματος απέτυχε παταγωδώς, αφού με εξαίρεση τον οικοδεσπότη της συνάντησης των Δολιανών Κώστα Λαλιώτη, οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Βάσω Παπανδρέου τον άδειασαν χθες εντός του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε μια δραματική συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ αναιρέθηκαν χθες το βράδυ οι αρχικές, διατυπωθείσες το πρωί, προτάσεις του κ. Κ. Σημίτη για τη συγκρότηση, διυπουργικής επιτροπής – ή την αναβίωση κατ’ άλλους, της "τρόικας" Βάσως, Ακη, Λαλιώτη – η οποία θα είχε την ευθύνη διαχείρισης του Ασφαλιστικού".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρακάμψει την κοινωνική πίεση μετατρέποντας το Ασφαλιστικό σε θέμα εσωκομματικών ισορροπιών. Χθες στη συνεδρίαση του ΕΓ απέφυγε πάλι να απαντήσει στο επίμονο αίτημα της ΓΣΕΕ για την εξεύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης. Αντιθέτως τη συνεδρίαση μονοπώλησε η διαπραγμάτευση για τη συγκρότηση εσωκομματικών σχημάτων (επιτροπή διαχείρισης κρίσεων)".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ απέρριψε χθες την πρόταση του Κώστα Σημίτη για δημιουργία επιτροπής στο κυβερνών κόμμα για το ασφαλιστικό δημιουργώντας νέες έντονες αναταράξεις στο εσωκομματικό τοπίο. Ο κ. Σημίτης έφερε την πρόταση στο ΕΓ μέσω του κ. Σκανδαλίδη χωρίς προηγουμένως να προϋπάρξει συζήτηση με τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με αποτέλεσμα να τη στηρίξουν μόνο ο κ. Λαλιώτης και ο κ. Παπουτσής".

    [04] Πανελλαδικές εξετάσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "στις 29 Μάη ξεκινά φέτος ο μαραθώνιος των πανελλαδικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων για τους μαθητές του ενιαίου Λυκείου που συγχρόνως διαγωνίζονται για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα μαθήματα στο Λύκειο θα λήξουν στις 16 Μάη και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για τη Β’ τάξη από 18 έως 28 Μάη και για την Γ’ τάξη από 18 μέχρι και 25 Μάη".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "με την ανακοίνωση του αναλυτικού προγράμματος των Πανελλαδικών και Γενικών Εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγωγή και των φετινών υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν μέρα πάρα μέρα 29/5-18/6 για τους τελειόφοιτους και 31/5-18/6 για τους μαθητές της Β’ Λυκείου. Οι Γενικές Εξετάσεις για τους παλαιούς υποψηφίους με τις Δέσμες θα διεξαχθούν από 19/5-23/5".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ένα βήμα πιο κοντά στις εξετάσεις αισθάνονται, από σήμερα, οι υποψήφιοι για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η έναρξη των εξετάσεων γίνεται το Σάββατο 19 Μαΐου για τους υποψήφιους των δεσμών και στις 29 Μαΐου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που διαγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "με τα Αρχαία Ελληνικά (θεωρητική κατεύθυνση) και τα Μαθηματικά (θετική και τεχνολογική κατεύθυνση), ανοίγει η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους τελειόφοιτους και τους περυσινούς απόφοιτους του Ενιαίου Λυκείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "είκοσι τέσσερις ημέρες απομένουν στους μαθητές της Γ’ τάξης και 26 ημέρες στους μαθητές της Β’ τάξης των Ενιαίων Λυκείων μέχρι τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το αναλυτικό πρόγραμμα δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν μπει οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα αρχίζει ο φετινός εξεταστικός μαραθώνιος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, που ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 31 και στις 29 Μαΐου για τη Β και Γ τάξη Λυκείου αντίστοιχα".

    [05] Επίσκεψη Πάπα

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του Πάπα στη χώρα μας τελείωσε. Είναι πλέον πραγματικότητα, ο Ποντίφικας, βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να ακολουθήσει τα βήματα του Απόστολου Παύλου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "προ των ...ευθυνών της σκοπεύει να θέσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλςο. Η "κορυφαία" στιγμή που Αρχιεπίσκοπος και Πάπας θα συναντηθούν έφθασε. Σήμερα ο κ. Χριστόδουλος θα ... "καλωσορίσει" τον Ποντίφικα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο με σκληρή και αληθινή "γλώσσα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιο της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "πάνω από τις αντιθέσεις, τις διαφωνίες και τις διαφορές απόψεων και αντιλήψεων, είτε θρησκευτικές είτε πολιτικές είναι αυτές, υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο από αιώνες η παράδοση της φιλοξενίας, μοναδικό δείγμα πολιτισμού και σεβασμού του συνανθρώπου, όποιος κι αν είναι αυτός. Ας επικρατήσει, λοιπόν, αυτές τις μέρες της επίσκεψης του Πάπα στοιχειώδης χριστιανική σύνεση και ευπρέπεια με μια στάση πολιτισμού που δεν θυμίζει τίποτα από Μεσαίωνα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "τα πρώτα ... χίλια χρόνια είναι δύσκολα. Αλλά και οι 24 ώρες και το ένα τέταρτο που θα παραμείνει στη χώρα μας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ, ο οποίος φθάνει σήμερα στις 11.30 το πρωί στην Αθήνα, δεν είναι βέβαιο ότι αρκούν για να αλλάξουν τον ρούν της Ιστορίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επίσκεψης Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, γίνεται επί των σωτηρίων ημερών του κ. Σημίτη. Ο Ποντίφηξ και ο Ελλην πρωθυπουργός διαπνέονται εν πολλοίς από ταυτόσημες αντιλήψεις. Αμφότεροι διεκδικούν το "αλάθητον".

    Η Espresso εκτιμά ότι "έκαναν πίσω οι Καθολικοί στο παραπέντε και τελικά αποδέχτηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο κοινό ανακοινωθέν που θα διαβαστεί στην Ακρόπολη να προστεθεί αναφορά και για το Κυπριακό. Ετσι, μετά από αυτήν την ξαφνική τροπή, η εκδήλωση στην Ακρόπολη θα γίνει κανονικά, όπου Πάπας και Αρχιεπίσκοπος θα διαβάσουν και θα υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν με θέμα τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης".

    [06] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Ελλάδας να κάνει πίσω στην άτυπη συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Κύπρου για οικονομική ενίσχυση προς την κυπριακή πλευρά για αγορά οπλικών συστημάτων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά τη χθεσινή συνάντησή τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την ανάγκη να συνεχιστούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που διεκόπησαν τον Νοέμβριο λόγω της αδιαλλαξίας της τούρκικης πλευράς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που επισκέπτεται την Ελλάδα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ για όσο διάστημα θα χρειαστεί η Τουρκία για να καλύψει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ελλείμματά της απεργάζονται οι ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αυτές έγιναν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Κ. Σημίτη".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με δημόσιες εκκλήσεις αλλά και παραδοχές που επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η καταβαλλόμενη προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Κληρίδη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "τις "ιδέες" του γγ του ΟΗΕ που εμφανίζεται να ασκεί πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί έστω και μερική αναγνώριση του ψευδοκράτους, υποκύπτοντας στην αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς συζήτησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καλή έκθεση, με συστάσεις. Η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η πολιτική ρευστότητα "θαμπώνει" το ταμπλό της Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πήρε... Alpha στα κέρδη. Τράπεζες: Πρόκριμα βελτιωμένων αποτελεσμάτων για εφέτος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιάνουν δουλειά στο ΧΑΑ οι Ειδικοί Διαπραγματευτές. Ολόκληρη η εισήγηση για το θεσμό του Market Maker".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αυξάνονται τα κέρδη στον τραπεζικό τομέα. Διαψεύδονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις".

    [08] Επιτόκια

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να προσαρμοσθούν έγκαιρα στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που διαμορφώνονται με τη ΟΝΕ, την καθιέρωση του ευρώ και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Η ορθολογικότερη αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και οι εσωτερικές αναδιαρθρώσεις των τραπεζών, που βελτιώνουν τη λειτουργικότητά τους, οδηγούν τον κλάδο σε τροχιά ανάκαμψης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 4 May 2001 - 14:39:52 UTC