Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Μονιμοποίηση αλλοδαπών
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Επίσκεψη Πάπα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/2001

    Οι δηλώσεις πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Οικονομίας για το Ασφαλιστικό , οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο απόηχος της επίσκεψης του Πάπα και η μονιμοποίηση των αλλοδαπών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ιδού η Ρόδος ιδού και το ... πήδημα. Μας απαγορεύουν να πετάξουμε πάνω από το Νησί των Ιπποτών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εθνικό έγκλημα! Χωρίς πρόγραμμα η πολιτική νομιμοποίησης 971.641 λαθρομεταναστών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Και η Ρόδος στο μάτι της Αγκυρας. Νέα τορπίλη στην "προσέγγιση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θέσεις για 2.766 στα νοσοκομεία. Οι ειδικότητες, οι προϋποθέσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Γιάννος ονειρεύεται "funds". Συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες για το Ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 2.991 νέες προσλήψεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα συνδικάτα επείγονται, οι "βαρόνοι" κωλυσιεργούν...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά δάνεια και για επαγγελματική στέγη. Τα ισχύοντα επιτόκια και πόσο θα πέσουν.

    ΕΘΝΟΣ: Αρχίζουν προσλήψεις στα νοσοκομεία. Αποκλειστικό: οι προκηρύξεις για 2.753 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ρίχνει κάβο και στην Ρόδο η Αγκυρα. Θεωρούν "γκρίζα ζώνη" οι Τούρκοι και τα Δωδεκάνησα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέες στρατιές ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Σε πλήρη εξέλιξη η βιομηχανία νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι 4.233 νέες θέσεις σε υπουργεία και νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξαφνικά βρίσκουν πόρους! Ασφαλιστικό:νέο άνοιγμα της κυβέρνησης στη ΓΣΕΕ.

    Espresso: Ο πρώτος Ελληνας που πάει στο διάστημα! Εδωσε 40.000.000 για το ταξίδι.

    ΕΣΤΙΑ: Υπάρχουν τα χρήματα. Το Δημόσιο χάνει 2 τρις. δρχ ετησίως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιστροφή στους φόρους για το συνταξιοδοτικό. Με παρέμβασή του ο κ. Σημίτης υπερφαλαγγίζει τις προτάσεις Παπαντωνίου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Βαριά σκιά πολέμου στην ΠΓΔΜ. Δεύτερος γύρος συγκρούσεων των Αλβανών ανταρτών με Σκόπια.

    ΤΑ ΝΕΑ: από φόρους η λύση για το Ασφαλιστικό. Δήλωση – βόμβα Σημίτη.

    ΝΙΚΗ: Ακήρυκτος πόλεμος. Η Δύση πιέζει τα Σκόπια για πολιτική λύση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι αγώνες μόνη εγγύηση κόντρα στο διάλογο – απάτη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Για το Ασφαλιστικό θα κάνει μόκο! Ο Καραμανλής θα το παίξει ... μάγκας στη Βουλή.

    Η ΧΩΡΑ: Στο χείλος της αβύσσου. Οι συγκρούσεις στα Σκόπια βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο βελτιωμένο πακέτο Γιαννίτση. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε από το Βερολίνο για τριμερή χρηματοδότηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Και διώξεις για το πόθεν έσχες! Εκπαιδευτικοί παραπέμπονται για σοβαρή απείθεια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 3.000 νέες προσλήψεις. 8σέλιδος οδηγός για θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δρα το ΝΑΤΟ και αποδρά ο ΟΗΕ. από τα Σκόπια νέα φλόγα πολέμου.

    [03] Μονιμοποίηση αλλοδαπών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "με συνοπτικές διαδικασίες οι ελληνοποιήσεις. Με ένα χρόνο στην Ελλάδα παίρνεις άδεια παραμονής, με πέντε χρόνια "βαπτίζεσαι" Ελληνας. Απλουστεύει και η διαδικασία συνένωσης των οικογενειών των αλλοδαπών".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ένα ακόμη παραθυράκι ανοίγει διάπλατα για τη νομιμοποίηση των χιλιάδων παράνομων αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας μετά την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσως Παπανδρέου να προχωρήσει στην εφαρμογή σχετικού νόμου από τις 2 Ιουνίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "κερκόπορτα" για τη δημιουργία εθνολογικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα μας και καταδίκη σε ισόβια ανεργία των πλέον των 550.000 Ελλήνων ανέργων αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει όλους ανεξαιρέτως τους λαθρομετανάστες".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "από τις 2 Ιουνίου δοκιμάζεται για άλλη μια φορά η ανοχή μας απέναντι στους μετανάστες και η πραγματική μας διάθεση για τη νομιμοποίησή τους. Ο νέος νόμος και η σχετική εγκύκλιος που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα ανοίγουν έναν νέο κύκλο νομιμοποίησης. Αυτό το γεγονός είναι κατ’ αρχήν θετικό. Η υλοποίησή του θα δείξει κατά πόσο θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων ή θα αφήσει πάλι στους περισσότερους στην παρανομία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα και τη νομιμοποίηση όσων διαμένουν παράνομα για ένα τουλάχιστον χρόνο πριν από τις 2 Ιουνίου και μπορούν να το αποδείξουν καθορίζονται με τη νέα μεταναστευτική πολιτικής της χώρας".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "όσοι παράνομοι αλλοδαποί αποδείξουν ότι διαμένουν στη χώρα μας μέχρι τις 2 Ιουνίου του 2001 οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό και για ένα τουλάχιστον χρόνο αποκτούν δικαίωμα νομιμοποίησής τους".

    [04] Ασφαλιστικό

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και η μεθαυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων δίνουν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη να επαναδιατυπώσει τις κυβερνητικές θέσεις στο Ασφαλιστικό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "με τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, ότι "μεγάλο ποσόν των φόρων θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος" η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη βήμα για να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τα συνδικάτα, τα οποία επιμένουν στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μαΐου με κύριο αίτημα την τριμερή χρηματοδότηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "το "μπαλάκι" στη ΝΔ πετάει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την παταγώδη αποτυχία που υπέστησαν τα μέτρα για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση τώρα προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να προτείνει λύσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "όλοι ερίζουν για την επίλυση του Ασφαλιστικού, αλλά κανείς δεν τολμά να πή την αλήθεια. Χρήματα υπάρχουν. Απλώς η ανεκδιήγητη Κυβέρνησις Σημίτης δεν έχει την πολιτική βούληση να τα αναζητήση από εκεί που πρέπει".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "με μια δήλωση - βόμβα επί γερμανικού εδάφους μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε σαφές ότι η Λύση του ασφαλιστικού προβλήματος θα προέλθει από τους φόρους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "από το ...Βερολίνο, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεχίστηκαν χτες οι προσπάθειες της κυβέρνησης να σύρει τους εργαζόμενους στον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Σημίτης μετά τον Γ. Παπαντωνίου που εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος από τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Η Espresso αναφέρει ότι "σε έμμεση αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας στη Ρόδο προχωρά η Τουρκία, με μια ακόμη επίδειξη προκλητικότητας, παρά την πολιτική προσέγγισης που ακολουθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "σε νέα πρόκληση επιδόθηκαν χθες οι Τούρκοι σε βάρος της χώρας μας , θέτοντας για άλλη μια φορά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "σε νέα προκλητική ενέργεια προέβη η τουρκική πλευρά που εξακολουθεί να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η Αγκυρα αρνήθηκε να δώσει τη σχετική έγκριση για να μεταβεί στη ναυτική βάση Ακσάν, απέναντι από τη Ρόδο με ελικόπτερο ο Α/ΓΕΝ Γ. Θεοδωρουλάκης, με την αιτιολογία ότι το ελικόπτερο θα προσγειωνόταν και στη Ρόδο για ανεφοδιασμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "κάβο και στην ... Ρόδο ρίχνουν τώρα οι στρατοκράτες της Αγκυρας αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ατελέσφορη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου θέτει με έμμεσο, αλλά προκλητικότατο τρόπο, το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού Ναυτικού Γ. Θεοδωρουλάκη στη βάση Αξάζ".

    [06] Επίσκεψη Πάπα

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πάπα στην Αθήνα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος σε δηλώσεις του από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος από τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσσίων Αλέξιο".

    "Ανοιξε, φαίνεται, και πάλι ο δίαυλος για ενδεχόμενη συνάντηση Σημίτη - Χριστόδουλου που, πλην απροόπτου, θα δρομολογούσε την άρση του ...σχίσματος Εκκλησίας και Πολιτείας. Την κίνηση αυτή τη φορά - και αυτό έχει τη σημασία του, όπως πρώτο αποκάλυψε ΤΟ ΚΑΡΦΙ, την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, στην Πνύκα, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον Πάπα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντηση στο προσεχές διάστημα του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι στη σύντομη επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα, υπήρξε σύγκλιση απόψεων στη διαπίστωσιν ότι "πρέπει να τα πούμε".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "η επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο της Ρωσίας έφερε μία πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Αθήνα. Και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έσπευσε να τονίσει ότι η πρόσκληση του Ποντίφικα στην Ελλάδα από την κυβέρνηση έγινε δεκτή από την Ελλαδική Εκκλησία όχι τόσο ως δοκιμασία αλλά σαν μια πρόκληση, η οποία τελικά είχε θετικά αποτελέσματα".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ήταν πρόκληση και όχι δοκιμασία για την Εκκλησία της Ελλάδος η επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα, "διευκρίνισε" από τη Μόσχα ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος σαφώς δικαιωμένος μετά τη "συγγνώμη" του Ποντίφικος, φαίνεται πρόθυμος να διαδραματίσει πιο παρεμβατικό ρόλο στα δρώμενα της Ορθοδοξίας εντός και εκτός Ελλάδος".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ας τα βρουν οι επόμενοι!.. Σε μελλοντικούς πόρους από φορολογία ευελπιστεί για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοίγει ο δρόμος για τον διάλογο. Πρώτο "ναι" από ΓΣΕΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εξαέρωση έφερε η σύγχυση για το margin. ΧΑΑ: Νέα σημαντική πτώση 1,50% και μεγάλες απώλειες για το σύνολο των μετοχών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η προσπάθεια εξυγίανσης φέρνει καχεξία στο ΧΑΑ. Αιτία οι ασφάλειες στην εφαρμογή του margin account".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αέρας" 3 ημερών μαζί με το margin. Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη".

    [08] Ασφαλιστικό

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Με δήλωσή του από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "ένα μεγάλο ποσό από φορολογικά έσοδα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης", χωρίς όμως να διευκρινίσει πού και πώς θα βρεθεί το περίσσευμα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 8 May 2001 - 13:52:03 UTC