Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΚΟ ΠΑΣΟΚ – Ασφαλιστικό
  • [04] Επίσκεψη Πάπα
  • [05] Τρομοκρατία
  • [06] Κυπριακό
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/05/2001

    Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, οι αντιδράσεις για την αυριανή επίσκεψη του Πάπα, το Κυπριακό και το νομοσχέδιο για πάταξη τρομοκρατίας και εγκλήματος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη. Το ασφαλιστικό "καίει" τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ομιλία Σημίτη για ... κάφρους! Τον άκουγαν με ειρωνικά χαμόγελα οι βουλευτές του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μόνο 4 στους 50 στήριξαν τον Σημίτη. Βούγιας, Κούρκουλα κ.α. "σώγαμπροι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κινδυνολογεί για τις συντάξεις. Εκβιάζει το κόμμα του και γελάει όταν ακούει ότι υπάρχει φτώχεια.

    Η ΑΥΓΗ: Σιωπή Σημίτη για τους πόρους. Με άδεια χέρια ο πρωθυπουργός χθες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυτόνομη η πορεία του δημάρχου. Ξεκάθαρες θέσεις από Αβραμόπουλο σε ομιλία του στην Πολιτική και Οργανωτική Γραμματεία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς λύση βήμα – βήμα στο Ασφαλιστικό με διάλογο, αλλά μετά τη 17η Μαΐου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 6 νέα φτηνά στεγαστικά δάνεια. Ποιές τράπεζες και πόσο έριξαν τα επιτόκια.

    ΕΘΝΟΣ: Το ιερό παζάρι. Ι. Σύνοδος – Βατικανό για Κύπρο, Βαλκάνια, Νίκαια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην Πνύκα αύριο η αναμέτρηση δύο κόσμων. Τελεσίγραφο στον Πάπα από τον Χριστόδουλο για το Κυπριακό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τον ξετίναξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ανελέητο σφυροκόπημα στην 5ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξτρα οδηγός για καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετά τις 17 κρίνεται ο διάλογος. Ασφαλιστικό: πρώτα η απεργία με αίτημα 3μερή χρηματοδότηση.

    Espresso: Πατέρας σκότωσε το γιό του για να του κλείσει το στόμα!

    ΕΣΤΙΑ: Δ. Σιούφας: Οι προτάσεις μας. Αποκλειστικό άρθρο για το Ασφαλιστικό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σημίτης εναντίον παπανδρεϊσμού (!). Με αφορμή το ασφαλιστικό, σε ανοιχτή σύγκρουση τα δύο ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Γέφυρα" στους συνδικαλιστές. Τι είπε ο Κ. Σημίτης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ψάξε, ψάξε βρίσκονται πόροι για το Ασφαλιστικό. Δέσμευση Σημίτη.

    ΝΙΚΗ: Τι είπαν οι βουλευτές. Καταδίκη του Σημίτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να πληρώσουν κράτος και μεγάλη εργοδοσία. Ούτε δραχμή οι εργαζόμενοι.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πήρε και το ασφαλιστικό ... Πόσο θα αντέξει;

    Η ΧΩΡΑ: 2η βόμβα σε άνθρωπο της ΝΔ. Γιατί χτύπησαν τον Σιούφα μετά τον Μιχαλολιάκο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο Σημίτης (τα) άκουσε αλλά δε δεσμεύτηκε!

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 32.000 θύματα το χρόνο από τροχαία. Αβοήθητα χωρίς οργανωμένα κέντρα αποκατάστασης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το ταμείον ... μείον 5,6 δις. την ημέρα! Ασφαλιστικό: αναζητούνται 2,05 τρις. σε ετήσια βάση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν θα μας ξαναψηφίσουν. Απαντούν οι κομματικοί φορείς.

    [03] ΚΟ ΠΑΣΟΚ – Ασφαλιστικό

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "τώρα βρίσκονται και πόροι για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό τουλάχιστον διακήρυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ερμηνεύει τη δήλωση του κ. Σημίτη ως "δέσμευση" και επιμένει μονότονα στην πρόσκληση για διάλογο με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις δηλώσεις Σημίτη".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "χθες, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός δεν έκανε το αναγκαίο βήμα για να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το Ασφαλιστικό. Δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, των συνδικάτων αλλά και κορυφαίων στελεχών του κόμματός του, για την αναζήτηση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "το ασφαλιστικό ζήτημα είναι ασφαλώς υπαρκτό αλλά και σοβαρό. Σπεύδω στη διευκρίνηση αυτή επειδή η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει νέα σύγχυση και επειδή όλοι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφάσισε χθες να υποβάλει εαυτόν στο πιο δύσκολο και επώδυνο τεστ της πρωθυπουργικής θητείας του. Με την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πήρε πάνω του και το ασφαλιστικό πρόβλημα, δίκην προσωπικού στοιχήματος, με αποτέλεσμα η βαρυφορτωμένη ήδη πρωθυπουργική του ατζέντα να επιβαρύνεται επικίνδυνα και οι ψυχραιμότεροι στο ΠΑΣΟΚ να αναρωτιούνται πλέον "πόσο θα αντέξει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ένα ΠΑΣΟΚ σε θέση μάχης έδειξε η χθεσινή σύνοδος της ΚΟ του Κινήματος. Κι η μάχη αυτή απ’ ότι φαίνεται δεν θα γίνει μόνο σε κοινωνικό αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο αφού η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των στελεχών του έχει επανέλθει για τα ...καλά. Η ηγετική ομάδα της δέχθηκε σκληρές επιθέσεις για τις επιλογές της στο Ασφαλιστικό αλλά και για την πολιτική φιλοσοφία που τους οδήγησε σε αυτές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "τελικά, η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε όλα στο Ασφαλιστικό και, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, "θα εξετάσει όλες τις προτάσεις και σκέψεις που θα υποβληθούν σε μια συγκροτημένη συζήτηση, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση σε εύλογο χρόνο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "σε μια προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του ότι είναι το ίδιο ... σοσιαλιστής με αυτούς και σε μια βαριά ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω στην υπόθεση του ασφαλιστικού".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "σαφή δέσμη προτάσεων από τον πρωθυπουργό για την τριμερή χρηματοδότηση και την εξεύρεση πόρων για την οικονομική στήριξη του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος περιμένουν οι συνδικαλιστές και κρατούν στάση αναμονής ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή τους ή όχι στον κοινωνικό διάλογο στις 8 του μήνα, που συνέρχεται το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ".

    [04] Επίσκεψη Πάπα

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "έκκληση να προσευχηθούν για το ταξίδι του στην Ελλάδα απηύθυνε χθες προς τους 20.000 πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' εκφράζοντας την ευχή να αποτελέσει η επίσκεψή του στη χώρα μας το ύψιστο βήμα προόδου προς την πλήρη ενότητα μεταξύ Ορθοδόξων και καθολικών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "με ένα κλαδί ελιάς και λίγα λουλούδια υποδέχεται αύριο το πρωί η ελληνική κυβέρνηση τον Πάπα στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Την ίδια στιγμή το θερμόμετρο στις σχέσεις της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας με το Βατικανό ανεβαίνει, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων για το αν πρέπει να γίνει αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που θα αναγνωστεί στην Πνύκα, στην κατεχόμενη Κύπρο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "ενωτικό χαρακτήρα μεταξύ Ορθοδοξίας και Καθολικισμού επιχείρησε χθες να προσδώσει στην προσκυνηματική επίσκεψή του στη χώρα μας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', όμως ακόμη και τώρα μια μόλις μέρα πριν από την έλευσή του στη χώρα μας, παρατηρείται δυστοκία στη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος που θα διαβαστεί στην Πνύκα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "η διαφύλαξη της διεθνούς εικόνας της Ελλάδος, ως μιας χώρας ελεύθερης από προκαταλήψεις, που δεν φοβάται να συνδιαλλαγεί με οποιανδήποτε υψηλό επισκέπτη - πόσο μάλλον να τηρήσει τις αρχές της φιλοξενίας τις οποίες πρώτη δίδαξε - αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για την Πολιτεία και την επίσημη Εκκλησία, 24 ώρες πριν από την άφιξη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β? στην Αθήνα".

    Η Espresso εκτιμά ότι "η σκακιέρα που εξελίσσεται από πλευράς Βατικανού, λίγα 24ωρα πριν από την έλευση του Ρωμαιοκαθολικού ηγέτη, έχει προκαλέσει τη δυσφορία του Αρχιεπισκόπου. Ο κ. Χριστόδουλος βλέπει ότι ενώ η ώρα της επίσκεψης του Πάπα πλησιάζει και ο ίδιος πρωτοστατεί στην προσπάθεια να μειωθούν οι αντιδράσεις των μοναχών και των πιστών, ώστε να μη διασυρθεί η χώρα μας διεθνώς, οι Καθολικοί φέρονται να αθετούν τα προσυμφωνημένα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι "στο παρά πέντε της έλευσης του Πάπα, η απειλή διπλωματικού επεισοδίου είναι ορατή, καθ’ ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην διαβαστεί κοινό ανακοινωθέν με το Ρωμαίο Ποντίφικα, στο βράχο του Αρείου Πάγου, στην Ακρόπολη".

    [05] Τρομοκρατία

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "με αλλαγές σε τέσσερα σημεία, που όμως δεν αλλοιώνουν τη γενική φιλοσοφία και το ουσιαστικό περιεχόμενό του, προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, ο νέος "τρομονόμος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ενώ οι πρώτες αντιδράσεις των μαζικών φορέων ξεδιπλώνονται έγινε καθαρό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης στον υπό κατάθεση "τρομονόμο" δεν συμπεριέλαβε ούτε καν τις κάποιες μικροβελτιώσεις, που είχε υποσχεθεί κάτω από τη λαϊκή πίεση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "χωρίς ουσιαστικές αλλαγές εστάλη χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Σταθόπουλο το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον λεγόμενο "νέο τρομονόμο" προς τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωκράτη Κοσμίδη, από τον οποίο θα προωθηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "προς τη Βουλή βαίνει το νομοσχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μετά το "λίφτιγκ" που υπέστη εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων εκ μέρους του νομικού κυρίως κόσμου. Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 άρθρα και ορισμένες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν θίγουν τη βασική φιλοσοφία του".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "με λίγες κι επουσιώδεις βελτιώσεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, που έχει εκ προοιμίου εξασφαλίσει τη θετική ψήφο της ΝΔ κι επικροτήθηκε και από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    [06] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι " η παρουσία του κ. Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα συμπίπτει με την αναθέρμανση σεναρίων για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών σε νέα βάση. Πρόκειται για "βάση" που θα προσεγγίζει τις απαιτήσεις της Αγκυρας ώστε να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "το νέο πακέτο προτάσεων που ετοιμάζουν να παρουσιάσουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας για το Κυπριακό θα απασχολήσει τον Κώστα Σημίτη και τον Γλαύκο Κληρίδη κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών τους. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό ρεαλιστικότερη στάση έναντι της Αγκυρας, αλλά και στήριξη ενόψει των εκλογών της 27ης Μαΐου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "κατά της "πολιτικής του κατευνασμού" χωρίς ωστόσο να εξαπολύσει βολές εναντίον της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής της Αθήνα, ετάχθη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος που υποδέχθηκε χθες ως επίσημο προσκεκλημένο του τον κ. Γλ. Κληρίδη στην Ελληνική πρωτεύουσα. Παράλληλα, όμως ο κ. Κ. Στεφανόπουλος κατέστησε δημοσίως σαφέστατο και τούτου μάλιστα πριν τις σημερινές αμιγώς πολιτικής και διπλωματικής φύσης συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Λευκωσίας με τον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου και τα επιτελεία τους ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μεγαλονήσου".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χάθηκαν" οριστικά τα μέτρα. Διάλογο εφ' όλης της ύλης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρέχουν τώρα για το "2004". Σειρά τα αυτοχρηματοδοτούμενα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανοικτό και το θέμα επιβολής νέων φόρων. Ασφαλιστικό: Διαλλακτικός ο πρωθυπουργός στην ΚΟ. Επιμένουν σε δεσμεύσεις οι συνδικαλιστές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Margin account από την άλλη εβδομάδα. Ολόκληρο το σχέδιο για την εφαρμογή του".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στο φουλ οι μηχανές για τα μεγάλα έργα. Η κυβέρνηση επισπεύδει τις αναθέσεις".

    [08] Ασφαλιστικό

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Ακόμη και το θέμα της εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έθεσε προς συζήτηση ο Κώστας Σημίτης σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι συνδικαλιστές να προσέλθουν σε διάλογο για το ασφαλιστικό".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 3 May 2001 - 15:35:35 UTC