Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MinPress: The Week in Review, 98-06-18

Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] EYΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ

[Β] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] Εντείνονται οι κοινοτικές πιέσεις για βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, μετά την αποδοχή των ΜΟΕ
  • [02] Συνεχίζονται οι εκβιασμοί μέσω των ΜΜΕ για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο
  • [03] Εξάμηνη παράταση της UNFICYP προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [04] Η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης
  • [05] Ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων
  • [06] Αντιδράσεις της Τουρκίας για την αναγνώριση από τους Γάλλους, της γενοκτονίας των Αρμενίων
  • [07] Ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων για 17Ν
  • [Γ] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [08] Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Αποφασισμένο Γεράκι" πρώτο βήμα για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο
  • [09] Επίσκεψη Μιλόσεβιτς στη Μoσχα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν
  • [10] Οικονομικές κυρώσεις στο Βελιγράδι από Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ- Τελεσίγραφο της Ομάδας Επαφής
  • [11] Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων στην Αθήνα συμβάλλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων
  • [Δ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ-ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

  • [12] Παρατείνεται το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή παρά τις προσπάθειες για αναθέρμανση των διαδικασιών
  • [13] Συνομιλίες για την ολοκλήρωση του ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου

  • [Α] EYΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ

    [Β] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    [01] Εντείνονται οι κοινοτικές πιέσεις για βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, μετά την αποδοχή των ΜΟΕ

    Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και η αντίσταση της Αθήνας στις ευρωπαϊκές πιέσεις να συναινέσει στη βρετανική προσπάθεια κατευνασμού του θυμού της Αγκυρας, είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της εβδομάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Ηρεμο καλοκαίρι" εγγυώνται Πάγκαλος και Τζεμ

    "Βήμα προς τη σταθερότητα στο Αιγαίο" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Κεν Μπέικον (ΑΠΕ, 12. 6.98) την πρόσφατη αποδοχή από την Ελλάδα και την Τουρκία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, σε συνέντευξή του στο BBC (8.6.98), αναφερόμενος στα ΜΟΕ, είχε τονίσει ότι "η Συμμαχία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία".

    Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Πάγκαλος και Τζεμ εγγυήθηκαν "ήσυχες νύχτες" και "καλύτερες μέρες" αντίστοιχα, σε παράλληλες δηλώσεις τους για την πορεία των ελληνοτουρκικών.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Ν.Α. Ευρώπης που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (ΑΠΕ, 9.6.98) ο κ. Τζεμ υπογράμμισε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά "κινούμεθα σε θετικές κατευθύνσεις και ελπίζω σε καλύτερες μέρες στο μέλλον". Ενώ ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι η συμφωνία για τα ΜΟΕ "θα προσφέρει περισσότερες ειρηνικές νύχτες αυτό το καλοκαίρι".

    Και αυτό γιατί- όπως εξήγησε λίγο αργότερα σε αποκλειστική συνέντευξή του στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV (9.6.98) - "τα ΜΟΕ στο Αιγαίο ήταν άκρως απαραίτητα για τη μείωση και εξάλειψη της άχρηστης επίδειξης στρατιωτικής δύναμης". Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος "τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα, απλώς μπορούν να εξασφαλίσουν να συμβιώνουμε με τα προβλήματα".

    Εξάλλου, ο κ. Πάγκαλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Τουρκίας "να μετατραπεί σε νομικό κείμενο η Διακήρυξη της Μαδρίτης" είπε ότι "η Διακήρυξη της Μαδρίτης περιέχει κάποιες γενικές αρχές" και ότι δεν βρίσκει για ποιό λόγο πρέπει να συμβεί αυτό, ενώ διατύπωσε το ερώτημα "γιατί να αισθανθούμε την ανάγκη κάποιου νομικού κειμένου εκτός από το ίδιο το διεθνές δίκαιο;".

    Στη συνέχεια, ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε "άχρηστη την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του για "ειδική συνάντηση με θέμα τα ελληνοτουρκικά". Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι ο κ. Τζεμ "επιθυμεί να γίνουν διαπραγματεύσεις δίχως να καθορίσει το νομικό πλαίσιο" και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνουν τέτοιες διαπραγματεύσεις "εάν προηγουμένως δεν καθορίσουμε που θα προσφύγουμε που θα προσφύγουμε σε περίπτωση διαφωνίας".

    Εξάλλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ ( 14.6.98) ανέφερε ότι "το πρόβλημα της Τουρκίας ξεκινά από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ τόνισε ότι "θα ζητηθεί από την Τουρκία, στην πορεία της προς ένταξη στην Ε.Ε., να αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο".

    Τέλος ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι "το μοναδικό διαπραγματεύσιμο ζήτημα μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο".

    Πιέσεις προς την Αθήνα να αποδεχθεί
    την επαναπροσέγγιση της Ε.Ε.
    με την Τουρκία

    Στο μεταξύ το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην "εγκάρδια και φιλική", όπως τη χαρακτήρισαν- συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βρετανίας, στο Λονδίνο (ΑΠΕ, 13.6.98).

    Και αυτό γιατί- όπως είχε μεταδώσει το BBC (12.6.98), στόχος του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαιρ, αλλά και όλων των άλλων ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι να αποφασίσουν, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Κάρντιφ, ένα νέο τρόπο κοινοτικής χρηματοδότησης της Τουρκίας, αλλά και να υιοθετήσουν μια μορφή διαπραγματεύσεων Ε. Ε.-Τουρκίας για να παρακολουθούν αν και κατά πόσο αυτή η χώρα προσαρμόζει τη νομοθεσία της στην κοινοτική νομοθεσία.

    Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την Προεδρία της βρετανικής κυβέρνησης (ΑΠΕ, 13.6.98) ο κ. Μπλαιρ εξέφρασε στον Ελληνα ομόλογό του την άποψη ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια καρποφόρα επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, άποψη που συμμερίζονται και άλλα μέλη της Ε.Ε.".

    Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, προειδοποίησε και επεσήμανε στον κ. Μπλαιρ ότι "σε καμμία περίπτωση η διάσκεψη του Κάρντιφ δεν θα πρέπει να ξεφύγει από τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Λουξεμβούργου".

    Σύμφωνα με δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού, μετά την εννεννηντάλεπτη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του ( ΑΠΕ, 13.6.98) "οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, επαναλάβαμε τις θέσεις αυτές και σε αυτές τις θέσεις θα εμμείνουμε".

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤΕΝΝΑ (11.6.98) είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς την εντατικοποίηση των πιέσεων προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι "ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωρών-μελών πιστεύει ότι η οικονομική συμφωνία που έχει συνάψει η Ε.Ε. με την Τουρκία πρέπει να τηρηθεί".

    Αλλά και σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους (Γραφείο Τύπου Λονδίνου, 10.6.98) στην ερώτηση αν η βρετανική προεδρία είναι προετοιμασμένη να διαχωρίσει τα πολιτικά από τα οικονομικά θέματα για να ευχαριστήσει την Τουρκία, είχε υποστηρίξει: "Η βασική θέση δεν έχει αλλάξει. Οι κανόνες δεν πρέπει να αλλάζουν για καμμία υποψήφια προς ένταξη χώρα. Δεν πρέπει, όμως, παράλληλα να γίνονται και διακρίσεις.

    Πάντως ο Ελληνας ΥΠΕΞ κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο REUTERS ( 11.6.98) είχε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι "η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στις πιέσεις άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. να συμφωνήσει, στη σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ, να προσφερθούν στην Τουρκία καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Αλλωστε, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, "αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει ήδη λυθεί. Δεν είμαστε στην Ε.Ε. για να μιλάμε συνεχώς για την Τουρκία. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια πολύ επιτυχής διάσκεψη κορυφής, όπως αυτή του Λουξεμβούργου, πρέπει να αναβιώσει και να επαναδιατυπωθεί μόνο και μόνο επειδή η Τουρκία έχει πρόβλημα με την απόφασή μας".

    Παράλληλα, η Γαλλία σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την Ελλάδα, ενόψει της συνόδου του Κάρντιφ, να άρει τις επιφυλάξεις της για τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της Ε.Ε. με την Τουρκία, έθεσε θέμα συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (12.6.98) η εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας Κατρίν Κολονά δήλωσε:

    "Στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ θα τεθεί το ζήτημα της συνέχισης ή της αναστολής των διαπραγματεύσεων, για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Η γαλλική προεδρία θα υπενθυμμίσει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και αν αυτές υπηρετούν το στόχο ενός ενωμένου νησιού. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα αν δεν υπάρχει προοπτική επανένωσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να εισάγει στους κόλπους της το πρόβλημα της διχοτόμησης της Κύπρου".

    [02] Συνεχίζονται οι εκβιασμοί μέσω των ΜΜΕ για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο

    Ο θόρυβος που προκάλεσε δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας ότι έχει ήδη αφιχθεί μέρος του πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο, οι διαψεύσεις που ακολούθησαν από Μόσχα, Λευκωσία και Αγκυρα, οι συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές αλλά και η προειδοποίηση Μίλερ προς την Τουρκία για επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση κατά της Κύπρου με σκοπό την καταστροφή των S-300 και τέλος η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για εξάμηνη παράταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελούν τις κυριότερες εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στο Κυπριακό.

    Μετά τους SUNDAY TIMES, μια άλλη - ρωσική αυτή τη φορά εφημερίδα- η ΣΕΓΚΟΝΤΝΙΑ ήλθε να ταράξει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στην Κύπρο, σχετικά με το θέμα των S-300.

    Σε δημοσίευμα της (9.6.98) υπήρξε ο ισχυρισμός ότι "οι S-300 έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κύπρο και περισσότεροι από 200 Ρώσοι ειδικοί εργάζονται ήδη για την εγκατάστασή τους, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα τους Ελληνοκύπριους στη χρήση τους". Αλλά και το πρακτορείο ΙΝΑF, την ίδια μέρα, μετέδωσε ότι "οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας, έχουν διαπιστώσει ότι τα ραντάρ των S-300 έχουν μεταφερθεί προ τριών εβδομάδων στην Κύπρο, μέσω Ελλάδας και έχουν αποθηκευτεί σε υπόγειο καταφύγιο".

    Την πληροφορία έσπευσε αμέσως να διαψεύσει ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας πυραύλων "Ροζβορουζένιε" τονίζοντας (ΑΠΕ, 9.6.98) ότι "οι πύραυλοι S-300 θα παραδοθούν όπως προβλέπεται στην Κύπρο τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο". Ενώ την επόμενη μέρα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βίκτορ Αντρέγιεφ στην τακτική συνάντησή του με τους δημοσιογράφους (ΑΠΕ, 10.6.98) κατήγγειλε ότι "το τελευταίο διάστημα τα ξένα μέσα ενημέρωσης ασκούν άμεση πίεση προς την κυπριακή κυβέρνηση και ανοιχτό οικονομικό και πολιτικό εκβιασμό για ακύρωση του συμβολαίου αγοράς των πυραύλων". Είπε επίσης ότι, παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες να πειστεί η Ρωσία να ακυρώσει το συμβόλαιο, αλλά -όπως υπογράμμισε ο κ. Αντρέγιεφ- "η Ρωσία είναι φερέγγυος εταίρος και θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το συμβόλαιο με την Κύπρο".

    Πάντως για τον Αντρέγιεφ " ο λόγος ύπαρξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό δεν οφείλεται στη συμφωνία για την αγορά των S-300, αλλά στη διατήρηση, εδώ και δεκαετίες, του απαράδεκτου status quo στη νήσο".

    Στο μεταξύ, στη Λευκωσία σύμφωνα με το ΡΙΚ (9.6.98) το Εθνικό Συμβούλιο, αποφάσισε να εμμείνει η ελληνική-κυπριακή πλευρά στην υλοποίηση του συμβολαίου για την εγκατάσταση των S-300. Oπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, διαψεύδοντας εμμέσως το δημοσίευμα της ΣΕΓΚΟΝΤΝΙΑ "η θέση της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τους S-300 παραμένει η ίδια, εκτός αν σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης ή πρόοδος στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ( BBC, 9.6.98).

    Tις πληροφορίες της ΣΕΓΚΟΝΤΝΙΑ και του INAF διέψευσαν τόσο η Αγκυρα όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ (ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ, 10.6.98) υπογράμμισε ότι "οι τουρκικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία", ενώ αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ (9.6. 98) ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο χωρίς να το αντιληφθεί η Τουρκία".

    Αλλά και ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο (10.6. 98), από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν ήδη αφιχθεί οι S-300 στην Κύπρο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι"οι εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά παρακολουθούνται στενά, μυρμήγκι να κινηθεί είμαστε σε θέση να το δούμε".

    Ωστόσο δυο μέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ουτκάν, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου (11.6.98) άφησε ένα ενδεχόμενο αμφιβολίας λέγοντας ότι αν και "δεν υπάρχει καμμία επίσημη πληροφορία περί έλευσης των πυραύλων και παρόλο που είναι "σωστό αυτό που είπε ο Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν μπορεί να κάνει βήμα ούτε μυρμήγκι χωρίς να γίνει αντιληπτό, δεν γνωρίζουμε αν τα μυρμήγκια βρίσκονται στη φωλιά τους".

    Οι τουρκικές απειλές

    Στο μεταξύ η τουρκική πλευρά άδραξε την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει τη στάση που θα τηρήσει στην περίπτωση εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο και να επαναλάβει τις απειλές της. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ (9.6.98) τόνισε ότι "η ανάπτυξη των πυραύλων μπορεί να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε πυριτιδαποθήκη". Και για το λόγο αυτό "αποφασίσαμε τη λήψη μέτρων, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο αν οι S-300 αναπτυχθούν στη νότια Κύπρο".

    Αναλυτικότερος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ (ΑΠΕ, 9.6.98) υπογράμμισε ότι "θα ενισχυθεί η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ στην ίδια αναλογία". Ενώ μια μέρα νωρίτερα ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ (ΑΝΑΤΟΛΗ, 8.6.98) απευθυνόμενος προς την επιτροπή της "Ενωσης Κοινοβουλευτικών της ΤΔΒΚ" που επισκέφθηκε την Ακγυρα, έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση της Τουρκίας να παρέχει ασφάλεια στους Τουρκοκύπριους και υποστήριξε ότι "η Τουρκία θα ενεργήσει κατάλληλα, αν πραγματοποιηθεί η αγορά των ρωσικών πυραύλων".

    Από την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς, λίγο πριν την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ (10.6.98) ότι: "Το Κυπριακό θα κλείσει οριστικά αν αναπτυχθούν οι S-300 στο νησί. Ολες οι συνομιλίες για την Κύπρο θα σταματήσουν". Ενώ, προειδοποίησε ότι θα επιτρέψει τον πλήρη εποικισμό του ψευδοκράτους από Τούρκους. "Θα ανοίξουμε τα σύνορά μας και θα καλέσουμε την Τουρκία να εγκατασταθεί πλήρως στα εδάφη μας", τόνισε με έμφαση ο κ. Ντενκτάς.

    Ο Χόλμπρουκ επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία
    για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ενώ ο Μίλερ
    προειδοποιεί την Αγκυρα για επιδείνωση των
    Α/Τ σχέσεων

    Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε ο συντονιστής του Σταίητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό DEUTSCHE WELLE (11.6.98) ο κ. Μίλερ μιλώντας σε συνέδριο Ελληνοαμερικανών τόνισε: "Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε περίπτωση που η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την απειλή της και προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση κατά της Κύπρου με σκοπό τη ματαίωση της εγκατάστασης και καταστροφής των ρωσικών πυραύλων S-300".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική επίθεση, ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, κάτι όμως που - όπως είπε- δεν μπορεί να συμβεί αμέσως αλά στο πλαίσιο μιας λύσης που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

    Ο κ. Μίλερ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για τη διαμόρφωση μιας φόρμουλας που θα περιέχει στοιχεία που θα προωθούν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από αυτές. Τόνισε επίσης ότι η αμερικανική πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στη δημιουργία διζωνικής, διακοινοτικής ομοσπονδίας.

    Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο ηγέτης της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν, επεσήμανε ότι το θερμόμετρο στην Κύπρο έχει ανεβεί επικίνυνα λόγω των ρωσικών πυραύλων, δημιουργώντας ενδεχομένως μια επικίνδυνη κατάσταση και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και για το λόγο αυτό, είπε, πρέπει να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία που θα προβλέπει την αναβολή, όχι απαραίτητα την ακύρωση, της άφιξης των S-300 στην Κύπρο, με αντάλλαγμα την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το νησί.

    Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο επεσήμανε και ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε συνέντευξή του στους LOS ANGELES TIMES (8.6.98) τονίζοντας "αρκεί μια σπίθα, μια υπέρπτηση, μια συμμορία μοτοσυκλετιστών, μια συναυλία ροκ, μια παρεξήγηση για να προκληθεί η σύγκρουση".

    Ο κ. Χόλμπρουκ επέρριψε πλήρη ευθύνη στην τουρκική πλευρά για την κρίση στην Κύπρο και το ναυάγιο των συνομιλιών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που με την "προσβλητική" και "ακατανόητη" - όπως τη χαρακτήρισε- απόφασή της να αφήσει την Τουρκία εκτός της ενταξιακής διαδικασίας, συνέβαλε στην τουρκική αδιαλλαξία.

    "Ως αντίποινα για την απόφαση της Ε.Ε. η Τουρκία παρεμποδίζει οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό", υποστήριξε ο κ. Χόλμπρουκ.

    [03] Εξάμηνη παράταση της UNFICYP προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν υπέβαλε την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας οκτασέλιδη έκθεση σχετικά με τη δραστηριότητα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Στην έκθεσή του ο Γ.Γ. προτείνει την ανανέωση για ένα ακόμη εξάμηνο μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας της δύναμης, που λήγει στις 30.6.98, υπογραμμίζοντας ότι "η περαιτέρω παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός από αμφότερες τις πλευρές, προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που επιδιώκει η διεθνής κοινότητα".

    Ο κ. Ανάν επισημαίνει ότι δεν εισακούστηκαν και από τις δύο πλευρές οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μείωση των δαπανών άμυνας, καθώς και του αριθμού των ξένων στρατευμάτων. "Συνεχίστηκε η αύξηση, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και του στρατιωτικού εξοπλισμού από αμφότερες τις πλευρές. Δεν σημειώθηκε επίσης πρόοδος, σχετικά με το πακέτο αμοιβαίων μέτρων, που είχε προτείνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη μείωση της έντασης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός".

    Αναφέρει, εξάλλου, ότι υπολογίζεται πως στο νησί υπάρχουν πάνω από 30.000 Τούρκοι στρατεύματα και περίπου 4.500 Τουρκοκύπριοι στρατιώτες. Οι τουρκικές δυνάμεις εξακολουθούν να εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους με την αντικατάσταση των τανκ M48A5TI με Μ48Α5Τ2. Υπολογίζει την ισχύ της Εθνικής Φρουράς με 14.500 άνδρες και επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση της δημοκρατίας της Κύπρου επαναβεβαίωσε το σχέδιό της για την ανάπτυξη των πυραύλων S-300, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση ή για την αποστρατικοποίηση του νησιού".

    "Η Τουρκία και οι τουρκοκυπριακές αρχές εξακολουθούν να επικρίνουν αυτή την απόφαση. Εξάλλου η Τουρκία και οι τουρκοκυπριακές αρχές διαμαρτυρήθηκαν δριμύτατα για την ολοκλήρωση των εργασιών της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της Πάφου, που ωστόσο δεν έχει ακόμη λειτουργήσει", καταλήγει στην έκθεσή του, ο κ. Ανάν.

    [04] Η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης

    Με την έκδοση τριών ανακοινωθέντων έληξε η συνάντηση (ΑΠΕ, 9.6.98) των επτά υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη. Με την ιδιότυπη αυτή λύση των τριών κειμένων απεσοβήθη η κρίση που είχε απειληθεί γύρω από την άρνηση της Γιουγκοσλαβίας να δεχθεί οποιαδήποτε αναφορά στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τελικώς το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης δεν περιλαμβάνει τέτοια αναφορά αλλά η ανησυχία των υπολοίπων χωρών για τα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου αποτυπώνεται στο κείμενο της πορείας των εργασιών της συνάντησης που επιμελείται η Τουρκία που ασκεί την προεδρία και σε κείμενο που εκδίδουν οι πολιτικοί διευθυντές των έξι από τις επτά χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

    Η λύση αυτή για την οποία εργάστηκε εντατικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος επιτρέπει να θεωρηθεί επιτυχής η συνάντηση των χωρών της Βαλκανικής, που συνέπεσε με εξαιρετικά δύσκολη κρίση.

    Τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ όσο και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Θόδωρος Πάγκαλος τόνισαν ότι η επιτυχία της συναντήσεως δείχνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ειρηνική συνεργασία και τη δημιουργία αποτελεσματικού πλαισίου για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Το ίδιο συμπέρασμα υπογράμμισαν οι διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν τη διήμερη συνάντηση.

    Στη σύνοδο στην οποία πήραν μέρος η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η "Μακεδονία", συμμετείχαν ως παρατηρητές η Φιλλανδία και η Βοσνία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η συνεργασία της Ν.Α. Ευρώπης που άρχισε μεταξύ των περιφερειακών χωρών είναι το ανοπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    [05] Ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων

    Στο γραφείο της Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον κατέθεσαν ψήφισμα και υπόμνημα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Βορείου και Νοτίου Αμερικής και οι σύνεδροι που, (ΑΠΕ, 9.6.98), υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, πήραν μέρος στην επιστημονική συνάντηση που έγινε στη Νέα Υόρκη από 6 έως 8 Ιουνίου.

    Το υπόμνημα περιέχει σωρεία αδιάσειστων επίσημων στοιχείων, που τεκμηριώνουν το έγκλημα της γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ στο ψήφισμα επανεβεβαιώνεται η απόφαση συνέχισης της προσπάθειας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη Μόνιμη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη.

    Επίσης, αναγγέλεται η σύσταση Μόνιμης Επιτροπής για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, που θα έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και στόχο την ολοκλήρωση των προσπαθειών στον αμερικανικό χώρο, καθώς και την παρουσίαση του θέματος στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεθνή φόρα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τέλος, με το ψήφισμα, ζητείται η συμπαράσταση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και η εισαγωγή της διδασκαλίας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο πρόγραμμα των σχολείων.

    [06] Αντιδράσεις της Τουρκίας για την αναγνώριση από τους Γάλλους, της γενοκτονίας των Αρμενίων

    Η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες της με τη Γαλλία (ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, 11.6.98) σε σχέση με στρατιωτικά συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων, λόγω διαφωνίας στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως, όλες οι γαλλοτουρκικές αμυντικές δοσοληψίες αναβάλλονται για μετά τη διενέργεια της σχετικής ψηφοφορίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που αναμένεται να διεξαχθεί το αργότερο αυτό το μήνα. Η Αγκυρα από την πλευρά της αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων, μεταξύ των Αρμενίων και ισχυρίζεται ότι, οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα πολέμου και όχι γενοκτονίας.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία σχεδιάζει να αποκλείσει τη γαλλική εταιρία Thomson-CSF από το διαγωνισμό για την ανάθεση συμβολαίου ύψους 150 εκατομμυρίων δολλαρίων στον τομέα της άμυνας, σε αντίποινα για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

    "Υπό τις συνθήκες αυτές δεν θα καλέσουμε την Thomson-CSF να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το πρόγραμμα κατασκευής αεροπλάνων ναυτικής αναγνώρισης", δήλωσε αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης στην αγγλόφωνη εφημερίδα ΤURKISH DAILY NEWS.

    [07] Ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων για 17Ν

    Στις 11.6.98 ο Λόρδος Bethel υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων, με την οποία ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η βρετανική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ε.Ε. να παρακινήσει την κυβέρνηση της Ελλάδας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην απάντησή του ο Λόρδος Whitty τόνισε ότι καταδικάζει τις πράξεις τρομοκρατίας, οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων της "17 Νοέμβρη" και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά συχνά αυτά τα θέματα με την Ελλάδα και ότι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να τη βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά επισκέφθηκε και το Λονδίνο ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξεως τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ο Λόρδος Bethel στη συνέχεια επανήλθε ρωτώντας εάν είναι γνωστό στη βρετανική κυβέρνηση ότι αυτή η ομάδα (17 Νοέμβρη) έχει δολοφονήσει συνολικά περισσότερους από 20 ανθρώπους στην Ελλάδα και ότι στους στόχους της περιλαμβάνονταν και Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί υπήκοοι. Με δεδομένο, συνέχισε, το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές ομάδες παραδοσιακά διαλέγουν την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, πρόκειται η βρετανική κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ; Ο Λόρδος Whitty απαντώντας εξέφρασε την ανησυχία του για τα χτυπήματα της "17 Νοέμβρη" και επανέλαβε ότι έχει προσφερθεί βοήθεια στην Ελλάδα αναφορικά με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για την Ολυμπιάδα του 2004. Σε άλλη ερώτηση εάν έχει προσφερθεί στην Ελλάδα βοήθεια από την πρωτοβουλία G7, που επιτρέπει την παροχή βοήθειας σε όποια χώρα τη χρειάζεται για θέματα τρομοκρατίας, απάντησε ότι φυσικά αυτή η βοήθεια είναι διαθέσιμη και για την Ελλάδα.

    [Γ] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    [08] Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Αποφασισμένο Γεράκι" πρώτο βήμα για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο

    Ως πρόβα τζενεράλε για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο θεωρείται η αεροπορική άσκηση που θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ΝΑΤΟϊκά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι υπουργοί Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουνίου, ενώ η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της αεροπορικής άσκησης καθορίστηκε στις 12 Ιουνίου, στη διάρκεια της συνόδου του μόνιμου Συμβουλίου της Συμμαχίας (Πρεσβευτές) που συνεκλήθει επειγόντως για το σκοπό αυτό.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα λίγο πριν αρχίσει η αεροπορική άσκηση, που φέρει την κωδική ονομασία "Αποφασισμένο Γεράκι", επεσήμανε ότι "δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί η κατάσταση του 1991 στη Βοσνία". Για να επιτύχει το σκοπό του, να σταματήσει η βία στο Κοσσυφοπέδιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σοβαρές διαπραγματεύσεις, το ΝΑΤΟ "θα μελετήσει και θα προετοιμαστεί για ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ", είπε ο κ. Σολάνα και πρόσθεσε ότι "στη φάση αυτή καμμία επιλογή δεν μπορεί να αποκλεισθεί" (ΑΠΕ-Ρόιτερ-Γαλλ. Πρακτ., 14.6.98).

    Λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξή του στο BBC ο κ. Σολάνα τόνισε ότι "η επιχείρηση "Αποφασισμένο Γεράκι" είναι η τελευταία ευκαιρία του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη διένεξη του Κοσσυφοπεδίου. Με τις ασκήσεις αυτές θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι μπορούμε να αναπτύξουμε δυνάμεις στην περιοχή. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε, αν χρειαστεί, για να στηρίξουμε την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου".

    Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ έδωσαν την απαιτούμενη άδεια για τη χρήση του εναέριου χώρου τους.

    Η Αλβανία χαιρέτισε το γεγονός των ασκήσεων, οι οποίες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αλβανικού Υπουργείου Αμυνας Αλμπέρ Μουλάι, αποδεικνύουν ότι "ο αλβανικός πληθυσμός έχει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ" και αποτελούν "αποτελεσματικό μέσον για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου".

    Στα Σκόπια, πριν δοθεί η έγκριση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό την προεδρία του Κίρο Γκλιγκόροφ και στη συνέχεια έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης Ζόραν Ιβάνοφ διευκρίνισε ότι η συγκατάθεση της ΠΓΔΜ αφορά τη συγκεκριμένη αεροπορική άσκηση και πρόσθεσε ότι "κάθε νέο σχέδιο ασκήσεων θα χρειαστεί εκ νέου έγκριση απ' τις αρχές της ΠΓΔΜ".

    Στην επιχείρηση "Αποφασισμένο Γεράκι" αναμένεται να λάβουν μέρος γύρω στα 80 αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και αναγνωριστικά, από 13 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικά μαχητικά F- 16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που εδρεύει στην Αγχίαλο.

    Ρωσία και Κίνα αντιδρούν σε ενδεχόμενη
    επέμβαση

    Η νατοϊκή άσκηση πάντως δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, η οποία είναι αντίθετη σε κάθε μορφή στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Λίγες ώρες πριν την έναρξη της άσκησης, το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας αποφάσισε να ανακαλέσει στη Μόσχα τον στρατιωτικό του αντιπρόσωπο στην έδρα του ΝΑΤΟ, στρατηγό Βίκτορ Ζαβάρζιν.

    Στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας δεν αναφέρονται οι λόγοι της ανάκλησης του στρατιωτικού αντιπροσώπου, αλλά τονίζεται με νόημα "είναι άκρως σημαντικό τα γυμνάσια αυτά να μην προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης ούτε στην αλβανική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, ούτε στο Βελιγράδι και να δώσουν τη δυνατότητα στους διπλωμάτες να εργαστούν για τη διευθέτηση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο".

    Απ' την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ χαρακτήρισε τις νατοϊκές ασκήσεις αναπάντεχες και τόνισε ότι η Συμμαχία τον παραπλάνησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

    Αντίθετη με την ιδέα της στρατιωτικής επέμβασης είναι και η Κίνα, γεγονός που προδικάζει την αποτυχία μιας ενδεχόμενης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

    "Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Γιουγκοσλαβία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπανγκζάο και πρόσθεσε:

    "Επικροτούμε το διάλογο ανάμεσα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και την Κυβέρνηση. Κάθε επέμβαση της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή" (ΑΠΕ, Γαλλ. Πρακτ., 9.6.98).

    Αεροπορική επίδειξη στο Βελιγράδι

    Μια μέρα πριν πραγματοποιηθεί η αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ, το Βελιγράδι, που μέχρι στιγμής απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το "Αποφασισμένο Γεράκι", έδωσε τη δική του έμπρακτη απάντηση.

    Η Πολεμική Αεροπορία της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποίησε την Κυριακή 14 Ιουνίου αεροπορική επίδειξη στην αεροπορική βάση Μπατάϊνιτσα, κοντά στο Βελιγράδι, την οποία παρακολούθησαν 150.000 άτομα.

    Στην επίδειξη, που μεταδόθηκε ζωντανά απ' τη γιουγκοσλαβική τηλεόραση, έλαβαν μέρος σοβιετικής κατασκευής "Μίγκ-21" και "Μίγκ- 29", καθώς και ελικόπτερα αμερικανικής και ρωσικής κατασκευής, ενώ ταυτόχρονα έγινε και επίδειξη σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας στις 11 Ιουνίου τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη επέμβαση στο Κοσσφυπέδιο, δήλωσε ότι μια τέτοια επέμβαση δεν είναι δυνατή χωρίς τη συγκατάθεση της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, η οποία αποτελεί ένα κυρίαρχο κράτος.

    Ο κ. Ντάτσιτς επανέλαβε τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί την αλβανική πλευρά που μποϋκοτάρει το διάλογο και υποθάλπτει την τρομοκρατία, αλλά τιμωρεί τη σερβική πλευρά, η οποία αγωνίζεται, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Απ' την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Βόιτσλαβ Σέσελι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ στις 11 Ιουνίου, δήλωσε ότι οι απειλές του ΝΑΤΟ για επέμβαση στη Σερβία εντάσσονται στο πλαίσιο των ψυχολογικών πιέσεων που ασκούνται στη Σερβία. Ο Σέσελι εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΝΑΤΟ δεν θα καταφύγει στην έσχατη λύση του βομβαρδισμού σερβικών θέσεων στο Κοσσυφοπέδιο, υπογράμμισε όμως ότι τα αρμόδια όργανα της Σερβίας πρέπει να είναι έτοιμα για όλα τα ενδεχόμενα.

    [09] Επίσκεψη Μιλόσεβιτς στη Μoσχα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν

    Στη Μοσχα στρέφονται όλες οι ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταβαίνει τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στη Μόσχα και την Τρίτη 16 Ιουνίου θα έχει μια κρίσιμη και καθοριστική συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν, με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί μια διπλωματική λύση ώστε να αποτραπεί η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η Μόσχα, που αντιτίθεται στη χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο, θα επιδιώξει να εξευρεθεί λύση με πολιτικά μέσα. "Είμαστε αντίθετοι με τα μελετώμενα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας μέτρα, αλλά η συνάντηση του Προέδρου Γιέλτσιν με τον Μιλόσεβιτς θα είναι εξαιρετικά σημαντική", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν θα προσπαθήσει να πείσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί τους όρους που έθεσε η Ομάδα Επαφής για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις επισήμων παραγόντων της Σερβίας μια υποχώρηση που μπορεί να κάνει ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος είναι η αποδοχή ξένων παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο Βελιγράδι, ο Ντούσκο Μάτκοβιτς, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι η συνάντηση της Μόσχας μπορεί να οδηγήσει σε μια ειρηνική επίλυση της διένεξης.

    "Μια ειρηνική λύση, χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σαφές "όχι" στην τρελή ιδέα ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου", τόνισε στην τηλεόραση του Βελιγραδίου ΒΚ-TV.

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Νίκολιτς σε δηλώσεις του στην τηλεόραση Palma Plus ανέφερε ότι αναμένει πλήρη ρωσική υποστήριξη για τον τερματισμό της κρίσης στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Ο ίδιος είπε ότι δεν περιμένει στρατιωτική επέμβαση επειδή "κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Στη συνάντηση της Μόσχας αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος τόνισε ότι η απειλή χρήσης βίας σε συνδυασμό με τη διπλωματία θα κάνει το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο να τερματίσει τα μέτρα καταστολής σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε δηλώσεις του στη Ρώμη (14.6.98) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας υποσχέθηκαν να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε ο Μιλόσεβιτς να υποχωρήσει. "Νομίζω ότι εάν χρησιμοποιήσουμε διπλωματία και απειλή χρήσης βίας θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε", τόνισε ο κ. Ανάν και εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες της Ομάδας Επαφής και οι διεθνείς πιέσεις προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να έχουν αίσιο αποτέλεσμα.

    [10] Οικονομικές κυρώσεις στο Βελιγράδι από Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ- Τελεσίγραφο της Ομάδας Επαφής

    Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ΗΠΑ, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, αποφάσισαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Γιουγκοσλαβίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ επανέφεραν σε ισχύ το εμπάργκο στις ξένες επενδύσεις στη Σερβία. Υπενθυμίζεται ότι η κύρωση αυτή είχε επιβληθεί στο Βελιγράδι και πριν από δύο μήνες περίπου, αλλά είχε αρθεί ως αντάλλαγμα για την απόφαση του Μιλόσεβιτς να αρχίσει άμεσες συνομιλίες με την ηγεσία των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου.

    Λίγες ώρες μετά την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν ανακοίνωσε ότι και οι ΗΠΑ επιβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία τις ίδιες κυρώσεις.

    Επικρίνει το Βελιγράδι

    Εντονη ήταν η αντίδραση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στην επιβολή των κυρώσεων, τις οποίες χαρακτήρισε αδικαιολόγητες.

    Σε ανακοίνωση, που μεταδόθηκε στις 11 Ιουνίου απ' το Πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι κυρώσεις αυτές "αποτελούν στην πραγματικότητα μια υποστήριξη των αυτονομιστικών τάσεων και της τρομοκρατίας στο Κοσσυφοπέδιο και κάνουν πιο δύσκολη τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους υπεύθυνους της αλβανικής κοινότητας".

    Απ' την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, επέκρινε έντονα την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων. "Θεωρώ τα μέτρα αυτά μη απαραίτητα, απρόκλητα και αρνητικά" είπε ο Γιοβάνοβιτς και πρόσθεσε πως "το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση των επενδύσεων σε μια κυρίαρχη χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προωθούν οποιονδήποτε εποικοδομητικό διάλογο" (ΑΠΕ-Ρόιτερ, 9.6.98).

    Τέλος, ο Πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της Σερβικής Κυβέρνησης Βογισλάβ Σέσελι ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με την απόφασή της να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Γιουγκοσλαβία απέδειξε ότι υποστηρίζει τους Αλβανούς, αποσχιστές και τρομοκράτες στο Κοσσυφοπέδιο. Η μονόπλευρη αυτή και απαράδεκτη απόφαση, ανέφερε ο Σέσελι, δείχνει μια πολιτική υποκρισία που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

    Τελεσίγραφο της Ομάδας Επαφής

    Τον άμεσο τερματισμό της σερβικής επιθετικότητας κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας Επαφής ( ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία) οι οποίοι συνεδρίασαν στο Λονδίνο την Παρασκευή 12 Ιουνίου.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας Επαφής απείλησαν τον Μιλόσεβιτς με νέες κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί άμεσα με "ένα πακέτο σημαντικών προτάσεων, με το οποίο απαιτείται η άμεση ανάληψη δράσης για να προληφθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης".

    Στην ανακοίνωση της Ομάδας Επαφής καταχωρούνται τα παρακάτω αιτήματα:

    - Να σταματήσουν όλες οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας που επηρεάζουν τον πληθυσμό και να διαταχθεί η αποχώρηση των μονάδων ασφαλείας που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων στον πληθυσμό.

    - Να υπάρχει συνεχής και αποτελεσματική διεθνής επόπτευση στο Κοσσυφοπέδιο και να επιτραπεί η απρόσκοπτη λειτουργία της.

    - Να διευκολυνθεί, με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Προσφυγες, η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και να επιτραπεί στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς η πρόσβαση όπου αυτή απαιτείται.

    - Να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο διάλογο του Βελιγραδίου με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.-Ρόιτερ, 12.6. 98).

    Επίσης, στην ανακοίνωση της Ομάδας Επαφής επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία, πέρα απ' τις γνωστές οικονομικές κυρώσεις, συμφώνησαν για την απαγόρευση των πτήσεων των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών από και προς τις χώρες αυτές.

    Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών ζητούν απ' την ηγεσία των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου να καταστήσει σαφή την άρνησή της στην προσφυγή στη βία και σε τρομοκρατικές πράξεις.

    [11] Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων στην Αθήνα συμβάλλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκογια Χατζίνσκι θα επισκεφθεί στις 22 Ιουνίου την Αθήνα, ύστερα απ' την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη.

    Οπως μετέδωσε στις 12 Ιουνίου το κρατικό Ραδιόφωνο των Σκοπίων, ο κ. Χατζίνσκι κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα θα έχει συνομιλίες για την κατάσταση στην περιοχή και για τις διμερείς σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το θέμα των θεωρήσεων εισόδου, οπότε θα επαναφέρει και το αίτημα για άνοιγμα προξενείου της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης, ο Σκοπιανός υπουργός θα συναντηθεί με Ελληνες επιχειρηματίες, με τους οποίους θα συζητήσει για τις δυνατότητες πραγματοποίησης επενδύσεων στην ΠΓΔΜ.

    Οικονομική συνεργασία με Αλβανία

    Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι επισκέφθηκε το Σάββατο 13 Ιουνίου τα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό Πρόεδρο Ρέτζεπ Μεϊντάνι, τον ομόλογό του Φάτος Νάνο και τον Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Γκινούσι.

    Οι κατ' ιδίαν συνομιλίες Τσερβενκόφσκι-Νάνο, καθώς και οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών είχαν ως βασικό άξονα την κατάσταση στην περιοχή και την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής υπογράφηκε Πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας, το οποίο αφορά κυρίως προγράμματα της Ευρωβαλκανικής πρωτοβουλίας του οδικού άξονα 8 (Παραεγνατία), όπως την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, τη συνεργασία στις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, την ενεργειακή βιομηχανία, την από κοινού εκμετάλλευση των ορυχείων και του Ενεργειακού συστήματος κλπ.

    Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών, τόνισε ότι η επίσκεψη Τσερβενκόφσκι μετατράπηκε σε οικονομική σύνοδο των δύο χωρών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Μεϊντάνι χαρακτήρισε τον οδικό άξονα 8 ως "άξονα της Κοινωνικής Χειραφέτησης των λαών (Γραφείο Τύπου Τιράνων, 15.6.98).

    [Δ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ-ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

    [12] Παρατείνεται το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή παρά τις προσπάθειες για αναθέρμανση των διαδικασιών

    Οι προσπάθειες για αναθέρμανση των ειρηνευτικών διαδικασιών στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, με τους Αμερικανούς να επιμένουν, δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το αδιέξοδο φαίνεται να παρατείνεται, καθώς από τη μεριά των Ισραηλινών κυρίως δεν εκδηλώνεται έμπρακτα ουσιαστική προθυμία συνεργασίας, αν και θεωρητικά δίνονται κατά καιρούς διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αμερικανικών προσπαθειών, εντάσσεται και η μυστική συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της CIA, Tζόρτζ Ζένετ, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα.

    Οπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αθηναϊκό και Γαλλικό ( 11.6.98),ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος- ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του- κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, που διήρκεσε τουλάχιστον 90 λεπτά, παρουσία του δεύτερου στην παλαιστινιακή ιεραρχία Μαχμούτ Αμπάς, τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, Σαέμπ Γρακάτ και τον αρχηγό της παλαιστινιακής ασφαλείας, συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις μια μέρα μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης προόδου όσον αφορά στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη, και τον θάνατο δύο Παλαιστινίων που συνέβη στη διάρκεια των ταραχών.

    Την ίδια στιγμή, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ Ισραηλινοί ειρηνιστές συγκρούονταν με την αστυνομία της χώρας τους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της εποικιστικής δραστηριότητας εκεί, από τους εποίκους της περιοχής, όπως μετέδωσε ο Ισραηλινός ραδιοσταθμός (10. 6.98).

    Την προηγούμενη μέρα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας του (9.6. 98), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Το ενδεχόμενο αυτό, μελετούν ήδη - σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης- οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ.

    [13] Συνομιλίες για την ολοκλήρωση του ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου

    Ακρως αισιόδοξες προοπτικές φαίνονται να διαμορφώνονται για την ολοκλήρωση του ελέγχου των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

    Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Αθηναϊκό, Ρόιτερ και Γαλλικό (14-13.6.98), ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για τον ιρακινό αφοπλισμό, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, άρχισε στη Βαγδάτη συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης της εξάλειψης των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Μπάτλερ, λίγο πριν αρχίσει το δεύτερο γύρο των συνομιλιών του, με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ, δήλωσε:

    "Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο".

    Στις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στο ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών, παίρνουν μέρος δύο από τις πλέον υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου,να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, "διότι υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης".

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη στην ανακοίνωση αυτή,μετά τις δηλώσεις του Σαουδάραβα αντιφρονούντος, Οσάμα Μπιν Λαντέν, ότι μπορεί να εξαπλωθεί πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον Αμερικανών πολιτών ή άλλων αμερικανικών στόχων, εντός των προσεχών εβδομάδων (ΑΠΕ- Ρόιτερ-Γερμ. Πρακτ., 13.6.98).


    Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    weekgr2html v1.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 16:39:09 UTC