Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (08/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 8 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΟ 1.000 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ.
  • [02] ΟΞΥΤΑΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
  • [03] ΑΠΟ 12 ΜΕΧΡΙ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
  • [04] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ (ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ-του Κώστα Παϊβανά).
  • [05] ΠΑΝΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΟ 1.000 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

    "Η παρουσία των ομογενών συνιστά έμπρακτη έκφραση των κοινών αγώνων μας για τερματισμό της δοκιμασίας του κυπριακού ελληνισμού, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματός, που δικαιολογημένα αποτελεί το πρώτο εθνικό θέμα για την Ελλάδα και ολόκληρο τον Ελληνισμό".

    Το μήνυμα αυτό του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, - όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ - μετέφερε στο πρώτο συνέδριο της περιφέρειας Ευρώπης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι: "Ο απόδημος ελληνισμός, με τις συνεχείς κινητοποιήσεις του για προώθηση των εθνικών θεμάτων απέδειξε ότι η συστράτευση δεν είναι ζητούμενο αλλά είναι γεγονός. Απέδειξε πόσο σημαντική και σε μερικές περιπτώσεις καθοριστική μπορεί να είναι η συμβολή του.

    Στο τριήμερο συνέδριο του ΣΑΕ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με τη συμμετοχή περίπου 80 αντιπροσώπων από περισσότερες από 1.000 οργανώσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Κύπρο "αποδεικνύει την αγάπη των αποδήμων και το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γή αυτή" και πρόσθεσε ότι η παρουσία των αποδήμων αποτελεί μαρτυρία ότι συμμετέχουν στον αγώνα της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Άντριου Άθενς έστειλε το μήνυμα ότι το 1996 θα είναι σημαντική χρονιά για την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισε την ανάγκη για ενότητα στην προώθηση του πολιτισμού και των αρχών του ελληνικού έθνους. Σημείωσε ακόμα ότι το ΣΑΕ βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην καλή οργάνωση και προετοιμασία, την αλληλοκατανόηση, καθώς και στην ύπαρξη ενός δυνατού οράματος και κατέθεσε για συζήτηση σχέδιο δράσης, το οποίο κατάρτισε μετά από επαφές, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες των Ελλήνων της διασποράς.

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ της Ευρώπης κ. Accekor Ασλανίδης ζήτησε στη διάρκεια της εισήγησής του από τους 80 εκπροσώπους των οργανώσεων των Αποδήμων της Ευρώπης , να επικεντρωθούν οι κοινές προσπάθειες των ομογενών, για την προβολή των εθνικών θεμάτων, στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

    " Πιστεύω ότι αυτό το πρώτο συνέδριο του ΣΑΕ Ευρώπης ,τόνισε ο κ. Ασλανίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα καταρτιστεί εννιαμελές συντονιστικό όργανο του ΣΑΕ Ευρώπης, το οποίο θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφασίζει." Πρόσθεσε ότι το όργανο αυτό θα αποτελείται από τους συντονιστές των οκτώ επιτροπών , οι οποίες χειρίζονται διάφορα θέματα που αφορούν τους ομογενείς , και Πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου θα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης.

    Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Γιαννάκης Κασουλίδης, στη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συνέδριο πρότεινε στους ομογενείς τρόπους ενημέρωσης των ξένων για το Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις κύριες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος , υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής καθώς και πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικού ξεκληρίσματος και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στην ομιλία της η δασκάλα των κατεχομένων, η δασκάλα της Καρπασίας κ. Ελένη Φωκά, ενημέρωσε τους Συνέδρους για τις συνθήκες διαβίωσης των Εγκλωβισμένων στην Κατεχόμενη Κύπρο, ενώ στη συνέχεια σε εισήγησή του το ΣΑΕ ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο Απόδημος Ελληνισμός σε περιόδους εθνικών κρίσεων.

    Οι εργασίες του Πρώτου Περιφερειακού ΣΑΕ Ευρώπης στη Λευκωσία ολοκληρώθηκαν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "ο άγνωστος Ελληνισμός των Βαλκανίων ", που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης".

    Σήμερα τελευταία ημέρα του Συνεδρίου η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων και το Προεδρείο του ΣΑΕ επισκέφθηκαν τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, ενώ το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΑΕ Ευρώπης κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Τέλος να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Αντριου Αθενς Σχέδιο Στρατηγικής που αφορά τους τρόπους προσέγγισης Αμερικανών αξιωματούχων από την ομογένεια των ΗΠΑ και πώς μπορεί κάτι τέτοιο να εφαρμοσθεί στην Ευρώπη.

    [02] ΟΞΥΤΑΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

    Οξύτατη κριτική στον Ραούφ Ντενκτάς, άσκησε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Νότιας Αυστραλίας Μαϊκ Ραν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, για τη δήλωσή του, που αφορά στο θέμα των αγνοουμένων και αναφέρει ότι οι Κύπριοι αγνοούμενοι έχουν σκοτωθεί από παραστρατιωτικές οργανώσεις. "Με την ομολογία αυτή δεν έληξε το θέμα" τόνισε ο κ. Ραν και πρόσθεσε "στην υπόθεση των αγνοουμένων πρέπει να ριχθεί άπλετο φώς".

    Παράλληλα, κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση ,αφενός να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξερεύνηση της τύχης των Κυπρίων αγνοουμένων και αφετέρου να θέσει το θέμα των αγνοουμένων στη Cemij^ Συνέλευση του ΟΗΕ και να προτείνει ψήφισμα για να πιεσθεί η Αγκυρα και ο Ντενκτάς να συνεργασθούν ειλικρινά με την Επιτροπή ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

    Επίσης, ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ να ανανεωθεί η παραμονή της αυστραλιανής ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, να υποστηριχθεί η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και να προωθηθεί πιο δυναμικά η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από την Αυστραλία μέσω του ΟΗΕ, της Κοινοπολιτείας και άλλων διεθνών φορέων.

    [03] ΑΠΟ 12 ΜΕΧΡΙ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

    Από 12 μέχρι 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πέμπτης.

    Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, το νομάρχη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ.κ.Κώστα Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.

    [04] ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ (ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ-του Κώστα Παϊβανά).

    Για τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων αυστραλιανής υπηκοότητας, που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, κατέθεσε σχετική επερώτηση στο Κοινοβούλιο της Καμπέρα ο γνωστός φιλέλληνας βουλευτής κ. Λίο Μακλέη. Ο Αυστραλός πολιτικός, αφού υπενθύμισε ότι η Βόρεια Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή τα τελευταία 22 χρόνια, υπογράμμισε έντονα το θέμα των προσφύγων ελληνοκυπρίων με αυστραλιανή υπηκοότητα που έχουν χάσει τις περιουσίες τους, σημειώνοντας ότι αυτές χαρίσθηκαν σε Τούρκους Εποίκους.

    " Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάτι για να βοηθήσει τους Αυστραλούς υπηκόους που έχασαν τις περιουσίες τους με τη βία των όπλων", κατέληξε την ομιλία του ο κ. Μακλέη , προσθέντοντας ότι η Αυστραλιανή Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη νομικών μέτρων.

    [05] ΠΑΝΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.

    Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας διοργανώνει στις 20 και 21 Ιουλίου στη Μελβούρνη ημερίδα, τα συμπεράσματα της οποίας θα κατατεθούν στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Η Συνάντηση της Μελβούρνης αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φόρουμ των Ελληνοποντίων, αφού σε αυτήν έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παραβρεθούν επίσημοι ομιλητές από την Ελλάδα για τα θέματα που απασχολούν τους Ελληνες Ποντίους καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών Ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Monday, 8 July 1996 - 15:06:49