Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (04/06/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Θεσσαλονίκη 4 Ιουνίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
  • [02] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΜΑΘ
  • [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Β. & Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΥ, ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ
  • [04] ΟΙ ΑΧΕΠΑΝΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2.000
  • [05] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ν.Ν.ΟΥΑΛΙΑΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ
  • [06] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΝΕΤ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [07] ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ
  • [08] ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Να ασκήσει πίεση στην Αγκυρα, ώστε να δεχθεί να προχωρήσει στο πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Αιγαίο, με παραπομπή του θέματος των Ιμια, αλλά και της υφαλοκρηπίδας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, ομάδα ηγετικών στελεχών της ομογένειας, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Νίκολας Γκέιτζ, και οι κ.κ.Αγγελος Τσακόπουλος και Γιάννης Κατσιματίδης.

    Έμφαση έδωσαν επίσης οι ομογενείς στην ανάγκη απόλυτης στήριξης εκ μέρους των ΗΠΑ της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και της αποστρατικοποίησης του νησιού, καθώς και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο η αντιπροσωπεία της ομογένειας ζήτησε επίσης την στήριξη της Ουάσιγκτον για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις τουρκικές αρχές και για τη δημιουργία του αγωγού πετρελαίου που θα περνά από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

    Σύσκεψη με το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Πανούση, και αντικείμενο τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για θέματα που αφορούν στους απόδημους Μακεδόνες και Θράκες ανά τον κόσμο θα έχει αύριο το πρωί στο γραφείο της η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Χρύσα Μανωλιά.

    Στη συνέχεια, η κ.Μανωλιά και ο κ.Πανούσης θα έχουν συνάντηση στο υπουργείο με τη διοίκηση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, και τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ.Χαλκιώτη, με αντικείμενο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στις χώρες διαμονής των ομογενών.

    [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Β. & Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΥ, ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιάκωβου, πραγματοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα τα αποκαλυπτήρια του κολοσσιαίου μνημείου, κόστους δύο εκατομμυρίων δολαρίων, που προσφέρει ως δωρεά στον Δήμο της Ατλάντα η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ, με αφορμή τη συμπλή- ρωση εκατό χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στην επίσημη τελετή, εκτός του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος ευλόγησε το μνημείο και έκανε τα αποκαλυπτήρια, παρέστη ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ο δήμαρχος της Ατλάντα, κ.Κέιμπεργκ, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, κ.Γιώργος Δέββες, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Σπύρος Μακρής, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα και της ελληνικής επιτροπής, οι οποίοι συνόδευαν 80 Ελληνόπουλα προσκεκλημένα της Ατλάντα, καθώς και πολλές άλλες προσωπικότητες της πολιτικής και αθλητικής ζωής των ΗΠΑ, και πλήθος Ελληνοαμερικανών και τουριστών.

    Στην τελετή έλαβε επίσης μέρος η ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, υπό τη διεύθυνση του Ελληνοαμερικανού μουσικού Νίκου Δήμου, ο οποίος έγραψε και το μουσικό ύμνο για το μνημείο, που φέρει τον τίτλο Tribute (Φόρος Τιμής). Η βάση του μνημείου, μήκους 9 μέτρων, έχει κατασκευαστεί από αυθεντικές αρχαίες πέτρες, που δώρισε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

    [04] ΟΙ ΑΧΕΠΑΝΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2.000

    "Η ΑΧΕΠΑ είναι η παλαιότερη οργάνωση της Αμερικής. Πρέπει, όμως, να συγχρονιστούμε με τις συνθήκες του αύριο", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης, ΑΧΕΠΑ, Σπύρος Μακρής, ενόψει του επικείμενου συνεδρίου της Οργάνωσης, με τίτλο "ΑΧΕΠΑ 2.000: Οικοδομούμε το μέλλον σήμερα", που θα πραγματοποιηθεί στο Χιούστον του Τέξας από 27 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου.

    Η προετοιμασία του συνεδρίου αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που είχαν οι εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων της ΑΧΕΠΑ στην Ατλάντα, όπου βρέθηκαν για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που pqos]veqe η Οργάνωση ως δωρεά στο Δήμο της πόλης, ενόψει της Χρυσής Ολυμπιάδας. Εκτός συνεδρίου έχει προγραμματιστεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και εκδηλώσεων για τα εθνικά θέματα.

    [05] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ν.Ν.ΟΥΑΛΙΑΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    Την πρόθεση του να λάβει αποφάσεις σχετικά με το θέμα της διαμάχης ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την Ελληνική Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" του Σίδνεϊ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Ρωμαίος. Ο κ.Ρωμαίος εκφράζει τη λύπη του για το ναυάγιο, στο οποίο οδηγήθηκαν οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, και αναφέρει πως μόλις πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες αυτού του ναυαγίου, μετά την επιστροφή των συνεργατών του από την Αυστραλία, θα λάβει αποφάσεις επί του θέματος.

    Στη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για σύγκληση νέας συνάντησης στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχουν το Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και οι Ελληνικές Κοινότητες, με στόχο την επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος της Αυστραλίας στο πλαίσιο της λεγόμενης Συμφωνίας των Αθηνών, που είχε συνταχθεί με πρωτοβουλία της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Βιργινίας Τσουδερού. "Εμείς θεωρούμε ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του προβλήματος", δηλώνει ο κ.Ρωμαίος.

    [06] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΝΕΤ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησής του για τη δημιουργία Ελληνικού Μουσείου και Πολιτιστικού Κέντρου στη Μελβούρνη επαναβεβαίωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώρια, Τζεφ Κένετ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Ωκεανίας, Ηλία Ράλλη, και τον εκπρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργου Ρωμαίου, κ. Γιώργο Φλωρεντή.

    Με παρέμβαση, μάλιστα του κ.Κένετ, οι κ.κ.Αθενς, Ράλλης και Φλωρεντής ξεναγήθηκαν στο κλασικό κτίριο "Old Customs House", το οποίο προτείνει ο πρωθυπουργός της Βικτώρια για τη στέγαση του Μουσείου και του Κέντρου.

    Ο κ.Κένετ συζήτησε με την ελληνική αντιπροσωπεία και για την απόφαση της Κυβέρνησής του να μην εκπροσωπηθεί η Βικτώρια στη φετινή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει "σε συνεργασία με τον Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, να λάβει από του χρόνου μέρος η Αυστραλία στην ΔΕΘ με ένα εντυπωσιακό περίπτερο, με στόχο να υπάρξουν και αποτελέσματα από την προσπάθεια".

    [07] ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ EJPAIDEUSGS ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ

    Την ίδρυση πανεθνικού ταμείου υπέρ της ελληνικής εκπαίδευσης στα σχολεία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Βόρειας Αμερικής προτείνει ο Πρόεδρος του Λακωνικού Προοδευτικού Συλλόγου Αμερικής και Καναδά "Ευρώτας", κ. Δημοσθένης Βασιλείου.

    Στα σχέδια του Συλλόγου περιλαμβάνεται επίσης η οργάνωση ετήσιου τριήμερου συνεδρίου, το οποίο θα ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα.

    [08] ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

    Το παράσημο του Τάγματος του Ταξιάρχη της Τιμής απένειμε στον διευθυντή του Κέντρου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του κολεγίου "Κουΐνς", δρ.Χαράλαμπο Ψωμιάδη, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Χαράλαμπος Ροκανάς.

    Η απονομή του μεταλίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής αποφοίτησης των τελειοφοίτων του κολεγίου. Στην ομιλία του ο κ.Ψωμιάδης απηύθυνε έκκληση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για συνέχιση της οικονομικής και ηθικής στήριξης του Κέντρου.

    Κύριος ομιλητής της καθιερωμένης διάλεξης που πραγματοποιείται κατά την τελετή αποφοίτησης στη μνήμη του Κωνσταντίνου Ρηγόπουλου, ήταν ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής από τη Φλόριδα, Μάϊκ Μπιλιράκης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Tuesday, 4 June 1996 - 12:12:44