Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (23/05/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 23 Μαίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ.(-του Δ. Παπαγιαννάκη)
  • [02] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ.
  • [03] ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΗΘΟΠΟΙΟ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ .
  • [04] Γ.Γ.Α.Ε. ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ.(-του Δ. Παπαγιαννάκη)

    Με επιτυχία από πλευράς συνέδρων από όλο τον κόσμο διεξάγεται στην Ουάσιγτον το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Π.Σ.Ε.Κ.Α. (Παγκόσμια συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα). Το 7ο Συνέδριο της Π.Σ.Ε.Κ.Α. άρχισε στην Ουάσιγκτον την περασμένη Τρίτη με επίσημη δεξίωση που δόθηκε από τον πρέσβη της Κύπρου στις Η.Π.Α. Γιώργο Ιακωβίδη, ενώ την Τετάρτη συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των Προέδρων των κυπριακών Ομοσπονδιών. Το μεσημέρι οι σύνεδροι μετέβησαν στο Καπιτώλιο, όπου είχαν συναντήσεις με Αμερικανούς Γερουσιαστές και Βουλευτές, τους οποίους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις του Κυπριακού Προβλήματος. Ακολούθησε επίσκεψη των συνέδρων στο Λευκό Οίκο όπου είχαν συνάντηση με τη Σύμβουλο Ασφαλείας του Προέδρου για Εθνικά Θέματα, Νάνσυ Σούντεμπεργκ, με τον Σύμβουλο για θέματα Ευρώπης Αλεξάντερ Βέρτσβολ και τον πρέσβη ειδικό για το Κυπριακό Τζέιμς Γουϊλιαμς. Οι δηλώσεις των τριών αυτών εκπροσώπων της Αμερικανικής Κυβέρνησης δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα τους συνέδρους, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι Εκπρόσωποι να θέσουν στους Αμερικανούς ιθύνοντες μια σειρά από καυτές ερωτήσεις στις οποίες διπλωματικά απέφυγαν να απαντήσουν.Τιμώμενο πρόσωπο του βραδινού επίσημου δείπνου ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου των Η.Π.Α. Τζώρτζ Στεφανόπουλος στον οποίο απονεμήθηκε ειδική πλακέτα. Στην ομιλία του ο κ.Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει στον Πρόεδρο Κλίντον τις θέσεις των Κυπρίων για μια δίκαιη και σωστή λύση του Κυπριακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο κος Μανάτος χαρακτήρισε την Αμερικανίδα Βουλευτή Καρολίν Μαλόνι "Μπουμπουλίνα", για τη μαχητικότητά της στα ελληνικά θέματα , ενώ τον Πρόεδρο του Σ.Α.Ε. Αντριου Αθενς "Μάρκο Πόλο" για τα συνεχή ταξίδια του ..

    [02] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ.

    -Διημερίδα προβληματισμού με θέμα "Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα - Προοπτικές Μεταρρύθμισης " διοργανώνεται στις 23 -24 Μαϊου από το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Κάτω από το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και δεδομένων , Έλληνες και Αμερικανοί καθηγητές θα εξετάσουν τα προβλήματα της ελληνικής Ανώτατης Παιδείας και θα προτείνουν σχήματα και λειτουργίες που θα συμβάλλουν στη μεταρρύθμισή της .Στη συνάντηση εργασίας εκτός από τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου και τον Cemij| Γραμματέα του ιδίου Υπουργείου Γιάννη Πανάρετο θα πάρουν μέρος πλήθος καθηγητών από Ελληνικά και Αμερικανικά πανεπιστήμια , ενώ στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα μιλήσουν ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάϊκλ Δουκάκης με θέμα την ανώτατη εκπαίδευση στη Μασαχουσέτη και ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου με θέμα την Ελληνική Εκπαίδευση στο Κατώφλι του 21ου Αιώνα .

    [03] ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΗΘΟΠΟΙΟ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ .

    -Η Χριστίνα Κοντσέτα βραβεύτηκε με το καλύτερο ετήσιο βραβείο θεατρικής ερμηνείας που απονέμεται στην Καλιφόρνια , μετά από την εκπληκτική απόδοση του ρόλου της Ιλυας στο έργο "Ποτέ την Κυριακή" του Ζύλ Ντασσέν. Η Ελληνίδα Ηθοποιός παίρνοντας το έπαθλο, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τη σκηνοθέτη του έργου Αγγελική Γιαννακοπούλου, τον Ζύλ Ντασσέν ,την αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη και την Μητέρα της η οποία ταξίδεψε από την Ελλάδα για να βρίσκεται κοντά της , την ώρα της απονομής.

    [04] Γ.Γ.Α.Ε. ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Τέλος στα γραφειοκρατικά προβλήματα και στη δυσλειτουργία των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, δίνει τροπολογία, που ψηφίστηκε χθές ομόφωνα από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου "Η Ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό και η διαπολιτισμική εκπαίδευση".

    Ετσι η Γ.Γ.Α.Ε. θα μπορεί πλέον απρόσκοπτα να καταρτίσει διάφορα προγράμματα που έχουν ως στόχο στην ενίσχυση των δεσμών των αποδήμων με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, πολιτιστικά προγράμματα, κυρίως εθνικοτοπικά, σε διάφορα διαμερίσματα της ελληνικής επικράτειας αλλά και προγράμματα επαγγελματικής επανένταξης παλιννοστούντων.

    Σύμφωνα με σχετική διάταξη παρέχεται δυνατότητα διάθεσης των πιστώσεων που εγγράφονται στον ετήσιο προυπολογισμό της Γ.Γ.Α.Ε. σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή σε χορηγούμενα από το κράτος κοινωφελή ιδρύματα που υλοποιούν ή συμμετέχουν στην εκτέλεση προγραμμάτων της Γ.Γ.Α.Ε. καθώς και προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται απόο την Ευρωπαική Ενωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Thursday, 23 May 1996 - 14:31:44