Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (24/05/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη 24 Μαϊου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [02] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [03] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΝΟΨΗ. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ Β. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ (του Κώστα Παϊβανά)
  • [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (του Κώστα Παϊβανά)

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Τις έντονες αντιδράσεις της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας, η οποία προτίθεται να επανεξετάσει τη στάση της κατά την προεκλογική περίοδο, προκάλεσε η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλιντον για να ξεπεραστεί το πιο σημαντικό εμπόδιο για την Τουρκία ως προς την εξασφάλιση απρόσκοπτης συνέχισης της παροχής αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας.

    Με την δικαιολογία της προάσπισης των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ ο Αμερικανός Πρόεδρος με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γουώρεν Κρίστοφερ, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί ο τερματισμός της βοήθειας προς την Αγκυρα, όπως προέβλεπε η τροπολογία που κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής οι βουλευτές Τζον Πόρτερ και Ρομπ Αντριους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε χρήση των εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα για να παρεμποδίσει την διαφαινόμενη τουρκική ήττα στο Κογκρέσο.

    Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Αμερικανοί βουλευτές Πόρτερ και Αντριους προέβλεπε την περικοπή της βοήθειας προς την Τουρκία κατά 500.000 δολάρια για κάθε ημέρα που περνούσε χωρίς η Τουρκία να συμμορφώνεται με τις εξής προϋποθέσεις: α) να επιτρέψει παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εισέλθουν στην επικράτειά της, β) να σταματήσει κάθε στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων, γ) να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και δ) να άρει το εμπάργκο κατά της Αρμενίας.

    [02] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι ομογενείς δημοσιογράφοι και εκφωνητές για την σύσταση του πρώτου άτυπου οργάνου των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης πραγματοποιείται την Κυριακή 26 Μαΐου, στην Αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης ενημερωτική συνάντηση μετά από πρόσκληση του 17μελούς Διοικητικού Συμβουλίου των ΟΜΜΕ.

    Στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους ομογενείς δημοσιογράφους, καθώς και μια σειρά θεμάτων που έχει επεξεργαστεί το Δ.Σ., όπως η μελέτη καταστατικού λειτουργίας και συντονισμού των ΟΜΜΕ. Θέμα συζήτησης επίσης θα αποτελέσει η πρόταση για την τυπική αντιπροσώπευση του Συμβουλίου των ΟΜΜΕ στα δύο εθνικά δίκτυα (Σ.Α.Ε. και Παγκόσμιο Κοινοβούλιο) καθώς και τα συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα των μελών των ΟΜΜΕ.

    Στη συγκέντρωση αυτή αναμένεται να παρευρεθούν ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Ηλίας Ράλλης και ο Γραμματέας του ιδίου ΣΑΕ, κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του περασμένου Απριλίου στην Πρώτη Οργανωτική Διάσκεψη των ΟΜΜΕ, ο Πρόεδρος των Ομογενών Δημοσιογράφων, κ. Δημήτρης Καστανάς, είχε τονίσει την ανάγκη της καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού των ομογενειακών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επιβίωση του ελληνισμού στις Νέες Πατρίδες.

    [03] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΝΟΨΗ. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ Β. ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ (του Κώστα Παϊβανά)

    Την ερχόμενη Δεύτερα, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών της Αρχιεπισκοπής και της Κοινότητας του Σίδνεϊ στα πλαίσια του μεταξύ τους διαλόγου για επίτευξη συμφωνίας επίλυσης του εκκλησιαστικού.

    Σύμφωνα με στελέχη του συμβουλίου της Κοινότητας Σίδνεϊ, η πλειοψηφία του συμβουλίου συμπίπτει στις μισές απόψεις με την Αρχιεπισκοπή, ενώ υπάρχουν και σημεία στα οποία διαφωνεί "αλλά έχουν κωδικοποιηθεί". Εκφράζουν δε την αισιοδοξία τους ότι "θα υπάρξει συμφωνία". Η οποία συμφωνία, βέβαια, θα πρέπει να πάει στη Γενική Συνέλευση για έγκριση. Υπάρχει, όμως και μια μειοψηφούσα άποψη στο συμβούλιο της Κοινότητας, που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διακοπεί ο διάλογος με την Αρχιεπισκοπή "γιατί δεν συμφέρει την Κοινότητα".

    Στο μεταξύ ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού να μεσολαβήσει και πάλι για να προωθηθεί η επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος που ταλαιπωρεί τον ελληνισμό της Αυστραλίας. Αυτό προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κ. Τσουδερού προς την Συντονιστική Επιτροπή Πακοικιακής Ενότητας της Αυστραλίας, η οποία είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση στην πρώην υφυπουργό Εξωτερικών.

    [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (του Κώστα Παϊβανά)

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, φθάνει στο Σίδνεϊ από το Λος Άντζελες, την ερχόμενη Δευτέρα, και την ερχόμενη Πέμπτη θα μεταβεί στη Μελβούρνη για να παραστεί στις εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου του ΣΑΕ Ωκεανίας, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 21 Μαϊου έως τις 2 Ιουνίου.

    Για τον ίδιο λόγο θα μεταβούν στην Αυστραλία από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας οι κ. Φλωρεντής και Βλασσόπουλος και από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού η κ. Κουγιουμτζή.

    Την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο είχε ζητήσει -όπως αναφέρουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής- ο ίδιος ο κ. Αθενς. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί τον κ. Αθενς όχι σαν πρόεδρο του ΣΑΕ, αλλά σαν ιδιώτη και φίλο του. Παραταύτα θεωρείται απίθανο στη συνάντηση να μην συζητηθούν θέματα που άπτονται στου ΣΑΕ. Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο κ. Αθενς θα επιχειρήσει να βρει λύσεις στο πρόβλημα της μη συμμετοχής της Αρχιεπισκοπής στο ΣΑΕ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Friday, 24 May 1996 - 12:18:14