Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (22/05/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Θεσσαλονίκη 22 Μαϊου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ (31 Μαϊου - 2 Ιουνίου)
  • [02] ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ 3,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ Β. & Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [03] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΟΝΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ 7ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ
  • [04] "ΠΑΙΔΕΙΑ" ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [05] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 55η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (- του Κώστα Παϊβανά)
  • [06] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ (31 Μαϊου - 2 Ιουνίου)

    Ο συντονισμός του ελληνικού λόμπυ για την αποτελεσματικότερη προώθηση των εθνικών θεμάτων και η δημιουργία Ομοσπονδίας των Ελληνικών Επιμελητηρίων Αυστραλίας συγκαταλέγονται στους βασικούς στόχους του πρώτου οργανωτικού συνεδρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας, που θα πραγματοποιηθεί από 31 Μαϊου μέχρι 2 Ιουνίου στη Μελβούρνη.

    Το ΣΑΕ Ωεκανίας είναι το πρώτο κατά σειρά, από τα τέσσερα Περιφερειακά Συμβούλια που πραγματοποιεί το οργανωτικό του συνέδριο. Βάρος, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ηλίας Ράλλης, δίνεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ελληνικών κοινοτήτων. Για το λόγο αυτό έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου με την ιδιότητα του παρατηρητή όλες οι Κοινότητες και Οργανώσεις που δεν εκπροσωπούνται στο Παγκόσμιο ΣΑΕ, ενώ παρών στις εργασίες θα είναι και ο Πρόεδρος του παγκοσμίου ΣΑΕ, Αντριου Αθενς.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν παράλληλες συνεδριάσεις των τεσσάρων Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου, οι οποίες ασχολούνται αντίστοιχα με εθνικά θέματα, θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης και επιχειρηματικής διασύνδεσης του ελληνικού στοιχείου.

    [02] ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ 3,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ Β. & Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Οι βάσεις εθνικής στρατηγικής για την συσπείρωση των τρισήμυσι εκατομμυρίων Ελληνοαμερικανών, την ενδυνάμωση του συνδέσμου Ελλάδας-ομογένειας, την προώθηση λύσεων στα εθνικά θέματα και τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται να τεθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου οργανωτικού συνεδρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Βορείου και Νοτίου Αμερικής, που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο από 6 μέχρι 8 Ιουνίου.

    Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Χρήστος Τομαράς, χαρακτηρίζει το συνέδριο ιστορικό για την ελληνική ομογένεια της Αμερικής και τον Απόδημο Ελληνισμό. "Το ΣΑΕ είναι η πρώτη αμφικτυονία του Παγκόσμιου Ελληνισμού, ο κορυφαίος θεσμός που μας ενώνει ως Ελληνες, όπου και αν βρισκόμαστε. Φτιάχνουμε την "Αλλη Ελλάδα", την Ελλάδα των 17 εκατομμυρίων Ελλήνων ανά τον κόσμο και η ευθύνη μας είναι μεγάλη για την εθνική μας πορεία. Το πρώτο μας συνέδριο θα καθορίσει αποφασιστικά το μέλλον των Ελλήνων της Αμερικανικής Ηπείρου και τον συντονισμό των ενεργειών μας με την Ελλάδα", τονίζει ο κ.Τομαράς.

    Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 σύνεδροι, αντιπρόσωποι και σύμβουλοι του ΣΑΕ, πρόεδροι και μέλη των θεματικών Επιτροπών, που συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο στο Σικάγο, καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες από Ελλάδα και Αμερική, αντιπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανισμών και ένας μεγάλος αριθμός παρατηρητών και μέσων ενημέρωσης. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι μέχρι τώρα εργασίες των Θεματικών Επιτροπών Εκπαίδευσης-Πολιτισμού, Νέας Γενιάς, Κοινωνικών Ζητημάτων, Εθνικών Θεμάτων, Επιστημών, Επικοινωνιών, Επιχειρησιακών και Εκκλησιαστικών Θεμάτων.

    [03] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΟΝΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ 7ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ

    Τιμητική διάκριση, για την πρωτοβουλία τους να συσταθεί Ομάδας στήριξης των ελληνικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο και για τη συνεχή υποστήριξή τους στον αγώνα της Κύπρου για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, έλαβαν χθες βράδυ οι φιλέλληνες βουλευτές Μάϊκ Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρέας Ιακωβίδης, με αφορμή τις εργασίες του Εβδομου Ετήσιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Σε σύντομες αντιφωνήσεις τους οι Αμερικανοί βουλευτές ευχαρίστησαν την ηγεσία της ΠΣΕΚΑ για τη βράβευση και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διασφάλιση ειρηνικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ελληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, Λουκάς Τσίλας, μέλη των διπλωματικών αποστολών Κύπρου και Ελλάδας, εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ, του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Επίσης οι Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ, Ιαν Τουίν και Χιου Ντάικς, που βρίσκονται στις ΗΠΑ μαζί με δεκαοκταμελή αποστολή ομογενών από τη Μεγάλη Βρετανία, και ο Καναδός βουλευτής Ντέιβιντ Ινγκλις, ο οποίος συνοδεύει ομάδα ομογενών-μελών της Κυπροκαναδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης.

    [04] "ΠΑΙΔΕΙΑ" ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Δύο νέα σημαντικά μέλη αποκτά το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τον Οργανισμό Παιδεία και για τα Ελληνοαμερικανικά Επιμελητήρια, η προσχώρηση των οποίων στο Εθνικό Συμβούλιο αποφασίστηκε στη διάρκεια του πρόσφατου 7ου Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εργασίες του συνεδρίου δηλώνουν διακεκριμένα στελέχη της ομογένειας. "Οι απορίες που είχα πριν το συνέδριο απαντήθηκαν και μου τονώθηκε η πίστη για την ύπαρξη αλλά και την πορεία του Εθνικού Συμβουλίου" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Αγγλίας, Δημήτρης Τσούμπανος, ενώ ο Πρόεδρος της Παμμεσηνιακής και του Περιφερειακού ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την ολομέλεια και είπε ότι εξακολουθεί να είναι ένθερμος υποστηρικτής του Εθνικού Συμβουλίου και του ΣΑΕ.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φλόριδας, Τέρρυ Τσαφατίνος, δήλωσε περήφανος που υπηρετεί το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας, Γιώργος Αχταρίδης.

    [05] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 55η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (- του Κώστα Παϊβανά)

    Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 55η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία. Τιμώμενο πρόσωπο στην χοροεσπερίδα που διοργάνωσε η Κρητική Αδελφότητα ήταν ο αντιπτέραρχος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Θεόδωρος Κανέλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία των 781 Αυστραλών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ελλάδα και τόνισε τους εξ ανατολών κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Τουρκίας δεν θα ευοδωθούν. Σύντομη αναφορά στην ηρωική επέτειο της Μάχης της Κρήτης έκαναν επίσης ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, πατήρ Αγγελος Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας,Νικος Ασαργιώτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Ευστράτιος Δάρας και ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας, Νίκος Κοτζαμπασάκης. Χαιρετιστήριο μήνυμα για την επέτειο και τον ηρωισμό των Ελλήνων απέστειλε και ο Ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ.

    [06] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ.

    ''Ελληνισμός και Νυρεμβέργη ΧΘΕΣ και ΣΗΜΕΡΑ ''' ήταν ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη γερμανική πόλη με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας και την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Βουρτζμπουργκ.

    Οι εργασίες του Συμποσίου περιέλαβαν θέματα ,όπως η ιστορική αφετηρία της παρουσίας του Ελληνισμού στη Νυρεμβέργη (10ος-11ος αιώνας) , καθώς και ιστορικά πρόσωπα , όπως ο Βησσαρίων , ο Κριτόπουλος και η βυζαντινή πριγκίπισσα Παλαιολογίνα Ζωή .

    Στις εκδηλώσεις του Συμποσίου που συνοδεύτηκαν με θεατρικές παραστάσεις , χορούς και ελληνική μουσική , παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Νυρεμβέργης Αθανάσιος Παπανδρέου , ο Βαυαρός Υπουργός Εσωτερικών Γκουντερ Μπέκσταιν , ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Δημήτρης Λούνδρας καθώς και άλλοι γερμανοί και έλληνες επίσημοι.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Wednesday, 22 May 1996 - 11:51:52