Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
  • [03] ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ
  • [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ
  • [05] ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [06] ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΙ ΟΙ ΚΛΕΜΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

  • [01] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2005 (12:44 UTC+2)

    Ορόσημο στην πορεία των λαών της περιοχής, προπομπό νέων σχέσεων και αφετηρία για ευρύτερη οικονομική συνεργασία, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τη συνθήκη για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία υπογράφηκε στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ενιαία αγορά ενέργειας θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής και θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας ζωής.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προσέγγισης των χωρών της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και προς την εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

    Ο κοινοτικός επίτροπος για την ενέργεια Αντρις Πίλμπαγκς επεσήμανε ότι η συνθήκη οδηγεί στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού τόσο της περιοχής όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υπογράμμισε το θετικό ρόλο της Τουρκίας για τη σημερινή εξέλιξη.

    Ανέφερε ακόμη ότι με τη συνθήκη δημιουργείται ένα κοινό και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ενέργειας και δίκτυα μεταφοράς.

    Ο εκπρόσωπος του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής της συνθήκης, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή και άλλα 8 δισ. για δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η ιδέα για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας ξεκίνησε όταν ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, την περίοδο '96-97 και τόνισε ότι η συνθήκη θα αποτελέσει καταλύτη για τη βελτίωση της ασφάλειας και την επάρκεια εφοδιασμού με ενέργεια, για την προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών τους.

    Τη συνθήκη για την ενέργεια δεν υπέγραψε η Τουρκία,παρά το γεγονός ότι στην τελετή ήταν παρών ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Γκιουλέρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία φέρεται να διαφωνεί με ορισμένους όρους της συνθήκης που αναφέρονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

    Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι το θέμα είναι μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εως ότου υπογράψει και η γείτων δεν θα είναι μέλος της ενεργειακής κοινότητας,έλεγαν οι ίδιες πηγές και εξέφραζαν την εκτίμηση ότι θα την υπογράψει έως τον Ιούνιο.

    Με προηγούμενη συμφωνία είχε οριστεί η Κωνσταντινούπολη ως έδρα των υπουργικών συναντήσεων για το φυσικό αέριο.

    Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε τη συνθήκη οι υπουργοί των λοιπών χωρών-μελών της κοινότητας θα αποφασίσουν πού θα γίνονται οι υπουργικές συναντήσεις έως ότου γίνει η Τουρκία μέλος.

    Ο Αλαν Τζόνσον υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αγγλίας και εκπρόσωπος της Βρετανικής Προεδρίας είπε ότι η συνθήκη δημιουργεί μια ελεύθερη αγορά ενέργειας από την Πορτογαλία ως τη Ρουμανία και από τη Φιλανδία ως την Ελλάδα και αποκαθιστά τη διασύνδεση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η σημερινή ΕΕ ξεκίνησε από μια ενεργειακή συμφωνία για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινότητας άνθρακα και χάλυβα το 1951.

    [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2005 (10:00 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για να παραστεί στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Παρασκευή με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Η επίσημη υποδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 7.20μ.μ. στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών αρχών, ενώ στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές.

    Στη σύντομη τελετή υποδοχής τον κ. Παπούλια θα προσφωνήσει ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στην εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ορφανοτροφείων της χώρας, στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας το εορταστικό τριήμερο έχει ως εξής:

    Τετάρτη 26/10

    -11.00:Επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου.

    -11.35: Επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ιδρυμα.

    -12.30: Εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας» στο Πολεμικό Μουσείο.

    -14.00: Γεύμα προς τιμήν του από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς».

    -18.00: Επίσκεψη στα γραφεία της Ηπειρωτικής Εστίας.

    -18.30: Πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

    -21.00: Δεξίωση προς τιμήν του από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς».

    Πέμπτη 27/10

    -20.00: Ομιλία στο δείπνο που δίνει ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών.

    Παρασκευή 28/10

    -10.30: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώον του Γ ΄Σώματος Στρατού.

    -11.00: Στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    [03] ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2005 (14:48 UTC+2)

    Την κατοχύρωση της ονομασίας "φέτα" ως ελληνικής προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), επικύρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απορρίπτοντας όλες τις προσφυγές που είχαν υποβληθεί από άλλα κράτη-μέλη (Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), τα οποία αμφισβητούσαν τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου τύπου τυριού ως καθαρά ελληνικού.

    Σε σχέση με τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Μετά από μακροχρόνιους αγώνες, οι συντονισμένοι και συστηματικοί χειρισμοί της Ελληνικής Κυβέρνησης και των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ιδιαίτερα στην τελική φάση τους, μέχρι την έκδοση της σημερινής απόφασης, στέφθηκαν από επιτυχία. Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με τη σημερινή ιστορική Απόφασή του, αποφαίνεται οριστικά και αμετάκλητα ότι η ονομασία "φέτα" δεν αποτελεί κοινή ονομασία και είναι αποκλειστικά ελληνική".

    Από σήμερα, οι ΄Ελληνες παραγωγοί φέτας, προστατευόμενοι οριστικά από την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το προϊόν τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με αποκλειστικότητα. Μια αποκλειστικότητα συνδεδεμένη με την ποιότητα και τις ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις.

    "Η κυβέρνηση μετά την θετική αυτή, ιστορική εξέλιξη θα συνεχίσει τις συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειές της, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων για την καλύτερη προβολή και ευρύτερη δυνατή προώθηση και διάθεση της φέτας και σε νέες αγορές", κατέληξε ο κ. Μπασιάκος.

    Αν και λευκά τυριά άλμης παρασκευάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ωστόσο είναι γνωστά στις χώρες αυτές με άλλες ονομασίες και όχι με την ονομασία «φέτα». Το 2002, η Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «φέτα» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για το λευκό τυρί άλμης από την Ελλάδα._

    [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Π. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Και επίσημα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είναι πλέον ο βουλευτής της Α' Πειραιά, Πέτρος Μαντούβαλος.

    Με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Βουλής, και ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Ολομέλειας Σωτήρης Χατζηγάκης, ο κ. Μαντουβάλος, αφού γνωστοποιεί την ανεξαρτητοποίησή του, σημειώνει:

    «Τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή την απόφασή μου τους αναφέρω σε δήλωση που έδωσα στη δημοσιότητα, τονίζω όμως ότι παραμένω πιστός στις αρχές, τις αξίες, αλλά και τα ιδανικά της φιλελεύθερης παράταξης την οποία εξακολουθώ να στηρίζω».

    [05] ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 2005 (17:23 UTC+2)

    Καταπολέμηση της διαφθοράς, ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με βασικό άξονα το νομικό σύστημα και βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προκειμένου να μην μετατεθεί για το 2008 η σχεδιαζόμενη για το 2007 ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

    Στις εκθέσεις προόδου για τις δυο χώρες, που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Όλι Ρεν, η Ρουμανία και η Βουλγαρία καλούνται να δράσουν επειγόντως για να πατάξουν τη διαφθορά, να ενισχύσουν τις διοικητικές δομές τους και το δικαστικό τους σύστημα και να εντείνουν τους συνοριακούς ελέγχους.

    Eπισημαίνεται ότι εφόσον δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση των δύο χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει να αναβληθεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2008 η ένταξη των δύο κρατών στην Ε.Ε.

    Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνει την προσοχή της στους τομείς της δικαιοσύνης, των εσωτερικών υποθέσεων, της γεωργίας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ η Ρουμανία καλείται να επιταχύνει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα πεδία της ανταγωνιστικότητας, της φορολογίας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της γεωργίας, των συνοριακών ελέγχων και της διαφάνειας.

    Ο Ολι Ρεν τόνισε ότι η Ρουμανία πρέπει να καταφέρει να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τη διαφθορά και να ενισχύσει άμεσα τους συνοριακούς ελέγχους και πρόσθεσε ότι τόσο το Βουκουρέστι όσο και η Σόφια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κοινοτικά κονδύλια που τους αναλογούν.

    Ο Πιερ Μοσκοβισί, υπεύθυνος του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Ρουμανίας δήλωσε ότι και οι δύο χώρες, χωρίς αμφιβολία θα πετύχουν την ένταξη στην ΕΕ αλλά το ερώτημα είναι πότε. Ο ίδιος τόνισε ότι η καθοριστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βγει τον Απρίλιο του 2006 και σε αυτή θα αναφέρεται αν θα καθυστερήσει ή όχι για το 2008 η ένταξη των δύο κρατών στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ε.Ε. θα στείλει σύντομα προειδοποιητικές επιστολές σε Ρουμανία και Βουλγαρία για να προβούν άμεσα στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

    Ιωάννα Ράντου

    [06] ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΙ ΟΙ ΚΛΕΜΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

    Λος Αντζελες, 25 Οκτωβρίου 2005 (09:37 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Λος Άντζελες Τάιμς" γράφει ότι η Ελλάδα ζήτησε και πάλι απ' το περίφημο μουσείου Γκέττυ στο Λος Άντζελες να της επιστρέψει 4 αρχαία κειμήλια που αποκτήθηκαν από παράνομες πηγές, όπως ισχυρίζονται οι Ελληνικές αρχές. 3 από τα αντικείμενα χρονολογούνται απ' το 400 π.χ. και το μουσείο τα απέκτησε το 1993. Το τέταρτο αντικείμενο, ένα πέτρινο άγαλμα, αγοράστηκε απ' τον ίδιο τον Πωλ Γκέττυ το 1955. Οι Ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι τα αντικείμενα έπεσαν θύματα αρχαιοκαπήλων. Αξιωματούχοι του μουσείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Στις αρχές του μήνα το μουσείο Γκέττυ στο Λος Άντζελες αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιταλία ορισμένα αντικείμενα που οι Ιταλικές αρχές ισχυρίζονταν ότι είχαν κλαπεί.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 October 2005 - 18:23:32 UTC