Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ"
  • [02] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ
  • [03] Ο ΑΝ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [04] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ Β.Α.Μ.Ε.
  • [05] ΓΕΑ: ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
  • [06] ΒΟΥΛΗ: ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΣΥ
  • [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [09] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [10] ΟΜΕ-ΟΤΕ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ 4% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑΜ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΥΡΙΑΣ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  • [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.000 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2004 ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [14] ΝΕΑ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [16] ΦΙΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ
  • [17] ΕΦΟΔΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ EUFOR ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [18] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Ο Κ. ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ
  • [19] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
  • [20] ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ ΘΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ
  • [21] Ο Γ. ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΑΕΚ
  • [22] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΝΤΑΟΥΝΤΕΝ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗ
  • [23] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [24] ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝΕ
  • [25] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΛΙΜΠΑΡΙ
  • [26] ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
  • [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [28] ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ
  • [29] "Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ" ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Π.ΠΑΠΠΑ
  • [30] ΕΡΓΑ ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΝΤΒΟΡΖΑΚ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.
  • [31] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ"

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (20:59 UTC+2)

    «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό θεωρώ εθνικό μου χρέος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κάνοντας απόψε τον απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, σε εκδήλωση στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα των ελλειμμάτων ήταν μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση, γι' αυτό και ήταν απαραίτητη η διαδικασία της απογραφής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, μέσω της περιστολής των ελλειμμάτων και της αναπτυξιακής πολιτικής κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν πτυχές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως αυτή των τραπεζών. Σε άλλο σημείο, ο Κ.Καραμανλής δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει οικονομικό θαύμα «Αλλά θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα αλλαγών. Ήρθε η ώρα να γίνουμε ανταγωνιστικοί, Ήρθε η ώρα να παράγουμε και να εξάγουμε», σημείωσε. Ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα της διαφάνειας, υπογράμμισε με έμφαση ότι στα ζητήματα αυτά, η κυβέρνησή του είναι άτεγκτη. «Θεωρώ ως μη διαπραγματευόμενη αξία το κράτος νόμου. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος, όπου ο νόμος τηρείται σε όλα τα επίπεδα», ξεκαθάρισε. Δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν πιστεύει στους ανασχηματισμούς. «Πήρα μία εντολή. Την εντολή αυτή είμαι αποφασισμένος να την τηρήσω», σημείωσε.

    [02] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ"

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Δεξίωση στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες, λίγες ημέρες πριν την «παράδοση», το Σάββατο, του ύπατου πολιτειακού αξιώματος στο διάδοχό του Κάρολο Παπούλια, παρέθεσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Απαντώντας στην παρατήρηση των δημοσιογράφων, οι οποίοι σημείωσαν ότι ανέβασε σε πολύ υψηλό σημείο τον πήχη του θεσμού, ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε λέγοντας πως «έπραξα ό,τι επιβαλλόταν από την ιδιότητά μου». Τους ευχαρίστησε δε για τον τρόπο που έκαναν τη δουλειά τους την τελευταία δεκαετία. «Σας βεβαιώνω, συμπλήρωσε, ότι θα θυμάμαι τη συντροφιά και τη συνδρομή σας στην όποια επιτυχία των επισκέψεών μου εκτός Ελλάδος».

    Οι ερωτήσεις προς τον κ. Στεφανόπουλο ήταν πολλές, αλλά ο Πρόεδρος ήταν μάλλον φειδωλός σε «ειδήσεις». Εντούτοις, σημείωσε, με αφορμή ερώτημα για συμβαίνοντα στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας πως ο ρόλος των ΜΜΕ είναι ελεγκτικός και συμβουλευτικός και πρόσθεσε πως όταν αυτό γίνεται τότε αυτός ο ρόλος είναι υψηλός.

    Με αφορμή και την πρόσφατη εκ Χανίων παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως ενοχλήθηκε από τα όσα αποκαλύπτονται και πρόσθεσε ότι στην εποχή του οι δικαστές βρίσκονταν πολύ ψηλά στη συνείδηση του κόσμου. «Δεν μας πέρναγε από το μυαλό πως κάποιος δικαστής να κάνει εσκεμμένο λάθος, πόσο μάλλον να δωροδοκηθεί», σημείωσε.

    Σε άλλη ερώτηση αν αισθάνεται πικρία που ως αρχηγός κόμματος ελάμβανε χαμηλά ποσοστά ενώ ως Πρόεδρος απήλαυσε υψηλοτάτης δημοτικότητας, ο Κωστής Στεφανόπουλος είπε χαριτολογώντας: «Έκανα άλμα και από το 0,1% έφτασα στο 95%», προσθέτοντας πως «είμαι ευγνώμων έναντι του λαού που εκφράσθηκε έτσι απέναντί μου».

    Ο κ. Στεφανόπουλος ερωτηθείς για τα της ορκωμοσίας του Κάρολου Παπούλια, μετά τα σχόλια που έχουν ακουστεί να μην τον ορκίσει ο Αρχιεπίσκοπος, απάντησε λέγοντας πως αυτή είναι η παράδοση και δεν πρέπει να ανατραπεί. Όλα αυτά, είπε, να τα δούμε όταν θα συζητήσουν τα κόμματα για να αλλάξει η σχέση του κράτους και της Εκκλησίας.

    Για το διάδοχό του Κάρολο Παπούλια, ο απερχόμενος Πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός θα αποτελέσει παράδειγμα ανωτάτου άρχοντος καθώς έχει και τις αρετές και τις ικανότητες.

    Σχετικά με τις περιορισμένες προεδρικές αρμοδιότητες (μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 1985/86 ) κάτι που είχε πολλάκις επισημάνει, ο Κωστής Στεφανόπουλος δήλωσε πως αυτό αφορά τον πολιτικό κόσμο και δεν είναι τωρινό θέμα. Ιδιαίτερα φειδωλός ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος στις απαντήσεις του σε ερωτήματα για τα εθνικά θέματα: «Δεν λύνονται εν ριπή οφθαλμού», είπε.

    [03] Ο ΑΝ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (14:24 UTC+2)

    ''Η αγρυπνία είναι μια μορφή λειτουργίας στην οποία όσοι θέλουν μπορούν να συμμετέχουν'', απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σε ερώτηση αν η αγρυπνία είναι μια από τις πράξεις που έχει εξαγγείλει η Εκκλησία για την αυτοκάθαρση της. Πρόσθεσε πως ''η θρησκεία μας έχει ορισμένους τύπους και τρόπους οι οποίοι έχουν γίνει αποδεκτοί από τους Έλληνες μέσα στους αιώνες, οι οποίοι δεν θα ήθελα με χαρακτηρισμούς να απαξιωθούν τέτοιες μορφές που εκφράζουν το θρησκευτικό συναίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων''.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διερεύνηση από την Βουλή των καταγγελιών για παρακρατική δραστηριότητα, που συνδέει το κύκλωμα της Εκκλησίας με τη Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή ανακριτική επιτροπή της Βουλής να εξετάσει αυτά τα φαινόμενα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι βουλευτές,ο κ. Αντώναρος είπε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συμπλήρωσε πως για να κινηθούν τέτοιες διαδικασίες μέσω της Βουλής πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις, και αυτό θα κριθεί εάν και εφόσον συντρέξουν τέτοιες προϋποθέσεις.

    Ερωτηθείς αν από το από το υλικό που έχει έρθει στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί από τη Βουλή απάντησε ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι αντικείμενο έρευνας. «Η έρευνα συνεχίζεται, πρέπει να ολοκληρωθεί και δεν θα ήταν σωστό να εκφέρει κανείς γνώμη για έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη», επισήμανε.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ Β.Α.Μ.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Με επιτυχία υλοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης, Βλέπω - Ακούω - Μαθαίνω - Ενεργώ», η οποία διοργανώθηκε από την κοινοπραξία PLANET A.E. - ΑΞΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕ, την Παρασκευή 4 Μαρτίου. Η Ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα «Κέντρο Πολιτισμού - Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου του Δήμου Εχεδώρου», στη Σίνδο, στο πλαίσιο του έργου: «Ολοκληρωμένες Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού για την αντιμετώπιση Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.)». Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η Κ/Ξ για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του Γ' ΚΠΣ (Μέτρο 3.1 Πολιτική Προστασία) με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ).

    Στο πλαίσιο της ημερίδας, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης των ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και του ευρύτερου κοινού, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, για τα παρακάτω θέματα:

    Παρουσίαση του έργου «Ολοκληρωμένες Ενέργειες Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης Κοινού για την Αντιμετώπιση Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης»

    Δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι σήμερα

    Β.Α.Μ.Ε. και Ενημέρωση κοινού

    Χαρακτηριστικά περιοχής - Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Εχεδώρου, Στάθης Παντελίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού, Γεώργιος Ατματζίδης.

    [05] ΓΕΑ: ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώθηκε ότι το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, κατά τις τακτικές κρίσεις του έτους 2005 - 2006, έκρινε τους παρακάτω Ταξιάρχους της Πολεμικής Αεροπορίας:

    α. Διατηρητέοι Ιπτάμενοι:

    Καρτσάκης Ζαχαρίας

    Τσιγαράς Αλέξανδρος

    Καμπιανάκης Αντώνιος

    Καραμήτσος Αθανάσιος

    Σπανουδάκης Γεώργιος

    Βουβάκης Γεώργιος

    Ταμπακίδης Ζαφείρης

    Γελέκας Παναγιώτης

    Φασιλής Γεώργιος

    Κοντούρης Δημήτριος

    Τσόγκας Σπυρίδωνας

    Ιωάννου Ιωάννης

    Νταβρής Γεώργιος

    Μελετίου Γεώργιος

    Παπαπασχάλης-Ψάλτης Αλέξανδρος

    Τσακογιάννης Γεώργιος

    Καλλιώρας Κωνσταντίνος

    Βαμπούλας Δημήτριος

    Μανδύλης Δημήτριος

    Μύθης Κωνσταντίνος

    Βαρβάτος Ιωάννης

    Γκουτζουρής Νικόλαος

    Καλαντζής Ιωάννης

    Γκιόκας Χαρίλαος

    Βούρης Κοσμάς

    Βυζάντιος Ιωάννης

    β. Διατηρητέοι Μηχανικοί

    Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών Παγώνης Παναγιώτης

    Αεροπορικών Εγκαταστάσεων Παπαπροκοπίου Νικόλαος

    Αεροσκαφών Πετρίδης Δημήτριος

    Αεροσκαφών Γκίκας Ζαχαρίας

    Αεροσκαφών Ιωαννίδης Κωνσταντίνος

    Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών Κουνέλης Κωνσταντίνος

    γ. Διατηρητέοι Ελεγκτές Αεράμυνας

    Κωστόγιαννης Βασίλειος

    δ. Διατηρητέοι Ιατροί

    Παπαθανασίου Δημήτριος-Ευριπίδης

    Παπασάββας Παντελής

    Καβασακάλης Στάυρος

    ε. Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους:

    Ιπτάμενοι

    Αθανάσιος Γεώργιος

    Ζώης Δημήτριος

    Βουδούρης Νέστωρας

    Μαρκινός Ευάγγελος

    Πουρτουλίδης Σταύρος

    Ντούρμας Αθανάσιος

    Αλεβίζος Γεώργιος

    Ζαρακιώτης Αντώνιος

    Μηχανικοί Αεροσκαφών

    Κακαβελάκης Εμμανουήλ

    Ελεγκτές Αεράμυνας

    Λέκκας Ηλίας

    Καρανίκος Παύλος

    Οικονομικοί

    Ριτσούδης Ηλίας

    Διοικητικοί

    Μαρικάκης Οδυσσέας

    Ιατροί

    Σταθογιάννης Ευάγγελος

    Πολίτης Γεώργιος

    Παλέρμος Ιωάννης

    Οδοντίατροι

    Μαυρομμάτης Βαρνάβας

    Νοσηλευτικής

    Κωστούλη Αρετή

    Μη διατηρητέοι Ιπτάμενοι

    Γούναρης Κωνσταντίνος

    [06] ΒΟΥΛΗ: ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΣΥ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Με τις απόψεις των αρμόδιων φορέων ολοκληρώθηκε απόψε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Βασίλης Λαοπόδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι τεχνικού χαρακτήρα και δεν φέρνει τομές στο σύστημα υγείας ωστόσο όπως είπε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Για κορυφαίες διατάξεις που αναβαθμίζουν μεταξύ άλλων τις διοικήσεις των νοσοκομείων μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γιάννης Βαρδακαστάνης.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου έκανε λόγο για δημιουργία νοσοκομείων δύο ταχυτήτων, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Κουτσιουμπέλης υποστήριξε ότι υπάρχει χαοτική απόσταση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ σε ότι αφορά την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

    Αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

    Νατάσα Θωμά

    [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (20:17 UTC+2)

    «Δεν γιορτάζουμε, διεκδικούμε» ήταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης που διοργάνωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, μαζικοί φορείς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Αιτήματα της συγκέντρωσης ήταν η ισότητα αντρών και γυναικών και η διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό που έγραφαν «Να κάνουμε την καταπίεση και την ανισότητα ιστορία» και «Οχι στην γυναικεία καταπίεση, όχι στη βία και στον πόλεμο» πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Την πορεία διοργάνωσαν η ΕΔΟΘ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Γένοβα, η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και ο Συνασπισμός.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Στην πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων πανελλαδικού χαρακτήρα προσανατολίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία αντιδρά στις ρυθμίσεις προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την καθιέρωση εθνικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

    Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας για τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης επισημάνθηκε ότι οι προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές είναι ιδιαίτερα θετικές και σημαντικές, ειδικότερα δε εκείνες που αφορούν το υπαίθριο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο και την εγκατάσταση υπεραγορών και υπερκαταστημάτων, οι οποίες ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στα αιτήματα της ΕΣΕΕ και του εμπορικού κόσμου της χώρας.

    Ωστόσο, σχετικά με τις ρυθμίσεις για το ωράριο τονίστηκε ότι, «ενώ οι διατάξεις του Νομοσχεδίου ενσωματώνουν πάγια αιτήματα του εμπορίου για την ρύθμιση του ωραρίου στις εποχιακά λειτουργούσες αγορές και στην βραδινή λήξη του ωραρίου, εντούτοις η αφαίρεση του δικαιώματος των Εμπορικών Συλλόγων να κατοχυρώνουν το τοπικό ωράριο με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έχει δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας και αγωνίας στην συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων της χώρας».

    Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμώντας ότι, το θέμα της κατοχύρωσης του ωραρίου με Νομαρχιακή απόφαση αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ειδικότερα της περιφέρειας αποφάσισε:

    -Την σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 3/4/05 με μοναδικό θέμα «ωράριο λειτουργίας Αγοράς».

    -Την αμετακίνητη θέση της ΕΣΕΕ ότι, οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι αποφασίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εντός του ισχύοντος πλαισίου και την δυνατότητά τους να το κατοχυρώνουν με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    -Να μεταφέρει προς τις ηγεσίες των κομμάτων τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιφέρεια όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

    -Στην εμμονή για ενιαίο εθνικό ωράριο να αντιδράσει άμεσα ο εμπορικός κόσμος με μια σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων.

    -Καλεί τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες της χώρας, να επεξεργασθούν μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ώστε να σταλεί το αναγκαίο μήνυμα προς το Υπουργείο.

    -Οι μορφές των αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να κλιμακώνονται μέχρι να επέλθουν οι επιδιωκόμενες βελτιώσεις στο ωράριο.

    -Να μην συμμετάσχει η ΕΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες και οι Εμπορικοί Σύλλογοι στην προκηρυχθείσα στάση εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τις 17/3/05.

    -Η Γενική Συνέλευση της 3ης Απριλίου θα αποφασίσει την κλιμάκωση και την μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων πανελλαδικού χαρακτήρα, ανάλογα με την κατάσταση που τότε θα έχει διαμορφωθεί.

    [09] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 8 Μαρτίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Κατά 0,3 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος στην εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 154,6 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου. Στο ίδιο διάστημα, ο καθαρός δανεισμός του ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 9,5 δισ. ευρώ, στα 359,9 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

    I.Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαρτίου 2005, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 68 εκατομμύρια ευρώ αντανακλούσε την πώληση χρυσού από δύο κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (στο πλαίσιο της συμφωνίας των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό (Central Bank Gold Agreement) της 27ης Σεπτεμβρίου 2004).

    Η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 154,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Οι εμπορεύσιμοι τίτλοι σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τους οποίους κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 76,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 493,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II.Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 359,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2005 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 284,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 275 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (σχεδόν ίδια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας), ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ (επίσης σχεδόν ίδια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας).

    III.Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε 142,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [10] ΟΜΕ-ΟΤΕ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαρτίου που διοργανώνει η ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΟΜΕ-ΟΤΕ, καλώντας τους εργαζομένους στον Όμιλο να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θεωρούν ότι παρουσιάστηκε εμπλοκή στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου που προωθεί ο Οργανισμός, και κατηγορούν τη διοίκησή του και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών ότι υπαναχώρησαν από τις αρχικές τους θέσεις και ότι άλλα είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο του διαλόγου και του σχεδίου που υπογράφηκε.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ απέμενε να διευκρινιστεί το θέμα της αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης των συνδικαλιστών με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη την προηγούμενη εβδομάδα, τους ετέθη θέμα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, διαφορετικά το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου ούτε καλύπτεται νομοθετικά ούτε χρηματοδοτείται.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ 4% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑΜ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Αύξηση σε ποσοστό 4% από 1η Ιανουαρίου του 2005 στις συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και των ειδικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης (του άρθρου 9 του 1976/91), προβλέπει απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου, η οποία έχει υπογραφεί από τις 4/3/2005 και έχει αποσταλεί προς συνυπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών με ημερομηνία 7/3/2005. Οι αυξήσεις θα υπολογιστούν επί των συντάξεων όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 30ή Δεκεμβρίου 2004.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι συντάξεις στο ΙΚΑ διαμορφώνονται ως εξής:

    -Σύνταξη γήρατος: κατώτατη 428,2 ευρώ, μέση: 566,8 ευρώ, ανώτατη: 1.967,6 ευρώ,

    -Σύνταξη θανάτου: 376,4 ευρώ η κατώτατη, 385,4 ευρώ η μέση και 1.483,4 ευρώ ανώτατη.

    Με την ίδια υπουργική απόφαση αναπροσαρμόζονται τα ποσά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) του 2005.

    Με υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργού Απασχόλησης έχει δοθεί οδηγία προς τις διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο, να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες, ώστε να πάρουν οι συνταξιούχοι που υπάγονται στα ταμεία αυτά το ταχύτερο δυνατό τις αυξήσεις που δόθηκαν στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Tους Νομούς Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση των ποταμών Σπερχειού και Αχελώου αντίστοιχα επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον υφυπουργό υγείας Α.Γιαννόπουλο, τον Βουλευτή Φθιώτιδας Ν.Σταυρογιάννη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό, τους Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας Κ.Έξαρχο και Δυτικής Ελλάδας Π. Καββαδά και τους Νομάρχες Φθιώτιδας Α.Χειμάρρα και Αιτωλοακαρνανίας Δ.Σταμάτη.

    Ο κ.Μπασιάκος, αφού ενημερώθηκε στη διάρκεια συσκέψεων για τις προσκληθείσες ζημίες από τις πλημμύρες, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα επιταχύνει την υλοποίηση μέτρων που αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών, καθώς και επεμβάσεις στις υποδομές και μεσομακροπρόθεσμα έργα υποδομών , για την πρόληψη ζημιών στο μέλλον, μετά από συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς των πληγεισών περιοχών.

    «Η Κυβέρνηση υλοποιώντας τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις ως προς τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων της κατεστραμμένης ή ζημιωθείσας παραγωγής θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μέσα σε τρεις μήνες από της συγκομιδής», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στις περιπτώσεις νέων καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι λόγω επανασποράς, τα έσοδα της νέας καλλιέργειας δεν θα επηρεάσουν τις αποζημιώσεις από τη καταστραφείσα προηγούμενη καλλιέργεια.

    Επίσης, σε περίπτωση ζημιών στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο θα γίνει ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα ΠΣΕΑ και θα επιδιωχθεί η άμεση καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων. Ο κ.Μπασιάκος επισήμανε ότι εντός του Μαρτίου αναμένεται η έγκριση του Νέου Κανονισμού των ΠΣΕΑ, που θα καταστήσει δυνατή την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στο μισό χρόνο (12-14 μήνες) από τον μέχρι τώρα απαιτούμενο (24-36 μήνες).

    [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.000 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2004 ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Βουκουρέστι, 8 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Οι Ρουμάνοι πολίτες επιθυμούν να εργάζονται στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες της ΕΕ. Το 2004 περισσότεροι από 60.000 Ρουμάνοι εργάστηκαν στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στην Ιταλία ακόμη και στο Κατάρ και επέστρεψαν στη χώρα τους φέρνοντας συνάλλαγμα 136 εκατομμυρίων ευρώ δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας Ντανιέλα Αντρεσκου.

    Η κα Αντρεσκου τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί Ρουμάνοι που εργάζονται παράνομα στο εξωτερικό και για αυτό ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά δεν μπορεί να μετρηθεί.

    Ιωάννα Ράντου

    [14] ΝΕΑ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποδέχθηκε σήμερα την πρόταση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχετικά με την ''κυβέρνηση συνασπισμού'' στα κατεχόμενα.

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την εισήγηση Ταλάτ, θα παραμείνει ως έχει μέχρι τις ''προεδρικές εκλογές'' της 17ης Απριλίου.

    Η κατανομή των «υπουργείων» έχει ως εξής: Εξωτερικών (και «αντιπρόεδρος» της κυβέρνησης), Σερντάρ Ντενκτάς, Εσωτερικών, Οζκάν Μουράντ, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ερκάν Εμκτσί, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Χουσεΐν Τζελάλ, Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού, Ερμπίλ Ακμπίλ, Οικονομικών, Αχμέτ Ουζούν, Νεότητας και Αθλητισμού, Οζκάν Γιοργκαντσίγλου, Δημοσίων Έργων και Χωροταξίας, Ομέρ Καλιόντσου, Οικονομίας και Τουρισμού, Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, Γεωργίας και Δασοπονίας, Ρασίτ Περτέβ.

    [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 8 Μαρτίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά της κυβέρνησης σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας ότι η κακή διακυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

    Ο κ. Μπασέσκου εξήγησε ότι ο «μήνας του μέλιτος» προεδρίας-κυβέρνησης έχει τελειώσει και παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση του Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου δεν έχει ακόμη καταφέρει να περάσει νομοσχέδιο στο οποίο να ορίζεται ως εγκληματική πράξη η φοροδιαφυγή.

    Ο Μπασέσκου επισήμανε ότι με τον όρο κακή διακυβέρνηση εννοεί την μη συστηματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανικανότητα του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για σημαντική μερίδα πολιτών και την κακή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

    Ο πρόεδρος τόνισε ότι πλέον δεν αγωνίζεται κατά της διαφθοράς της πρώην κυβέρνησης του Αντριαν Ναστάσε αλλά θέλει να εμποδίσει τη κυβέρνηση από το να δημιουργήσει «δική της πελατεία».

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΦΙΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ρώμη, 8 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Το ιταλικό κοινοβούλιο θα παρουσιάσει τη δική του θέση σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ακολουθώντας το παράδειγμα ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζιανφράνκο Φίνι, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης, στη Ρώμη, με τη Σκοπιανή ομόλογό του, Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Ο κ. Φίνι ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Αντονιόνε, θα επισκεφθεί σύντομα την ΠΓΔΜ, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό Ιταλών επιχειρηματιών.

    Από την πλευρά της, η κ. Μίτρεβα ζήτησε την περαιτέρω στήριξη της Ρώμης στις προσπάθειες που καταβάλει η ΠΓΔΜ για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.

    Οι δυο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο αμοιβαίας λειτουργίας πολιτιστικών κέντρων των δυο χωρών, στα Σκόπια και στη Ρώμη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φίνι ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει πολιτιστικό τμήμα στην πρεσβεία της Ιταλίας στα Σκόπια.

    [17] ΕΦΟΔΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ EUFOR ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Σεράγεβο, 8 Μαρτίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Έφοδο στο σπίτι της αδελφής του πρώην αρχηγού των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, στο ανατολικό Σεράγεβο, πραγματοποίησαν χθες άνδρες του ΝΑΤΟ και της EUFOR, οι οποίοι κατέσχεσαν έναν υπολογιστή, ένα οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσουν κάποια ζημιά.

    Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο, Ντέρεκ Τσάπελ, δήλωσε ότι στόχος των ερευνών στο σπίτι της Μίλιτσα Αβράμ ήταν η συλλογή πληροφοριών, χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

    Ο σύζυγος της Μίλιτσα Αβράμ, Ραντίβογε, δήλωσε στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA πως άνδρες ντυμένοι με μαύρες στολές εισέβαλαν στο σπίτι, γύρω στις 11 χθες το πρωί, προκαλώντας πανικό στο δίχρονο εγγόνι της οικογένειας, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι στρατιώτες είχαν τα όπλα τους στραμμένα προς τα μέλη της οικογένειας Αβράμ.

    Ο Ραντίβογε Αβράμ κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η οικογένειά του δέχεται παρενοχλήσεις από ξένους στρατιώτες ήδη από την κηδεία της πεθεράς του και μητέρας του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [18] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Ο Κ. ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Σε μία εβδομάδα θα αρχίσει να προπονείται ο διεθνής αθλητής της ελβετικής ομάδας Γκρασχόπερς Κωνσταντίνος Χαντζιάρας, ο οποίος χειρουργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου για ρήξη πρόσθιου χιαστού στο γόνατο του αριστερού του ποδιού.

    «Θέλω να ευχαριστήσω τον δόκτορα Χάινς Μπούλμαν ο οποίος όχι μόνο πραγματοποίησε την χειρουργική επέμβαση αλλά και ήταν στο πλευρό μου όλους αυτούς τους μήνες. Είναι απόφαση, όχι μόνο δική μου αλλά και των ιθυνόντων της ομάδας αλλά και του ιατρικού επιτελείου να μην ρισκάρουμε με το να σπεύσω να αγωνιστώ στα πλέι-οφ αλλά να περιμένουμε την πλήρη αποθεραπεία για να επανέλθω με όλες μου τις δυνάμεις τη νέα περίοδο μια και έχει ανανεωθεί το συμβόλαιό μου με την Γκρασχόπερς", αναφέρει ο Χαντζιάρας και συνεχίζει: "Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και τους ιθύνοντες της ομάδας που ήταν κοντά μου όλον αυτό τον καιρό όπως και τους συναθλητές μου. Το χάντμπολ δεν το αποχωρίστηκα διότι υπήρξε ο τρόπος με ειδικές ασκήσεις να μην χάσω την επαφή με την μπάλα στο διάστημα αυτό».

    [19] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΑΠ, Ανέστη Φιλιππίδη, τόνισε: «Κακές διαιτησίες είναι προφανές ότι υπάρχουν. Όμως, αυτό απέχει πολύ από το να λέγεται ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια, χωρίς μάλιστα κάτι τέτοιο να αποδεικνύεται».

    [20] ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ ΘΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΟΠΑΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (17:45 UTC+2)

    Τον κοινωνικό τους ρόλο καλούνται να προτάξουν και να παρουσιάσουν οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών, σε ημερίδα που διοργανώνει το Μουσείο Αθλητισμού. Το Σάββατο 12 Μαρτίου, θα παραστούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, εκπρόσωποι από τους συνδέσμους όλων των ομάδων Α' και Β' εθνικής, από όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια, η οποία στόχο έχει να καταλήξει στη δημιουργία ομοσπονδίας οργανωμένων φιλάθλων, με πρώτο βήμα τη θεσμοθέτηση συντονιστικής επιτροπής.

    Με την παρουσία τους στα γήπεδα, όλα αυτά τα χρόνια, οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν γράψει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στο γήπεδο, καθώς στην ημερίδα οι εκπρόσωποι των οργανωμένων οπαδών θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το κοινωνικό έργο που μπορεί και θα πρέπει να προσφέρει ένας σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών. Θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι η προσφορά των οργανωμένων συνδέσμων στην καταπολέμηση της βίας, των ναρκωτικών και την πραγματοποίηση από την πλευρά τους κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως π.χ. η εθελοντική αιμοδοσία. Η ημερίδα φέρει τη σφραγίδα του Μουσείου Αθλητισμού και έχει τη στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τις εργασίες της ημερίδας θα χαιρετήσουν εκπρόσωποι της Ε.Π.Σ.Μ., της Ε.Π.Α.Ε., της Ε.Π.Ο., του Π.Σ.Α.Τ., και του Π.Σ.Α.Π., καθώς και ο πρόεδρος του Μουσείου Αθλητισμού, κ. Στέλιος Αγγελούδης. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Μαρτίου, θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, και θα διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα.

    [21] Ο Γ. ΚΑΣΝΑΦΕΡΗΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (17:23 UTC+2)

    Ο Γιώργος Κασναφέρης του συνδέσμου Αργολίδας θα διευθύνει το ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Α' εθνικής μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, το οποίο θα διεξαχθεί στο «Καραϊσκάκη» κεκλεισμένων των θυρών. Την αναμέτρηση μεταξύ του ΠΑΟ και του Ηρακλή θα διευθύνει ο κ. Ευθυμιάδης του συνδέσμου Δράμας, ενώ ο κ. Κουκλάκης του συνδέσμου Χανίων ορίστηκε να είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης Αρη- ΟΦΗ.

    Οι διαιτητές της 22ης αγωνιστικής είναι:

    Χαλκηδόνα- Ξάνθη: Γερμανάκος Μ. (ΣΔΠ Αθηνών)

    Αιγάλεω- Κέρκυρα: Στυλιαράς Δ. (ΣΔΠ Αιτ/νίας)

    Εργοτέλης ΠΑΟΚ: Ταπαντζάς Ε. (ΣΔΠ Θράκης)

    Απόλλων Καλαμαριάς- Πανιώνιος : Τεροβίτσας Β. (ΣΔΠ Αιτ/νίας)

    Ολυμπιακός ΑΕΚ: Κασναφέρης Γ. (ΣΔΠ Αργολίδας)

    ΠΑΟ-Ηρακλής: Ευθυμιάδης Ι. (ΣΔΠ Δράμας)

    Αρης-ΟΦΗ: Κουκλάκης Α. (ΣΔΠ Χανίων)

    Καλλιθέα Ιωνικός : Κάκος Α. (ΣΔΠ Κέρκυρας).

    [22] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΝΤΑΟΥΝΤΕΝ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (17:06 UTC+2)

    O Ισπανός Ιμπάνεθ Αρτούρο Νταουντέν ορίστηκε από την ΟΥΕΦΑ να διευθύνει τον αγώνα Ολυμπιακός-Νιουκάστλ, ο οποίος θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο της 4ης φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [23] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσινγκτον, 8 Μαρτίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από την Συρία και το Ιράν να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και απηύθυνε έκκληση για άμεση αποχώρηση της Συρίας από τον Λίβανο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Μπους κατηγόρησε για την βομβιστική επίθεση της 25ης Φεβρουαρίου στο Τελ Αβιβ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Ισραηλινοί, μια τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στην Δαμασκό, και σημείωσε ότι η Συρία και το Ιράν έχουν μακρά ιστορία υποστήριξης της τρομοκρατίας.

    [24] ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΣΟΥΑΝΕ

    Πρετόρια, 8 Μαρτίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Η πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής μετονομάζεται σε Τσουάνε (Tshwane) και η εδώ και 150 χρόνια ονομασία της Πρετόριας θα αφορά μόνο μία περιοχή του κέντρου της πόλης, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press το δημοτικό συμβούλιο, όπου κυριαρχεί το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, αποφάσισε να υιοθετήσει την νέα ονομασία και το Συμβούλιο για τις Γεωγραφικές Ονομασίες της Νότιας Αφρικής αναμένεται ότι θα εγκρίνει την νέα ονομασία.

    Η νέα ονομασία προέρχεται από έναν αρχηγό που κυβέρνησε την περιοχή πριν οι έποικοι ολλανδικής και γαλλικής καταγωγής, φθάσουν τον 19ο αιώνα και ιδρύσουν την πόλη, που πήρε το όνομα ενός από τους ηγέτες τους.

    [25] ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΛΙΜΠΑΡΙ

    Ουάσινγκτον, 8 Μαρτίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Τέσσερις εβδομάδες θα χρειαστούν για τη διενέργεια της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του ιταλού πράκτορα, Νικόλα Καλιπάρι, σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά, την ώρα που συνόδευε προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης την απελευθερωθείσα από τους απαγωγείς της ιταλίδα δημοσιογράφο, Τζουλιάνα Σγκρένα δήλωσε ο Aμερικανός στρατηγός, Τζορτζ Κέισι, διοικητή της πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ.

    Σε ερώτηση που υποβλήθηκε, αν οι Αμερικανοί είχαν ενημερωθεί από τους Ιταλούς για την άφιξη του οχήματος που θα μετέφερε τη δημοσιογράφο προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης για να ταξιδέψουν στην Ιταλία, ο στρατηγός Κέισι απάντησε ότι δε δύναται να απαντήσει στην ερώτηση όσο διαρκεί η έρευνα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

    Βηρυτός, 8 Μαρτίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της οργάνωσης Χεζμπολάχ συμμετείχαν σε μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, θέλοντας να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη Συρία, που υπό έντονη διεθνή πίεση άρχισε να αναδιπλώνει τα στρατεύματά της προς τις ανατολικές περιοχές του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

    Το πλήθος, που σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ξεπερνά τις 200 χιλιάδες, φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα, τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο και κρατούσε πανό που επικρίνουν τη διεθνή ανάμειξη στα εσωτερικά του Λιβάνου, μετέδωσε το BBC.

    Η Χεζμπολάχ -όπως και η αντιπολίτευση του Λιβάνου- τάσσεται υπέρ της απόσυρσης των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο, αλλά υποστηρίζει τη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών.

    Η απόφαση της Δαμασκού να διατάξει σε πρώτη φάση την αναδίπλωση των δυνάμεών της στο Λίβανο απορρίφθηκε ως ανεπαρκής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έκαναν λόγο για ημίμετρο και ζήτησαν την εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαιτεί την ολική αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τη γειτονική τους χώρα.

    [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

    Μαδρίτη, 8 Μαρτίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν ύποπτο σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη, που είχαν στοιχίσει τη ζωή 191 ανθρώπων. Πρόκειται για τον 21χρονο Μαροκινό Τζαουάντ αλ-Μπουζρούτι, που συνελήφθη κοντά στο σπίτι του νότια της Μαδρίτης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Πιστεύεται ότι υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλγερινού Αλεκέμα Λαμάρι, ενός από τους επτά τρομοκράτες που ανατινάχτηκαν μέσα στο διαμέρισμά τους, στο προάστιο Λεγκάνες της Μαδρίτης, όταν εντοπίστηκαν από την αστυνομία, τρεις εβδομάδες μετά την 11η Μαρτίου.

    [28] ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (14:10 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων και ευχάριστες εκπλήξεις για τους δημότες και τους επισκέπτες που θα βρεθούν στη Σκύδρα το διήμερο 13 και 14 Μαρτίου, διοργανώνει ο δήμος Σκύδρας, προβάλλοντας τον τοπικό χαρακτήρα της αποκριάς.

    Σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί χορός για την Ημέρα της Γυναίκας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Σκυθραία" με μουσική και διάφορα εδέσματα.

    Το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνεται εκδήλωση για τα παιδιά με ταχυδακτυλουργούς, κλόουν, ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ. Την Κυριακή 13 του μήνα, η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 12.00 μ.μ. και θα διασχίσει την οδό Εθνικής Αντίστασης. Την Καθαρά Δευτέρα, στο δημαρχείο της Σκύδρας θα ξεκινήσει από τις 10.00 π.μ. γλέντι φασολάδας και λαγάνας, με άφθονο κρασί, παραδοσιακή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα.

    [29] "Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ" ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Π.ΠΑΠΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (13:49 UTC+2)

    Ομιλία του φυσικού και ερευνητή, Παναγιώτη Παππά με θέμα «Η Απόκρυψη της γνώσης» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 9.00 μ.μ. στο πολυβιβλιοπωλείο - πολυχώρο Μαλλιάρης - Παιδεία «Ανατόλια».

    Ο Παναγιώτης Παππάς γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Τα 1971 αποφοίτησε από τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και πήρε το πτυχίο του στα Προηγμένα Μαθηματικά.

    Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στηΒρετανία όπου απέκτησε και PhD.Συνέχισε πανεπιστημιακές έρευνες στη Θεωρητική και Μαθηματική Φυσική στο University of Londond, Imperial College, Queen Elizabeth και στο Queen Mary College.

    Το 1976 ολοκλήρωσε την πτυχιακή του PhD με τίτλο «The Sixth Dimensional Space in Physics» έκτοτε έχει συμβάλλει σε διάφορες έρευνες και πειράματα των οποίων τα αποτελέσματα έχουν λάβει εκτενείς δημοσιεύσεις στα παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά. Ο καθηγητής Παππάς έχει συγγράψει σε ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων σε κρίσιμους τομείς της Φυσικής, συμμετέχει σε πολλά Διεθνή συνέδρια και είναι πολλές φορές καλεσμένος ως εισηγητής σε διάφορα μέρη τον κόσμο.

    [30] ΕΡΓΑ ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΝΤΒΟΡΖΑΚ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (11:41 UTC+2)

    Το γνωστότερο κοντσέρτο του μεγάλου βοημού συνθέτη A. Dvorak και την προτελευταία συμφωνία του Μπετόβεν θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε κοινή εμφάνιση με τον σολίστ Ντιμίτρι Γκουντίμωβ στο βιολοντσέλο, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μόνιμος αρχιμουσικός της Κ.Ο.Θ. Κάρολος Τρικολίδης.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται το έργο του A. Dvorak: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα Νο 1 σε Λα μείζονα, και στο δεύτερο μέρος το έργο του Beethoven: Συμφωνία Νο 8, έργο 93, σε Φα μείζονα.

    [31] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (11:34 UTC+2)

    Μια αυθεντική παράσταση Καραγκιόζη με τον μπερντέ, την ζωντανή ορχήστρα, το ρακόμελο, το κρασάκι και τον ανάλογο μεζέ, αναβιώνει την Πέμπτη 10 Μαρτίου στο «Αμάρειον», όπου το θέατρο σκιών Στανίση παρουσιάζει την μουσική, σατυρική παράσταση «Της νύχτας τα καμώματα», συνοδεία της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων «Πανδώρα».

    Το Θέατρο Σκιών είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά είδη, αλλά κι ένα από τα ελκυστικά θέματα μελέτης όσον αφορά στην έρευνα για την ιστορία και την καταγωγή του. Από τα μέσα του 19ου αιώνα που ξεκίνησε η ιστορία του έλληνα Καραγκιόζη κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το συγκεκριμένο είδος θεάτρου γνώρισε μεγάλες δόξες, ψυχαγώγησε και διαπαιδαγώγησε πολλές γενιές ελλήνων, όπως και πολεμήθηκε βάναυσα, καθώς θύμιζε στην άρχουσα τάξη το οθωμανικό παρελθόν του τόπου.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2005 (10:25 UTC+2)

    Εκθεση ομοιωμάτων αρχαίων ελληνικών πλοίων του Πάνου Δημόπουλου, με τίτλο «Θαλασσινές Διαδρομές», φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαρτίου στο νέο πολυχώρο Μαλλιάρης- Παιδεία «Ανατόλια».

    Ο Παναγιώτης Δημόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 1946. Σπούδασε διακόσμηση και σχέδιο με ειδίκευση στο μηχανολογικό σχέδιο και στον βιομηχανικό σχεδιασμό εξοπλισμού και προϊόντων (Industrial Designing).

    Από το 1970 ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανημάτων και εξαρτημάτων Βιομηχανιών.

    Το 1955 ίδρυσε την «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ» όπου και κατασκευάζει μηχανήματα και εξαρτήματα καθώς και μεταλλικά ομοιώματα αρχαίων Ελληνικών πολεμικών πλοίων. Η έκθεση λειτουργεί τις ώρες 10.00 π.μ. 8.00 μ.μ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 March 2005 - 19:14:23 UTC