Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [03] "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [04] ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2003
  • [05] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
  • [06] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [09] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
  • [10] ΥΠΑΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
  • [11] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ EUROGROUP - ECOFIN Ο Γ.
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 6,25% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [13] ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΟΣ: ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ
  • [14] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [17] "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΕΝΕ ΜΕΣΙΤΣ - ΧΑΤΑΜΙ
  • [18] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
  • [19] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
  • [20] ΒΟΛΕΪ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η Φ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ MVP
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
  • [22] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΤΟΥ
  • [23] ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
  • [25] Ο ΜΠΟΡΕΛ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΛΙΠΑΡΙ
  • [26] ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΣΤΟΥΣ 140 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [27] Ο ΜΠΟΛΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [28] ΗΠΑ: "ΠΑΡΑΛΟΓΗ" Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΜΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΔΑΣ
  • [29] ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 118 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ
  • [30] ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
  • [31] "ΟΙ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ" ΤΟΥ Γ.ΚΟΤΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΜΑΛΛΙΑΡΗ - ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΚΘ ΣΤΗ ΔΕΠΚΑ ΣΕΡΡΩΝ
  • [33] "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΪΣΙ ΣΕΒΑΛΙΕ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (15:19 UTC+2)

    Με συνέπεια και υπευθυνότητα κινήθηκε η κυβέρνηση στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της, τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κάνοντας ένα σημαντικό έργο και δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους διακυβέρνησης της Ν.Δ.

    Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρουσόπουλος είπε:

    «Η νέα διακυβέρνηση συμπληρώνει σήμερα τον πρώτο της χρόνο. Στη διάρκεια αυτή

    με συνέπεια κι υπευθυνότητα, κινηθήκαμε στο πλαίσιο αρχών και αξιών, στο πλαίσιο που ορίζει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες και στη χώρα. Φέραμε σε πέρας την εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχοντας την ευθύνη της κρίσιμης φάσης της τελικής προετοιμασίας, την έγκαιρη παράδοση των έργων και των υποδομών. Η άψογη διοργάνωση πρόβαλε την Ελλάδα διεθνώς. Κατέδειξε τις δυνατότητες των Ελλήνων και ενίσχυσε την εθνική αυτοπεποίθηση.

    Δώσαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα τα οποία είχαν συσσωρευτεί επί 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κάναμε σημαντικό έργο, βάλαμε τις βάσεις για μια πιο γρήγορη δυναμική αποτελεσματική πορεία στο διάστημα που ακολουθεί. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ισχύουν στο ακέραιο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία ολόκληρα χρόνια για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της . Το 2005 ξεκίνησε με σταθερή και επίμονη προσπάθεια για να αλλάξουν οι δομές του κράτους και της οικονομίας, για να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις του χθες για να διασφαλίσουμε ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, και συγκεκριμένα για το αν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, δήλωσε: «θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν όλοι οι έλληνες θα είναι ικανοποιημένοι από μας. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, με αφορμή και δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι τρεις υπουργοί θα πρέπει να πάνε σπίτι τους, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι αυτό το θέμα είναι υπόθεση του πρωθυπουργού καθαρά.

    Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι ναι μεν η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για τη μέχρι τώρα πορεία της αλλά οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για κακοδιαχείριση στην οικονομία είπε ότι ο έλληνας πολίτης γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα οφείλεται στη διαχείριση που επιφύλαξε στην οικονομία η τελευταία δεκαετία κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. "Ο έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών. Όταν νοικοκυρευτούν τα οικονομικά, όταν φθάσουμε στο στόχο μας τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά απ΄ ότι παραλάβαμε" είπε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, σκληρός, αλλά θα συνεχίσει με την ίδια αυτοπειθαρχία, συστηματικότητα, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του πολίτη για να δώσει λύσεις σε προβλήματα που συσσωρεύτηκαν επί σειράς ετών.

    "Ο κλήρος έτυχε σ΄ αυτή την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας, οι έλληνες γνωρίζουν πως φθάσαμε ως εδώ, γνωρίζουν τις ειλικρινείς προσπάθειες μας" πρόσθεσε.

    Ακόμη, αναφέρθηκε αναλυτικά στο μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης, (ρύθμιση στα πανωτόκια, κατάργηση εισφοράς ΛΑΦΚΑ και καταβολή αναδρομικών, κατάργηση μαθηματικού τύπου, βασικός μέτοχος, φορολογικό νομοσχέδιο, αναπτυξιακός νόμος, ταχεία καταβολή αποζημιώσεων για αγρότες κά).

    Ερωτηθείς αν έχει πικρή γεύση η τούρτα των γενεθλίων της κυβέρνησης απάντησε χαρακτηριστικά «η Ν.Δ δεν βλέπει την εξουσία ως μια τούρτα από την οποία προσπαθεί να φάει κομμάτι. Η Ν.Δ βλέπει τη διακυβέρνηση με τις ευθύνες ενός σώματος που ανέλαβε να λύσει πάρα πολλά προβλήματα».

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή της οικονομικής της πολιτικής επανέλαβε ότι η δέσμευση είναι να προχωρήσει στην ήπια προσαρμογή, σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη χωρίς να του δημιουργεί επιπλέον προβλήματα διευκρινίζοντας ότι δεν δεσμεύτηκε ότι θα κάνει το ίδιο και στον δημόσιο τομέα.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ΛΑΦΚΑ ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση της εισφοράς. Πρόσθεσε ότι πουθενά δεν υπάρχει υπόσχεση για ρύθμιση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ προεκλογικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική ρύθμιση για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω οι συνταξιούχοι.

    Υπενθύμισε δε πως και μόνο από την κατάργηση της εισφοράς ωφελήθηκαν οι συνταξιούχοι με αύξηση στις συντάξεις τους από 1-5% όταν αντίθετα το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είχε επεκτείνει με δύο νόμους το ΛΑΦΚΑ μέχρι το 2008. Ανέφερε ακόμη ότι η προσπάθεια για περικοπή των δαπανών στο δημόσιο τομέα έχει αποδώσει καθώς ήδη έχουν εξοικονομηθεί 3 δισ. ευρώ από δαπάνες που γίνονταν αλόγιστα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τέλος κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου της ΝΔ στην κυβέρνηση ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε με μία ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι "όσο πιό καλή είναι η αντιπολίτευση τόσο καλύτερη γίνεται και η κυβέρνηση".

       

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (15:23 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για όλα τα θέματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι εύλογο και γνωστό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου του Ισραήλ για την εκλογή του πατριάρχη Ειρηναίου. Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Τάκη Σκανδαλάκη στα Ιεροσόλυμα. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει και θα δώσει τη στήριξή της στο Πατριαρχείο στο βαθμό που χρειάζεται.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (12:35 UTC+2)

    Την αντίθεση του ΚΚΕ σε ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για την πρόσφατη περιοδεία του στο Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα, όπου είχε συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, και η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τυχόν ανεξαρτητοποίηση του θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" στην περιοχή, θα οδηγήσει σε αλλαγές συνόρων και θα υπάρξουν κινήσεις αποσταθεροποίησης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τους κάλεσε να αναλογιστούν τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη αργότερα για το Αιγαίο, την Κύπρο και την ελληνική Θράκη. Τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της διάταξης 1244 του ΟΗΕ το 1999 που ορίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας.

    [04] ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2003

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (10:14 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος θα απονείμει απόψε σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο τα βραβεία και τους τιμητικούς επαίνους προς τον ομογενειακό Τύπο και τα ΜΜΕ της Ελληνικής Διασποράς για το έτος 2003, που διοργανώνουν για έκτη συνεχή χρονιά η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο υπ. Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο κύριος σκοπός των Βραβείων Ομογενειακών ΜΜΕ είναι αφ' ενός η ηθική και υλική ενίσχυσή ενός σημαντικού έργου που επιτελείται και αφ' ετέρου η συστηματική ενθάρρυνση των δημοσιογράφων, όσον αφορά τη διατήρηση και την ενίσχυση των δεσμών των Αποδήμων με την Ελλάδα, καθώς και στην ανάδειξη του διεθνούς ρόλου του Ελληνισμού της Διασποράς στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

    Η αξιολόγηση έγινε από Επιτροπή, της οποίας προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Π. Λειβαδάς, και στην οποία μετείχαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Χ. Παπασωτηρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δ. Γκλαβάς, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Αθ. Παπανδρόπουλος, ο δημοσιογράφος Στ. Ευσταθιάδης και ο σύμβουλος του ΑΠΕ, Α. Χριστοδουλίδης.

    Τα βραβεία της χρονιάς 2003 απονέμονται σε τέσσερις κατηγορίες και αφορούν το ομογενειακό μέσο (έκδοση εφημερίδας και περιοδικού, ραδιόφωνο και τηλεοπτικό σταθμό), το καλύτερο ρεπορτάζ σε ομογενειακό ραδιοτηλεοπτικό μέσο, το καλύτερο άρθρο ή ρεπορτάζ της χρονιάς στην έντυπη δημοσιογραφία και, τέλος, την καλύτερη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, και συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα ύψους 24.000, 9.000, 5.000 και 6.000 ευρώ αντιστοίχως.

    1, Για τη βράβευση στην κατηγορία Βραβείο για το ομογενειακό μέσο της χρονιάς η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή του ανωτέρω βραβείου εξίσου:

    α) στην εφημερίδα "ΤΟ ΟΡΑΜΑ" (Αλβανία), η οποία αποτελεί ένα μέσο ενημέρωσης του Ελληνισμού της Αλβανίας για κοινωνικοπολιτικά θέματα του άμεσου περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν, αλλά και για θέματα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

    β) στο περιοδικό "DESMOS/ LE LIEN" (Γαλλία), το οποίο με τα άρθρα και τις αναλύσεις για τη σύγχρονη Ελλάδα, τη συστηματική βιβλιοπαρουσίαση, τις μεταφράσεις κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας, συμβάλλει στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη χώρα υποδοχής (Γαλλία) και στην καλύτερη κατανόηση, εκ μέρους των αναγνωστών του, των αντιλήψεων της ελληνικής κοινωνίας,

    γ) στο περιοδικό "ΜESOGEIOS" (Γαλλία), στο οποίο παρουσιάζεται η ελληνική θεώρηση της μεσογειακής ιστορίας και πολιτισμού, στη γλώσσα έκφρασης του κάθε ερευνητή, διακρίνεται για την επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων που παρουσιάζει και αποτελεί ένα σημαντικό μέσο προβολής του ελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης Ελλάδας,

    Η Επιτροπή επίσης αποφάσισε ομόφωνα γι' αυτή την κατηγορία την απονομή τιμητικού επαίνου στον τηλεοπτικό σταθμό "ELLOPIA TV" (Η.Π.Α.), ο οποίος διακρίνεται για τον τρόπο προσέγγισης και προβολής των θεμάτων που παρουσιάζει και για την, από τεχνική άποψη, άρτια και υψηλού επαγγελματικού επιπέδου παρουσίαση.

    2. Για τη βράβευση στην κατηγορία Βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ της χρονιάς 2003 σε ομογενειακό ραδιοτηλεοπτικό η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή του ανωτέρω βραβείου εξ ίσου:

    α) στη δημοσιογράφο ΖΟΥΛΑ ΤΕΛΛΙΔΗ για το ρεπορτάζ "Σύγχρονοι προβληματισμοί: Ναρκωτικά", (Ραδιόφωνο CFMB RADIO MONTREAL -Καναδάς), το οποίο προσεγγίζει ένα ακανθώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι με ιδιαίτερη σοβαρότητα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ακροατών.

    β) στο δημοσιογράφο ΑΝΔΡΕΑ ΔΟΥΜΑ για το ρεπορτάζ "Γεννή9ηκα στην Ολυμπία", (Ραδιόφωνο ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΩΝΗ, Νότια Αφρική), το οποίο διακρίνεται για τη σφαιρική, διαχρονική και εμπλουτισμένη με συνεντεύξεις παρουσίαση και προβολή του θέματος των Ολυμπιακών Αγώνων,

    γ) στο δημοσιογράφο ΜΑΡΙΟ ΜΑΝΚΟΥΣΟ για το ρεπορτάζ "Ραψωδός Patricio Anabalon" (Ραδιοφωνικός Σταθμός του Universidad Santo Tomas - Χιλή), για τη συμβολή του στην προσπάθεια εξοικείωσης του ισπανόφωνου ακροατηρίου με τη νεοελληνική ποίηση και τον ελληνικό πολιτισμό.

    3. Για τη βράβευση στην κατηγορία Βραβείο για το καλύτερο άρθρο ή ρεπορτάζ της χρονιάς 2003 στον ομογενειακό γραπτό τύπο η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή του ανωτέρω βραβείου

    α) στο δημοσιογράφο ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ για το ρεπορτάζ "Δίδυμα ελληνόπουλα τα εξυπνότερα παιδιά της Αυστραλίας" (Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - Αυστραλία), το οποίο διακρίνεται για την πρωτοτυπία, όσον αφορά στην επιλογή του θέματος, όπως επίσης και για την πληρότητα κάλυψης και τον επαγγελματικό τρόπο παρουσίασης του,

    β) στο δημοσιογράφο ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΟΥΚΑ για το Άρθρο "Στο ατελιέ του Θανάση Φάμπα" (Περιοδικό ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ - Σουηδία), το οποίο διακρίνεται για το ύφος, το υψηλό επίπεδο χρήσης του δημοσιογραφικού λόγου και τον επαγγελματικό τρόπο προσέγγισης του θέματος.

    4. Τέλος, για τη βράβευση στην κατηγορία Βραβείο για το μέσο ή το φορέα της ομογένειας με την καλύτερη ιστοσελίδα της χρονιάς 2003 υποβλήθηκαν 6 υποψηφιότητες από 5 χώρες, Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή του ανωτέρω βραβείου εξ ίσου

    α) στην εταιρεία BETERLINK P/L για την ιστοσελίδα www.echofm.com.au (Αυστραλία), η οποίο διακρίνεται για την έξυπνη και καλαίσθητη παρουσίαση των ειδήσεων και για την ευκολία επιλογής.

    β) στο SOFIA TIMES MAGAZINE για την ιστοσελίδα www.sofiatimes.com (Βουλγαρία), η οποία διακρίνεται για το πλούσιο σε περιεχόμενο, ζωντανό ρεπορτάζ με συνεντεύξεις, που καλύπτουν μεγάλο φάσμα θεμάτων, παρέχοντας καθημερινή ενημέρωση στην ελληνική ομογένεια,

    Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα γι' αυτή την κατηγορία την απονομή τιμητικού επαίνου στην Canadian Hellenic Broadcasting για την ιστοσελίδα www.tileorasi.com (Καναδάς), η οποία παρέχει πλήρη ενημέρωση και διακρίνεται, εκτός από την αρτιότητα της κατασκευής της, για το σωστό διαχωρισμό ειδήσεων και γενικότερων πληροφοριών και την ευκολία σύνδεσης.

    [05] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Η βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων και η εξύψωση του θεσμού της Δικαιοσύνης θα απασχολήσουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γαρούφα.

    "Αμέσως με την ανάληψη καθηκόντων θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του δικηγόρου. Θα ζητήσουμε να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η νομοθεσία, ειδικό ωράριο για δικηγόρους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, να λειτουργήσουν τμήματα κατάρτισης δικηγόρων σε εξειδικευμένα αντικείμενα. Κατά δεύτερο λόγο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα μέτρων για διεύρυνση της δικηγορικής ύλης", δήλωσε ο κ. Γαρούφας στην ΕΤ-3

    "Αμεσα, επίσης, θα ασχοληθούμε με την εξύψωση της Δικαιοσύνης. Δηλαδή θα ζητήσουμε την ουσιαστική λειτουργία των θεσμών, με την έννοια ότι η Επιθεώρηση Δικαστών και Δικαστηρίων θα πρέπει να γίνεται ουσιαστική. Θα πρέπει να εγκατασταθεί Επιθεωρητής στην έδρα της δικαστικής περιφέρειας και σε στενή συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο να ασκεί την επιθεώρηση για να λειτουργεί προληπτικά ο θεσμός και να μην έχουμε τα δυσάρεστα και θλιβερά φαινόμενα που απασχολούν τα ΜΜΕ", πρόσθεσε.

    "Θα ήθελα να τονίσω ότι προτεραιότητα μας θα είναι να έχουμε έναν Δικηγορικό Σύλλογο ανοιχτό στην κοινωνία. Έναν Δικηγορικό Σύλλογο που θα λειτουργεί με ουσιαστικό παρεμβατικό λόγο και έργο σε όλα τα θέματα της δικηγορίας, της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας μας γενικότερα και θέλουμε να αναδείξουμε τον σύλλογο στον πρώτο επιστημονικό σύλλογο της πόλης, έναν σύλλογο για τον οποίο θα αισθάνονται υπερήφανοι και οι δικηγόροι που είναι μέλη του, αλλά και οι πολίτες αυτής της πόλης", σημείωσε.

    Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Γωγάκος, που έχασε στην "κούρσα" για την προεδρία του Συλλόγου δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τον νέο πρόεδρο. "Θα έχουμε φωνή μέσα στο διοικητικό συμβούλιο θα επιμείνουμε στις δικές μας προτάσεις, στα δικά μας προγράμματα, ούτως ώστε με μια σύνθετη φωνή όλων των συναδέλφων να παράγουμε έργο", σημείωσε.

    "Νομίζω ότι τόσο η δικηγορία και κυρίως αυτόν τον καιρό η δικαιοσύνη περιμένουν από τους συλλόγους λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν και τους δύο χώρους τον τελευταίο χρόνο", συμπλήρωσε.

    [06] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Ο Δημήτρης Γαρούφας εξελέγη νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Στυλλόγου Θεσσαλονίκης για την επόμενη τριετία, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 55,97% στον επαναληπτικό γύρο.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο κ. Γαρούφας, συγκέντρωσε συνολικά 1.815 ψήφους, ενώ ο συνυποψήφιος του Ευάγγελος Γωγάκος κατετάγη δεύτερος με ποσοστό 44,03% και 1.428 ψήφους.

    Στις επαναληπτικές εκλογές, που άρχισαν χτες και ολοκληρώθηκαν σήμερα το βράδυ από τους 5.537 εγγεγραμμένους στους καταλόγους ψήφισαν οι 3.616, με ποσοστό συμμετοχής 65%. Βρέθηκαν 3.243 έγκυρα ψηφοδέλτια και 373 άκυρα - λευκά (ποσοστό 10,32%).

    [07] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Το θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς θέτει ο βουλευτής του Συνασπισμού και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό.

    Ο βουλευτής του Συνασπισμού, επισημαίνει ότι κάθε ημέρα, αποκαλύπτεται, «ένα ολόκληρο σύστημα σχέσεων, μηχανισμών και δράσεων, που σε κρίσιμους τομείς του πολιτικού συστήματος και της εθνικής πολιτικής ασκεί στην ουσία ιδιότυπη συνδιοίκηση». «Η κυβέρνηση στέλνει εσπευσμένα τον Υφυπουργό Εξωτερικών στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος δηλώνει ότι «απ' την Αθήνα ήρθε το πρόβλημα»», προσθέτει.

    «Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, προσχηματικά και πεισματικά, αρνείται τον διαχειριστικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των μητροπόλεων και των οικονομικών δραστηριοτήτων επισκόπων της Εκκλησίας. Παραλλήλως προωθεί αποφασιστικές αρμοδιότητες της Εκκλησίας σε θέματα εκπαίδευσης. Ενώ, τέλος, η κυβέρνηση σιωπά όταν ορισμένοι Ιεράρχες συστηματικά ενεργούν ως υβριστές και αφοριστές της πολιτικής ή ενοχλητικών γι΄ αυτούς πολιτικών, με διχαστικό λόγο», επισημαίνει.

    «Όταν κυκλώματα προσώπων και συμφερόντων αποκτούν πολιτική ισχύ και διεκδικούν ρόλο πραγματικής εξουσίας εντός των θεσμών δικαιοσύνης κρατικών υπηρεσιών και εκκλησίας τότε η αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας ακυρώνεται από παρακρατικά κέντρα»», αναφέρει.

    «Το πρόβλημα της διάβρωσης, διείσδυσης, διαπλοκής και διαφθοράς, ως πολιτικό πρόβλημα θεσμικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με θρησκευτικές αγρυπνίες, ούτε με το άλλοθι περί αυτοκάθαρσης, που στην ουσία αποτελεί συγκάλυψη, αλλά με άμεσα πολιτικά μέτρα και κυβερνητικές παρεμβάσεις, που μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδηλωθεί», σημειώνει.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτά τον πρωθυπουργό αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες για να διαλευκανθούν δραστηριότητες κυκλωμάτων που σχετίζονται με τους καίριους τομείς εθνικής πολιτικής και δικαιοσύνης, αν θα πάρει πρωτοβουλία για απογραφή της οικονομικής κατάστασης και διαχειριστικός έλεγχος στις περιουσίες των Μητροπόλεων.

    Επιπλέον, ρωτά αν η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «τον αντιδραστικό ρόλο παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και κυκλωμάτων ή θεωρεί ότι όλα αυτά δεν την αφορούν και είναι ξένα προς τον εποπτικό της ρόλο και το δημοκρατικό της καθήκον».

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η πραγματική ισότητα ανδρών και γυναικών, τόνισε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Β' Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας για την αυριανή Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, η ισότητα αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες, ενώ είναι πρωτίστως θέμα νοοτροπίας και παιδείας.

    «Είναι, όμως, και θέμα θεσμικών παρεμβάσεων, για συνθήκες πραγματικής ισότητας, στην αγορά εργασίας, στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στα κέντρα των αποφάσεων. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και ο στόχος αυτός δεν είναι απλά ένα φιλοσοφικό ή ηθικό ζήτημα. Είναι στόχος πανευρωπαϊκός, που αποτυπώνεται με σαφήνεια στη Στρατηγική της Λισσαβόνας, για την απασχόληση. Είναι βασική επιλογή της Νέας Διακυβέρνησης, με τεράστια κοινωνική, οικονομική και πολιτική σημασία», συμπλήρωσε.

    «Πιστεύουμε ακόμη ότι η ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά σημαίνει ουσιαστικότερη εκπροσώπηση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

    Γι΄ αυτούς τους λόγους, συνδέσαμε την ισότητα γυναικών και ανδρών με τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας: Με την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή», ανέφερε.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και γι' αυτό το λόγο προωθεί αποφάσεις και θεσπίζει μέτρα για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

    «Για όλα τα παραπάνω ζητήματα όπως προαναφέραμε η Νέα Διακυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σειρά παρεμβάσεων που παράγουν σημαντικά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Στα χρόνια που έρχονται θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο να πετύχουμε στόχους όπως η διαρκής ουσιαστική βελτίωση της θέσης των γυναικών μέσα σε μία ανοιχτή κοινωνία ισχυρής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής», κατέληξε.

    [09] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 7 Μαρτίου 2005 (19:22 UTC+2)

    Τη αναγκαιότητα της απλοποίησης της ευρωπαϊκής αγροτικής νομοθεσίας αποδέχεται η αρμόδια Επίτροπος Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαστάμκου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι επικρίσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα της γεωργικής πολιτικής είναι συχνά δικαιολογημένες. Θεωρεί δε ότι η απλή και σαφής νομοθεσία είναι ζωτικής σημασίας για την χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των ανθρωπίνων και χρηματικών πόρων.

    Ο κ. Παπαστάμκος επεσήμανε στην ερώτησή του την ανάγκη να καταστεί το ρυθμιστικό περιβάλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) κατανοητό και προσιτό στους ευρωπαίους αγρότες. Ειδικότερα, τόνισε την χρησιμότητα της απλοποίησης και μείωσης του όγκου του κοινοτικού κεκτημένου μέσω της ενοποίησης, κωδικοποίησης και ανασύνταξης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας,. Στόχος αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών στα προγράμματα της ΚΑΠ, η ευκολότερη εφαρμογή τους, καθώς και η μείωση του χρόνου και του κόστους για τις εθνικές διοικητικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε, επιπλέον, στην αναγκαιότητα προηγούμενης ουσιαστικής διαβούλευσης της Επιτροπής με τους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης των αγροτικών συμφερόντων, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον αρνητικά παραδείγματα, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του καθεστώτος της ζάχαρης.

    Η Επιτροπή υπογράμμισε στην απάντησή της το ρόλο των κυβερνήσεων των κρατών μελών στη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος στον τομέα της γεωργίας, καθώς οι κυβερνήσεις είναι ακριβώς αυτές που λαμβάνουν τελικά τις πολιτικές αποφάσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών. Επιπλέον, ιδιαίτερη ευθύνη για την πρακτική εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ και ιδιαίτερα του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης έχουν και οι εθνικές διοικήσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα διοικητικά βάρη των αγροτών, αλλά αυτό εξαρτάται από αποφάσεις και επιλογές των κρατών μελών.

    Τέλος, η Επίτροπος Γεωργίας αναφέρθηκε και στη συμβολή της Επιτροπής προς την κατεύθυνση της επιδιωκόμενης απλοποίησης, μέσω διαφόρων - σε εξέλιξη- προγραμμάτων κωδικοποίησης της νομοθεσίας, παγιοποίησης της σε όλες τις επίσημες γλώσσες, καθώς και κατάργησης της παρωχημένης γεωργικής νομοθεσίας. Ανακοίνωσε, μάλιστα, την πρόθεση σύνταξης κειμένου ιδεών για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της απλοποίησης των νομοθετικών μέσων στον τομέα της γεωργίας.

    [10] ΥΠΑΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Σε συμφωνία όσον αφορά στις αποφάσεις για την καλλιέργεια και τη διαχείριση βάμβακος της νέας περιόδου 2005-2006 κατέληξαν η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι εκπρόσωποι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣYΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗΣ και όλων των ΕΑΣ των βαμβακοπαραγωγών περιοχών της χώρας.

    «Είμαστε αισιόδοξοι για την καλή πορεία του βαμβακιού και για την χρήση του 2005-2006 που είναι και η τελευταία εφαρμογής αυτού του κατά τα άλλα καταστροφικού κανονισμού 1051/01, ενώ από το 2007 οι ενισχύσεις θα καταβάλλονται στους παραγωγούς δια μέσου της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μπασιάκος, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός.

    «Κατέληξαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων σε ομόφωνη απόφαση για το σύνολο των μέτρων που προτείνονται για τη φετινή διαχείριση βάμβακος. Είχε γίνει μία προεργασία. Συμφωνούν απόλυτα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα υπογράψω και νομίζω ότι μπαίνει ένα πλαίσιο μίας πολύ καλής διαχείρισης στην επόμενη χρήση, αφού συμφωνήθηκαν οι περικοπές για περιβαλλοντικούς λόγους τόσο στα στρέμματα όσο και στην απόδοση», ανέφερε ο κ. Μπασιάκος.

    Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, για την καλλιεργητική περίοδο 2005 δικαίωμα καλλιέργειας βάμβακος κατανέμεται στους ενεργούς βαμβακοπαραγωγούς της καλλιεργητικής περιόδου 2004. Ως δικαίωμα βαμβακοκαλλιέργειας αυτών των παραγωγών ορίζεται το αρχικό δικαίωμα της περιόδου 2003 (καλλιέργεια 2002) το οποίο τους είχε κατανεμηθεί με ενημερωμένο Μητρώο 2003.

    Ως ενεργοί παραγωγοί 2004 ορίζονται οι παραγωγοί οι οποίοι δήλωσαν στο ΟΣΔΕ 2004, καλλιέργησαν και παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, καθώς και οι παραγωγοί στους οποίους είχε κατανεμηθεί δικαίωμα την περίοδο 2004 και για λόγους ανωτέρας βίας δεν προέβησαν σε παραδόσεις σύσπορου βάμβακος.

    Όσες αποφάσεις προέκυψαν κατά τις καλλιεργητικές περιόδους 2003 και 2004 βασιζόμενες σε εφαρμογή του άρθρου 5 παρ. α. της ΚΥΑ 42195/19-4-2002 όπως αυτή τροποποιήθηκε με την 36220/29-1-2003 αίρονται και δεν ισχύουν ως δικαιώματα οι εκτάσεις που αναφέρονται στις αποφάσεις αυτές. Δεν ισχύει πλέον η δυνατότητα επίκλησης και εφαρμογής της πενταετίας 1995-1999 ως βάση υπολογισμού δικαιωμάτων όπως περιγράφει το άρθρο 5 παρ. α. της αριθμ. 42195/19-4-2002 ΚΥΑ και όσες ενδεχόμενα μεταβολές δικαιωμάτων έγιναν τις περιόδους 2003 και 2004 με επίκληση αυτής της παραγράφου.

    Αντιθέτως εφαρμόζεται και για φέτος (καλλιέργεια 2005) η μείωση της καλλιέργειας βάμβακος σε ποσοστό 20% της συνολικής έκτασης εφ' όσον αυτή είναι 50 στρ. για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με αμειψισπορά ή αγρανάπαυση επί των στρεμμάτων καλλιέργειας 2002 (όπως περιγράφεται άρθρο 5 παρ. β. ΚΥΑ 36620/29-1-2003)».

    [11] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ EUROGROUP - ECOFIN Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Ecofin ο Ελληνας υπουργός θε έχει συνάντηση με τον αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοακίν Αλμούνια με τον οποίο θα συζητήσει την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και της Στρατηγικής της Λισσαβόνας εν όψει της εαρινής συνόδου Κορυφής.

    Εξάλλου, αύριο ο κ. Αλογοσκούφης θα μεταβεί και στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιάσει σε μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την κυβερνητική οικονομική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn Allister King.

    Στο Eurogroup έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η στρατηγική της Λισσαβόνας, ενώ θα εξετασθεί και το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας της Ισπανίας με βάση τη σχετική πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Φεβρουαρίου 2005.

    Το συμβούλιο Ecofin θα απασχολήσουν θέματα σχετικά με τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ισπανίας, καθώς και τα προγράμματα σύγκλισης της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας. Επίσης θα συζητηθούν οι προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό του 2006, θέματα που αφορούν τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και το σχέδιο συμπερασμάτων της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 6,25% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 0,37% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2005, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στα 0,809 ευρώ ανά λίτρο, από 0,806 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 10,67%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 68,40%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 4 Μαρτίου 2005 στα 0,476 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 6,25%, από τα 0,448 ευρώ ανά λίτρο στις 25 Φεβρουαρίου 2005, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,469 ευρώ ανά λίτρο.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,38% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [13] ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΟΣ: ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τις εμπορικές επιχειρήσεις που παρουσίασε το ΥΠΑΝ και αφορά στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κινείται στη σωστή κατεύθυνση διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Δρακούλης Φουντουκάκος.

    «Με τη ρύθμιση που προτείνεται από το υπουργείο, επί της ουσίας η διαφοροποίηση του εύρους του ωραρίου είναι μικρή αλλά περιορίζεται η δυνατότητα των νομαρχών να απαγορεύουν σε όποια επιχείρηση επιθυμεί να λειτουργεί μέσα στο συγκεκριμένο εθνικό ωράριο», επισήμανε ο κ.Φουντουκάκος, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της προσαρμογής της χώρας μας προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών όσο και στην αύξηση του κύκλου εργασιών των εμπορικών καταστημάτων. Επίσης, όπως τόνισε, θα συμβάλλει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία στην αύξηση της απασχόλησης δίνοντας ώθηση και σε νέες επενδύσεις.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στο θέμα των αδειών για την ίδρυση πολυκαταστημάτων και υπεραγορών στην περιφέρεια, το οποίο θα ρυθμίζεται επίσης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ.Φουντουκάκο με την πρόταση του ΥΠΑΝ γίνονται πιο αυστηροί οι όροι ίδρυσης πολυκαταστημάτων και υπεραγορών, κάτι που βοηθάει στην εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    «Με άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία που ρυθμίζει το υπαίθριο εμπόριο και το καθεστώς χορήγησης των σχετικών αδειών, ενώ ικανοποιείται και το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου όσον αφορά τη διάρκεια διενέργειας των εκπτώσεων της χειμερινής και της θερινής περιόδου. Τέλος, εισάγονται δύο νέοι θεσμοί, το Συμβούλιο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και το Μητρώο Χονδρεμπόρων, που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο εμπόριο και γενικότερα στην εθνική οικονομία», είπε ο κ.Φουντουκάκος.

    [14] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Το πρωί της επόμενης Πέμπτης ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και τους εκπροσώπους των διοικήσεων των Τραπεζών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ασφαλιστικό των Τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εισήγηση Εκτελεστικής Γραμματείας για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Βασική προϋπόθεση για την ΟΤΟΕ παραμένει η δημιουργία Ενιαίου Ταμείου και ο σεβασμός στο ισχύον νομικό θεσμικό πλαίσιο του 3029/02, άρθρο 4 & 5, και ειδικότερα σε ότι αφορά στην ένταξη των ειδικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης των Τραπεζών στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ με βάση τα καταστατικά τους.

    Τέλος, το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαρτίου που διοργανώνει η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο διάλογο για το ασφαλιστικό των τραπεζών, που θα ικανοποιεί την ΟΤΟΕ, η ημερομηνία αυτή θα αποτελέσει την απαρχή της περαιτέρω κλιμάκωσης του αγώνα.

    [15] ΠΓΔΜ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σκόπια, 7 Μαρτίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πέφτει η «αυλαία» της προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ, οι πολίτες της οποίας καλούνται την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου, στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ό,τι αφορά δε τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων για τις δημοτικές εκλογές, αυτή επιτρέπεται έως αύριο.

    Βάσει της νέας διοικητικής οργάνωσης της χώρας, κάλπες θα στηθούν σε 84 δήμους και στην πόλη των Σκοπίων. Συνολικά 379 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τη θέση του δημάρχου σε έναν από τους Δήμους της χώρας.

    Προκειμένου να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, απαιτείται πλειοψηφία του ενός τρίτου των ψήφων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής στον πρώτο γύρο, στο δεύτερο γύρο περνούν οι δυο πρώτοι σε ψήφους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, βάσει του αναλογικού μοντέλου.

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ θα πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, μέσα σε διάστημα τριών ημερών από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

    [16] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΙΤΣ

    Χάγη, 7 Μαρτίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Στις αρχές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία παραδόθηκε, σήμερα, ο Γενικός Επιτελάρχης του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Μόμτσιλο Πέρισιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Βάσει του κατηγορητηρίου, που ανοίχθηκε μετά την άφιξή του στη Χάγη, ο στρατηγός Πέρισιτς, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς, μετά από διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση, αντιμετωπίζει οχτώ κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πέντε για εγκλήματα πολέμου, που αφορούν τη δράση του ιδίου και των συνεργατών του κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο (1992-'95), τη «σφαγή» στη Σρεμπρένιτσα και τις επιθέσεις στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 1995.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Σρεμπρένιτσα, το κατηγορητήριο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Μόμτσιλο Πέρισιτς γνώριζε ότι υπήρχαν σχέδια για επίθεση. Γνώριζε, επίσης, ότι μέλη του σερβοβοσνιακού στρατού θα εμπλέκονταν σε εγκληματικές συμπεριφορές κατά του βοσνιακού μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα, μετά από συλλήψεις».

    Ο Πέρισιτς έχει καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της Κροατίας για το βομβαρδισμό του Ζαντάρ, το 1991, ενώ το 1992, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία, ο Πέρισιτς διοικούσε τα στρατεύματα που βομβάρδισαν και κατέλαβαν την πόλη του Μόσταρ.

    Το 1993 ανέλαβε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, θέση από την οποία απομακρύνθηκε το 1998, όταν αντιτάχθηκε στην πολιτική του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Πέρισιτς πρωτοστάτησε στην πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτ και διετέλεσε, μάλιστα, αντιπρόεδρος της πρώτης κυβέρνησης της μετα- Μιλόσεβιτς εποχής, υπό τον Ζόραν Τζίντζιτς. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε μετά από διετή θητεία, εν μέσω καταγγελιών εις βάρος του για διαρροή κρατικών εγγράφων σε Αμερικανό διπλωμάτη.

    [17] "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΕΝΕ ΜΕΣΙΤΣ - ΧΑΤΑΜΙ

    Ζάγκρεμπ, 7 Μαρτίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Η Κροατία και το Ιράν καταδικάζουν την τρομοκρατία και στηρίζουν τον διάλογο μεταξύ εθνών και πολιτισμών για την επίλυση των διεθνών κρίσεων, δήλωσαν οι πρόεδροι των δυο χωρών, Στίπε Μέσιτς και Μοχάμεντ Χαταμί, μετά το πέρας της σημερινής τους συνάντησης, στο Ζάγκρεμπ.

    «Τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και όχι με βία, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαχθούμε από τους πολέμους και τις διαμάχες και να κατακτήσουμε την ευημερία» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος.

    Από την πλευρά του, ο Στίπε Μέσιτς υπογράμμισε ότι η χώρα του στηρίζει την πολιτική της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, όπως, επίσης, και τις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι το Ιράν συμμετέχει σε αυτές τις συνομιλίες με καλή πρόθεση και την ευχή να είναι αυτές αμοιβαία επωφελείς» υπογράμμισε ο κ. Μέσιτς.

    Εκτός των διμερών σχέσεων, οι πρόεδροι της Κροατίας και του Ιράν συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ και συμφώνησαν ότι οι πρόσφατες εκλογές στο Ιράκ αποτελούν απόδειξη ότι ο λαός της δοκιμαζόμενης αυτής χώρας επιθυμεί την εδραίωση της ειρήνης. Εξέφρασαν δε την ελπίδα ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα.

    Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ, τονίζοντας ότι ένα ασφαλές και σταθερό Ιράκ είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της δικής του χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. «Θέλουμε τον τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό ώστε τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα να μπορέσουν να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας» είπε ο κ. Χαταμί, ο πρώτος Ιρανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κροατία.

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν πως η χρήση βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν θα μπορέσει να οδηγήσει στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. «Χαιρετίζουμε τις πρώτες κινήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής είναι άξιοι της ειρήνης και η τρομοκρατία δεν μπορεί να είναι το μέσο με το οποίο θα την πετύχουν» σημείωσε ο Κροάτης πρόεδρος και ο Ιρανός ομόλογός του συμπλήρωσε ότι το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος δεν θα πρέπει να επιτευχθεί με βίαια μέσα.

    Ο κ. Χαταμί τόνισε, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Τεχεράνης και του Ζάγκρεμπ, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Μέσιτς.

    [18] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ

    Άγκυρα, 7 Μαρτίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο προσαρμογής στον κατάλληλο χρόνο, χωρίς καθυστέρηση, καθώς δεν έχει την πρόθεση να αποτελέσει εμπόδιο, τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης, με την ευρωπαϊκή «τρόικα», στην Άγκυρα.

    Ο κ. Γκιούλ επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει και θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να πραγματοποιεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και διαβεβαίωσε την ευρωπαϊκή «τρόικα» ότι η ένταξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» είναι κυρίαρχος στόχος της τουρκικής πολιτικής.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επίτροπος, Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Ε.Ε. έλαβε τη διαβεβαίωση της τουρκικής πλευράς ότι το Πρωτόκολλο προσαρμογής θα υπογραφεί προσεχώς.

    Εξ' άλλου, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει την περίοδο αυτή στην Ε.Ε., Ζαν Άσελμπορν, τόνισε πως η υπογραφή του Πρωτοκόλλου προσαρμογής θα προωθήσει την εφαρμογή των προτάσεων για το ξεκίνημα του ελεύθερου εμπορίου με τους Τουρκοκυπρίους και την απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας προς τα Κατεχόμενα.

    Εξάλλου, ο κ. Ρεν, ερωτηθείς για το ρόλο που θα παίξει η Ε.Ε. στην επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι στο επίπεδο των Ην. Εθνών και ότι και η Ε.Ε. επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο θέμα.

    [19] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

    Λευκωσία, 7 Μαρτίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Επίτιμο Γενικό Προξενείο στο Λος Άντζελες ετοιμάζονται να ανοίξουν τα Κατεχόμενα και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χρέη «επίτιμου αντιπροσώπου» και όχι επίτιμου προξένου θα ασκεί ο Μεχμέτ Μουσταφάογλου.

    Τουρκοκυπριακές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» των Κατεχομένων εξέδωσε ανακοίνωση ότι η θέση του επίτιμου αντιπροσώπου στο Λος Άντζελες δημιουργήθηκε «στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της ΤΔΒΚ και των ΗΠΑ για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, μετά την αποδοχή του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού, τον Απρίλιο του 2004».

    Διευκρινίζεται δε ότι η θέση του επίτιμου αντιπροσώπου είναι ισότιμη με αυτή του επίτιμου προξένου, αλλά αποφεύγεται η χρήση του όρου «πρόξενος», αφού οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα τα Κατεχόμενα.

    [20] ΒΟΛΕΪ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η Φ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ MVP

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (19:21 UTC+2)

    Η Φένια Παπαγεωργίου του Πανελληνίου αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια της 21ης αγωνιστικής της Α1 Γυναικών. Η 24χρονη ακραία μπήκε αλλαγή στο ματς με τον Φιλαθλητικό και η ομάδα της Κυψέλης γύρισε το ματς από 2-0 σετ, παίρνοντας τη νίκη στο τάι μπρέικ με 3-2. Η Παπαγεωργίου κέρδισε 14 πόντους, με 11/24 επιθέσεις (46%), 1 άσο και 2 μπλοκ. Έβγαλε 5 άμυνες και είχε 67 πάσες στην υποδοχή.

    Είναι η πρώτη φορά που η Παπαγεωργίου λαμβάνει διάκριση MVP στο ελληνικό πρωτάθλημα και δήλωσε για την διάκριση της: «Λόγω κάποιου τραυματισμού μου πριν από μερικά χρόνια στο πόδι αναγκάστηκα να παίξω για δύο χρονιές λίμπερο. Ηταν οι χρονιές που πήραμε τα δύο πρωταθλήματα με τον Πανελλήνιο. Από πέρυσι, όμως, ήθελα να γυρίσω ακραία που είναι και η φυσική μου θέση και ο Στέφανος Πολύζος δείχνει ότι με υπολογίζει έστω και ως αλλαγή. Προσπαθώ να δουλεύω όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι όμως πολύ δύσκολο να έχω ρυθμό όταν δεν αγωνίζομαι συχνά. Θα συνεχίσω τη προσπάθεια και αυτή η διάκριση μου δίνει δύναμη».

    Σχετικά με τους μελλοντικούς της στόχους η Παπαγεωργίου είπε: «Εφέτος με τον Πανελλήνιο έχουμε στόχο την 4αδα του πρωταθλήματος και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο βγει. Προσωπικά, θέλω να παίξω καλό βόλεϊ και σε ομάδες με στόχους. Πάντως, επαγγελματικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ασχοληθώ με τα Οικονομικά και αφού πάρω το πτυχίο μου από την ΑΣΟΕ μέσα στο 2005 ».

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΧΩΡΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Με αρκετές απουσίες βρίσκεται στη Λιθουανία ο ΠΑΟΚ, προκειμένου αύριο να αντιμετωπίσει τη Λιέτουβος Ρίτας για τους «8» του ULEB Cup. Ο Μπάνε Πρέλιεβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τρεις παίκτες. Πρόκειται για τους Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Αλεξάντερ Μπασμίνοφ και Κώστα Μάγλο που πάσχει από γαστρεντερίτιδα.

    «Θέλουμε να πάρουμε την πρόκριση στην τετράδα και αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν δεν αφήσουμε τους Λιθουανούς να κάνουν το παιχνίδι τους. Επίσης θα πρέπει να πιάσουμε πολύ καλή εμφάνιση σε άμυνα και επίθεση. Φυσικά δεν κοιτάμε καθόλου το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα», αναφέρει σχετικά με την αυριανή αναμέτρηση με τους Λιθουανούς, ο Μπάνε Πρέλεβιτς και συνεχίζει: «Δεν φοβόμαστε και ούτε δίνουμε μεγάλη σημασία στη νίκη που πετύχαμε στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, δυνατοί, και συγκεντρωμένοι».

    [22] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα διοργανώσει για πρώτη φορά δύο φάιναλ-φορ ευρωπαϊκών κυπέλλων και διεκδικεί τίτλους στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Τοπ Τιμς Καπ. Το 1982 ο Ολυμπιακός είχε γράψει ιστορία όταν έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε φάιναλ- φορ κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

    Το επόμενο κάστρο έπεσε το 1992 όταν για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη χώρα μας τελική φάση κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη συμμετοχή ελληνικής ομάδας. Πάλι ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε και μάλιστα έγινε η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε σε τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο κατάμεστο Ειρήνης και Φιλίας με αντίπαλο τη θρυλική Μεσατζέρο Ραβένα.

    Μέχρι το 2002 ο Ολυμπιακός μέτρησε 7 συμμετοχές σε φάιναλ- φορ της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, επίδοση που ελάχιστες ευρωπαϊκές ομάδες έχουν πετύχει.

    Το 2002, όμως, το ελληνικό βόλεϊ έριξε άλλο ένα κάστρο. Για πρώτη φορά είχαμε δύο ελληνικές ομάδες σε φάιναλ- φορ ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το «τσάρτερ» της χαράς γύρισε από το Οπόλε με δύο κύπελλα. Ήταν η ώρα του Ηρακλή, ο οποίος στην παρθενική του συμμετοχή σε φάιναλ- φορ πλασαρίστηκε στην 3η θέση, πίσω από τον 2ο Ολυμπιακό. Το 2003 ο Ηρακλής προκρίθηκε για 2η φορά σε φάιναλ- φορ Τσάμπιονς Λιγκ και πήρε την 4η θέση στο Μπελογκόριε.

    Και πάνω που λέγαμε ότι τα έχουμε δει... όλα, τα όσα πρόκειται να γίνουν μέσα στον Μάρτιο του 2005 ίσως μας διαψεύσουν... Για πρώτη φορά θα έχουμε στην Ελλάδα δύο διοργανώσεις τελικών Ευρωπαϊκών κυπέλλων και μάλιστα για πρώτη φορά στο ανανεωμένο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και στο νεοσύστατο Τοπ Τιμς Καπ που αντικατέστησε το κύπελλο Κυπελλούχων από τη περίοδο 2000-01. Και να ήταν μόνο αυτό; Όπως δείχνει η πορεία αλλά και η δυναμική των δύο ελληνικών ομάδων που θα μας εκπροσωπήσουν σε αυτά, δεν θα περιοριστούν στο ρόλο του οικοδεσπότη, αλλά και σε αυτό του... θύτη στο βωμό της κατάκτησης δύο Ευρωπαϊκών τίτλων.

    Το φάιναλ- φορ του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στο κλειστό της Πυλαίας στις 26 και 27 Μαρτίου 2005. Ο Ηρακλής έχει προκριθεί απ΄ ευθείας περιμένοντας να μάθει τους αντιπάλους του.

    Στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει την τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης (1995, 1999, 2000) ιταλική Σίσλεϊ Τρεβίζο ή την δις πρωταθλήτρια Ευρώπης (2002, 2003) ρωσική Λοκομοτίβ Μπελογκόριε.

    Ο Ηρακλής έχει αποδείξει την εφετινή σεζόν πως έχει τα φόντα και τις δυνατότητες να ανέβει μέχρι και το πρώτο σκαλί του βάθρου. Ειδικά όταν οι αγώνες θα γίνουν μπροστά σε ένα θερμό κοινό, στο κατάμεστο κλειστό της Πυλαίας, τότε το σενάριο να στηθεί η πρώτη κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ στον Λευκό Πύργο είναι πλέον ορατό.

    Δύο εβδομάδες νωρίτερα (11-12 Μαρτίου), στο κατάμεστο, όπως αναμένεται Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει το φάιναλ-φορ του Τοπ Τιμς Καπ. Στον ημιτελικό οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την τσεχική Ντούκλα Λίμπερετς, ενώ στο άλλο ζευγάρι θα έχουμε ολλανδικό εμφύλιο μεταξύ της Όμνιγουορλντ Αλμέρε και της Νεσελάντε Ρότερνταμ. Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος μέχρι στιγμής στη διοργάνωση και έχει τις δυνατότητες να κατακτήσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του μετά το 1996 όπου στο ίδιο γήπεδο είχε πανηγυρίσει το κύπελλο Κυπελλούχων.

    ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΑΝΔΡΩΝ

    Χρυσή βίβλος

    1960: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1961: Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    1962: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1963: Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    1964: Λέιπζινκ (Ανατολική Γερμανία)

    1965: Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    1966: Δυναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    1967: Δυναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    1968: Σπάρτακ Μπρνο (Τσεχοσλοβακία)

    1969: ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    1970: Αλμα Ατα (ΕΣΣΔ)

    1971: Αλμα Ατα (ΕΣΣΔ)

    1972: Ζέτορ Μπρνο (Τσεχοσλοβακία)

    1973: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1974: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1975: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1976: Ντούκλα Λίμπερετς (Τσεχοσλοβακία)

    1977: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1978: Πλόμιεν Μιλοβίτσε (Πολωνία)

    1979: Αστέρας Μπρατισλάβας (Τσεχοσλοβακία)

    1980: Κλίπαν Τορίνο (Ιταλία)

    1981: Δυναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    1982: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1983: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1984: Σαντάλ Πάρμα (Ιταλία)

    1985: Σαντάλ Πάρμα (Ιταλία)

    1986: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1987: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1988: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1989: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1990: Φίλιπς Μόντενα (Ιταλία)

    1991: ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΕΣΣΔ)

    1992: Μεσσατζέρο Ραβέννα (Ιταλία)

    1993: Μεσσατζέρο Ραβέννα (Ιταλία)

    1994: Εντιλγουόκι Ραβέννα (Ιταλία)

    1995: Σίσλεϊ Τρεβίζο (Ιταλία)

    1996: Νταϊτόνα Μόντενα (Ιταλία)

    1997: Νταϊτόνα Μόντενα (Ιταλία)

    1998: Κάσα Μόντενα (Ιταλία)

    1999: Σίσλεϊ Τρεβίζο (Ιταλία)

    2000: Σίσλεϊ Τρεβίζο (Ιταλία)

    2001: Παρί (Γαλλία)

    2002: Ματσεράτα (Ιταλία)

    2003: Λοκομοτίβ Μπελογκόριε (Ρωσία)

    2004: Λοκομοτίβ Μπελογκόριε (Ρωσία)

    Οι ελληνικές συμμετοχές σε φάιναλ- φορ Τσάμπιονς Λιγκ

    1982: 4.Ολυμπιακός

    1992: 2.Ολυμπιακός

    1993: 3.Ολυμπιακός

    1994: 4.Ολυμπιακός

    1995: 3.Ολυμπιακός

    2001: 4.Ολυμπιακός

    2002: 2.Ολυμπιακός

    2002: 3.Ηρακλής

    2004: 4.Ηρακλής

    ΤΟΠ ΤΙΜΣ ΚΑΠ

    Χρυσή βίβλος

    2001: Εσπίνιο (Πορτογαλία)

    2002: Κνακ Ρόζελαρε (Βέλγιο)

    2003: Πιετ Ζούμερς Αμπελτόρν (Ολλανδία)

    2004: Λοκομοτίβ Χάρκιβ (Ουκρανία)

    Από τη περίοδο 2000-01 το Τοπ Τιμς Καπ αντικατέστησε το κύπελλο Κυπελλούχων.

    [23] ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Παρά το τροχαίο που είχε στην περιφερειακή οδό στο ύψος των εργατικών εστιών ο προπονητής του ΠΑΟΚ Νίκος Καραγεωργίου, πραγματοποίησε κανονικά την προπόνηση της ομάδας του. Ξέχασε για λίγο την σύγκρουση του αυτοκινήτου του με ένα άλλο δύο φοιτητών και προπόνησε τους παίκτες του εν όψει του επόμενου παιχνιδιού με τον Εργοτέλη στην Κρήτη.

    Σε αυτήν πήραν μέρος όλοι οι ποδοσφαιριστές εκτός των τραυματιών Μεγκαχέντ και Καραδήμου. Ο πρώτος γιατί βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε μετά τον τραυματισμό του στο χθεσινό παιχνίδι, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει διάταση του έσω πλαγίου και θα μείνει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες.

    [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Η ομάδα του διεθνή αθλητή Γρηγόρη Σανίκη, Κρονάου Όστριγκεν που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία της Γερμανίας κέρδισε με 32-30 την Λοϊτερσχάουζ. Ο Έλληνας αθλητής πέτυχε οχτώ τέρματα, ήταν ο κορυφαίος της συνάντησης και χειροκροτήθηκε.

    Επίσης η Ελβετική ομάδα του Νίκου Κοκολοδημητράκη, Βίντερτουρ, κέρδισε την Στανς Τσέντραλσβάιτς με 33-30. Ο Έλληνας αθλητής πέτυχε πέντε γκολ.

    Η ελβετική ομάδα των Καρυπίδη- Γκασνάκη, Σαφχάουζεν νίκησε την Σουρ με 30-26. Ο Καρυπίδης σκόραρε τρεις φορές και μία ο Γκασνάκης.

    Οι κορυφαίοι Έλληνες διεθνείς διαιτητές Σωτήρης Μίγκας και Φώτης Μπάβας διαιτήτευσαν στην Ουγγαρία τον αγώνα Ντούναφερ Γκούμερσμπαχ (Γερμανία) για το Κύπελλο Κυπελλούχων ανδρών που έληξε με 35-30 υπέρ της ουγγρικής ομάδας. Οι δύο Έλληνες διεθνείς διαιτητές έδωσαν ρεσιτάλ διαιτησίας και απέσπασαν τα θερμότατα συγχαρητήρια του παρατηρητή διαιτησίας και πρόεδρου της ολυμπιακής επιτροπής της Γεωργίας κ. Τεβζάντζε.

    [25] Ο ΜΠΟΡΕΛ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΛΙΠΑΡΙ

    Στρασβούργο, 7 Μαρτίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μπορέλ, ζήτησε από τις ΗΠΑ να ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του Ιταλού πράκτορα Νίκολα Καλιπάρι ο οποίος σκοτώθηκε στη Βαγδάτη προσπαθώντας να προστατεύσει τη δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα. Ο ίδιος ζήτησε να συνεχιστεί η πίεση για την απελευθέρωση της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά και του οδηγού και διερμηνέα της, Χουσέιν Χανούν, που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ.

    "Θα ήθελα εδώ να πω στις αμερικανικές αρχές ότι πρέπει να ρίξουν φως στις τραγικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του Καλιπάρι." είπε ο Μπορέλ και τόνισε ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δηλώσει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθερία στην πληροφόρηση και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων παντού".

    [26] ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΣΤΟΥΣ 140 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Σάντο Ντομίνγκο, 7 Μαρτίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Τουλάχιστον 140 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε σε φυλακή στο ανατολικό τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της χώρας, όπως μετέδωσε το ΒΒC.

    Η πυρκαγιά προκλήθηκε μετά από συμπλοκές κρατουμένων στη φυλακή της πόλης Χιγκει και επεκτάθηκε γρήγορα.

    [27] Ο ΜΠΟΛΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Ουάσινγκτον, 7 Μαρτίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφάσισε να διορίσει τον Τζον Μπόλτον, νυν υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα εξοπλισμών, πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Οπως μετέσωσε το ΒΒC ο Μπόλτον έχει τη φήμη ότι είναι ένας άνθρωπος που μιλά ορθά κοφτά και έχει υιοθετήσει σκληρές θέσεις κατά της Βόρειας Κορέας και του Ιράν για τα πυρηνικά τους προγράμματα. Ο διορισμός του θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

    [28] ΗΠΑ: "ΠΑΡΑΛΟΓΗ" Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΜΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Ουάσινγκτον, 7 Μαρτίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "παράλογη" την υπόθεση ότι οι αμερικανοί στρατιώτες σκόπιμα έπληξαν με πυρά την ιταλίδα όμηρο Τζουλιάνα Σγκρένα για να την σκοτώσουν.

    "Πιστεύω ότι είναι παράλογο να υποστηρίζεται ότι οι στρατιώτες μας σκόπιμα έθεσαν στο στόχαστρό τους αθώους πολίτες. Είναι απλά παράλογο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλίλαν.

    Η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα τραυματίστηκε την Παρασκευή από αμερικανικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μετά την απελευθέρωσή της από τους απαγωγείς της στο Ιράκ.

    [29] ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 118 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ

    Σάντο Ντομίγκο, 7 Μαρτίου 2005 (18:40 UTC+2)

    Τουλάχιστον 118 κρατούμενοι έχασαν την ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε σε φυλακή στο ανατολικό τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της χώρας. "Μέχρι στιγμής έχουμε καταμετρήσει 118 νεκρούς, αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι", δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσίσκο Ντομίνγκες Μπρίτο, μετέδωσε το ΒΒC.

    [30] ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (13:18 UTC+2)

    Δεκαπέντε χρόνια ζωής κλείνει φέτος το καρναβάλι της Ελασσόνας και στα Δημοτικά Διαμερίσματα και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με φαγοπότι, χορός, γλέντι και διασκέδαση θα κρατήσουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

    Το πρόγραμμα:

    Τρίτη 8 Μαρτίου

    "Μασκέ Πάρτι" της Λαογραφικής - Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας στο club "EL TORO" στην Τσαριτσάνη.

    Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 8:00 μ.μ.

    Φωτιά στα Αραδοσίβια (Δημοτικά Διαμερίσματα Γαλανόβρυσης και Στεφανόβουνου) με παραδοσιακή ορχήστρα.

    Φωτιά στον Οικισμό Μικρ. Ελευθεροχωρίου με παραδοσιακή ορχήστρα.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Κουκλοθέατρο για παιδιά, στις 6.00 μ.μ. Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας. "Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα". Ένα Παραμύθι για παιδιά με γιγαντοκούκλες, ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς. Ήρωες, ξωτικά και Νεράιδες, θα μας θυμίσουν κάτι από τις αφηγήσεις της γιαγιάς σε μορφή ολοκληρωμένης παράστασης που παρασύρουν τα παιδιά στο όνειρο και στη μαγεία.

    Στις 7.00 μ.μ. παραδοσιακή Αποκριά στην Ελασσόνα. Αποκριάτικη Εκδήλωση

    στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας. Συγκέντρωση όλων των καρναβαλιστών στο Πολιτιστικό Κέντρο, παρέλαση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και κατάληξη στην κεντρική πλατεία της πόλης για γλέντι και ξεφάντωμα με φωτιά, κρασί και φαγητό. Συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες του Δήμου Ελασσόνας, της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών και της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας. Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας, οι μαθητικές κοινότητες των Σχολείων και μορφωτικοί σύλλογοι των δημοτικών διαμερισμάτων.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου, Πρωί και Απόγευμα

    Στο φουσκωτό χωριό μαζί με την παρέα των Χαρούμενων, πολύχρωμων Κλόουν, με τους πανύψηλους και εντυπωσιακούς Ξυλοπόδαρους, με Ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργούς και την παρέα από την Disneyland την Minnie, τον Mickey και τον Donald Duck, που θα παίξουν με τα παιδιά και θα τους χαρίσουν μοναδικές στιγμές.

    Ένα γιορτινό ξεφάντωμα που συνδυάζει στοιχεία Θεάτρου Δρόμου και Θεάματος (παντομίμα, ταχυδακτυλουργικά νούμερα και ηχοπαιχνίδια) με πολλές εκπλήξεις.

    Στις 8:00 μ.μ. Φωτιά στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δρυμού με παραδοσιακή ορχήστρα.

    Φωτιά στον Οικισμό της Αετοράχης με παραδοσιακή ορχήστρα.

    Φωτιά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Βαλανίδας με παραδοσιακή ορχήστρα.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι

    "5ο ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ"

    Η Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. του Δήμου Ελασσόνας και Ο σύλλογος Αεραθλητών Λάρισας, διοργανώνουν και φέτος για 5η συνεχόμενη χρονιά το Ιπτάμενο Καρναβάλι.

    Μια ξεχωριστή εκδήλωση με πάνω από 50 διαφορετικές και γεμάτες φαντασία παρουσίες με αεραθλητές από όλη την Ελλάδα, που θα πετάξουν στον ουρανό της Ελασσόνας με αλεξίπτωτα πλαγιάς έχοντας αποκριάτικα κουστούμια! Πρόκειται για ένα πρωτότυπο happening που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Χρώματα, μουσική και φυσικά βραβεία για τις καλύτερες συμμετοχές. Χώρος απογείωσης είναι η κορυφή μετά το Δ.Δ. Δρυμού, πάνω από το κέντρο "Πισίνα" και προσγείωσης ο χώρος που βρίσκεται δίπλα στο ίδιο κέντρο.

    Στις 7.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας αποκριάτικο ξεφάντωμα με καρναβαλιστές σε ξέφρενους ρυθμούς από τα καφέ και τα μπαρ της πόλης μας, από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου, τον Εμπορικό Σύλλογο και τις μαθητικές κοινότητες.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιστεία, παρέλαση στο χώρο της κεντρικής πλατείας από τους καρναβαλιστές, πολύ μουσική, διαγωνισμό καραόκε, χορό και δωρεάν ποτό.

    ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Μαρτίου

    Το μεσημέρι της Καθαρά Δευτέρας στην Πλατεία Βαροσίου της Ελασσόνας αλλά και στις πλατείες Δημοτικών Διαμερισμάτων ξεκινά το παραδοσιακό γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί. Παραδοσιακές ορχήστρες θα δίνουν το ρυθμό της ημέρας.

    Συγκεκριμένα:

    Ελασσόνα (Πλατεία Βαροσίου), στη 1.00 μ.μ. Φωτιά και γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Π. Λίτσιου, φασολάδα, σαρακοστιανά και κρασί

    Δ. Διαμέρισμα Ευαγγελισμού, 1.00 μ.μ. Γλέντι στην πλατεία του Ευαγγελισμού με παραδοσιακή ορχήστρα, με φασολάδα, σαρακοστιανά και κρασί.

    Δημοτικά Διαμερίσματα, 1.00 μ.μ. Γλέντι στις πλατείες των Δημοτικών Διαμερισμάτων (ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΒΑΛΑΝΙΔΑ, ΑΕΤΟΡΑΧΗ) με Φασολάδα, σαρακοστιανά και κρασί.

    [31] "ΟΙ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ" ΤΟΥ Γ.ΚΟΤΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΜΑΛΛΙΑΡΗ - ΠΑΙΔΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (12:58 UTC+2)

    Το βιβλίο του Θεσσαλονικιού ηθοποιού, Γιώργου Κοτανίδη, «Οι Σαλτιμπάγκοι» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιαστεί αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 8.00 μ.μ. στο νέο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Μαλλιάρης - Παιδεία (πρώην Ανατόλια).

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, ο Νίκος Ναουμίδης, ηθοποιός, και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η ηθοποιός Εύα Βλαχάκου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Χάρης Αηδονόπουλος.

    Το βιβλίο

    1836. Η Αθήνα, ένα χωριό οχτώ χιλιάδων κατοίκων, έχει γίνει η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Έρχονται από το Ναύπλιο ο βασιλιάς Όθων, η κυβέρνηση, εκατοντάδες υπάλληλοι και Βαυαροί στρατιώτες. Συνωστίζονται έλληνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της διασποράς, Ιταλοί επαγγελματίες, άγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι διπλωμάτες, Βαυαροί κυβερνήτες και κάθε λογής σαλτιμπάγκοι. Ανάμεσα στους νεοφερμένους, ο Θάνος Σκοντζόπουλος, Έλληνας της διασποράς και Φιλικός. Με τη συμπαράσταση του μεγάλου έρωτα, της δούκισσας ντε Μπρολί, δημιουργεί το πρώτο θέατρο της σύγχρονης Αθήνας, παίζοντας πατριωτικά έργα. Η υποδοχή των Αθηναίων είναι εκρηκτική: συγκινούνται, εκστασιάζονται, οργίζονται και φτάνουν να πυροβολούν τους αντιπαθείς ήρωες. Η δράση αυτού του θεάτρου όμως δεν αρέσει στην εξουσία

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΚΘ ΣΤΗ ΔΕΠΚΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (12:51 UTC+2)

    Μεγάλη ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ροπές και εκδοχές» διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια λειτουργίας του, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΠΚΑ του δήμου Σερρών, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τρίτη 22 Μαρτίου 2005 στις 8.30 μ.μ.

    Η έκθεση

    Δεκαπέντε φωτογράφοι, που ο καθένας αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρα διαφορετικό τρόπο θεώρησης και χρήσης της φωτογραφίας, συναντιούνται για να διαπραγματευτούν τις διαφορές τους και να οριοθετήσουν αυτά που τους ενώνουν, με ένα διάλογο ανοικτό και προς τους ίδιους και προς την τοπική φωτογραφική ομάδα που τους προσκάλεσε και προς το κοινό της πόλης, που θα απολαύσει μια υψηλών προδιαγραφών έκθεση. 15 αισθητικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις του ονείρου και της πραγματικότητας στην πιο ωραία και αρμονική τους εκδοχή.

    Η Ελληνική πραγματικότητα

    H σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, όσον αφορά την καλλιτεχνική φωτογραφία, είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αν τη συγκρίνει κανείς με τις διάφορες φωτογραφικές «σκηνές» της Ευρώπης και δεν χάνει την ευκαιρία να επιφέρει κάποιες ανατροπές στην κοινωνία, όπως αναμένεται φυσικά από κάθε μορφής πραγματική τέχνη. Όλα αυτά τα σημαντικά όμως δεν συμβαίνουν μόνο στα δύο μεγάλα κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Σπουδαίες εκθέσεις, όπου παρουσιάζονται όλα τα μεγάλα ρεύματα - και τα πιο σύγχρονα- και όλα τα μεγάλα ονόματα, μπορεί να γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους κυρίως στις δυο αυτές πόλεις, δε λείπουν όμως και κάποιες μικρές ανάσες αποκέντρωσης που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως η παρούσα, που επιχειρεί διεύρυνση του πεδίου δράσης και αλληλοεπηρεασμών της φωτογραφίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου.

    [33] "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (11:04 UTC+2)

    Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. διοργανώνουν τις Κινηματογραφικές Νυχτερίδες. Πρόκειται για κινηματογραφικά αφιερώματα, τα οποία θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου, από σήμερα και για τις επόμενες Δευτέρες, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό.

    Πρόγραμμα Α΄ Κύκλου Κινηματογραφικών Νυχτερίδων:

    Δευτέρα 7 Μαρτίου 2005, στις 20:00

    «Festen» του Thomas Vinteberg,1998

    Ομιλητής: Καλογεροπούλου Χριστίνα, Διδάσκουσα του Τμ. Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει η Φωτεινή Τσακίρη, φοιτήτρια του Τμ. Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005, στις 20:00

    «Delicatessen» των Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet, 1991

    Ομιλητής: Γιαννόπουλος Νικόλαος, Διδάσκων του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει ο Φραγκίσκος Μαούνης, φοιτητής του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005, στις 20:00

    «Το καλοκαίρι της Άννας» της Jeanine Meerapfel,2001

    Ομιλητής: Τράγκαλος Δημήτρης, Διδάσκων του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει η Κατερίνα Γραμματικοπούλου, φοιτήτρια του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 4 Απριλίου 2005, στις 20:00

    «Το δείπνο της Babette» του Gabriel Axel,1987

    Ομιλητής: Σταματοπούλου Ειρήνη, Διδάσκουσα του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει ο Παύλος Σηφάκης, φοιτητής του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Δευτέρα 11 Απριλίου 2005, στις 20:00

    «Chocolat» του Lasse Hallstrom,2000

    Ομιλητής: Αθανασάτου Γιάννα, Διδάσκουσα του Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ

    Προλογίζει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, φοιτητής του Τμήματος Κινημ/φου ΑΠΘ

    Οι Κινηματογραφικές Νυχτερίδες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της πρυτανείας του Α.Π.Θ.

    [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΪΣΙ ΣΕΒΑΛΙΕ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2005 (10:04 UTC+2)

    Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον θα βρίσκεται σήμερα Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 18.00 η Τρέισι Σεβαλιέ, η συγγραφέας του βιβλίου «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι», προσκεκλημένη του British Council, των εκδόσεων Ωκεανίδα και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου της με τίτλο «Η Κυρία και ο Μονόκερος».

    Στην εκδήλωση η συγγραφέας θα παρουσιάσει τη δουλειά της και παράλληλα θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τα βιβλία της. Τη συγγραφέα θα προλογίσει η καθηγήτρια Ruth Parkin-Γουνελά, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι».

    Η Τρέισι Σεβαλιέ θεωρείται από πολλούς ως η σύγχρονη συγγραφέας που έδωσε το φιλί της ζωής στο Ιστορικό Μυθιστόρημα. Ο λεπτότατος ερωτισμός, το παιχνίδι της τέχνης με το μύθο, και η πιστή αναβίωση της εποχής, όπως αναδύονται μέσα από το βιβλίο της «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι», την έκαναν να ξεχωρίσει μέσα από μια πλειάδα νέων λογοτεχνών της εποχής μας.

    Η παρουσίαση της συγγραφέως θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά και η εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων γίνονται στο τηλ. 2310-378431 (ώρες 10.00 έως 17.00).

    «Το Κορίτσι με το Σκουλαρίκι»

    Η συγγραφέας Τρέισι Σεβαλιέ εμπνεύστηκε από το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι σ' έναν από τους πιο αισθαντικούς και μυστηριώδεις πίνακες του Βερμεέρ (Μουσείο Mauritshuis, Χάγη, Ολλανδία) για να γράψει ένα μυθιστόρημα για το τέλος της αθωότητας και το τίμημα της μεγαλοφυΐας.

    Στο Ντελφτ του 17ου αιώνα, μια πλούσια πόλη της Ολλανδίας, πλούσιοι και φτωχοί, Καθολικοί και Προτεστάντες, κύριοι και υπηρέτες, όλοι ξέρουν τη θέση τους. Ετσι, όταν η Χριτ μπαίνει υπηρέτρια στο σπίτι του ζωγράφου Βερμεέρ, νομίζει πως ξέρει το ρόλο της: νοικοκυριό, πλυσίματα και φροντίδα των έξι παιδιών του ζωγράφου. Επίσης νιώθει ικανή να τα βγάλει πέρα με την τρομερή πεθερά του, τη νευρική κι αισθησιακή γυναίκα του και τη ζηλόφθονη υπηρέτριά τους. Εκείνο που κανείς δεν περιμένει είναι πως η διακριτικότητα και η εξυπνάδα της Χριτ, όπως και η γοητεία που ασκούν πάνω της οι πίνακες του ζωγράφου, θα την οδηγήσουν μοιραία στον κόσμο του. Καθώς γίνεται σιγά-σιγά μέρος του έργου του, η οικειότητα μεταξύ τους μεγαλώνει, δημιουργώντας εντάσεις κι εσφαλμένες εντυπώσεις μέσα στο σπίτι, κι ακόμη καθώς το σκάνδαλο διαρρέει αναταραχή και ψιθύρους στην πόλη.

    «Η ιδέα γι' αυτό το μυθιστόρημα», λέει η συγγραφέας, «προήλθε από αυτό το αινιγματικό ύφος του μοντέλου στον ομώνυμο πίνακα του Βερμεέρ. ΄Έτσι ξεκίνησα ν' αναρωτιέμαι ποια να ήταν άραγε αυτή η κοπέλα και τι μπορεί να της έκανε ο ζωγράφος για να έχει αυτή την έκφραση».

    Τρέισυ Σεβαλιέ

    Η Τρέισι Σεβαλιέ μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον. Το 1984 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και εργάστηκε αρκετά χρόνια σαν επιμελήτρια ειδικών βιβλίων, λεξικών και εγκυκλοπαιδειών. Το 1994 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο East Anglia, όπου σπούδασε δημιουργικό γράψιμο. Το Κορίτσι με το σκουλαρίκι είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Το πρώτο, με τίτλο The Virgin Blue, προβλήθηκε σαν ένα από τα πιο αξιόλογα έργα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων. Σήμερα ζει στο Λονδίνο με τον άντρα της και το παιδί τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 March 2005 - 19:14:04 UTC