Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΕΠΙΜΟΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
  • [03] ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ OI ΓΙΟΣΑΚΗΣ KAI ΚΑΛΟΥΣΗΣ
  • [04] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΤΟ ΣΑΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [06] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ
  • [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [08] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΕΡΙ ΕΦΑΠΑΞ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ Ο.Ο.Σ.Α. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [10] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΕΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [12] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ
  • [13] ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ   
  • [14] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ''ΝΙΚΑΣ'' ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [15] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
  • [16] Ο Λ. ΜΠΡΑΧΙΜΑΪ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Ρ. ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [17] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΙ ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ
  • [18] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ
  • [19] ΣΙΛΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2007
  • [20] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [21] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [25] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΟΜΑΡ ΚΑΡΑΜΙ
  • [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [27] ΤΑΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΚΑΛΙΜΠΑΡΙ
  • [28] Ο ΚΟΥΤΣΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΟΝΓΚΑΤΖΕ
  • [29] Ο ΡΑΣΕΛ ΚΡΟΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ;
  • [30] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
  • [31] ΜΙΝΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "FRINGE" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] ΔΥΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ
  • [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
  • [34] 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (00:13 UTC+2)

    «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό θεωρώ εθνικό μου χρέος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κάνοντας χθες τον απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, σε εκδήλωση στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. «Θα δουλέψω σκληρά για να αντιμετωπίσω προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, ενώ επισήμανε ότι με δεδομένα τα όρια της οικονομίας η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μεταφέρονται το λιγότερο δυνατό τα βάρη στον πολίτη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το οικονομικό θαύμα, ενώ σημείωσε ότι η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή δεν σημαίνει ατολμία και αδράνεια. Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα των ελλειμμάτων ήταν μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση, γι αυτό και ήταν απαραίτητη η διαδικασία της απογραφής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, μέσω της περιστολής των ελλειμμάτων και της αναπτυξιακής πολιτικής κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

    -Κος ΓΚΡΟΧΜΑΝ (REUTERS):

    Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Ήθελα να κάνω μία ερώτηση που αφορά κατ΄ αρχήν ένα θέμα που δεν είναι εσωτερικό, είναι εξωτερικό. Πριν μερικές μέρες βρεθήκατε στο Κόσοβο, όπου είχατε κάποιες συναντήσεις, επίσης πριν από μερικές ημέρες το ΚΥΣΕΑ έβγαλε τις προτεραιότητες όσον αφορά τις ασύμμετρες απειλές και η πρώτη προτεραιότητα αναφερόταν στην απειλή από τον βορά.

    Σήμερα είχαμε την παραίτηση Hardnay και την παραπομπή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, μιλούμε για ένα περιβάλλον το οποίο έχει σαφή στοιχεία αστάθειας, αποσταθεροποίησης όλα τα τελευταία χρόνια.

    Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίον είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής, είναι βασικός λόγος για τον οποίον κάναμε αυτή την πρόσφατη επίσκεψη με ειδικούς σταθμούς στο Ζάγκρεμπ στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα.

    Οπωσδήποτε η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ένα πρόσθετο στοιχείο το οποίο πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του. Βεβαίως από την άλλη πλευρά πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και το διεθνές δίκαιο.

    Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι πως αυτή την ώρα προέχει και ευτυχώς θέλω να το τονίσω αυτό, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κύριος Πέτερσεν κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμα για να εφαρμοστούν τα περίφημα standards, τα κριτήρια που θα διασφαλίσουν την ισονομία, την πολυεθνικότητα, το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων στο Κόσοβο.

    Από κει και πέρα θα αρχίσει η συζήτηση για το τελικό status. Η δική μας άποψη είναι ότι αυτό θα πρέπει να κινείται πάντως σίγουρα μέσα στα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βέβαια να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες, με τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πάντως ότι πρέπει όλοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Κι όταν λέω όλοι, η Διεθνής Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γειτονικές χώρες, της περιοχής συμπεριλαμβανομένων ημών, ώστε να μην υπάρξει διακινδύνευση να διολισθήσει η περιοχή πάλι σε ένα περιβάλλον το οποίο θα χαρακτηρίζεται αποσταθεροποιημένο.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η επόμενη ερώτηση στον κύριο Ανδρέα Παναγόπουλο από την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ και να ετοιμάζεται και η κυρία Ανθή Καρασάββα από το CNN NEW YORK TIMES.

    -Κος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ):

    Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Συμπληρώσατε ένα χρόνο διακυβέρνησης, η Κυβέρνησή σας όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εμφανίζει σημάδια φθοράς, ήδη καταγράφεται μία σημαντική μείωση στην πρόθεση ψήφου.

    Και το ερώτημα είναι μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να πορευτεί όπως έχει ή θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες διορθωτικές αλλαγές και πότε;

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, κύριε Παναγόπουλε. Πρώτα από όλα από αυτά που βλέπω εγώ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία ένα σαφές, σταθερό, ξεκάθαρο προβάδισμα.

    Αλλά το βασικό που θέλω να σας πω, και το έχω επανειλημμένα τονίσει, οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης, δεν είναι αυτό που καθοδηγεί, ούτε πρέπει να καθοδηγεί την πολιτική. Για να σας το πω πολύ απλά, αυτή την ώρα το δικό μου ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ σε εκλογικούς συσχετισμούς, αλλά στο δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας.

    Και για να συγκεφαλαιώσω περίπου όσα σας είπα στην αρχική μου εισαγωγή, καλούμαστε σήμερα να κάνουμε την δουλειά, να εξυγιάνουμε προβλήματα και χώρους που για πολλά χρόνια ήταν τελματωμένα, λίμναζαν και συσσωρεύονταν.

    Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Στο κάτω, κάτω της γραφής, θα μου επιτρέψετε να σας πω, αυτό θεωρώ εθνικό μου χρέος, ασχέτως δημοσκοπήσεων, ασχέτως εκλογικών συσχετισμών.

    Και οφείλω να σας πω ότι έχω πλήρη την πεποίθηση ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν και την γνώση και την ωριμότητα να κρίνουν, να καταλαβαίνουν και να αξιολογούν.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η επόμενη ερώτηση στην κυρία Ανθή Καρασάββα, από το CNN New York Times, και να ετοιμάζεται η κυρία Έλλη Τριανταφύλλου.

    -Κα ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ (CNN- NEW YORK TIMES):Εδώ και ένα χρόνο, κύριε Πρωθυπουργέ, ακούμε το οικονομικό σας επιτελείο να χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας ως δύσκολη αλλά υπό έλεγχο.

    Την Παρασκευή και για πρώτη φορά σε αυτόν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής σας περιγράψατε την κατάσταση ως πιο σοβαρή λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία περνά κρίση και η κρίση αυτή παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Προχωράτε ωστόσο, προχωρά η Κυβέρνησή σας με μέτρα όπως είναι η επιστροφή του ΛΑΦΚΑ, οι νέες φοροαπαλλαγές επιχειρηματιών, επιχειρήσεων και ακούμε τώρα και την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων ΟΤΕ και άλλων.

    Και διερωτώμαι αν υπάρχει εδώ κάποια αντίφαση, κύριε Πρωθυπουργέ. Και επιπλέον αν αυτές οι δαπάνες, για αυτές τις δαπάνες μάλλον αν έχει ενημερωθεί η Commission και αν τις εγκρίνει ή συστήνει αυτοσυγκράτηση.

    Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Καμία διαφοροποίηση δεν υπάρχει στην διάγνωση του προβλήματος. Το είπαμε από την πρώτη μέρα, βεβαίως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα, ειδικά των ελλειμμάτων, είναι μεγαλύτερο από ότι υπολογίζαμε, αυτή είναι η αλήθεια και χρειάστηκε η αναγκαία, επίπονη αλλά αναγκαία διαδικασία της απογραφής για να εκδηλωθεί αυτό και να φανεί στην πλήρη του έκταση.

    Από εκεί και πέρα η πολιτική μας είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Δεν είναι κομμάτια αποσπασματικά. Η πολιτική, λοιπόν, αυτή είναι ένας συνδυασμός της προσπάθειας να περισταλούν, να συμμαζευτούν τα δημόσια ελλείμματα και να βρεθούν κάτω από 3% μέσα στην 2ετία.

    Και από την άλλη πλευρά, της αναπτυξιακής πολιτικής που στηρίζεται σε μία σειρά κυρίως από διαρθρωτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη σας περιέγραψα.

    Τώρα, αναφέρατε κάποια πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα. Μιλήσατε για το ΛΑΦΚΑ. Έγινε πάρα πολύ συζήτηση για αυτό. Εκείνο που θα σας πω εγώ, είναι ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση, που έλυσε το πρόβλημα, όταν, παραβαίνοντας δικαστική απόφαση προηγούμενη, παρ' έτοιμη και είχε προβλέψει την παράταση μέχρι και το 2008, αυτής της, με δικαστική απόφαση, παράνομης εισφοράς.

    Και από εκεί και πέρα, για να μη μένουν σκιές και επειδή μιλώ πάντα τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της διαφάνειας, αποφάσισα να λάβουμε και μία συγκεκριμένη απόφαση, για τα αναδρομικά.

    Με άλλα λόγια, θέλω να πω το εξής. Η ολοκληρωμένη πολιτική, που στηρίζεται στην περιστολή των ελλειμμάτων και στην αναπτυξιακή προοπτική, για λόγους καθαρά βαθύτατα πολιτικούς, πιστεύω ότι πρέπει ταυτόχρονα να δίνει το μήνυμα στους πολίτες και ειδικά στους λιγότερο ευνοημένους, ότι η Κυβέρνηση, στα όρια βεβαίως των αντοχών της Οικονομίας, που είναι δύσκολα, κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους.

    Και πάντως, να γνωρίζουν ότι κανένας δεν έχει πρόθεση να τους εμπαίξει. Ότι τους μιλούμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας, και επαναλαμβάνω, στα όρια αντοχής, δίνουμε λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η κυρία Ελένη Τριανταφύλλου από την «Καθημερινή» και να ετοιμάζεται και ο κ. Robert Macdonald.

    -Κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ («Καθημερινή»):Να συνεχίσω κι εγώ με το ΛΑΦΚΑ. Σας καταλογίζουν ωστόσο πολλοί, ότι υπαναχωρήσατε από την αρχική σας θέση για την καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, υπό την πίεση των γεγονότων και του κλίματος που είχε dhμιουργηθεί. «Υπέκυψε στους εκβιασμούς», λένε ορισμένοι.

    Δεν σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες κατηγορίες πολιτών, με ανάλογα αιτήματα, μετά από αυτή την αλλαγή στάσης τη δική σας; Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι κυρία Τριανταφύλλου. Ούτε πιέζομαι, ούτε εκβιάζομαι. Και θαρρώ ότι θα έπρεπε να έχει γίνει σαφές αυτό. Από εκεί και πέρα, θεωρώ κρίσιμη προτεραιότητα να στέλνουμε τα σωστά μηνύματα.

    Στη σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που έχουμε διαμορφώσει, χτίζουμε και θέλουμε να κρατήσουμε αλώβητη με τους πολίτες. Αυτό είναι το περιεχόμενο της πολιτικής απόφασης που πήραμε.

    Από εκεί και πέρα, δεν συνδέεται αυτό με διεκδικήσεις. Σας είπα και πριν ότι πολλά απ' τα αιτήματα των πολιτών είναι δίκαια. Όχι όλα. Βεβαίως ακούγονται κατά περίπτωση και υπερβολές. Αλλά υπάρχουν και πολλά δίκαια αιτήματα. Και κανείς τα εξετάζει, πρώτον στην λογική αξιολόγηση του δίκαιου ή όχι. Και βέβαια των υφισταμένων δυνατοτήτων της Οικονομίας.

    Και αυτό, σε κάθε περίπτωση, θα το εκπέμπω με απόλυτη ειλικρίνεια.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κ. Robert Macdonald απ' το Economist Intelligence Unique, και να ετοιμάζεται ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας απ' το Mega.

    -Κος Macdonald: Κύριε Πρωθυπουργέ, η κυβέρνησή σας θα εξετάσει, κατά την διάρκεια της θητείας της, θέματα συνταξιοδοτικά; Και πώς; Θα αλλάξουν ίσως τα συνταξιοδοτικά ταμεία; Θα υπάρξει αναδιάρθρωσή τους; Θα υπάρξει ένας τρίτος πυλώνας;

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα απαντήσω στην ελληνική και είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα σας διερμηνεύσει. Η ερώτηση που ετέθη, είναι για πιθανές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Υπάρχουν πτυχές του Ασφαλιστικού, που χρήζουν αντιμετώπισης τώρα. Αναφέρομαι κυρίως στο ζήτημα του Ασφαλιστικού των Τραπεζών. Υπάρχει ένας διάλογος, ελπίζουμε να φτάσει σε κατάληξη. Εν πάση περιπτώσει τον παρακολουθούμε. Αυτό είναι ένα θέμα όμως, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα.

    Στο γενικότερο Ασφαλιστικό. Γνωρίζετε τις θέσεις μας. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλύονται, ή πρέπει να επιλύονται σε βάρος των ασθενέστερων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Γι' αυτό έχω πει επανειλημμένα, δεν τίθεται θέμα ούτε ύψους συντάξεων, ούτε χρόνου, δηλαδή ορίου ηλικίας.

    Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία, ότι κάποια στιγμή, θα πρέπει με ειλικρίνεια, με νηφαλιότητα και με πνεύμα συνεργασίας, να καθίσουμε κάτω όλοι οι φορείς, - πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί φορείς -, και να συζητήσουμε για την μακροπρόθεσμη προοπτική του ασφαλιστικού, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

    Λέω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο επείγει να γίνει αύριο το πρωί, ούτε προαναγγέλλω κάποια μέτρα ή παρεμβάσεις στο επικείμενο μέλλον, το θέτω ως γενικό ζήτημα. Κάποιες πτυχές πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα, όπως στον τραπεζικό τομέα και από κει και πέρα νομίζω μια ώριμη κοινωνία πρέπει να συζητήσει επί τη βάση συγκεκριμένων στοιχείων της μακροπρόθεσμης προοπτικής την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κύριος Δημήτρης Τσιόδρας από την τηλεόραση του MEGA και να ετοιμάζεται η κυρία Μαρία Τοπάλοβα.

    -Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ (MEGA): Κύριε Πρόεδρε παρουσιάζοντας το 2003 την οικονομική πολιτική που θα ακολουθούσατε αν κερδίζατε τις εκλογές, όπως και έγινε, είχατε στηρίξει το φιλόδοξο τότε πρόγραμμά σας στις εξής προϋποθέσεις: Ότι θα είχαμε οικονομική ανάπτυξη 5% ετησίως κι ότι θα εξοικονομούσατε 10 δις από την κρατική σπατάλη.

    Πριν από λίγο είπατε ότι έχουμε εξοικονομήσει 3 δις από την κρατική σπατάλη και οι ρυθμοί ανάπτυξης τον πρώτο χρόνο ήταν κάτω από το 4% και το δεύτερο χρόνο επίσης ήτανε κάτω από το 4%. Επιπροσθέτως λέτε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο είχατε υπολογίσει.

    Άρα λοιπόν οι προϋποθέσεις που είχατε θέσει για την υλοποίηση του προγράμματός σας μάλλον όπως φαίνεται από τους αριθμούς δεν ισχύουν. Μήπως πρέπει λοιπόν να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμά σας και να πείτε ότι μερικά από αυτά που είχατε πει προεκλογικά δεν πρόκειται να υλοποιηθούν επειδή δεν βγαίνουν οι αριθμοί;

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είπατε για παράδειγμα ότι μιλούσαμε για ένα πολύ εκτεταμένο κόστος-σπατάλης, για τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

    Αυτό απλώς να θυμίσω γιατί δεν το είπατε, είναι αποτέλεσμα ή αν θέλετε συμπέρασμα μελέτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσημης πηγής. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί σε δέκα μήνες μέσα να αντιμετωπιστεί πλήρως.

    Όμως θα έλεγα ότι στη θέση σας θα έδινα συγχαρητήρια σε μία Κυβέρνηση που έχει κάνει ήδη στον πρώτο χρόνο μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια περιστολής της δημόσιας σπατάλης και μάλιστα χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν, όλοι το ξέρουμε, ευτυχώς πάρα πολύ επιτυχημένοι και ασφαλείς, αλλά πάντως το κόστος ήταν ένα πολύ μεγάλο βάρος. Ξεκινώ από αυτό.

    Δεύτερον βεβαίως επιδιώκουμε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι το κλειδί αν θέλετε στο κάτω-κάτω της γραφής. Αυτό όμως δε γίνεται δια μαγείας, ούτε μπορεί να στηρίζεται μόνο όπως στηρίχθηκε στο παρελθόν σε ολυμπιακά έργα ή στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

    Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να πετύχει τους όρους να έχει δυναμική αυτοτροφοδοτούμενη και ισόρροπη ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές.

    Κάποιες απ΄ αυτές σας τις ανέφερα. Είναι δεδομένο αυτό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε τελευταίοι στους δεκαπέντε και αν συνεχίσουμε με την ίδια λογική θα μας ξεπεράσουν πολύ σύντομα και πολλές από τις νέες χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρόσφατη διεύρυνση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Αυτή την πραγματικότητα λοιπόν εγώ θεωρώ ότι οι Έλληνες την έχουν κατανοήσει πλήρως και αυτή την πραγματικότητα πρέπει να αλλάξουμε. Οι στόχοι είναι εφικτοί. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, θα σας φανεί ίσως περίεργο που θα το πω, οικονομικό θαύμα. Έχει τις δυνατότητες να το κάνει αυτό.

    Αλλά θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα αλλαγών. Ήρθε η ώρα να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Ήρθε η ώρα να παράγουμε. Ήρθε η ώρα να εξάγουμε. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τουλάχιστον κάποια πράγματα καλύτερα από άλλους. Αυτό είναι το κλειδί της οικονομίας.

    Και βέβαια, με το απλοϊκό παράδειγμα αλλά νομίζω προσιτό σε όλους που σας είπα στην αρχική μου εισήγηση, διαχειριζόμενοι με σύνεση τα του οίκου μας. Εννοώ τα οικονομικά του κράτους.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η κυρία Μαρία Τοπάλοβα από τη βουλγαρική τηλεόραση και να ετοιμάζεται η κυρία Κοραή.

    -Κα ΤΟΠΑΛΟΒΑ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΤV): Η ερώτησή μου αφορά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Στο στάδιο που τώρα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κατά τη γνώμη σας θα καταφέρουν οι τρεις χώρες να συμφωνήσουν για το σχέδιο και πότε;

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω τέτοια πρόβλεψη. Εκείνο που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ίσως για πρώτη φορά τόσο συντονισμένη προσπάθεια να προωθηθεί αυτό το πραγματικά μεγάλο και σπουδαίο project.

    Υπάρχει κατ΄ αρχήν μια μονογραφή μνημονίου, που είναι ένα θετικό βήμα, από κει και πέρα δουλεύουμε για την ταχύτερη δυνατή οριστική συμφωνία και από κει και πέρα για την έναρξη του ίδιου του έργου.

    Εμείς φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε ότι θα πραγματοποιηθεί, είμαστε σε στενή επαφή και συνεργασία με τους Εταίρους μας γι αυτό, δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, πιστεύουμε να έχουμε θετική κατάληξη.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η κυρία Χριστίνα Κοραή από την Ελευθεροτυπία και να ετοιμάζεται και η κυρία Σόνια Σέιζοβα.

    -Κα ΚΟΡΑΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Κύριε Πρωθυπουργέ, ενώ και εσείς προσωπικά και η Κυβέρνησή σας ήσασταν και πριν να γίνετε Κυβέρνηση υπέρμαχοι της διαφάνειας και γενικά κατά της διαφθοράς και της κάθαρσης, πως γίνεται τώρα να σας καταλογίζουν και μέσα φίλια στην Κυβέρνησή σας μία στάση ουδετερότητας;

    Θεωρείτε ότι ο τρόπος με τον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος χειρίζεται το θέμα της κάθαρσης είναι αποτελεσματικός; Η Κυβέρνηση σκοπεύει ας πούμε να στείλει το ΔΟΥ στις Μητροπόλεις, όταν ακούμε για διάφορα εκατομμύρια να μπαίνουνε σε λογαριασμούς Μητροπολιτών;

    Σκοπεύετε να αλλάξετε τη νομοθεσία για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη, που επίσης είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας; Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Να ξεκινήσω με την αρχική διατύπωση.

    Στα θέματα διαφάνειας, κυρία Κοραή, είμαι και είμαστε άτεγκτοι. Δεν κυνηγούμε κανένα, δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με κανένα, δεν έχουμε προσωπικά με κανένα.

    Αλλά, θεωρώ ως μη διαπραγματευόμενη αξία το κράτος του νόμου, το κράτος δικαίου. Όλες οι άλλες πολιτικές εκπορεύονται από αυτό. Δεν ξέρω ποιος και γιατί στενοχωρείται από αυτό, ούτε με αφορά. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος όπου ο νόμος τηρείται σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό πασχίζουμε να κάνουμε.

    Και ήδη, θα μου επιτρέψετε να πω, με σειρά πολύ συγκεκριμένων και πολύ σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών το υλοποιούμε αυτό. Ξεκινώντας από την απιστία από πλημμέλημα την κάναμε κακούργημα, περνώντας από την δραστική μεταβολή του πλαισίου ανάθεση των δημοσίων έργων μέχρι και τον νόμο για την διαφάνεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο δεν υπάρχει συμβιβασμός.

    Τώρα, υπάρχει μία εξειδικευμένη τοποθέτησή σας, στην οποία θέλω να πω δύο λέξεις.

    Όπως ξέρετε, κατά νόμο, η Εκκλησία της Ελλάδας έχει το αυτοδιοίκητο. Εγώ από την πρώτη ώρα είπα ότι ενθαρρύνουμε, στηρίζουμε και παροτρύνουμε κάθε κίνηση, κάθε μέτρο που στοχεύει στην αυτοκάθαρση. Και νομίζω ότι αυτά που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

    Εκείνο που θέλω να πω, ότι οι αρχές του κράτους και η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί, και ήδη συνεργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Και σε αυτό περιλαμβάνεται, και βεβαίως, ή με εισαγγελική παραγγελία ή διοικητική εντολή, πράξη ελέγχου διαχειριστικού στα οικονομικά της όποιας περίπτωσης χρειάζεται να γίνει. Και σε αυτό, λοιπόν, θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

    Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι, δεν το αποδίδω σε εσάς, οι γενικεύσεις του τύπου: όλα είναι σάπια σε οποιοδήποτε χώρο για τον οποίο αναφερόμαστε, δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η κυρία Σόνια Σεϊζοβα, από το Beta News Agency και να ετοιμάζεται ο κύριος Γιώργος Βλάχος.

    -Κα ΣΕΪΖΟΒΑ (BETA NEWS AGENCY): Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να πάμε λίγο στην εξωτερική πολιτική πάλι.

    Δεδομένο το ελληνικό ενδιαφέρον και την δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά το Κόσοβο, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τις μελέτες και τις συζητήσεις και τα ταξίδια, πώς θα ορίζατε τον ρόλο της Αθήνας στην παρούσα φάση, όσον αφορά το Κόσοβο; Είναι το ένα. Και το άλλο. Το ψήφισμα 1244 έχει μπει οριστικά στο συρτάρι όσον αφορά την Αθήνα; Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, εμείς επιμένουμε ότι η οποιαδήποτε αναζήτηση γύρω από το Κόσοβο πρέπει να στηρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στο διεθνές δίκαιο, και βεβαίως στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Το είπα και θέλω να το επαναλάβω.

    Από εκεί και πέρα ο δικός μας ρόλος είναι ρόλος ενεργού εταίρου στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην αναζήτηση ενός περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την σταθερότητα.

    Σας είπα τις βασικές μας πολιτικές επιλογές, να μην τις επαναλάβω, για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση των standards, των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Τους όρους κατά τους οποίους πρέπει να αναζητηθεί η τελική αντιμετώπιση του status του Κοσόβου.

    Και πρέπει να σας πω, επίσης, ότι επιμένουμε και πολλές πρωτοβουλίες έχουμε πάρει στην κατεύθυνση του να έχουν όλες οι χώρες της περιοχής μία ευρωπαϊκή προοπτική. Και θέλω να σταθώ για λίγα δευτερόλεπτα στο σημείο αυτό.

    Λαμβανομένου υπόψη των δεδομένων στα δυτικά Βαλκάνια και βέβαια των δραματικών εμπειριών της τελευταίας 10ετίας, 12ετίας, θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι χώρες και οι λαοί αυτοί να αποκτήσουν, επιτέλους, ένα όραμα. Ένα όραμα ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας, συνεργασίας. Και αυτό το όραμα το προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Δεν λέω ότι αυτό είναι ένα εύκολο στοίχημα. Δεν λέω ότι αυτό μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται πολύ σοβαρές προσπάθειες εκ μέρους των χωρών και βεβαίως εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

    Όμως, πρέπει να σας πω ότι το προηγούμενο παράδειγμα αρκετών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της περιοχής μας, Βουλγαρία, Ρουμανία, δείχνει το πόσο βοηθά αυτή η προοπτική. Θα σας έλεγα ακόμα και το παράδειγμα της Κροατίας που, για να μην σας λέω λεπτομέρειες, αλλά εν πάση περιπτώσει πήρε ένα καταρχήν Ο.Κ. στην ευρωπαϊκή της προοπτική, πώς μεταβάλλει την εικόνα. Πώς ενθαρρύνονται οι μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό. Πώς αποκτά έμπνευση ένας κόσμος ολόκληρος, για να δεχθεί και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται. Πώς απομακρύνονται, - σταδιακά βέβαια οι πειρασμοί των εθνικιστικών κραυγών, αντιπαραθέσεων, των μηνυμάτων και κηρυγμάτων μίσους.

    Θα έλεγα λοιπόν, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που σας εξέθεσα, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και εμείς, η Ελλάδα ως χώρα η μόνη χώρα σήμερα στην νοτιοανατολική Ευρώπη που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοδοξούμε για το καλό όλων στην περιοχή, να παίξουμε έναν πολύ ενεργό ρόλο σε αυτό.

    Το στοίχημα, αν μου επιτρέπετε, είναι αυτό που κάποτε ονομαζόταν «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», να το μετατρέψουμε όλοι μαζί σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κ. Γιώργος Βλάχος απ' την τηλεόραση του Alpha.

    -Κος ΒΛΑΧΟΣ (Alpha): Δεν ξέρω κ. Πρόεδρε. Δεν ξέρω πώς αισθάνονται οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όταν ο Πρωθυπουργός τους ζητά για δύο ακόμη χρόνια να συνεχίσουν να σφίγγουν το ζωνάρι, αλλά βλέπω ότι το δικό σας το ζωνάρι δεν το σφίγγετε.

    Είχατε πει προεκλογικά, για ένα μικρό, ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Όμως, όταν συνεδριάζουν τα κυβερνητικά Όργανα, γεμίζει όλη η Ηρώδου Αττικού με πρωθυπουργικά αυτοκίνητα.

    Τι θα κάνετε; Θα κάνετε μικρότερο σχήμα; Και δεύτερον. Θέλω να σας ρωτήσω. Είστε Κυβέρνηση τετραετίας, ή εάν δείτε ότι σας εξυπηρετεί, κάποια στιγμή νωρίτερα, θα κάνετε εκλογές;

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

    Τα είπατε όλα. Καταρχήν κ. Βλάχο πρέπει να σας πω, ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που σας βλέπω κοντά μας. Το εννοώ αυτό.

    Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το εξής. Είπαμε και επιμένουμε σε μια πολιτική περιστολής των δημόσιων δαπανών, και κυρίως της σπατάλης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αυτό το κάνουμε, το κάνουμε ήδη με επιτυχία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας έναντι της χώρας, έναντι των πολιτών, έναντι του μέλλοντος. Ξεκάθαρο λοιπόν αυτό.

    Από εκεί και πέρα, μέσα στο πλαίσιο αυτής της περιστολής, βεβαίως πρέπει όλοι μας να δίνουμε και το ανάλογο παράδειγμα.

    Τώρα, μιλήσατε για δομή Κυβέρνησης. Θα σας πω το εξής. Πράγματι, πολιτική στρατηγική στόχευση είναι ένα πιο ευέλικτο σχήμα σε τελική εφαρμογή.

    Όμως, αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη διοίκηση και διάρθρωση. Αυτό θέλει μακρά, βαθιά μελέτη, ώστε οι όποιες αλλαγές, να μην είναι, όπως γινόντουσαν στο παρελθόν, αποτέλεσμα πρόχειρων εκτιμήσεων της στιγμής, ή, αν θέλετε, επιρροών προσώπων.

    Αλλά να είναι κάτι που θα είναι μελετημένο και το οποίο θα συνάδει με την διοικητική διάρθρωση της χώρας και τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο. Αυτό είναι το θέμα το πολιτικό που θέσατε.

    Επειδή μιλήσατε και για ανασχηματισμό. Θα σας πω για μια ακόμα φορά ποια είναι η άποψή μου.

    Εγώ δεν πιστεύω στους ανασχηματισμούς, και μάλιστα στους συχνούς. Και το λέω αυτό με πολύ βαθιά πίστη, ότι το πρώτο και κυρίαρχο στοίχημα είναι η συλλογικότητα, είναι η ομοιογένεια, είναι αυτό που θα με συγχωρέσετε, θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον διεθνή όρο είναι το team work. Δεν είναι συχνές οι αλλαγές.

    Κανένας βεβαίως δεν είναι αλάνθαστος. Και πρώτος ο ομιλών. Αλλά το στοίχημα είναι να πετύχουμε σημαντικό έργο, υπό πιεσμένες συνθήκες χρόνου και πραγματικών καταστάσεων, και όχι οι εύκολες και συχνές αλλαγές προσώπων.

    Άλλωστε, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ασχέτως της προσωπικής μου άποψης, την οποία νομίζω με απόλυτη ειλικρίνεια σας παρουσίασα, το παρελθόν το διδάσκει αυτό.

    Αυτή την ώρα, τις πρώτες εβδομάδες του 2005, είδα όλα τα Κυβερνητικά Στελέχη, Υπουργούς και Υφυπουργούς, θέσαμε τις βάσεις για τον προγραμματισμό αυτού του έτους, τώρα ξεκινώ τις επισκέψεις που θα κάνω εγώ σε κάθε Υπουργείο.

    Κατά συνέπεια είναι η ώρα εντατικοποίησης της δουλειάς, επιτάχυνση των ρυθμών, και όχι ερωτηματικών που μπορεί να δημιουργούν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αλλά πολιτικά δεν είναι παραγωγικά.

    Ως προς το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, ο Ελληνικός λαός έκανε μια επιλογή. Και θα κριθεί η Κυβέρνηση αυτή, όλοι μας, στο τέλος της τετραετίας.

    Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και από πλευράς δημοσιογραφικής, αλλά και εκείνης ξέρω΄γω των πολιτικών αναλυτών να κάνουν διάφορα τέτοια παιχνίδια με συνδυασμούς.

    Δεν αποδίδω πρόθεση σε κανέναν, αλλά πρέπει να σας πω ότι δικό μου μέλημα είναι να είμαι έντιμος και ειλικρινής απέναντι στους πολίτες. Πήρα μία εντολή, την εντολή αυτή είμαι αποφασισμένος να την τιμήσω, κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια όλοι μας υπό πολύ δύσκολες συνθήκες να βάλουμε τη χώρα σε μια διαφορετική πορεία.

    Κατά συνέπεια τερτίπια και πολιτικά κόλπα, όπως αν θέλετε απεδείχθη και με την επιλογή μας για την προεδρική εκλογή, δεν χωρούν.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Κατ΄ αρχήν να σας παρακαλέσω για μία ερώτηση ο καθένας αν έχετε την καλοσύνη. Έχω μαζέψει εδώ πέρα πάρα πολλές ερωτήσεις και θέλουμε να τις απαντήσουμε όλες. Η επόμενη ερώτηση πηγαίνει στον κύριο Δημήτρη Τρύκα από την τηλεόραση του ΝΕΤ και να ετοιμάζεται ο κύριος Robert Goro.

    -Κος ΤΡΙΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ήσασταν ξεκάθαρος στην απάντηση για το θέμα του ανασχηματισμού που παίζει δημοσιογραφικά τον τελευταίο καιρό.

    Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω όμως λίγο σε αυτό, όχι με την διάθεση την ίδια, αλλά θα ήθελα αν είναι δυνατόν μια ερμηνεία κι ένα σχόλιο γι αυτά τα οποία ακούγονται από μέσα από την Κυβέρνηση αν θέλετε, από τα Κυβερνητικά Στελέχη.

    Πρόσφατα Υπουργός της Κυβέρνησης είπε, χθες αν δεν κάνω λάθος, ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε ίσως να στείλει δυο τρεις Υπουργούς από μας στα σπίτια μας που δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες.

    Θέλω να πω ότι δημιουργείται ένα κλίμα ακόμη και στην Κυβέρνηση, που δείχνει ότι ενδεχομένως κάτι να μην πάει καλά. Άλλα Στελέχη επισημαίνουν προβλήματα συντονισμού και προτείνουν ακόμη και συγκεκριμένα πρόσωπα για να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:Σεβαστές όλες οι απόψεις, εγώ επιμένω στην άποψη που σας είπα. Θεωρώ ότι το στοίχημα για μια Κυβέρνηση η οποία τα πάει καλά και βεβαίως δεν είναι ικανοποιημένη γιατί διαρκώς θέλει να βελτιώνει την απόδοσή και να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς απόδοσης, δεν είναι οι συχνές αλλαγές αλλά είναι η μέγιστη δυνατή συλλογικότητα, παραγωγικότητα, ομοιογένεια.

    Και αυτό είναι ένα στοίχημα αν θέλετε πέραν της Κυβέρνησης, που πρέπει να κερδίσουμε και ως χώρα, ως λαός. Όπως καλά γνωρίζετε είμαστε ένας λαός με ξεχωριστές επιδόσεις σε ατομικό επίπεδο, αλλά συχνά με δυσκολίες στη συλλογική απόδοση. Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και η φιλοδοξία μου είναι αυτό να πλησιάσει όσο γίνεται το άριστο.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η Ο κύριος Robert Goro από το BBC και να ετοιμάζεται η κυρία Ταβουλάρη Χρύσα από τον Ελεύθερο Τύπο και η επόμενη ερώτηση στον κύριο Παναγή Γαλιατσάτο από τα ΝΕΑ.

    -Κα ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ): Κύριε Πρόεδρε έκανα μια μικρή έρευνα, ένα μικρό γκάλοπ στους αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου για το τι θα ήθελαν αυτοί να ρωτήσουν εσάς.

    Όλοι στη συντριπτική πλειοψηφία μου ανέθεσαν να σας ρωτήσω αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα εξόδου από την οικονομική κρίση, την οποία και σήμερα εσείς περιγράψατε, και κυρίως τι πρέπει να περιμένουν ή να μην περιμένουν μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα το οποίο ενδεχομένως έχετε θέσει. Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Ταβουλάρη η κατάσταση έχει ξεκάθαρες δυσκολίες, δεν το έκρυψα ποτέ, το επανέλαβα και σήμερα. Και επίσης έχουμε κι ένα πολύ σαφές πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος και πολιτικό βέβαια από πλευράς πολιτικών εφαρμογών, αλλά και από πλευράς χρόνου.

    Το 2006, στο τέλος του 2006, πρέπει το έλλειμμά μας να είναι μέσα στα πλαίσια των δεδομένων που περιγράφει το σύμφωνο σταθερότητας. Δηλαδή κάτω από το 3%. Αυτό είναι μία δύσκολη προσπάθεια, αλλά είναι απόλυτα εφικτή.

    Συνάμα αυτή η πολιτική πρέπει να συνδεθεί, και αυτό κάνουμε, με μία πολύ παραγωγική πολιτική ανάπτυξης. Που σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων, περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ευκαιρίες για απασχόληση, ταχεία προώθηση των έργων, αποκρατικοποιήσεις. Και αυτό κάνουμε.

    Κατά συνέπεια, εκείνο που θέλω να κάνω απόλυτα σαφές είναι ότι αυτή την ώρα αντιμετωπίζουμε προβλήματα συσσωρευμένα επί πολλά χρόνια. Θα μπορούσα να σας πω ότι περίπου είχαμε φτάσει να είμαστε η αυτοκρατορία των ελλειμμάτων. Δεν παραπονιέμαι ούτε παρελθοντολογώ. Αυτή είναι η κατάσταση και η χώρα πρέπει να κερδίσει αυτό το στοίχημα.

    Και πρέπει να το κερδίσει όχι για να προσαρμοστεί απλώς στα ευρωπαϊκά δεδομένα, που στο κάτω, κάτω της γραφής με την θέλησή της ανέλαβε ως υποχρεώσεις, αλλά διότι αυτό είναι η βάση για μία πορεία καλύτερη για τον τόπο.

    Αναρωτιόμαστε όλοι μας, καμία φορά, γιατί υπάρχει υψηλή ανεργία. Γιατί δεν γεννιούνται νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Αναρωτιόμαστε γιατί το βιοτικό επίπεδο ή οι μισθοί των Ελλήνων είναι ουσιαστικά χαμηλότεροι από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η οικονομία μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Και βεβαίως η μία πτυχή του προβλήματος είναι τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που αναφέραμε. Η άλλη πτυχή είναι μία πολιτική η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια.

    Ας μου πει κάποιος μία σοβαρή, μεγάλη, ξένη επένδυση που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία. Γιατί γίνεται σε άλλες χώρες; Άρα, κάτι λάθος έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

    Εγώ είμαι φανατικός θιασώτης των απλών εξηγήσεων, όχι των σύνθετων αναλύσεων. Ούτε θέλω να σας κουράσω εσάς ή εκείνους που μας παρακολουθούν με οικονομετρικά μοντέλα.

    Εγώ λέω το εξής. Πρέπει να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Πρέπει να παράγουμε, πρέπει να εξάγουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις δουλειάς.

    Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα του πώς επιτυγχάνονται όλα αυτά. Το ζήτημα είναι να υπάρχει το σχέδιο, το πρόγραμμα, η βούληση, και θα τα κάνει κανείς. Και εμείς τα έχουμε αυτά.

    Για αυτό με βλέπετε να επιμένω ότι σε δύο χρόνια είμαι αποφασισμένος να έχουν αντιμετωπιστεί αυτά τα θέματα και η Ελλάδα να πάρει επιτέλους την πορεία της μακριά από την μιζέρια όλων των τελευταίων ετών.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κύριος Παναγής Γαλιατσάτος από τα Νέα και να ετοιμάζεται ο κύριος Τάκης Μπαρμπεράκης.

    -Κος ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ (ΝΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, σε όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ήσαστε στην Αντιπολίτευση, θυμάμαι, σε όλες τις κρίσεις που είχε περάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, να ζητάτε παραίτηση Υπουργών, Υφυπουργών και όλων των εμπλεκομένων.

    Στις δικές σας κρίσεις, και δεν ήταν λίγες στον ένα χρόνο που μας πέρασε, δεν έχω δει κανένα να αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες. Τελικά έχει πολιτική ευθύνη αυτή η Κυβέρνηση ή δεν έχει; Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, βεβαίως, στα χρέη της Αντιπολίτευσης είναι να κάνει κριτική και ενίοτε και αυστηρή κριτική. Εμείς κάναμε πάντα εποικοδομητική Αντιπολίτευση. Και υπενθυμίζω το πόσο στηρίξαμε την προηγούμενη Κυβέρνηση στα μείζονα εθνικά θέματα.

    Και σήμερα, αν θέλετε, διεκδικούμε και επιδιώκουμε σε μεγάλα θέματα την συνεννόηση. Σας δίνω ένα απλό παράδειγμα, τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Παρότι οφείλω να πω ότι κάποιες από τις συμπεριφορές, ευτυχώς όχι όλων, αλλά κάποιων οι συμπεριφορές δείχνουν να μην έχουν ξεφύγει από τα κλισέ του παρελθόντος. Το αναφέρω αυτό γιατί είναι ενδεικτικό.

    Εμείς θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την Παιδεία. Σαφές και λεπτομερειακό είναι. Βεβαίως, πήραμε κάποια μέτρα άμεσα. Αλλά από εκεί και πέρα είπαμε για να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη πολιτική Παιδείας με ορίζοντα χρόνια πολλά, κατ' ευχήν ίσως και 20ετία, ελάτε να συμφωνήσουμε σε κάποιους βασικούς άξονες.

    Και το επιδιώκουμε αυτό. Θα φανεί αν επιτευχθεί. Αν δεν επιτευχθεί πάντως, να ξέρετε ότι εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

    Τα δίνω αυτά τα δύο παραδείγματα για να ξεκαθαρίσω το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον ρόλο μας είτε ως Αντιπολίτευσης, είτε ως Κυβέρνησης. Υπάρχει ένα ζήτημα αισθήματος υπευθυνότητας που δεν το απαλλοτριώνουμε.

    Από εκεί και πέρα, βεβαίως, έχουμε κάνει αυστηρή κριτική και έχουμε ζητήσει ακόμα και παραιτήσεις στο παρελθόν από πρόσωπα. Γιατί πιστεύαμε ότι στις συγκεκριμένες καταστάσεις αυτό ήταν το σωστό. Νομίζω στις περισσότερες δικαιωθήκαμε.

    Από εκεί και πέρα αυτό δεν είναι κανόνας για να επιβάλλεται η συμπεριφορά μίας Κυβέρνησης ή αν θέλετε του επικεφαλής μίας Κυβέρνησης όταν αξιολογεί τα πρόσωπα που είναι οι συνεργάτες του. Και δεν το λέω με κανένα συναισθηματισμό. Δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί εδώ.

    Εδώ κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια. Και το βασικό κριτήριο είναι να γίνεται σωστά η δουλειά. Βεβαίως, με την γνωστή προϋπόθεση ότι κανένας δεν είναι αλάνθαστος.

    Αυτός είναι ο γνώμονας, λοιπόν, που με απόλυτη ειλικρίνεια ακολουθούμε.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κύριος Τάκης Μπερμπεράκης από την Millyet και να ετοιμάζεται η κυρία Μαρία Σπυράκη.

    -Κος ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ (MILLYET): Κύριε Πρωθυπουργέ, μία που είπατε για 4ετία, ας υποθέσουμε ότι είμαστε στην αρχή, τους πρώτους μήνες του 2008, έχουν συναντηθεί πάλι οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, είναι η 56η, ας πούμε, συνάντησή τους, μετά ανακοινώθηκε ότι πήγε πάρα πολύ καλά.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η εικόνα είναι μία ικανοποιητική εικόνα για εσάς.

    Λάβετε υπόψη πρόσθετα, ότι υπάρχει και κάποια θεωρία που λέει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να ζήσουν άνετα, χωρίς να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους. Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε. Επανειλημμένα έχω πει ότι επιδιώκουμε ως βασική στρατηγική επιλογή, την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Και νομίζω ότι και εμπράκτως έχουμε δώσει δείγματα αυτής της πολιτικής. Και αναμφισβήτητα, υπάρχει μια βελτίωση της ατμόσφαιρας τα τελευταία χρόνια.

    Οφείλω να πω ότι και η προηγούμενη, η απελθούσα Κυβέρνηση, κατά βάση, αυτή την πολιτική ακολουθούσε. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι η Ελλάδα πήρε την θαρραλέα απόφαση να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους. Γενικότερους, αλλά και της γειτονιάς μας.

    Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Υπάρχει πορεία ακόμα. Προσπάθεια γίνεται. Θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και στο μέλλον.

    Δεν μπορώ να σας μιλήσω ούτε αισιόδοξα, ούτε απαισιόδοξα. Μένω στα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Υπάρχει κάποια βελτίωση. Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα βελτιώσει σταδιακά και την, αν θέλετε, συμβατότητά της έναντι συμβατότητα της συμπεριφοράς της του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών standards, και έχουμε θέσει τον στόχο που σας είπα.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η κυρία Μαρία Σπυράκη, απ' την τηλεόραση του Alter και να ετοιμάζεται ο κ. Βασίλης Χιώτης από το «Βήμα».

    -Κα ΣΠΥΡΑΚΗ (Alter): Κύριε Πρόεδρε, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, εάν είχατε ενημερωθεί από το υπεύθυνο μέλος της κυβέρνησής σας, ότι ο κ. Γούλας επρόκειτο να αποσύρει τη διεκδίκησή του για το ΛΑΦΚΑ.

    Και εάν όχι, επειδή έχετε κάνει αναφορές δύο φορές, - μία την περασμένη Παρασκευή και μία σήμερα σε σκιές -, θέλω να ρωτήσω ποιοι είναι αυτοί που δημιούργησαν αυτές τις σκιές και εάν είναι πολιτικά πρόσωπα στην Κυβέρνηση.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε. Για το πολύ συγκεκριμένο γεγονός, δεν είχα άμεση ενημέρωση. Αλλά πρέπει να σας πω ότι το γενικότερο θέμα με απασχολούσε καιρό, για την αντιμετώπισή του.

    Και όταν μιλώ για σκιές, εννοώ το περιβάλλον το οποίο έτεινε να διαμορφωθεί, όπου περίπου μία Κυβέρνηση, η οποία έχει λύσει το πρόβλημα του εμπαιγμού και της εξαπάτησης χιλιάδων ανθρώπων από προηγούμενη Κυβέρνηση, περίπου να θεωρηθεί και υπεύθυνη για κάτι το οποίο η ίδια αντιμετώπισε.

    Και απ' τη στιγμή κατά την οποία ήθελα να εμπεδώσω στους πολίτες το αίσθημα της εμπιστοσύνης και ότι δεν παίζει κανείς, τουλάχιστον με τη βασική τους αίσθηση στην επικοινωνία τους με την Κυβέρνηση, πήραμε την πολιτική απόφαση να το κάνουμε αυτό.

    Νομίζω λοιπόν ότι είναι σωστή πολιτική απόφαση και σ' αυτό εμμένω. Την ιστορία του ΛΑΦΚΑ την ξέρετε όλοι. Την παρουσίασα δια μακρόν μόλις πριν λίγες ημέρες και σε γενικές γραμμές σήμερα. Δεν επανέρχομαι λοιπόν σε αυτό.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κ. Βασίλης Χιώτης από το «Βήμα», και να ετοιμάζεται ο κ. Πέτρος Μποτσαράκος.

    -Κος ΧΙΩΤΗΣ («Το Βήμα»): Κύριε Πρόεδρε, πριν από έξι μήνες, και ενώ είχατε συμπληρώσει ήδη έξι μήνες παραμονής στην θέση που κατέχετε σήμερα, συζητώντας με βουλευτές, είχατε πει μία φράση που είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση.

    Είχατε πει «πέντε συντεχνίες κυβερνούν την χώρα». Είχατε πει και πέντε άλλους, δεν αναφέρω την έκφραση. Δεν έχω ξεκαθαρίσει αν την είχατε πει ακόμα.

    Θέλω να σας ρωτήσω, αυτές οι πέντε συντεχνίες συνεχίζουν να κυβερνούν την χώρα; Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνο που λέω πάντα είναι το εξής. Ότι είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων. Είμαι διατεθειμένος να κάνω και να κάνουμε ως Κυβέρνηση διάλογο με όλους. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Δεν εξαπατούμε κανέναν. Δεν λέμε άλλα και κάνουμε άλλα. Αλλά πρέπει να γίνει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις.

    Να σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ασφαλιστικό των Τραπεζών. Πρέπει να υπάρξει μία λύση, η οποία βεβαίως να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, αλλά που να είναι εμπροσθοβαρής. Να αντιμετωπίζει το πρόβλημα και να βλέπει το μέλλον.

    Λοιπόν, δεν χρησιμοποιώ όρους ή ταμπέλες ή ετικέτες. Απλώς ένα είναι το μήνυμα. Πρέπει να πάμε μπροστά. Και για να πάμε μπροστά, πρέπει να κάνουμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να εμποδίζονται. Γιατί οποιοσδήποτε λέει «δεν θέλω ν' αλλάξει τίποτα»

    Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Επιμένω στην ανάγκη να ιδιωτικοποιηθεί η «Ολυμπιακή» όπως ξέρετε για πολλά χρόνια. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, καταρχήν δεν το δεχόταν ως στόχο. Απαξιούσε την εταιρία. Και την οδήγησε σε πολύ χειρότερα δεδομένα. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί όπως ξέρετε, αυτήν τη στιγμή γίνεται μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια και ένας διεθνής διαγωνισμός για την επίλυση του προβλήματος.

    Θυμούμαι λοιπόν, ότι τότε που είχα πει αυτήν την, με τα δεδομένα της εποχής, σε εισαγωγικά, τολμηρή ή ρηξικέλευθη θέση, είχαν αντιδράσει οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή».

    Πήγα λοιπόν με τους συνεργάτες μου, στα γραφεία της «Ολυμπιακής», στο παλιό αεροδρόμιο, και επί πολλές ώρες, δεν θυμούμαι πόσες, συζητήσαμε δια μακρόν. Αντιδρούσαν. Διαφωνούσαν.

    Με τον διάλογο βεβαίως, δεν λέω ότι συμφωνήσαμε, αλλά έγιναν αντιληπτά κάποια πράγματα.

    Ρωτώ οχτώ χρόνια μετά, εφτά χρόνια μετά, είχα δίκιο ή δεν είχα δίκιο;

    Δεν είμαι υπέρ των απότομων αλλαγών. Δεν είμαι υπέρ των αιφνιδιαστικών πολιτικών κινήσεων. Είναι όμως βέβαιο ότι κανένας δεν μπορεί να λέει εγώ έτσι τα έμαθα τα πράγματα και δε δέχομαι ούτε να συζητήσω ότι μπορεί να αλλάξουνε.

    Δε λέμε να θίξουμε το βοιωτικό επίπεδο κανενός, δε λέμε να επωμιστούν το βάρος ιδίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι, αλλά πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Ειδικά με τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν οι ΔΕΚΟ, δηλαδή οι δημόσιες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αυτό σήμερα δεν είναι εφικτό.

    Πως θα γίνει; Δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό; Και δε λέμε να γίνει κάτι το απότομο. Να γίνει με μεταβατικές περιόδους, να γίνουν σεβαστά θεμελιωμένα δικαιώματα σύμφωνοι, αλλά πρέπει να γίνει μια αλλαγή.

    Να ας πω ένα άλλο απλό παράδειγμα. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι σήμερα τουλάχιστον κατά νόμο ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι στο Χρηματιστήριο, είναι στον διεθνή ανταγωνισμό, πως λοιπόν θα σταθούν σε αυτό το περιβάλλον εάν δεν αναμορφώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;

    Και αν θέλετε να πάρουμε την άλλη οπτική, ότι υπό το κράτος στερεοτύπων και αντιλήψεων συντηρητικών δε γίνεται καμία αλλαγή. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη; Την έχουμε δει και σε άλλες χώρες, την έχουμε δει και σε περιπτώσεις στη δική μας τη χώρα.

    Εγώ λοιπόν δεν εισηγούμαι ούτε ανατροπές, ούτε απολύσεις, ούτε διωγμούς, δεν ταιριάζουν αυτά στην πολιτική μου φιλοσοφία. Επιμένω όμως ότι μέσα από ειλικρινή διάλογο πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει. Γιατί αλλιώς δεν στεκόμαστε ούτε στον κόσμο, ούτε στην Ευρώπη.

    Και αυτό το δικαίωμα δεν το έχω. Δεν το έχουμε όλοι μας. Αλλά από την ώρα που έχω τη βαριά τιμή και ευθύνη σε αυτά τα χρονικά πλαίσια να αντιμετωπίζω αυτό το καθήκον, δεν έχω δικαίωμα ούτε να κοροϊδέψω κανέναν, ούτε να χαϊδεύω αφτιά.

    Ναι, θα πάμε με διάλογο. Ναι, θα πάμε με ειλικρίνεια. Ναι, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις πιο προσαρμοστικές λύσεις. Ναι, θα δούμε μεταβατικές περιόδους. Αλλά δεν μπορεί να λέμε δεν αλλάζουμε τίποτα. Γιατί με αυτή τη λογική του δεν αλλάζουμε τίποτα φτάσαμε να είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης.

    Αυτό είναι λοιπόν το μήνυμα που με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να εκπέμψω και να το εκπέμψω δυνατά και με κάθε ειλικρίνεια.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κύριος Πέτρος Μποτσαράκος από την τηλεόραση του STAR και να ετοιμάζεται ο κύριος Γιάννης Ψαρόπουλος.

    -Κος ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ (STAR TV):Κύριε Πρόεδρε να σας ρωτήσω, προεκλογικά λέγατε για το Χρηματιστήριο ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και μάλιστα το χαρακτηρίζατε και σκάνδαλο.

    Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης δεν είδαμε να κινηθεί κάποια διαδικασία στη Βουλή για το ένα εκατομμύριο των επενδυτών και θέλω να ρωτήσω αν αυτή η προεκλογική δέσμευση -τουλάχιστον έτσι εκλήφθη- θα υλοποιηθεί, ή αν θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν; Ευχαριστώ.

    - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, την ανάγκη διερεύνησης αυτού του θέματος την έχουμε επιδιώξει με νύχια και δόντια. Στο παρελθόν κυρίως.

    Όπως γνωρίζετε, με βάση τα ισχύοντα, εν πάση περιπτώσει για τα πολιτικά πρόσωπα, στην ουσία έχουμε μπει σε φάση παραγραφής. Αυτή είναι η αλήθεια.

    Τώρα, δεν είναι τυχαίο ότι μια υπόθεση που επί τόσα χρόνια δεν προχωρούσε στην τακτική δικαιοσύνη, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα τώρα έφτασε στην κίνηση ποινικής δίωξης. Πρόσφατα, πολύ πρόσφατα. Που δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας επηρεασμός, αλλά δείχνει την άλλη ατμόσφαιρα, τον άλλο αέρα που πνέει, ώστε τίποτα δεν πρέπει να μείνει κρυμμένο σε αδιαφανή. Και είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα και θα διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση αυτή.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κύριος Γιάννης Ψαρόπουλος από το Athens News και το National Public Radio και να ετοιμάζεται ο κύριος Γιάννης Σαραντάκος.

    -Κος ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΤΗΕΝS NEWS- NATIONAL PUBLIC RADIO: Κύριε Πρωθυπουργέ, μιλήσατε τώρα για την επιτακτική ανάγκη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Και θα ήθελα να επικεντρωθώ στον τομέα της ενέργειας, που σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ισοδυναμεί με το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Και ελέγχεται σήμερα αποκλειστικά από την Δ.Ε.Η. Σχεδόν αποκλειστικά.

    Προεκλογικά, η ενέργεια είχε ετοιμαστεί για απελευθέρωση. Και η προηγούμενη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ήταν έτοιμη να παραδώσει κώδικα λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Τον οποίο εσείς απορρίψατε.

    Έχει περάσει ένας χρόνος και εγείρεται το ερώτημα του ποιες είναι οι προθέσεις σας. Θα απελευθερώσετε την αγορά και πότε; Ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μακρηγορήσω γιατί το κάλυψα με την αρχική μου εισήγηση. Η πρόθεση είναι στο αμέσως επόμενο μέλλον προχωρούμε, έχουν ήδη γίνει βήματα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Και σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κύριος Γιάννης Σαραντάκος από το Έθνος. Και να ετοιμάζεται η κυρία Ράνια Στάμου.

    -Κος ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ (ΕΘΝΟΣ): Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Εκπέμψατε και χρησιμοποιήσατε την δική σας λέξη προ ολίγου, ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για μεταρρυθμίσεις και είπατε ότι χρειάζεται την στήριξη.

    Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησής σας, όμως, συγκρουστήκατε ήδη με κοινωνικές ομάδες που σας στήριξαν προεκλογικά. Και αναφέρω παραδειγματικά τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αντιδρούν στην απελευθέρωση του ωραρίου.

    Τι σας κάνει να είστε τόσο αισιόδοξος ότι η κοινωνία θα εισπράξει αυτό το μήνυμα που εκπέμψατε τώρα και δεν θα συνεχιστούν αυτές οι συγκρούσεις.

    Σας προβληματίζει μήπως φταίει ίσως η πολιτική και χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις; Σας ευχαριστώ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σαραντάκο, είμαι αισιόδοξος, γιατί είμαι αποφασισμένος. Αυτό που πρέπει να γίνει, θα γίνει. Και θα γίνει γιατί είναι το χρέος μας να γίνει. Και θα γίνει γιατί είναι εθνική ανάγκη να γίνει. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε.

    Βεβαίως, το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές γεννούν και κάποιες δυσαρέσκειες. Μπορεί να γεννήσουν και κάποιες αντιδράσεις. Είναι όμως προς το καλό όλων. Και αυτό τελικά αποδεικνύεται. Ένα, λοιπόν, αυτό που σας είπα.

    Δεύτερον. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιες ομάδες με κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις ενοχλήθηκαν. Αλλά γιατί μου είπατε για τους αγρότες.

    Είναι αυτή η Κυβέρνηση η οποία εξασφάλισε την ροή την χρηματοδοτική, αν θέλετε, τις ενισχύσεις για τα μεσογειακά προϊόντα με την αναθεώρηση της ΚΑΠΑ. Η Κυβέρνησή μας το πέτυχε αυτό. Και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τον αγροτικό τομέα.

    Ένα δεν θα κάνουμε. Όχι έναντι των αγροτών, έναντι οποιουδήποτε το ζητήσει, να παρανομήσουμε. Γιατί σε τελική ανάλυση αυτό που φάνηκε, όχι φάνηκε, αυτό που εζητήτο από μία συγκεκριμένη ομάδα ήταν να παρανομήσουμε. Αυτό δεν γίνεται.

    Σας είπα ότι θεωρώ ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε σοβαρή πολιτική την εμπέδωση του αξιώματος ότι ο νόμος τηρείται. Μία Κυβέρνηση η οποία η ίδια παρανομεί, η ίδια κοροϊδεύει, στέλνει το χειρότερο δυνατό μήνυμα σε όλους τους πολίτες.

    Δεύτερον, μου λέτε για τους μικρομεσαίους. Μα όλες οι πολιτικές μας είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ο φορολογικός νόμος, ο αναπτυξιακός νόμος, η αέναη προσπάθεια καταπολέμησης γραφειοκρατίας.

    Κάνω εδώ παρένθεση. Βεβαίως, δεν είμαι ικανοποιημένος ακόμα από το σημείο που έχουμε φτάσει. Αλλά θα ήταν και τρελό να περιμένει κανείς σε 12 μήνες να ανατραπεί ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που έχει θεμελιωθεί όλες αυτές τις προηγούμενες δεκαετίες.

    Όμως, έχουν γίνει βήματα. Μεγάλα βήματα. Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Θα φτιάξουμε ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι φιλικό στον επενδυτή.

    Από εκεί και πέρα επειδή είπατε το θέμα του ωραρίου. Ακούστε να δείτε. Ή μιλούμε για ελεύθερη αγορά, στηριγμένη στον νόμο, στηριγμένη στο θεμιτό ανταγωνισμό ή όχι; Πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Πώς θα μεγαλώσει ο κύκλος εργασιών αν δεν προχωρήσουμε σε βήματα επέκτασης, ας το πω έτσι, του ωραρίου.

    Ένα ωράριο που πρέπει να ξέρετε ότι είναι τουλάχιστον με τα δεδομένα των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως των, ας το πούμε, συγκρισίμων με εμάς, Ισπανία, Πορτογαλία, πάρα πολύ πιο περιορισμένο.

    Θέλω, λοιπόν, να πω ότι βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά χρειάζονται διάλογο, βεβαίως σέβομαι όλες τις απόψεις που εκφράζονται και τις λαμβάνουμε υπόψη μας, αλλά η κατεύθυνση πρέπει να είναι μία.

    Το ωράριο, μια και το αναφέρατε, είναι μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Πώς θα γίνει; Θα μείνουμε εκεί που ήμαστε στην δεκαετία του 1960 και του 1970; Ο κόσμος τρέχει. Οι άλλοι μας ανταγωνίζονται, όχι μας ανταγωνίζονται, μας έχουν αφήσει πίσω. Είμαστε ουραγοί στην ανταγωνιστικότητα.

    Δεν λέμε, λοιπόν, ούτε να μειώσουμε τους μισθούς, ούτε να κάνουμε τραγικά πράγματα. Κάνουμε κάθε προσπάθεια να μην έχει επιπτώσεις αυτό στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών και θα την συνεχίσουμε γιατί το πιστεύουμε.

    Μία κοινωνία που προχωρά πρέπει να διασφαλίζει κανόνες κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνοι. Αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο. Ξέρετε τον όρο, ήπια προσαρμογή. Ήπια τι σημαίνει. Όχι αιφνιδιασμούς, όχι εξαπάτηση, όχι θεραπείες σοκ. Σωστά. Αλλά λέει και προσαρμογή.

    Δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι θα τα αφήσουμε τα πράγματα όπως πηγαίνουν όταν όλοι μας ξέρουμε ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν. Θα σας έλεγα μάλιστα, ότι σε όποιον πούμε «δέχεσαι ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις;», θα πει «βεβαίως, μεγάλες τομές».

    Μόλις η μεταρρύθμιση, ή οι προτεινόμενες αλλαγές έρθουν και αγγίζουν το πιο, ας το πούμε, άμεσο ενδιαφέρον του καθενός, αρχίζουν οι καχυποψίες.

    Προσέξτε. Δεν κάνω ευφυολόγημα. Το σέβομαι αυτό. Είναι φυσικό. Πάρα πολλοί άνθρωποι, αισθάνονται σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, μια φυσική ανασφάλεια, έχουν ερωτηματικά.

    Γι' αυτό λοιπόν λέμε, όχι αιφνιδιασμό, διάλογο. Αλλά πρέπει να υπηρετηθεί και το κοινό καλό. Πώς θα προχωρήσουμε σε μια χώρα που θα προσελκύει επενδύσεις, θα γεννά νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και βέβαια τελικά θα γεννά νέες θέσεις εργασίας, αφού τελικά αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, εάν δεν γίνουν μερικές τουλάχιστον καθοριστικές διαρθρωτικές αλλαγές;

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Η κυρία Ράνια Στάμου, από το ραδιόφωνο του SKY, και να ετοιμάζεται ο κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος.

    -Κα ΣΤΑΜΟΥ (ραδιόφωνο SKY): Κύριε Πρωθυπουργέ, αν σας έλεγα να μου βαθμολογήσετε με άριστα το 10 τους υπουργούς της κυβέρνησής σας, θα λέγατε φυσικά ότι δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι σήμερα. Κρίνετέ μου όμως, ως πρωθυπουργός, με άριστα το 10, τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Καραμανλή.

    - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απ' τη στιγμή κατά την οποία τίθεται άμεσα ζήτημα αυτοβαθμολόγησης, θα το αποφύγω. Όχι γιατί θέλω να αποφύγω τις ευθύνες μου, αλλά διότι καταλαβαίνετε δεν είναι ούτε πρέπον, ούτε σωστό, ούτε αρκούντως σεμνό, να κάνω εγώ τέτοια αξιολόγηση.

    Θα σας πω όμως, μια και κάνετε αυτή την ερώτηση, ότι στο υπουργείο Πολιτισμού, γίνεται αυτή την ώρα πάρα πολύ σοβαρή δουλειά.

    Πρώτα απ' όλα, το βασικό δεδομένο είναι ότι είχαμε μια ουσιαστική συμμετοχή, - δεν λέμε ότι η μόνη.. Συλλογική προσπάθεια όλων. Και της προηγούμενης Κυβέρνησης, και πολλών άλλων ανθρώπων να έχουμε πετυχημένους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Από εκεί και πέρα όμως, εκτός από συγκεκριμένα έργα που έχουν δρομολογηθεί Θα σας πω καταρχήν ότι έχουν ανακαινισθεί στην ουσία όλα τα Μουσεία της χώρας. Έχουν εγκαινιασθεί δεκαπέντε καινούργια Μουσεία.

    Εκεί όμως που κυρίως θέλω να ρίξω το βάρος, είναι στο νομοθετικό έργο το οποίο έρχεται τώρα στο Κοινοβούλιο. Που ξεκινά απ' τον Οργανισμό του υπουργείου, εισάγει πάρα πολλές τομές και κυρίως μια πολιτική αποκέντρωσης.

    Δεύτερον, τον καινούργιο αρχαιολογικό νόμο. Τρίτον, το νομοθετικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Μια τεράστια εκκρεμότητα που είναι μια πληγή στο σώμα των δημιουργών στην Ελλάδα.

    Και, το πιο φιλόδοξο απ' όλα, είναι η Ακαδημία των Τεχνών. Η Ακαδημία των Τεχνών, για την οποία ήδη έχει βρεθεί και η στέγη. Είναι η Ολυμπιακή εγκατάσταση στα Λιόσια.

    Και αυτό, δεν είναι μόνο γιατί από πλευράς χώρων αν θέλετε, βολεύει, αλλά είναι και μια συνειδητή επιλογή, να κάνουμε επένδυση ενός τέτοιου κορυφαίου θεσμού του Πνεύματος και της Τέχνης, σε μια περιοχή της Αττικής που με τα συμβατικά δεδομένα άλλων εποχών, εθεωρείτο υποβαθμισμένη.

    Εμείς δεν δεχόμαστε τέτοιους όρους. Και με πρακτικούς τρόπους, αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Ο κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος, από την εφημερίδα «Αλήθεια», και η τελευταία ερώτηση, γιατί μας πιέζει ο χρόνος, θα δοθεί στον κ. Μανόλη Κωττάκη, από την «Απογευματινή».

    -Κος ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (εφημ. «Αλήθεια»): Kύριε Πρόεδρε, η ερώτησή μου, μισοκαλύφθηκε, γιατί όταν κάνατε προγραμματικές δηλώσεις

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να βρούμε το ακάλυπτο μισό λοιπόν.

    -Κος ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πω. Και που αναλάβατε το υπουργείο Πολιτισμού, δείξατε το βάρος που δίνετε στον Πολιτισμό. Αλλά ας την αφήσουμε αυτή την ερώτηση, μια και καλύφθηκε. Είχα μία εφεδρική. Γιατί πάντα πρέπει να έχουμε εφεδρείες.

    Ο πρόλογός σας είχε μια λεβεντιά, και το στυλ σας μου επιτρέπει να κάνω αυτή την ερώτηση.

    Από τους π.χ. είκοσι ή τριάντα στόχους που είχατε, όταν αναλάβατε, υπάρχει ένας τον οποίο δεν πετύχατε; Απευθύνομαι σε αυτό που είπατε ότι «εγώ λέω πάντα την αλήθεια και δεν κρύβομαι». Ευχαριστώ πολύ.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε. Διαχειριζόμαστε πράγματι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, δυσκολότερη από αυτήν που είχαμε υπολογίσει, - θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε αυτό -, αλλά αυτό δεν το φέρνω ούτε σαν δικαιολογία, ούτε σαν πρόσχημα για την εφαρμογή του προγράμματός μας.

    Είχαμε τρεις μεγάλους στόχους. Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική την επανίδρυση του κράτους, δηλαδή τη μεγάλη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την προτεραιότητα στην παιδεία και τον πολιτισμό.

    Και αυτοί οι στόχοι είναι δέσμευσή μας και είναι στόχοι αν θέλετε και στρατηγικές επιλογές. Δε θέλω να αρχίσω να λέω για την κάθε μία, το έχω κάνει πολλές φορές, απλώς θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι ότι αφού δρομολογούμε τα δύο πρώτα το βάρος μας πρέπει να πέσει σταδιακά πια στον τρίτο που είναι παιδεία και πολιτισμός.

    Βεβαίως υπάρχει το ζήτημα όπως είπα και πριν ερεθισμού μιας άλλης ερώτησης, του εθνικού διαλόγου. Και επιμένω σε αυτό. Είναι καλό η μεταρρύθμιση στην παιδεία να γίνει με εθνική συνεννόηση. Αλλά και τα περιθώρια αυτά δεν είναι απεριόριστα, κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές.

    Γιατί όπως ξέρετε καλά η παιδεία δεν είναι μόνο όπως παραδοσιακά εθεωρείτο έτσι το εργαλείο για να μορφώνονται οι άνθρωποι και να γίνονται καλοί πολίτες, σήμερα είναι και κατ΄ εξοχήν κριτήριο οικονομικής προόδου. Και συλλογικά και εθνικά και ατομικά. Το νέο κριτήριο των ανισοτήτων στον κόσμο είναι η πρόσβαση στη γνώση και αυτό πρέπει να το καλύψουμε το ταχύτερο δυνατόν.

    Και μου δίνεται η ευκαιρία μιλώντας γι αυτή την τρίτη μεγάλη προτεραιότητα παιδείας πολιτισμού να σας πω ότι ένα από τα πράγματα που ήδη κάναμε θεσμό και το θεωρώ πολύ σημαντικό ως εργαλείο για την προοπτική, είναι η σύνδεση του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Πολιτισμού σε κοινές δράσεις.

    Βεβαίως η εφαρμογή των πρακτικών πολιτικών σε αυτή την κατεύθυνση, έτσι η εφαρμοσμένη πολιτική τώρα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται, όμως η θεσμικής του σύνθεση θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Και η τελευταία ερώτηση στον κύριο Μανώλη Κοτάκη από την εφημερίδα Απογευματινή.

    -Κος ΚΟΤΑΚΗΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε είπατε ότι έχει επέλθει παραγραφή για τα ζητήματα του Χρηματιστηρίου. Σήμερα το πρωί διαβάσαμε στον τύπο ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας στην πρόταση που κάνει στο Δικαστικό Συμβούλιο προτείνει την παραπομπή Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ, επειδή λειτούργησαν για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

    Το γιατί επέρχεται παραγραφή βεβαίως για τα πολιτικά πρόσωπα το γνωρίζουμε όλοι. Διότι το Σύνταγμά μας, όπως ψηφίστηκε το 2001, καθιερώνει μια συντομότατη παραγραφή. Δεν είναι η μοναδική διάταξη του Συντάγματος η οποία δε βρίσκεται σε ανταπόκριση με τις ανάγκες των καιρών.

    Σκέφτεστε λοιπόν μέσα στην προσεχή διετία από τις 18 Απριλίου του 2006 που θα έχετε αυτό το δικαίωμα να κινήσετε διαδικασίες αναθεώρησης;

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι όταν έχει κανείς πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων και στόχευση την επανίδρυση του κράτους, αναμφισβήτητα και το ζήτημα της αναθεώρησης είναι μέσα στον προβληματισμό του.

    Το θέμα είναι όμως να το κάνουμε με ένα τρόπο ο οποίος θα είναι συντεταγμένος, να προσδιορίσουμε τις κορυφαίες προτεραιότητές του, να μπούμε στο σωστό χρόνο σε διάλογο με την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις και να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αυτή.

    Με άλλα λόγια δεν είναι κάτι το οποίο το αντιμετωπίζω αυτή την ώρα σαν άμεση προτεραιότητα, το θεωρώ όμως ότι είναι συναρμοσμένο, συναρθρωμένο με τη γενικότερη μεταρρυθμιστική πολιτική, την πολιτική των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.

    Και αν θέλετε ακόμα το συνδέω και με μια προηγούμενη ερώτηση που είχε να κάνει με τη διοίκηση της χώρας γενικότερα και τη μορφή την κυβερνητική. Όχι σε πρόσωπα, αλλά σε δομή.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι κάπου εδώ ολοκληρώνεται η σημερινή μας συγκέντρωση.

    -Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για μια ερώτηση για την Περιφέρεια θα μας δώσετε το λόγο κυρία συνάδελφε;

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Λυπάμαι αλλά θα σας πω το εξής και θα σας ζητήσω ταπεινά συγνώμη.

    Πρέπει να ξέρετε ότι εδώ υπάρχουνε πάνω από σαράντα ερωτήσεις, χρειαζόμαστε πάρα πολύ χρόνο. Το ενδιαφέρον σας είναι μεγάλο και είναι απολύτως δικαιολογημένο και σας ευχαριστούμε πραγματικά γι αυτό. Αλλά δυστυχώς υπάρχει πάντα και η πίεση του χρόνου.

    Είμαι σίγουρη όμως ότι οι απαντήσεις του κυρίου Προέδρου ήτανε κάτι παραπάνω από διαφωτιστικές, οπότε εμείς οι Δημοσιογράφοι και Ανταποκριτές θα έχουμε μπόλικο υλικό.

    Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ:

    Σας παρακαλώ, για το κυπριακό δε μπορούμε να κάνουμε μια ερώτηση; Ο κυπριακός λαός περιμένει να πάρετε μία θέση επί φλεγόντων θεμάτων.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

    Εντάξει κύριε Κωνσταντινίδη για να μη σας κακοκαρδίσουμε κάντε την ερώτησή σας.

    Κος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ:

    Περιμένει ο κυπριακός λαός να ακούσει μια άποψη του κυρίου Πρωθυπουργού και δε μου δίνετε την ευκαιρία.

    Κύριε Πρόεδρε, το φλέγον ζήτημα που απασχολεί σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η άρνηση της Τουρκίας, η επιμονή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών ελήφθη μία απόφαση από τους 25 και από την Τουρκία, οι οποίοι συνυπέγραψαν μίαν απόφαση η οποία ενσωματώθηκε μάλιστα στο άρθρο 9 του κειμένου συμπερασμάτων, ότι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου του 2005 η Τουρκία υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Τουρκία, με δηλώσεις του κυρίου Γκιούλ και του κυρίου Ερντογάν αρνούνται επιμόνως να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας μάλιστα ο κύριος Ερντογάν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση από την απόφαση των Βρυξελών να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ερωτώ, αν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η Τουρκία εμμείνει στη θέση της και δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ποια πρέπει να είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως απέναντι στην Τουρκία, τουλάχιστον για να κρατήσει το κύρος της και τις αξίες της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελληνικής Κυβερνήσεως η οποία υποστήριξε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εν πάση περιπτώσει σας ερωτώ κύριε Πρόεδρε μήπως έφτασε η ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κύριος Τάσος Παπαδόπουλος να θέσουν βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας; Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

    -ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, η Τουρκία ανέλαβε στις 17 Δεκεμβρίου μία σειρά από υποχρεώσεις. Οφείλω να πω αρκετές εκ των οποίων είναι σκληρές, αυστηρές και πάντως δεν έχουν προηγούμενο στην ενταξιακή πορεία καμιάς άλλης χώρας.

    Μία από αυτές τις υποχρεώσεις είναι να υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τα μηνύματα που εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθερά, συνεπή με αυτή την απόφαση και διαρκή και τα βλέπουμε κάθε μέρα στον τύπο.

    Κατά συνέπεια από τη δική μου πλευρά εγώ είμαι βέβαιος ότι τα συμπεφωνημένα τηρούνται. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε έχει διάθεση, ούτε πρόκειται να μεταβάλλει μια στάση την οποία πανηγυρικά και με τον πιο επίσημο τρόπο ανέλαβε. Η Τουρκία έχει μια δέσμευση και οφείλει να την τηρήσει, αυτή είναι η απάντησή μου.

    Λοιπόν σας ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ όλους"

    [02] ΕΠΙΜΟΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (16:16 UTC+2)

    Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ανάγκη πολυετούς δημοσιονομικής προσαρμογής εστίασε τις επισημάνσεις του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητήθηκε η ετήσια έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για την νομισματική πολιτική 2004 - 2005.

    "Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε κρίση. Όλες οι διεθνείς οικονομίες, αντιμετωπίζουν μια επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης. Άλλες έχουν ύφεση άλλες μείωση, εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια μικρή απλά υποχώρηση" τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.

    Ο κ Γκαργκάνας μίλησε για την ανάγκη αποφασιστικής αλλά και πολυετούς προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ έδωσε έμφαση στην μείωση τόσο των δαπανών όσο και των δημοσίων ελλειμμάτων καθώς και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Αναφερόμενος στις αυξήσεις μισθών ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος επεσήμανε ότι πρέπει να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα ενώ αναγνώρισε ότι τα προηγούμενα 11 χρόνια η αύξηση ήταν γύρω στο 33% όταν το ίδιο διάστημα στην Ευρώζώνη ήταν 3,3%.

    Οι επισημάνσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκου Χριστοδουλάκη, Γιώργου Φλωρίδη και Κώστα Γείτονα που έκαναν λόγο "για δικαίωση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ".

    Ωστόσο ο κ Γκαργκάνας δέχθηκε την επίθεση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη, που ζήτησε να εξηγήσει αν εννοεί αυτά τα χρόνια πραγματικές αυξήσεις. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να έρχεται στην Επιτροπή ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος και να λέει ότι ο έλληνας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 400 ευρώ ζει καλύτερα από τον ευρωπαίο συνταξιούχο και άρα δεν πρέπει να ζητάει αύξηση".

    "Ποτέ η Τράπεζα Ελλάδος δεν εισηγήθηκε μείωση μισθών απάντησε ο κ Γκαργκάνας και πρόσθεσε:

    "Η δική μας εισήγηση είναι ότι πρέπει να υπάρξει συγκράτηση στις αυξήσεις".

    Ακόμα ο κ Γκαργκάνας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις καθώς -όπως προέβλεψε- στο μέλλον θα υπάρξει μεγάλη αύξηση δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη λόγω του δημογραφικού και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν στη συγκράτηση του κόστους εργασίας.

    Ερωτηθείς για το θέμα της εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από επιχειρήσεις του δημοσίου ο κ Γκαργκάνας εμφανίστηκε αρνητικός.

    "Η άποψη μου είναι ότι δεν είναι καλό να ενθαρρύνουμε την πρόωρη συνταξιοδότηση γιατί το πρόβλημα γίνεται οξύτερο. Η καταβολή αποζημίωσης χωρίς καμία ανταποδοτικότητα επιβαρύνει τους φορολογούμενους" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας δε, τις δηλώσεις του κ Μητσοτάκη σχετικά με τον ΟΤΕ το απέδωσε στο γεγονός ότι "ίσως ο κ Μητσοτάκης δεν ήταν καλά ενημερωμένος και βασίστηκε σε δημοσιεύματα και νόμισε ότι τα 660 εκ ευρώ, αφορούσαν την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ".

    Τέλος τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κ Γκαργκάνας για τα καταναλωτικά δάνεια καλώντας τους έλληνες να δανείζονται με σύνεση και να σταθμίζουν τις δυνατότητες εξόφλησης τους.

    "Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν θα είναι πάντα εδώ. Αργά ή γρήγορα θα αυξηθούν και στη ζώνη του ευρώ" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Νατάσα Θωμά

    [03] ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ OI ΓΙΟΣΑΚΗΣ KAI ΚΑΛΟΥΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Στον Αρειο Πάγο βρέθηκαν σήμερα ο προφυλακισμένος αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, και ο πρόεδρος πρωτοδικών Χανίων, Ευάγγελος Καλούσης, προκειμένου να καταθέσουν για τα παραδικαστικά κυκλώματα.

    Ο Ιάκωβος Γιοσάκης συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε από τις φυλακές του Κορυδαλλού στον Αρειο Πάγο. Εμφανίστηκε ευδιάθετος και χαμογελαστός, ενώ πριν μπει στο γραφείο του αρμόδιου αρεοπαγίτη, Χρήστου Μπαλτά, δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ανέφερε μόνο πως έχει πολλά παράπονα από το πώς τον αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ο αρχιμανδρίτης κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση για τα παραδικαστικά κυκλώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως είχε φιλική σχέση με δύο μόνο δικαστές, την Αντωνία Ηλία και τον Νίκο Αθανασόπουλο, ενώ συμπλήρωσε πως όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς με τους οποίους τον εμπλέκουν δεν τους γνωρίζει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιάκωβος Γιοσάκης υποστήριξε ότι η εμπλοκή του σε δίκες ξεκίνησε με την υπόθεση της αρχαιοκαπηλείας και ανέφερε ότι τα στοιχεία υπέρ του ήταν αδιάσειστα. Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις για να εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές γρηγορότερα ενώ τόνισε ότι δεν έχει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

    Σημείωσε ακόμη ότι ο πρώην μητροπολίτης Θεόκλητος τον είχε βοηθήσει σε ορισμένες δικαστικές υποθέσεις και του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει στον Αρχιεπίσκοπο για τη θέση του αρχιγραμματέα, όχι όμως με ανταλλάγματα.

    Εξάλλου, στο γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, πήγε το μεσημέρι ο πρόεδρος πρωτοδικών Χανίων, Ευάγγελος Καλούσης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Ο κ.Καλούσης κλήθηκε να καταθέσει για εμπλοκή του σε ροζ κυκλώματα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροληψία. Ο πρόεδρος πρωτοδικών Χανίων έχει ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

    [04] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Περιοδεία στο νομό Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων στη Σίνδο και στη συνέχεια το δημοτικό διαμέρισμα Ανατολικού, όπου άκουσε τα προβλήματα των αγροτών.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, άκουσε τα παράπονα των κατοίκων με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση της γέφυρας του Αξιού και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει για το θέμα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Επίσης, επισκέφθηκε καταυλισμό αθίγγανων.

    [05] ΤΟ ΣΑΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 9 Μαρτίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Την αμέριστη στήριξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) μετέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ασίας - Αφρικής, κ. Βασίλης Μαγδαληνός σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής και θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διατηρήσουμε την Ορθοδοξία στην ακριτική αυτή περιοχή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγδαληνός. «Το ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής είναι περήφανο που βλέπει το νέο Πατριάρχη να συνεχίζει και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το έργο του προκατόχου του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, που χάθηκε κατά το τραγικό δυστύχημα με το μοιραίο Σινούκ, στις 11 του περασμένου Σεπτεμβρίου».

    Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τόνισε ότι θέτει ως στόχο την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ, το ΣΑΕ και τις Ελληνικές Κοινότητες, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναμένεται να θέσει επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός στη Νότιο Αφρική, όπως και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ενδυνάμωση του ιεραποστολικού έργου. Στο πλαίσιο της ποιμαντορικής επίσκεψής του στη Ν. Αφρική ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα έχει τις προσεχείς ημέρες συνεχείς επαφές με εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων.

    Στην συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής κ. Μανόλης Ροδοκανάκης. Το Γιοχάνεσμπουργκ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο του Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική, όπου ζουν σήμερα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες της Διασποράς.

    [06] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 9 Μαρτίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής για τους άπορους Έλληνες του Γιοχάνεσμπουργκ και της ευρύτερης περιοχής αποδεικνύει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ με τη θεμελίωση του «Αθανάσειου Ιδρύματος» στην αφρικανική μεγαλούπολη.

    «Δεν έχουμε ανάγκη μόνο τα μοναστήρια, αλλά και αυτά τα ταπεινά ιδρύματα, που μας βοηθούν να κάνουμε να ξαποστάσουν από τον κάματο της ζωής όλοι αυτοί οι Απόδημοι Έλληνες, που κάποτε άφησαν την πατρίδα τους, την οικογένειά τους, για να βρουν μία καλύτερη ζωή. Σε αυτούς πρέπει να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε ο κ.κ. Θεόδωρος.

    Το Ίδρυμα, που θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ, θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες και θα δεχτεί 40 άπορους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ανάγκη υλικής και ηθικής συμπαράστασης. Το διώροφο κτίριο, όπου θα στεγαστεί το Ίδρυμα, αποτελεί δωρεά του ομογενούς Λευτέρη Αθανασίου από το Γιοχάνεσμπουργκ, το όνομα του οποίου θα φέρει το Ίδρυμα, ενώ το οικόπεδο στο οποίο ανεγείρεται το νέο ίδρυμα παραχωρήθηκε από την Μητρόπολη του Γιοχάνεσμπουργκ.

    Στην εκδήλωση της θεμελίωσης, παραβρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ασίας - Αφρικής κ. Βασίλης Μαγδαληνός.

    [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Στρασβούργο, 9 Μαρτίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες για την ουσιαστική εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας μέσα στην επόμενη πενταετία και τις πολιτικές για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου, επεσήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

    «Η ανάπτυξη δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος», τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Δεν χρειάζεται να διαλύσουμε τις κοινωνίες μας και να καταστρέψουμε το περιβάλλον για να επιτύχουμε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Το Μάρτιο του 2000 αποφασίσαμε στη Λισσαβόνα να μεγιστοποιήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, υπό τους περιορισμούς που θέτει η διατήρηση της συνοχής και η προστασία του περιβάλλοντος. Όμως, αυτό που ονομάσαμε τότε "Στρατηγική της Λισσαβόνας", περιέγραφε όλα όσα θέλαμε - όχι το πώς θα τα επιτύχουμε. Σήμερα ιεραρχήσαμε τους στόχους μας. Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον άθροισμα ευσεβών πόθων. Είναι στρατηγική ιεραρχημένων προτεραιοτήτων. Έτσι, η ενδιάμεση αναθεώρηση συνοψίζει τη στρατηγική της Λισσαβόνας σε μια απλή "εξίσωση": Έμφαση σε προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογίας + ενίσχυση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων + κατασκευή κρίσιμων υποδομών + αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού + προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών = διατηρήσιμη μακροχρόνια ανάπτυξη. Αυτούς τους στόχους πρέπει να ξεχωρίσουμε στον Προϋπολογισμό και να μη τους αρνηθούμε χρηματοδότηση», συνέχισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι «δεν μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερη ανάπτυξη με λιγότερα χρήματα. Όπως δεν μπορούμε να επιτύχουμε δημοσιονομική σταθεροποίηση με λιγότερη ανάπτυξη».

    Ο κ. Σαμαράς είναι εκπρόσωπος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου στην Συντονιστική Ομάδα για την αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Οι προτάσεις του υποστηρίχθηκαν από όλες τις πτέρυγες της Επιτροπής Προϋπολογισμού και εγκρίθηκαν χωρίς εξαίρεση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είναι η προτεραιότητα που δόθηκε στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην κατασκευή των Διευρωπαϊκών Δικτύων (κρίσιμες υποδομές) και στα προγράμματα επιμόρφωσης νέων αγροτών (αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού).

    [08] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΕΡΙ ΕΦΑΠΑΞ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, με αφορμή δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου υπέρ της κατάργησης του εφάπαξ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αν ο κ. Πάγκαλος έχει δύο απόψεις, μια προσωπική και μια ως συντονιστής οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αυτό αφορά τον ίδιο.

    »Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να ξεκαθαρίσει σήμερα αν το ΠΑΣΟΚ συμμερίζεται την άποψη που διατύπωσε ο κ. Πάγκαλος προτείνοντας την κατάργηση του εφάπαξ.

    »Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να σιωπά για το μείζον αυτό θέμα», κατέληξε ο κ. Αντώναρος.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ Ο.Ο.Σ.Α. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η προγραμματισμένη επίσκεψη στελεχών του Ο.Ο.Σ.Α., για τη σύνταξη της ετήσιας Έκθεσης για την Οικονομία και την Απασχόληση.

    Η αντιπροσωπεία του Ο.Ο.Σ.Α. συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ανέλυσε στα μέλη της το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής στους τομείς της δικής του αρμοδιότητας.

    Η συνάντηση εργασίας διήρκεσε μία ώρα και πλέον και σε αυτή έλαβαν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες και σύμβουλοι του υπουργείου Απασχόλησης, ενώ από πλευράς Ο.Ο.Σ.Α. συμμετείχαν οι Nicholas Vanston, Τομεάρχης, Τομέας ΙΙ Μελετών Χωρών και Helmut Ziegelschmidt, Προϊστάμενος Γραφείου Ελλάδος, η κ. Β. Κουτσογεωργοπούλου, Οικονομολόγος Γραφείου Ελλάδος, καθώς επίσης ο Πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) του Ο.Ο.Σ.Α., Α. Κουράκης, και ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος της ΜΕΑ Ο.Ο.Σ.Α., Γ. Ζάραλης.

    [10] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΕΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Νέα άγρια διετή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές στις κοινωνικές παροχές και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο επετειακό του μήνυμα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Χρήστου Πολυζωγόπουλου.

    «Η απουσία επενδύσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι απολύσεις εργαζομένων και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια γίνονται μέρα με την ημέρα ο εφιάλτης της ελληνικής κοινωνίας. Η ύφεση είναι προ των πυλών της ελληνικής οικονομίας και ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει τις προεκλογικές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του», τονίζει ο κ. Πολυζωγόπουλος.

    Οι εργαζόμενοι, προσθέτει, θα απαντήσουν αγωνιστικά σ΄ αυτή την πολιτική με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα το τριήμερο 17 έως 19 Μαρτίου για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

    [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Για υπονόμευση των προσπαθειών που γίνονται για την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού κατηγορεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στην κριτική που άσκησε σήμερα για την τουριστική πολιτική ο αρμόδιος για τον τουρισμό συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος.

    «Χρήσιμη η Αντιπολίτευση. Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε και την τουριστική πολιτική. Κρίμα, που αντί να ενεργεί υπεύθυνα και εθνικά, επέλεξε την άρνηση, την αποχή και δυστυχώς την υπονόμευση. Τώρα εξηγείται η απαξίωση και η υποβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    [12] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διεύρυνση του ωραρίου, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει απελευθέρωση του ωραρίου διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην 9η Τακτική Γενική Συνέλευση της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ.

    Η απόφαση για την καθιέρωση εθνικού ωραρίου, διευκρίνισε ο κ.Σιούφας, σημαίνει ενιαίο ωράριο σ' ολόκληρη τη Χώρα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τόσα ωράρια όσα και οι Νομοί της χώρας και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για μια χώρα που δέχεται περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Αποτελεί μέρος ενός ενιαίου πλέγματος μέτρων για την ανάπτυξη, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την τόνωση της απασχόλησης, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σ' ολόκληρη τη Χώρα, την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, προσέθεσε.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει την προώθηση συναινετικών μεταρρυθμίσεων. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να υιοθετήσουμε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση που συνάδει με την επιδίωξή μας να λειτουργούν οι αγορές με διαφάνεια, με περισσότερο ανταγωνισμό αλλά και με αντιστοιχία σε ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

    Σχετικά με την πρόταση νόμου που δόθηκε από το ΥΠΑΝ σε δημόσια διαβούλευση ο κ.Σιούφας επισήμανε ότι ζητούμενο αποτέλεσμα είναι η απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο και τις διαδικασίες χορήγησης των αδειών για τις λαϊκές αγορές το υπαίθριο εμπόριο και το ''παζάρι'', ο περιορισμός της δράσης των μεσαζόντων, η καταπολέμηση του παραεμπορίου, η θέσπιση αυστηρότερων αλλά και αντικειμενικών όρων εμπορικής πολεοδόμησης, η καθιέρωση εθνικού πλαισίου ωραρίου για τη λειτουργία των καταστημάτων, η καθιέρωση μόνιμου συστήματος εκπτώσεων και προσφορών και η δημιουργία επιτελικού και εκτελεστικού οργάνου για τη διαμόρφωση και την άμεση υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Υπογράμμισε, τέλος, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί άμεσα σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κρατικών προμηθειών, στην ασφαλιστική αγορά, στην αγορά φαρμάκων, στη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, στον έλεγχο και την εποπτεία των αγορών.

    [13] ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ   

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα πραγματοποιήσει αύριο (στη 1.00 μ.μ) ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή, Ιωάννη Τσουκαλά.

    Ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας θα ενημερωθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο για την πορεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. 

    [14] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ''ΝΙΚΑΣ'' ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε εχθές τα μεσάνυχτα στην παραγωγική μονάδα της Nikas Skopje Ltd, θυγατρικής εταιρείας (98,47%) της Π.Γ. Νίκας Α.Β.Ε.Ε.

    Η Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ με ανακοίνωσή της προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές επιβεβαίωσε το γεγονός, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξαν τραυματισμοί του προσωπικού της μονάδας, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλισμένες κατά παντός κινδύνου»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές ζημιές υπέστησαν σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις, πλην του κτιρίου της διοίκησης, ενώ συνολικά κάηκαν τρεις τόνοι κρεάτων, που ήταν προς επεξεργασία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες της πυρκαγιάς.

    [15] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

    Χάγη, 9 Μαρτίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Η συμπεριφορά του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» (ΑΣΚ) ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Σέρβοι και οι άλλες εθνοτικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου εγκατέλειψαν την επαρχία και αναζήτησαν καταφύγιο στη Σερβία, το 1999. Αυτό υποστήριξε στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που συνεχίστηκε την Τετάρτη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Αμερικανός ιστορικός και εκδότης, Μπέρι Λιτούτσι.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός ιστορικός, όλοι οι άλλοι λόγοι, ακόμη και οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί, ήταν δευτερεύουσας σημασίας.

    [16] Ο Λ. ΜΠΡΑΧΙΜΑΪ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Ρ. ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 9 Μαρτίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τζιμ Λαντάλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, στις αρχές του Δικαστηρίου παραδόθηκε και ο Λάχι Μπραχιμάι.

    Ο Μπραχιμάι, θείος του Χαραντινάι και μέλος της ομάδας «Ντουκατζίνι» του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου», κρατείται στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Το όνομά του φέρεται να αναφέρεται στο ίδιο κατηγορητήριο με αυτό του Χαραντινάι, καθώς οι δυο τους ήταν στενοί συνεργάτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    [17] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΙ ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Ζάγκρεμπ, 9 Μαρτίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Συγκεχυμένα είναι τα μηνύματα που καταφτάνουν στην Κροατία αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στις 17 Μαρτίου, όπως δηλαδή αποφασίστηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Λίγες ώρες μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης Επίτροπος, Όλι Ρεν, εξέφρασε από το Βερολίνο τον προβληματισμό του αναφορικά με την προοπτική έναρξης των διαπραγματεύσεων στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    Ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να συλληφθεί ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στρατηγός Άντε Γκοτόβινα, πριν από την έναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος θα ήθελε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 17 Μαρτίου, το θέμα αυτό αφορά περισσότερο το Ζάγκρεμπ, αφού, όπως είπε, η Ένωση έδωσε τις δικές της εξετάσεις. «Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στην Κροατία» είπε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύλληψη του Όλι Ρεν ως πολύ σημαντική για την ίδια την αξιοπιστία του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως επίσης και τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσβνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Όλι Ρεν κινούνται και οι δηλώσεις που κατά καιρούς έχει κάνει η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το Ζάγκρεμπ δεν κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη σύλληψη του στρατηγού Γκοτόβινα.

    [18] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 9 Μαρτίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Διεθνής διάσκεψη με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται, αύριο και μεθαύριο στα Σκόπια, υπό την αιγίδα του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και του αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Επιτρόπου, Όλι Ρεν.

    Τη διάσκεψη διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το Ινστιτούτο για την περιοχή του Δούναβη και την Κεντρική Ευρώπη και το Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας.

    «Η περιφερειακή συνεργασία, η οικοδόμηση και η επένδυση στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ όλων όσοι συμμετάσχουν σε αυτή τη διάσκεψη είναι οι βάσεις για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και οι βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ευημερία (των χωρών αυτών)» δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τσερβένκοφσκι, Κίρε Ναούμοφ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

    Η διάσκεψη αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, συμπλήρωσε ο κ. Ναούμοφ.

    Περίπου 150 επικεφαλείς κρατών και κυβερνήσεων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες και πολλοί Ευρωπαίοι επιχειρηματίες θα αναζητήσουν τα κατάλληλα μέτρα για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της οικονομικής ευημερίας, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η διάσκεψη αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για την ενίσχυση των επενδύσεων, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της οικονομίας της αγοράς, την προστασία των απευθείας επενδύσεων και την πάταξη της διαφθοράς.

    Τις εργασίες της διάσκεψης θα ανοίξει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιούργκεν Γκράμκε, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων αναμένονται οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Κροατίας, Γκέοργκι Παρβάνοφ, Μπόρις Τάντιτς και Στίπε Μέσιτς, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, Φάτος Νάνο και Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ο Γενικός Διευθυντής της Κομισιόν για τη διεύρυνση, Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο, ο επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK, Σόρεν Γέσεν Πέτερσεν και οι πρώην πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Καρλ Μπουλντ και της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο.

    [19] ΣΙΛΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2007

    Βουκουρέστι, 9 Μαρτίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Η πολιτική διεύρυνσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να ληφθεί από τη Ρουμανία ως σίγουρη ένδειξη για να πετύχει την ένταξή της το 2007 προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο Βουκουρέστι, Τζόναθαν Σίλι.

    Ο Σίλι είπε ότι όνειρο και σχέδιο όλων είναι η Ρουμανία να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007 αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα πετύχει το στόχο της και πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι πρέπει να περιμένει από το Ευρωκοινοβούλιο να υπογράψει την Συνθήκη Ενταξης στις 13 Απριλίου.

    Ο Σίλι τόνισε επίσης ότι η ένταξη μπορεί να καθυστερήσει ένα χρόνο αν εφαρμοστεί η δικλείδα ασφαλείας της ΕΕ που ορίζει αυτό ακριβώς σε περίπτωση μη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΡΙΨΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Για την Μερσίνη της Τουρκίας ταξιδεύει αύριο (10/3, 10.50) μέσω Κωνσταντινούπολης η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Χειμερινό Κύπελλο Ρίψεων, που θα διεξαχθεί στις 12-13 Μαρτίου.

    Πέντε αθλητές έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν τις εμφανίσεις τους στον ανοιχτό στίβο με αυτή τη διοργάνωση. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου στη σφυροβολία -που πέρυσι στη Μάλτα ήταν τρίτος- την Ευδοκία Τσαμόγλου και την Στέλλα Παπαδοπούλου στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, τον Μιχάλη Σταματόγιαννη στη σφαιροβολία και την Πηνελόπη Πετρέλη στον ακοντισμό. Μαζί τους θα ταξιδέψει και ο προπονητής Γιώργος Γεωργιάδης.

    [21] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Χωρίς έξι ποδοσφαιριστές θα παραταχθεί αύριο κόντρα στη Λάρισα για την προημιτελική φάση του κυπέλλου η Ξάνθη. Ο κ. Ματζουράκης θα στερηθεί των υπηρεσιών των Κάραμπα, Μαρτσέλο, Καζάκη, Καλασιμπέτα, Κορδονούρη και Βασιλειάδη που είναι τραυματίες.

    Ο προπονητής Γιάννης Ματζουράκης επέλεξε 20 ποδοσφαιριστές, που θα ταξιδέψουν στη Λάρισα. Αυτοί είναι οι: Πιζανόφσκι, Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Άντζας, Σίκοβ, Μαχράτζε, Τοροσίδης, Κοντοδήμος, Κουράκ, Παβιό, Μπαϊκαρά, Βόζαμπαλ, Πρίττας, Μελισσάς, Κλέμπερ, Γαρπόζης, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο και Δημητριάδης.

    [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο του αθλητισμού θέλει να παίζει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. Ειδικότερα ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε:

    «Η Κυβέρνηση, αλλά κι εγώ προσωπικά, θέλουμε και επιδιώκουμε να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

    Τη δήλωση έκανε ο κ. Ορφανός, με αφορμή την αυριανή υπογραφή συμφωνίας για τη μόνιμη εγκατάσταση, στην Αθήνα, της Δ.Ε.Μ.Α (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) και συνέχισε: ''Μπορούμε να το πετύχουμε. Έχουμε τις υποδομές, πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχτούμε. Aυτές που δημιουργήσαμε με τις διοργανώσεις, των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων και την κατάκτηση, από την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, του EURO 2004.

    H Ελλάδα θέλει να παίζει κεντρικό ρόλο στα αθλητικά πράγματα.

    Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων καλύπτει όλες τις χώρες της Μεσογείου, Ασίας, Αφρικής, Ευρώπης, γι' αυτό έχει στο σήμα της τρεις κύκλους. Μας ενδιαφέρει το κέντρο της προσοχής αυτών των χωρών, γι' αυτό η Πολιτεία αποφάσισε να διαθέσει χώρο 200τ.μ (στο ΟΑΚΑ), που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό της Δ.Ε.Μ.Α.

    Θα θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα και το κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε, αφού η έδρα της ΔΟΕ είναι στην Ελβετία. Όμως δε θα πάψουμε να διεκδικούμε οτιδήποτε μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο κέντρο του ενδιαφέροντος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πιστεύουμε πως είμαστε ο ομφαλός της Γης.

    Θέλουμε, όμως να έχουμε στο χώρο του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας, πρωταγωνιστικό ρόλο''.

    Η συμφωνία για την εγκατάσταση της Δ.Ε.Μ.Α στην Αθήνα, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ορφανό και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Amar Addadi, θα γίνει αύριο στις 11.00 π.μ στην αίθουσα συνεντεύξεων του ανοικτού κολυμβητηρίου στο ΟΑΚΑ.

    Έχουν κληθεί να παραστούν Υπουργοί, Βουλευτές, τα μέλη της ΕΟΕ, και αθλητικοί παράγοντες. Θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (19:08 UTC+2)

    Εν όψει της συμμετοχής της στο 4ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων γυναικών που θα διεξαχθεί στο Μπρνο της Τσεχίας 1-10/07/05 και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, η εθνική μας ομάδα θα συμμετέχει σε διεθνές τουρνουά, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Σιάτιστας από 21-25 Ιουνίου. Στο τουρνουά εκτός από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα συμμετέχουν τα αντίστοιχα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας.

    [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Uleb Cup είναι ο προπονητής του Μακεδονικού, Αργύρης Πεδουλάκης. «Για μας αυτή η πρόκριση είναι ιστορική. Θέλαμε την επιτυχία και τελικά την κερδίσαμε. Είχαμε κάποια προβλήματα με τον Παπαμακάριο που ήταν τραυματίας αλλά και τον Ρίματς που χτύπησε στην μύτη, αλλά τα ξεπεράσαμε. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα πρέπει ξεχνάμε και τον άνθρωπο που στηρίζει αυτή την προσπάθεια, τον Κώστα Μεσάικο», τόνισε ο κ. Πεδουλάκης και συνέχισε: «Τώρα αντιμετωπίζουμε στα ημιτελικά την Χέμφαρμ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το σέρβικο μπάσκετ και έχει σπουδαίους παίκτες. Όμως σε αυτό το σημείο δεν θέλουμε να την σκεφτούμε. Αυτό θα γίνει από τις 20 του μήνα».

    [25] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΟΜΑΡ ΚΑΡΑΜΙ

    Βηρυτός, 9 Μαρτίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Η πλειοψηφία των βουλευτών του Λιβάνου ανέδειξε σήμερα τον παραιτηθέντα από το αξίωμα του πρωθυπουργού, Ομάρ Καράμι, εντολοδόχο πρωθυπουργό του Λιβάνου, ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στη Βηρυτό.

    Σε σύνολο 128 βουλευτών οι 69 ψήφισαν υπέρ του Καράμι, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο Καράμι θα έχει άμεσα διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

    [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Βαγδάτη, 9 Μαρτίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Άγνωστοι οπλοφόροι επιτέθηκαν στην Βαγδάτη στην αυτοκινητοπομπή του ιρακινού υπουργού Προγραμματισμού Μέχντι αλ Χάφιντ, σκοτώνοντας έναν από τους σωματοφύλακές του, ανακοίνωσε η αστυνομία και πρόσθεσε ότι ο υπουργός, σημαντική προσωπικότητα στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, γλίτωσε από την επίθεση, μετέδωσε το Associated Press.

    Ένας ανώτερος αστυνομικός που εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών δολοφονήθηκε την εβδομάδα αυτή από άγνωστους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, την ευθύνη για την δολοφονία ανέλαβε η πτέρυγα της αλ Κάιντα στο Ιράκ, της οποίας ηγείται ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    [27] ΤΑΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΚΑΛΙΜΠΑΡΙ

    Ουάσινγκτον, 9 Μαρτίου 2005 (18:23 UTC+2)

    «Ταχεία και ενδελεχή» έρευνα για το θάνατο του ιταλού πράκτορα Νίκολα Καλιμπάρι από αμερικανικά πυρά στο Ιράκ, υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε επιστολή του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Κάρλο Τσιάμπι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στην επιστολή του ο Μπους εκφράζει τη θλίψη του για το «τραγικό ατύχημα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το οποίο επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις με έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

    [28] Ο ΚΟΥΤΣΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΟΝΓΚΑΤΖΕ

    Κίεβο, 9 Μαρτίου 2005 (18:02 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα θα καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση Γκονγκάτζε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας του Κιέβου Βιάτσεσλαβ Αστάποφ. "Βεβαίως θα καταθέσει, αυτό είναι προφανές. Θα το κάνει ως μάρτυρας στην υπόθεση" της δολοφονίας, το 2000, του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε, είπε ο Αστάποφ.

    [29] Ο ΡΑΣΕΛ ΚΡΟΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ;

    Καλιφόρνια, 9 Μαρτίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ αυστραλός ηθοποιός Ράσελ Κρόου υπήρξε στόχος της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα, η οποία επιδιώκει και την "πολιτιστική αποσταθεροποίηση" με στόχο προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος.

    Ο Κρόου ενημερώθηκε από το FBI ότι είχε σχεδιασθεί η απαγωγή του το 2001 πριν την παραλαβή του βραβείου Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία "Ο Μονομάχος", γράφει η εφημερίδα Χεράλντ Σαν, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Κρόου είπε ότι μυστικοί αστυνομικοί είχαν γίνει η σκιά του στην πρεμιέρα της ταινίας "Απόδειξη ζωής" στο Λονδίνο και υποστηρίζει ότι δεν φοβήθηκε ιδιαίτερα από την απειλή.

    [30] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2005 (17:33 UTC+2)

    Για τις γενικότερες εξελίξεις των προγραμμάτων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ενημέρωσε την Τετάρτη τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν έκλεισε κατά το πρόσφατο ταξίδι του, στο Λος Άντζελες, το γύρισμα κινηματογραφικών παραγωγών, στην Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε:

    «Το ταξίδι στο Λος Άντζελες πήγε πάρα πολύ καλά. Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πω, ότι είναι κρίμα που χάσαμε ευκαιρίες στο παρελθόν για να γυριστούν μεγάλες παραγωγές στον τόπο μας. Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι ευχολόγια. Έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός καινούργιου θεσμού, one stop shop όπως λέγεται, όπου οι παραγωγοί θα έχουν άμεση επαφή και όλες τις διευκολύνσεις, για να γυρίσουν μεγάλες ταινίες στη χώρα μας. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο τέτοια προγράμματα. Η Ελλάδα πρέπει να βγει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον. Έχει ένα ανεπανάληπτο περιβάλλον, έναν εξαίρετο φιλόξενο κόσμο και τον πολιτισμό της. Προσφέρεται για τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες, όχι όμως μονάχα από την πλευρά του κινηματογράφου. Όπως ξέρετε, προωθούνται προγράμματα για μεγάλες επενδύσεις, μιας και καταφέρνουμε πλέον να δημιουργούμε ένα φιλόξενο και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.

    Σε ερώτηση για τη δημιουργία μιας πίστας Φόρμουλα1, για την οποία αν και δόθηκαν αρκετά χρήματα, αυτή η πίστα παραμένει ανεκμετάλλευτη, ο υπουργός τουριστικής Ανάπτυξης παρατήρησε:

    «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, το θέμα μας έχει απασχολήσει. Χωροταξικά έχει βρεθεί λύση και θέλω να πιστεύω, ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις. Μια τέτοια μεγάλη επένδυση χρειάζεται σοβαρότητα και καλή προετοιμασία, θα αποτελεί δε, έναν ακόμα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό».

    Ερωτηθείς που θα γίνει η πίστα αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε: «Ξέρετε, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, υπάρχουν οι απαραίτητες εκτάσεις, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Θα κάνουμε τις ανακοινώσεις, όταν είμαστε έτοιμοι. Εκείνο, που απλά θα ήθελα να πω είναι, ότι για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, κάτι που θα είναι σωτήριο για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για την οικονομία και την αναπτυξιακή μας πολιτική, πρέπει να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν προγράμματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Συγχρόνως όμως, να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας. Και εάν μου επιτρέπετε μια παρατήρηση, πριν φτάσουμε σε αυτό που λέμε «ποιοτική επανάσταση» -γιατί αυτό θα κρίνει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού- χρειάζεται νοικοκύρεμα της Ελλάδος. Λέω χαρακτηριστικά, σκούπα, φαράσι και μπογιά. Πρέπει όποιος έρχεται εδώ, να βρίσκει μία χώρα πολιτισμένη. Οι εμπειρίες που έχουμε ζήσει, πάνω από όλα ως Έλληνες πολίτες, δείχνουν ότι κάποια κομμάτια της χώρας μας έχουν αναπτυχθεί, κάποια άλλα όμως έχουν μείνει πίσω. Και πολύ ορθά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και της ελληνικής περιφέρειας».

    Σχετικά με τις διευκολύνσεις σε παραγωγούς ταινιών και σε παρατήρηση ότι πριν από λίγα χρόνια, κατά το γύρισμα μιας παραγωγής στη Σαντορίνη, όπου οι παραγωγοί της ταινίας εισέπραξαν 75 κλήσεις από το Δήμο, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης δήλωσε: «Αν σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες, που με τη σειρά τους μας μετέφεραν, όσοι έζησαν την επίσης μεγάλη παραγωγή «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» στην Κεφαλονιά είναι κανείς για να απελπίζεται. Γι΄ αυτό είπα πρωτύτερα, ότι δεν είναι απλά, ότι ανοίγουμε τις πόρτες για τέτοιες μεγάλες παραγωγές, κάνουμε κάτι παραπάνω. Στήνουμε έναν καινούργιο θεσμό, άμεσο συνομιλητή όλων εκείνων που ενδιαφέρονται και θέλουν να γυριστούν μεγάλες ταινίες στη χώρα μας. Πάντως, είμαστε σε καλό δρόμο και σύντομα θα φανούν και τα αποτελέσματα».

    [31] ΜΙΝΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "FRINGE" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (11:54 UTC+2)

    Ενα μίνι θεατρικό φεστιβάλ, με έξι σχήματα που ξεχώρισαν στο Fringe Festival του Εδιμβούργου, διοργανώνει από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Principal Club Theater, μεταφέροντας το Βρετανικό Πειραματικό Θέατρο στη Βόρεια Ελλάδα.

    Το Edinburgh Fringe Festival είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ στον κόσμο και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο, φιλοξενώντας περισσότερες από 600 ομάδες ετησίως από τη Βρετανία και άλλες χώρες, σε σύνολο 1.500 παραστάσεων σε 200 διαφορετικά θέατρα, δημόσιους χώρους, γκαλερί και στέκια του Εδιμβούργου. Είναι μία ανοιχτή γιορτή έκφρασης μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό που έχει συνδέσει το όνομά της με μερικές από τις πιο πρωτοποριακές και ανατρεπτικές προτάσεις στο χώρο του θεάματος.

    To "Fringe" παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα πρωτοποριακού σωματικού θεάτρου από ομάδες όπως οι Duckie (μεταμοντέρνο καμπαρέ), οι Men in Coats, οι Peepolykus (Μαγική Κωμωδία), η Eddie Ladd (μία μοναδική ερμηνεύτρια), οι Stan's Cafe (όχημα διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους) και οι Natural Theatre Company (θέατρο δρόμου).

    Το πρόγραμμα:

    Παρασκευή 1 - Κυριακή 3 Απριλίου

    Principal Club Theater

    Men in Coats, Eddie Ladd, Peepolykus, Natural Theatre Company (κάθε βράδυ παραστάσεις και από τις τέσσερις ομάδες)

    Πέμπτη 31 Μαρτίου - Κυριακή 3 Απριλίου

    Ξυλουργείο, Μύλος

    Duckie

    Πέμπτη 31 Μαρτίου - Κυριακή 3 Απριλίου

    Πλατεία Αριστοτέλους

    Stan's Cafe

    Πέμπτη 31 Μαρτίου - Κυριακή 3 Απριλίου

    Θέατρο δρόμου σε στέκια της Θεσσαλονίκης

    Natural Theatre Company

    [32] ΔΥΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (10:58 UTC+2)

    Δύο έργα «Ολες τις Κυριακές με βροχή» και «Κατά πρόσωπο», της Ματίνας Μόσχοβη, θα παρουσιάσει σε μία ενιαία παράσταση το Θέατρο Ακτίς Αελίου, από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Μαϊου, σε σκηνοθεσία της Θεανώς Αμοιρίδου.

    Πρόκειται για δύο μονολόγους, έναν ανδρικό και έναν γυναικείο, της συγγραφέα και ηθοποιού, που έργο της ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ευαγγελίας Κιρκινέ, η μουσική του Πάρη Παρασχόπουλου, οι φωτισμοί του Μάκη Μαριάδη. Παίζουν: Ιωάννα Κατσαρού και Θωμάς Βελισσάρης.

    Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται από Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή στις 20.00. Εισιτήρια 12 και 8 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310-229249.

    [33] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (10:26 UTC+2)

    Με τον διαγωνισμό που θα αναδείξει τον καλύτερο Καρναβαλιστή για το 17ο Καρναβάλι της Κρύας Βρύσης συνεχίζονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Κρύας Βρύσης.

    Πιο συγκεκριμένα την σήμερα στις 18:00 θα διαγωνιστούν μπροστά από το Δημαρχείο πάνω από 300 άτομα προκειμένου να διεκδικήσουν τα πλούσια δώρα του διαγωνισμού. Στο τέλος της βραδιάς θα παραδοθεί το κλειδί της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο.

    [34] 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2005 (10:25 UTC+2)

    Με περισσότερα από 150 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο και με θεματικό αφιέρωμα την μετανάστευση και προσφυγιά, θα ανοίξει φέτος το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί για δέκα μέρες (1-10 Απριλίου) στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας» και σε δύο αίθουσες στο λιμάνι «Κασσαβέτης» και «Τορνές».

    Συνεχίζοντας την παράδοση των θεματικών αφιερωμάτων, και μετά τα δικαιώματα των παιδιών, το παλαιστινιακό ζήτημα και την τρομοκρατία, θέματα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φέτος έρχεται η σειρά της μετανάστευσης να βρεθεί στο επίκεντρο της διοργάνωσης.

    Πόλεμοι, φτώχεια, πείνα, κοινωνική καταπίεση και καταστρατήγηση της δημοκρατίας σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες δυνάμεις της οικονομίας, της πολιτικής δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο πρωτοφανών μετατοπίσεων πληθυσμών και ταυτοτήτων. Ταυτόχρονα, έννοιες όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η κοινωνική ένταξη, ο πολιτισμικός διάλογος, η εθνική ταυτότητα έρχονται σε σύγκρουση, άλλοτε δημιουργική και άλλοτε ολέθρια, με οργανωμένα σύνολα όπως η κοινωνία, η πολιτεία και οι οργανώσεις, εγείροντας πλήθος ερωτημάτων για το σύγχρονο πολίτη.

    Με στόχο πάντα τη δημιουργική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει συλλέξει μια σειρά ντοκιμαντέρ που καταπιάνονται με το θέμα της μετανάστευσης και τις διάφορες πτυχές του. Ταυτόχρονα, οργανώνει μια Ημερίδα με το ίδιο θέμα και συμμετοχή επιφανών ομιλητών που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο χώρο και έρχεται σε επαφή με διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταναστών και των προσφύγων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 March 2005 - 19:14:03 UTC