Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ
  • [02] ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ν.Δ. ΚΑΙ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 57,25% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
  • [04] ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [05] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ
  • [06] ΣΤΙΣ 16-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [07] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ
  • [09] ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
  • [10] ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΚΥΚΛΟ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ;
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Χ.Α.
  • [12] ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [13] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΡΙΣΙΤΣ
  • [14] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΙΕΚΑ
  • [15] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ
  • [16] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ
  • [17] ΑΦΙΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [18] Γ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ: Ο ΠΑΟΚ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
  • [19] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΥΣ (1-1) ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [20] ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ
  • [21] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΣΤΕΛΛΑ ΠΙΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ
  • [23] ΧΙΛΗ: ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΛΑΝΤΙΣ ΜΑΡΙΝ
  • [24] Η ΣΓΚΡΕΝΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [25] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [26] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟΥΣ...ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [27] ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
  • [28] ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [01] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (15:21 UTC+2)

    Παρέμβαση στην κρίση που ταλανίζει τους χώρους τόσο της Δικαιοσύνης όσο και της Εκκλησίας έκανε από την Κρήτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ζήτησε να γίνει μια νέα επανάσταση, αυτή της στήριξης των νόμων.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε ενδελεχώς στη διαφθορά του δικαστικού σώματος, ενώ για την Εκκλησία τάχθηκε υπέρ της αυτοκάθαρσης.

    "Δυστυχώς η τωρινή περίοδος αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα η Δημοκρατία έχει ανάγκη βελτιώσεως. Όχι στο Σύνταγμα, ούτε στους θεσμούς. Ούτε στους βασικούς νόμους. Έχει όμως ανάγκες βελτιώσεως, διότι έχουμε μπροστά μας ορισμένα παραδείγματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, συμπεριφοράς που φθείρει τους ίδιους τους θεσμούς της Δημοκρατίας, που προέρχονται από υψηλότατους χώρους. Και αναφέρομαι αυτή τη στιγμή κυρίως στο χώρο της Δικαιοσύνης, διότι ελπίζω ότι η Εκκλησίας μας θα μπορέσει μόνη της να βρει τις λύσεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Δικαιοσύνης, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Θεωρώ το θέμα της Δικαιοσύνης εξαιρετικά σημαντικό. Η Δικαιοσύνη, το έχουν πει κι άλλοι, πολύ σπουδαιότεροι από εμένα, είναι το κυριότερο οχυρό της Δημοκρατίας. Τι να την κάνω τη Δημοκρατία, όταν δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, στην οποία να μπορώ να απευθυνθώ; Πώς θα υποστηρίξω, πώς θα υπερασπίσω τα δικαιώματά μου; Τα δικαιώματά μου, όχι μόνον επί της περιουσίας μου, όχι μόνον επί της τιμής μου, αλλά και επί της ελευθερίας μου ακόμη.

    Είναι δυνατόν να θεωρήσω ότι η Δικαιοσύνη δεν απονέμει Δικαιοσύνη, είναι δυνατόν να κατατάσσεται κανείς σε αυτό το υψηλό λειτούργημα χωρίς να αισθάνεται μέσα του την έφεση να το υπηρετήσει;".

    Αναφερόμενος στα διάφορα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας με αρνητικούς πρωταγωνιστές υψηλόβαθμους δικαστικούς, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Στεφανόπουλος, "απέδειξαν ότι δεν ήταν όχι ικανοί, ήταν ανάξιοι, να γίνουν δικαστές", ο πρόεδρος τόνισε: "Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι ένας δικαστής δεν μπορεί πάντοτε να πηγαίνει από την έφεση, από την ορμή της ψυχής του να απονείμει το Δίκαιο. Μπορεί να το θεωρεί κανείς και ως επάγγελμα, όπως είναι. Αλλά αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να ασκήσουν ένα επάγγελμα, πρέπει να συμβιβάζονται με την έννοια της Δικαιοσύνης, με το περιβάλλον της Δικαιοσύνης και να αποδίδουν πραγματική Δικαιοσύνη".

    [02] ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ν.Δ. ΚΑΙ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2005 (23:15 UTC+2)

    Ισχυρό προβάδισμα στο εκλογικό σώμα, εξακολουθεί να διατηρεί η Ν.Δ., ενώ στα ύψη παραμένει η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2004 και μέσα στην πυκνή κορύφωση της κρίσης στην Εκκλησία και στη Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Opinion για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 38 μονάδων!

    Τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου φέρνουν τη Ν.Δ. να διατηρεί έναντι του ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 4 μονάδων, ενώ παράλληλα, η δυνητική επιρροή των εκτός κυβερνητικού παιχνιδιού μικρών κομμάτων εμφανίζει αυξητική τάση:

    Το ΚΚΕ καταγράφεται σε επίπεδα ανώτερα της απήχησής του στις περσινές εκλογές, ο ΣΥΝ δείχνει να απαλλάσσεται από την αγωνία της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ενώ το νεοπαγές όσο και εντυπωσιακά συμπαγές κόμμα του Γ.Καρατζαφέρη, το ΛΑΟΣ, φαίνεται να διαβαίνει το κατώφλι του Κοινοβουλίου.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρότερη επιρροή στις νεότερες ηλικίες (18-34 ετών), καταγράφοντας ελαφρά υπεροχή έναντι της Ν.Δ., η οποία όμως αντισταθμίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες με προβάδισμά της ακόμα και στις 8 μονάδες.

    Οι συσχετισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων είναι περισσότερο ανοιχτοί και ανταγωνιστικοί στα στρώματα που υστερούν σε (τυπική) μόρφωση, ενώ η Ν.Δ. επιβεβαιώνει τη μεγάλη υπεροχή της στις περισσότερο μορφωμένες και πολιτικά κρίσιμες ομάδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είχε αποτυπωθεί και στα exit polls στις περσινές εκλογές.

    Αυτή η κοινωνική διαφοροποίηση στην πρόθεση ψήφου μπορεί να μην είναι άμοιρη της γενικότερης απαισιοδοξίας και δυσπραγίας και των οποίων οι προεκτάσεις αγγίζουν πρωτίστως τα περισσότερο ευάλωτα στρώματα.

    Έτσι, πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, δεν είναι πλέον το πρόβλημα της ανεργίας που κατέχει την πρώτη θέση στις αναφορές για τα «σημαντικότερα προβλήματα της χώρας», μολονότι το σχετικό ποσοστό είναι υψηλότατο: την πρώτη θέση, με συντριπτικό ποσοστό 73%, κατέχει η δίδυμη αναφορά στο πρόβλημα της οικονομίας και της ακρίβειας.

    Σε αντιστοιχία και οι τάσεις της κοινής γνώμης στα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των προοπτικών της και της προσωπικής οικονομικής κατάστασης.

    Η μεγάλη πλειονότητα έχει πράγματι εμπεδώσει την άποψη που διατυπώνει η κυβέρνηση για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, θεωρώντας, σε ποσοστό 63%, ότι τα πράγματα «είναι χειρότερα» σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το ίδιο πιστεύει για την προσωπική οικονομική κατάσταση το 53%.

    Αυτή η «διαπίστωση» περί δυσπραγίας είναι εντονότερη στα λαϊκά στρώματα και στην ύπαιθρο και μετατρέπεται σε απαισιοδοξία για την προοπτική των οικονομικών της χώρας τον επόμενο χρόνο, με ποσοστό που πλησιάζει το 50% να προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση. Να σημειωθεί ότι η απαισιοδοξία αυτή εκφράζεται και από το 30% σχεδόν των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2004, εκ των οποίων μόνον το 1/3 φέρεται αισιόδοξο για τις εξελίξεις. Πρέπει επίσης να

    συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά τελειώσει η έρευνα πεδίου της παρούσας δημοσκόπησης, όταν ανέκυψε το «πρόβλημα ΛΑΦΚΑ» με τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του.

    Δεν είναι τυχαίο, ότι η «παράσταση νίκης» που έχει το κοινό για την περίπτωση που «οι εκλογές γίνονταν αύριο» δίνει μια διαφορά 38 μονάδων υπέρ της Ν.Δ., όταν στην τελευταία πριν από τις περσινές εκλογές δημοσκόπηση, η διαφορά της αυτή βρισκόταν στις 23 περίπου μονάδες.

    Την αίσθηση αυτή για τη ριζική υπεροχή που διαθέτει σήμερα η Ν.Δ. στον πολιτικό ανταγωνισμό συμμερίζεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων της αριστεράς, αλλά και 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια

    αίσθηση που κατοπτρίζει την αμυντική θέση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς και την αδυναμία του να προβάλει πειστικά ως διεκδικητής της διακυβέρνησης.

    Ενδεικτικό της αδυναμίας του αυτής είναι και το ότι συγκεντρώνει μόνον ένα 25% των προτιμήσεων ως «ικανότερο κόμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας», με τη Ν.Δ. να βρίσκεται σε ποσοστό ανώτερο του 35%. Συναφές προς αυτό είναι και το ότι μόλις το 18,5% επιθυμεί να θέσει το ΠΑΣΟΚ ως στόχο στο συνέδριό του «να κυβερνήσει πάλι τη χώρα».

    Τέλος, σε μια κρίσιμη παράμετρο διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα της χώρας, με ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του

    κοινού να δηλώνει ότι ψηφίζει με κριτήριο την εκλογή του καταλληλότερου στην πρωθυπουργία, τα δεδομένα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν μια σημαντική υστέρηση του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς αποκλειστικό όφελος -δικομματισμού ένεκα- του χώρου του κυβερνώντος

    κόμματος.

    Στη δίδυμη εκδοχή της ερώτησης περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Κ. Καραμανλής δείχνει να έχει τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της εν γένει θετικής εικόνας του και μεταφοράς της χωρίς απώλειες στην ιδιότητά του ως

    επικεφαλής της εξουσίας: θεωρείται καταλληλότερος σχεδόν από το 50% της κοινής γνώμης, με τον κ. Παπανδρέου να συγκεντρώνει το πολύ χαμηλό ποσοστό, συγκριτικά προς την περσινή αντίστοιχη προεκλογική του επίδοση, 32%.

    [03] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 57,25% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε, στις πέντε το απόγευμα, η ψηφοφορία για την ανάδειξη των 150 αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, (87 άνδρες και 58 γυναίκες λόγω ποσόστωσης) καθώς τα άλλα 150 είναι διορισμένα μέλη. Η καταμέτρηση άρχισε αμέσως μετά το κλείσιμο των 60 καλπών, όπου ψήφισαν οι 5.380 σύνεδροι.

    Μετά την καταμέτρηση του 57,25% των ψήφων, 3.080 ψηφοδέλτια, έγκυρα 2.976, άκυρα 103 , λευκά 1, προηγούνται στους άνδρες ο Παναγιώτης Φασούλας με 671 ψήφους και ακολουθεί ο Νίκος Αθανασάκης με 559 ψήφους ενώ στις γυναίκες προηγείται η Μαριλένα Κόππα με 298 ψήφους και ακολουθεί η Μαρία Αρσένη με 256 ψήφους.

    Οι πρώτοι 10 στους άνδρες είναι ¦ Παναγιώτης Φασούλας με 671, Νίκος Αθανασάκης με 559, Κατσικαρέλης Ελευθέριος με 425, Παναγιωτακόπουλος Γεώργιος με 376, Μανίκας Στέφανος με 328, Κανελλόπουλος Λάμπρος με 326, Μαδεμλής Νίκος με 325, Σουλαδάκης Γιάννης με 316, Αργύρης Κων/νος με 312 και Βούγιας Σπύρος με 302.

    Οι πρώτες 10 γυναίκες είναι¦ Κόππα Μαριλένα με 298, Αρσένη Μαρία με 256, Σακαράφα Σοφία με 243, Ντίνου Εύη με 213, Ευθυμίου Σούλα με 198, Μοροπούλου Τόνια 196, Λάμψα Παυλίνα 194, Ανδρέου Βάνια με 188, Κωλέτση Κατερίνα με 186 και Γιαννακά Σοφία με 173.

    [04] ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Μαρτίου 2005 (18:55 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμη φορά τη βούλησή της να σταθεί δίπλα στους αγρότες και γενικότερα στους κατοίκους της περιοχής, επιταχύνοντας την υλοποίηση μέτρων που αφορούν αποκατάσταση ζημιών στον Έβρο και τη Σαμοθράκη, επεμβάσεις άμεσου χαρακτήρα στις υποδομές και μακροπρόθεσμα έργα υποδομών για την πρόληψη ζημιών στο μέλλον, μετά από συνεργασία αρμοδίων φορέων στις πληγείσες περιοχές».

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Έβρου συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Μ. Αγγελόπουλος, βουλευτές του νομού και τους νομάρχες Έβρου και Ροδόπης.

    Όπως ανέφερε, «σε σχέση με την καταβολή αποζημιώσεων από τις πρόσφατες καταστροφές για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, η αποζημίωση των κτηνοτρόφων θα καταβληθεί εντός δυο μηνών από την ημέρα που θα υποβληθεί η δήλωση της ζημιάς που θα γίνει εντός του Μαρτίου 2005.Αρα η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει μέχρι τέλος Μαΐου. Όσον αφορά τη φυτική παραγωγή για τις καλλιέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα προχωρήσει η συνολική κατά ζώνη εκτίμηση, που είναι μια διαδικασία σύντομη και ευνοϊκή για τους αγρότες, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν κατ εξαίρεση συντομότερα από τα προβλεπόμενα, δηλαδή περίπου στο τέλος Ιουνίου 2005.Στις περιπτώσεις νέας καλλιέργειας στο ίδιο χωράφι λόγω επανασποράς, τα έσοδα της νέας καλλιέργειας δεν θα επηρεάσουν τις αποζημιώσεις από τη καταστραφείσα προηγούμενη καλλιέργεια. Στο νέο πρόγραμμα ΠΣΕΑ θα ενταχθούν και οι ζημιές στα ελαιόδενδρα και ποιμνιοστάσια. Επίσης, συλλέγονται

    πληροφορίες για ζημιές από τον παγετό στην πατάτα».

    Τέλος, ο κ. Μπασιάκος είπε ότι εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι ζημιές και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού κατεστραμμένων αρδευτικών δικτύων, αντλιοστασίων, αγροτικής οδοποιίας γεφυρών και στραγγιστικών τάφρων για να καλυφθούν από τις πιστώσεις των εκτάκτων αναγκών των ΤΟΕΒ και υπογράμμισε ότι μελετάται στα πλαίσια των κανονισμών της ΕΕ η ενίσχυση των μεταφορικών αγροτικών προϊόντων του νομού Έβρου και της Θράκης γενικότερα προς τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του υψηλού μεταφορικού κόστους.

    Ο κ. Μπασιάκος, αναφερόμενος στον νομό Ροδόπης και στην κατασκευή του φράγματος Ιάσμου στον ποταμό Κομφάτο ,είπε ότι ξεκίνησε ήδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η αναθεώρηση της μελέτης του 1971-72 του υπουργείου Δημοσίων Έργων και θα προταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ένταξη του έργου στη Δ΄ προγραμματική περίοδο 2007-2013,ώστε να αρδευτούν 300.000 στρέμματα στη Ροδόπη.

    Τέλος ανέφερε ότι οι πληρωμές στα διάφορα καθεστώτα κοινοτικών ενισχύσεων έχουν ολοκληρωθεί γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά η βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ σημείωσε ότι όπου υπάρχουν συγκεκριμένες εκκρεμότητες με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ,των ΕΑΣ και της Διεύθυνσης Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι οι αρμόδιοι φορείς, θα επισπευσθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της καταβολής των επιδοτήσεων.

    Ολγα Ορφανίδου

    [05] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (20:43 UTC+2)

    «Είπαμε και θα πούμε την αλήθεια, γιατί αυτό είναι χρέος μας. Και δεν πρόκειται η αποκάλυψη της αλήθειας να εμποδίσει την Κυβέρνηση να πράξει εκείνο το οποίο δεσμεύτηκε να πράξει» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στη Λάρισα για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

    «Η Κυβέρνηση απέδειξε ότι η κακή οικονομική συγκυρία δεν την εμποδίζει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της. Όπως ακριβώς συνέβη με το θέμα του ΛΑΦΚΑ. Άλλοι είναι εκείνοι που παρέτειναν την εισφορά στο ΛΑΦΚΑ, άλλοι είναι εκείνοι οι οποίοι έφτασαν να θεσμοθετούν το να μπορούν να παίζονται τα χρήματα του ΛΑΦΚΑ ακόμα και στο Χρηματιστήριο. Αλλά ήταν η Κυβέρνηση Καραμανλή που κατήργησε την εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ και η Κυβέρνηση Καραμανλή που πήρε την απόφαση της επιστροφής και των αναδρομικών» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε δυο κορυφαίες, όπως τόνισε, στιγμές της πορείας της κυβέρνησης, αυτή της άψογης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    «Η Κυβέρνηση πήρε σημαντικές αποφάσεις και για πράγματα που αφορούν το μέλλον του Τόπου, την κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς. Η Κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, είπε την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό για την κατάσταση της οικονομίας όχι για να αποτελέσει η αποτύπωση της πραγματικότητας αυτής άλλοθι για να μην κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας» πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος στρέφοντας τα «πυρά» του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως «είναι πραγματικά απορίας άξιο πως κάποιοι τολμούν, και ιδίως εκείνοι που δημιούργησαν τα προβλήματα, να ζητούν από την Κυβέρνηση να αποκρύψει την πραγματικότητα».

    Σε ότι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε «τεράστια προβλήματα τα οποία τα έλυσε και τα λύνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των συμβασιούχων για το οποίο είπε: «Είναι γνωστό ότι παραλάβαμε το θέμα αυτό έκθετοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ταυτόχρονα, με τους συμβασιούχους σε ομηρία. Θεσμοθετήσαμε ένα διάταγμα, το οποίο κρίθηκε συνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το οποίο κρίθηκε συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο, με αποτέλεσμα, από πλευράς Commission τουλάχιστον, η υπόθεση να έχει τεθεί στο αρχείο. Και το διάταγμα αυτό εφαρμόζεται λύνοντας την ομηρία των συμβασιούχων, ενώ συμπληρώθηκε με τις ρυθμίσεις περί μοριοδότησης που αφορούν, πλέον, όσους δεν μπορούν να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, διότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Γι' αυτούς υπάρχει ισχυρή μοριοδότηση που τους επιτρέπει, στους διαγωνισμούς οι οποίοι θα γίνουν, να επικαλεστούν αυτή την εμπειρία η οποία είναι τόσο σημαντική και τόσο ανάγκη την έχουμε για ανθρώπους που πρέπει να μπουν στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης"».

    Κ.ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ:

    Θα ήθελα να διατυπώσω στον κύριο Παυλόπουλο μία ερώτηση η οποία αφορά διαχρονικά όλες τις τελευταίες Κυβερνήσεις και θέλω η απάντησή σας να είναι ως εκπροσώπου της Πολιτείας και επί του συνταγματικού και του δικαίου.

    Όταν η Πολιτεία και το Ελληνικό Δημόσιο θέλει να μου πάρει τα 500 τα οποία χρωστάω στην Εφορία ή τις κλήσεις που έχω φάει για την παράνομη στάθμευση με βρίσκει εύκολα, μου ορίζει και τις δόσεις που πρέπει να πληρώσω και τα παίρνει χωρίς δεύτερη κουβέντα.

    Είμαι συνταξιούχος κι όταν πρόκειται να μου δώσει χρήματα τα οποία στην ουσία μου τα επιστρέφει, με παραπέμπει στο μέλλον?.

    ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

    Γι' αυτό έκανα τη μικρή αναδρομή, για να σας τονίσω ότι αυτή ήταν η τακτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως τακτική της Κυβέρνησης Καραμανλή.

    Απόδειξη αυτού του πράγματος: Είχαμε πει ότι θα καταργηθεί ο ΛΑΦΚΑ; Ναι. Τον καταργήσαμε αμέσως; Ναι. Από κει και πέρα, θέμα αναδρομικών, γιατί σε αυτά προφανώς αναφέρεστε, δεν είχε τεθεί. Ετέθη στη συνέχεια. Και η Κυβέρνηση αυτή, όπως είναι γνωστό, ανέλαβε, μολονότι τέτοια δέσμευση δεν υπήρχε, να δώσει τα αναδρομικά των εισφορών υπέρ ΛΑΦΚΑ, μέσα στο χρονικό διάστημα, όμως, το οποίο επιτρέπει η οικονομική συγκυρία.

    Ξανατονίζω λοιπόν, άλλοι προηγουμένως παρέτειναν την εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ και επέτρεπαν να παίζονται τα χρήματα του ΛΑΦΚΑ στο Χρηματιστήριο. Εμείς καταργήσαμε την εισφορά και επιστρέφουμε τα αναδρομικά, όπως το επιτρέπει η οικονομική συγκυρία.

    Καθένας μπορεί να κρίνει ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι υπονόμευσαν την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, αλλά ακόμα και το ίδιο το μέλλον του ΛΑΦΚΑ, και ποιοι είναι εκείνοι που αμέσως, στο χρόνο ο οποίος πέρασε μέχρι σήμερα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και κοντά στον αγώνα και την αγωνία των συνταξιούχων.

    ΑΘ.ΧΟΥΠΗΣ (Διευθύτης Γραφείου Τύπου ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.):

    Άλλος συνάδελφος;

    Κ. ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΗ:

    Κύριε Παυλόπουλε, λέγομαι Κωνσταντίνα Θεοχαρύλη και είμαι συμβασιούχος.

    Πριν από λίγες ημέρες το Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνεδρίασε, έκρινε ότι η θέση μου δεν είναι πάγια και διαρκής, αν και εργάζομαι πέντε χρόνια δίχως μια μέρα διακοπή στις συμβάσεις μου, αν και εργάζομαι τριάντα μία (31) ημέρες το μήνα, δίχως ωράριο και δίχως όλα τα εργατικά δικαιώματα που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος που μπορεί να βρίσκεται στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού.

    Μέσα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν υπήρχε εκπρόσωπος των δημοσιογράφων. Θα ήθελα να ξέρω: Είναι σωστό να κρίνει ένας διοικητικός υπάλληλος αν η θέση μου είναι πάγια και διαρκής; Ήμουν όμηρος και περίμενα μία λύση και αυτή τη λύση δεν τη βλέπω μπροστά μου. Έχω οικογένεια και δεν έχω δουλειά να ζήσω την οικογένειά μου. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους συμβασιούχους, με μας;

    ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

    Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν: Όλοι σας γνωρίζετε ότι το θέμα της ομηρίας των συμβασιούχων το δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κι εσείς γνωρίζετε, και στην ΕΡΤ, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003 οι κύριοι Ρέππας και Σκανδαλίδης δεν έκαναν καμία απολύτως μετατροπή.

    Και το εντυπωσιακό είναι ότι, όταν περνούσαν αυτές οι ρυθμίσεις που κρατούσαν τους συμβασιούχους σε ομηρία, εκείνοι που σήμερα δημιουργούν το θέμα, ιδίως από πλευράς επικοινωνιακής προβολής, δεν είχαν κάνει ούτε μια εκπομπή. Δεν είχαν πει μια λέξη. Δηλαδή, όσο το ΠΑΣΟΚ και οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κρατούσαν σε ομηρία τους συμβασιούχους, όσο απέλυαν συμβασιούχους, θέμα δε δημιουργείτο.

    Ήρθε η Κυβέρνηση αυτή κι έκανε ένα διάταγμα, το οποίο έχει δύο όψεις μαζί με τη νομοθεσία που ήρθε στη συνέχεια. Όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες γίνονται αορίστου χρόνου. Όσοι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μοριοδοτούνται. Λύνει το πρόβλημα, όσο μπορούσε, δεδομένου ότι ήδη είχε γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος κι έπρεπε να σεβαστούμε και το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Στο θέμα που μου θέσατε, για να δείτε ότι η πρόνοια που έλαβε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι κάτι παραπάνω από την ανευθυνότητα, πολύ παραπάνω μάλιστα από την ανευθυνότητα εκείνη την οποίαν επέδειξαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό το Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για να κρίνει για τη μετατροπή των συμβάσεων. Στη συνέχεια όμως υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο ΑΣΕΠ, το οποίο είναι το συνταγματικώς κατοχυρωμένο όργανο για τα θέματα των προσλήψεων.

    Και ουδείς μπορεί να πει ότι το ΑΣΕΠ, το οποίο όπως ξέρετε είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, μπορεί να επηρεαστεί από τον οποιονδήποτε. Καθένας λοιπόν που νομίζει ότι αδικείται έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο ΑΣΕΠ, το οποίο και θα κρίνει.

    Κατόπιν τούτου, αυτή η Κυβέρνηση δεν άφησε κανέναν χωρίς την προστασία που του αρμόζει. Όποιος, λοιπόν, θεωρεί ότι οποιοδήποτε Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή άλλο αρμόδιο όργανο, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, αποφάνθηκε κακώς, μπορεί να προσφύγει και να βρει το δίκιο του.

    Αλλά, για μια ακόμα φορά θα πω: Θα πρέπει στον Τόπο μας, όλοι μας, να ξέρουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας την ώρα που πρέπει. Και, βεβαίως, να ξέρουμε να τα αναδεικνύουμε όταν πρέπει, γιατί αργότερα δημιουργούνται τετελεσμένα, τα οποία είναι δύσκολο να τα αποφύγει κανείς.

    Λέω, λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση, και αυτό δεν αφορά τον Υπουργό, αφορά τον πολίτη, ο οποίος αυτή την ώρα θέλει να πει τη γνώμη του, γιατί με αυτή την ιδιότητα το λέω τούτο: Θα πρέπει και εκείνοι οι οποίοι αναδεικνύουν τα γεγονότα να τα αναδεικνύουν όταν δημιουργούνται και σύμφωνα με τις επιπτώσεις που έχουν στην κοινωνία.

    Και ειδικά στο θέμα των συμβασιούχων μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κράτησε σε ομηρία τους συμβασιούχους και δημιούργησε όλο το πρόβλημα μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να αισθάνονται υπεύθυνοι κι εκείνοι που βοήθησαν, τόσα χρόνια, στη συγκάλυψη του προβλήματος και δεν άφησαν ποτέ αυτό το τεράστιο ζήτημα να φανεί, ώστε να έχουν φωνή οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι, όπως έχουν σήμερα.

    Εγώ χαίρομαι που έχουν σήμερα φωνή που, μολονότι λύνουμε το πρόβλημα και κάποιοι μένουν απέξω, μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Κάποιοι όμως θα πρέπει να σκέφτονται ότι στο παρελθόν δεν άφησαν να βγει σχεδόν καμία από τις φωνές εκείνων που ήταν όμηροι όλα αυτά τα χρόνια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΕΦ. «ΚΗΡΥΚΑΣ»):

    Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι κάνατε ένα μικρό λαθάκι όταν λέγατε πριν για τον ΛΑΦΚΑ. Το θέμα των αναδρομικών δεν το έλυσε η Κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ο ίδιος ο Καραμανλής με προσωπική του παρέμβαση.

    Και, θέλω να μου πείτε αν θα πρέπει τελικά να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές, με αφορμή βεβαίως αυτό που έγινε με τον ΛΑΦΚΑ, απλά θα σας υπενθυμίσω ότι και σε πολιτευόμενες εφημερίδες όπως ο «Ελεύθερος Τύπος» έγραφαν στην πρώτη σελίδα για πολιτική φθορά ως στους χειρισμούς των Υπουργών. Πρέπει τελικά για κάθε θέμα που ανακύπτει να βγαίνει ο Καραμανλής; Μήπως χρειάζεται ανασχηματισμός;

    Θα μου πείτε τι θα γίνει με κάποιες περιπτώσεις Δήμων εδώ, όπως ο Δήμος Γιάννουλης και τα λοιπά, που ήταν και προεκλογική σας δέσμευση, να μας πείτε λίγο πότε θα υλοποιηθεί;

    ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

    Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα που μου θέσατε: Όπως ξέρετε, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού το ζήτημα της σύνθεσης της Κυβέρνησης. Επομένως, ο Πρωθυπουργός κρίνει ποιοι είναι Υπουργοί, ποιοι είναι Υφυπουργοί, ποιοι είναι μέλη της Κυβέρνησης.

    Είμαι ο τελευταίος, ξέρετε άλλωστε τη νοοτροπία μου, που θα έκανα οποιεσδήποτε υποδείξεις στο σημείο αυτό. Ο Πρωθυπουργός θα κρίνει λοιπόν αν και πότε θα κάνει ανασχηματισμό. Τέτοιο θέμα όπως ξέρετε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, δεν τίθεται.

    Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα, θα επαναλάβω αυτό που είπε ο κύριος Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο «Βελλίδειο» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: "Μετά τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, όταν δηλαδή ψηφιστεί, τους αμέσως επόμενους μήνες, θα τεθεί το ζήτημα ορισμένων συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε επίπεδο Καποδίστρια, όπου θα διορθωθούν συγκεκριμένες δυσλειτουργίες". Και τότε ακριβώς θα τεθούν τα ζητήματα εκείνα, για τα οποία είχε μιλήσει και προεκλογικά ο Πρωθυπουργός.

    Να είστε βέβαιοι όμως όλοι, ότι ο Πρωθυπουργός δεν ξεχνάει και, επομένως, και η Κυβέρνησή του δεν ξεχνάει τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Επειδή μιλήσαμε για το ΛΑΦΚΑ και είδαμε ότι έγινε πράξη, γι' αυτό ακριβώς σας λέω πως, ό,τι είχε δεσμευθεί ο κύριος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία, θα γίνει πράξη στην ώρα του.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΕΦ. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»):

    Να σας ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Αρχίσατε προηγουμένως στην εισαγωγή σας λέγοντας ότι κάνατε το χρέος σας απέναντι στην Πολιτεία και την κοινωνία.

    Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είστε οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού, άσχετα αν εσείς αύριο θα σβήνετε κεράκια, όταν κάποιοι ενδεχομένως θα λένε ότι πρέπει να κάνετε μία νέα κίνηση ας πούμε, υπάρχει στον κόσμο και αρχίζει να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις μία κρίση εμπιστοσύνης, μία κάμψη μάλλον της εμπιστοσύνης αν θέλετε, με την έννοια ότι ο κόσμος περίμενε περισσότερη ορμή, περίμενε περισσότερα πράγματα τον πρώτο χρόνο από αυτά τα οποία είχε δεσμευθεί.

    Κρατάτε δυνάμεις για το δεύτερο χρόνο; Αφήνετε κάποια πράγματα στο τέλος της τετραετίας, παρότι περίμενε ο κόσμος ότι θα τα πιάσετε από την πρώτη ημέρα; Δεν έχετε πιάσει όλα τα θέματα.

    ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

    Πρώτα-πρώτα, επειδή χρησιμοποιήσατε την έκφραση ότι είμαστε οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού, πρέπει να σας πω ένα πράγμα: Δεν αισθανόμαστε οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού, γιατί η έννοια της κυριαρχίας είναι ξένη προς τη νοοτροπία του κυρίου Καραμανλή και της Κυβέρνησής του.

    Άλλοι είναι εκείνοι, κι εννοώ τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδίως την Κυβέρνηση Σημίτη, η οποία χρησιμοποιούσε τον όρο "ηγεμονία". Θα θυμάστε ότι έλεγαν ότι ηγεμονεύει το ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι νοοτροπία ΠΑΣΟΚ, δεν είναι νοοτροπία Καραμανλή και Κυβέρνησης Καραμανλή.

    Εμείς δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε καμιά κυριαρχία. Έχουμε μια συγκεκριμένη εντολή κι, όσο υπάρχει η εντολή, πορευόμαστε. Τώρα, από κει και πέρα, οι δημοσκοπήσεις - και το έχω τονίσει πολλές φορές και δεν το λέω μόνο τώρα, το έλεγα πάντοτε - είναι καλά εργαλεία δουλειάς, δεν υποκαθιστούν τη λαϊκή ετυμηγορία, μας βοηθούν να διορθώνουμε τα λάθη μας, να χαράσσουμε καλύτερα την πορεία μας.

    Κάθε δημοσκόπηση, κάθε στοιχείο δημοσκόπησης, το βλέπουμε περισσότερο προς την αρνητική του και λιγότερο προς τη θετική του πλευρά. Έτσι και τη συγκεκριμένη. Δεν αισθανόμαστε κανενός είδους κυριαρχία λοιπόν στο πολιτικό παιχνίδι, παίρνουμε το μήνυμα το οποίο στέλνει η δημοσκόπηση αυτή - ενώ φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, αν άκουσα καλά τις δηλώσεις μάλλον δεν το θέλει το μήνυμα αυτό που λέτε - εμείς το παίρνουμε. Και θα προχωρήσουμε, όπως τελείωσα τη συνέντευξή μου στην αρχή, και γρηγορότερα και καλύτερα.

    Όμως, θα τονίσω κάτι: Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η Κυβέρνηση στον ένα χρόνο συγκρούστηκε με προβλήματα που δεν τόλμησε κανείς να τα αγγίξει, χωρίς να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος. Ανέφερα το θέμα των συμβασιούχων, ανέφερα τα θέματα που αφορούν την απογραφή.

    Είναι το μεγάλο θέμα το οποίο σχετίζεται με τον «βασικό μέτοχο» και την πάταξη της διαπλοκής, που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν η σύγκρουση με ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο κανένας στο παρελθόν δεν τόλμησε να αγγίξει. Αυτή η Κυβέρνηση το έκανε πράξη. Το άγγιξε και το λύνει. Και το κάνει αυτό χωρίς να υπολογίζει κανένα πολιτικό κόστος.

    Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό το οποίο έχουμε πράξει, γιατί ο πολιτικός που είναι ικανοποιημένος από αυτό που πράττει παύει να έχει σχέση με την όποια επιτυχία στο χώρο της πολιτικής. Ξέρουμε όμως ότι κάνουμε το χρέος μας και μπορούμε να πάμε και γρηγορότερα και καλύτερα.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των επιλαχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (1998) - στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας - ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998 ό,τι είπαμε το κάναμε. Αντισυνταγματικό διαγωνισμό έκανε το ΠΑΣΟΚ. Στο δρόμο ήταν αυτοί οι άνθρωποι και τότε και κανένας δεν τους έδινε βήμα να προβάλλουν το ζήτημά τους. Διαμαρτυρόντουσαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και κανείς δεν προέβαλε τη διαμαρτυρία τους. Έρχεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγαίνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέει τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς, ανεξάρτητα από το ποιοι προσέφυγαν, προσλαμβάνουμε εκείνους που εδικαιούντο τότε να προσληφθούν εάν γινόταν με τους όρους που έπρεπε ο διαγωνισμός. Τώρα, προσλαμβάνουμε αυτούς που είχαν επιτύχει και τους στερήθηκε τότε το δικαίωμα να προσληφθούν. Αλλά, μένουν και πάλι πολλοί που δεν θα διοριστούν αφού σ' αυτόν τον διαγωνισμό συμμετείχαν χιλιάδες υποψήφιοι και, όσοι από τους αυτούς πέρασαν τη βάση χαρακτηρίστηκαν επιλαχόντες. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε λοιπόν το κάναμε και, μάλιστα, αντιμετωπίζοντας αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ. Και εφαρμόζουμε πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επαναλαμβάνω, για αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ! Βλέπετε το κατάντημα ορισμένων από το χώρο των μέσων επικοινωνίας. Σήμερα είναι ζήτημα το ότι κάποιοι διαμαρτύρονται όχι γιατί παίρνουμε τους επιτυχόντες και μόνον αλλά γιατί δεν προσλαμβάνεται το σύνολο των επιλαχόντων! Αυτό είναι ζήτημα γι' αυτούς! Αλλά, δεν ήταν ζήτημα το 1998 οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιούσαν στη Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τη Βουλή, αλλά και μέσα σ' αυτήν, όταν έρχονταν για να ευαισθητοποιήσουν τα στελέχη της Κυβέρνησης και τους βουλευτές της τότε πλειοψηφίας λέγοντας ότι μένουν εκτός εξαιτίας αντισυνταγματικών ρυθμίσεων ! Σας είπα: Δεν μας πτοούν αυτά. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας χωρίς πάθος απέναντι σε κανέναν. Μολονότι βλέπουμε τη μεροληψία, την έλλειψη αντικειμενικότητας, τις επιθέσεις, δεν θα στραφούμε κατά προσώπων. Βλέπετε τι συμβαίνει και αναγνωρίζετε υπό ποίους όρους πολιτευόμαστε».

    [06] ΣΤΙΣ 16-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Στο διάστημα 16-17 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Οργανωτικό Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΝ.

    Σήμερα, συνεδρίασε η ΚΠΕ του ΣΥΝ, με αντικείμενο τη διαμόρφωση των εισηγήσεων προς το Οργανωτικό Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος .

    Η ΚΠΕ του ΣΥΝ ασχολήθηκε με τη διαμόρφωση των προτάσεων για τις καταστατικές αλλαγές και με το κείμενο για την κομματική ανασυγκρότηση. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε προσυνεδριακό διάλογο μεταξύ των μελών του ΣΥΝ.

    [07] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (17:08 UTC+2)

    "Καθένας που νομίζει ότι αδικείται έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο ΑΣΕΠ και αυτό θα κρίνει" δήλωσε σήμερα, από τη Λάρισα, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Το θέμα της ομηρίας των συμβασιούχων το γνώριζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η πρόνοια που έλαβε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι παραπάνω από την ανευθυνότητα, πολύ παραπάνω μάλιστα, από την ανευθυνότητα εκείνη την οποία επέδειξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Αναφορικά με το διάταγμα για τους συμβασιούχους, ο υπουργός διευκρίνισε ότι βάσει αυτού, το υπηρεσιακό συμβούλιο είναι αρμόδιο για να κρίνει για την μετατροπή των συμβάσεων, στη συνέχεια, όμως, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο ΑΣΕΠ, το οποίο είναι το συνταγματικώς κατοχυρωμένο όργανο για τα θέματα των προσλήψεων.

    "Ουδείς μπορεί να πει ότι το ΑΣΕΠ, το οποίο είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξάρτητη διοικητική αρχή, μπορεί να επηρεαστεί από τον οποιονδήποτε. Καθένας λοιπόν που νομίζει ότι αδικείται έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο ΑΣΕΠ και αυτό θα κρίνει" κατέληξε ο υπουργός.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Με θέμα την ποιότητα των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων στην Ελλάδα συναντώνται αύριο, Δευτέρα 7 Μαρτίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης εμπειρογνώμονες και στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) με υπηρεσιακούς παράγοντες από τα Υπουργεία ΕΣ.Δ.Δ.Α., Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Στις 18:00 ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει σύντομη συνάντηση με τα στελέχη και τους εμπειρογνώμονες του Ο.Ο.Σ.Α. στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου ΕΣ.Δ.Δ.Α. με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Βασίλη Ανδρονόπουλο. Από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη συνάντηση θα είναι παρόντες ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής κ. Σωτήρης Ρεβύθης, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ κ. Ιωάννης Αναστασόπουλος και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεφαλαίων Εξωτερικού κα Μαριάννα Σολούνια. Από το Υπουργείο Ανάπτυξης η αντιπροσωπεία συγκροτείται από τους κ.κ. Νικόλαο Στεφάνου, Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΑΝ., Δημήτριο Βρεττάκο, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Γεώργιο Δίελλα, Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα αντιπροσωπεύσουν οι εμπειρογνώμονες σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων κ.κ. Σπύρος Κλαδάς, Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων και Θωμάς Στάμου. Από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα παραστούν η κα Ζωή Πρωτοψάλτη από το Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών και ο κ. Βασίλης Κονδύλης, Νομικός Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Τ.

    [09] ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2005 (15:25 UTC+2)

    Με θετικά έως τώρα αποτελέσματα εξελίσσεται η εφαρμογή του διακρατικού κοινοτικού προγράμματος COHESION, που έχει στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσω της προώθησης της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο INTERREG III και εφαρμόζεται πιλοτικά σε 7 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία έχει επιλεγεί για την οργάνωση της τοπικής δράσης είναι το κρασί.

    Η αποτίμηση της έως τώρα εφαρμογής του προγράμματος και οι προοπτικές για ένα κοινό μοντέλο ανάπτυξης των μειονεκτικών ιδίως περιοχών υπήρξαν αντικείμενο του forum που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της ΔΕΤΡΟΠ 2005, με τη συμμετοχή των φορέων του προγράμματος, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων χωρών στις οποίες επίσης εφαρμόζεται το COHESION κ.α.

    Εισηγητές στο forum ήταν ο κ. Σ. Καραμόσχος (συντονιστής του προγράμματος), ο κ. Αθ. Χρηστίδης (αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου), ο κ. Ι. Φίρμπας (προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Γ' ΚΠΣ), ο κ. Ι. Νόλας (συνεργάτης της επιχείρησης Τσάνταλης ΑΕ), η κ. Κ. Franke (Marketing Manager που μίλησε για την γερμανική εμπειρία εφαρμογής του προγράμματος) και ο κ. Κ. Κολιόπουλος (Γεν. διευθυντής ΕΑΣ Πάτρας).

    Όπως τόνισαν οι εισηγητές η φιλοσοφία του κοινοτικού προγράμματος κινητοποιεί δημιουργικά και την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς η ανάδειξη ενός τοπικού παραγωγικού χαρακτηριστικού και η διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων αποτελεί δημιουργική πρόκληση και για την ίδια.

    Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ (φορέας υλοποίησης του προγράμματος) Χρήστος Μάρκου τόνισε ότι το COHESION αποτελεί μια νέα πρόταση για μια ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη διάσταση της συνεργασία του κλάδου με τους άλλους παραγωγικούς τομείς.

    [10] ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΚΥΚΛΟ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ;

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (09:30 UTC+2)

    Από το κατά πόσον θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων από την πλευρά των ξένων,

    που την προηγούμενη εβδομάδα κατοχύρωσαν σημαντικά κέρδη, εξαρτάται και η

    βραχυπρόθεσμη τάση του γενικού δείκτη.

    Για τις μετοχές που εξαρτώνται άμεσα από την παρουσία των ξένων

    διαχειριστών, κυρίως αυτές του FTSE-20, θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη το

    «κλείσιμο» του συγκεκριμένου δείκτη για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις

    υψηλότερα των 1.715 μονάδων.

    Η περιοχή αυτή, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», θεωρείται

    σημείο αναφοράς και ενδεχομένως να αποτελεί σημείο εκκίνησης για έναν

    επόμενο ανοδικό κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά μπορεί να κινηθεί

    και πάλι προς το εύρος των 3.150-3.155 μονάδων που αποτελεί και το «υψηλό»

    των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

    Το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης «έκλεισε» και πάλι υψηλότερα των 3.100

    μονάδων, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση θετικών εκθέσεων-αναλύσεων για

    συγκεκριμένες μετοχές εκδηλώθηκε άμεση ανταπόκριση από την πλευρά των

    αγοραστών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Τιτάν, Motor Oil, ΟΤΕ κ.ά. ) καθιστά

    πιθανή την ανοδική αντίδραση.

    Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αποτέλεσε

    αφορμή για ένα ακόμη «γενναίο» ξεκαθάρισμα στη μεσαία, κυρίως αλλά και τη

    χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

    Μία τρίτη κατηγορία μετοχών, αυτές εταιρειών με εμφανή βελτίωση των

    μεγεθών τους το 2004, είτε «διασώθηκαν» είτε κινήθηκαν ανοδικά.

    Κατά κύριο λόγο αυτό παρατηρήθηκε σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση,

    βελτίωση της οργανικής τους κερδοφορίας και μείωση υποχρεώσεων αλλά και

    τίτλους με p/e μικρότερο του 10.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (09:28 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΟρισμένα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

    έχει γίνει «ακριβή» τους τελευταίους 20 μήνες. Υπάρχουν όμως και δείκτες

    που μπορούν να στηρίξουν ένα αισιόδοξο σενάριο για την περαιτέρω πορεία

    του Χ.Α.

    Η κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου

    55%, ποσοστό σχετικά μικρό, αν σκεφτεί κανείς ότι στις ΗΠΑ είναι 140%. Ο

    δείκτης αυτός βέβαια έχει σχετική σημασία, καθώς δεν υπάρχει κάποιος

    ιστορικός κανόνας για το πόσο πρέπει να είναι η κεφαλαιοποίηση ενός

    χρηματιστηρίου σε σχέση με το ΑΕΠ. Στο τέλος του 1999, όταν ο γενικός

    δείκτης είχε κλείσει στις 5.535 μονάδες, είχε φτάσει στο 135%, στη

    συνέχεια έπεσε το 2001 στο 80%, το 2002 στο 62% και το 2003 στο 45%, που

    ήταν και το χαμηλότερο σημείο.

    Οι αναλυτές θεωρούν πιο σημαντικό δείκτη το λόγο της τιμής μιας μετοχής

    προς τα κέρδη ανά μετοχή, το p/e. Αρκετές φορές όταν το p/e είναι γύρω στο

    10 ή πιο κάτω θεωρείται μια μετοχή ελκυστική, ενώ όταν είναι πάνω από το

    30 ακριβή. Δεν υπάρχει όμως πάλι κανόνας, διότι η καλή μετοχή είναι

    συνήθως και ακριβή, κάτι που ισχύει για όλα τα αγαθά.

    Αν το p/e είναι πολύ χαμηλό μπορεί να οφείλεται στο ότι κανείς δεν θέλει

    την εταιρεία επειδή κινδυνεύει να πτωχεύσει. Σήμερα το μέσο p/e της

    ελληνικής αγοράς είναι γύρω στο 18, χωρίς μάλιστα να αφαιρούνται

    προηγουμένως οι φόροι. Το επίπεδο αυτό είναι αποδεκτό, ωστόσο στο τέλος

    του 2003 ήταν 14, που σημαίνει ότι αυξήθηκε 28%.

    Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές τιμές ανέβηκαν περισσότερο από τα

    κέρδη των εταιρειών. Βέβαια το μέσο p/e της αγοράς είναι ένας πολύ γενικός

    δείκτης και σημασία έχει τι ισχύει για κάθε μετοχή ξεχωριστά, όπως επίσης

    και το τρόπος που ερμηνεύεται ένα χαμηλό ή ένα υψηλό νούμερο. Αλλοι

    αναλυτές δίνουν και διαφορετικά p/e, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η ελληνική

    αγορά είναι πιο φθηνή σε σχέση με την αμερικανική.

    Πιο ακριβές

    Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται πιο ακριβές από τις ευρωπαϊκές, καθώς

    σ' αυτή την άνοδο ορισμένες, όπως η Εθνική, τετραπλασίασαν την τιμή τους.

    Ενας τρίτος δείκτης που κοιτούν οι αναλυτές είναι η μερισματική απόδοση. Η

    Σοφοκλέους αποδίδει σήμερα σε έναν επενδυτή που ενδιαφέρεται για το

    μέρισμα γύρω στο 2,3%. Στις ασιατικές χώρες είναι 3,5% και στις ΗΠΑ 1,2%.

    Ιστορικά αποδεικνύεται πως όταν είναι υψηλή, πάνω από το 4%, τα

    χρηματιστήρια είναι δυνατόν να ακολουθήσουν μια ανοδική πορεία. Διότι

    μεγάλη μερισματική απόδοση σημαίνει σχετικά χαμηλές τιμές μετοχών. Από την

    άλλη όταν οι μετοχές είναι ψηλά, ο δείκτης αυτός πέφτει. Στο τέλος του

    1999 ήταν 1,5%, ενώ το 1995 ήταν 5%. Το 2003 ήταν σε σχετικά ελκυστικά

    επίπεδα, γύρω στο 3%.

    Σε ομόλογα

    Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις αγορές είναι το πραγματικό

    επιτόκιο, δηλαδή το ονομαστικό, μείον τον πληθωρισμό.

    Οταν τα πραγματικά επιτόκια είναι υψηλά οι επενδυτές προτιμούν να

    τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα. Το 1994 το πραγματικό επιτόκιο

    ήταν 7,9% και το 1995 έπεσε σε 6,2%. Σήμερα βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα,

    δηλαδή ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος του ονομαστικού επιτοκίου. Αυτή η

    κατάσταση αποτελεί κίνητρο για κάποιον να διερευνήσει αποδοτικότερους

    τρόπους επένδυσης ώστε να μη μειώνεται η πραγματική αξία του κεφαλαίου

    του. Ετσι ορισμένοι αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, θεωρούν

    τα σημερινά p/e ικανοποιητικά και αισιοδοξούν για την αγορά φέτος.

    [12] ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (09:01 UTC+2)

    Eπεκτατικά σχέδια με στόχο τις βαλκανικές χώρες επεξεργάζονται όλες σχεδόν οι μεγάλες τράπεζες. Eκτιμούν ότι υπάχουν μεγάλα περιθώρια για κερδοφόρα ανάπτυξη στις χώρες αυτές και ενδυναμώνουν την παρουσία τους σε όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες.

    Hδη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», η Eθνική, η Alpha Bank, η EFG Eurobank Ergasias, η Eμπορική και η Tράπεζα Πειραιώς έχουν επενδύσει περί το 1 δισ. ευρώ και ελέγχουν περίπου το 13% του τραπεζικού συστήματος των γειτονικών χωρών, ενώ οι συνολικές επενδύσεις «ελληνικών συμφερόντων» εκτιμάται ότι φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ. H ευρωπαϊκή προοπτική των Bαλκανίων είναι σήμερα ίσως η μόνη «καυτή» αναπτυξιακή ιστορία στην Eυρώπη. Mε τις «ώριμες» τραπεζικές αγορές της Eυρωζώνης να θεωρούνται κορεσμένες η βαλκανική περιοχή των 50 εκατ. κατοίκων (χωρίς να υπολογίζεται η Tουρκία) αποτελεί παρθένα αγορά για τις τράπεζες.

    Για τον λόγο αυτόν, όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τον βηματισμό τους και επιδιώκουν να αυξήσουν γρήγορα τα μεγέθη και τα μερίδιά τους ώστε να αποκτήσουν το λεγόμενο κρίσιμο μέγεθος όσο το δυνατόν συντομότερα από το 2007, έτος που θεωρείται ορόσημο. Tο 2007 θα πραγματοποιηθεί η ένταξη της Pουμανίας και της Bουλγαρίας στην Eυρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα σημάνει την εκκίνηση του προγράμματος σύγκλισης των δυο οικονομιών με την Eυρώπη.

    [13] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΡΙΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 6 Μαρτίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία οδηγείται αύριο ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του γιουγκοσλαβικού στρατού, απόστρατος στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς.

    Σε δήλωσή του, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Χάγη, ο στρατηγός Πέρισιτς τονίζει μεταξύ άλλων: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πρέπει να εμφανιστώ ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστώ την τιμή του, τη φήμη του στρατού και την αξιοπρέπεια των πολιτών».

    Την οικειοθελή παράδοση του στρατηγού Πέρισιτς χαιρέτισε με σημερινή του ανακοίνωση και το Δημοκρατικό Κίνημα Σερβίας (PDS), κάνοντας λόγο για μια «γενναία πατριωτική χειρονομία».

    Η σερβική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τον στρατηγό Πέρισιτς, όπως επίσης τους στρατηγούς Μίλετιτς και Γκβέρο, οι οποίοι παραδόθηκαν, επίσης, οικειοθελώς στις αρχές της Χάγης, ότι θα παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την αποφυλάκισή τους, έως την έναρξη της δίκης.

    Ο στρατηγός Πέρισιτς έχει καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια κάθειρξη, από κροατικό δικαστήριο, για τον βομβαρδισμό της πόλης Ζαντάρ, το 1991, ενώ σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ στο κατηγορητήριο της Χάγης του προσάπτονται εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει τόσο στο Ζαντάρ όσο κα στο Μόσταρ της Βοσνίας.

    Ο στρατηγός Πέρισιτς εκδιώχθηκε από τον στρατό το 1998, όταν διαφώνησε ανοιχτά με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζητώντας να τερματιστεί η εχθρική και απομονωτική, όπως είχε υποστηρίξει, στάση που τηρούσε τότε το Βελιγράδι.

    Μπήκε στον πολιτικό στίβο και για ένα μικρό διάστημα διετέλεσε αντιπρόεδρος στην πρώτη κυβέρνηση της μετα- Μιλόσεβιτς εποχής υπό τον Ζόραν Τζίντζιτς. Αναγκάστηκε σε παραίτηση, όταν ο στρατός τον κατηγόρησε για διαρροή κρατικών μυστικών σε Αμερικανό διπλωμάτη, μια κατηγορία, που ο ίδιος απέρριψε, ωστόσο, κατηγορηματικά.

    [14] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΙΕΚΑ

    Ζάγκρεμπ, 6 Μαρτίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Δεκάδες αφίσες με τη φωτογραφία του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κροάτη στρατηγού, Άντε Γκοτόβινα, έκαναν την εμφάνισή τους, σήμερα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ρίεκα της Κροατίας.

    Σημειώνεται ότι ο Γκοτόβινα κατηγορείται για εγκλήματα κατά Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία και η σύλληψη και έκδοσή του θεωρείται εκ των ουκ άνευ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ του Ζάγκρεμπ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

    [15] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Ζάγκρεμπ, 6 Μαρτίου 2005 (14:42 UTC+2)

    Επιστολή με πληροφορίες που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη σύλληψη του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στρατηγού Άντε Γκοτόβινα, πρόκειται να αποστείλει η Κροατία στις αρμόδιες αρχές της Χάγης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό 101 του Ζάγκρεμπ ότι οι κροατικές αρχές έχουν στα χέρια τους πληροφορίες για τους ανθρώπους που χρηματοδότησαν τη διαφυγή του στρατηγού Γκοτόβινα.

    Ο κ. Μέσιτς δεν αποκάλυψε εάν ο ίδιος γνωρίζει τα περίχωρα του στρατηγού, αρκούμενος να εκφράσει μόνο την ελπίδα ότι με τον εντοπισμό των πηγών χρηματοδότησης και των αποδεκτών των χρημάτων, θα καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά Σέρβων στην Κροατία.

    [16] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ

    Μπάνια Λούκα, 6 Μαρτίου 2005 (14:34 UTC+2)

    «Το Βελιγράδι πρόδωσε τη Μπάνια Λούκα» δηλώνει στην εφημερίδα «Vecernje Novosti» ο Ύπατος Αρμοστής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν.

    Διευκρινίζοντας την εκτίμησή του αυτή, ο κ. Άσνταουν υποστήριξε ότι το Βελιγράδι απέτυχε στο να συλλάβει και να εκδώσει τους 15 καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφος της Σερβίας- Μαυροβουνίου, κάτι που θα είχε «ανακουφίσει» τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι σχέσεις της οποίας με τη Χάγη αποτελούν «αγκάθι» για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

    Παρ' όλα αυτά, ο κ. Άσνταουν, παραδέχτηκε ότι η συνεργασία των αρμόδιων αρχών της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας- οι δυο αυτές κρατικές οντότητες απαρτίζουν τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη- και των θεσμών της διεθνούς κοινότητας με τη Χάγη έχει σημειώσει πρόοδο, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει το μέγεθος αυτής της προόδου ή σε ποιες επιμέρους υποθέσεις αφορά αυτή.

    [17] ΑΦΙΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 6 Μαρτίου 2005 (14:28 UTC+2)

    Αφίσες με τον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία πρώην αρχηγό των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, έκαναν την εμφάνισή τους την Κυριακή στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, στις αφίσες, τις οποίες φέρεται να κόλλησε στο κέντρο του Βελιγραδίου η Ορθόδοξη οργάνωση «1389», μαζί με τη φωτογραφία του Μλάντιτς υπάρχει η ένδειξη «Γενικός Επιτελάρχης».

    [18] Γ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ: Ο ΠΑΟΚ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Φανερά αγανακτισμένος από τη διαιτησία του κ. Ζωγράφου ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κ. Γούμενος ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Συγχαρητήρια στον προπονητή και τα παιδιά που έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Πρέπει να ευχαριστήσω και τον κόσμο του ΠΑΟΚ που αγκάλιασε την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ αδικήθηκε σήμερα από τη διαιτησία. Ο κ. Ζωγράφος έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι, ενώ σφύριζε 80% φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού και μόλις 20% υπέρ του ΠΑΟΚ. Το διαιτητή εγώ προσωπικά τον καλωσόρισα όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη και του είπα να σφυρίξει σήμερα 50-50. Αυτό μου το υποσχέθηκε και ο ίδιος. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Κατέβηκα στα αποδυτήρια στο ημίχρονο και του είπα ότι δεν τα πάει καλά και μου απάντησε ότι σφυρίζει ότι βλέπει. Δυστυχώς στην επανάληψη δε διορθώθηκε. Ενδεχομένως να είχε εντεταλμένη υπηρεσία. Εμείς στη συνέχεια θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Ο διαιτητής αδίκησε τον ΠΑΟΚ».

    [19] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΥΣ (1-1) ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν στο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έκοψε πολλές φορές την ανάσα των χιλιάδων φιλάθλων που γέμισαν ασφυκτικά το γήπεδο.

    Η πρώτη κλασική ευκαιρία του αγώνα σημειώθηκε στο 8' όταν ο Οκκάς μετά από όμορφη ατομική προσπάθεια δεν μπόρεσε να πλασάρει επιτυχώς τον Τοχούρογλου, ενώ την ίδια τύχη είχε το πλασέ του Τζόρτζεβιτς στο 12'. Οκτώ λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι, με τον Μαυρογενίδη όταν αυτός ανατράπηκε από τον Ουντέζε. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Τζόρτζεβιτς κάνοντας το αρχικό 1-0.

    Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φέρει στα ίσα το ματς, όταν ο ΠΑΟΚ στο 47' πέτυχε γκολ με τον Σαλπιγγίδη. Στο 61` ο διαιτητής δεν μέτρησε γκολ του Οκκά, το οποίο ήταν οφσάιντ, ενώ στο 77` ο Ολυμπιακός έχασε μια ακόμη ευκαιρία για γκολ με τον Τζόρτζεβιτς.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Ζωγράφος, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Μαλαδένη, Καραδήμο, Σούρερ, Μάριτς, Ζωγραφάκη, Ανατολάκη και Πάντο.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Χασιώτης, Ουντέζε, Μέγκαχεντ, Μαλαδένης, Καραδήμος (39` Κουτσόπουλος), Εγκωμίτης, Ζωγραφάκης, Σαλπιγγίδης, Σπάσιτς (76` Φουτσίνι), Μίετσελ.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σούρερ, Μαυρογενίδης (43` Πάντος), Κωστούλας, Ανατολάκης, Στολτίδης, Μάριτς (88` Καστίγιο), Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Οκκάς, Τζιοβάνι.

    [20] ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες- συνεχή βροχή και κακή κατάσταση της διαδρομής- η ελληνική ομάδα έκανε αξιόλογη εμφάνιση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα δρόμου σε ανώμαλο έδαφος που διεξήχθη σήμερα στο Κοτσαέλι (Νικομήδεια) της Τουρκίας.

    Την καλύτερη εμφάνιση έκαναν οι γυναίκες. Η Μαρία Πρωτόπαππα ήταν η μοναδική Ελληνίδα που σε ατομικό επίπεδο ανέβηκε στο βάθρο, καθώς τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 23.23, πίσω από την Ρουμάνα Κριστίνα Κασάνδρα (22.22). Μάλιστα στο ομαδικό των γυναικών η χώρα μας κατέκτησε τη δεύτερη θέση, με 17 βαθμούς, ενώ τρίτη ήταν η χώρα μας στο ομαδικό των Ανδρών Β.

    Τα αποτελέσματα

    ΑΝΔΡΕΣ: 12.000μ.: Τουρκ (Τουρκία) 40.38, Μαγκιάρ (Ρουμανία) 40.51, Πέτροβιτς (Σερβία/ Μαυροβούνιο) 41.11, 8) Γελασάκης (Ελλάδα) 42.10, 13) Μερούσης (Ελλάδα) 43.13, 18) Χαραμής (Ελλάδα) 44.53, 19) Φράγγος (Ελλάδα) 45.30. Ομαδικό: Τουρκία 12, Σερβία/ Μαυροβούνιο 14, Ρουμανία 23, 4) Ελλάδα 39.

    ΑΝΔΡΕΣ Β: 8.000μ.: Ιρίμια (Ρουμανία) 26.05, Ιονέσκου (Ρουμανία) 26.20, Κεϊλάν (Τουρκία) 26.26, 9) Παρμάκης (Ελλάδα) 27.35, 10) Μαυροειδής (Ελλάδα) 27.38, 13) Αντωνόπουλος (Ελλάδα) 28.04, 17) Κουτρίκης (Ελλάδα) 29.06. Ομαδικό: Ρουμανία 9, Τουρκία 12, Ελλάδα 32.

    ΕΦΗΒΟΙ: 6.000μ.: Μαρκέσεβιτς (Σερβία/ Μαυροβούνιο) 19.58, Πάτρου (Ρουμανία) 20.06, Σουχάνες (Ρουμανία) 20.15, 7) Κοκορός (Ελλάδα) 20.49, 16) Γκινόπουλος 22.10, 18) Αστέρης (Ελλάδα) 22.28, 19) Βραχλιώτης (Ελλάδα) 22.34. Ομαδικό: Ρουμανία 9, Τουρκία 20, Σερβία/ Μαυροβούνιο 24, 5) Ελλάδα 41.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 6.000μ.: Κασάνδρα (Ρουμανία) 22.22, Πρωτόπαππα (Ελλάδα) 23.23, Πανόφσκα (Βουλγαρία) 23.32, 6) Ασημακοπούλου (Ελλάδα) 23.50, 9) Αστροπεκάκη (Ελλάδα) 24.22, 13) Νίκα (Ελλάδα) 25.08. Ομαδικό: Ρουμανία 13, Ελλάδα 17, Τουρκία 31.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ Β: 4.000μ.: Ουσλού (Τουρκία) 14.32, Τοντοράν (Ρουμανία) 14.39, Ερισμίς (Τουρκία) 15.12, 10) Νικολοπούλου (Ελλάδα) 16.12, 13) Παρδαλού (Ελλάδα) 16.27, 15) Τσιοβόλου (Ελλάδα) 16.36, 20) Δαγκλη- Παγκότο (Ελλάδα) 17.20. Ομαδικό: Τουρκία 12, Ρουμανία 18, Σερβία/ Μαυροβούνιο 21, 6) Ελλάδα 38.

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ: 3.000μ.: Εμίνοβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 10.52, Μπομποτσέλ (Ρουμανία) 11.01, Αρτσίπ (Ρουμανία) 11.13, 12) Κουμπούλη (Ελλάδα) 12.23, 13) Θαλασσινού (Ελλάδα) 12.25, 18) Παπαδημητράκη (Ελλάδα) 13.04, 22) Κατσίμπρα (Ελλάδα) 13.23. Ομαδικό: Ρουμανία 9, Τουρκία 23, Σερβία/ Μαυροβούνιο 25, 5) Ελλάδα 43.

    [21] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Ένα γκολ ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στην ΑΕΚ, η οποία κέρδισε με 1-0 τον Αρη. Ετσι η Ενωση παρέμεινε σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ, σε αντίθεση με τον Αρη που στο εξής θα πρέπει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την απόδοσή του για να καλύψει το χαμένο έδαφος στο πρωτάθλημα.

    Η ΑΕΚ είχε αρκετές κλασικές ευκαιρίες. Συγκεκριμένα στο 26' μετά από εκτέλεση φάουλ του Λυμπερόπουλου ο Σοάρες με κεφαλιά άνοιξε στον Κατσουράνη ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τον Πουρλιοτόπουλο. Στο 40' η ΑΕΚ «άγγιξε» και πάλι το γκολ, όταν από κοντά ο Σέζαρ έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Πουρλιοτόπυολου, ενώ ο ίδιος παίκτης έχασε μία ακόμη ευκαιρία στο 60'. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 74' όταν ο Αλβες γύρισε τη μπάλα στον Λυμπερόπουλο και αυτός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίκτυα της εστίας του Πουρλιοτόπουλου.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τεροβίτσας, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Κουεμάχα, Σέζαρ, Λαζανά και Μάλμπασα

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μάλμπασα, Μπούρμπος (+90` Κόντης), Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο, Ιβιτς (55` Κυριακίδης), Σέζαρ (77` Κρασσάς), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Παπαδόπουλος, Μουράφσκι, Κολτσίδας, Καλλιμάνης, Πασσαλής, Νεμπεγλέρας, Νάιντος, Εκουέμε (69` Ινόγκουε), Κουεμάχα, Λαζανάς.

    [22] ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΣΤΕΛΛΑ ΠΙΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Η Στέλλα Πιλάτου πήρε τελικά το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Μαδρίτης. Η επιτροπή εφέσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου (ΕΑΑ) που εξέτασε το βίντεο με το τρίτο άλμα της Γερμανίδας Μπιάνκα Κάπλερ αποφάσισε ότι δεν υπήρξε σφάλμα του ηλεκτρονικού συστήματος μέτρησης, αλλά λάθος του κριτή στην τοποθέτηση του οργάνου που επισημαίνει το τελευταίο ίχνος της αθλήτριας στην άμμο του σκάμματος.

    Η ΕΑΑ δέχεται ότι το τελευταίο άλμα της Κάπλερ δεν ήταν 6.96μ, αλλά ταυτόχρονα κάνει δεκτή την έφεση της γερμανικής ομοσπονδίας ότι αν είχε κανονικά μετρηθεί, είναι πιθανόν να κέρδιζε μετάλλιο. Παράλληλα αξιολογώντας η επιτροπή ότι δεν μπορεί να αφαιρέσει κάποιο μετάλλιο από τις τρεις πρώτες (Γκόμεζ, Πιλάτου, Αντον) των οποίων τα άλματα μετρήθηκαν κανονικά, κατατάσσει τη Γερμανίδα 4η με 6.53μ, αλλά της απονέμει το χάλκινο μετάλλιο για την εν γένει συμπεριφορά της, μη προσμετρώντας την 6η προσπάθειά της, δεχόμενη την ένσταση των Γερμανών να μην πραγματοποιήσει μόνη της ένα τελευταίο άλμα σήμερα το απόγευμα.

    Αυτό που έχει σημασία όμως για τα ελληνικά χρώματα είναι το γεγονός ότι η Πιλάτου πήρε το ασημένιο μετάλλιο που είναι το δεύτερο στη διοργάνωση μετά αυτό της Γεωργίας Κοκλώνη στα 60μ και το τρίτο έπειτα από το χάλκινο της Μαρίας Καρασταμάτη επίσης στα 60μ.

    Η τελική κατάταξη στον τελικό του μήκους:

    1. Ναϊντε Γκόμες (Πορτογαλία) 6.70μ χρυσό

    2. Στέλλα Πιλάτου 6.64μ ασημένιο

    3. Αντίνα Αντον (Ρουμανία) 6.59μ χάλκινο

    3. Μπιάνκα Κάπλερ (Γερμανία) 6.53 χάλκινο

    5. Ινέτα Ραντεβίτσα (Λετονία) 6.58μ

    6. Λιουντμίλα Κολτσανόβα (Ρωσία) 6.56μ

    7. Αλίνα Μιλιτάρου (Ρουμανία) 6.53μ

    8. Αναστάσια Ιλινα (Ρωσία) 6.52μ.

    [23] ΧΙΛΗ: ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΛΑΝΤΙΣ ΜΑΡΙΝ

    Σαντιάγο, 6 Μαρτίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Η επί σειρά ετών αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και μια από τις ηγετικές μορφές του αγώνα κατά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, η Γκλάντις Μαρίν, «έφυγε» από τη ζωή, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.

    Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Μαρίν, η κυβέρνηση της Χιλής κήρυξε διήμερο πένθος στη χώρα.

    Η 63χρονη Μαρίν, που ηγούνταν της οργάνωσης της κομμουνιστικής νεολαίας, όταν ο Πινοσέτ ανέβηκε πραξικοπηματικά στην εξουσία το 1973, χτυπήθηκε από τον καρκίνο στα τέλη του 2003, με τον οποίο και έδωσε σκληρή μάχη έως το θάνατό της.

    Κυνηγημένη από τη μυστική αστυνομία του Πινοσέτ, η Μαρίν εγκατέλειψε τη Χιλή το 1976, λίγο μετά τη σύλληψη του συζύγου της, Χόρχε Μουνιόθ, από τους άνδρες του Πινοσέτ. Έως σήμερα, ο Μουνιόθ συγκαταλέγεται στον κατάλογο των 1.198 κρατουμένων της περιόδου της δικτατορίας του Πινοσέτ, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί έκτοτε.

    Η Μαρίν έζησε στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εξορίας της, αλλά επέστρεψε στη Χιλή το 1978 προκειμένου να ηγηθεί της αντίστασης κατά του Πινοσέτ.

    Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η Μαρίν κινήθηκε δικαστικά κατά του Πινοσέτ, ενώ έθεσε δυο φορές υποψηφιότητα για την προεδρία της Χιλής, το 1993 και το 1999, συγκεντρώνοντας, ωστόσο, ποσοστό μικρότερο του 5% και τις δυο φορές.

    Η κηδεία της Μαρίν θα γίνει την Τρίτη.

    [24] Η ΣΓΚΡΕΝΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

    Ρώμη, 6 Μαρτίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπήρξε στόχος των αμερικανικών πυρών, από τα οποία έχασε τη ζωή του στη Βαγδάτη, ένας ιταλός πράκτορας, ο οποίος χρησιμοποίησε το σώμα του σαν ασπίδα για να την προστατεύσει.

    Φανερά καταβεβλημένη από την περιπέτεια που έζησε, η Τζουλιάνα Σγκρένα, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρώμης, αφού και η ίδια τραυματίστηκε από τα αμερικανικά πυρά, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο Ιράκ.

    Η Σκγρένα, δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας «Il Manifesto» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ήταν εσφαλμένη αλλά εσκεμμένη η ενέργεια των αμερικανικών στρατευμάτων, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά πάσα πιθανότητα είχαν αντιρρήσεις για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Ιταλία για την απελευθέρωσή της. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί.

    «Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων είναι γνωστό. Το γεγονός ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτρέψουν την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής για να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι, είναι κάτι του το γνωρίζουν όλοι. Γι' αυτό δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να αποκλείσω το ότι εγώ ήμουν ο στόχος (της επίθεσης)» είπε χαρακτηριστικά η Ιταλίδα δημοσιογράφος.

    [25] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Λίβανος, 6 Μαρτίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Αμπντέλ Ραχίμ Μραντ δήλωσε την Κυριακή ότι η αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών από τη χώρα θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφής του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Εμίλ Λαχούντ, που θα πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, τη σταδιακή αναδίπλωση σταδιακή αναδίπλωση των στρατευμάτων της χώρας του κοντά στη συρο-λιβανική μεθόριο προανήγγειλε το Σάββατο ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του.

    Στο μεταξύ ο ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην άμεση και πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα, κάτι το οποίο ζητούν δυτικές και ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις.

    «Θεωρούμε την υποχώρηση προς την κοιλάδα Μπέκαα ως ένα θετικό βήμα διότι είμαστε υπέρ της επανενεργοποίησης της συμφωνίας του Ταΐφ», δήλωσε ο σεΐχης Νασράλαχ σε συνέντευξη Τύπου, στο τέλος μιας διευρυμένης συνόδου των φιλοσυριακών πολιτικών δυνάμεων.

    Ο ισλαμιστής ηγέτης απέκλεισε το ενδεχόμενο «κατάθεσης των όπλων» από πλευράς της οργάνωσης διότι «χρειάζεται να υπάρχει αντι-ισραηλινή αντίσταση στο Λίβανο».

    Στη συνέχεια κάλεσε τις φιλοσυριακές δυνάμεις του Λιβάνου να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις την Τρίτη στους δρόμους της Βηρυτού, υπέρ της παραμονής των συριακών στρατευμάτων και ενάντια στις εξωτερικές παρεμβάσεις.

    «Καλώ όλους τους Λιβανέζους σε ειρηνική λαοσύναξη για να απορρίψουμε την εξωτερική παρέμβαση που αντίκειται στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία μας» δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

    [26] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟΥΣ...ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 6 Μαρτίου 2005 (17:46 UTC+2)

    Ο πρώην επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Τζον Στίβενς υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 ασύλληπτοι τρομοκράτες της αλ Κάιντα στη Βρετανία και χαρακτηρίζει «υπαρκτή» την απειλή της τρομοκρατίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Με άρθρο του στην κυριακάτικη εφημερίδα «News of the World», ο σερ Τζον Στίβενς στηρίζει το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της κυβέρνησης Μπλερ και χαρακτηρίζει «αφελείς» όσους αμφισβητούν τη «θηριώδη» απειλή που συνιστούν οι φανατικοί. Υποστηρίζει δε ότι τρομοκράτες εκπαιδευμένοι από τον Οσάμα μπιν Λάντεν κυκλοφορούν στους δρόμους της Βρετανίας.

    Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κατηγόρησε τον πρώην αστυνομικό αξιωματούχο για «συγκεχυμένα μηνύματα προς το βρετανικό λαό, τα οποία περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση».

    Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα με 14 ψήφους διαφορά και αναμένεται να συναντήσει σθεναρή αντίσταση στη Βουλή των Λόρδων την επόμενη εβδομάδα.

    Μεταξύ των νέων μέτρων προβλέπεται η δυνατότητα κράτησης Βρετανών και αλλοδαπών πολιτών κατ' οίκον χωρίς να απαιτείται η απαγγελία κατηγορίας σε βάρος τους, η παρακολούθηση κινήσεων και η απαγόρευση χρήσης του διαδικτύου και του τηλεφώνου.

    Ο σερ Τζον Στίβενς υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση υιοθέτησης της νομοθεσίας θα γεμίσει «ανακούφιση» την αλ Κάιντα.

    [27] ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

    Ρώμη, 6 Μαρτίου 2005 (13:55 UTC+2)

    Εμφανώς καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ εμφανίστηκε την Κυριακή στο παράθυρο του δωματίου του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται. Πρόκειται για τη δεύτερη δημόσια εμφάνιση του Πάπα από τότε που μπήκε στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα, πριν από 11 ημέρες.

    Ο 84χρονος Ποντίφικας, υπό τις επευφημίες των 100 και πλέον πιστών που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το παράθυρο της Πολυκλινικής Τζεμέλι της Ρώμης, έγνεψε προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κάτω από το παράθυρο του νοσοκομείου του και έκανε το σήμα του σταυρού.

    Ο Πάπας, χωρίς να μιλήσει, σηκώνοντας μόνο τα χέρια του για να ευλογήσει το συγκεντρωμένο πλήθος, δεν παρέμεινε παρά μόλις τρία λεπτά στο παράθυρο του δωματίου του και στη συνέχεια αποσύρθηκε.

    [28] ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2005 (18:22 UTC+2)

    Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που «έφυγε» η Μελίνα Μερκούρη και ο σύντροφος της ζωής της, Ζυλ Ντασέν, ο αγαπημένος της αδελφός Σπύρος Μερκούρης και άλλα αγαπημένα της πρόσωπα βρέθηκαν στο Α' Νεκροταφείο για να τιμήσουν τη μνήμη της.

    Ήταν μεσημέρι της 6ης Μαρτίου του 1994, όταν η «τελευταία Ελληνίδα θεά», όπως συχνά την αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος, «έφυγε» για το τελευταίο της ταξίδι.

    Όραμα της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού ήταν η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, για την οποία έδωσε ιδιαίτερη «μάχη» καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Πολιτισμού.

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2005 (10:14 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων για τον Καρνάβαλο, γίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε κάθε περιοχή, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν το δικό τους τοπικό χρώμα και έχουν στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, την ψυχαγωγία των κατοίκων αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Tζάροι, Στοιχειά, Mπούλες και Γενίτσαροι, Kουδουνάτοι και Mπουμπούνες, βλάχικοι γάμοι, γαϊτανάκια, αλευροπόλεμοι και πλήθος άλλα αποκριάτικα έθιμα, που «κρατούν» τα περισσότερα από την εποχή της Tουρκοκρατίας, απαρτίζουν ένα φαντασμαγορικό καρναβαλικό πανόραμα.

    -Αμφισσα. Οι θρύλοι για τα «στοιχειά» είχαν μεγάλη διάδοση στην περιοχή. Λέγεται πως τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Το σπουδαιότερο στοιχειό, που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση είναι το στοιχειό της «Χάρμαινας». Αυτό αγαπούσε και προστάτευε τους Ταμπάκηδες (βυρσοδέψες), που η δουλειά τούς ανάγκαζε να βρίσκονται στη βρύση νύχτα - μέρα. Πολλοί ορκίστηκαν πως είδαν το στοιχειό να τριγυρίζει τη νύχτα σ' όλη τη συνοικία, να καταλήγει στην πηγή του νερού και να χάνεται. Συνήθως, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Aμφισσα ο θρύλος του «Στοιχειού».

    -Γαλαξείδι. Eνα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης είναι την Καθαρά Δευτέρα, το άναμμα φωτιών σε πλατείες και δρόμους, με μουσική φαγητό, χορό και γλέντι. Στο Γαλαξείδι την ίδια μέρα έχουν μεταξύ άλλων ως έθιμο να παίζουν «αλευροπόλεμο» με βασικό υλικό το αλεύρι. Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρ' όλο που το Γαλαξείδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους.

    -Θήβα. Kάθε Καθαρή Δευτέρα γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις ημέρες μας από, περίπου, το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι από την Μακεδονία, την Hπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το έθιμο αφομοιώθηκε και διατηρήθηκε στη Θήβα, την πατρίδα του Διονύσου.

    -Λειβαδιά. Την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω, η ομάδα πολιτών «Φίλοι του Καρναβαλιού της Λειβαδιάς» οργανώνει το «Γαϊτανάκι» με την υποστήριξη των τοπικών αρχών. Πρόκειται για παράδοση που τηρούνταν μέχρι και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Λειβαδιά και η οποία αναβιώνει τα τελευταία χρόνια. Η αναβίωση ακολουθεί πιστά την παράδοση: Οι γείτονες στις συνοικίες της πόλης προετοιμάζουν το Γαϊτανάκι τους μαζί με άρματα και μασκαράτες και παρελαύνουν προς την κεντρική πλατεία όπου πλέκονται τα Γαϊτανάκια.

    -Τύρναβος. Πιστοί στην παράδοση οι κάτοικοι του Τυρνάβου, ξεκινούν νωρίς τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Διονύσου, που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το «Μπουρανί» (χορτόσουπα χωρίς λάδι) που γύρω από την προετοιμασία του στήνεται ολόκληρο το σκηνικό του παιχνιδιού με τολμηρά πειράγματα από τους «μπουρανίδες».

    -Αρτα. Eδώ λαμβάνει χώρα το Καρναβάλι των Γυναικών. Είναι μία εκδήλωση που οργανώνεται αποκλειστικά από ομάδες γυναικών. Παρελαύνουν σε κεντρικό δρόμο της πόλης ντυμένες με αποκριάτικες στολές για να καταλήξουν σε κάποιο από τα κέντρα της πόλης για ξεφάντωμα.

    -Ιωάννινα. Στην πόλη γιορτάζονται οι «Τζαμάλες» δηλαδή ανάβονται μεγάλες φωτιές. Oι μεταμφιεσμένοι χορεύουν γύρω τους, σε διπλές και τριπλές σειρές. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται και το περίφημο γαϊτανάκι.

    -Διδυμότειχο. Πραγματοποιείται αναβίωση του εθίμου του «Μπέη». Ο Μπέης είναι ώριμος άνδρας με μουστάκι, ντυμένος με «γούνα», βαμμένος με κοκκινάδι, πολλά στολίδια, μαύρο φέσι, μπότες και φέρει μαζί του ραβδί, πιστόλια και ναργιλέ. Μέσα από αυτή την αναπαράσταση σατιριζόταν η τουρκική κατοχή και η ανέχεια της εποχής εκείνης. Προηγείται όλων ο τελάλης, ακολουθεί η φρουρά του Μπέη, δηλαδή οι αστυνομικοί του, έπειτα ο ίδιος, οι αυλικοί και οι γεωργοί, που αναπαριστούν γεωργικές εργασίες της εποχής εκείνης.

    -Ξάνθη. Εδώ αναβιώνει το παλιό έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου». Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης. Η ονομασία «Τζάρος» προήλθε από τον ιδιόρρυθμο ήχο, που δημιουργούσε η καύση του θάμνου «τζ,τζ,τζ...».

    -Δράμα. Στην Καλή Βρύση οι «Μπαμπούγεροι» κρατάνε σακίδια με στάχτη. Oταν το κέφι ανάβει, σακίδια και περιεχόμενο εκτοξεύονται στους περαστικούς.

    -Σέρρες. Στο νομό Σερρών, στην Αγία Ελένη, την Kαθαρά Δευτέρα συναντάμε το έθιμο του «Kαλόγερου». Την γιορτή αυτή αρχίζουν οι Αναστενάρηδες και συνεχίζουν οι μίμοι, οι οποίοι συμμετέχουν και στην παραδοσιακή θεατρική ομάδα. O Βασιλιάς, το Βασιλόπουλο, ο καπιστράς, ο καλόγερος, η νύφη, η μπάμπω και το εφταμηνίτικο, οι γύφτοι με την αρκούδα και τέλος οι Κουρούτζηδες (φύλακες) αποτελούν τον θίασο του Kαλόγερου. Αφού ο θίασος του Καλόγερου επισκεφθεί όλα τα σπίτια του χωριού, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι στην πλατεία, όπου γίνεται η προετοιμασία του συμβολικού αγρού για την σπορά και ακολουθεί η σκηνή του θανάτου και της ανάστασης του πρωταγωνιστή Καλόγερου.

    -Πολύγυρος Xαλκιδικής. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού ξεκίνησαν πριν από αρκετές δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια πήραν την μορφή 12ήμερων εκδηλώσεων κυρίως λαογραφικού χαρακτήρα, καθιστώντας το Καρναβάλι του Πολύγυρου μία από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες εκδηλώσεις της Β. Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών προσφέρονται δωρεάν τοπικά προϊόντα της περιοχής.

    -Καστοριά. Ονομαστά είναι τα «Ραγκουτσάρια» που αποτελούν αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών τελετών. Μικροί και μεγάλοι σε «Μπουλούκια» συνοδευόμενοι από παραδοσιακά λαϊκά όργανα, με ποικίλες μεταμφιέσεις περιφέρονται στους δρόμους. Συνήθως την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές που ονομάζονται «μπουμπούνες». Πρόκειται για ένα προχριστιανικό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην πυρολατρεία. Στην Καστοριά αναβιώνει τα τελευταία χρόνια κι άλλο έθιμο, ο «χασκάρης». Κάποιος δένει στην άκρη ενός «κλώστη» (πλάστη) ένα αυγό και το γυρνά με ταχύτητα από στόμα σε στόμα. Εκείνος που θα καταφέρει να το αρπάξει είναι και ο νικητής.

    «Mπούλες» και «Γενίτσαροι»

    -Στη Nάουσα αναβιώνει το έθιμο της «Mπούλας» και του «Γενίτσαρου». Η ιστορία του παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος αρχίζει το 1705. Την χρονιά εκείνη οι Ναουσαίοι τιμώντας τη μνήμη των παλικαριών που έπεσαν στον αγώνα εναντίον των Τούρκων, εμφανίστηκαν την αποκριά με τις στολές των αρματολών, με κέρινο πρόσωπο και θώρακα από χιλιάδες ασημένια νομίσματα. Οι στολές, η μουσική και οι χοροί είναι αυθεντικοί και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, χωρίς ξένη επίδραση. Οι χορευτικοί σύλλογοι και η φιλαρμονική της πόλης παίζουν και χορεύουν στους δρόμους και σε πολλά στέκια γλεντιού, όπου προσφέρονται δωρεάν ναουσιώτικο κρασί, μήλα και άλλα εδέσματα.

    -Σκύρος. Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο του νησιού θέλει το «γέρο» και την «κορέλα» να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μία ξεχωριστή εικόνα των ημερών. Ο «γέρος» φοράει μία χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2-3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Η «κορέλα», η ντάμα του γέρου είναι ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα. Χορεύει γύρω από τον γέρο καθώς αυτός βαδίζει προσπαθώντας να τον βοηθήσει και να τον ξεκουράσει. Οι ικανότεροι από τους γέρους ανεβαίνουν στο Κάστρο του νησιού και κτυπούν τις καμπάνες στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Τότε η «κορέλα», την ώρα που ο «γέρος» θα σταματήσει να πάρει μίαν ανάσα, θα του τραγουδήσει σκυριανό τραγούδι, παινεύοντάς τον για τις αξίες και τις χάρες του. Οι γεροντότεροι στο νησί αναφέρουν ότι ο «γέρος» και η «κορέλα», έρχονται κάθε χρόνο να θυμίσουν στους σκυριανούς κάποια θεομηνία που κατέστρεψε όλα τα ζώα του νησιού και για το λόγο αυτό ο τσοπάνης ζώστηκε τα κουδούνια των ζώων και ήρθε στο χωριό να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους.

    -Νάξος. Tο νησί θεωρείται η γενέτειρα του Θεού Διονύσου. Στα αποκριάτικα έθιμα μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται το σφάξιμο των χοίρων αλλά και εκδηλώσεις με τους «Kουδουνάτους». Αυτοί φορούν κάπα και κουκούλα, γυρνούν το χωριό κάνοντας θόρυβο και προκαλούν με άσεμνες εκφράσεις. Οι ίδιοι κρατούν «σόμπα», ξύλο που παραλληλίζεται με τον διονυσιακό φαλλό. Μαζί τους μπλέκονται ο «Γέρος», η «Γριά» και η «Αρκούδα». Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των «Κουδουνάτων» μπορεί κανείς να δει το «γάμο της νύφης», το «θάνατο», την «ανάσταση του νεκρού» και το «όργωμα». Eπίσης, σε ορισμένες περιοχές οι κάτοικοι ντύνονται «Κορδελάτοι» ή «Λεβέντες» γιατί στο φέσι και στους ώμους έχουν κορδέλες. Οι Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους «Λεβέντες» αποδίδεται στους Πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι «Σπαραρατόροι», που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στον χορό και το γλέντι.

    -Zάκυνθος. Παραδοσιακός ντελάλης γυρνά το νησί και διαλαλεί το πρόγραμμα του καρναβαλιού. Στη διάρκεια των Απόκρεω διοργανώνονται χοροί, παρελάσεις, μασκαράτες. Θεατρικές ομάδες παίζουν στις πλατείες και στους δρόμους «τις ομιλίες», αυτοσχέδια κωμικά έργα με κοινωνικές προεκτάσεις που παίζονται από μεταμφιεσμένους άντρες. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και η διασκεδαστική «Κηδεία της Μάσκας». Μία αναπαράσταση - παρωδία κηδείας με πολύ γέλιο, όπου τη θέση του νεκρού παίρνει ο Καρνάβαλος, ενώ ακολουθούν οι θλιμμένοι συγγενείς, με απερίγραπτη εξέλιξη.

    -Κέρκυρα. Ο Ντελάλης το πρωί, με σαλπιγκτές και τυμπανιστές θα διαβεί τους δρόμους της πόλης για να αναγγείλει τον ερχομό του Σιόρ Καρνάβαλου. Η μεγάλη πομπή με άρματα, φιλαρμονικές και μασκαρεμένες συντροφιές, κατευθύνεται στην Κάτω Πλατεία για το καθιερωμένο γλέντι. H μεγάλη παρέλαση του Σιορ Καρνάβαλου αφού διαβεί το Σαρρόκο, την οδό Γ. Θεοτόκη, τις Κάρντε Λάκουες θα τερματίσει στην Κάτω Πλατεία όπου θα γίνει το κάψιμό του.

    -Ρέθυμνο. Οι κανταδόροι με τις κιθάρες και τα μαντολίνα, μας μεταφέρουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια τους στον παλιό καλό καιρό. Eνας θησαυρός κρυμμένος μέσα στην πόλη περιμένει τις ομάδες να τον ξεθάψουν. Οι ομάδες, μασκαρεμένες, θα περάσουν από την Μεγάλη Πόρτα και θα χορέψουν στους δρόμους της «Μικρής» και της «Μεγάλης» αγοράς, με τους ρυθμούς της φιλαρμονικής.

    Στο δικαστήριο...

    -Στην Kάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Mετά τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια, ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 6 March 2005 - 19:13:52 UTC