Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
  • [03] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008
  • [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΒΑΛΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
  • [06] ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  • [07] ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
  • [08] ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [11] ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [13] ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ
  • [14] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [15] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ
  • [16] ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΗΕ
  • [17] Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ "ΟΧΙ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [18] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ Τ/Κ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΚΕΡΙΝΣΚΑ-ΜΑΚΣΕΪΝ
  • [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΑΟΚ - ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
  • [21] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
  • [22] ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
  • [24] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 21 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [26] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [28] Ο ΦΙΣΕΡ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [29] Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑ
  • [30] ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7-23 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Καθώς πλησιάζει η μέρα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου Ανάν, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, εντείνονται οι κινήσεις στο διπλωματικό παρασκήνιο εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εγγυήσεις ως προς την εφαρμογή του σχεδίου, ενώ κορυφώνεται και η διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών του «όχι» και του «ναι», τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και στην κατεχόμενη τουρκοκυπριακή.

    Τα βλέμματα της πολιτικής ηγεσίας σε Λευκωσία και Αθήνα είναι πάντως, στραμμένα στη Νέα Υόρκη, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Θοδωρή Ρουσόπουλου, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για το θέμα των εγγυήσεων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ως καλοδεχούμενη. Αντίθετα, η Προεδρία της Δημοκρατίας στην Κύπρο εμφανίστηκε επιφυλακτική.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, έχει ανοικτή γραμμή με τους ομολόγους του σε Αθήνα και Άγκυρα, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και με το γενικό γραμματέα του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού της Κύπρου, το Δημήτρη Χριστόφια του ΑΚΕΛ.

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

    Χαρακτηριστικό της έντασης, όμως, που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε σήμερα τις καταγγελίες για εσκεμμένη παραπληροφόρηση του λαού, για δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και για προσπάθεια φίμωσης των υποστηρικτών του «ναι».

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι με ψέματα και εκβιασμούς κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να αιωρείται ότι απειλούνται ωφελήματα κυβερνητικών υπαλλήλων. Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι κατοχυρωμένα και πλήρως διασφαλισμένα τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθεσε ότι κρατικοί αξιωματούχοι παραπληροφορούν με φλυαρίες χωρίς περιεχόμενο.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατάγγειλε παρεμβάσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς μεταξύ των οποίων και το ΡΙΚ, «γεγονός που μας φέρνει δεκαετίες πίσω». Κατάγγειλε επίσης ότι δε δίδεται ο ίδιος χρόνος και για την αντίθετη άποψη και πρόσθεσε πως αυτό που ζητείται είναι ίση μεταχείριση.

    Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λιλλήκας, απέρριψε τις κατηγορίες του Δημοκρατικού Συναγερμού για κρατικές παρεμβάσεις. Ο κ. Λιλλήκας κατηγόρησε την ηγεσία του ΔΗΣΥ ότι ασκεί ένα είδος πνευματικής τρομοκρατίας στη δημόσια υπηρεσία, «επειδή βλέπει ότι απόφασή της για το δημοψήφισμα δεν βρίσκει ανταπόκριση στη βάση, από την οποία έχει πάρει διαζύγιο».

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΝΑΙ»

    Εξάλλου, την άποψη πως το «ναι» κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος

    εξέφρασαν χτες βράδυ σε ανοικτή εκδήλωση, οι εκπρόσωποι της Πλατφόρμας «Ενωμένη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία». Ταυτόχρονα, έκαναν λόγο για εκφοβισμό, τρομοκρατία και «βιασμό» της Δημοκρατίας σε όσους είναι αντίθετοι στο «Όχι».

    Σε χαιρετισμό του, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος

    Μαρκίδης, είπε ότι στην εκδήλωση διέκρινε άτομα από όλες τις πολιτικές

    παρατάξεις περιλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ του οποίου, όπως σημείωσε, «οι οπαδοί δεν ακολουθούν το λεγόμενο 'ηρωικό όχι' της ηγεσίας, που δεν είναι καθόλου ηρωικό αλλά καταστροφικό».

    Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, στα κατεχόμενα, είπε πως έρχεται να διαδηλώσει υπέρ του «όχι» διότι είναι η τελευταία ελπίδα να παραμείνει χωριστή η Κύπρος για να λέει ότι έλυσε το Κυπριακό το 1974. «Το Κυπριακό δεν το έλυσε το 1974, μόνο εμείς με ένα ανόητο 'όχι' μπορούμε να του το λύσουμε», είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Ο πρόεδρος των Ε.ΔΗ. Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε ότι «το 'ναι' κερδίζει συνεχώς και περισσότερο έδαφος», διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για διαπίστωση από μια τελευταία δημοσκόπηση αλλά από «τον τρόμο που έπιασε το Προεδρικό Μέγαρο να θέλει να απαγορεύσει στον Φερχόιγκεν να απευθυνθεί στον κυπριακό λαό».

    «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «δεν έχουν ιδέα ποια είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία θα

    πάμε. Είναι υποχρέωση της ΕΕ και είναι προσβολή για τον κ. Φερχόιγκεν και για όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να τους λένε ότι θα

    έρθουν εδώ να κάνουν προπαγάνδα».

    Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι δύο εκπομπές του ΡΙΚ που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο για εξήγηση του σχεδίου Ανάν ακυρώθηκαν «επειδή δούλεψε η παραπληροφόρηση και γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η αλήθεια».

    Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Μάϊκλ Κλόσον, συζήτησαν επί μια ώρα τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος και τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι ο κ. Κλόσον αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης επαναβεβαίωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τη συμφωνία, η οποία είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αν τα δημοψηφίσματα είναι θετικά.

    Ο κ. Κλόσον διαβεβαίωσε παράλληλα τον κ. Χρίστου ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να στηρίξει και να διαφυλάξει αυτή τη διευθέτηση, διότι θα είναι έκφραση της βούλησης του Κυπριακού λαού, αλλά και μίας γενικότερης προσπάθειας για εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

    ΓΙΟΥΧΑΪΣΤΗΚΕ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ψυχρολουσία, πάντως, για τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν η χτεσινή του επίσκεψη στο κατεχόμενο χωριό Λιμνίτης, δυτικά της Μόρφου, όπου μετέβη για να μιλήσει υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, κατά την άφιξή του σημειώθηκαν διαξιφισμοί μεταξύ των υποστηρικτών του «Ναι» και του «Όχι», ενώ ένας Τουρκοκύπριος ζήτησε από τον Ντενκτάς να του πει ποιος ήταν αυτός που πρώτος διέγραψε τον Λιμνίτη. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό το βάρος συνθημάτων υπέρ του δημοψηφίσματος.

    Μάλιστα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Ντενκτάς «γιουχαΐστηκε» στον Λιμνίτη. Σε δηλώσεις του, πάντως, ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν «ρεζιλίκι» και είπε ότι το σχέδιο θα αναστατώσει τους Τουρκοκύπριους.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (09:25 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Σεράγεβο όπου μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα για τη Σύνοδο Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η κατάσταση στα Βαλκάνια αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου για την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    [03] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008

    Aθήνα, 20 Απριλίου 2004 (14:28 UTC+2)

    Συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής είχαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα, και πριν αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη, τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, με αφορμή τη διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

    Η κ. Μπενάκη δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τα μέλη της επιτροπής ότι εξέφρασε τη συμπαράσταση και του ελληνικού Κοινοβουλίου στην, όπως είπε, συλλογική εθνική προσπάθεια για τη διεξαγωγή της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη.

    Τόνισε εξάλλου πως έγινε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων ως προς τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας να προσφέρει και την οικονομική αλλά και τη διαρθρωτική στήριξη αυτού του εγχειρήματος.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Κάρμεν Σιλβέι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση που είχε με την κ. Μπενάκη και είπε ότι σκοπός των σημερινών επαφών στην Αθήνα ήταν να διαπιστωθεί το επίπεδο εθνικής υποστήριξης εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων στη διεκδίκηση της EXPO 2008.

    Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε ότι την υπόθεση της διεκδίκησης της έκθεσης για τη Θεσσαλονίκη την ξεκίνησε ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια τη στήριξε και την προώθησε σε ένα πολύ καλό σημείο.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες και δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη και διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και σήμερα στηρίζει ακράδαντα αυτή την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη «που οπωσδήποτε πρέπει να αναδείξει πόσο σημαντικό κέντρο είναι για την ευρύτερη περιοχή» αλλά και για την Ελλάδα.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα πλεονεκτήματα όχι απλά σε ό,τι αφορά στην επαρκή διεκδίκηση της υποψηφιότητας της EXPO, αλλά και σχετικά με τη διοργάνωσή της, η οποία, όπως είπε, θα είναι άψογη και πολύ θετική.

    ΤΟ ΚΚΕ

    Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν ακόμη με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή και το βουλευτή της Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Άγγελο Τζέκη.

    Εκφράζοντας την επίσημη θέση του ΚΚΕ ο κ. Τζέκης, επισήμανε: «χωρίς να είμαστε αντίθετοι, το δικό μας πλαίσιο, μέσα στο οποίο βλέπουμε να εντάσσεται αυτή η προσπάθεια είναι ότι θέλουμε να υπάρξει μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού της περιοχής».

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι το ΚΚΕ δε θεωρεί ότι η διοργάνωση αυτή αποτελεί εθνικό στόχο. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ουσιαστικής ανάπτυξης του νομού Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ έθεσε τα ζητήματα της χρήσης των εγκαταστάσεων της έκθεσης μετά την ολοκλήρωσή της, του κόστους κατασκευής των έργων αλλά και της χρήσης των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ζήτησε δε τη δημιουργία εργατικών κατοικιών ή φοιτητικών εστιών στις εγκαταστάσεις που θα διεξαχθεί η EXPO 2008, τον προσεκτικό έλεγχο του κόστους διοργάνωσης, ώστε να μην υπάρξουν ελλείμματα και την απόδοση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο λαό της πόλης, είτε με τη μορφή πρασίνου, είτε με άλλους χώρους αναψυχής.

    «Δεν δεχόμαστε αυτό που λέγεται και περικλείεται με την υπόθεση διεκδίκησης της EXPO 2008 ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα κέντρο διείσδυσης προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης γενικότερα. Εμείς, ως ΚΚΕ, θεωρούμε ότι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτός του διακομιστικού κέντρου μόνο. Η πόλη μπορεί να καταστεί παραγωγικό κέντρο, κέντρο ανάπτυξης του πολιτισμού προς όφελος και του λαού της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, της Βορείου Ελλάδος αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», πρόσθεσε.

    Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Την πεποίθησή του ότι η ΕΧΡΟ 2008 για τη Θεσσαλονίκη, για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια, για ολόκληρη την ανθρωπότητα μπορεί να γίνει ένας τόπος συνάντησης ένα βήμα υπεράσπισης των αξιών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Με αφορμή, εξάλλου, το θέμα της έκθεσης - "Η Μητέρα Γη, περιβάλλον και τρόφιμα" -, τόνισε πως είναι ανάγκη, πλέον, να δούμε με άλλη ηθική και με ένα άλλο πολιτικό περιεχόμενο τις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, τις σχέσεις των ανθρώπων με τη ζωή, τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και το περιβάλλον.

    Τέλος, ανέφερε την ιδιαίτερη σημασία που ο Συνασπισμός αποδίδει στην ανάγκη προστασίας από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζήτησε να κηρυχθεί η χώρα μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή ζώνη ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

    Κ. Κούτρα

    [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΒΑΛΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρόοδο των Ολυμπιακών έργων εμφανίστηκε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ για την Ολυμπιάδα του 2004 Ντένις Όσβαλντ ο οποίος επιθεώρησε τα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Ο κ. Όσβαλντ σημείωσε πως ό,τι είναι προγραμματισμένο να γίνει για την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις θα γίνει εγκαίρως και θα δοκιμαστεί πριν από τους αγώνες. Παράλληλα δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που έγινε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και τόνισε πως είναι βέβαιος ότι αν οι ρυθμοί αυτοί διατηρηθούν όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

    Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ έλαβε τη διαβεβαίωση από τους υπευθύνους ότι η στέγη Καλατράβα θα παραδοθεί στα τέλη Ιουνίου ενώ η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ένα μήνα αργότερα.

    Νωρίτερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την ολυμπιακή προετοιμασία στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά ανέφερε: «Δουλεύουν σε όλες τις εγκαταστάσεις πλέον τριπλές βάρδιες. Είμαστε από πάνω. Προχωρούμε γρήγορα. Προσπαθούμε πάρα πολύ».

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Με δύο εκδηλώσεις, στις 30 Απριλίου (7μμ) και στη 1 Μαίου (10πμ), στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, θα γιορτάσει η τοπική γραμματεία Θεσσαλονίκης του Πανεργατικό Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ) την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Σε ανακοίνωση του το Π.Α.ΜΕ κατηγορεί τις υπόλοιπες παρατάξεις του Ε.Κ.Θ. (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) ότι συμβιβάζονται με τη συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο και επισημαίνει ότι ακολουθούν «την πεπατημένη του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού».

    «Το Π.Α.ΜΕ επιμένει επιμένει: και αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι, με πνεύμα αντίστασης-ανυπακοής-ανατροπής θα γιορτάσουν την ταξική γιορτή τους με τις δυνάμεις της τάξης τους. Θα ενωθούν-πέρα από κομματική τοποθέτηση-κάτω από τις σημαίες της τάξης τους, τις σημαίες του Π.Α.ΜΕ. Δεν θα μεταβληθούν σε άβουλο ακροατήριο στα κηρύγματα συμβιβασμού της πλειοψηφίας του Ε.Κ.Θ.»

    [06] ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (20:35 UTC+2)

    «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μαζί μ' αυτή της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ενισχύει την επανένωση της γηραιάς Ηπείρου και την ειρήνη στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος στη διάρκεια εκδήλωσης για την ένταξη 7 νέων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστήριξε από τα πρώτα του βήματα, αυτό το ουσιαστικό και γεωγραφικό ισορροπημένο νέο κύμα διεύρυνσης, το οποίο έλαβε υπόψη τις περιφερειακές παραμέτρους, όπως τη βαλκανική διάσταση.

    «Η ένταξη της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία διεύρυνσης», είπε σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες έχουν εδραιώσει δημοκρατικά διαπιστευτήρια, τα οποία διέπονται από όλες τις βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον και είναι προσηλωμένες στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας.

    «Τα επτά νέα μέλη μας ήταν ήδη, πριν την ένταξη τους, «Σύμμαχοι» συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης μέσω των προγραμμάτων PfP (Σύμπραξη για την Ειρήνη) έχοντας εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα επτά νέα μέλη, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Συμμαχίας να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα αλλήλων, συμμετέχουν επίσης στη δέσμευση, την οποία όπως έχουν επίμονα δείξει, είναι έτοιμα να αναλάβουν. «Οι προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος ασφαλείας- τρομοκρατία, εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής κλπ- απαιτούν μια τέτοια ισχυρή αλληλεγγύη», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    ''Η πολιτική "ανοικτών θυρών" παραμένει σε ισχύ για όλες τις Δημοκρατίες της Ευρώπης που επιθυμούν και δύνανται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ'', τόνισε.

    Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι πρέσβεις των 7 νέων κρατών μελών του ΝΑΤΟ και παραβρέθηκαν οι πρεσβευτές των υπολοίπων χωρών μελών της Συμμαχίας.

    [07] ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Βόλος, 20 Απριλίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Συνεχίζονται τα μαθήματα του χειμερινού προγράμματος, της ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της ιεράς μητρόπολης Δημητριάδος, στις 24 Απριλίου, στις 7μμ, στο κτίριο Σπίρερ», στο Βόλο.

    Μεταξύ των εισηγητών θα είναι ο Τάρεκ Μίτρι, υπεύθυνος διαθρησκειακών σχέσεων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Γενεύη), καθηγητής του πανεπιστημίου Μπαλαμάντ (Λίβανος), επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο κ. Μίτρι θα αναπτύξει το θέμα «Παγκοσμιοποίηση, νεωτερικότητα, πολυπολιτισμικότητα».

    Δεύτερος εισηγητής θα είναι ο πρωτοπρεσβύτερος, Λάμπρος Καμπερίδης, ιερέας της ελληνορθόδοξης μητρόπολης του Καναδά και διδάσκων στα Concordia University και Universite de Sherbrooke, o oποίος θα μιλήσει με θέμα «Η πολυμορφία της ορθοδοξίας σε έναν μονοσήμαντο κόσμο. Θεολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις στο θέμα της ετερότητας».

    [08] ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Την Δευτέρα 19/04/04 ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Νεράντζης συμμετείχε από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στην διυπουργική επιτροπή για την παρουσίαση του φακέλου διεκδίκησης της EXPO 2008, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία», παρουσία των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΒΙΕ ( Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων ).

    Αναπτύσσοντας τα θέματα που αφορούν το ΥΜΕ τόνισε τα εξής :

    α) Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς , ενώ όσο αφορά τη κατασκευή του Νέου Αεροσταθμού, που είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο έργο, η μελέτη εφαρμογής του έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου και της έγκρισης. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή με παραχώρηση των συνοδών εγκαταστάσεων, που είναι απαραίτητες για την καλή και ολοκληρωμένη λειτουργία του αεροδρομίου.

    β) Σχετικά με την λειτουργία του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση - εξυπηρέτηση του EXPO 2008 έχει αποφασιστεί η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 3,3 χλμ καθώς και τερματικού σταθμού (αποβάθρες επιβίβασης ,στέγαστρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ύψους 15.000.000 ? με τελικό χρόνο ολοκλήρωσης των έργων τις αρχές του 2008.

    γ) Για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, έχουν προεπιλεγεί 14 στάσεις, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της πραγματοποίησης των απαιτούμενων μελετών οι πρώτες 9, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή προσεγγίζεται η κατασκευή της στάσεως του Καλοχωρίου που παρουσιάζει προβλήματα λιμενικής φύσεως και απαιτεί ενδελεχή και συνδυαστική μελέτη.

    δ) Λόγω των αυξημένων αναγκών εξυπηρέτησης με αστικά λεωφορεία θα υπάρχουν, με συνδυασμένες μεταφορές (ΕΧΡΟ ΓΡΑΜΜΕΣ) σύνδεση των σταθμών ΟΣΕ, των σταθμών μετεπιβίβασης, του αεροδρομίου, των ΚΤΕΛ, σταθμών οργανωμένης στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων, σταθμών αποβίβασης επισκεπτών εξυπηρετούμενων με θαλάσσια συγκοινωνία, αστικής περιοχής Θεσσαλονίκης και ειδικών συγκεντρωμένων χρήσεων (ξενοδοχειακές μονάδες, ΔΕΘ κλπ). Ο ΟΑΣΘ μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και έγκαιρα στο σχεδιασμό και λειτουργία νέων ειδικών γραμμών (EXPO - Γραμμές ) καθώς και την εξασφάλιση της δυνατότητας απρόσκοπτης κυκλοφορίας των λεωφορείων (EXPO - Διαδρομές ).

    [09] ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2004 και ώρα 12.30 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποδέχεται επίσημα τους αλλοδαπούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, στους οποίους χορηγεί υποτροφίες.

    Στη συνάντηση αυτή θα παρίστανται οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, οι Αρχές Προξενικών Αποστολών στη Θεσσαλονίκη και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιφορτίζονται με την εποπτεία των σπουδών των υποτρόφων ή που με οποιοδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην ομαλή περάτωσή τους.

    Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

    [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 20 Απριλίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Κατά 0,6 δισ. ευρώ αυξήθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 173,6 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου. Εξάλλου, ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα συρρικνώθηκε κατά 13 δισ. ευρώ στα 279,4 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου 2004, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 173,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Οι εμπορεύσιμοι τίτλοι σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τους οποίους κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 435,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 38,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε 279,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 14 Απριλίου 2004 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 218,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 205,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (σχεδόν ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα) ενώ η διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν επίσης σχεδόν μηδενική (έναντι 0,1 δισεκατομμυρίου ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

    III. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 135,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [11] ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Έχοντας πάρει τις τελευταίες οδηγίες, χθες, από τον πρωθυπουργό, φεύγει το απόγευμα για το Λουξεμβούργο ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης - Tροφίμων Σάββας Tσιτουρίδης, για να μετάσχει στο κρίσιμο συμβούλιο για τα μεσογειακά προϊόντα. H κυβερνητική γραμμή πλεύσης παραμένει σταθερή, δηλαδή η Eλλάδα δεν συναινεί στη λήψη απόφασης κατά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, εφόσον παραμένουν τα σημεία εκείνα που θα οδηγήσουν σε περικοπές στις επιδοτήσεις των Eλλήνων παραγωγών βάμβακος, καπνού και ελαιολάδου έως και 45%.

    Περικοπές

    Στο θέμα των περικοπών επέμεινε ο κ. Tσιτουρίδης και στη συνέντευξή του στο χθεσινό «Eθνος», παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις που εξέφρασαν τόσο ο κοινοτικός επίτροπος Φρανς Φίσλερ, χθες, όσο και ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Eυ. Aργύρης, με δηλώσεις του την προηγούμενη Παρασκευή. O κ. Tσιτουρίδης, εξερχόμενος του Mεγάρου Mαξίμου και απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χαρακτήρισε κρίσιμο και πολύ σημαντικό για τη χώρα μας το αυριανό συμβούλιο στο Λουξεμβούργο. O υπουργός είπε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση και το κλίμα που υπάρχει και σε επίπεδο κυβερνήσεων στις άλλες 14 χώρες και για τη διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και πως ξεκινούμε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση.

    Aπαντώντας σε ερώτηση «αν είναι αρνητικό το κλίμα» για τη χώρα μας, ο κ. Tσιτουρίδης είπε ότι «έχουμε προτάσεις, σημεία των οποίων δημιουργούν διακριτική μεταχείριση για προϊόντα μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος». Στην καίρια ερώτηση «αν πάει στο Λουξεμβούργο με φάκελο και απόφαση να μη δεχθεί» (σ.σ.: τις προτάσεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής), ο κ. Tσιτουρίδης απάντησε: «Eμείς ξεκινήσαμε έναν μακρύ κύκλο διμερών διαβουλεύσεων τον τελευταίο μήνα για να βελτιώσουμε τις προτάσεις τις οποίες βρήκαμε ώριμες στο τραπέζι των υπουργών. Oι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας».

    Μεσογειακά

    Oπως έγινε γνωστό στις Bρυξέλλες, ο κ. Φίσλερ θέλει να κλείσει οπωσδήποτε το θέμα των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών της 21ης Aπριλίου, διότι θα είναι απών στο επόμενο τακτικό συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στις 26 Aπριλίου.Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να κάνει μερικές παραχωρήσεις ως προς το μήκος των μεταβατικών περιόδων που θα πρέπει να ισχύσουν για τη σταδιακή αλλαγή των μηχανισμών στήριξης του καπνού, δεν είναι όμως διατεθειμένος να συναινέσει σε αλλαγές επί της ουσίας αυτής της μεταρρύθμισης.

    Eτσι, η πρόταση για ολική αποσύνδεση παραγωγής - πριμοδότησης καπνοπαραγωγών παραμένει ακέραια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο κ. Tσιτουρίδης θα ρίξει το διαπραγματευτικό βάρος του στο βαμβάκι, όπου διαφαίνεται η δυνατότητα μιας συμβιβαστικής λύσης ως προς τα ποσοστά αποσύνδεσης της παραγωγής από την ενίσχυση. Σχετικά με το ελαιόλαδο η κατάσταση φαίνεται να είναι ευκολότερη, αν στη διάρκεια αυτού του εκτάκτου συμβουλίου δεν έλθουν στην επιφάνεια οι μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ Iσπανών και Iταλών.

    Βαμβάκι

    Tέλος, φαίνεται ότι κάθε μεσογειακή χώρα θα ρίξει το βάρος της σε διαφορετικό προϊόν η καθεμία, έτσι η Eλλάδα θα διαπραγματευτεί πιο έντονα για το βαμβάκι, η Iσπανία για το ελαιόλαδο, ενώ η Iταλία θα προσπαθήσει να σώσει την καπνοπαραγωγή της.

    -O υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σάββας Tσιτουρίδης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δέχθηκαν χθες τον πρόεδρο της ΠAΣEΓEΣ Tζανέτο Kαραμίχα. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

    [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Η συνέχιση της τροφοδοσίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με ντίζελ θέρμανσης μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης και μετά τις 30 Απριλίου 2004, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, Οικονομικών Α. Ρεγκούζα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντού.

    Παράλληλα αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ντίζελ μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους δικαιούχους και θα αποφευχθεί η λαθρεμπορία και η φοροκλοπή.

    Τέλος συμφωνήθηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας από τους τρεις γενικούς γραμματείς των υπουργείων, η οποία θα μελετήσει και θα εισηγηθεί οριστικές λύσεις έως τις 31 Ιουλίου 2004 για το πρόβλημα της διακίνησης πετρελαιοειδών με διαφορετικούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης (αγρότες, βιομηχανία βιοτεχνία, εμπόριο, οικιακοί καταναλωτές), έτσι ώστε να εξαλειφθεί η λαθρεμπορία και η σημαντική απώλεια εσόδων του Δημοσίου, με παράλληλη απρόσκοπτη προμήθεια καυσίμων από όσους τα δικαιούνται.

    [13] ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Με κοινή υπουργική απόφαση οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, προχώρησαν στη σύσταση διυπουργικής Επιτροπής Εργασίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων, η οποία αποτελείται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γεώργιο Μέργο και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου, με σκοπό την προώθηση θεμάτων οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής συναρμοδιότητας των δύο υπουργείων.

    Ειδικότερα η Επιτροπή αυτή, που θα συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα, έχει ως σκοπό την επεξεργασία και τη διευθέτηση θεμάτων πολιτικής αρμοδιότητας των δύο υπουργείων, καθώς και την προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητούνται στις συναντήσεις των υπουργών και υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

    Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν κατά θέμα και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των άλλων τομέων των δύο υπουργείων. Περιοδικά η Επιτροπή Εργασίας θα υποβάλλει εκθέσεις για τα υπό εξέταση κοινά θέματα στην πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων.

    [14] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Έδεσσα, 20 Απριλίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Στην 1η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 10 Μαϊου στη Λάρισα θα συμμετέχει η νομαρχία Πέλλας.

    Η συμμετοχή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης των προϊόντων του νομού.

    [15] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να αποστείλει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ αναμένει από τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. ντε Σότο είπε ότι το λεκτικό του προσχεδίου ψηφίσματος που είναι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι προσεκτικό, σημειώνοντας ότι υπάρχει και η ερμηνεία του ψηφίσματος επί του εδάφους από τον ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Περουβιανός διπλωμάτης επαίνεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο γιατί επέμενε όπως όλα τα όργανα και οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να λειτουργούν από την πρώτη μέρα.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι η απόρριψη του σχεδίου σημαίνει τη διατήρηση του στάτους κβο και πρόσθεσε: ''Δεν βλέπω κανένα λόγο να πιστεύω ότι τα μέρη, αν έχουν περισσότερο χρόνο, θα μπορέσουν να εξεύρουν κάτι καλύτερο''.

    Αναφορικά με την εκστρατεία διαφώτισης του κυπριακού λαού για το σχέδιο Ανάν, είπε πως ο ΟΗΕ δεν προσηλυτίζει τον κόσμο για να ψηφίσουν ''Ναι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προκαταλαμβάνει τον κυπριακό λαό και πρόσθεσε ότι το αν σχέδιο Ανάν δεν εγκριθεί οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν αυτή τη διαδικασία (όπως το ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί) δεν θα υφίστανται.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΗΕ

    Νέα Υόρκη, 20 Απριλίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, με εμπλοκή πλέον και της Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, εν αναμονή των βραδινών διαβουλεύσεων για το ψήφισμα που θα καλύπτει το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Ηδη ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών και συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Πληροφορίες από τα μόνιμα μέλη φέρουν το κείμενο να έχει αλλάξει σε κάποια σημεία του.

    Η κυπριακή θέση που σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζεται θετικά από Ρωσία και Γαλλία, - είναι να μην κλείσει το θέμα της ασφάλειας όπως όπως, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Λευκωσίας, για ισχυρό ψήφισμα, κυρίως σε σχέση με τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.

    Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, η κυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε σήμερα ολοκληρωμένες θέσεις στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η νέα ειρηνευτική δύναμη πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιεί κάποια ζητήματα, κι όχι να αδυνατεί, όπως στην περίπτωση στα Στροβίλια.

    Εκείνο που επίσης ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η λύση να μπορεί να εφαρμοστεί επί του εδάφους και ταυτόχρονα να αποκλείει την πιθανότητα μονομερούς επέμβασης των εγγυητριών, αφού αυτό απαγορεύεται από το Χάρτη του ΟΗΕ.

    Την εξέταση της ασφάλειας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χωριστά από την υιοθέτηση του σχεδίου και σε βάθος, είχε ζητήσει από τον Κόφι Ανάν με επιστολή του στις 13 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Εντονη εμπλοκή στο παρασκήνιο έχει η τουρκική διπλωματία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Ουμίτ Παμίρ έδωσε στα μέλη και τη Γραμματεία πολυσέλιδο κείμενο το οποίο περιέχει μαξιμαλιστικές θέσεις.

    Πέραν του ότι ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αναφορά σε Κεφάλαιο 7 για τη δύναμη, ζητούν για την ειρηνευτική δύναμη, εκτός από την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να δίνουν συγκατάθεση και τα συνιστώντα κράτη.

    (ΚΥΠΕ ΜΠΕ)

    [17] Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ "ΟΧΙ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Αγκυρα, 20 Απριλίου 2004 (20:33 UTC+2)

    H Aγκυρα στην περίπτωση που προκύψει 'όχι' από τους Ελληνοκύπριους, θα περιμένει κατ' αρχήν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια, θα προβεί σε ενέργειες και προς τα Ηνωμένη Εθνη και προς την Ε.Ε., όπου θα ερωτηθεί πλέον το καθεστώς του ψευδοκράτους, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Όπως τονίζεται στο άρθρο οι αρμόδιοι της τουρκικής κυβέρνησης από τις επαφές που είχαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ρομάνο Πρόντι έλαβαν τα μηνύματα πως στην περίπτωση που προκύψει 'όχι' από τους Ελληνοκύπριους, θα καταργηθεί ή θα γίνει περισσότερο ήπιο το εμπάργκο που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα.

    Ακόμη, επισημαίνεται πως και εκπρόσωποι ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών δίνουν μηνύματα προς την ίδια κατεύθυνση, κατά τις διμερείς επαφές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που έχει κινητοποιηθεί, ξεκίνησε διαδικασίες οι οποίες έχουν φθάσει στην τελευταία φάση σχετικά με το δρόμο που θα ακολουθήσει στην περίπτωση που προκύψει 'όχι'.

    Κατ' αρχήν, θα αναμένεται η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που θα υποβάλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Αγκυρα θέλει πρώτα να δει τις απόψεις που θα διατυπωθούν στην έκθεση, όσον αφορά τη νέα κατάσταση που θα προκύψει στο νησί.

    Στη συνέχεια, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ε.Ε. θα ρωτηθούν για το πώς θα είναι στο εξής το καθεστώς του ψευδοκράτους.

    «Θα δοθεί στη διεθνή κοινή γνώμη το μήνυμα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί πλέον να αδικείται περισσότερο και θα ξεκινήσει διπλωματικό άλμα για την αναγνώριση της ''ΤΔΒΚ''. Στις διμερείς επαφές που θα γίνουν, θα εξηγηθεί ότι «το εμπάργκο που εφαρμόζεται και οι περιορισμοί που γίνονται δεν έχουν νόμιμη βάση», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του NTV.

    [18] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ Τ/Κ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 20 Απριλίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Για άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στην Κύπρο και για τους Τουρκοκύπριους και για την Τουρκία έκανε λόγο ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς της Τουρκίας (DSP) Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος μετέβη στα κατεχόμενα με σκοπό την υποστήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πριν από το δημοψήφισμα.

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ραχσάν, ο κ. Ετζεβίτ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης, είπε ότι «οι κατηγορίες του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι άκρως ανάρμοστες και άσχημες. Δεν μπορούν να συγχωρηθούν τα όσα είπε για έναν άνθρωπο σαν τον Ντενκτάς, ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην ανάπτυξη του τουρκικού έθνους».

    Ο πρόεδρος του DSP, συνέχισε ως εξής: «Εδώ και ένα χρόνο άρχισε μία εναντίον προπαγάνδα. Η νεολαία έπρεπε να δώσει ένα δίκαιο αγώνα κατά του εμπάργκο. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. κατέβαλλαν προσπάθεια για να δημιουργήσουν ένα κλίμα απαισιοδοξίας στην τουρκική νεολαία».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου «Ναι ή όχι στο δημοψήφισμα; Ποιο από τα δύο είναι πιο κοντά;», ο κ. Ετζεβίτ είπε: «Κανένας δεν γνωρίζει εάν είναι για το καλό το 'ναι' είτε το 'όχι'. Αρχισε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν είχε ποτέ ξαναγίνει. Δεν είναι δυνατό κανείς να προσδοκά κάτι θετικό είτε αρνητικό».

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΚΕΡΙΝΣΚΑ-ΜΑΚΣΕΪΝ

    Σκόπια, 20 Απριλίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπεύθυνη για την ενταξιακή πολιτική της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, συναντήθηκε ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μεκσέιν.

    Ο κ. Μεκσέιν, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο ορθός για την ΠΓΔΜ.

    Όπως ανέφερε, οποιοσδήποτε και αν εκλεγεί ως πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ, το σημαντικό είναι ότι θα οδηγήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Ο Βρετανός υπουργός συναντήθηκε σήμερα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων DUI και VMRO, Αλι Αχμέτι και Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ στα Σκόπια Σόρεν Γιάνσεν Πέτερσεν.

    [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΑΟΚ - ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να γίνει φιλικός αγώνας σήμερα το απόγευμα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Κρύας Βρύσης, εντούτοις αυτός αναβλήθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, αφού η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε τη διεξαγωγή του. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό. Παράλληλα ο Αγγελος Αναστασιάδης έχασε μοναδική ευκαιρία να προετοιμάσει καλύτερα τους παίκτες του εν όψει του παιχνιδιού με τον ΠΑΟ την ερχόμενη Κυριακή.

    Ωστόσο η ομάδα της Θεσσαλονίκης προπονήθηκε κανονικά με τους Ουντέζε και Σπάσιτς να γυμνάζονται μόνοι τους, ενώ αμφίβολος για το σπουδαίο παιχνίδι με τους "πράσινους" παραμένει ο Καραδήμος.

    Σήμερα εξάλλου έγινε αυτοψία στο γήπεδο της Τούμπας από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και τη ΓΓΑ για το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής με τον ΠΑΟ. Παράλληλα αύριο θα κυκλοφορήσουν τα 25.200 εισιτήρια.

    [21] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής στο Μαρκόπουλο Αττικής στρέφονται από μεθαύριο τα βλέμματα όλων των φίλων του συναρπαστικού αθλήματος. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής που θα διεξαχθεί από τις 22 μέχρι τις 30 Απριλίου και θα αποτελέσει την Αθλητική Διοργάνωση του αθλήματος, μετατρέπει το Μαρκόπουλο σε επίκεντρο του παγκοσμίου σκοπευτικού ενδιαφέροντος.

    Τα "αστέρια" του αθλήματος έχουν ήδη αρχίσει προπονήσεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και υπόσχονται σπουδαίες επιδόσεις και όμορφο θέαμα. Η μεγάλη αυτή διοργάνωση εντάσσεται στο καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF), διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει όλα τα Ολυμπιακά αγωνίσματα (συνολικά 17) σταθερού και πήλινου στόχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους αγώνες θα συμμετάσχουν περίπου 1.000 αθλητές και αθλήτριες από 88 χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετοχών φτάνει στις 1.300, καθώς αρκετοί σκοπευτές και σκοπεύτριες θα αγωνιστούν σε περισσότερα από ένα αγωνίσματα.

    [22] ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ

    Λεμεσός, 20 Απριλίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Αρχισαν σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), ενόψει της επίσημης έναρξης του Συνεδρίου μεθαύριο Πέμπτη.

    Στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Meridian Project Board, το οποίο όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης, «είναι μια βοήθεια της ΟΥΕΦΑ προς της αφρικανικές χώρες που δεν έχουν τα μέσα για να κτίσουν την υποδομή τους ή να συντηρήσουν τις ομάδες τους».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Μακαμπί Τελ Αβίβ, για φιλικό παιχνιδι αύριο το βράδυ (8 μ.μ) στο Ιβανώφειο με τον Αρη.

    Σημειώνεται ότι η ισραηλινή ομάδα ήρθε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Ο κόουτς της Μακάμπι Ντέιβιντ Μπλατ τόνισε για το φιλικό παιχνίδι: «Θεωρώ τον Αρη του σήμερα μια ποιοτική ομάδα με καταπληκτικούς παίκτες. Ο φίλος μου Τσαρλς Μπάρτον κάνει καταπληκτική δουλειά, τον γνωρίζω και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς του ήταν αναμενόμενα».

    Στο μεταξύ, σήμερα επέστρεψαν από το Μέτσοβο ο προπονητής της ομάδας του Αρη Τσαρλς Μπάρτον και συνεργάτες του όπου πήγαν να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις που θα γίνει η προετοιμασία της ομάδας το καλοκαίρι.

    [24] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Λονδίνο, 20 Απριλίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Μπλερ επεσήμανε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν θα συμβεί νωρίτερα από ένα χρόνο ή και περισσότερο, δηλαδή πιθανότατα μετά τις επόμενες γενικές εκλογές, μετέδωσε το ΒΒC.

    «Οι πολίτες θα κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους όταν όλα τα ερωτήματά μας θα έχουν απαντηθεί, όταν όλες οι λεπτομέρειες θα έχουν γίνει γνωστές, όταν η νομοθεσία θα έχει λάβει την οριστική της μορφή κατόπιν διεξοδικής μελέτης και όταν το κοινοβούλιο θα έχει συζητήσει και αποφασίσει», τόνισε ο κ. Μπλερ.

    «Πολιτικό αγκάθι» το Σύνταγμα

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρότησαν την απόφαση των Εργατικών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, που έχει ταχθεί κατά του νέου Συντάγματος, χαιρέτισε την αλλαγή πολιτικής του Βρετανού πρωθυπουργού και τον κάλεσε να προκηρύξει το δημοψήφισμα το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν τις επόμενες εκλογές, ελπίζοντας σε πολιτική ήττα της κυβέρνησης.

    Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τσάρλς Κένεντι, που στηρίζει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ομοσπονδιακών δομών, δήλωσε ότι είναι καιρός η Βρετανία να τοποθετηθεί επί ενός θέματος που την έχει διχάσει εδώ και δύο γενεές.

    Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στα χρονικά της Βρετανίας που θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σε πανεθνικό επίπεδο, ύστερα από το δημοψήφισμα του 1975 που πραγματοποιήθηκε με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ευρωπαϊκό συνταγματικό κείμενο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο μετά την πρόσφατη άρση των αντιρρήσεων ορισμένων χωρών ιδίως της Ισπανίας και της Πολωνίας.

    Τα Σύνταγμα θα καθορίζει τη λειτουργία της ΕΕ μετά τη διεύρυνση, προσθέτοντας νέες λειτουργικές θέσεις στη διάρθρωση της, όπως αυτές του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών και αδυνατίζοντας το δικαίωμα αρνησικυρίας των κρατών- μελών.

    Εντυπωσιακή αλλαγή πορείας

    Πριν από λίγους μήνες ο κ. Μπλερ δήλωνε ανυποχώρητος στο θέμα, λέγοντας ότι χρειάζεται μόνο η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το βρετανικό κοινοβούλιο (όπου η κυβέρνησή του διαθέτει πλειοψηφία 179 εδρών) και ότι δεν απαιτείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Η αλλαγή στάσης του έχει προκαλέσει έκπληξη στη Βρετανία.

    Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νιλ Κίνοκ, προσπάθησε να εξηγήσει την αλλαγή αυτή:

    «Σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύω ότι μάλλον ο Τόνι Μπλερ δεν είχε άλλη πολιτική επιλογή. Βέβαια από την άλλη πλευρά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου γιατί δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για ένα Σύνταγμα όταν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης σε καμία χώρα, αλλά ούτε και τις σχέσεις των χωρών-μελών με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη» σημείωσε ο Νιλ Κίνοκ.

    [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 21 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 20 Απριλίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Ο αμερικανός στρατηγός Μάρκ Κίμιτ, υπαρχηγός των στρατιωτικών επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε ότι 18 βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν από αντάρτες εναντίον της φυλακής Αμπου Γράιμπ, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 κρατούμενοι και εκατό να τραυματιστούν, μετέδωσε το Ρόυτερς. Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε αν οι κρατούμενοι ήταν ύποπτοι για ανάμειξη σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου ή για συμμετοχή σε ανταρτική δράση.

    [26] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 20 Απριλίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών που εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοινώθηκε από ιατρικές πηγές, μετέδωσε το Ρόυτερς. Νεκροί είναι ο ηλικίας 17 ετών Μοατάσεμ Νασίρ, ο ηλικίας 24 ετών Χαλντουν Αμπού Τζαράντ και ένας τρίτος τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 24. Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στην περιοχή Μπειτ Λάχια και άρχισαν να βάλλουν εναντίον των Παλαιστινίων διαδηλωτών που τους πετούσαν πέτρες.

    [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 20 Απριλίου 2004 (17:33 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν όταν το κτίριο στο οποίο διέμεναν κατέρρευσε εν μέρει ύστερα από έκρηξη, που είναι πιθανόν να οφείλεται σε διαρροή αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA άνδρες της πυροσβεστικής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ανακάλυψαν τα πτώματα ενός 58χρονου τραπεζίτη και μίας ηλικιωμένης γυναίκας στα ερείπια.

    [28] Ο ΦΙΣΕΡ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 20 Απριλίου 2004 (16:28 UTC+2)

    O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επισκέφθηκε σήμερα γερμανούς στρατιώτες που διευθύνουν ομάδα επαρχιακής ανοικοδόμησης στο Κουντούζ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Γερμανίας στην Καμπούλ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Θα σεβαστούμε τις υποσχέσεις μας'' δήλωσε ο Φίσερ όταν συναντήθηκε με τον στρατιωτικό διοικητή της επαρχίας, στρατηγό Μοχάμαντ Νταούντ. Ο Φίσερ ευχαρίστησε την αφγανική πλευρά για την καλή συνεργασία στο Κουντούζ, όπου 230 γερμανοί στρατιώτες εργάζονται μαζί με πολίτες για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Από την πλευρά του ο Νταούντ είπε ότι οι Γερμανοί βρήκαν καλή υποδοχή στην περιοχή.

    [29] Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑ

    Χαλκίδα, 20 Απριλίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Η γενέτειρα του μεγάλου Ελληνα μουσουργού, Νίκου Σκαλκώτα, η Χαλκίδα, γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και ανακήρυξε το 2004 Ετος Σκαλκώτα.

    Η Νομαρχία Ευβοίας και ο δήμος Χαλκιδέων διοργανώνουν τον α' κύκλο εκδηλώσεων αυτές τις μέρες στη Χαλκίδα, στο Θέατρο Παπαδημητρίου. Αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη έκανε ο κ. Πάνος Στέλιος, διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας Ν. Σκαλκώτας, κατά τη συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων του Ωδείου που δόθηκε το περασμένο Σάββατο, ενώ αυτό το Σάββατο στις 8 μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων υπό τον Πέτρο Πρόκο και με σολίστ την υψίφωνο Ειρήνη Στρούλιου θα ερμηνεύσει τα έργα του Σκαλκώτα «Μουσική για Σύνολο Ξύλινων Πνευστών» και «Ελληνικοί Χοροί».

    Θ' ακολουθήσει την Κυριακή η «Καμεράτα Ευρίπου» υπό τον Γιάννη Πανταζάτο σε έργα Σκαλκώτα, εκδήλωση που θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Χουρμούζιου-Παπαϊωάννου, Στέφανος Βασιλειάδης, ενώ ο γιος του Νίκου Σκαλκώτα θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χαλκιδέων από το δήμαρχο κ. Αναγνωστάκη. Ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με μουσικές διαλέξεις για τον Νίκο Σκαλκώτα.

    [30] ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7-23 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 20 Απριλίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις «Ελευθέρια» διοργανώνει από τις 7 έως τις 23 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη ο δήμος της πόλης σε συνεργασία με την Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης και τον Αθλητικό Οργανισμό.

    Στο πρόγραμμα των πολιτιστικών των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται: Συναυλία του κουαρτέτου Tangos a Cuarto με έργα του A. Piazzola στο Δημοτικό Θέατρο (8/5). Έκθεση φωτογραφικού υλικού σχετικά με την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και τους μετέπειτα εορτασμούς, στην αίθουσα Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Έβρου (9/5). Συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο στην Πλατεία Φάρου (15/5). Συναυλία με την Εστουδιαντίνα στο Δημοτικό Θέατρο (16/5). Χορωδία Πολωνίας στο Δημοτικό Θέατρο (23/5).

    Στο πλαίσιο των αθλητικών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου στο στάδιο «Φώτης Κοσμάς» η τελική φάση του πρωταθλήματος στίβου με τη συμμετοχή διακοσίων παιδιών από τα σχολεία του νομού Έβρου.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία υγείας για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού του Αθλητικού Οργανισμού με ημερίδες που θα διοργανώσει για την ενημέρωση όλων των αθλουμένων σε θέματα καρδιολογίας, άθλησης, διατροφής και οστεοπόρωσης.

    Τέλος, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στην Πλατεία Φάρου και σε κεντρικά σημεία της πόλης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη μετάδοση του μηνύματος του Ολυμπισμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτικές εκδηλώσεις, έκθεση χειροτεχνιών με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και προβολές ενημερωτικών ταινιών.

    Ο.Ο

    [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΞΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2004 (11:46 UTC+2)

    Διάλεξη με θέμα «Το αίνιγμα της απάντησης» θα δώσει στις 27 Απριλίου (8μμ) στο αμφιθέατρο Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος Κώστας Αξελός. Την εκδήλωση διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

    Ο Κώστας Αξελός που φέτος συμπληρώνει τα ογδόντα του χρόνια ζει στο Παρίσι από το 1945. Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και έχει δημοσιεύσει 20 βιβλία στα γαλλικά , ελληνικά και γερμανικά. Τα γνωστότερα έργα του που έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες είναι «Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφίας», «Ο Μαρξ στοχαστής της τεχνικής», «Προς την πλανητική σκέψη», «Ανοιχτή συστηματική». Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Αυτή η διερώτηση. Προσέγγιση-απομάκρυνση» κυκλοφόρησε στα ελληνικά πριν από τρεις μήνες σε μετάφραση της Κατερίνας Δασκαλάκη


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 April 2004 - 18:14:11 UTC