Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ
  • [02] K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η EXPO ΤΟΥ 2008 ΣΤΗ
  • [03] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
  • [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΤ.ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ Ο
  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [09] ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [10] ΣΤΟ 9ο ''ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ'' Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [11] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 9Η ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ»
  • [12] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008
  • [13] ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
  • [14] «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ» ΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ 0,74% ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
  • [15] Μ. Α. ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ Σ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [16] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ
  • [17] ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ "ΝΑΙ" ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Τ. ΜΠΛΕΡ
  • [18] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΤΟ Σ.Α.
  • [20] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΑΚΟ
  • [22] ΔΥΝΑΤΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [23] ΤΕΝΙΣ: ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΦΕΝΤ ΚΑΠ
  • [24] ΤΟ ΑΣΕΑΔ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [25] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ
  • [26] ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ
  • [27] ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΣΑΜ ΚΑΤΑ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
  • [28] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΒΑΡΟΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [30] «ΡΕΣΙΤΑΛ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
  • [32] ΣΗΜΕΡΑ Η' ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
  • [33] TO "ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ" ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

  • [01] ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (15:57 UTC+2)

    Στραμμένο στη Νέα Υόρκη είναι το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας, όπου σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κι ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες και το διπλωματικό παρασκήνιο εν όψει του δημοψηφίσματος στην Κύπρο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρωτοβουλία Ανάν, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επανέλαβε τη θέση του ότι το κόμμα του θα πει ανεπιφύλακτα «Ναι», εάν υπάρξουν οι εγγυήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Παράλληλα, κι ενώ ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε ως πολύ πιθανή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, κ.κ. Καραμανλή και Ερντογάν, στο Σεράγεβο, συνεχίστηκαν, τόσο οι θετικές, όσο και οι αρνητικές τοποθετήσεις επί του Σχεδίου Ανάν στις δύο πλευρές της Κύπρου.

    Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε χαρακτηριστικά: ''Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα όσα θα πει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δεδομένου ότι κάθε διαδικασία που αποσκοπεί στην παροχή πρόσθετων εγγυήσεων είναι καλοδεχούμενη''.

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι αν υπάρξει έκθεση του κ. Ανάν με αυτό το περιεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση θα την αποτιμήσει θετικά, ενώ διευκρίνισε πως δε γνωρίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο της έκθεσης, ούτε το πότε αυτή θα συζητηθεί.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετική με την πιθανότητα συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σεράγεβο, ο εκπρόσωπος είπε ότι ''είναι πολύ πιθανή'' η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης - η οποία πάντως δε θα έχει ατζέντα - και πρόσθεσε ότι η πραγματοποίησή της αποτελεί τη συνέπεια μιας σχέσης μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Ερντογάν, που χρονολογείται από διετίας.

    ''Η Ελλάδα, εξάλλου, επιθυμεί σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν 'Όχι' να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτό επιθυμεί επίσης η κυπριακή ηγεσία'', είπε.

    Σχολιάζοντας έπ' αυτού δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση δίδει λευκή επιταγή στην κυπριακή, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε πως προφανώς ο πρώην υπουργός αγνοεί την ανωτέρω συλλογιστική, στην οποία αναφέρθηκε και διερωτηθεί αν επομένως ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί από την Ελλάδα να προβάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση αν κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα προβάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ''επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας''.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν 'Όχι' ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες ''πάντα σε συνεργασία με την κυπριακή".

    Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι αν δοθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι εγγυήσεις που ζήτησε το κόμμα του, τότε το ΑΚΕΛ θα οδηγηθεί σε ένα ανεπιφύλακτο «Ναι».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να παραχωρηθούν αυτές οι εγγυήσεις «ώστε να οδηγήσουν σε ένα ανεπιφύλακτο 'Ναι' και από το ΑΚΕΛ, πράγμα που θέλει πάρα πολύ να κάμει».

     Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το ζήτημα της παροχής των αναγκαίων εγγυήσεων, ιδιαίτερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ευρύτερα το διεθνή παράγοντα.

    Το ενδεχόμενο αναβολής του δημοψηφίσματος, πρόσθεσε, φαίνεται να μην μπορεί να υλοποιηθεί. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το τι θα περιλάβει ο Κόφι Ανάν στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

    Εξάλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε τις επόμενες πέντε ημέρες ιστορικές και κρίσιμες και επανέλαβε ότι το Κόμμα του επιθυμεί να βγει ένα ''Ναι'' και από τα δύο δημοψηφίσματα, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να οικοδομηθεί ένα κοινό ειρηνικό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Πρόσθεσε πως είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει η ιδανική λύση και ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί ένα συμβιβασμό. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ, που οδήγησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η καλύτερη εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης είναι η αποφασιστικότητα των δύο κοινοτήτων να κάμουν το σχέδιο Ανάν να λειτουργήσει.

    Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση προς τον κυπριακό λαό να πει «Ναι» στο δημοψήφισμα και να επανενώσει την πατρίδα του. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι υποστηρίζει τη λύση του κυπριακού, ύστερα από 50 χρόνια πολιτικών αγώνων που είχαν στόχο τη σωτηρία της Κύπρου.

    Η σωτηρία της Κύπρου, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πάντοτε ο ύψιστος σκοπός των προσωπικών πολιτικών του αγώνων στους οποίους αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του.

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών στη Λουκέρνη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να θέσει έγκαιρα το θέμα της Καρπασίας. Ο κ. Βασιλείου είπε ότι μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο κοινοτικός επίτροπος του είπε «πως θα μπορούσαμε να θέσουμε θέμα Καρπασίας με αντάλλαγμα το πρωτογενές δίκαιο».

    Είπε επίσης πως όταν ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο θέμα. Τελικά όταν έγιναν κάποιες προσπάθειες την επομένη ημέρα, είπε ο κ. Βασιλείου, ήταν αργά και το θέμα είχε κλείσει.

    Ο ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διέψευσε κατηγορηματικά όσα λέγονται για το θέμα της Καρπασίας και τόνισε ότι τέτοιο θέμα δεν υπήρξε.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορά μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας που δεν κατονόμασε, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατέβαλε προσπάθειες για να τεθεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση η Καρπασία και να επιστραφεί η περιοχή της Κυθρέας, κοντά στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συνεχισθεί η προσπάθεια υπονόμευσης του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επίσης, ο κ. Χρυσοστομίδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγιναν παρεμβάσεις για εκπομπές σε οποιουσδήποτε τηλεοπτικούς σταθμούς για το θέμα του επιτρόπου Φερχόιγκεν και τόνισε ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν παρενέβη ούτε προτίθεται να παρέμβει για τέτοιου είδους θέματα διότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης.

    Ο ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, κατηγόρησε το Γιώργο Βασιλείου ότι «δεν λέει την αλήθεια για το θέμα της Καρπασίας αλλά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στο θέμα της Καρπασίας και χάθηκε η ευκαιρία επιστροφής της».

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδοτήσει τον Γιώργο Βασιλείου να έλθει σε επαφή με τον Γκίντερ Φερχόϊγκεν για να διερευνήσει την πιθανότητα επιστροφής της Καρπασίας και με ποιο αντάλλαγμα.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Βασιλείου μαζί με τον Γιώργο Ιακώβου συζήτησαν το θέμα με τον κ. Φερχόϊγκεν και όταν επέστρεψαν στην αίθουσα του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Ρωσία δήλωσε ότι η επίσκεψή του είχε προγραμματισθεί εδώ και αρκετές ημέρες και δεν έχει σχέση με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που γίνει γνωστό το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα, θα το συζητήσει με τη ρωσική κυβέρνηση και ειδικότερα στην αυριανή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρώφ.

    Ο κ. Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι ανέφικτο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο να υιοθετείται η λύση του Κυπριακού. Κι αυτό, όπως είπε, λόγω των αντιδράσεων της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, οι οποίες δεν φαίνονται να επιθυμούν επέκταση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

    Τα τελικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος, εν όψει του δημοψηφίσματος και η πρόταση του για την επόμενη μέρα θα αποφασισθούν σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ, την Πέμπτη 22 Απριλίου. Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι τίτλος της Συνδιάσκεψης, στην οποία θα παραστεί και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι ''Ενωμένοι για την Κύπρο, ενωμένοι και την επόμενη μέρα''.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, δήλωσε ότι στη Λουκέρνη διεξήχθησαν παράλληλες διαπραγματεύσεις πίσω από τις πλάτες του Εθνικού Συμβουλίου, που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να μας μείνει το πρωτογενές δίκαιο και να χάσουμε την Καρπασία.

    Ο κ. Κουτσού, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, δεν αποκάλυψε, ωστόσο, ποιοι πραγματοποιούσαν τις παράλληλες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Κουτσού μίλησε επίσης για ενορχηστρωμένη προσπάθεια του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου να παραπληροφορήσουν και να διχάσουν το λαό για το θέμα της Καρπασίας.

    ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

    Καταγγελίες ότι κύκλοι εκτός Κύπρου ετοιμάζονται την κρίσιμη αυτή εβδομάδα να παρέμβουν απροκάλυπτα για να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη υπέρ του «Ναι», διατύπωσε ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Μιλώντας μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο πρώτος τη τάξει των ιεραρχών έκανε ειδικότερα λόγο για άτομα που θα φθάσουν στο νησί με έντυπο και άλλο υλικό επιχειρώντας να επηρεάσουν την ψήφο του κυπριακού ελληνισμού.

    «Αυτές τις μέρες οι εραστές του 'ναι' θα διέλθουν όλα τα μέσα για να πείσουν το λαό μας να ψηφίσει 'ναι'», τόνισε ο Πάφου Χρυσόστομος. Ο μητροπολίτης παρακάλεσε το λαό να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας που πάντοτε ενδιαφέρεται για την επιβίωσή του και να κλείσει μάτια και αφτιά.

    Εξάλλου, ο μητροπολίτης Κυρήνειας Παύλος υπέδειξε ότι «αν ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες εμφανίζονται δεδομένοι στα κελεύσματα των ξένων, γιατί χρημάτισαν στα γνωστά σεμινάρια, και θέλουν να είναι συνεπείς στη συμπεριφορά του καλού παιδιού έναντι των ξένων, ας μην τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι ο αγνός λαός είναι δεδομένος στις δικές τους ηττοπαθείς υποδείξεις».

    Ο ΣΑΡΛΣ ΠΑΣΚΟΥΑ

    Ο πρόεδρος της Ομάδας της Ένωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σαρλς Πασκουά δήλωσε ότι επαφίεται στους Κυπρίους να πάρουν την τελική απόφαση στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο κ. Πασκουά διαβεβαίωσε ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη τη ομάδας που ηγείται θα στηρίξουν τις όποιες πρωτοβουλίες οδηγούν στην προοπτική για επανένωση της Κύπρου με την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Πασκουά έδωσε τη διαβεβαίωση στον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία τον ενημέρωσε για το διαφαινόμενο ''Όχι'' της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛ

    Σε ό,τι αφορά τώρα στο εσωτερικό «μέτωπο» της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επέκρινε σήμερα ξανά το Ραούφ Ντενκτάς για τις δηλώσεις του ότι με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν το ψευδοκράτος θα απολέσει την κυριαρχία του.

    Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ο Αμπντουλάχ Γκιουλ διερωτήθηκε για ποια κυριαρχία κάνει λόγο το Ραούφ Ντενκτάς, αφού κανείς δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, το οποίο δεν μπορεί να εξαγάγει ούτε ένα "τελάρο" πορτοκάλια, ή να δώσει διεθνή αγώνα στο έδαφός του.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει σήμερα ότι τυχόν υπερίσχυση του «Όχι» στο δημοψήφισμα των Τουρκοκυπρίων θα ερμηνευτεί ως μεγάλη νίκη του Ραούφ Ντενκτάς κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείεται να προκαλέσει δονήσεις στην κυβέρνησή του.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα επιδιώκουν εκείνοι που επιθυμούν να φθείρουν την κυβέρνηση Ερντογαν. Η «Αφρίκα» γράφει ακόμη ότι 300 άτομα από τα χωριά της Καρπασίας μεταφέρθηκαν χτες με στρατιωτικά οχήματα σε μουσείο το οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν «Μουσείο Βαρβαρότητας», στο οποίο εκτίθενται φωτογραφίες από την συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Στόχος, όπως προσθέτει η εφημερίδα, ήταν να επηρεάσουν τα άτομα αυτά για το δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΙ «ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ»

    Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζει την εκστρατεία του σε κατεχόμενα χωριά με στόχο να πείσει για το "Όχι" στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Την εκστρατεία του ενισχύουν ομάδες των "Γκρίζων Λύκων", οι οποίοι δε διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και εναντίον αυτοκινήτων και με τη βία να αφαιρέσουν συνθήματα υπέρ του «Ναι» και να κολλήσουν αυτοκόλλητα του «Όχι».

    Ταυτόχρονα, ομάδες Γκρίζων Λύκων συνεχίζουν την πορεία που ξεκίνησαν από την Άγκυρα για να φτάσουν στα κατεχόμενα στις εικοσιτέσσερις Απριλίου. Πάντως, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι θεωρεί λάθος τις κινητοποιήσεις των "γκρίζων λύκων". Τέτοιες εκδηλώσεις, είπε, πρέπει να διοργανώνονται από τους Κυπρίους και όχι από την Τουρκία αφού είναι θέμα που αφορά σ' αυτούς.

    [02] K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η EXPO ΤΟΥ 2008 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (14:13 UTC+2)

    Η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη της Παγκόσμιας Εκθεσης EXPO του 2008 είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας κι έχει την ενεργό στήριξη της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος στα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων (ΒΙΕ) που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου.

    Η Επιτροπή επισκέπτεται την Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσει τον φάκελο της υποψηφιότης της Θεσσαλονίκης και ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα της πόλης, αλλά και στη διάσταση του θέματος "Μητέρα Γη" που επιλέχθηκε ως θέμα για την EXPO του 2008 από την Επιτροπή Διεκδίκησης.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε τα εξής:

    «Θέλω, πρώτα απ' όλα, να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας στην Ελλάδα και το ενεργό ενδιαφέρον σας για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, για την ανάληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2008.

    Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την EXPO 2008 ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Πιστεύουμε βαθιά ότι η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά επιχειρήματα, που καθιστούν τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης από την πόλη υπόθεση αμοιβαίας συνέργιας με οφέλη τόσο για την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όσο και για το θεσμό της EXPO.

    Όπως γνωρίζετε, η επανένωση της Ευρώπης ανέδειξε την πόλη της Θεσσαλονίκης σε σημαντική μητρόπολη της ΝΑ Ευρώπης, μιας περιοχής που κινείται δυναμικά για να κατακτήσει το μέλλον της προόδου και της ευημερίας. Η Παγκόσμια Έκθεση, διοργάνωση με ειδική βαρύτητα στην αναπτυξιακή προσπάθεια των λαών, δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα διοργανωθεί στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Το 2008 είναι λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την διάδοση του θεσμού της ΕΧΡΟ σε ολόκληρο τον κόσμο, στόχος που, όπως γνωρίζω, είναι υψηλά στις προτεραιότητές σας.

    Άλλωστε, το 2008 είναι για την ΝΑ Ευρώπη μια ιδιαίτερη χρονιά με συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο. Είναι το έτος της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Το 2008 θα σηματοδοτήσει μια νέα δυναμική στην περιοχή, μετατρέποντας έναν ενιαίο χώρο οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής δράσης. Ένα μεγάλο τμήμα της ΝΑ Ευρώπης θα ενοποιηθεί στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία για δημοκρατία και ευημερία, ως πρώτο βήμα για την τελική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής.

    Πέρα από τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που θα ανοίξουν για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, η διοργάνωση της ΕΧΡΟ από τη Θεσσαλονίκη ισοδυναμεί με μια σημαντική στήριξη της προσπάθειας των λαών της περιοχής να αφήσουν στον παρελθόν, όπου ανήκουν, αντιλήψεις αδιέξοδου ανταγωνισμού και σύγκρουσης και να δώσουν τα χέρια σε μια νέα πορεία συνεργασίας και προόδου.

    Η επιλογή της Θεσσαλονίκης σε αυτή την κατεύθυνση είναι επιλογή με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η μητρόπολη της Μακεδονίας, φέρει μια μακραίωνη παράδοση σφυρηλάτησης, μέσω της οικονομικής δράσης και των πολιτιστικών ανταλλαγών, ισχυρών σχέσεων συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των διάφορων λαών της χερσονήσου του Αίμου.

    Η Θεσσαλονίκη, όπως καλά γνωρίζετε, είναι πόλη που έχει συνδεθεί, από την ίδρυσή της, με το εμπόριο και την οικονομική δράση. Σε όλη την ιστορία της υπήρξε ένας στρατηγικής σημασίας κόμβος οικονομικής ανάπτυξης, ένα σημαντικό σταυροδρόμι προϊόντων, ανθρώπων και ιδεών ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο.

    Σήμερα, η νέα διεθνής συγκυρία επιτρέπει στη Θεσσαλονίκη να αναλάβει εκ νέου, με ευθύνη και αισιοδοξία, με όραμα και προοπτική, τον ιστορικό της ρόλο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας αντιλαμβανόμαστε την ΕΧΡΟ 2008 ως ένα σημαντικό ορόσημο αυτής της πορείας.

    Επιλέξαμε να προτείνουμε ως κύριο θέμα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης τη «μητέρα γη», την terra mater. Η επιλογή μας αυτή έχει διττή σημασία: Από τη μία πλευρά, αντιλαμβανόμαστε τη γη και το περιβάλλον ως προϋπόθεση της επιβίωσης του ανθρώπου, ως το σημαντικότερο συντελεστή στην κοινή, την παγκόσμια προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία. Αντιλαμβανόμαστε τη γη ως προϋπόθεση και μέσο για την καλλιέργεια και την εξάπλωση όχι μόνο των απτών προϊόντων της, των πρωτογενών αγαθών, αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού, των αρχών και των αξιών που συνέχουν τις κοινωνίες μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις της συνεργασίας και της ανάπτυξης.

    Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα της διαχείρισης των έγγειων πόρων ως ένα από τα πιεστικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Η γνώση και η βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και καλλιέργειας, η βελτίωση των συνθηκών διατροφής και γενικότερα διαβίωσης για τους λαούς της γης, η αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα του περιβάλλοντος, τα ζητήματα της γης, του νερού και του αέρα, φέρνουν στο προσκήνιο κατά τρόπο επιτακτικό την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας και υπέρβασης των στενών αντιλήψεων για το συμφέρον ατόμων και ομάδων που σημάδεψαν άλλες, περασμένες πια εποχές.

    Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδίδει στα ζητήματα της γης πρωτεύουσα έμφαση. Η Ελλάδα, χώρα που παραδοσιακά συνδέεται με τη αγροτική και νησιωτική οικονομία, με την παραγωγή, την μεταποίηση και το εμπόριο των προϊόντων της γης, δεν μπορεί παρά να πρωτοστατήσει στον αγώνα για μια νέα, αειφόρο, αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον πολιτική γης. Σε αυτό το πλαίσιο το μέχρι πρότινος Υπουργείο Γεωργίας, αναβαθμίστηκε από την παρούσα Κυβέρνηση σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αυξημένες αρμοδιότητες, αντανακλώντας την απόφαση των πολιτών και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για ριζικές τομές στον τομέα αυτό.

    Ο ελληνικός λαός, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ανακοινώνει την πρόθεσή του να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια προσπάθεια για μια νέα οικονομική πολιτική γης. Στην Ελλάδα, μια από τις κοιτίδες του πολιτισμού της καλλιέργειας της γης (πρόσφατα ευρήματα γεωργικών εργαλείων χρονολογούνται στην παλαιολιθική εποχή στα 12.000 χρόνια π.Χ.), στην Μακεδονία, περιοχή που συνδέει με επιτυχία την πρωτογενή παραγωγή με το εμπόριο, την παράδοση της γης με τις καινοτομίες της τεχνολογίας, φιλοδοξούμε να τεθούν οι βάσεις για αυτή τη νέα, παγκόσμια προσπάθεια.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008 από τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την πορεία, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, η Ελληνική Κυβέρνηση και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας στηρίζουμε ενεργά την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Είμαι βέβαιος ότι ο ενθουσιασμός μας, οι υποδομές (υλικές και πολιτισμικές) της πόλης της Θεσσαλονίκης και η εμπειρία μας στη διεξαγωγή επιτυχημένων διεθνών οργανώσεων εγγυώνται την επιτυχία της Διεθνούς Έκθεσης. Η Κυβέρνησή μας, και εγώ προσωπικά, εγγυώμαστε ότι όλες οι παρεμβάσεις, όλες οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ως χώρα στο φάκελο διεκδίκησης θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, ως πρώτη προτεραιότητα.

    Είμαι βέβαιος ότι με την απόφασή σας, η ΕΧΡΟ της Θεσσαλονίκης θα είναι μια από τις καλύτερες και επιτυχέστερες που έχουν γίνει ποτέ».

    [03] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

    Μπουένος Αϊρες, 19 Απριλίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από χτες βράδυ σε κλινική του Μπουένος Αϊρες ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο μεγάλος άσος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρίσκεται στην εντατική μονάδα θεραπείας, έπειτα από κρίση υπέρτασης, σχετιζόμενης με το μυοκάρδιο.

    Σύμφωνα με το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του, ο Μαραντόνα αναπνέει με τεχνική υποστήριξη. Να σημειωθεί ότι ο Αργεντίνος πρώην ποδοσφαιριστής τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη για την απεξάρτηση του από τα ναρκωτικά.

    [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΤ.ΟΣΒΑΛΝΤ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ -επικεφαλής κλιμακίου στελεχών και εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ- για τον καθιερωμένο έλεγχο της πορείας των Ολυμπιακών έργων.

    Στο επίκεντρο θα βρεθεί το στέγαστρο Καλατράβα καθώς από αύριο αρχίζουν οι εργασίες ολίσθησης, που θα διαρκέσουν 15 μέρες. Το κλιμάκιο της ΔΟΕ θα παραμείνει στην Αθήνα έως και την Τρίτη, 20 Απριλίου.

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πατέρας του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους απαντά θετικά στην πρόσκληση να παρακολουθήσει τους Αγώνες της Αθήνας.

    "Η Μπάρμπαρα και εγώ περιμένουμε ανυπόμονα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα βρεθώ εκεί", τονίζει με έμφαση στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

    "Είμαι 100% βέβαιος ότι η σπουδαία σας χώρα, εσείς προσωπικά και η Οργανωτική Επιτροπή κάνετε μία εντυπωσιακή δουλειά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες", υπογραμμίζει απαντώντας με τον τρόπο αυτό και στα πρόσφατα αρνητικά δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [06] ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 19 Απριλίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Την επίσκεψή του στην Εκκλησία της Αλεξάνδρειας ολοκληρώνει αύριο, 20 Απριλίου ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας Λέων, ο οποίος έφτασε στην Αλεξάνδρεια την περασμένη Τετάρτη.

    Χθες το πρωί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη των Κοπτών κ. Σενούντα με τον οποίο και είχαν σύντομη συνάντηση. Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Κοινότητας των Αραβόφωνων Αλεξανδρείας, όπου τέλεσαν από κοινού την ιερουργία.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας μετέβησαν στην πρόσφατα αναικαινισμένη Αίθουσα του Ναού, όπου η Κοινότητα των Αραβόφωνων προσέφερε τιμητικές-αναμνηστικές πλακέτες στους δύο προκαθημένους.

    Την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας επισκέφθηκαν το Κάιρο.

    Μεταξύ άλλων μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων της Γκίζας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καΐρου και σε πολλούς ιερούς ναούς της περιοχής.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Σύσκεψη με δώδεκα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου με αντικείμενο την οικονομία.

    Στη σύσκεψη αυτή έγινε η προετοιμασία για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που θα διεξαχθεί μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στη συζήτηση αυτή εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, παραθέτοντας στοιχεία από τη δημοσιονομική απογραφή που θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά επισήμως.

    Σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της σημερινής σύσκεψης, επισήμανε πως η ΝΔ θα πρέπει να διαψεύσει τους διεθνείς οργανισμούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα έταζε προεκλογικά.

    Νωρίτερα σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και επισήμανε ότι δύσκολα θα επαναληφθεί μια τέτοια συγκυρία στο θέμα, όπως η σημερινή. Είπε εξάλλου ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί αργότερα δεύτερο δημοψήφισμα καθώς, όπως σημείωσε, το κλίμα είναι πολύ αρνητικό στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ μπορούν να παράσχουν στην Κύπρο τις εγγυήσεις εκείνες που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία ώστε να εφαρμοστεί σωστά το σχέδιο Ανάν, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν συζητά το ενδεχόμενο αυτό. Σχετικά με τις συνομιλίες στη Λουκέρνη ανέφερε ότι δεν έγιναν όσα περίμενε ο ίδιος ενώ τόνισε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό κάποιες προτάσεις που, όπως είπε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερους ελιγμούς της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό.

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος επισημαίνοντας ότι «η επιλογή του "όχι" είναι διχοτομική επιλογή».

    «Ή ενιαία Κύπρος και "ναι" στο σχέδιο Ανάν με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του ή "όχι" και επομένως στο μέλλον κάποτε διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτή είναι η πραγματική επιλογή και όσοι το κρύβουν εξαπατούν την κοινή γνώμη και δεν αναλαμβάνουν θαρραλέα τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Ερωτηθείς για τις εγγυήσεις που μπορεί να δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε ότι αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και θα ανταποκρίνεται σε μια πραγματική αδυναμία του σχεδίου Ανάν.

    Μετά τη σημερινή σύσκεψη ο Συντονιστής του ΠΑΣΟΚ για τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Θεοδ. Πάγκαλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

    "Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Όπως ξέρετε σήμερα το πρωί ένας αριθμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν σχέση με τα οικονομικά ζητήματα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι εύρωστη, ότι έχει δυνάμεις για το μέλλον, αλλά δυστυχώς αδέξιοι και αντιφατικοί χειρισμοί της κυβέρνησης, δημιουργούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές, τους επιχειρηματίες και βεβαίως μια αίσθηση αγωνίας και αβεβαιότητας για το μέλλον στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζομένους.

    Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις συντονίσαμε και τη δυνατότητά μας να παρέμβουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συζήτηση που έχει ζητήσει ο κ. Καραμανλής. Και ζητούμε απ' τον κ. Καραμανλή να είναι συγκεκριμένος και κυρίως να έχει μία ενιαία άποψη και να μην παρουσιάσει σε νεοτέρα επανέκδοση την γενικότερα αντιφατική θέση της ΝΔ πριν απ' τις εκλογές, η οποία απ' τη μια πλευρά, όπως ξέρετε, διαπίστωνε ότι υπάρχει αδύνατη οικονομία και απ' την άλλη είχε εξαγγείλει απεριόριστες παροχές προς όλους όσους ζητούσαν κάτι, πράγμα που βεβαίως είναι σε πλήρη αδυναμία αυτή τη στιγμή να συνδυάσει και να συντονίσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι εσείς δεν είχατε καλή κατάσταση στην οικονομία και με αποτέλεσμα

    Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ή η οικονομία είναι καταστροφική, οπότε θα πρέπει να διαψεύσει όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και όλα τα στοιχεία που οι Διεθνείς Οργανισμοί δέχονται. Υπάρχει το πρωτοφανές εις τον κόσμο φαινόμενο, μια κυβέρνηση μιας χώρας να δίνει χειρότερα στοιχεία στους Διεθνείς Οργανισμούς, απ' αυτά που οι Διεθνείς Οργανισμοί δέχονται.

    Πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 4,2 ρυθμό αύξησης και η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε όχι 4,2 αλλά 4,7. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Ευρώπης απ' την ίδρυσή της. Να αποφασίσουν, εάν η οικονομία είναι χάλια τότε θα πρέπει να μας εξηγήσουν πως υπεσχέθησαν τόσα πολλά σε τόσο πολλούς στην προεκλογική περίοδο.

    Ήταν άσχετοι; Ήταν αδαείς; Ή ήταν εντελώς ανεύθυνοι; Δεν υπάρχει εξήγηση που να συνδυάζει αυτά τα δύο στοιχεία ικανοποιητική για το λαϊκό αίσθημα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα με την εμπειρία που έχετε εσείς κύριε Υπουργέ με τις εξελίξεις στο Κυπριακό τι βλέπετε να γίνεται; Μετά και απ' την έντονη αρνητικότητα που υπάρχει στο κλίμα.

    Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις εσωτερικές εξελίξεις στην Κύπρο. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει όλοι όσοι θα ψηφίσουν, να σκεφτούν το μέλλον και έχω εκεί απερίφραστα εκφράσει και σε πρόσφατο άρθρο μου, την πεποίθηση ότι το μέλλον θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Κύπρο και για τον ελληνισμό γενικότερα. Δεν υπάρχει καλή αναβολή της απόφασης. Καμιά απόφαση μελλοντική δεν θα έχει τις προϋποθέσεις που έχει αυτή η κακή δυσάρεστη εξέλιξη στην οποία όλοι ζούμε εξοφλώντας γραμμάτια του παρελθόντος, που ήρθε η στιγμή να τα ξοφλήσουμε.

    Δεν είμαστε νικητές και τροπαιοφόροι. Έχουμε υποστεί στην Κύπρο μία ήττα στρατιωτική το '74. Η λύση που θα δεχθούμε θα είναι μια λύση που εκφράζει αυτό το συσχετισμό δυνάμεων. Είναι όμως μια λύση βιώσιμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί αυτή τη στιγμή και η Διεθνής Κοινότητα προς όφελός μας. Στο μέλλον δεν θα είναι έτσι. Αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν.

    Η επιλογή του «όχι» είναι διχοτομική επιλογή. Ή ενιαία Κύπρος και «ναι» στο σχέδιο Ανάν με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του ή «όχι» και επομένως στο μέλλον κάποτε διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτή είναι η πραγματική επιλογή και όσοι το κρύβουν εξαπατούν την κοινή γνώμη και δεν αναλαμβάνουν θαρραλέα τις ευθύνες τους.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δώσει κάποιες εγγυήσεις, πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει;

    Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό και ανταποκρίνεται σε μία πραγματική αδυναμία του σχεδίου Ανάν, που είναι οι εγγυήσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Τουρκία. Και αυτό θα ήταν μια καλή εξέλιξη, διότι έχουμε το αδύνατο σημείο ότι πολλοί απ' αυτούς που ψηφίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν καταλάβει καλά ποιες είναι οι πραγματικές προτάσεις.

    Γεια σας".

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Γραμματέας της Κ.Ε. Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κ.Ο. Δημ. Ρέππας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Χ. Καστανίδης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικος, ο Συντονιστής για τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Θεοδ. Πάγκαλος και ο Αναπληρωτής Συντονιστής Γ. Φλωρίδης, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών Γιαν. Μαγκριώτης και ο Αναπληρωτής Εισηγητής Αν. Μακρυπίδης, οι πρώην Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκης, ο πρώην οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελης και ο πρώην Προέδρος του ΣΟΕ Βασ. Ράπανος.

    [08] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 19 Απριλίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Δέκα άτομα, που θεωρούνται ύποπτα για διάπραξη ή προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων συνέλαβε η βρετανική αστυνομία.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι συλλήψεις έγιναν μετά από επιχειρήσεις της αστυνομίας του Μάντσεστερ, του Στάφορντσάιρ, του Γουέστ Μίντλαντς και του Γιόρκσαϊρ.

    Τρία κτίρια στο Μάντσεστερ έχουν αποκλειστεί και εξετάζονται από αστυνομικούς της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

    Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε πού κρατούνται οι συλληφθέντες ή πού συνελήφθησαν.

    [09] ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Aθήνα, 19 Απριλίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Προκηρύχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διαγωνισμός κατάταξης ανδρών και γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία για το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Η εισαγωγή δοκίμων στις σχολές θα γίνει χωρίς διάκριση φύλου και ποσοστού θέσεων με το σύστημα του ενιαίου απολυτηρίου και των ειδικών εισιτηρίων εξετάσεων για τους υποψηφίους του εξωτερικού.

    Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίζεται σε 1.200 ενώ στη Σχολή Αξιωματικών θα εισαχθούν 90 ιδιώτες και 23 αστυνομικοί.

    [10] ΣΤΟ 9ο ''ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ'' Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Aθήνα, 19 Απριλίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Με στόχο την τουριστική προβολή της ευρύτερη περιοχής, η Νομαρχία Πειραιά, συμμετέχει και φέτος στο 9ο ''Τουριστικό Πανόραμα'', που θα ανοίξει τις πύλες του στις 22 Απριλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

    Στο περίπτερο της Νομαρχίας Πειραιά θα διανέμεται οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό, με χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς δήμους.

    Το υλικό περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό πολύπτυχο φυλλάδιο για κάθε νησιωτικό δήμο και άλλο ένα για τους ηπειρωτικούς δήμους της Νομαρχίας. Σε κάθε φυλλάδιο υπάρχει χάρτης της περιοχής, γενικές πληροφορίες και ιδιαιτερότητες, αλλά και στοιχεία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική κάθε περιοχής. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς και πληροφορίες για την μετάβαση σε κάθε περιοχή και χρήσιμα τηλέφωνα.

    Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, «αυτή η τουριστική διοργάνωση μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλουμε και πάλι τις αρετές της περιοχής και τις δυνατότητες για εύκολες, αλλά και αξέχαστες διακοπές».

    [11] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 9Η ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Στη Διεθνή Έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα», που διοργανώνεται για 9η χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στόχος της συμμετοχής του Δήμου είναι η τουριστική προβολή της πόλης και η προβολή της Θεσσαλονίκης ως Ολυμπιακής πόλης.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Πέμπτη 22 έως και την 25η Απριλίου με συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων όπως Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δήμοι, Επιμελητήρια, Πρεσβείες, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά γραφεία.

    Στην φετινή έκθεση τιμώμενες περιοχές είναι η Αθήνα και το Δίκτυο των Ολυμπιακών Πόλεων. Στο πλαίσιο της έκθεσης περιλαμβάνεται ειδική ενότητα με τίτλο «Ελλάδα 2004» που θα φιλοξενεί τα περίπτερα των Δήμων των Ολυμπιακών Πόλεων και όλων των φορέων που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», κ.τ.λ.

    [12] ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Κλίμα πλήρους συναίνεσης και στήριξης από την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας, ως προς την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008, διαπιστώθηκε σήμερα, στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η Ελεγκτική Επιτροπή του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ). Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και τον υπουργό οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Φώλιας παρέθεσε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή οικονομικών παραγόντων. Στην προσφώνησή του ο κ. Φώλιας ευχήθηκε καλή διαμονή και επιτυχημένη αξιολόγηση ενόψει της απόφασης που θα παρθεί το Δεκέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ και ευχήθηκε το όραμα της ΕΧΡΟ να αποτελέσει μοναδικό γεγονός όχι για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρίστος Πολυζωγόπουλος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Ελλήνων εργαζομένων ως προς την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, ευχόμενος την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας που καταβάλλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΧΡΟ 2008.

    Στο ίδιο μήκος κύματος η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε εθνική προσπάθεια τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 επισημαίνοντας το ρόλο που μπορεί να αποτελέσει στην περιοχή η Θεσσαλονίκη ως κέντρο δικτύωσης επιστημών, οικονομιών και πολιτισμών και συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του ΣΕΒ κοινοποίησε την πρόθεση πολλών ελληνικών εταιριών να γίνουν χορηγοί της ΕΧΡΟ 2008 και να συμμετάσχουν σ' αυτήν, όπως και την πρόθεση δημιουργίας Βusiness Club κατά τα πρότυπα του Athens Business Club που δημιουργήθηκε ενόψει της Ολυμπιάδας.

    Την αμέριστη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου Βορείου Ελλάδας κ. Αρμενάκης, ο Πρόεδρος της ΓΣΒΕ κ. Ασημακόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εταιριών Βιομηχανικών Τροφίμων κ. Δασκαλόπουλος.

    Τέλος η προεδρεύουσα της Ελεγκτικής Επιτροπής του ΒΙΕ Κάρμεν Σιλβέι ευχαρίστησε τον κ. Φώλια για το γεύμα, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τη θερμή στήριξη που παρέχει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ 2008. Αφού αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των Παγκοσμίων Εκθέσεων από το 1851 μέχρι σήμερα, τόνισε ότι στο πλαίσιο των ΕΧΡΟ συμβαδίζουν απόλυτα τρεις στόχοι: ενημέρωση- εκπαίδευση κοινού, παρουσίαση τεχνολογικών επιτευγμάτων και δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος συνδιαλλαγής πολιτισμών και ανάπτυξης των κοινωνιών. Καταλήγοντας επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις βιομηχανίες κι αν υπάρξει ισχυρή βιομηχανική στήριξη η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τις συμμετέχοντες χώρες να παρακινήσουν τις βιομηχανίες τους για την προώθηση της τεχνολογίας.

    Δ.Ρ.

    [13] ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια, τα τέλη, τα δικαιώματα, τις εισφορές, τα εισοδήματα και τις παροχές των εποπτευομένων από την Πολιτεία φορέων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, δίνει σε ανακοίνωσή του το συγκεκριμένο υπουργείο.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών από τους εποπτευόμενους από την Πολιτεία φορείς, οι οποίοι έχουν μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά, επιφέρουν γενικότερες δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και διαβρώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό και η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ασκεί την εποπτική λειτουργία των φορέων αυτών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάλεσε όλους τους υπουργούς να μην παρέχουν εγκρίσεις για αυξήσεις σε τιμολόγια, τέλη, εισφορές κλπ. πριν υπάρξει προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομιών.

    Με βάση την απόφαση αυτή, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΡΤ, ο ΟΛΠ και άλλοι εποπτευόμενοι από την Πολιτεία φορείς εντάσσονται στην ''περιοριστική πολιτική'' της αύξησης των τιμολογίων. Η απόφαση δεν αποβλέπει στο ''πάγωμα'' των τιμολογίων, αλλά σε συγκράτηση των αυξήσεων και μάλιστα κατόπιν αιτιολογικής έκθεσης.

    [14] «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ» ΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ 0,74% ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους παρασύρθηκε σήμερα σε αισθητή πτώση, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

    Πάντως, οι ειδικοί της αγοράς χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση ως μία απολύτως ελεγχόμενη διόρθωση, ήπιων τόνων, υποστηρίζοντας πως ήταν αναμενόμενη, διότι δεν υπήρχαν εγχώριες ειδήσεις που να διαμορφώσουν τάση, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ακολουθήσει την πορεία των ευρωπαϊκών.

    Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) έκοψε το νήμα της σημερινής, πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,74% και διαμορφώθηκε στις 2.448,91 μονάδες.

    Ενθαρρυντικό είναι, κατά τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑ δεν έπεσε στιγμή κάτω από το φράγμα των 2.445 μονάδων, ενώ στον αντίποδα, προβληματισμό δημιουργεί η διατήρηση του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

    Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, από την αρχή του νέου έτους, την ουσιαστική ανάκαμψη στην ελληνική κεφαλαιαγορά θα σημάνει η αύξηση του τζίρου, η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών για την περιφέρεια, η οποία δέχεται έντονους κλυδωνισμούς, αλλά και η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, που ευνοούν την αβεβαιότητα και εντείνουν την ανησυχία.

    Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το δείκτη, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ των 2.446,45 και 2.470,51 μονάδων, το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, ο ιδιαίτερα ισχνός τζίρος, αλλά και η αύξηση των πιέσεων σε τίτλους που απαρτίζουν την περιφέρεια.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Αναιμικός ήταν σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 95,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10.587.690,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισε εκείνο της ALMA ΑΤΕΡΜΩΝ ύψους 2.205.000,00 ευρώ, στα 1,05 ευρώ.

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν, εξάλλου, οι περισσότερες από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, με τον αριθμό των καθοδικών να διαμορφώνεται σε 230, έναντι 71 ανοδικών και 98 αμετάβλητων.

    Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΚΑΡΑΤΖΗ (-12,76%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (-11,72%) και της Ν. Βαρβερης Μ.Βagno (-11,30%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΑΛΥΣΙΔΑ (+8,70%), ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (+7,56%) και της ALSINCO (+6,35%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με αρνητικό πρόσημο, εξάλλου, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Ο Mid 40 της μέσης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,34%, έναντι υποχώρησης 1,33% για τον Small Cap 80 της μικρής, 0,97% για τον FTSE /ASE 140 και 0,87% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 1,53%, έναντι μικρής ενίσχυσης 0,26% για το δεύτερο.

    Οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο οφείλονται στις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των ALPHA (-2,59%), EMPORIKI (-2,50%), ΕΓΝΑΤΙΑ (-2,07%), ASPIS (-1,82%), ΓΕΝΙΚΗ (-1,79%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,63%), ΤτΕ (-1,53%), EFG (-1,51%) και Αττικής (-1,46%).

    Αντίθετα, η άνοδος του τηλεπικοινωνιακού κλάδου οφειλόταν κυρίως στις τοποθετήσεις στη μετοχή της Cosmote, η οποία και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,41%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι από το σύνολο των 22 κλαδικών κι επιμέρους δεικτών. Άλλωστε με θετικό πρόσημο, εκτός από τις τηλεπικοινωνίες, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μόνον οι δείκτες των διυλιστηρίων (+0,84%), εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΕΛΠΕ (+1,58%), καθώς και εκείνος των επενδύσεων (+0,20%).

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση κατέγραψε ο κλάδος των συμμετοχών (-2,97%), εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-6,19%), ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (-4,80%), ALFA ALFA (-4,35%), ΕΠΑ.ΤΤ (-3,94%), Τεχνική Ολυμπιακή (-3,78%), ΚΛΩΝΑΤΕΞ (-3,77%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-3,62%) και της ΜΠΑΛΑΦΑΣ -3,37%).

    Αισθητή πτώση κατά 2,73% σημείωσε και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Πτώση υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (1,79%), των ασφαλειών (1,62%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,47%), του λιανικού εμπορίου (1,38%) και του χονδρικού εμπορίου (1,32%).

    Υποχώρηση 0,94% σημείωσε ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,68% έπεσε εκείνος των βιομηχανιών, κατά 0,61% των κατασκευαστικών, κατά 0,60% υποχώρησαν αμφότεροι οι δείκτες των τροφίμων και ποτών και των βασικών μετάλλων και κατά 0,54% εκείνος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    Αντίθετα, τη μικρότερη πτώση σημείωσαν οι κλάδοι της πληροφορικής (0,34%), της παράλληλης αγοράς (0,36%) και εκείνος των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων (0,38%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις αναλυτών, που έβλεπαν ότι η Σοφοκλέους θα κινηθεί και σήμερα στα ίχνη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ελλείψει εγχωρίων εταιρικών και μακροοικονομικών ειδήσεων.

    Ειδήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αφυπνίσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Παράλληλα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, τις τάσεις διαμορφώνουν πλέον μόνον οι θεσμικοί, και κυρίως οι ξένοι, γεγονός που κρατά σε απόσταση τους εγχώριους μικρούς.

    Ο κύριος λόγος για την απουσία των εγχώριων επενδυτών, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι, πέρα από το γεγονός τον τόνο δίνουν οι θεσμικοί, οι τελευταίοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε βαριά χαρτιά.

    Αφήνουν, έτσι, τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών στα αζήτητα. Κατά συνέπεια, οι όποιες τοποθετήσεις σ' αυτούς τους τίτλους είναι παρακινδυνευμένες, διότι η αγορά ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις διαθέσεις των θεσμικών, όσον αφορά στα βαριά χαρτιά.

    Στην εκτίμηση ότι οι διεθνείς αγορές και οι εξελίξεις τους θα καθορίσουν την τάση και στη Σοφοκλέους, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, συγκλίνουν οι αναλυτές των περισσότερων ΑΧΕ, οι οποίοι δεν παραλείπουν να επισημάνουν το εύθραυστο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, αλλά και την εγχώρια μείωση της σχετικής αβεβαιότητας, μετά την τοποθέτηση διοικητών στις ΔΕΚΟ.

    [15] Μ. Α. ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ Σ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 19 Απριλίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Σε σεμινάριο στην Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ), με θέμα 'Η οικονομική πλευρά του σχεδίου Ανάν' μίλησαν ο «αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» και «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς και ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι το κείμενο το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στην Κύπρο στις 24 Απριλίου, δεν είναι ένα κείμενο επί του οποίου έχουν συμφωνήσει η Τουρκοκυπριακή και η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Πρόκειται για ένα κείμενο επί του οποίου αν και οι ενδιαφερόμενες πλευρές δεν συμφώνησαν, υποχρεώθηκαν από άλλους να το υποβάλλουν σε δημοψήφισμα, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η πολιτική ισότητα δεν εξασφαλίζεται με την αναγνώριση της 'ΤΔΒΚ', αλλά με την κατάργηση της 'Κυπριακής Δημοκρατίας' και οι δύο πλευρές υποβαθμίζονται σε επίπεδο 'επαρχίας'.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς τόνισε ότι η σημαντικότερη παράλειψη του σχεδίου είναι η μη εδραίωση οικονομικής ισορροπίας σημειώνοντας ότι η Βόρεια Κύπρος είναι ανέτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε. από τη σκοπιά συστήματος και υποδομής.

    «Κατά την πρώτη πενταετία θα παρατηρηθεί οικονομική οπισθοδρόμηση και στις δύο πλευρές και το ζήτημα των περιουσίων θα παραλύσει πλήρως τον τομέα της κατασκευής οικοδομών κατά το πρώτο έτος.

    Σε περίπτωση κατά την οποία μετά τα δημοψηφίσματα προκύψει 'Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία', επιβάλλεται όπως οι εργασίες εναρμόνισης της Βόρειας Κύπρου με την ΕΕ, συνεχιστούν ξεχωριστά», ανέφερε.

    «Επίσης, ήταν επιβεβλημένο να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού οι εργασίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση κατά την οποία θα προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα από τα δημοψηφίσματα. Κανένα σχέδιο το οποίο δεν συνοδεύεται από εναλλακτική λύση δεν πρόκειται να επιτύχει», υπογράμμισε.

    «Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θα είναι αρνητικό, ενδέχεται να έρθει στην ημερήσια διάταξη το μοντέλο της Ταϊβάν.

    Τέλος, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, πάλι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία διαδραμάτισαν εποικοδομητικό ρόλο στην διαδικασία εξεύρεσης λύσης και κατ' αυτήν δοκιμάσθηκε η σοβαρότητα της τουρκικής πλευράς.

    «Ηταν διάχυτη η εντύπωση στους Ελληνοκύπριους ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δημιουργήσουν αδιέξοδο κατά την διαδικασία αυτή με τον άλφα ή βήτα τρόπο, αλλά με τον καιρό διαπίστωσαν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι και για πρώτη φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πραγματικότητες της λύσης», είπε.

    «Η προτίμηση μας στρέφεται στην έγκριση του σχεδίου Ανάν ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές και η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται απ' αυτό», τόνισε.

    [16] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 19 Απριλίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Προειδοποίηση προς τους βουλευτές του κόμματός να μην υπάρξουν διαρροές κατά την επικύρωση του σχεδίου Ανάν από την Τουρκική Βουλή απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» ο Τούρκος πρωθυπουργός - στις συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην Αττάλεια προχώρησε στην κίνηση αυτή φοβούμενος τυχόν επανάληψη της απορριπτικής στάσης που είχαν υιοθετήσει βουλευτές του κόμματός του πέρυσι, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε απ' όσους έχουν ενδοιασμούς να ενημερωθούν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωσή τους.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν τόνισε:

    «Περιέρχονται εις γνώσιν μου πληροφορίες σχετικά με πιθανότητες διαρροών κατά την εν λόγω ψηφοφορία και δηλώσεις που επιβεβαιώνουν αυτές τις προθέσεις. Δεν επιθυμώ να παρουσιασθεί διάσταση απόψεων και ζητώ όπως όλοι οι βουλευτές του AKP ενεργήσουν από κοινού.

    Απ' ό,τι φαίνεται ορισμένοι από τους βουλευτές του κόμματός μου δεν είναι ικανοποιημένοι από το Σχέδιο Ανάν. Οποιος λοιπόν βασανίζεται από ερωτηματικά, ας έλθει σε επαφή με τον κ. Γκιουλ για να ενημερωθεί επισταμένως, αλλά οπωσδήποτε δεν επιτρέπεται να παρουσιασθεί εικόνα παρόμοια μ' αυτή που είχε παρουσιασθεί την 1η Μαρτίου 2003».

    [17] ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ "ΝΑΙ" ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Τ. ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 19 Απριλίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι ο λαός της Κύπρου θα ψηφίσει στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου υπέρ του σχεδίου Ανάν εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    «Είμαι σίγουρος ότι όλη η Βουλή θα συμφωνήσει μαζί μου ότι πρέπει να αποδοθεί τιμή στον Κόφι Ανάν τόσο για το γεγονός ότι καθοδήγησε τα Ηνωμένα Εθνη με ικανότητα σε δύσκολες στιγμές και ειδικότερα για τη δουλειά που έκανε όσον αφορά την Κύπρο. Ελπίζω ο λαός της Κύπρου θα δει τα οφέλη του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και θα το υπερψηφίσει στα δημοψηφίσματα το Σάββατο», τόνισε ο κ. Μπλερ.

    [18] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 19 Απριλίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου Ανάν και της τουρκικής κυβέρνησης του ΑΚΡ, η οποία έλαβε χώρα στην Αγκυρα την Κυριακή.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι στη συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα «Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε την Κύπρο», «ΗΠΑ, μην αναμειγνύεστε στην Κύπρο», «Κάτω ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός» και «Κυβέρνηση παραιτήσου, ο Ερντογάν στην Αμερική».

    Ακόμη γίνεται αναφορά σε 'μήνυμα' του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς την συγκέντρωση, το οποίο ανέγνωσε ο 'Πρεσβευτής της ΤΔΒΚ' στην Αγκυρα, Μπουλούντς και στο οποίο τονιζόταν ότι στο σημείο όπου έχουν φθάσει τα πράγματα απειλείται μακροπρόθεσμα η ανεξαρτησία και η κυριαρχία των Τουρκοκύπριων.

    Τέλος, σημειώνεται ότι υποστήριξη στην συγκέντρωση παρείχαν το ΜΗΡ (Μπαχτσελί), το DYP (Αγάρ), το DSP (Ετζεβίτ), το [ακροδεξιό] ΒΒΡ (Κόμμα Μεγάλης Ενότητας/ Γιαζιτζίογλου), το BCP (Κόμμα Ανεξάρτητης Τουρκίας/ Σοϋσάλ), το ΙΡ (Εργατικό Κόμμα/ Περιντσέκ), οι 'Εστίες Ιδεαλιστών' [Γκρίζοι Λύκοι), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγκυρας, το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Τουρκίας, το Σωματείο Βετεράνων, το Σωματείο Αποστράτων Αξιωματικών και το Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων.

    [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΤΟ Σ.Α.

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ζητήσει στην έκθεσή του απόψε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως υπαχθεί υπό το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ η απαγόρευση εμπορίας, εισαγωγής και αγοράς όπλων στην Κύπρο, ενώ όσον αφορά την εφαρμογή της λύσης θα υπάρχουν αυστηρότατες διατάξεις.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επικαλούμενος πληροφορίες από έγκυρες πηγές.

    Οσον αφορά την εφαρμογή της λύσης, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρότατες διατάξεις, οι οποίες κατά την κρίση του, θα είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ώστε να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας και της ανησυχίας που τρέφει ο λαός.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από εισήγηση που θα υποβάλει ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως μεθαύριο Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο θα υιοθετήσει ανάλογα αυστηρές πρόνοιες για παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για απρόκλητες επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή, παραβίαση του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού, εξύβριση και φθορές άσκησε ο εισαγγελέας για τα χθεσινά επεισόδια πριν από τον αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

    Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 4 νεαροί και ένας ανήλικος, ο οποίος παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων.

    Στο μεταξύ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μελετά την δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή καταγγελίες για την ύπαρξη «κοριών» στα αποδυτήρια που χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός κατά τον χθεσινό αγώνα.

    [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΑΚΟ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Τους πρωταθλητές μας της ενόργανης γυμναστικής Βλάση Μάρα και Δημοσθένη Ταμπάκο, που κέρδισαν χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, συνεχάρη με τηλεγραφήματα του ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    «Η επιτυχία σου μας έκανε όλους υπερήφανους. Με την κατάκτηση, του χρυσού μεταλλίου στο μονόζυγο και της πέμπτης θέσης στο σύνθετο ομαδικό, έδειξες τις μεγάλες δυνατότητες σου. Η αγωνιστική σου πορεία μας δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Θερμά συγχαρητήρια», τονίζει ο κ. Ορφανός στο τηλεγράφημα του προς τον Βλάση Μέρα.

    Στο τηλεγράφημα του προς τον Δημοσθένη Ταμπάκο αναφέρει τα εξής: «Η προσπάθεια σου, που σε ανέβασε στο υψηλότερο βάθρο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήταν συγκινητική. Είμαι βέβαιος, ότι η εμπειρία σου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπου κέρδισες το ασημένιο μετάλλιο, σου επιτρέπει να κοιτάς ακόμα ψηλότερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Θερμά συγχαρητήρια».

    Επίσης, ο κ. Ορφανός έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πέτρο Γαλακτόπουλο, για την εκλογή του ως Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στους Βλάση Μάρα και Δημοσθένη Ταμπάκο έστειλε και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος.

    [22] ΔΥΝΑΤΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Στον «αστερισμό» του Τσάμπιονς Λιγκ θα κινούνται και πάλι οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, καθώς διεξάγονται αύριο και την Τετάρτη οι πρώτοι αγώνες για την ημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Την Τρίτη, στις 9:45 το βράδυ, θα αναμετρηθούν στο υπερπολυτελές «Λουί Ντε» η Μονακό και η Τσέλσι. Οι δύο μεγάλες εκπλήξεις του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και οι ποδοσφαιριστές των δύο συλλόγων δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για το θετικό αποτέλεσμα.

    Την Τετάρτη, επίσης στις 9:45 το βράδυ, θα διεξαχθεί ο δεύτερος ημιτελικός της διοργάνωσης. Στην Πορτογαλία θα αναμετρηθεί η Πόρτο με την ισπανική Λα Κορούνια. Οι επαναληπτικοί αγώνες για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθούν στις 4 και 5 Μαΐου.

    [23] ΤΕΝΙΣ: ΕΛΛΑΔΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΦΕΝΤ ΚΑΠ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (13:59 UTC+2)

    Η Πολωνία θα είναι αύριο ο πρώτος αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας τένις γυναικών στο Φέντ Καπ (Α' κατηγορία Ευρωαφρικανικής Ζώνης), που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών.

    «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε με νίκη, η οποία θα μας κρατήσει στο δρόμο της πρόκρισης. Σε αυτή τη φάση τα ματς είναι αμφίρροπα και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καλοβελώνης, ο οποίος θα παρατάξει τις Λένα Δανιηλίδου και Χριστίνα Ζαχαριάδου.

    Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει δύο αγώνες στο μονό κι έναν στο διπλό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τις Πολωνία, Βουλγαρία, Εσθονία και θα περάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αν καταλάβει μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

    [24] ΤΟ ΑΣΕΑΔ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2004 (13:44 UTC+2)

    Η ομάδα μπάσκετ του Άρη δικαιώθηκε σήμερα από το ΑΣΕΑΔ και έτσι ακυρώθηκε η απόφαση της αθλητικού δικαστή για μηδενισμό των κιτρίνων στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών.

    Το ΑΣΕΑΔ έκανε δεκτές τις θέσεις της κιτρινόμαυρης ΚΑΕ και πλέον δεν αμφισβητείται η κατάκτηση του τροπαίου από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Έτσι, ο Τσάρλς Μπάρτον και οι καλαθοσφαιριστές του κοιτάζουν μόνον τις υποχρεώσεις που έχουν στο πρωτάθλημα. Δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου, ο Άρης κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη τετράδα και μπαίνει στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας.

    [25] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ

    Βαγδάτη, 19 Απριλίου 2004 (13:59 UTC+2)

    Μια οβίδα όλμου έπεσε σήμερα στο χώρο όπου βρίσκεται το κτίριο της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη και εξερράγη στον κήπο χωρίς να προκαλέσει θύματα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το γαλλικό και το γερμανικό πρακτορεία ειδήσεων.

    Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων της ιρακινής αστυνομίας, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο χώρος της πρεσβείας χτυπήθηκε από ρουκέτα.

    ''Το βλήμα εξερράγη στον κήπο και κατέστρεψε ένα ξύλινο περίπτερο, αλλά δεν προκάλεσε τραυματισμούς'', δήλωσε ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Ιχσάν Γκαχτάν μπροστά στην έδρα της διπλωματικής αντιπροσωπείας, η οποία βρίσκεται στη λεωφόρο Νιντάλ, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ένας άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Αμπντάλα Τζαμπάρ Μπιντάν, διατύπωσε την ίδια εκδοχή αφού βγήκε από την πρεσβεία, η οποία στεγάζεται σε ένα σπίτι με κήπο. Αμερικανοί στρατιώτες κατέφθασαν επιτόπου με τέσσερα Χάμβι, ενώ ισχυρές δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας και μέλη του Σώματος Πολιτικής Άμυνας (ICDC, βοηθητικό του στρατού), αναπτύχθηκαν επίσης στην περιοχή.

    Στη Στοκχόλμη, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η πρεσβεία παραμένει κλειστή από το 1991 και εργάζεται εκεί μόνον ένας ιρακινός φρουρός.

    [26] ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

    Δαμασκός, 19 Απριλίου 2004 (11:19 UTC+2)

    «Οι απειλές του Ισραήλ δεν είναι κάτι νέο. Απειλούν εμένα κι άλλους επίσης. Λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η τύχη μας εξαρτάται από τη Θεία βούληση, και για αυτό δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», τόνισε ο Χαλεντ Μεσάαλ, επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς στη Δαμασκό, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, Αμπντελαζίζ αλ Ραντισι, το Σάββατο.

    [27] ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΣΑΜ ΚΑΤΑ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

    Γάζα, 19 Απριλίου 2004 (10:17 UTC+2)

    Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν πέντε ρουκέτες τύπου Κασάμ στη διάρκεια της νύχτας από τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας στόχους στο ισραηλινό έδαφος.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πυρά αυτά, επλήγησαν οικισμοί εποίκων, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.

    Οι στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, δε γνωστοποίησαν περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή.

    [28] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Βαγδάτη, 19 Απριλίου 2004 (09:24 UTC+2)

    Το κλίμα ανταρτοπόλεμου συνεχίζεται στη Βαγδάτη, καθώς ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε πριν από λίγο το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, στην περιοχή της πράσινης ζώνης, όπου και βρίσκεται το κέντρο διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για την έκρηξη αυτή, η οποία και αποτελεί πλέον σχεδόν καθημερινό στόχο των Ιρακινών ανταρτών.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΒΑΡΟΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Τον διάσημο τενόρο Λουτσιάνο Παβαρότι θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης, στις 5 ή 6 Ιουνίου.

    Τη συναυλία διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο «Στοργή».

    Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε «μέγα γεγονός» τη συναυλία, καθώς, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ακούσουν τον διάσημο τενόρο.

    Η ακριβής ημερομηνία πραγματοποίησης της συναυλίας εξαρτάται από το πρόγραμμα του Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος θα τραγουδήσει νωρίτερα στην Αθήνα.

    Όπως επισήμανε ο κ. Αηδηνόπουλος για τη συναυλία επιλέχθηκε το Θέατρο Γης γιατί είναι ο χώρος πολιτισμού που χωράει τους περισσότερους θεατές (5 με 6 χιλιάδες), ενώ έχει και την κατάλληλη ηχητική υποδομή.

    [30] «ΡΕΣΙΤΑΛ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Aτομικά Ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου για νέους καλλιτέχνες διοργανώνει και φέτος η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Οι εκδηλώσεις των Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών αποτελούν μία σημαντική πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του Δήμου Θεσσαλονίκης στους νέους καλλιτέχνες, διότι τους δίδεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους σε μία κρίσιμη στιγμή για κάθε μουσικό, το πέρασμα δηλαδή από τις μουσικές σπουδές στην καλλιτεχνική δημιουργία.

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρέχει δωρεάν στους νέους καλλιτέχνες, όλα τα μέσα (αίθουσα, έντυπα, διαφήμιση στα Μ.Μ.Ε) ώστε να παρουσιαστούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

    Για το διάστημα 14 Απριλίου έως και 14 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί 18 Ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συναυλιών του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης με ώρα έναρξης 20.30.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    ΑΠΡΙΛΙΟΣ

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : Ηλέκτρα Μηλιάδου (ρεσιτάλ βιολοντσέλου)

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : Παύλος Μεταξάς (ρεσιτάλ βιολιού)

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : Αντώνης Πρατσινάκης (ρεσιτάλ τσέλου)

    ΜΑΙΟΣ

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΙΟΥ : Ευθυμία Τσιούρα (ρεσιτάλ πιάνου)

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ : Φαίδων Μηλιάδης (ρεσιτάλ βιολιού)

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΙΟΥ : Σοφία Δαλαμαγκίδη (ρεσιτάλ πιάνου)

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΙΟΥ : Αναστασία Τσολάκη (ρεσιτάλ βιόλας)

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΙΟΥ : Χριστίνα Γεωργέλη (ρεσιτάλ βιολιού)

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ : Απόστολος Σιαπέρας (ρεσιτάλ φλάουτου)

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΪΟΥ : Ορέστης Πρεφτιτσής (ρεσιτάλ βιολιού)

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ : Νίκη Ελληνίδου (ρεσιτάλ πιάνου)

    -ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ : Ναταλία Στεφανίδου (ρεσιτάλ βιολιού)

    ΙΟΥΝΙΟΣ

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ : Αναστασία Γκαϊδατζή ρεσιτάλ πιάνου)

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ : Φωτεινή Αρζουμανιάν (ρεσιτάλ πιάνου)

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ : Εύη Καμπάνταη (ρεσιτάλ πιάνου)

    -ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ : Χαράλαμπος Τσανικοσμάογλου (ρεσιτάλ πιάνου)

    -ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ : Ευαγγελία Παράσχου (ρεσιτάλ κιθάρας)

    [31] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2004 (13:46 UTC+2)

    Την 4η πανελλήνια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, που μέσα από δεκάδες μελέτες "φωτογραφίζει" το σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές επιρροές των θαλάσσιων μετώπων των πόλεων, μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 Απριλίου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΘ).

    Η έκθεση, που τιτλοφορείται "Παράλιες Ζώνες και Αστικά Συμβάντα" και θα φιλοξενηθεί στο αίθριο του παλιού τελωνείου του λιμανιού, θα δώσει στους Θεσσαλονικείς την ευκαιρία να "γνωρίσουν" 95 αρχιτεκτονικά έργα, δια μέσου των μελετών τους. Η νοητή περιήγηση στα αρχιτεκτονικά έργα, που υψώνονται στα σύνορα πόλης-θάλασσας, θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Μαΐου.

    Το "ταξίδι" θα ξεκινήσει στις 7.30 το βράδυ της 26ης Απριλίου, ημέρας εγκαινίων της έκθεσης, με την ομιλία του Πάνου Δραγώνα, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα "Πόλεις-(Λιμάνια)".

    Σκοπός της έκθεσης, που είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Πάτρα από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν.Αχαΐας, είναι η προβολή του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου, μέσα από την παρουσίαση του ευρύτερου δυνατού φάσματος μελετών και προτάσεων της τελευταίας πενταετίας.

    Η έκθεση εστιάζεται στο χειρισμό του ορίου της πόλης με το νερό και στον σχεδιασμό του θαλασσίου μετώπου ως καθοριστικού μηχανισμού στη δυναμική της ανάπτυξης της πόλης. Η προβληματική ωστόσο διευρύνεται, ώστε υπό τον τίτλο "Αστικά Συμβάντα", να συμπεριλάβει ζητήματα σχεδιασμού του αστικού χώρου και ανάπλασης της πόλης, καθώς επίσης και θέματα επαναπροσδιορισμού της σχέσης του κατοικούμενου χώρου με τα φυσικά στοιχεία (και ιδιαίτερα με το νερό).

    Τα 95 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 226. Η αξιολόγηση έγινε από τους αρχιτέκτονες Σάββα Κονταράτο, Γιώργο Πανέτσο και Ρένα Σακελλαρίδου. Οι μελέτες θα παρουσιαστούν στις παρακάτω τέσσερις ενότητες: 1.Χώροι κατοικίας, 2. χώροι συλλογικότητας, 3. χώροι κατανάλωσης και αναψυχής. 4. χώροι εργασίας και παραγωγής ενώ μια πέμπτη ενότητα αφιερώνεται στις διπλωματικές / μεταπτυχιακές εργασίες. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 18.30 - 22.30._

    [32] ΣΗΜΕΡΑ Η' ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Σήμερα ή αύριο αναμένεται να βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ο Θανάσης Βέγγος και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επιστρέψει στο σπίτι του.

    Ο 78χρονος δημοφιλής ηθοποιός εισήχθη στο θεραπευτήριο την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να υποβληθεί σε προγραμματισμένη εγχείριση προστάτη. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου δεν υπήρξαν επιπλοκές.

    Ομως, λίγη ώρα έπειτα από την επέμβαση, ο Θανάσης Βέγγος εμφάνισε ζαλάδες και οι θεράποντες ιατροί υποψιάστηκαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ηθοποιός εισήχθη στην εντατική, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

    [33] TO "ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ" ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2004 (11:26 UTC+2)

    Την παράσταση με τίτλο «Υπερωκεάνιον 'ΠΑΤΡΙΣ'» ανεβάζει από τις 24 Απριλίου έως και τις 16 Μαΐου ο θίασος "Θεατρικό Εργοτάξιο" στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης. Το έργο αποτελεί μια περιήγηση στα πολυτάραχα χρόνια της Ελλάδας 1930 - 1960.

    Πρώτος σταθμός της η μετανάστευση. Θ' ακολουθήσουν κι άλλοι όπως Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Διαδρομή του Ρεμπέτικου, Ζωή του ΄60 με τελευταίο αγκυροβόλι μας τη μετάλλαξη του ελληνικού τοπίου σε ένα «τεράστιο μπιντέ που είχαμε καθίσει όλοι πάνω και πλενόμασταν, πλενόμασταν, πλενόμασταν ενώ εκατοντάδες, χιλιάδες καζανάκια, χύνοντας καταρράκτες νερού, χαιρετούσαν την πρόοδό μας».

    Το «Υπερωκεάνιον 'ΠΑΤΡΙΣ'» γέμισε τα αμπάρια του με εφόδια: «Όπου γης Ελλάδα. Το έπος της μετανάστευσης σε εικόνες» του Φ. Λάδη, «Τα Ρεμπέτικα Τραγούδια» του Ηλία Πετρόπουλου, «Στοιχεία της δεκαετίας του ΄60» του Θανάση Βαλτινού, «Τα Ιδιωτικά και τα Δημόσια» του Οδ. Ελύτη, «Ο καθρέφτης και το Μαχαίρι» του Μάνου Χατζιδάκι, «Αγαθόν το Εξομολογείσθαι» του Γιάννη Τσαρούχη, «Ο Μπιντές/Διηγήματα, Το Κοινόβιο/Διηγήματα» του Μάριου Χάκα, «Εφήβων και Μη/ Διάφορα Κείμενα, Πεζογραφήματα/ Το Δικό μας Αίμα» του Γιώργου Ιωάννου, «Εμφύλιος Τύπος», «Το Χρονικό του 20ου Αιώνα», άρθρα από την «Ελευθεροτυπία» του Λάμπρου Λιάβα, από τον «Ραμπαγά»

    Το έργο ανεβαίνει σε δραματουργία - σκηνοθεσία: Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου, σκηνική - ενδυματολογική άποψη Χενκ Βαν Λούνεν, ζωγραφική Αγγελικής Κουρμουλάκη, μουσικές συνθέσεις - συντονισμό Αλέκου Παπαδόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Μυστακίδης, Δαβίδ Οικονόμου, Παύλος Παφρανίδης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Φώτης Σιώτας. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Στέργιος Μπαρές, Θάνος Σιαπέρας και Μάρι Χεκιμιάν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 April 2004 - 18:15:04 UTC