Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΡΓΙΕΣ & ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
  • [02] Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
  • [03] 150.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] STOP ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • [05] ΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
  • [06] ΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [07] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] ΦΙΣΕΡ: "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [09] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
  • [10] TO ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΑΣΥ
  • [11] Ο Γ. ΠΕΤΣΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
  • [12] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ
  • [13] Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [14] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [15] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΪΣΟΕΣ
  • [16] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
  • [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΙΜ
  • [18] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ
  • [19] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ
  • [20] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [21] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ
  • [22] Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ
  • [23] ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [24] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ

  • [01] ΑΠΕΡΓΙΕΣ & ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (13:01 UTC+2)

    Κεφαλόπονο στα συναρμόδια υπουργεία έχει προκαλέσει ο εκρηκτικός συνδυασμός της ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου και των ανατιμήσεων που παρατηρούνται ήδη στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών.

    Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 3,8%, έναντι 3,5% τον Αύγουστο, ενώ για τον Οκτώβριο η κατάσταση προδιαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνη, αφού στο καλάθι του τιμαρίθμου θα μπει και το πετρέλαιο θέρμανσης (με τιμή αυξημένη κατά 15% εν συγκρίσει με πέρυσι). Στο σκηνικό αυτό, οι κυβερνητικές προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού ανατρέπονται εκ νέου.

    Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από τα μπλόκα των πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι εμποδίζουν οχήματα με φορτίο οπωροκηπευτικά να ανεφοδιάσουν τις αγορές, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    «Με μπλόκα δεν σταματάει η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Είναι θέμα της δημόσιας τάξης να φροντίσει ώστε οποιαδήποτε απεργία όταν είναι θεμιτή να μην δημιουργεί προβλήματα σε άλλους κλάδους της οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κατά την ομιλία του σε ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

    [02] Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (13:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μέγαρο Μαξίμου

    της Νατάσας Θωμά

    "Η διεύρυνση είναι ένα τρένο που δεν σταματά και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ισχυροποιηθεί μέσα από την διαδικασία αυτή."

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της Ελλάδας, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Δανού η πρωθυπουργού στη χώρα μας την Παρασκευή, για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου με θέμα την διεύρυνση.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την Σύνοδο Κορυφής γιατί -όπως είπε- θα πάρει αποφάσεις για το ποιες χώρες θα είναι στην τελική ευθεία για την Κοπεγχάγη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα είναι μεταξύ των χωρών που θα εγκριθούν.

    Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι "εμείς έχουμε κάνει τις απαιτούμενες συζητήσεις για να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση".

    [03] 150.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (10:31 UTC+2)

    Περίπου 3.000 συνδυασμοί ζητούν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, ενώ σε 150.000 υπολογίζονται οι υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τους νομούς, τους δήμους και τις κοινότητες, πλην της Αττικής, όπου, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλου, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, σε 31 νομαρχίες και 504 δήμους, κατέρχονται 1.388 συνδυασμοί, από τους οποίους 1.341 έχουν επικεφαλής άνδρες και μόνο 47 γυναίκες (ποσοστό 3,26%). Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι 53.426, από τους οποίους 40.832 άνδρες και 12.594 γυναίκες (32,44% γυναίκες).

    Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Το δικαίωμα να μην προσέλθουν στις κάλπες έχουν όσοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας θα έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Οι πολίτες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με την σχετική βεβαίωση.

    [04] STOP ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (09:48 UTC+2)

    Απαγορεύεται από σήμερα το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, τις υπηρεσίες υγείας, στα σχολεία και τα φροντιστήρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων τρένων, πλοίων και ταξί. Οι δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να δημιουργήσουν καπνιστήρια για τους υπαλλήλους τους.

    Από την 1η Δεκεμβρίου όλα τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και οι καφετέριες υποχρεούνται να έχουν χωριστούς χώρους για τους μη καπνιστές σε ποσοστό 50%, ενώ το μέτρο είναι προαιρετικό για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία.

    Επίσης από 1η Ιανουαρίου 2003 απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση τσιγάρων, η προβολή μηνυμάτων στους κινηματογράφους καθώς και η έμμεση διαφήμιση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Στο μεταξύ, προβλέπεται η επιβολή αυστηρών πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων στους ασθενείς, τους επισκέπτες και τους εργαζομένους που παραβιάζουν την απαγόρευση στα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

    [05] ΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογών Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας Τζ. Τζαννετάκης, ανακοίνωσε τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του οικονομολόγου Νικ. Γουργουρή για τον Δήμο Γαλαξιδίου Φωκίδος.

    [06] ΤΟ ΙΡΑΚ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βιένη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Το Ιράκ συμφώνησε αργά το απόγευμα στην επανάληψη των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου του από ομάδα του ΟΗΕ, που θα αρχίσει το έργο της σε δύο εβδομάδες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Βαγδάτης από τη Βιένη, μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

    Σύμφωνα με το Ρόυτερς, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι το Ιράκ συμφώνησε στην επανάληψη των επιθεωρήσεων σύμφωνα με τα ψηφίσματα του οργανισμού.

    Ο κ. Μπλιξ είπε χαρακτηριστικά μετά από δύο ημέρες συνομιλιών ότι «οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Βαγδάτη δέχεται όλους τους όρους για τις επιθεωρήσεις που καταγράφονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

    O.K.

    [07] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας ακροαριστερών οργανώσεων κατά της στάσης ορισμένων ΜΜΕ στο θέμα της τρομοκρατίας αλλά και υπέρ των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ως μελών της "17 Νοέμβρη", βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

    Ορισμένοι διαδηλωτές έγραψαν σε τοίχους συνθήματα όπως "Τιμή στον Χρήστο Τσουτσουβή" και "Αλληλεγγύη στους αμετανόητους της επαναστατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", ενώ ακούστηκαν προσβλητικά συνθήματα για τον Παύλο Μπακογιάννη και τον Στίβεν Σόντερς

    Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό.

    [08] ΦΙΣΕΡ: "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ απέρριψε τον φάκελο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ περί του ιρακινού οπλοστασίου υποστηρίζοντας ότι δεν περιέχει καμία απόδειξη εις βάρος του Ιράκ.

    Ο κ. Φίσερ επανέλαβε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Στερν» που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη τη θέση της γερμανικής διπλωματίας που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο επέμβασης στη Βαγδάτη είτε έχοντας την έγκριση είτε όχι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Γερμανού καγκελάριου Σρέντερ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επέμβασης εναντίον του Ιράκ στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα δημιουργώντας προστριβές στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

    [09] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ομιλία με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες: Ταχύτερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα για την Ελληνική Οικονομία» πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννης Σπανουδάκης στο πλαίσιο Ημερίδας για την προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, την οποία οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο κ. Σπανουδάκης ανέπτυξε στους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που παρακολούθησαν την Ημερίδα τις προοπτικές ανάπτυξης που δίνουν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, καθώς και τις δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης που παρουσιάζονται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επεσήμανε παράλληλα την τεράστια σημασία που έχει για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας η επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων της Αθήνας το 2004 και τη συμβολή της στη διεθνή αξιοπιστία και φερεγγυότητα της χώρας. «Brand Name Hellas το όνομα της Ελλάδος στη διεθνή αγορά, είναι λοιπόν το μεγαλύτερο όφελος και κληρονομιά για το μέλλον, τόνισε χαρακτηριστικά, και για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε τη συστράτευση όλων. Είναι αυτονόητο ότι επιδιώκουμε και χρειαζόμαστε την αρωγή και τη συμμετοχή των Ελλήνων Επιχειρηματιών. Οριοθετώντας τα οφέλη της χώρας καθώς και τον αντίκτυπό τους στην Ελλάδα και στην οικονομία της θα έλεγα ότι μια επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων της Αθήνας θα είχε τουλάχιστον διπλάσιο αντίκτυπο εκείνου της Αυστραλίας».

    Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 αναφέρθηκε στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό των Αγώνων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, στις κρατικές επενδύσεις ύψους περίπου 4,4 δισ. ευρώ για κατασκευαστικά και άλλα έργα καθώς και στις παραμέτρους της διοργάνωσης με ιδιαίτερη αναφορά στο ύψος των προμηθειών που πρόκειται να κάνει η Οργανωτική Επιτροπή στα επόμενα δύο χρόνια, με το συνολικό μέγεθος να ξεπερνά τα 650 εκ. ευρώ.

    Όπως είπε ενδεικτικά, το σύνολο των προμηθευτών

    Για τον Αθλητικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων (από μπάλες έως ακόντια, δίχτυα, σκάφη κ.λ.π) ανέρχεται σε 48 εκ. ευρώ.

    Για τον εξοπλισμό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων από την πληροφορική έως την επίπλωση ξεπερνά τα 350 εκ. ευρώ.

    Για τις στολές φθάνει τα 8 εκ. ευρώ και την ενοικίαση λεωφορείων φθάνει τα 30 εκ. ευρώ.

    Ο κ. Σπανουδάκης ολοκλήρωσε την παρουσίαση του αναφερόμενος στη θετική επίδραση στην οικονομία της αύξησης του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στη βελτίωση και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και στην επιτάχυνση του ρυθμού ενσωμάτωσης στη παραγωγική, μεταφορική και διανεμητική διαδικασία νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας. Και κατέληξε «το ζητούμενο είναι να διασφαλισθεί ότι η προαναφερθείσα θετική οικονομική επίδραση κατά την Ολυμπιακή περίοδο και η άνθηση που την συνοδεύει να έχει διατηρησιμότητα και εξέλιξη στη μετα Ολυμπιακή περίοδο».

    Μετά την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων ξένων επιχειρηματιών σε θέματα ασφάλειας και φιλοξενίας.

    [10] TO ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΑΣΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο περιόδευσε σήμερα κλιμάκιο υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» υπό τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Ρόκο.

    Στελέχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν ώστε η νομαρχία να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    [11] Ο Γ. ΠΕΤΣΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του από τη "17 Νοέμβρη", τον Μάιο του 1989, κατέθεσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος.

    Ο κ. Πέτσος υπέβαλε αίτηση μέσω του συνηγόρου του Σάκη Κεχαγιόγλου, στην οποία ζητά μεταξύ άλλων, την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των αυτόπτων μαρτύρων με τους Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό και Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Ο κ. Κεγαχιόγλου δήλωσε ότι σκοπός των αιτημάτων που υπέβαλλε δεν είναι η καθυστέρηση της ανάκρισης, αλλά η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Ο κ. Πέτσος έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη".

    [12] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Με στόχο όχι μόνο την πρόκριση, αλλά και τη νίκη αναχώρησε σήμερα ο Ηρακλής για την Κύπρο, όπου το βράδυ της Πέμπτης θα αντιμετωπίσει στον επαναληπτικό αγώνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ την Ανόρθωση.

    «Θέλουμε σε πρώτη φάση την πρόκριση στην επόμενη φάση. Παράλληλα θέλουμε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό σε αυτή την φάση θα δώσει βαθμούς στην Ελλάδα και θα ανεβάσει το κύρος του Ηρακλή στην Ευρώπη», τόνισε κατά την αναχώρηση ο προπονητής του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ωστόσο ο ίδιος θέλησε να κάνει την δική του πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο θα παίξει η κυπριακή ομάδα. «Θεωρώ ότι η Ανόρθωση θα παίξει επιθετικά. Θα κυνηγήσει το γρήγορο γκολ για να ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα. Εγώ πάντως έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου. Παίζουμε καλά και εκτός από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, κάναμε καλές εμφανίσεις.

    Οι 22 παίκτες που πήρε μαζί του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι: Χαλκιάς, Κελπέκης, Διλμπέρης, Κυριαζής, Βρέντε, Κατσαμπής, Mιλόγεβιτς, Νατσούρας, Χατζή, Ξενίδης, Kεμπατζε, Χάγκαν, Στολτίδης, Κουτσουρές, Νεμπεγλέρας, Γκώνιας, Mουράτι, Δρούγας, Mίετσελ, Νασιόπουλος, Καπετάνος και Φοφόνκα.

    [13] Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Για πρωτοφανή συκοφαντική επίθεση εναντίον του, που καθοδηγείται από τον Κώστα Λαλιώτη, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια για να με πλήξουν κοινωνικά και πολιτικά. Έτσι προσβάλλουν όλους τους πολίτες. Υπάρχει ακόμη χρόνος για διάλογο. Θα πρέπει όμως πρώτα να ζητήσουν συγνώμη για τα ψέματα και τη λάσπη, να ανακαλέσουν τις ύβρεις και να εγκαταλείψουν τη μαύρη διαφήμιση», επισημαίνει ο κ. Ψωμιάδης.

    Σήμερα ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στο Ελευθέριο Κορδελιό και ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου ενώ συναντήθηκε με τη διοίκηση της επιχείρησης και με τους εργαζόμενους. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι από τη θέση του νομάρχη Θεσσαλονίκης θα προωθήσει τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

    Στη συνέχεια περιόδευσε στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων όπου ξεναγήθηκε από τους υπευθύνους ενώ είχε και την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς εργαζόμενους. Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης υπογράμμισε πως βασικό του μέλημα από τη θέση του νομάρχη θα είναι η προστασία του πολίτη. «Πρώτο καθήκον της νέας διοίκησης της αυριανής νομαρχίας είναι η στήριξη της βιομηχανίας αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος από τα στερεά και υγρά απόβλητα. Μεγάλη ευθύνη πέφτει στην Πολιτεία αλλά και στη νομαρχία. Θα πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία τόσο με τις βιομηχανίες όσο και με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση», κατέληξε.

    Αύριο ο κ. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί το σχολικό συγκρότημα «Μαλακοπής» της Τούμπας όπου θα συναντηθεί με παιδιά, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν.

    [14] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    «Προχωράμε για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης με σημαίες μας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα» τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε αποψινή ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στο πάρκο Φυτώριο, στη Μπότσαρη.

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Αναγέννηση» αναφέρθηκε στις 8.700 θέσεις στάθμευσης που δημιούργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στις 1.400 στεγασμένες θέσεις σε δημοτικά οικόπεδα, και στις 14.690 θέσεις υπόγειας στάθμευσης που διεκδικεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τα υπόγεια πάρκιγκ στους Δήμους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

    Έκανε, επίσης, αναφορά στις μείζονες αναπλάσεις (master plans), στη δημιουργία πέντε χώρων πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας, στο πρόγραμμα φύτευσης 15.000 περισσότερων δένδρων και 6.000.000 λουλουδιών καθώς και στην αναβάθμιση των οδικών αξόνων και των κρίσιμων κόμβων που προγραμματίζονται σε όλη την πόλη. «Η Θεσσαλονίκη γίνεται πόλη του πρασίνου και της ποιότητας ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

    Σημαντικό τμήμα της ομιλίας του κ. Παπαγεωργόπουλου αφιερώθηκε στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government). «Ξεκινάμε το ηλεκτρονικό σχολείο, εισάγουμε συστήματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9000) στα έργα και στις υπηρεσίες μας», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε, παράλληλα, το πρόγραμμα του συνδυασμού του για τους ηλικιωμένους, τονίζοντας πως «οφείλουμε να σταθούμε πλάι τους και να τους στηρίξουμε».

    [15] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΪΣΟΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα εν όψει του παιχνιδιού με την Λεϊσόες ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Aγγελος Αναστασιάδης. Ο ίδιος πάντως φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση ο αγωνιστικός χώρος γεγονός που μας προβληματίζει όλους. Βάλανε τα κορίτσια να αγωνιστούν δίχως την άδειά μας. Απορώ τι θα γινότανε αν δεν υπήρχε αναβολή του αγώνα με τον Ολυμπιακό», τόνισε ο τεχνικός του Δικεφάλου.

    Για τον αγώνα της Πέμπτης με τη Λεϊσόες, ο Μακεδόνας τεχνικός τόνισε. "Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα ήταν άσχημο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ανέκαθεν με φόβιζαν τα αουτσάιντερ. Απαγορεύεται να υποτιμήσουμε τη Λεϊσόες. Όλοι μας το κάναμε στο πρώτο παιχνίδι και το πληρώσαμε. Ο καλός ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φοβάται κανένα, όμως είδατε τι κάνει η μπάλα όταν ψιλώνεσαι. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό που έπαθε ο Ολυμπιακός, που θεωρούσε ότι θα πάρει σίγουρα τη νίκη με αντίπαλο τη Μακάμπι. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για τον αγώνα της Πέμπτης. Είτε αγωνίζεσαι με τη Λεϊσόες είτε με τη Ρεάλ η προετοιμασία είναι η ίδια. Όλοι οι αγώνες είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας και νοοτροπίας".

    Ο Aγγελος Αναστασιάδης επίσης έκανε δριμύτατη κριτική στις αποφάσεις των ανθρώπων που διοικούν το ελληνικό πρωτάθλημα για την διακοπή.

    [16] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Τη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναφερόμενη στις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» για τους ηλικιωμένους τόνισε πως στόχος είναι η προσφορά νέων υπηρεσιών στους ηλικιωμένους και κυρίως σε εκείνους που έχουν δυσκολία να αυτοεξυπηρετηθούν.

    Αναλύοντας τις προτεραιότητες του «Αθήνα αύριο», η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση μοναχικών ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων με προβλήματα υγείας για τα οποία δεν είναι αναγκαία η εισαγωγή σε νοσοκομείο.

    Η επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην υπηρεσία «Τηλεβοήθεια και Τηλεειδοποίηση» που, όπως είπε, είναι σημαντική για μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα. Με αυτή την υπηρεσία, που θα προσφέρεται δωρεάν, τα άτομα αυτά θα είναι σε θέση με το πάτημα ενός κουμπιού να ειδοποιούν ότι κάτι τους συμβαίνει.

    Ανάμεσα στις προτεραιότητες του συνδυασμού της κ. Μπακογιάννη είναι και η αναβάθμιση των υφιστάμενων Λεσχών Φιλίας και η δημιουργία νέων.

    [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καλεί τον υπουργό να ξεκαθαρίσει εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, μπορεί ή όχι να καταβάλει το πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους του, αναδρομικά για την περίοδο 1993-96.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζητά μάλιστα την άμεση απάντηση του υπουργού- έως αύριο- προκειμένου να σταματήσει η κατάληψη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται ότι η επιστολή του κ. Παπαγεωργόπουλου κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους συλλόγους των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [18] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας η προγραμματισμένη

    σύσκεψη των φορέων του ποδοσφαίρου με αντικείμενο τη διαμορφωμένη κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τις λύσεις που προτείνονται για την έξοδο από την κρίση. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΕΠΟ ο πρόεδρος Βασίλης Γκαγκάτσης και ο ταμίας Δημήτρης Κούκης, εκ μέρους του ΕΣΑΠΕ ο πρόεδρος Αθανάσιος Κανελλόπουλος και εκ

    μέρους της ΟΔΠΕ ο πρόεδρος Νικόλαος Ζαφείρης.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΕΠΟ τόνισε την ανάγκη να επικρατήσει η απαραίτητη συναίνεση στο χώρο του ποδοσφαίρου, ώστε το άθλημα να είναι σε θέση να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, μέσα από την κατάθεση στην Πολιτεία συγκεκριμένων επιχειρηματικών προτάσεων που θα αποβλέπουν στην οικονομική εξυγίανση των ΠΑΕ και

    στη διεύρυνση της εμπορικής βάσης του αθλήματος. Η προοπτική αυτή θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από την αναστολή, με απόφαση του ΕΣΑΠΕ, των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί από την πλευρά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εξέλιξη που θα δημιουργήσει

    το κατάλληλο για τον διάλογο με την Πολιτεία κλίμα.

    Η ΕΠΟ πιστεύει πως τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούν να βρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την κατάλληλη λύση και για το σκοπό αυτό εργάζεται. Στα πλαίσια αυτά θα συμμετάσχει σε όλες τις πρωτοβουλίες καταθέτοντας τις

    δικές της προτάσεις, που αποβλέπουν στην οριστική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ενημέρωσε τους προέδρους του ΕΣΑΠΕ και της ΟΔΠΕ, ότι η Ομοσπονδία προτίθεται αύριο να καταθέσει στην Πολιτεία και σε όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου τη δική της πρόταση για την έξοδο από την κρίση, με βάση και τα όσα

    προβλέπονται από το UEFA LICENSING SYSTEM, η εφαρμογή των διατάξεων του οποίου καθίσταται υποχρεωτική από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

    Στη σύσκεψη δεν έλαβε μέρος, αν και είχε προσκληθεί, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ

    Αντώνης Αντωνιάδης με την επίκληση «μη ύπαρξης συγκεκριμένης ατζέντας θεμάτων». Το γεγονός σημείωσαν οι παρευρισκόμενοι, σχολιάζοντας την απουσία του εκπροσώπου των ποδοσφαιριστών από τις εξελίξεις που συντελούνται στο ποδόσφαιρο, με προφάσεις που δεν στηρίζονται πουθενά.

    [19] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που αφορά στο θέμα της υπαγωγής των Αμερικανών υπηκόων στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει στην ερώτηση του ότι το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα για τις εξελίξεις στον 21ο αιώνα είναι ότι "οι ΗΠΑ του κ. Μπους θέλουν να είναι ο αυτοκράτορας της παγκοσμιοποίησης, να επιβάλλουν ό,τι θέλουν, αχρηστεύοντας την διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς και το διεθνές δίκαιο.

    "Ο αποφασισμένος πόλεμος κατά του Ιράκ, η επιχείρηση εξολόθρευσης των Παλαιστινίων, η προκλητική άρνηση εφαρμογής διεθνών συμβάσεων για το περιβάλλον, η συστηματική προσπάθεια μη συμμετοχής στις δεσμεύσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η μη επίλυση κανενός από τα ανοιχτά και κρίσιμα διεθνή, περιφερειακά και τοπικά προβλήματα από την συμπαράταξη κατά της τρομοκρατίας, δείχνουν τις κυνικές υποκρισίες και τις ολέθριες ανατροπές, που η στρατηγική του", υπογράμμισε.

    "Δυστυχώς, σε μια περίοδο που η διεθνής κοινή γνώμη εξεγείρεται, αλλά και εντός των ΗΠΑ διαμαρτύρονται πολιτικοί, διανοούμενοι και εκατομμύρια πολιτών, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., δια των υπουργών εξωτερικών υπέκυψαν και αποδέχτηκαν την ωμή απαίτηση να μην υπάγονται αμερικανοί υπήκοοι στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ, με την πολιτικά, νομικά και ηθικά διαβλητή φόρμουλα των διμερών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών περί ασυλίας των αμερικανών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με την φραστική εγγύηση ότι θα δικάζονται στις ΗΠΑ", σημείωσε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτά τον κ. Παπανδρέου, αν συμφώνησε και γιατί "με αυτή την επιζήμια και προσβλητική ρύθμιση, που εξουθενώνει το κύρος του ΟΗΕ και το ρόλο της Ευρώπης, με την ακύρωση εξ αρχής του νέου θεσμού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου", αν σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει διμερή σύμβαση Ελλάδας ΗΠΑ περί ασυλίας αμερικανών υπηκόων, "παραβλέποντας τις συνταγματικές, νομικές και πολιτικές αντιρρήσεις" και γιατί δεν υπολογίζει και δεν συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση την διεθνή κατακραυγή, την αγωνιστική κινητοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και την πολιτισμική και ηθική εναντίωση στην " υποκριτική, επιλεκτική και άνιση μεταχείριση του διεθνούς δικαίου από το imperium των ΗΠΑ".

    [20] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Η FIFA με έγγραφά της προς την ΕΠΟ, την ενημέρωσε σήμερα για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στην ΠΑΕ Καβάλα, καθώς η τελευταία δεν εκπλήρωσε το χρέος των 18.000.000 δραχμών (52.824,65 Ευρώ) που είχε προς τον ποδοσφαιριστή, βάσει των αποφάσεων των οποίων εξέδωσαν οι αρμόδιες επιτροπές της FIFA.

    Επίσης η ΠΑΕ Πανιώνιος υποχρεούται να καταβάλει στον ποδοσφαιριστή το ποσό των 62.920.000 δραχμών (184.651,50 Ευρώ) συν τόκους, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης που έλαβε η Επιτροπή Ιδιότητας Ποδοσφαιριστή της FIFA.Η ΠΑΕ Πανιώνιος έχει προθεσμία έως τις 16 Οκτωβρίου 2002, όπως καταθέσει τις απόψεις της επί του αιτήματος του μάνατζερ Τζόρτζιο Κέλερ, ο οποίος διεκδικεί με προσφυγή του στην Επιτροπή Ιδιότητας Πδοσφαιριστή της FIFA το ποσό των 30.000 Ευρώ συν τόκους, που δεν του έχει καταβληθεί, για τη μεσολάβησή του στη μετεγγραφή του ποδοσφαιριστή Ερμίν Σίλιακ στην ΠΑΕ Πανιώνιος, όπως αναφέρει ιδιωτικό συμφωνητικό του μάνατζερ με τον σύλλογο.

    [21] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    "Πανικόβλητο το ΠΑΣΟΚ, από τα μηνύματα ήττας που λαμβάνει απ' όλη τη χώρα, οδηγείται, ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων, σε εκτόξευση συκοφαντιών, προσωπικών ύβρεων και επιθέσεων", τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Χρήστου Πρωτόπαπα για το θέμα του Κίμωνα Κουλούρη.

    "Φαίνεται ότι δεν αντέχει τη δημοκρατική αντιπαράθεση. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, που, επί ένα χρόνο, αποδεδειγμένα πλέον πέταγαν λάσπη σε ολόκληρη τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της ΜΑΥΟ, τώρα επανέρχονται με τις ίδιες μεθόδους κατά των προσώπων", πρόσθεσε.

    "Καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τους αποδοκιμάσει. Άλλως, τον θεωρούμε συνυπεύθυνο. Και προειδοποιούμε ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς για την 12ετή ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι όταν το 1993 είχ, ως υπουργός Αθλητισμού, μια αντιπαράθεση με τον κ. Ψωμιάδη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης στήριζε τον επιχειρηματία.

    [22] Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Την ήδη υγιή και αποτελεσματική συνεργασία με τον Ιατρικό κόσμο της χώρας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εγκαινίασε απόψε, στη διάρκεια Ημερίδας (στον Πολυχώρο της «Αθηναΐδας» - Καστοριάς 34-36, Βοτανικός) η ΑΘΗΝΑ 2004. Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Στεφανής και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης (σ.σ. τα κείμενα των χαιρετισμών τους δεν είχαν σταλεί ως την ώρα που συντάχθηκε το Δελτίο Τύπου στην ΑΘΗΝΑ 2004).

    Μιλώντας κατά την έναρξη της Ημερίδας ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρος Καπράλος, τόνισε ότι «οι ιατρικοί Διευθυντές Εγκαταστάσεων, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των ιατρικών υπηρεσιών σε αθλητικές και μη εγκαταστάσεις θα είναι Εθελοντές».

    Συνολικά, όπως είπε, θα χρειαστούν για τους Αγώνες της Αθήνας περίπου 3.000 Εθελοντές ιατρικών υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών 500 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 450 νοσηλευτές, 650 φυσιοθεραπευτές και μασέρ, 800 διασώστες που θα υποστηρίζονται από τις μονάδες του ΕΚΑΒ.

    Η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, που θα σηκώσει το κύριο βάρος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακών Αγώνων, υπολογίζεται ότι θα δέχεται 1.000 επισκέψεις το 24ωρο, που σημαίνει μια επίσκεψη κάθε 1,5 λεπτό της ώρας (σ.σ. οι αριθμοί αυτοί βασίζονται στα απολογιστικά στοιχεία του Σύδνεϋ).

    Για να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις σε ιατρικές υπηρεσίες, η ΑΘΗΝΑ 2004, σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας, έχουν επεξεργαστεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει, τη διάθεση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού από το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής (νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, νοσηλευτικό προσωπικό), ενώ το υπουργείο Άμυνας με την Υγειονομική Μονάδα του Στρατού, σχεδιάζει τη διάθεση στρατιωτικών νοσοκομείων, τη δημιουργία ειδικών σταθμών Α΄ βοηθειών και τη σύσταση μονάδων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρόσθεσε ο κ. Καπράλος, πρόκειται να διαθέσει ειδικό σώμα Εθελοντών αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Πέρα από τους θεσμοθετημένους φορείς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 έκανε αναφορά σε όσους έχουν ήδη ενταχθεί εθελοντικά στην μεγάλη υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως την 9μελή Επιστημονική Επιτροπή, την οποία συγκροτούν διακεκριμένοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και έχουν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο της ΟΕΟΑ και οι οποίοι θα συμβάλουν και στη σύσταση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους Εθελοντές. Αναφέρθηκε, τέλος, σε όσους συνέδραμαν στην επιτυχία της πρώτης Προολυμπιακής Διοργάνωσης της Ιστιοπλοΐας τον περασμένο Αύγουστο

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χάρης Σοφιανός τόνισε ότι «20 μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε να εκτιμήσουμε με σιγουριά ότι ο τομέας της Υγείας θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε οι παροχές υπηρεσιών υγείας να μην παρουσιάσουν κανένα έλλειμμα».

    Όπως υπογράμμισε ο σχεδιασμός του Προγράμματος προβλέπει την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων τέλος του 2003 ή αρχές του 2004 και αυτές αφορούν στη Νοσοκομειακή Περίθαλψη, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην Επείγουσα Ιατρική και στη Δημόσια Υγεία και Υγιεινή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί από τη ΔΟΕ. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος, που συνολικά φθάνει έως τα 280 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτεται από πιστώσεις από τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από κοινοτικούς πόρους του Γ΄ ΚΠΣ και εθνικούς από το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και φυσικά από τον τακτικό προϋπολογισμό.

    [23] ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, το οποίο ανήκει οργανικά στην Τάξη των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών και εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραβρέθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το Ίδρυμα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι ακαδημαϊκοί και εκλέγονται από την Τάξη των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος είναι ο καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Κώστας Στεφανής.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός έκοψαν μαζί την ταινία έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος.

    Η τελετή έναρξης άρχισε με αγιασμό, στον οποίο χοροστάτησε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ακολούθησαν χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, ομιλία του προέδρου του Ιδρύματος και αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητή Γρηγόρη Σκαλκέα και του οικουμενικού πατριάρχη.

    Στη συνέχεια, εκ μέρους του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, απονεμήθηκαν μετάλλια σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Ιδρύματος.

    Στον Κώστα Σημίτη απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο για την εξαιρετική συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

    Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και τόνισε ότι όταν το 1993 ανέλαβε το υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου, Έρευνας και Τεχνολογίας, ένας από τους φακέλους που παρέλαβε ήταν το σχεδιαζόμενο Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το Κέντρο αυτό συνάντησε πολλές δυσκολίες, ενώ αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη δημιουργία του ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Γρηγόρης Σκαλκέας.

    "Είναι συνηθισμένο στον τόπο μας το γνωρίζουμε όλοι- να υπάρχουν πολλές και ωραίες ιδέες. Το δύσκολο όμως είναι η εφαρμογή τους στην πράξη. Απέναντι στη δυσκολία της εφαρμογής, μια πολύ συνηθισμένη στάση είναι να βρει τη λύση η κυβέρνηση, εκείνη να αναζητήσει τους πόρους, να ορίσει τα πρόσωπα, να λύσει τα προβλήματα. Εμείς οι άλλοι απλώς περιμένουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αλλά πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Ιδρύματος, η Ακαδημία Αθηνών να αναλάβει πρωτοβουλίες, να σχεδιάσει, να οργανώσει τη χρηματοδότηση, να απαντήσει σε ερωτήματα και να βρει διεξόδους και απέδειξε την αλήθεια του ρητού "Συν Αθηνά και χείρα κίνει".

    "Βρισκόμαστε στην εποχή της γνώσης. Γνώση σημαίνει αναζήτηση, γνώση σημαίνει έρευνα. Και η έρευνα στην Ελλάδα, κυρίως η εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και η θεωρητική, υστερούν. Ο λόγος συνίσταται πρωτίστως στη διάθεση ανεπαρκών πόρων, αλλά και στην έλλειψη των αναγκαίων θεσμών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στη χώρα μας και στον τομέα της έρευνας σημαντικά βήματα. Σιγά-σιγά, αλλά σταθερά, όλο και περισσότεροι πόροι διατίθενται για την έρευνα και όλο και περισσότεροι επιστήμονες ασχολούνται με ερευνητικές διαδικασίες", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Δεν είναι τυχαίο ότι όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή τα προγράμματα εκείνα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του τομέα της έρευνας, η χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων ερευνητών και τα ερευνητικά προγράμματα στη χώρα μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας και δείχνει πως και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα προχωρεί. Θα συνεχίσουμε σταθερά αυτή την πορεία για να δώσουμε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συμμετέχει στις εξελίξεις του νέου αιώνα", κατέληξε

    [24] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ

    Σκόπια, 1 Οκτωβρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Ο Νίκος Γρυλλάκης, ο αμφιλεγόμενος άλλοτε σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο μιας οξύτατης διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι και του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι, που είναι σήμερα σύμβουλος του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι,

    Εναντίον του Φρτσκοφσκι, ο ακραίος εθνικιστής Μπόσκοφσκι, υπέβαλε μήνυση, κατηγορώντας τον για.προδοσία προς όφελος της Ελλάδος και απόπειρα δωροδοκίας του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Μπόσκοφσκι στη μήνυση, αποσπάσματα της οποίας διέρρευσαν στον τύπο των Σκοπίων, ο Φρτσκοφσκι επί υπουργίας του, το 1993-94, επέτρεψε -παρά τις προειδοποιήσεις του τότε Προέδρου, Κίρο Γκλιγκόροφ- την παράνομη παραμονή στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, του Νίκου Γρυλλάκη, ο οποίος διέφυγε στην ΠΓΔΜ επειδή διώκονταν στην Ελλάδα.

    Επίσης, ο Μπόσκοφσκι κατηγορεί τον Φρτσκοφσκι ότι προσπάθησε τέσσερις φορές να μεσολαβήσει και να πείσει τον Γκλιγκόροφ να δωροδοκηθεί και να γίνει διαλλακτικότερος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τον Μπόσκοφσκι, ο Ν.Γρυλλάκης, παρέμεινε στα Σκόπια μερικούς μήνες και μάλιστα διέμενε σε διαμέρισμα που του παραχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, παρόλο που ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ είχε συμβουλεύσει να αρνηθούν τη φιλοξενία.

    Ακόμη, κατηγορείται ο Φρτσκοφσκι ότι μεσολάβησε στον Κίρο Γκλιγκόροφ για να αποδεχθεί δώρα μεγάλης αξίας, προκειμένου να καμφθεί και να γίνει διαλλακτικότερος. Στα δώρα αυτά περιλαμβάνονται ένας αμφορέας, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που βρέθηκε σε ναυάγιο στο Αιγαίο, ένα χρυσό ρολόι και 100 χιλιάδες δολάρια. Ο Γκλιγκόροφ αρνήθηκε τα δώρα.

    Στη μήνυση αναφέρεται επίσης ότι ο Φρτσκοφσκι ζήτησε να δεχθεί ο Γκλιγκόροφ δυο άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι εξ ονόματος ορισμένων ελληνικών κύκλων θα του προσέφεραν 1 εκατομμύριο δολάρια "για να απαρνηθεί το όνομα της ΠΓΔΜ". Για το λόγο αυτό σχολιάζεται ακόμη στο υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων ότι ο σημερινός σύμβουλος του Μπόρις Τράικοφσκι έκανε κατάχρηση της θέσης του και των εξουσιών του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο Φρτσκοφσκι φέρεται να είπε ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ συναντήθηκε με τον Γρυλλάκη δυο φορές. Επίσης ότι όλες οι προτάσεις που έγιναν επί υπουργίας του για το όνομα δεν διαφέρουν από αυτές που κυκλοφορούν και προτείνονται σήμερα. Ακόμη ότι όλα τα δώρα που προσφέρθηκαν, φυλάσσονται σε ειδική αίθουσα της διεύθυνσης κρατικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι ο Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ως υπουργός Εσωτερικών, προκάλεσε την μήνη της διεθνούς κοινότητας αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ, με τη δράση των παρακρατικών-παραστρατιωτικών ομάδων «Λεοντάρια» και «Τίγρεις», που κυρίως δρούσαν στις αλβανόφωνες περιοχές της χώρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 1 October 2002 - 18:13:45 UTC