Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ -ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
  • [02] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΠΑΟΥΕΛ ΕΝΑΝΤΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΟΠΛΩΝ
  • [03] ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕ Ν/Σ ΠΟΥ
  • [04] ΕΓΚΩΜΙΑ ΜΠΙΡΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ
  • [05] H ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η "ΜΑΧΗ" ΓΙΑ
  • [08] "ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ" ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ
  • [10] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤ' ΕΣΤΕΝ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [12] ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΤΗΝ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"
  • [13] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ 17Ν
  • [14] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
  • [15] Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΓΟΝΤΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ
  • [16] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ
  • [17] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
  • [18] ΚΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΛΕΡ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [20] ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΟΡΙΝΤΑ
  • [21] AIXMEΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [22] ΣΤΟΥΣ 25 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [23] TO ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ
  • [24] ΑΦΙΞΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ -ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (17:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Απόστολος Φωτιάδης

    Απόφαση να συνεχίσουν και αύριο την απεργία τους, σταματώντας ωστόσο τα μπλόκα στις εθνικές οδούς, έλαβαν οι δύο ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών.

    Παράλληλα, αποφάσισαν να προσέλθουν αύριο στις λαϊκές αγορές, αλλά χωρίς εμπορεύματα, μόνο για την ενημέρωση των καταναλωτών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Θεοδώρου δήλωσε ότι η επάρκεια στην αγορά είναι εξασφαλισμένη μέχρι και αύριο.

    [02] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΠΑΟΥΕΛ ΕΝΑΝΤΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Ουάσιγκτον, 2 Οκτωβρίου 2002 (08:05 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Κολιν Παουελ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλινξ. Η αμερικανική διπλωματία υποστηρίζει τη θέσπιση νέου ψηφίσματος, το οποίο και θα προβλέπει την εφαρμογή αντιποίνων, στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση του Ιράκ, με τις επιταγές του ΟΗΕ.

    Είναι αξιοσημείωτη να αναφερθεί η αντίδραση του Αμερικανικού προέδρου, Τζορτζ Μπους, αναφορικά με τη μη αποδοχή επιστροφής των επιθεωρητών, υπό τα ισχύοντα ψηφίσματα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη δραστηριοποίηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, υπό νέες εξουσίες και εντολές.

    [03] ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΜΕ Ν/Σ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (14:11 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Χτίσαμε την κόλαση εδώ δεν χρειάζεται να πάμε στην άλλη ζωή για να την ζήσουμε".

    Η φράση αυτή του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ήταν χαρακτηριστική. Και συμφώνησαν όλοι . Άλλωστε τα νούμερα που ακούστηκαν για την εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης και κυρίως των ανηλίκων και των γυναικών ήταν συγκλονιστικά.

    Και το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιχειρεί, με αυστηρότατες ποινές, να βάλει "φρένο" στα φαινόμενα αυτά που μέσω της νέας τεχνολογίας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα, είχε δικαίως, την καθολική ομοφωνία των κομμάτων. Από τις σπάνιες φορές που όλα τα άρθρα ενός ν/σ ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλα τα κόμματα!

    "Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική επιχείρηση μετά την εμπορία ναρκωτικών και όπλων και οι διαστάσεις της επιβάλουν την άμεση αντιμετώπιση της κυρίως με την ποινική καταστολή της" είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός "σύμφωνα με υπολογισμούς της "Γιούνισεφ" περίπου 1.000.000 παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία. Άλλοι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι μόνο το 2000 περίπου 700.000 γυναίκες προωθήθηκαν στην εξαναγκαστική πορνεία σε παγκόσμια κλίμακα ενώ τουλάχιστο 300.000 γυναίκες από ανατολική και κεντρική Ευρώπη προωθήθηκαν από τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος στην πορνεία σε χώρες της δυτικής Ευρώπης".

    Τα κέρδη μάλιστα είναι εντυπωσιακά:

    "Από τις παράνομες αυτές επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος υπολογίζεται ότι το 2000 προέκυψαν, σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικά έσοδα ύψους επτά (7) δις Ευρώ περίπου!" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, 75.000 γυναίκες και κορίτσια προωθήθηκαν στην πορνεία σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδα Καταπολέμησης της Σωματεμπορίας ενώ οι εμπλεκόμενοι, έμμεσα ή άμεσα ξεπερνούσαν τις 210,000.

    "Είναι μια καλοστημένη κερδοφόρα επιχείρηση" συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που πήραν το λόγο αφού σύμφωνα με όσα ανέφεραν "μόνο στην χώρα μας από το 1991 έως το 1996 τα έσοδα τους αυξήθηκαν κατά 70% ενώ μόνο από την πορνογραφία ζουν 300.000 περίπου άτομα!"

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων :

    - Αυτεπάγγελτη πλέον ποινική δίωξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων και μάλιστα ορισμένες σε βαθμό κακουργήματος όπως η κατάχρηση σε ασέλγεια, η αποπλάνηση παιδιών. Προβλέπεται δε, ισόβια κάθειρξη για "θανατηφόρο βιασμό", θανατηφόρα κατάχρηση σε ασέλγεια" και θανατηφόρα αποπλάνηση παιδιών".

    - Θεσπίζεται για πρώτη φορά το έγκλημα της πορνογραφίας ανηλίκων και μάλιστα αυξάνεται το προστατευόμενο όριο το οποίο ανέρχεται στα 18 έτη. Η πορνογραφία ανηλίκων τιμωρείται με αυστηρές ποινές, το ελάχιστο όριο των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν επέρχεται βαριά σωματική βλάβη , είναι δέκα έτη και χρηματική ποινή.

    - Διευρύνεται το αξιόποινο της ακολασίας άλλων με την διευκόλυνση της ασέλγειας σε ανήλικο, έστω και συγκαλυμένα, μέσω της δημοσίευσης αγγελιών αλλά και άλλους τρόπους όπως δημοσίευση εικόνων, αριθμών τηλεφώνων αλλά και μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και προβλέπεται ποινή φυλάκιση μέχρι πέντε έτη και χρηματική ποινή.

    - Για τους μαστροπούς προβλέπεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή.

    - Τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η αναγκαστική ή η εν γνώσει της ευάλωτης θέσης των θυμάτων εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής τους ενώ ορίζεται για πρώτη φορά η έννοια της.

    - Θεσπίζεται το αξιόποινο της ασέλγειας που διαπράττει ενήλικος σε βάρος ανηλίκου με αμοιβή ή άλλα υλικά ανταλλάγματα και ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου κλιμακώνεται και η απειλούμενη ποινή που φθάνει έως και κάθειρξη τουλάχιστο δέκα ετών και χρηματική ποινή.

    - Οι πράξεις της εμπορίας ανθρώπων, της σωματεμπορίας και της ασέλγειας σε ανήλικο έναντι αμοιβής, εντάσσονται πλέον στον ποινικό κώδικα για εγκληματική οργάνωση και τιμωρούνται ακόμα και αν τελούνται στην αλλοδαπή ανεξάρτητα από τους νόμους του τόπου τέλεσης.

    - Εκτός από το δουλεμπόριο αντιμετωπίζονται πλέον και οι σύγχρονες μορφές εμπορίας ανθρώπων όπως είναι αυτές που γίνονται με σκοπό την αφαίρεση οργάνων του σώματος, την εξαναγκαστική ή απατηλή εκμετάλλευση της εργασίας προσώπων αλλά και της στρατολόγησης ανηλίκων με σκοπό τη χρησιμοποίηση τους σε ένοπλες συγκρούσεις. Οι προβλεπόμενες ποινές είναι κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή ενώ αν η πράξη στρέφεται κατά ανηλίκου μετατρέπεται σε τουλάχιστο δέκα ετών.

    Επίσης, σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουν περιληφθεί διατάξεις για την προστασία των θυμάτων. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, παροχή αρωγής για τη στέγαση, τη διατροφή, την περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξη τους καθώς και την εξασφάλιση νομικού παραστάτη. Για τους ανήλικους προβλέπεται η ένταξη τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

    Τέλος είναι δυνατή η αναστολή απέλασης θυμάτων που είναι αλλοδαποί και βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση και θεσπίζεται η νομική διαδικασία για τον ασφαλή και με αξιοπρέπεια επαναπατρισμό των αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και είναι θύματα τέτοιων εγκλημάτων.

    [04] ΕΓΚΩΜΙΑ ΜΠΙΡΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

    Άγκυρα, 2 Οκτωβρίου 2002 (15:00 UTC+2)

    Την εκτίμησή του στο όνομα του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου εξέφρασε ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος Μεμέτ αλί Μπιράντ στην εφημερίδα Turkish Daily News δηλώνοντας ότι συνέβαλε τα μέγιστα τόσο για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών όσο και προς όφελος της Τουρκίας. Ο κ.Μπιράντ υποστηρίζει ότι την εποχή που οκ.Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Άμυνας προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, μείωσε τις δαπάνες για την Άμυνα και ''έμαθε'' τον ελληνικό στρατό να διατηρεί τα έξοδά του στο επίπεδο των οικονομικών του δυνατοτήτων.

    Ο Μεμέτ αλί Μπιράντ παραπέμπει σε μία δήλωση του κ Τσοχατζόπουλου, στην ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'', στην οποία ο υπουργός επισημαίνει ότι όσο πιο κοντά έρθει η Τουρκία στην ΕΕ, τόσο θα μειώνεται η ένταση με την Ελλάδα. Υπενθυμίζοντας τη θέση του Έλληνα υπουργού, σύμφωνα με την οποία με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μια ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και η Ελλάδα να το υποστηρίξει, ο κ.Μπιράντ τονίζει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι από τους λίγους Έλληνες Πολιτικούς, που πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ωφελήσει την Ελλάδα και αρκετά γενναίος για να το λέει δημοσίως.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος εκτιμά ότι η εμπλοκή της Τουρκίας σε μία ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ είναι αναπόφευκτη και δεν αποκλείει το γεγονός αυτή η «συνεργασία» να εξαργυρώνεται με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας που υπογράφει ο Μπιράντ με τον υπότιτλο «Ζητήστε την Κύπρο ως αντάλλαγμα για το Ιράκ», εξηγεί ότι η Τουρκία θα εμπλακεί στην ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ είτε το θέλει είτε όχι, καθώς αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι των διεθνών σχέσεων.

    «Αφού λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, αφού δε θα μπορέσουμε να αποδεσμευτούμε, ας πάρουμε τουλάχιστον κάτι ως αντάλλαγμα», σημείωνει ο Μεμέτ αλί Μπιράντ, ο οποίος κάνει μια αναφορά στους υπολογισμούς που αφορούν στο κόστος μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, υπενθυμίζοντας λοιπόν, ότι το 1991 ο Πόλεμος στον Περσικό στοίχισε στην Τουρκία 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών ενώ αρχικά το ποσό που είχαν υπολογίσει κυμαίνοταν στα 25-30 εκατομμύρια.

    Αυτήν τη φορά, γράφει ο Μπιράντ, ο προϋπολογισμός του κόστους αφορά το ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων, γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό, τόσα περισσότερα θα δώσουν οι ΗΠΑ. Και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Λες και οι ΗΠΑ είναι τόσο αφελείς και δεν ξέρουν να κάνουν υπολογισμούς!».

    Ο κ.Μπιράντ, προτείνει να ζητήσει η Τουρκία την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για την Κύπρο και για να ορίσει η ΕΕ ημερομηνία για την ένταξη της Τουρκίας.

    Ωστόσο, συμπληρώνει με τη φράση «Ποιος ξέρει όμως, ίσως αυτά τα παζάρια να γίνονται ήδη!».

    Ν.Κ.

    [05] H ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Τις διαδικασίες προκήρυξης για την πλήρωση 250 οργανικών κενών θέσεων του ΑΠΘ και 100 κενών οργανικών θέσεων της Φοιτητικής Λέσχης θα κινήσει η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα η Πρυτανεία απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους που έχουν καταλάβει το κτίριο διοίκησης και τις γραμματείες των τμημάτων να αναστείλουν τις καταλήψεις και να συνεργαστούν με τις διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ για την ταχύτερη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες θα γίνουν σύμφωνα με όσα διατυπώθηκαν στην Αθήνα στις συναντήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ, του ΥΠΕΠΘ, του Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και των εκπροσώπων της διοίκησης του ΑΠΘ. Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και με τη μέγιστη μοριοδότηση των από πολλών ετών εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ.

    Αναφερόμενη στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις καταλήψεις στο ΑΠΘ η πρυτανεία σημειώνει την έλλειψη φύλαξης και καθαριότητας των κτιρίων, την ταλαιπωρία των φοιτητών που δεν μπορούν να ορκιστούν χάνοντας προθεσμίες μεταπτυχιακών σπουδών, τη μη πληρωμή των εργαζομένων, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές, τη δυσλειτουργία των τμημάτων και άλλα.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Για «νίκη των πολιτών της Θεσσαλονίκης» με τη σημερινή απόσυρση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διεκδικούν το πριμ παραγωγικότητας, κάνει λόγο ο Σπύρος Βούγιας.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζει πως ο κ. Παπαγεωργόπουλος «θα πρέπει ναπάψει να μετατοπίζει τις προσωπικές του ευθύνες στην κυβέρνηση» και να δώσει στους εργαζομένους αυτά που δικαιούνται.

    [07] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η "ΜΑΧΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Μεγάλη προσωπική και πολιτική πρόκληση θεωρεί την εκλογική μάχη για τον Δήμο Αθηναίων η Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξαντλήσει την τετραετία σε περίπτωση εκλογής της και τονίζοντας πως το προσωπικό της στοίχημα είναι στο τέλος του δρόμου, οι υποσχέσεις να έχουν γίνει πράξεις.

    Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» τόνισε ότι για την ίδια «η υπόθεση της Αθήνας είναι μια μεγάλη προσωπική και πολιτική πρόκληση» και στόχος της δεν είναι μόνο η εκλογική νίκη, αλλά η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης για μια πρωτεύουσα με λιγότερα προβλήματα στις μετακινήσεις, με περισσότερο πράσινο και ασφάλεια για όλους.

    Απαντώντας σε όσους την κατηγορούν ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τον Δήμο για ηγετικές φιλοδοξίες, η επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» επανέλαβε τη δέσμευσή της για τετραετή θητεία, παραδέχθηκε πως έχει βάλει ψηλά τον πήχη και υπογράμμισε ότι η δική της φιλοδοξία για την Αθήνα είναι να αποδείξει το έργο της και τις ικανότητές της.

    Αναφερόμενη στη μεγάλη υπόθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «μέσα στην τετραετία αυτή θα κριθούμε από το ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» και επισήμανε πως πρόκειται για «ένα μεγάλο στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση» για έναν πολιτικό σαν την ίδια, με τις εμπειρίες που έχει να προσφέρει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο στην Αθήνα. Διαβεβαίωσε δε πως η πρωτεύουσα θα είναι έτοιμη για να υποδεχθεί επισκέπτες και

    αθλητές για τους Αγώνες του 2004.

    Σε ερώτηση για την υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία υποψηφιότητα του Γιάννη Τζαννετάκου για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και την προοπτική να χαθεί αυτή η μάχη, η υποψήφια δήμαρχος απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει». Χαρακτήρισε πολιτική επιλογή την υποψηφιότητα Τζαννετάκου, στόχος της οποίας είναι να απευθυνθεί η Νέα Δημοκρατία και σε χώρους πέραν της ίδιας.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ακροδεξιό κίνδυνο με αφορμή τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει ο υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά και ορισμένες υποψηφιότητες που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία ανά την Ελλάδα, έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών από την κυβέρνηση.

    [08] "ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ" ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Ρουμάνας υπουργού για την ένταξη στην ΕΕ Χίλντεγκαρντ Πούβακ στις δηλώσεις της ομολόγου της από την Βουλγαρία Μεγκλένα Κούνεβα σύμφωνα με την οποία οι πιθανότητες ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2006 θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από τις χαμηλές επιδόσεις ετοιμότητας της Ρουμανίας για την ένταξη.

    Συγκεκριμένα σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η κα. Κούνεβα εξέφρασε την πρόθεση της Βουλγαρίας να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ημερομηνία που θα καθοριστεί ανεξάρτητα από την ένταξη της Ρουμανίας η οποία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η Ένωση.

    Από την πλευρά της η υπουργός της Ρουμανίας τόνισε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα της χώρας που δεν επηρεάζεται από την ένταξη της Ρουμανίας στην Ένωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2007.

    Τόνισε μάλιστα ότι οι εν λόγω επισημάνσεις δεν είναι δίκαιες ενώ τις χαρακτηρίζει έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας.

    [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Απάντηση σε όσα γράφονται και λέγονται εναντίον του έδωσε σήμερα ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, τονίζοντας ότι τα ψέματα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας αποτελούν τα μοναδικά μέσα που χρησιμοποιούνται για να τον πλήξουν.

    «Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα η υποτιθέμενη κριτική στις προγραμματικές μας θέσεις. Ψεύδονται όταν ισχυρίζονται ότι είπαμε «τριπλασιασμό του δάσους» και «σύνδεση του σιδηροδρομικού σταθμού με το αεροδρόμιο μέσω της υποθαλάσσιας» τονίζει ο κ. Ψωμιάδης και προσθέτει πως η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμά του αναφερόταν σε «τριπλασιασμό των αναδασώσεων με προτεραιότητα το Σέιχ Σου, τη βιομηχανική περιοχή και την περιοχή του ΤΙΤΑΝ και ενίσχυση της δασοπροστασίας» καθώς και ανάγκη σύνδεσης του σιδηροδρομικού σταθμού με το λιμάνι και του λιμανιού με το αεροδρόμιο με την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας και του μετρό.

    «Συστήνουμε σε όποιον θέλει να σχολιάσει το πρόγραμμά μας να φροντίσει προηγουμένως να μάθει ανάγνωση» υπογραμμίζει ο υποψήφιος νομάρχης και προσθέτει: «Ο τόπος έχει ανάγκη και οι πολίτες απαιτούν, μια νομαρχία με δύναμη και όραμα και όχι μια νομαρχία συντηρητική και συνηθισμένη που ψιθυρίζει μισόλογα και διεκπεραιώνει γραφειοκρατικές υποθέσεις».

    Ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε το πρωί το 2ο γυμνάσιο - λύκειο Μαλακοπής. Σε δηλώσεις του επισήμανε τις ελλείψεις του σχολικού συγκροτήματος ενώ αναφέρθηκε και στη γενικότερη έλλειψη σχολικών αιθουσών που αντιμετωπίζει η περιοχή της Τούμπας.

    [10] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η επέμβαση στο δεξί χέρι, στην οποία υποβλήθηκε ο Σάββας Ξηρός στον "Ευαγγελισμό".

    Στο δεξί χέρι του Σάββα Ξηρού τοποθετήθηκε μεταλλική πλάκα για να αποκατασταθούν κάποια προβλήματα στην κίνηση. Σύμφωνα με τους ιατρούς, η επέμβαση, που διήρκησε τρεισήμισι ώρες, ήταν επιτυχής.

    Μετά την επέμβαση, ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε στο δωμάτιο στον 10ο όροφο του νοσοκομείου, όπου είχε νοσηλευτεί αρχικά, μετά τον τραυματισμό του στην έκρηξη στον Πειραιά. Ο 40χρονος αναμένεται να μείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον τέσσερις μέρες

    [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤ' ΕΣΤΕΝ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Βρυξέλες, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Τέσσερις ονομασίες για την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη διεύρυνση πρότεινε ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

    Σε ομιλία του στο κολέγιο της Ευρώπης στο Μπριζ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, ο κ. Ντ' Εστέν τόνισε ότι η Συνέλευση θα πρέπει να «επανεξετάσει και να εφεύρει εκ νέου το σύστημα και να προτείνει μία νέα Ευρώπη, μετέδωσε το Ρόιτερς

    Ο κ. Ντ' Εστέν, πρότεινε τέσσερις πιθανές ονομασίες για την «ανανεωμένη Ευρώπη»: «Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ενωμένη Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα αυτό δεν είναι ασήμαντο, καθώς το όνομα έχει μία συμβολική ισχύ, επιτρέποντας σε κάθε πολίτη να προσδιορίσει τη φύση και τη φιλοδοξία του ευρωπαϊκού σχεδίου».

    [12] ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΤΗΝ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχτηκε η εφημερίδα "Απογευματινή". Οπως δήλωσαν στο Mega Channel, o διευθυντής της εφημερίδας Λάμπρος Σμαϊλης και ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαπέτρου, ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων πέταξαν 2 βόμβες μολότοφ στα γραφεία της εφημερίδας, έσπασαν τζάμια στα γραφεία της εφημερίδας στην οδό Φειδίου και παρκόμετρα και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

    Από την επίθεση ξέσπασε φωτιά και στα γραφεία της εφημερίδας, την οποία έσβησαν οι εργαζόμενοι. Μετά την επίθεση οι δράστες εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά.

    [13] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Πρόκληση για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τη χθεσινή πορεία υποστηρικτών της «17 Νοέμβρη» στο κέντρο της Αθήνας.

    «Μου προκαλεί οργή και αποτροπιασμό η χθεσινή εικόνα κάποιων εκατοντάδων υποστηρικτών της "17 Νοέμβρη", οι οποίοι χωρίς αιδώ προκάλεσαν όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο να παρουσιάζει η γενέτειρα του πολιτισμού αυτή την εικόνα».

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε πως το μόνο θετικό μετά τη χθεσινή εικόνα είναι η σημερινή καθολική αντίδραση του Τύπου, αλλά και του συνόλου των πολιτών. «Δεν επιτρέπεται [] να παρουσιάζονται τέτοιου είδους φαινόμενα από ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα μπορεί να φοράνε κουκούλες, αλλά έχουν ονόματα, επώνυμα και διευθύνσεις», κατέληξε.

    [14] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

    Βαγδάτη, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από τις σημερινές επιδρομές αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι έπληξαν μόνο ραντάρ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, αξιωματούχος του Ιρακινού στρατού ανέφερε ότι αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Ιράκ ερχόμενα από τις βάσεις των ΗΠΑ στο Κουβέιτ και επιτέθηκαν κατά πολιτικών στόχων στην πόλη Κουτ τραυματίζοντας τρεις πολίτες.

    Η διοίκηση του αμερικανικού στρατού στη Φλόριντα ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους.

    [15] Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΓΟΝΤΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Και στη Θεσσαλονίκη επεκτείνεται η απαγόρευση βιντεοσκόπησης ή φωτογράφησης ατόμων, που προσάγονται ενώπιον των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, χωρίς τη συναίνεσή τους.

    Μετά την πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών στο θέμα ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Ζαχαρής κοινοποίησε εγκύκλιο στη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ζητώντας την εφαρμογή της σχετικής διάταξης 2172/93 που αναφέρεται στο δικαίωμα των συλληφθέντων και κατηγορουμένων να αρνούνται οποιαδήποτε βιντεοσκόπηση ή φωτογράφηση.

    Ο κ. Ζαχαρής στη διάταξή του αναφέρει ότι η απαγορευτική διάταξη ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται.

    Γ.Χ.

    [16] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ 17Ν

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Η αίτηση των ΕΛΤΑ για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη", μέχρι του ποσού των 850 εκατ. δρχ, συζητήθηκε στο τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του πρωτοδικείου Πειραιά. Τα ΕΛΤΑ ζητούν αυτά τα χρήματα ως αποζημίωση για τις δύο ληστείες που διέπραξαν στα Ταχυδρομεία τα μέλη της οργάνωσης το 1991 στο Αιγάλεω και το 1997 στον Βύρωνα.

    Ο δικηγόρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Γιάννης Ραχιώτης δήλωσε ότι το αίτημα πρέπει να απορριφθεί για νομικούς και ουσιαστικούς λόγους. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Διονύση Γεωργίαδη, επισήμανε ότι ο πελάτης του κατηγορείται ότι συμμετείχε στην οργάνωση μετά το 1998, ενώ οι δύο ληστείες έγιναν το 1991 και το 1997.

    Η απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

    [17] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Την υποστήριξη της Ουγγαρίας στις προσπάθειες της Ρουμανίας για ένταξη στις ευρω-ατλαντικές δομές εξέφρασε ο Ούγγρος πρόεδρος Φέρεντς Μαντλ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι.

    Ο ίδιος επισήμανε τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι δυο χώρες προκειμένου να βοηθήσουν η μία την άλλη με σκοπό την υλοποίηση των σχεδίων τους για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος της Ουγγαρίας με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε αποτέλεσε και τα σύνορα των δυο κρατών καθώς οι δυο πλευρές σκοπεύουν να δημιουργήσουν νέα συνοριακά περάσματα.

    Το θέμα των μειονοτήτων απασχόλησε επίσης τους δυο άντρες οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη συμμετοχής των μειονοτήτων στην πολιτική ζωή της χώρας όπου διαμένουν καθώς και στο δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική τους γλώσσα.

    [18] ΚΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Λονδίνο, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον προειδοποίησε σήμερα από το Μπλάκπουλ της Βρετανίας τον Τζορτζ Μπους ότι μια προληπτική επέμβαση στο Ιράκ θα έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

    «Μια στρατιωτική επίθεση θα πρέπει πάντα να θεωρείται η τελευταία λύση», επισήμανε ο κ. Κλίντον ενώπιον των μελών του βρετανικού Εργατικού Κόμματος,

    παρουσία και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει σε περίπτωση που δεχθεί αποφασιστική ήττα.

    Κατέληξε λέγοντας ότι κρίνεται απαραίττη η έκδοση «μιας σκληρής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας" απόφαση που δεν θα πρέπει να είναι αμφιλεγόμενη αλλά αντίθετα να δίνει μια συγκεκριμένη προθεσμία στο Ιράκ.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΛΕΡ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Λευκωσία, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνάντηση κατά τη διάρκεια δείπνου στο περιθώριο του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, που πραγματοποιείται στο Μπλάκπουλ.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος βρίσκεται στη Βρετανία με την ευκαιρία του συνεδρίου, ζήτησε από το Βρετανό Πρωθυπουργό ''όπως η βρετανική κυβέρνηση ασκήσει ενεργότερο ρόλο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για διαφοροποίηση της στάσης της τουρκικής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

    Ουάσινγκτον, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Εκτελέστηκε σήμερα στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών με θανατική ένεση ο Ριγκομπέρτο Σάντσες Βελάσκο που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού το 1986.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, είχε προηγηθεί απόφαση του Ανώτατου αμερικανικού Δικαστηρίου τη Δευτέρα σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η εκτέλεση του κατηγορούμενου καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τελευταίος αντιμετώπιζε προβλήματα παραφροσύνης.

    Ωστόσο ειδική ψυχιατρική ομάδα εξέτασε τον Βελάσκο και έκρινε ότι δεν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα αλλά αντίθετα είχε συναίσθηση του φόνου που διέπραξε.

    Ο 43χρονος θανατοποινίτης είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό και τη δολοφονία της 11χρονης Κάθι Εντσενάρο.

    Πρόκειται για τον 52ο κρατούμενο στις φυλακές της Φλόριντα που εκτελείται από το 1976 οπότε το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο επανέφερε την θανατική ποινή.

    [21] AIXMEΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Για ανεπάρκεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στην παραγωγή σοβαρού τεχνικού έργου και εμπαιγμό των πολιτών έκαναν λόγο οι μηχανικοί που μετέχουν στον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Σπύρου Βούγια.

    Οι Μηχανικοί του Συνδυασμού, Θανάσης Παππάς, Λεόν Ερέρα, Γιάννης Χατζηγώγας, Γιάννης Μυλόπουλος και ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης τόνισαν πως η επιστημονική ευθύνη των Μηχανικών είναι τεράστια και η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να μείνει όμηρη της ανικανότητας και της αδυναμίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Παράλληλα κατηγόρησαν τον κ. Παπαγεωργόπουλο ότι «μπροστά στο άγχος και την αγωνία του να παρουσιάσει σοβαρό πρόγραμμα, αντιγράφει και υποκλέπτει χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς συσχετισμό των προβλημάτων».

    Ως ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων υποσχέσεων ανέφεραν την προεκλογική ενασχόληση με έργα όπως το τραμ, η υποθαλάσσια αρτηρία ή τα μίνι μπας. Παράλληλα σημείωσαν ότι η λογική που χαρακτηρίζει τα έργα που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από την περιφέρεια είναι ακραία εργολαβική, αγοραία και προεκλογική.

    Οι μηχανικοί του συνδυασμού του κ. Βούγια κατηγόρησαν τον κ. Παπαγεωργόπουλο για οικειοποίηση των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μη υλοποίηση αστικών αναπλάσεων, απόδοση χαρακτήρα αστικών αναπλάσεων σε κλασικά έργα οδοποιίας οδών και πεζοδρομίων, απουσία αστικού σχεδιασμού σε επίπεδο πολεοδομικής οργάνωσης του χώρου, εκκρεμότητες σε μείζονες αστικές αναπλάσεις και μη τακτοποίηση εκκρεμοτήτων από απαλλοτριώσεις για την Ανω Πόλη.

    [22] ΣΤΟΥΣ 25 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Δαμασκός, 2 Οκτωβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Τουλάχιστον 25 νθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση σπιτιών στην πόλη Αλέπο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Συρίας σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία. Οι αρχές εκτιμούν ότι ακόμα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    [23] TO ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Το Δικαστικό Μέγαρο επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης στο πλαίσιο των επισκέψεων και των επαφών που έχει σε οργανισμούς και φορείς της πόλης.

    Ο κ. Κουράκης συναντήθηκε με τους προέδρους των εφετών και των εισαγγελέων, με δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους, από τους οποίους ενημερώθηκε για το κτιριακό ζήτημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δικηγόροι.

    Αύριο θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Άγιος Παύλος ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

    [24] ΑΦΙΞΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 2 Οκτωβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφθασε σήμερα στις 4:30 το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη και στις 12:30 τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδο Ντέβιντ Χάνεϊ. Θα ακολουθήσει στη 1 π.μ. (ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πρέσβη Τόμας Ουέστον. Τα μεσάνυχτα ο κ. Ουέστον θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο Waldorf Astoria, ''δεν υπάρχει τίποτε που να μας κάνει να πούμε ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, όσον αφορά τη λύση. Αυτό αν συμβεί θα γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές το Νοέμβριο. Επί του παρόντος εξακολουθεί να παραμένει ίδια η θέση της τουρκικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στις απευθείας συνομιλίες θα συζητηθεί το εδαφικό, είπε πως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό. ''Εγινε προσπάθεια να συζητηθεί, αλλά η τουρκική πλευρά αρνείται να το πράξει, μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν ορισμένα άλλα θέματα που την ενδιαφέρουν''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν σαφής πως στις απευθείας συνομιλίες δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μετατόπιση του κ. Ντενκτάς. ''Οι συνομιλίες'', ανέφερε, ''δεν έχουν κατορθώσει να ανοίξουν στην πραγματικότητα έδαφος για λύση, λόγω του ότι η τουρκική πλευρά επιμένει στη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών, την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει κάποιο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο κυριάρχων κρατών''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 October 2002 - 18:14:29 UTC